2016-06-01 484 瀏覽
同同事們一行十人去食lunch,最後分開晒我哋坐,不過算啦咁多人...食食下,我地果張枱有人走,諗住叫啲同事搬過嚟一齊坐,店員話唔好調,費事啲單搞亂晒,咁我地就算啦!點知過左一陣,佢地d單亂晒叫咗碟蒜泥白肉,完成無味...叫咗碗中麻辣米線加金菇同炸醬,份量算夠,湯底都幾甜。不過今日杯凍檸茶澀左少少位位$50 其實幾貴
叫咗碟蒜泥白肉,完成無味...
叫咗碗中麻辣米線加金菇同炸醬,份量算夠,湯底都幾甜。
不過今日杯凍檸茶澀左少少
位位$50 其實幾貴
2016-05-31
5 分鐘 (堂食)
2016-04-19 356 瀏覽
人地話三哥好食,但我就覺得好一般,以前我都同意架,但好似真係差wo行葵芳,米線(引)發作,去左三哥又叫左冬菇,小麻辣,米線太淋,麻辣又麻又辣,係好開胃,但冬菇唔夠爽,而且唔大入味,差左dd配菜全冇走,腐竹要讚讚,好有豆味呀
行葵芳,米線(引)發作,去左三哥
配菜全冇走,腐竹要讚讚,好有豆味呀
2016-03-28
2016-04-13 329 瀏覽
火都黎今日去到譚仔三哥按機拎位(B11),之後企埋一邊等,等左陣聽到B11就準備行過去,佢三秒左右就叫B12,我當然無理照行啦!點知原來佢以為無B11!!!!B12行快一步,佢就比B12坐叫我等一等好快!好啦咁我諗住真係好快,執緊枱啦,就系收銀位等下啦!點知等左陣店長叫我出去等!!痴線嫁!我拎位先嫁!店長話客人坐底坐唔好意叫人起番身!佢未坐底晒果陣你唔叫佢出番黎!?拎籌做咩呀?仲要我唔係行開左wor!!!!同佢地同一時間行過去都有錯??點做店長?叫左杯凍檸茶少冰,茶味同甜度都夠!唔錯!叫左份麻辣青瓜,好味!麻得黎清爽! 叫左金菇、炸醬小辣,譚仔三哥既辣比譚仔辣!但味道差唔多~金菇可以比多d!!!落單果陣前後最少覆左三次!佢都仲係錯!無幫我少米線!浪費食物!
火都黎

叫左杯凍檸茶少冰,茶味同甜度都夠!唔錯!
叫左份麻辣青瓜,好味!麻得黎清爽!
落單果陣前後最少覆左三次!佢都仲係錯!無幫我少米線!
浪費食物!
2015-09-30 410 瀏覽
今日同朋友去到葵芳行街行到肚餓, 我地決定一齊去食三哥譚仔米線, 今次呢到門口見到唔洗等位,直入坐底,因為好肚餓,我0地點左過橋米線加蒜泥白肉,過橋米線係超大碗,而且裏面有好多配料,有火腿,牙菜,生菜,牛肉,豬肉,雞肉,咩都有d,湯底味係清湯底,所以好易入口,豬肉,牛肉同雞肉,都好林,好好食,蒜泥白肉味道比較濃和有小小辣,同米線配合得而
2015-07-23 298 瀏覽
相信返工之人每天都要煩惱午餐食咩,實在好頭痕!但星期六唔使返工,都要唸食咩,更加煩惱!起身滾出黎葵芳搵食啦,咩都唔唸,直接衝左去三哥。一日之計在於晨,緊係要食得豐富d 啦!叫左三哥酸辣湯米線,5小辣,叫了腩肉,墨丸,走芽菜及韭菜(並不是挑食,只是不喜歡和麵混在一起食而已)。米線滑身,配合著又酸又辣的三哥酸辣湯底,非常開胃。個人好欣賞墨丸,非常濃味有咬口。尖椒皮蛋配合著蒜及青辣椒,非常香,而且皮蛋黃入口非常滑,口感一流。食飽就行下街消化下先!
相信返工之人每天都要煩惱午餐食咩,實在好頭痕!
但星期六唔使返工,都要唸食咩,更加煩惱!
起身滾出黎葵芳搵食啦,咩都唔唸,直接衝左去三哥。
一日之計在於晨,緊係要食得豐富d 啦!
