適逢我今個月生日, 朋友好有心話請我食鐵板燒慶生~ 不過我知道鐵板燒既價錢閒閒地都千幾蚊一位, 又唔想朋友請咁貴但朋友超勁丫, 佢搵到間人均唔洗過千既高級鐵板燒丫!!! 餐廳地點係元朗, 港鐵朗屏站行幾分鍾就到, 交通都算方便丫!全店共有十幾個位, 師傅即席係面前烹調~~7點去到, 都差唔多滿座咯, 記得要預約喔!我地點左晚餐"譽"二人前套餐 $1680/2位, 以呢個價錢食到高級鐵板燒, 性價比真係無敵每道菜逐碟慢慢上, 食完一樣先再上第樣首先上既係沙律~有哈蜜瓜, 蓮芋, 巴拿馬火腿包露筍哈蜜瓜清甜, 蓮芋外形特別, 口感清爽....露筍能夠中和巴拿馬火腿既咸鮮味前菜--鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝係矜貴既日本美食~~脂肪含量高, 口感滑嫩細滑~~有著鮮魚的鹹香, 入口即溶而且冇任何腥味!!套餐包含既海鮮鮑魚好生猛仲郁緊~~頭輪既海鮮係南非鮑魚~~師傅將海苔舖係鮑魚面, 再以鹽焗既方式烹調~呢個煮法能夠確保鮑魚原汁原味....食法係先食鮑魚原味, 再沾鮑魚肝醬食~鮑魚果然新鮮, 爽口彈牙, 鮮味十足....鮑魚肝醬味道香濃, 可將鮑魚味道提鮮配菜係紅綠雞冠草, 味道清淡爽口....甘鯛立鱗燒立

全店共有十幾個位, 師傅即席係面前烹調~~
7點去到, 都差唔多滿座咯, 記得要預約喔!

每道菜逐碟慢慢上, 食完一樣先再上第樣

首先上既係沙律~
有哈蜜瓜, 蓮芋, 巴拿馬火腿包露筍
哈蜜瓜清甜, 蓮芋外形特別, 口感清爽....
露筍能夠中和巴拿馬火腿既咸鮮味

前菜--鮟鱇魚肝
鮟鱇魚肝係矜貴既日本美食~~
脂肪含量高, 口感滑嫩細滑~~
有著鮮魚的鹹香, 入口即溶而且冇任何腥味!!
套餐包含既海鮮

鮑魚好生猛仲郁緊~~
頭輪既海鮮係南非鮑魚~~
師傅將海苔舖係鮑魚面, 再以鹽焗既方式烹調~
呢個煮法能夠確保鮑魚原汁原味....
食法係先食鮑魚原味, 再沾鮑魚肝醬食~
鮑魚果然新鮮, 爽口彈牙, 鮮味十足....
鮑魚肝醬味道香濃, 可將鮑魚味道提鮮

配菜係紅綠雞冠草, 味道清淡爽口....
甘鯛立鱗燒
立鱗燒多數係高級料理先食到~ 平時見就見得多, 終於有機會試下啦

師傅用溫度剛好既油淨係炸魚皮, 魚肉呢就焗熟到8成熟, 咁先確保到魚肉滑嫩唔會嚡~~
炸完既甘鯛魚皮每塊都鶴立豎起, 入口卜卜脆

魚肉結實幼嫩, 沾少少明太子醬食更鮮味

食完之後食埋粒龍珠果酸甜清香~~
北海道帆立貝
帆立貝巨型厚肉, 煎香後既帆立貝甘甜鮮味, 完全冇筋~
可配海膽忌廉汁一齊食...
伊勢活海老
師傅將新鮮既澳洲龍蝦拆肉烹煮~
澳洲龍蝦擁有甜美, 細膩的白肉....
肉質鮮味彈牙, 啖啖肉既口感真係冇得頂!!!
再配汁煮蘿蔔&紫椰菜~
汁煮蘿蔔超正丫, 用上蘿蔔芯非常幼嫩又入味, 食完都想再encore!!!!
鵝肝
鵝肝煎熟後師傅會係面道加糖, 營造焦糖既效果~~
鵝肝滑溜甘香, 質感軟滑, 入口即溶, 配上輕烘既麵包&黑醋一齊食減少膩感~
最後食埋片清甜鳥取水晶梨, 完全係絕配

