招聘中
薪金面議
17天前
薪金面議
17天前
餐廳: 譚仔三哥米線 (西洋菜南街)
資訊:

2021-03-03 616 瀏覽
鍾意食米線,感覺冇甘肥,而清清地又有湯,容易入口成日唔識分譚仔,是旦啦, 見到有譚仔三哥就入左去, 店員阿姐好有禮貌話要掃安心出利或者填資料,有客嘈話煩佢地仲幫手,香港人有時真係自以為是,皇帝上身平時都係點餸同湯底,今次見到有新野,阿姐話花膠呀,甘就試下啦,仲可以要胡辣,麻辣,酸辣,要左普通酸辣勁快送上米線, 熱辣辣, 見到大大件花膠,唔理咩花膠啦,咬落唔會太林太硬,仲有淡淡酸辣味,正, 胡椒雞好滑,不過得兩小件,唔係好夠, 下次試下胡辣湯底先
鍾意食米線,感覺冇甘肥,而清清地又有湯,容易入口
2021-02-26 558 瀏覽
譚仔三哥不嬲都係小肥妹既飯堂,最鐘意佢哋經常推出新既款式,俾貪新鮮既buddy有多啲既選擇🥰好似最近佢哋新推出既花膠胡椒雞美線就非常之吸引我,等我都唔執輸去試下先😚• 花膠胡椒雞美線🍲你冇睇錯我亦冇打錯,佢真係叫「美線」🤣‼️第一次見以花膠黎做米線既配料,啖啖膠質,好味🤤大家都知道花膠既骨膠原豐富,滋陰養顏,對女仔黎講簡直係恩物,所以就有左「美顏既米線」既稱號😳而另一配料胡椒雞亦都好入味,帶少少辛辣感,胡椒有暖身驅寒既功效,冬天食就啱晒喇!再加上雞肉已經去哂骨,食起上黎就更方便啦😌想食得豐富啲,更加可以加料揀埋自己鐘意食既餸🤟🏻仲可以俾你自己揀配搭唔同嘅湯底,自由度高,咁就各個湯底既擁躉都試吓依款咁正嘅米線啦👍🏻• 熱情果烏龍茶🍹食嘢又點可以唔叫野飲呢?新推出既熱情果烏龍茶係由熱情果、檸檬梳打、冷泡烏龍茶特製而成,仲有寒天QQ增加咬口,爽口解辣,食幾辣都唔怕啦👏🏻

• 花膠胡椒雞美線🍲

• 熱情果烏龍茶🍹
@kan.teen平時都係食開小/中辣🤣今次要挑戰‼️當胡椒雞 遇上煳辣特辣‼️一於將胡椒雞升級至最辣程度😆睇下有幾正啦👇🏻.👅 花膠胡椒雞美線 煳辣特辣🌶大大件胡椒雞 🍗肉質嫩滑Juicy🤤同時擁有濃郁嘅胡椒味🖤味道刺激辣喉 令人胃口大開👄🔥充滿骨膠原🦴質地爽滑嘅花膠 吸盡煳辣特辣湯底,香辣,惹味十足🌶🌶!唔夠喉嘅我 仲加埋腐皮添🤣有咁多花膠🌸同杞子嘅美顏美線🍜食完個人都年輕埋🌱變翻十八歲卜卜脆👶🏻.👅熱情果烏龍茶🍹選用冷泡炭燒烏龍茶🍃加入檸檬梳打🍋再配上熱情果🌺調製而成嘅~飲落清爽解辣💦散發多種果香✨又不失烏龍茶嘅甘醇🤎再咬埋Q彈十足嘅🤍寒天QQ 大滿足啊❣️———@tamjai_samgor📍譚仔三哥米線#kanteen香港 #kanteen好鍾意食米線.#譚仔三哥 #花膠胡椒雞 #青蘋果梳打 #熱情果烏龍茶 #香港美食 #hkfoodie #foodiehk
@kan.teen

@tamjai_samgor
📍譚仔三哥米線
#kanteen香港 #kanteen好鍾意食米線
2021-02-20 310 瀏覽
花膠雞美線 而負 二情果烏能茶~﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▷花膠胡椒雞美線 加魚腐 $53▶熱情果烏龍茶三哥成日keep出新品,見呢排咁凍就去試下個花膠胡椒雞米線!三哥秘製煳辣湯同花膠雞好夾,平時食開酸辣少食糊辣,突然覺得幾有新鮮感🤪認真數過花膠有三舊,雞有6-8舊!而且去晒骨嘅胡椒味雞件,好滑溜🤤 花膠夠晒美顏,補充下骨膠原。湯底落咗杞子同香芹,勁索汁嘅魚腐吸晒味,正~熱情果烏龍茶係用冷泡炭燒烏龍茶加檸檬梳打加熱情果沖出嚟,有熱情果啲籽咬下,味道酸酸甜甜,解辣一流😗﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
花膠雞美線 而負 二情果烏能茶~

