招聘中
薪金面議
11天前
薪金面議
11天前
餐廳: 譚仔三哥米線 (MOSTown Street新港城中心大街(2期))
資訊:

2019-01-03 255 瀏覽
很久以前有一篇網上文章, 相信一提起大家都會很有印象, 其題目是'想找一個願意跟我吃麥記的女朋友'. 本人對這篇文章亦是很有共鳴, 籍此謝謝當時的女朋友, 現在的太太, 願意跟我常常吃米線以節省金錢, 好等我們倆可以有資源去做其他事情. 現在久不久去吃米線時, 都會想起當時的情況. 今天我們又去吃米線, 點了兩碗米線, 兩杯飲品及大土匪雞翼. 去到店家時時間尚早, 所以客人不算多. 店員招呼良好, 很快就留意到我們打算下單. 下單後不久食物就到來了. 食物味道方面實在不錯, 餸料充足, 丸類彈牙結實, 肉類軟身嫩滑, 蔬菜亦新鮮. 雞翼香口多汁. 近來幾次吃完都感到口渴, 似乎味精都有不少. 共花費HKD136, 價性比很高. 吃完後, 倆人一起散散步, 聊聊天, 實在寫意.
土匪雞翼

吃完後, 倆人一起散散步, 聊聊天, 實在寫意.
2018-12-27
2018-12-27 78 瀏覽
又近糧尾, 當然想可以穩穩陣陣安然渡過. 在這個背影下, 撰擇一下子就所剩無幾了. 順路關係, 又到譚仔三哥食米線. 看來看去, 還是喜歡過穚米線. 朋友就點了腐皮及牛丸米線. 大家又共享了一碟土匪雞翼. 過穚米線跟以往一樣, 餸料豐富. 說實話, 吃這個過穚, 某程度上就是喜歡它有多款餸料, 又不需要選擇, 所以感到特別爽快, 吃起來自自然然就感到好吃. 每款餸料也有其自己的味道, 大致上都是不過不失. 個人應為, 味道很受個人感覺所影響, 心情好的時候, 跟喜歡的人一起的時候, 吃什麼也會感到好吃. 牛丸方面都彈牙爽口, 腐皮軟身又有濃厚豆味. 土匪雞翼香口多汁. 可能是心情輕鬆, 時間過得特別快, 希望很快又可以有這個愉快的心情吃飯.

牛丸方面都彈牙爽口, 腐皮軟身又有濃厚豆味.

土匪雞翼香口多汁.

2018-12-21
2018-11-10 275 瀏覽
馬鞍山有食物沙漠之稱,就算喺市中心都好難搵到一間平平哋CP值好高嘅飯堂。所以譚仔三哥真係一個唔錯嘅選擇。不過唯一嘅缺點,就係唔係商場入邊,要行多兩步去到新港城一期先食到。呢間坐得好舒服冷氣亦都夠大,食米線最驚就係食到出晒汗流晒鼻水,但係呢間唔會。呢度啲姐姐好有禮貌都好親切食得多其實都已經認得我。今日嗌咗個過橋米線,煳辣湯底,呢度嘅呢間嘅煳辣湯底做得好好,其他分店有時會淡啲有時會濃啲呢度都會保持湯底嘅農度。