封門柳
封門柳是牛隻的橫膈膜, 一隻牛只得一條封門柳, 所以稀少因而矜貴~~
師傅推薦3-5成熟~ 的確半生熟口感最佳!!
封門柳肉質非常軟嫩, 牛味濃郁, 肉汁豐富

配菜係鹽海帶, 咸鮮味十足!!
鮮魚湯
超鍾意飲魚湯既話好鍾意呢個湯丫!!
魚味十分之濃郁~又鮮又甜~

炒飯
食到咁上下其實已經飽左8成~~
最後再上每人一碗炒飯真係不得了

見住師傅逐項配料加落炒飯道過程相當精彩!!
炒飯飯粒粒粒分明, 夠乾身, 味道亦調配得好好

最後食埋師傅特製既焦糖多士

呢個焦糖多士真係超超超好味!!!
熱辣辣卜卜脆, 外脆內軟~
師傅問我地洗唔洗encore, 如果唔係咁飽我一定想再食

甜品仲有每人一球雪糕, 有多款味道揀, 我地要左開心果同朱古力味

今餐真係超級豐富丫!!! 以呢個價錢食到咁高質又豐富既鐵板燒真係冇得輸
  • 甘鯛立鱗燒
  • 伊勢活海老
  • 南非鮑魚
今午來到元朗屏會街一間專門吃日本菜的高檔而新穎的食肆午餐—— 譽 鐵板燒。食肆內設有一張長長的如吧枱般的餐桌各食客的座位是圍著廚師煑食的鐵板前面/側面位置,可供食客親自見證各款美食的製作過程,並供廚師在製作每款美食前可直接跟各食客溝通和諮詢各美食會投下的食材/份量的意見,從而更貼心的令客人吃到自己愛好的標準,另外每隔約兩人座位的餐桌上都配備一瓶消毒潔手液; 這都是非常獨到有創意和貼心的設計安排。這是廚師的工作枱,他正在為每款美食上盤前必在碟上佈置的裝飾配置,旁邊便是煑食的鐵板所在。這個午餐由頭至尾包含前菜、主食、例湯以至甜品和沙律等合共九款美食。 此款是首個開場的美食 —— 沙律。 盤中有蔬果和肉類配搭在一起,分別是清香鮮甜哈蜜瓜、蓮芋、車厘茄 及蘆筍外包‘巴馬’火腿 搭配特製的果醬醬汁同吃,水果清甜,火腿味道恰到不鹹,整體味道爽脆香甜清新及食材色彩繽紛,很有喜感!👍接著便是吃第一道的前菜‘香煎北海道帆立貝搭配三文魚籽鋪面’ 配以特製白松露醬汁和綠茶紫菜碎圍邊 加上碎花點綴。 當中的帆立貝(是加大碼的)以少許牛油煎香表面,搭配完全沒有腥味的三文魚籽加附帶的醬汁和周邊的

接著便是吃第一道的前菜‘香煎北海道帆立貝搭配三文魚籽鋪面’ 配以特製白松露醬汁和綠茶紫菜碎圍邊 加上碎花點綴。 當中的帆立貝(是加大碼的)以少許牛油煎香表面,搭配完全沒有腥味的三文魚籽加附帶的醬汁和周邊的綠茶碎同吃,味道相當甘香鮮甜並帶有陣陣香濃的綠茶香氣,十分出眾,值得給讃!

第二道前菜‘季節燒魚’ —— 用白甘鯛立魚塊連皮帶魚鱗放入鐵鍋中用油炸香,廚師用的油溫和時間的控制非常指細嚴謹,完成後在魚塊上灑上鹽花和黑椒搭配龍珠果和特製的明太子醬上碟。 魚塊舔醬汁入口,魚皮魚鱗香脆可口而肉質仍能保持軟滑鮮味,最後品嚐第一次吃的龍珠果去除熱氣,果肉清香鮮甜。 這個配搭實在經典獨特。 廚師還告知連魚鱗一起吃非常有益。👍👍👍

第三道美食‘鵝肝多士’ —— 是先將鵝肝整件煎熟透後再添加焦糖和些少黑醋在其上,然後鋪上用牛油煎香表面的半塊刻有「店名」的方飽上一同上碟搭配一件清甜爽脆的水蒸梨。 鵝肝入口甘香帶點酸甜,油而不膩,再進食配的梨子口感爽甜清新,配搭一絕值得給讃。👍👍👍