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
▷花膠胡椒雞美線 加魚腐 $53
▶熱情果烏龍茶

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
2021-02-19 1322 瀏覽
———⭐️🤤今次去左岩岩翻新完嘅 #譚仔三哥米線 #旺角西洋菜南街分店 🤣平時淨係食蕃茄湯嘅我都比新菜單吸引左 #花膠胡椒雞美線 🤤🤤 仲試飲埋新飲品 #熱情果烏龍茶 🤩——————————————1️⃣ #花膠胡椒雞美線 $48🔥今次我揀左糊辣湯五少辣🤪一上枱就已經見到有三大舊花膠🥰超滿足🐥最驚訝係啲胡椒雞食落唔鞋 仲好滑好入味呢個價錢咁嘅質素值喇🌟—————————————2️⃣ #熱情果烏龍茶 加配價$11😋飲品入面加咗 #寒天QQ #橙片 飲落感覺清新 同米線好搭❤️飲開微甜嘅朋友 可以等一陣啲冰溶左啲再飲 就剛剛好👍🏻————————————🌟值得一提係staff態度好好,仲會提供口罩套👍🏻👍🏻————————————⚡️環境 4/5(翻新完多左特色打卡牆🤣)⚡️食物 4/5⚡️服侍 4/5———————————譚仔三哥米線 (旺角)旺角西洋菜南街101號1至2樓#winfat#winfat旺角#譚仔三哥#三哥一號店大翻新#原創獨創由呢度開始#花膠胡椒雞#魚片豬肚長駐三哥餐牌#蒜香茄子
———

—————————————
2️⃣ #熱情果烏龍茶 加配價$11
❤️飲開微甜嘅朋友 可以等一陣啲冰溶左啲再飲 就剛剛好👍🏻

————————————
🌟值得一提係staff態度好好,仲會提供口罩套👍🏻👍🏻
————————————
⚡️環境 4/5(翻新完多左特色打卡牆🤣)
⚡️食物 4/5
⚡️服侍 4/5

———————————
譚仔三哥米線 (旺角)
旺角西洋菜南街101號1至2樓

#winfat#winfat旺角

• 土匪雞翼
2021-01-29 393 瀏覽
三哥有我最中意食嘅薯粉,另一間就冇。我叫咗新出嘅胡椒花膠薯粉,飲蕃茄湯。估唔到花膠嘅份量都唔少,抵讚!啲雞比平時食嘅雞絲滑,份量都唔少。價錢唔貴,大家可以試下!

三哥有我最中意食嘅薯粉,另一間就冇。
我叫咗新出嘅胡椒花膠薯粉,飲蕃茄湯。
估唔到花膠嘅份量都唔少,抵讚!
啲雞比平時食嘅雞絲滑,份量都唔少。
價錢唔貴,大家可以試下!
2021-01-27 421 瀏覽
搭地鐵上電梯嘅時候,睇到出左新嘢「花膠胡椒雞美線」🍜 去食啦!期間限定遲左有機會無啦!🔸 花膠胡椒雞美線花膠配米線就係「美」線呀👱🏻‍♀️果花膠好大塊,花膠同雞既份量都算多,食左花膠後d膠原有留左係口腔度,一碗米線可以補充左膠原蛋白正呀~我仲加左每次必叫既餸,就係魚腐啦,可以吸下個胡椒湯既味道~個胡椒令到個身暖粒粒😆🔸魚片、竹笙、豬肚平時食開「墨丸」、「魚腐」、「竹笙」,同各方面多咗幾位新成員😆就係魚片、豬肚 ! 魚片嫩滑,豬肚彈牙洗得又乾淨~叫左三哥酸辣5小辣酸酸辣辣 ,令豬肚更入味🔸蒜香茄子呢個都係新加入左menu既成員~ 茄子上面鋪滿曬蒜蓉🧄,茄子🍆 同蒜蓉上面鋪滿燒過嘅蒜蓉,聞落又香,食落又勁重蒜味!正!🔸口水三素素食人士留意呢!有時要食齋既時候係最小選擇咁,因為出面好多野食都會有埋肉,但食自選麵係最好,餸係自己簡,三哥仲出左口水三素🤤唔食肉既時候都有口水辣食,三素係豆卜、雲耳同冬菇,呢三個餸係吸曬口水汁🤤