米線滑身,配合著又酸又辣的三哥酸辣湯底,非常開胃。
個人好欣賞墨丸,非常濃味有咬口。
食飽就行下街消化下先!
2015-06-20
10 分鐘 (堂食)
2015-07-02 237 瀏覽
今日心血來潮,想食雲南米線,有得選擇,當然要食三哥米線。//說真的,分店較少的三哥米線係比較好食,無論是因為用味精較少,食完唔會太口渴,辣得比較有層次(因不是一飲湯就麻痺了的那種),所以真的要再試。//今次點了的餸有腩肉,生菜和腐皮,加上小辣的湯,腩肉有咬口,脂肪部分多但不油膩,生菜亦算脆口,腐皮一般,加上湯令餸菜入味,十分滿足的一餐。//真的要行遠些,食更好味的。
今日心血來潮,想食雲南米線,有得選擇,當然要食三哥米線。

真的要行遠些,食更好味的。
三哥米線
2015-07-02
5 分鐘 (堂食)
三哥米線
2015-01-09 1101 瀏覽
周日準備到環球嘉年華前,先吃點東西,由於時間緊迫,就到商場隨意吃個午餐就急著出發了,譚仔分點越開越多,但有點過份的是,地方小小的葵芳竟有3間譚仔分店,但一直還未光顧這間較新的(三哥)譚仔新彊香草雞翼[評分:8/10]以前每次也是點土匪雞翼,這次就轉轉令一款,香草雞翼吧,表皮帶點粉質,香草味頗濃,翼身肥美,肉質還相當鮮嫩尖椒皮蛋[評分:7/10]充滿著紅油的尖椒皮蛋入口不算太辣,怕辣的我也尚可接受,帶點麻麻的感覺,皮蛋味頗香,入口滑膩,再配上少量的薑蔥同吃,香口非常過橋米線[評分:7/10]過橋米線最適合2人分享不過了,配料多達17種,當中包括了豬肉、牛肉、雞肉、魚蛋、牛丸、墨丸、火腿、腩肉、豬潤、豆卜、竹笙、生菜、酸菜及炸醬等,以炸醬及腩肉最得我的歡心,甜中帶辣的炸醬拌著米線同吃,香口非常。而米線則口感滑膩帶點韌力,即使是清湯底已感到味道非常豐富了譚仔三哥米線 (葵涌)葵涌葵富路7-11號葵涌廣場3樓302號舖~~~~~~~~~~~~~~味道:7/10環境:7/10服務:7/10衛生 : 7/10抵食 : 8/10
新彊香草雞翼
[評分:8/10]
尖椒皮蛋
[評分:7/10]
過橋米線
[評分:7/10]

譚仔三哥米線 (葵涌)
葵涌葵富路7-11號葵涌廣場3樓302號舖
~~~~~~~~~~~~~~
味道:7/10
環境:7/10
服務:7/10
衛生 : 7/10
抵食 : 8/10

午餐
2014-09-06 352 瀏覽
叫左雞肉十小辣小米線 , 湯底完全淡如水 , 好似溝左水甘 , 鍾意淡味湯個d就岩, 米線太林 ,用埋d次貨 ,一入到去間野已經有怪味 , 比起非三哥差好多 , 非常失望,千其唔好試。 最後小米線都無減一蚊。
2014-08-09 447 瀏覽
算是慕名而來吃米線,但卻被待慢。3點半,店內仍有逾半座位任君選擇。店員隨我們揀枱,枱面放了上手剩下的碗盤,等了幾分鐘,店員經過都冇人收。直至叫他們才有回應,枱也冇抹!!!食物: 清湯過橋米線兩份食。貪夠多料,好過單叫。不出所料,肉頗多,豬牛雞份量比我想像中多。清湯: 濃味(或者用咸來形容更適合) 。炸醫少了辣,像西式不辣的肉醫。
算是慕名而來吃米線,但卻被待慢。
清湯過橋米線
2014-08-08
2014-07-23 664 瀏覽
得知葵涌廣場開了譚仔三哥米線,一直很想黎食。是日中午來到三哥和同事食lunch。我叫了一碗三哥酸辣湯米線(走芽菜及韭菜),4小辣,HK$$28包一個餸,叫了酸菜。酸辣湯果然又酸又辣,而且頗有辣麻的味道/感覺,很快吃得滿頭大汗,下次要叫5小辣才可以,4小辣感覺上辣了一點,哈哈!米線煮得頗淋,更加帶出酸辣湯的味度。酸菜爽口,酸中偏甜,很開胃。另叫了一份大的蒜泥白肉,蒜泥只有很少,未能夠凸顯味道,白肉則片得很薄,排放得很漂亮,但皮的位置全都粘在一起,很難夾開。建議多些蒜泥,始終這道菜是以蒜泥為主,白肉為配角。