第四道美食是’煎封門牛柳‘——牛肉先以牛油煎香,我們選了烹調為七成熟的牛肉,廚師在煎熟牛肉表面後再切開成條狀,方便肉裡易於煎熟些少,再灑上鹽花和黑椒上碟,並以特製的即磨生葵醬汁(即wasabi 但既不辣也不會有刺鼻之感的)同吃,肉質嫩而且夠腍非常美味好吃。 值得再次給讃👍👍👍

接著迎来一個日本例牌‘麵豉湯’—— 以純鐵小鍋盛著鮮味保溫的麵豉湯,配搭腐卜皮加昆布食材作湯料。 味道豐富鹹味恰好。

再到主食上場‘炒飯’—— 先用油炒熟半肥瘦煙肉,再下洋葱碎、甘荀粒、蔥花、雞蛋、白飯一起炒香,最後添加點牛油醬汁同炒均勻上碟。 未吃巳覺香氣四溢,真是色香味俱全,非常飽足。

最後廚師再呈獻一個甜品美食‘焦糖牛油多士’—— 是以該店的「招牌」方飽用鐵板炕烤加入少許牛油微煎,再灑上白糖燻焦而成。 然後將方飽切成條狀砌成「井」形上碟。 入口香甜鬆脆,十分可口很有特色。

到尾聲時女侍應告知還有‘雪糕球’甜點,有芝士昧、開心果味、雲呢拿味、黑芝麻味的選擇。 我們選了「開心果味」和「黑芝麻味」,雪糕入口香甜幼滑,亦可將之前吃下的煎炸美食給降熱氣的作用。

總結:此家食肆廚師烹調每款美食及處理各食材以至鋪排佈置和擺設上碟相當細心和巧究,技術純熟,如手工藝般十分精緻美觀獨特。 超越了以往光顧其他的日式餐廳的水準。 是值得各位吃貨們不妨去試的不二之選。
2021-11-22
午餐
  • 封門柳
2021-11-24 55 瀏覽
小妹有幸食到餐好好味嘅鐵板燒🥰,元朗omakase就多,而有質素嘅Teppanyaki就唔太多,呢間位於水邊圍附近嘅鐵板燒-譽就真係很不錯有驚喜呢☺️☺️☺️。Parmaham沙律🥗Parmaham包住蘆筍,配上香甜嘅哈密瓜。最特別係旁邊有兩片蓮芋,好清甜爽口❤️。北海道帆立貝🐚擺盤好靚靚,兩粒帶子配上佢哋自家醃製嘅三文魚子同黑松露,重點係佢嘅海膽忌廉汁,提升咗帶子嘅鮮味。季節燒魚-金目雕🐟留意到佢哋整魚唔係直接喺鐵板到燒,佢哋係用個煲嚟整,最意外嘅驚喜就係魚鱗係食得仲要係好香脆😋😋鵝肝多士肥美嘅鵝肝,再配上焦糖面。真係幾鍾意佢地每款菜式半碟嘅水果真係配搭得好好,食塊烏取水晶梨,解油膩🥰..另外肉方面我分別點左牛同埋豬,牛係用封門牛柳,梗係食五成熟啦,入口牛味香濃仲好腍。另外豬方面係簿切豚片,入面包住啲薑蔥花😋,點埋佢哋自家磨嘅Wasabi醬食都好好味。最尾當然唔少得炒飯同麵豉湯,炒飯嘅飯粒軟硬度適中,麵豉湯唔會過鹹。成餐都食得好滿足,食完主食當然唔少得飯後甜品,我哋要咗開心果雪糕同埋柚子雪葩。超濃郁嘅開心果味,同埋好清新嘅柚子。仲有仲有焦糖多士,真係食得出佢哋嘅用心一啲都唔馬虎❤️。Encor