🔸 花膠胡椒雞美線

🔸魚片、竹笙、豬肚

🔸蒜香茄子

🔸口水三素
2021-01-24 335 瀏覽
無諗過食譚仔三哥都可以咁有情調🤭🤭仲有好多唔同嘅惹味小食。呢間原來系全港第一間三哥分店,翻新之後座位闊落,有啲懷舊情調嘅佈置,仲有大大個望到街景嘅玻璃窗,十足樓上cafe咁有情調🤭🤭仲有口罩套提供。近期最Hit🤫 花膠胡椒雞美線(糊辣湯底)$48呢個湯底系三哥推介,味道好似土匪雞翼,濃得嚟香,入哂啲餸度。花膠大大舊好入味,口感好好。雞肉無骨又唔鞋,最啱我😝😝竹笙麻辣十少$36,加咗佢地推介嘅魚片$12。🤭🤭加$12就有好多塊大大塊魚片。質感爽口唔腥🤭🤭新出小食:口水三素🥰🥰加配$14三哥不嬲都幾 #素食者 friendly🤣🤣除咗可以嗌啲plant-based 嘅餸,仲有唔少素小食。之前我有試過雲耳、青瓜、生菜。三素就有豆卜、冬菇、雲耳三樣,仲有麻辣汁好惹味,正。新出小食:蒜燒茄子 $16原來系熱辣辣嘅🤣🤣真系好香,茄子又淋又入味😍😍仲有好多舊。出面好多燒茄子都有陣酸嘅油味,三哥就無啦,好食。長駐小食:涼拌皮蛋$21皮蛋超多舊砌得好靚😄😄同個汁好襯好入味。涼拌一啲都唔膩😍😍長駐小食:口水雞翼$24 一邊骨雞翼特別入味😍😍麻辣唔太辣但香,超過癮。青蘋果梳打🍏加配$11味道清新少甜,好啱清
無諗過食譚仔三哥都可以咁有情調🤭🤭仲有好多唔同嘅惹味小食。

近期最Hit🤫 花膠胡椒雞美線(糊辣湯底)$48

新出小食:口水三素🥰🥰加配$14

新出小食:蒜燒茄子 $16

長駐小食:涼拌皮蛋$21
皮蛋超多舊砌得好靚😄😄同個汁好襯好入味。涼拌一啲都唔膩😍😍

長駐小食:口水雞翼$24
一邊骨雞翼特別入味😍😍麻辣唔太辣但香,超過癮。

青蘋果梳打🍏加配$11
味道清新少甜,好啱清翻口腔嘅辣味。入面仲有好多愛玉,啫喱狀好過癮。

熱情果烏龍茶🍋加配$11
熱情果味好濃,唔會太酸,好醒神。另有寒天QQ, 非常Q彈🤓🤓
2021-01-20 343 瀏覽
三哥一號店大翻新啦!全新面貌會於1月9號登場唔講唔知 原來西洋菜南街係第一家三哥店#原創獨創由呢度開始另外 餐牌亦加入新原素🔸魚片及豬肚會長駐喇!🔸飲品方面葡萄烏龍茶同咸檸梳打都會繼續供應🔸至於新款小食有蒜香茄子同口水三素蒜香茄子係我每次必叫的香噴噴 食落蒜味香濃 正!而口水三素嘅口水汁香中帶微辣而且好入味 好好味👍🏻🔸另外我仲試咗花膠胡椒雞米線滿滿骨膠原又滋補胡椒雞醃得好入味 肉質夠軟淋🔸三哥嘅魚片比較軟滑 而譚仔嘅比較爽身而我就比較喜歡三哥個款多啲🔸青蘋果梳打味道清新 仲加有愛玉添🔸熱情果烏龍茶哩款香而唔太甜 入面有粒粒QQ嘅寒天我喜歡哩款👍🏻#譚仔三哥#三哥一號店大翻新#花膠胡椒雞#魚片豬肚長駐三哥餐牌#蒜香茄子

三哥一號店大翻新啦!
全新面貌會於1月9號登場
唔講唔知
原來西洋菜南街係第一家三哥店
#原創獨創由呢度開始
另外 餐牌亦加入新原素

🔸魚片及豬肚會長駐喇!