米線煮得頗淋,更加帶出酸辣湯的味度。
酸菜爽口,酸中偏甜,很開胃。

建議多些蒜泥,始終這道菜是以蒜泥為主,白肉為配角。
2014-07-02
2014-07-01 352 瀏覽
我受夠中伏,所以今日簡左食譚仔$34 大蒜泥白肉.首先蒜泥很少,好似好寒酸,另外白肉痴埋一舊,口感極差$34 雞肉酸菜,胡辣湯底,就無甩拖.胡辣湯底就係比較像小肥羊湯底既味道,帶香料味.酸菜爽,酸中帶咸,夠飽滿.雞肉雖是雞絲,但有彈性.薯粉煙韌份量足.食三哥就係穩陣,除左個小食
我受夠中伏,所以今日簡左食譚仔

食三哥就係穩陣,除左個小食
2014-06-28
2014-06-17 251 瀏覽
行完街 知道開左3哥~即刻去試下先 因為湯底我覺得3哥比譚仔好~有麻辣簡XD ~ 叫左1個腩肉豬潤米線小麻辣~好快就到 ~ 麻辣湯底唔油膩一樣似系落粉咁~~ 牙菜多 ~ 9菜同付皮小得可憐 ~ 腩肉肥瘦適中~配麻辣真系好夾 完全清左腩同既肥膩感~豬潤薄切夠軟 唔太硬 但系得個幾片毛仔 ~下次一定唔再叫豬潤唔底食 !! 米線夠淋入味~D人話譚仔米線分量最多~ 其實只系有小小作怪~因為已發脹 所以咪飽肚感強D囉~
行完街 知道開左3哥~

即刻去試下先 因為湯底我覺得3哥比譚仔好~

有麻辣簡XD ~ 叫左1個腩肉豬潤米線小麻辣~

好快就到 ~ 麻辣湯底唔油膩一樣似系落粉咁~~

牙菜多 ~ 9菜同付皮小得可憐 ~ 腩肉肥瘦適中~

配麻辣真系好夾 完全清左腩同既肥膩感~

豬潤薄切夠軟 唔太硬 但系得個幾片毛仔 ~

下次一定唔再叫豬潤唔底食 !! 米線夠淋入味~

D人話譚仔米線分量最多~ 其實只系有小小作怪~

因為已發脹 所以咪飽肚感強D囉~
2014-05-27
2014-05-16 728 瀏覽
終於係葵涌廣場開左間三哥了,唔駛再走去恆景商場食了。呢間三哥好足料,我每次都會叫炸醬、雞肉、3小辣或者胡辣,小米線,因為太多面食唔哂,店長好熱情招呼週到!湯底又麻辣又香,炸醬碎肉好多,好味道!係附近返工必去吃的!
湯底又麻辣又香,炸醬碎肉好多
,好味道!係附近返工必去吃的!
2014-05-15
  • 雞肉
  • 炸醬
2014-04-27 682 瀏覽
本人甚少出街食米線,以往食米線大多數都係去譚仔雲南米線,好多年前已經知道譚仔有o的舖係註明三哥,相信都係有關係,離不開親戚關係,又或者係以前伙計大廚另起爐灶建立新品牌以前都想支持一下三哥,奈何佢o既分店數目較少,而且又唔係本人出沒地方,無法讓本人分辨兩間米線專門店有乜野唔同地方近半年開始留意到譚仔三哥米線積極擴充分店數目,而且會o係對家舖位同區開新舖,甚至係附近開新舖添,藍田直頭玩到兩間一左一右開o係隔離,可見競爭相當激烈葵涌廣場分店o係三月底開張,真係估唔到商場重新規劃店舖後,可以3樓有呢個細舖位開米線專門店,琴日見自己有o的感冒,好似冇乜胃口,諗住食碗酸辣米線會精神o的,午餐就黎到呢間新開o既譚仔三哥米線去到見到大約10個客人等位,門口有部自助排隊機,想食米線就要去部機輸入等位人數,之後拎籌,不過我問企o係門口店員一個人要唔要拎籌等位,估唔到佢即時帶我入座,安排我坐o係一張圓枱最後一個座位,大家坐迫o的遷就下啦!我大概都知道自己想食乜,所以睇下餐牌價錢就落單,店員效率幾高,拎住部山寨版電子手帳,記低我要乜野,我叫左一碗酸辣湯底墨丸米線$27及一杯凍檸檬茶 (跟餐加$6)呢間舖一餸米

以前都想支持一下三哥,奈何佢o既分店數目較少

,藍田直頭玩到兩間一左一右開o係隔離
,可見競爭相當激烈
,好似冇乜胃口,諗住食碗酸辣米線會精神o的
,午餐就黎到呢間新開o既譚仔三哥米線

,安排我坐o係一張圓枱最後一個座位,大家坐迫o的遷就下啦!