Parmaham沙律🥗

北海道帆立貝🐚

季節燒魚-金目雕🐟

鵝肝多士

🥰

成餐都食得好滿足,食完主食當然唔少得飯後甜品,我哋要咗開心果雪糕同埋柚子雪葩。超濃郁嘅開心果味,同埋好清新嘅柚子。仲有仲有焦糖多士,真係食得出佢哋嘅用心一啲都唔馬虎❤️。EncoreEncore!
好高質嘅一間鐵板燒🙌🏻價錢好抵食🤑店員態度親切👍🏻睇住靚仔師傅預備食材仲好賞心悅目添😏✨「櫻」一人前套餐✨$360🌸沙律🥗有parma ham加上新鮮水果配上甜甜的百香果汁非常開胃🥰季節燒魚🐟燒魚用上白甘鯛魚肉非常嫩滑魚油好豐富😚配上明太子忌廉汁更加提升到鮮味👍🏻北海道帆立貝🇯🇵大大粒超厚身帆立貝😍配上海膽忌廉汁好好味‼️仲有黑松露同三文魚子嘅點綴好滿足💕鵝肝🦆鵝肝用焦糖燒過💫薄薄一層焦糖令到表面有少少脆口感內裏就入口即溶ge口感🙊配上黑醋汁食落一d都唔膩🥰牛柳🥩用上日本封門柳🐂揀左5成熟🔥肉質都幾腍肉味濃郁😍伴碟仲有鹽昆布同青芥末汁夾埋牛柳一齊食仲好味🤤麵豉湯🥣有驚喜👍🏻用左蝦殼煲飲落都幾有鮮味😋炒飯🍚粒粒分明好惹味望住靚仔師傅炒覺得特別好食🤪甜品🍰試左🧀芝士味雪糕同🍊柚子雪芭前者真係有超濃郁嘅芝士蛋糕味🥰後者就好清新都好好味👍🏻

好高質嘅一間鐵板燒🙌🏻

試左🧀芝士味雪糕同🍊柚子雪芭
前者真係有超濃郁嘅芝士蛋糕味🥰
後者就好清新都好好味👍🏻
  • 鵝肝
亞仔生日,搵一間好的餐廳係必然的。服務,環境,食材,氣氛,絕一不可。左搵右搵,終於搵到一間岩晒我要求的食店。欣賞廚師的手藝,可以跟廚師的交流,如何品嘗當前的美食坐係爐前係必要的。用心製作。每樣食物精緻的擺設👍🏻美酒配佳餚🍶謝謝食店送上蛋糕給我仔仔,真是窩心之作。廚師和其同事跟食客打成一片,上下一心。氣氛一流。真心值得推薦比大家。
亞仔生日,搵一間好的餐廳係必然的。
服務,環境,食材,氣氛,絕一不可。
左搵右搵,終於搵到一間岩晒我要求的食店。

