2017-10-05
中秋節,費事要阿媽煮飯,所以同佢去杏花村搵食。杏花新城好處就真係多野食㨂,人流唔多唔使等同迫餐死。老人家最後㨂左食中菜,7點黎到仲大把位。雖然係open area, 但坐得舒服。✨食物選擇都幾多,有粥,泡飯,燒味飯,小菜套餐等等。價錢都算親民,而且標榜少鹽少油。✨我地就主攻叫左好多特價菜:✨豉椒炒蜆($33) :價錢算平,份量都ok。起碼唔係得d殼,味道都唔錯。✨乳鴿($68): 特價左都$68,皮唔脆,乳鴿乾身無咩肉汁,唔抵食。✨迷你鮮沙巴躉兩味($103) :有西蘭花同古法蒸兩種,碟頭比較細,不過魚都幾鮮味。✨西芹炒田雞:田雞煎香過,幾好味。✨南乳粗齋什菜煲($65) :阿媽話唔抵食,不過我就最鍾意呢味😆。d 汁撈飯勁正,入邊有白菜,蓮藕,菇,茄子,粉絲等等好入味👍🏻✨陳醋骨($75): 似豬扒多過骨,略嫌唔夠脆,醋味太酸。✨5 個人圍番起一百蚊鬆d, 都算抵食。如果唔煮飯叫下一人套散食就更加抵,食完番去起碼都無話好頸渴,而且味道都ok, 感覺唔會太油膩。
✨我地就主攻叫左好多特價菜:
✨西芹炒田雞:田雞煎香過,幾好味。