🔸飲品方面葡萄烏龍茶同咸檸梳打都會繼續供應

🔸至於新款小食有蒜香茄子同口水三素
蒜香茄子係我每次必叫的
香噴噴 食落蒜味香濃 正!
而口水三素嘅口水汁香中帶微辣

#三哥一號店大翻新
#花膠胡椒雞
#魚片豬肚長駐三哥餐牌
#蒜香茄子
最近譚仔三哥新出花膠胡椒雞美線,無錯係美線啊~因為花膠可以美顏啊嘛😚平時一味食開普通米線嘅我都忍唔住要去試吓😂。無骨胡椒雞肉質都幾嫩滑🐓,富有骨膠原嘅花膠有成3大嚿而且非常爽口😌。今次湯底揀咗煳辣口味,湯底辣味同胡椒雞嘅辣度雙重衝擊味蕾😍~(亦可選配其他自己鍾意嘅湯底同額外增添配料♥️)另外我叫咗青蘋果梳打,賣相靚之餘裡面仲有果蓉同勁多台式愛玉,酸酸甜甜味道加埋好似Jelly質地嘅愛玉,認真唔錯🍏。

譚仔又有新口味,今日終於試左呢個最近新出嘅花膠胡椒雞米線 (美線)。花膠同雞嘅數量唔算多,得3塊到,份量有d少。我揀左煳辣湯底,初頭仲擔心煳辣會搶左胡椒雞個味,但完全無,咬落仲食得出個味,不過嫌個雞好似發得太耐,咬落唔似雞嘅口感。至於個花膠,雖然夠爽但有少少腥 味。我今次除左本身嘅餸,仲加左我最愛炸醬,加煳辣米線食真係一流。我個人就覺得呢個新口味無咩特別,最好食始終係個湯本身。下次都係叫返平日d餸好d🙈

2021-01-13 445 瀏覽
今次黎到旺角店,見到好多人,不如入去食返餐,原來個menu唔同左!正呀!終於要睇三哥menu, 平時都唔洗睇🤣花膠胡椒雞美線配蕃茄湯雞食到中間有胡椒味,估唔到蕃茄味都唔錯啊,帶有少少甜味,蕃茄味都濃郁,新增配料雞翼、豬肚、魚片估唔到雞翼變左配料,唔係土匪唔係香草,普通雞翼黎,想過下口引可以一試...最鐘意既魚片黎啦!魚片真係無得輸,彈牙又夠脆,正正口水三素新野黎架,冬菇、豆卜、雲耳,細細份一個人食既話當係一樣餸都唔錯啊,食落唔算太辣!
花膠雞蕃茄湯

花膠胡椒雞美線配蕃茄湯
雞翼、豬肚

新增配料雞翼、豬肚、魚片
最鐘意既魚片黎啦!魚片真係無得輸,彈牙又夠脆,正正

2021-01-12 270 瀏覽
上個月譚仔三哥推出咗期間限定嘅花膠胡椒雞美線,冬天食夠曬滋補養胃,食完由內到外都暖笠笠 最近三哥一號店仲啱啱搞完大翻新,環境闊落舒適咗,仲開多咗層添 花膠胡椒雞美線 加魚片 見到三哥將魚片同豬耳加入常設菜單,點可以唔追加? 魚片爽脆彈牙,浸過辛香惹味嘅煳辣湯底再食,味道額外濃郁 胡椒雞同煳辣湯底好夾,花膠亦嫩滑入味,份量又多,整體性價比高 蒜燒茄子滿滿嘅蒜蓉鋪喺茄子上,見到都想食,蒜控必試 燒茄子濕潤軟綿,入口蒜香味突出,仲帶微微辣味,好開胃 口水三素三素包括冬菇、雲耳、豆卜 雖然無肉,但用麻辣口水配方調味後一樣令人食唔停口 熱情果烏龍茶 芳香嘅烏龍茶底加埋酸甜嘅熱情果汁同橙片,味道清新 特飲入面仲有寒天QQ,口感豐富