欣賞廚師的手藝,
可以跟廚師的交流,
如何品嘗當前的美食
坐係爐前係必要的。

用心製作。每樣食物精緻的擺設👍🏻
美酒配佳餚🍶

謝謝食店送上蛋糕給我仔仔,真是窩心之作。

廚師和其同事跟食客打成一片,
上下一心。氣氛一流。
真心值得推薦比大家。

2021-11-20
慶祝紀念
生日
  • 伊勢活海老
  • 封門柳
  • 炒飯
  • 沙律
2021-11-18 270 瀏覽
星期三晚難得過左去元朗,一定要食餐好既,一於去食鐵板燒。「和」二人前套餐$1680+1,真心正,食過返尋味!沙律: 哈蜜瓜、Parma ham包住蘆筍、蓮芋、車厘茄,配西柚汁幾清新,配搭豐富,擺盤亦好精緻。前菜: 炸小澤蟹仔、鮟鱇魚肝配檸檬碎炸蟹仔好脆,成隻都可以食,鮟鱇魚肝浸過牛奶,無腥味,口感綿滑。海鮮:南非鮑魚鮑魚以鹽焗製,口感彈牙,味道新鮮,而且好大隻。北海道帆立貝屬於刺身級,一隻配三文魚籽,一隻配黑松露,再配以海膽忌廉汁。帆立貝鮮甜厚身,外層煎得幾香,內裡嫩滑,好好食。深海紅寶石—喜知次亦係刺身級,配以明太子忌廉汁。喜知次外皮煎得香脆,魚肉軟嫩,好有驚喜。大虎蝦超級大隻,蝦膏香口,蝦肉彈牙爽口,好出色。鵝肝肥美既鵝肝有焦糖面,多士超級脆口,配以黑醋超好食,再食埋鳥取水晶梨解膩,享受。特定牛肉: 封門柳要五成熟,肉質軟腍,有牛味,正。炒飯材料豐富,有煙肉、雞蛋、洋蔥、甘荀、青椒、青蔥,炒得乾身,味道好豐富又惹味。時令湯: 魚湯好濃郁,好飲。甜品: 芝士同黑芝麻雪糕芝士味雪糕充滿鹹香味,好特別;黑芝麻味道香濃又幼滑,飲埋杯洛神花茶消滯。 最後仲送埋焦糖多士俾我地,好好食!
星期三晚難得過左去元朗,一定要食餐好既,一於去食鐵板燒。
「和」二人前套餐$1680+1,真心正,食過返尋味!
幾清新,配搭豐富,擺盤亦好精緻。
前菜: 炸小澤蟹仔、鮟鱇魚肝配檸檬碎
海鮮:
南非鮑魚
鮑魚以鹽焗製,口感彈牙,味道新鮮,而且好大隻。
深海紅寶石—喜知次
大虎蝦
超級大隻,蝦膏香口,蝦肉彈牙爽口,好出色。
特定牛肉: 封門柳
要五成熟,肉質軟腍,有牛味,正。
時令湯: 魚湯好濃郁,好飲。
甜品: 芝士同黑芝麻雪糕
最後仲送埋焦糖多士俾我地,好好食!
2021-11-17
2021-11-16 154 瀏覽
同家人入咗朗屏食鐵板燒,餐廳門口好高級,入到去座位唔多,全部椅都圍繞住吧台坐,我食嘅套餐係「譽」二人前套餐,餐廳選用新鮮食材,員工服務好 沙律中間有巴馬火腿包住嘅露筍,旁邊有哈密瓜、蕃茄仔同蓮芋配芝麻醬汁食 前菜蟹仔炸到好脆口,原隻都可以食,鮟鱇魚肝入口即化上面仲灑上少許青檸皮 南非鮑魚鹽焗南非鮑魚爽口彈牙,仲帶有清酒同昆布嘅味道配埋鮑魚肝醬汁食提鮮 伊勢活海老望住廚師將龍蝦解體,將龍蝦膏同龍蝦肉混埋一齊炒,入口勁濃郁,最濃味嘅一道菜 季節燒魚魚皮經油炸過連魚鱗都食得,非常香脆,魚肉嫩滑配上明太子醬汁食,帶檸檬汁嘅清新同提升香氣 北海道帆立貝帆立貝配上三文魚籽同黑松露再點上海膽忌廉醬汁,圍邊有少許紫菜碎,鮮甜美味 鵝肝師傅加咗糖再用火槍燒過,肥美入口即溶,放係多士上吸油,面頭再加上黑醋降低膩感 特定牛肉牛柳粉嫩,旁邊有鹽昆布,每夾1塊牛肉可以夾埋鹽昆布食,提升牛肉風味 炒飯炒飯粒粒分明,內有洋蔥碎、青豆、紅蘿蔔、煙肉、雞蛋同蔥,色彩繽紛 時令湯奶白色濃郁魚湯 甜品有得揀雪糕或雪葩 最後仲會送上一杯熱洛神花茶

沙律

有得揀雪糕或雪葩

最後仲會送上一杯熱洛神花茶

2021-11-15
2021-11-16 44 瀏覽
侍應姐姐仲會同你講每道菜式嘅名稱,點解咁配搭,同埋建議嘅食法!好窩心💓******************************🌟沙律:parma ham、蜜瓜、蘆荀,一貫絕妙嘅配搭!🍈青色圓形叫”蓮芋”,係芋頭嘅莖,食落有啲似爽口嘅竹笙,好鬼得意!兩粒車厘子甜度十足,好正👅******************************🌟前菜:鮟鱇魚肝配磯煮日本花螺磯煮日本花螺:日本醬油加甜味為主既磯煮醬,花螺煮到入曬味,肉質保持鮮嫩彈牙!-鮟鱇魚肝:第一次食呢個高級食材,口感細滑、入口即化,同鵝肝相似。但多食會膩,所以廚師刻意喺表面灑上青檸皮碎,中和番個油膩感。******************************❣喜之次配明太子忌廉醬(伴辣椒籽、龍珠果及食用玫瑰花)喜之次🐟係日本高級以油分高見稱嘅白魚,第一啖食落非常鮮嫩多汁,外層燒到脆口。食多兩啖可以配以明太子忌廉醬同唔辣嘅辣椒籽去中和油膩感!最後以清甜多汁嘅龍珠果作結😻******************************❣南非鮑魚第一碟菜係原隻南非鮑魚🤩師傅貼心咁將鮑魚切好,客人只要跟住個紋理就好容易切得開嚟食。鮑
[元朗]譽 鐵板燒
人生第一次嘅鐵板燒就奉獻左比佢🤪好彩佢一啲都無令我失望!🤩餐廳選用新鮮食材,食每道餸之前,靚女侍應姐姐仲會同你講每道菜式嘅名稱,點解咁配搭,同埋建議嘅食法!好窩心💓