呢度啲姐姐好有禮貌都好親切食得多其實都已經認得我。
2018-03-05 862 瀏覽
飛走左幾個月做野朋友問我最掛住啲咩想要啲咩可以寄俾我。我問佢譚仔三哥得唔得佢問我係咪玩野😂😂一直都係三哥Fans另一間豬潤味湯底好重真係頂唔緊因為我係唔食豬潤嘅!唔係講笑仲係國外時已經同接機朋友講好左請佢食三哥酸辣不嬲都食開但無食幾個月辣野又驚食唔到最後...都係忍唔住叫左十小馬鞍山呢間我覺得係比較辣的難得有人share 大土匪 蒜泥白肉梗係唔小得啦!老實說呢幾個月食得好清,相比之下的確有啲濃味但始終都係覺得好好食!返到黎又可以keep番一星期食一次喇🤤🤤
飛走左幾個月做野
朋友問我最掛住啲咩想要啲咩可以寄俾我。我問佢譚仔三哥得唔得
佢問我係咪玩野😂😂
一直都係三哥Fans
另一間豬潤味湯底好重
真係頂唔緊
因為我係唔食豬潤嘅!
唔係講笑
仲係國外時已經同接機朋友講好左請佢食
三哥酸辣不嬲都食開
但無食幾個月辣野又驚食唔到
最後...都係忍唔住叫左十小
馬鞍山呢間我覺得係比較辣的
難得有人share 大土匪 蒜泥白肉梗係唔小得啦!
老實說呢幾個月食得好清,相比之下的確有啲濃味
但始終都係覺得好好食!
返到黎又可以keep番一星期食一次喇🤤🤤
2017-06-16 1033 瀏覽
全港無人唔識 既米線專門店可以話係香港人飲食界既代表作唔講唔知 我食米線大大話話都超過20間但講到湯底 我都係比較鍾情譚仔三哥因為呢間既三哥酸辣湯底 係最吸引我既地方 第二間做唔到既 就係呢樣出色既地方今日我黎到不坊介紹下啲旅客食幾樣首選推介首先我會介紹大家既小食係呢味蒜泥白肉 呢間基本上係考刀功 一片片薄薄 加上啲蒜泥 真係好野味😋😋😋第二樣叫尖椒皮蛋 皮蛋加上口水雞既汁 每一舊都辣辣地 又出奇地彈牙第三樣 最出色既土匪 雞翼呢味米線就係三哥酸辣 自問食到辣既人 不況挑戰下大辣😆😆😆
全港無人唔識 既米線專門店
可以話係香港人飲食界既代表作
唔講唔知 我食米線大大話話都超過20間
但講到湯底 我都係比較鍾情譚仔三哥
今日我黎到不坊介紹下啲旅客食幾樣首選推介

第三樣 最出色既土匪 雞翼

呢味米線就係三哥酸辣 自問食到辣既人 不況挑戰下大辣😆😆😆
2017-06-14
10 分鐘 (堂食)
2017-05-13 488 瀏覽
今日又要加班工作下,唯有尋找一些快食的晚餐吧。平時於三哥都是享用大大碗的過橋米線,既可以滿足自己的肚子,也可以一次過享用所有的配料;不過看到旁邊的人士都會點不同的小食下,今次就試了自己都喜歡的蒜泥白肉,連同自己喜歡的3種配料所成的米線去嘗味。雖然於夜宵的價錢上會有點貴,不過既然都要滿足自己的肚子都不太要緊的。首先呈上的蒜泥白肉(細),其實1人份來說有超過十塊白肉都已經算多,而且上面也配有大量的蒜泥及微辣汁,吃起來不會太刺激下,反而將蒜泥的味道提升。當然,每塊白肉的蒜泥量可以自由控制,而小弟就較喜歡沾上多的蒜泥,令味道更濃。主菜上碟了﹗由於是每種配料的叫法,所以份量上全部都回復而正常的狀態,連竹苼都有大約6-7條,所以配合自己喜歡的腩肉及炸醬下10小辣的湯底可令味道更突出,既不會大咸下而可以隨自己的喜好混入炸醬及米線一同入口,剛剛好。
今日又要加班工作下,唯有尋找一些快食的晚餐吧。