呢間舖一餸米線係$26,若果叫多款餸係加$5,選擇清湯湯底唔洗加錢,若果要酸辣,麻辣,或者煳辣湯底要加$1,選擇三哥酸辣湯底就要加$2
對於食物辣度o既追求,每個人標準可以相差好遠,有o的人少少辣都叫救命
,有o的人就無辣不歡,甚至鍾意食成隻辣椒添
,我食過好多品牌包裝即食麵,就算落晒成包湯粉都可以接受o個o的辣度,出街食酸辣米線,再配一杯凍飲係穩陣做法,唔怕辣到食唔落,以前食米線見過一個肥仔,叫左碗唔知乜野辣度米線,食左一兩啖就擰頭叫救命,埋單走人,真係浪費食物

等候米線期間,留意下店內環境,雖然個舖位幾細,仲要用左一半面積做廚房,估唔到仲可以設置大約8張圓枱,每張枱都係圓櫈,有人認為餐廳安排冇椅背圓櫈係想食客快o的食完走人,咁樣容易翻枱做多o的生意,牆身係紅色,寫住 "無法複製的美味",似係令人覺得佢地同譚仔雲南米線有分別,兩者唔能夠混為一談,另外覺得譚仔三哥米線比較乾淨企理
等左大約5分鐘,米線就送到我張枱,再過多幾分鐘,我杯凍檸檬茶都整好
酸辣湯底墨丸米線
呢碗米線有幾多芽菜,酸菜及韭菜,另外有少少腐皮

米線質地都算爽口,唔會太淋或者太硬

墨丸一碗有六粒,份量唔算少,好多舖頭食粉麵都係得四粒或者五粒
,呢碗墨丸都幾彈牙
酸辣湯底墨丸米線
感覺上呢碗酸辣湯底o的湯比較濃,酸中帶微辣,就算唔飲凍飲都可以繼續食落去,當然有野飲係最好
,酸酸辣辣好醒胃,食左令人精神o的

至於凍檸檬茶絕對交足貨,估唔到有五,六塊檸檬咁多
,仲要係切得唔薄,真係感恩!
而家檸檬幾貴,仲貴過橙,超級市場檸檬試過賣$5.5一個,而家好多茶餐廳o的檸檬茶都係慳住只落三片檸檬,若果落唔夠檸檬,味道真係冇咁鮮味唔好飲
凍檸檬茶
留意到呢間譚仔三哥米線職員比較後生,亦都有男店員,唔似得譚仔雲南米線大多數係嬸嬸員工,店員見到客人食完米線就會好快行黎收碗及抹枱,算係幾勤力,另外覺得員工比較注重服務質素,食客無論係離座,抑或到收銀處俾錢,都會聽到店員講多謝

好多人認為今時今日食米線算係平,其實都視乎同乜野比較,若果與車仔麵比較就真係唔平,食車仔麵係會平o的,而且差不多消費可以食多一,兩款餸,米線只不過用隻好大o既碗,落多o的湯,令人見到好滿足感覺
近年新移民及內地遊客多左,米線適合佢地北方人口味,所以市場就算有好多間米線專門店都一樣咁好生意

留意到譚仔三哥米線將會推出全新口味砂砂湯底,賣點係平過及正過馬來喇沙,我諗遲o的都會試下,而家去比較大眾化o既土司工坊食碗叻沙都要$45,若果大約$30食到叻沙湯底真係相當唔錯
題外話/補充資料: - 希望增設八達通付款 - 唔同地區分店價錢不同,好似銅鑼灣而家$29一餸清湯米線,再加款餸係$6,另外一年前深水埗係$23一餸清湯米線,再加款餸係$4
2014-04-26
凍檸檬茶