🌟前菜:鮟鱇魚肝配磯煮日本花螺

❣喜之次配明太子忌廉醬(伴辣椒籽、龍珠果及食用玫瑰花)

食多兩啖可以配以明太子忌廉醬同唔辣嘅辣椒籽去中和油膩感!
最後以清甜多汁嘅龍珠果作結😻
❣南非鮑魚

鮑魚煮得啱啱好,一啲都唔會韌。🤟🏼
另外伴碟係屬於海草類嘅紅綠雞冠草,再點埋個鮑魚肝醬一齊食,簡直係相得益彰!👅
❣大虎蝦

大虎蝦經師傅嘅烹調過後變成幾份精緻嘅蝦球🦐虎蝦嘅鮮味大啖肉配上牛油同蝦頭嘅汁,簡單又香又好味!
伴碟仲有一塊煮到好入味又清新既白蘿蔔同紫椰菜,可以調劑一下牛油伴隨嘅少少油膩感🤏,食多啲都唔係問題😋
❣北海道帆立貝

大大粒嘅北海道帆立貝分別配上兩種唔同嘅配料:香味撲鼻嘅黑松露醬同埋三文魚子。
三文魚子經過師傅醃過,辟走左本身果種腥味,令到入口嘅味道更好!點埋伴碟嘅海膽忌廉醬,更加帶出海鮮鮮味🤤
❣焦糖鵝肝多士

店員大力推介呢個焦糖鵝肝多士,話食完之後唔會再想食其他舖頭嘅鵝肝多士。一食果然驚為天人!鵝肝上面既砂糖形成咗一層薄薄嘅焦糖脆皮!切開脆皮既聲音,清脆俐落,鵝肝非常厚身,食落口感綿密,配上少少黑醋同埋輕輕烤過嘅多士,好滿足呀😍
❣美國封門柳

餐廳預備左七成同五成熟嘅美國封門柳俾我哋!封門柳嘅肉味超濃但又肉質鬆軟!配合山葵油醋汁同鹽昆布,成件事日式左好多!😜
❣豬肉粒炒飯&新鮮紫菜魚湯

豬肉粒炒飯加上好洋蔥等等惹味配料,雖然已經好飽但絕對有能力食得晒☺️
熱葷尾聲以一碗超濃魚湯味嘅新鮮紫菜魚湯作結!

飯後有多士同埋雪糕球🍨點左開心果同埋柚子雪葩味嚟試。原來除左分別食兩款甜品之外,用多士棒點埋雪糕嚟食會仲特別同好味㗎!😍係推薦食法!
2021-11-16 131 瀏覽
鐵板燒,就是看著師傅在自己前面煮食後就上菜,還可直接跟師傅交流,實在是視覺味覺一大享受今天再次來到譽點了🥢*櫻*一人前套餐🥗沙律: Parmaham 包蘆筍配上車厘茄及哈蜜瓜,青色蓮芋莖片,淋上西柚汁第一次吃蓮芋莖片,沒什麼味道,但爽口的很特別。Parmaham 我非常愛吃,與蘆筍同吃確不錯🐚北海道帆立貝自家醃製過的三文魚子及黑松露在頂,底層海膽忌廉汁個人喜歡黑松露更多,更能突出帆立貝的鮮味🐟季節燒魚: 白甘鯛用油炸起,可連魚鱗同吃,配上明太子汁,龍珠果,辣椒籽第一次吃龍珠果,原來非常甜的。魚配辣椒籽同吃,不論口感跟味道亦很特別🦢鵝肝: 焦糖鵝肝 + 多士底,淋上黑醋,水晶梨伴碟鵝肝甜甜的,非常非常好吃,完全沒有腥味,入口溶的感覺,大讚🐂日本封門柳,可配上紫蘇葉 或 山葵油醋汁 或 自家醃的炒昆布 同吃三款不同醬汁,帶出不同風格,個人最喜歡伴炒昆布吃,帶點咸,有口感,不錯🥣麵豉湯🍛珍珠米炒飯日本米飯的配搭,材料豐富,味道跟師傅即席溝通,最後一道菜簡單但絕不失色🍧甜品: 開心果少吃到這個味道,職員推介確實不錯,推介🥞牛油砂糖多士師傅說用來點雪糕吃的,個人喜歡直接吃,夠甜夠脆啊跟上一次來