蒜泥白肉 (細)
腩肉竹苼炸醬米線
2017-05-09
蒜泥白肉 (細)
腩肉竹苼炸醬米線
2017-02-28 490 瀏覽
三哥米線好食得黎價錢相宜,有多種配料配搭,個人認為糊辣同麻辣都值得嘗試,但係唔太食得辣既朋友,或者新嘗試想試下麻辣既,最好都係試下五小辣左右,小辣對於入門既朋友可能會太辣,反而唔想食
2017-01-16 1404 瀏覽
T電視台劇集《溏心風暴》曾經在香港風靡一時,爭產權鬥劇一度成為觀眾喜愛的劇種。或許是因為我們喜歡看別人為了財產,為了私人恩怨而鬥個你死我活,哭哭啼啼,自己又不會被拖下水,才因此看得樂此不疲。恰巧香港有不少著名餐廳食店,都曾經出現過類似《溏心風暴》般的爭產劇情,一樣曾經為爭產而訴諸於法庭。歷史較遠的有涼茶店「海X堂」,最近發生的則有中環有名的「鏞X」,「鏞X」因為爭產風波而幾乎要清盤結業。而我要講的另一個例子,就是我在馬鞍山遇到的雲南米線店「譚仔三哥」。「譚仔三哥」的老祖宗是著名的「譚仔」,後來就因為內部爭產權鬥,最終決裂分家,出現了「譚仔三哥」。冤家路窄,最具戲劇性的是,「譚仔三哥」在馬鞍山開的分店,正正就在「譚仔」的不遠處。「譚仔三哥」開設在馬鞍山新港城二期地下,而「譚仔」偏偏開在旁邊的馬鞍山廣場二樓。相對於開在馬鞍山廣場二樓,高高在上的「譚仔」,選擇在地面舖位營業的馬鞍山「譚仔三哥」,就多了一份比較親民的感覺。從店舖門面,到店舖內裡還算新淨的裝修擺設,馬鞍山「譚仔三哥」開業時間不算太長,都不過兩年時間而已。我進入「譚仔三哥」馬鞍山分店後,立即找個座位坐下,不久立即有侍應上前,遞上餐

我進入「譚仔三哥」馬鞍山分店後,立即找個座位坐下,不久立即有侍應上前,遞上餐牌招待。
正因為「譚仔三哥」歷史相對比「譚仔」來得淺的關係,所以「譚仔三哥」從店舖擺設,到餐牌設計來看,「譚仔三哥」介紹都比較仔細和貼心,餐牌都列明不同辣度,讓你可以自由選擇湯底的濃度和辣味程度。
不過,有些事真的超出我預期的範圍之外,居然「小辣」還可以再細分為多個級別,由最低最基本程度的「小辣」到「小辣2」、「小辣3」、「小辣4」、「小辣5」到「小辣10」。我自問雖然可以吃得了辣味,但是太辣的話真是未必能適應得到。
「譚仔三哥」米線的餐飲價錢並不算特別便宜,米線跟餐飲品冷熱同價,一併同收港幣七元正,汽水八元,配檸檬可樂或檸檬雪碧,盛惠十三元。
我跟侍應說辣度我要「小辣」,他問到我「小辣」要哪種辣度,二、三、四、五、十,食哪種程度辣味最好?我想起我在西貢食海南雞粉時,辣椒醋我都是放少許便足夠,所以小小辣的「三」我已經心滿意足了。
我當時身體有點抱恙,不時有點流鼻水(不過未至於打噴嚏傷風這麼嚴重),反正配飲品冷熱都是同價,那麼對我來說,一杯又熱又暖的熱奶茶已經最符合我的心水。
主菜三哥小辣湯底雞肉米線終於上檯,外觀有點像我吃慣,轉了泰式冬蔭功湯底的雞肉湯河。米線以紅彤彤的麻辣湯底,浸着切絲的雞肉,還有粗條的米線加芽菜。

可能我當時身心狀況都不算太良好,在神不守舍的情況下,竟然把本來加進熱奶茶的砂糖,不小心放錯少量到雞肉米線當中,雖然及時制止,還是無法避免少許砂糖跌進米線當中。
(三哥酸辣湯底)雞肉米線套餐
雖然自己犯了小錯誤,但我心想砂糖只是放錯少許,既來之則安之,還是吃下我這碗小辣三加糖版本,三哥麻辣湯底雞肉米線吧。
小辣三程度的湯底米線,雖然不慎加了少許砂糖進麻辣湯底內,但湯底出來的辣味,我完全可以接受得到。就算我立刻把小辣湯底喝下,辣度仍算很辣,但完全沒有令我舌頭發麻,沒有喉嚨被火燒的感覺。

小辣程度湯底加了少量砂糖,反而令麻辣湯底順喉了不少,變得容易入口。究竟是我錯有錯著,還是「譚仔三哥」麻辣湯底本來就應該這個樣子?