花膠胡椒雞美線 加魚片
見到三哥將魚片同豬耳加入常設菜單,點可以唔追加?
魚片爽脆彈牙,浸過辛香惹味嘅煳辣湯底再食,味道額外濃郁

蒜燒茄子
滿滿嘅蒜蓉鋪喺茄子上,見到都想食,蒜控必試
燒茄子濕潤軟綿,入口蒜香味突出,仲帶微微辣味,好開胃

口水三素
三素包括冬菇、雲耳、豆卜
雖然無肉,但用麻辣口水配方調味後一樣令人食唔停口

熱情果烏龍茶
芳香嘅烏龍茶底加埋酸甜嘅熱情果汁同橙片,味道清新
特飲入面仲有寒天QQ,口感豐富
2021-01-12 202 瀏覽
譚仔三哥又有新菜式啦😍有咩好過係凍冰冰🥶既日子,食返碗暖呼呼既米線呢~🍜 花膠胡椒雞🐥美線 ($48)聽個名已經覺得好吸引呢 (PS真係無打錯,佢真係叫美線🤣)~花膠大大塊,份量都好多,又煮到剛好,好食之餘又美顏💕💕胡椒雞就切件咁serve,所以岩曬我呢d懶人,唔洗自己去骨,可以啖啖肉咁食🤣🙈🙊 湯底本身係跟平時既煳辣湯(可轉清湯-$1/麻辣/酸辣/三哥重慶酸辣+$1/蕃茄+$1)除左花膠米線之外,今次仲有兩杯新特飲,最適合解辣用~青蘋果🍏梳打 (加配$11)熱情果烏龍茶 (加配$11)Menu 新加小食蒜燒茄子($16)蒜香十足,茄子煎得啱啱好,食完仲想叫多碟🤣口水三素 (加配$11)雲耳、冬菇、豆卜加埋三哥秘製口水汁,小小辣但好開胃位於旺角西洋菜南街101號1,2樓嘅譚仔三哥已經重新佈置,以紅黑色配撘木係設計,仲有三哥第一間店嘅背景佈置,俾人一個好舒適嘅飲食環境!以前嘅特式飲品葡萄烏龍茶同鹹檸梳打都放左係日常menu啦,所以幾時都叫得到!

花膠胡椒雞🐥美線 ($48)
除左花膠米線之外,今次仲有兩杯新特飲,最適合解辣用~
青蘋果🍏梳打 (加配$11)
熱情果烏龍茶 (加配$11)

Menu 新加小食
蒜燒茄子($16)
蒜香十足,茄子煎得啱啱好,食完仲想叫多碟🤣
口水三素 (加配$11)
雲耳、冬菇、豆卜加埋三哥秘製口水汁,小小辣但好開胃

用餐優惠
試食活動
2021-01-12 1143 瀏覽
今次去嘅係旺角西洋菜南街分店,剛翻身擴張到2 大層。今日,小編大滿足,一口氣試新出美線、小食同飲品。💗美線煳辣胡椒雞美線+ 豬肚+乍醬 (8/10)蕃茄胡椒雞美線+魚片+乍醬+豆卜 (8.5/10)煳辣 係指胡椒香料炒燶前嘅香味,帶孜然香辣度自由選擇,對於朋友嚟講,十小辣已經足夠了。最近天氣冰冷, 小編想養顏滋補,試下花膠,共有三大片,滑嘟嘟,比起一般食嘅更易入口,男女都值得試下。三哥蕃茄湯底係小編最愛嘅,滿足到小編對食蕃茄嘅要求,鍾意新鮮蕃茄底,但食落米線唔想粘住太多茄籽。最重要係蕃茄並無遮蓋胡椒味。魚片簿切,唔會太多骨。乍醬同豆卜係惹味同吸味嘅象徵。💗小食蒜燒茄子 (7.5/10)五少辣,大部分都佈滿蒜蓉,怕辣可以浸湯底。口水三素 (7/10)豆卜、冬菇、雲耳,辣味適中,幾喜歡呢個配搭。💗特飲熱情果烏龍茶 (8/10)冷泡炭燒烏龍茶、檸檬梳打、熱情果+寒天QQ大橙片作點綴。青蘋果梳打 (8.5/10)青蘋果果蓉,甜度適中,而台式愛玉清涼有咬口,攪勻味道會更佳,解辣一流,回頭率極高。新增:常規特飲葡萄烏龍茶、鹹檸梳打

💗美線
煳辣胡椒雞美線+ 豬肚+乍醬 (8/10)
蕃茄胡椒雞美線+魚片+乍醬+豆卜 (8.5/10)
煳辣花膠胡椒雞美線

煳辣 係指胡椒香料炒燶前嘅香味,帶孜然香
蕃茄花膠胡椒雞美線

💗小食
蒜燒茄子 (7.5/10)
五少辣,大部分都佈滿蒜蓉,怕辣可以浸湯底。
口水三素
口水三素 (7/10)
豆卜、冬菇、雲耳,辣味適中,幾喜歡呢個配搭。

💗特飲
青蘋果梳打
熱情果烏龍茶 (8/10)
冷泡炭燒烏龍茶、檸檬梳打、熱情果+寒天QQ
大橙片作點綴。

青蘋果梳打 (8.5/10)
新增:常規特飲
葡萄烏龍茶、鹹檸梳打
煳辣花膠胡椒雞美線
蕃茄花膠胡椒雞美線