「譚仔三哥」的米線跟一般的米粉相比,線條來得更粗,當然未至於變成日本烏冬,但這種粗線條的米線對我來說已經很厲害。不過這種粗米線質地出奇地不韌,不算難咀嚼,配上雞絲一起食口感一流。

吃完雞肉米線,我幾乎想把整個小辣湯底喝光,才肯罷休。吃完小辣湯底雞肉米線,再喝杯加了少許砂糖(我剛吃完加了糖的雞肉米線,我不想再吃太多糖,免得惹來糖尿病)的熱奶茶。整個小辣湯底雞肉米線連一杯熱奶茶,三十七元的價錢當下午茶來食,可能有人會嫌它有點貴。

但對我來說,意外吃到個辣中帶甜的雞肉米線加奶茶一杯,即使當它是下午茶,我也覺得這三十七元是值得花的。
2017-01-10
15 分鐘 (堂食)
(三哥酸辣湯底)雞肉米線套餐
  • (三哥酸辣湯底)雞肉米線
2016-09-18 674 瀏覽
馬鞍山譚仔三哥的米線以湯底出名,個人認為煳辣及酸辣最好味,啖啖湯香最好配上非常薄的腩肉及豆卜吸收湯底精華,小食土匪雞翼外脆多肉汁,有黑椒在表皮,值得一試.另外,大食的話可以叫過橋米線,它集合了很多餸,住在馬鞍山的你,一定要試.
2016-09-18
10 分鐘 (堂食)
  • 過橋米線
  • 土匪雞翼
  • 腩肉豆卜米線
當夏天走到盡頭 就要襯好天氣捉住佢既尾巴曬黑啲又有咩所謂喎?!不過好可悲 今日無乜點食早餐就入左西貢踏上一條久久未行過既既路 熱到有啲暈體力開始急速下降 好采最終都克服過黎 縮短路程 行左四個鐘出返去搭巴士 直出馬𩣑山真係餓到我就快唔掂 要搵啲平靚正快既野食比我見到你......直入無誤!!食過既都知係點一回事 我要左湖辣湯底 我盡架喇 少少辣我夠出汗基本配料 牙菜 腐竹 韮菜我加雞肉同炸醬 基本上我九成係咁配搭安全 好味 快捷!!我最欣賞佢炸醬另卜 細心之如又唔會搞到落湯散晒 浪費左個炸醬 質素穩定 腐竹夠彈牙 牙菜爽口雞肉一向都係好咬夠份量 麵線我都係鐘意幼返少少 各有特色!埋單42蚊 快速充飢好幫手
當夏天走到盡頭 就要襯好天氣捉住佢既尾巴
曬黑啲又有咩所謂喎?!
不過好可悲 今日無乜點食早餐就入左西貢
踏上一條久久未行過既既路 熱到有啲暈
體力開始急速下降
好采最終都克服過黎 縮短路程 行左四個鐘
出返去搭巴士 直出馬𩣑山
真係餓到我就快唔掂 要搵啲平靚正快既野食
比我見到你......直入無誤!!
食過既都知係點一回事
我要左湖辣湯底 我盡架喇 少少辣我夠出汗
基本配料 牙菜 腐竹 韮菜
我加雞肉同炸醬 基本上我九成係咁配搭
安全 好味 快捷!!
質素穩定 腐竹夠彈牙 牙菜爽口
雞肉一向都係好咬夠份量
麵線我都係鐘意幼返少少 各有特色!
埋單42蚊 快速充飢好幫手
2016-08-22
2016-05-03 901 瀏覽
星期日行完山去左食三哥,貪佢尼間唔使點等位,環境又大d唔使同人迫我唔太食辣,所以通常都叫清湯算,今次見到有新野,我最愛嘅番茄濃湯,一於試下叫過橋米線同哥哥share~ 一上枱就非常滿意! 因為真係幾多番茄蓉,食落仲好鮮甜平時唔飲湯底嘅我都忍唔住飲返碗!! 好開胃料方便,今次啲墨丸啲味好唔新鮮,咬一啖唔要喇~ 豬潤幾爽口,不過太薄~ 牛丸好有牛味,正! 牛肉嘅牛味反而少啲。其他就正正常常~ 我應該以後都會嗌番茄湯,不過貴啲,要加4蚊

平時唔飲湯底嘅我都忍唔住飲返碗!! 好開胃
2016-05-01
  • 番茄湯底
2015-09-28 855 瀏覽
作為一個毒毒嘅九十後,譚仔必定係學生年代時開餐嘅首選,因為平靚正,通常又近學校,放飯或者返part time 時候,若果有飯腳同伴問起:「喂,陣間食咩呀? 」,如果冇人回應,最後九成九都係會後一個答案:譚仔囉。 一個聽落好頹好毒嘅答案,但往往都係冇乜人會 say no 嘅答案。可惜自從返左工之後,加上轉左環境想脫下毒嘅原因,有得食譚仔嘅次數已經少之有少。今日就難得地經呀媽口中得知馬鞍山原來開左間幾靚嘅譚仔三哥,其實都開左近一年😅 仲話要平過平時食嗰啲少少,咁好奇心驅使下,就陪呀媽去食一次,順便回味下毒毒嘅味道。環境的確係靚左,有點時尚又寬落左,冇以前咁逼爆嘅感覺。將招牌菜嘅名放上牆上,冇左老土同黑sale嘅感覺。土匪雞翼是必叫的 (大土匪 $28/5隻)今次就清清地叫左酸辣乍醬腩肉米線($30),皆因我平時去三哥叫親都係胡辣😂😂 呢次就唔咁重口味喇。而呢間嘅酸辣都比起其他嘅譚仔酸,亦咁辣

環境的確係靚左,有點時尚又寬落左,冇以前咁逼爆嘅感覺。

將招牌菜嘅名放上牆上,冇左老土同黑sale嘅感覺。

土匪雞翼

土匪雞翼是必叫的 (大土匪 $28/5隻)

而呢間嘅酸辣都比起其他嘅譚仔酸,亦咁辣
2015-08-31 614 瀏覽
該店提供不同的湯底,個人獨喜歡三哥酸辣湯底。近期除了米線,還增加了紐紋薯粉供食害選擇。薯粉跟三哥酸辣湯底很配合,比米線更配合。三哥酸辣湯底有不同香料,辣中帶酸,比普通酸辣多了香味。辣度可以選擇,初試者可選5小辣,香味不會減弱的。配料方面,豬膶、貢丸、雞肉、魚片頭都不錯。雞翼則一般,香味不足,味道一般。
題外話/補充資料: 座位較迫,有時一張小圓桌都圍著7-8人,故較難拍照。 值得讚下是上菜,店內桌椅在兩旁,店員在中間通道用手推車送餐,不錯,不會看見店員手捧著熱湯走來走去,不會險象環生。
2 分鐘 (堂食)
2015-02-26 551 瀏覽
呢間三哥個位置比較隱閉,位於富輝下面,通常去到就有位唔洗等,而海柏果邊間譚仔就長期多人,唔想等嘅朋友可以落黎呢間三哥食由於得一支公嘅關係,選擇外賣自取番屋企食。今次叫左個三哥酸辣雞肉米線,雞肉向來都係my favourite,然後見三個酸辣好似幾惹味同未食過,今次就試下佢!一打開d香味已經湧緊上黎,湯底幾紅,好多辣椒碎,岩哂鐘意食辣嘅我一黎先飲啖湯,酸辣程度恰好,出乎意料地正,比普通酸辣來得更酸同辣,好惹味!d雞肉吸哂d辣味,一如以往的好食,食落去好爽口總括而言,今次初嚐三哥酸辣真係好有驚喜,岩哂鐘意食辣嘅你!

總括而言,今次初嚐三哥酸辣真係好有驚喜,岩哂鐘意食辣嘅你!
三哥酸辣雞肉米線
2015-02-26
10 分鐘 (外賣自取)
三哥酸辣雞肉米線
2015-01-03 510 瀏覽
譚仔係我同男朋友飯堂之一,我永遠只會叫一味墨丸或者雞肉酸辣。今次都係一味墨丸,必叫酸辣。試過三哥酸辣,吾係個回事,完全吾岩味。今次仲叫左蒜泥白肉,皮蛋。白肉依然甘香。但今次第一次試食皮蛋,蛋黃部份好膠質,好新鮮,蛋白部份好爽口,我諗整皮蛋瘦肉粥一定香好正!過佢加左啲蔥蒜,味道太濃,遮左皮蛋香味,個人吾會夾埋一齊食。
2015-01-03