今天再次來到譽點了🥢*櫻*一人前套餐

🥗沙律:

🐚北海道帆立貝
自家醃製過的三文魚子及黑松露在頂,底層海膽忌廉汁
個人喜歡黑松露更多,更能突出帆立貝的鮮味

🐟季節燒魚: 白甘鯛
用油炸起,可連魚鱗同吃,配上明太子汁,龍珠果,辣椒籽
第一次吃龍珠果,原來非常甜的。

魚配辣椒籽同吃,不論口感跟味道亦很特別

🦢鵝肝:
焦糖鵝肝 + 多士底,淋上黑醋,水晶梨伴碟
鵝肝甜甜的,非常非常好吃,完全沒有腥味,入口溶的感覺,大讚

🥣麵豉湯
🍛珍珠米炒飯

🍧甜品: 開心果
少吃到這個味道,職員推介確實不錯,推介

🥞牛油砂糖多士
師傅說用來點雪糕吃的,個人喜歡直接吃,夠甜夠脆啊

跟上一次來,吃法有點不同呢
2021-11-11
午餐
2021-11-16 39 瀏覽
🇭🇰Hong Kong Average expense pp: HKD$360 per person📍Address: 譽 Homeru Teppanyaki, Yuen Long已經好耐冇探訪過咁有人情味嘅小店,元朗呢間新開既鐵板燒真係相當有驚喜,擺碟相當精緻,好適合慶祝個時去食。我地個日係午市點左兩份一人前櫻套餐,一邊望住師傅整一邊食,色香味俱全,已經決定下次會回頭再食。首先前菜:巴拿馬火腿鮮蘆筍雜果沙律,感覺好清新,作為開胃前菜真係唔錯。之後師傅會送上唔同食材比我地睇,作略略介紹。第一道菜:北海道帆立貝配海膽醬,帶子鮮甜,配上黑松露令整體口感更加豐富。第二道菜係佢地既季節燒魚,金目稠配上龍珠果明太子醬汁,魚皮卜卜脆得黎但係魚肉嫩滑,真係煮得幾有水準。第三道菜就係鵝肝多士配上日本鳥取梨,烏取梨相當清甜解膩,可以一解鵝肝既油膩感。第四道菜就係封門牛柳,肉質好冧,帶有少少羶味,旁邊既鹽昆布唔錯😍最後成個set以麵鼓湯、炒飯同埋雪葩作為終結,滿足感十足!
🇭🇰Hong Kong

2021-11-13 135 瀏覽
📍香港📍元朗📍譽 鐵板燒📍元朗屏會街9號同發大廈地下M號舖📍星期一至日 12:00~15:00 & 18:00~23:00🦄 「譽」二人前套餐$1680/2位🦄 評分: 8/10沙律 - 日本哈密瓜超甜好好食🍈 火腿唔會過咸👌🏼 車厘茄多汁偏甜👍🏻前菜 - 炸到趣卜卜嘅蟹仔成隻都食得好特別🦀 磯煮東風螺就麻麻哋😬伊勢活海老 - 新鮮彈牙👏🏻南非鮑魚 - 爽口! 鮑魚肝醬濃郁👍🏻季節燒魚 - 銀鱈魚🐟煎到外脆肉嫩滑🥰北海道帆立貝 - 厚肉鮮甜😚配埋黑松露醬同三文魚籽口感仲豐富😍鵝肝 - 煎香後再加砂糖用火槍燒🙈 造成脆皮口感 配埋脆多士真系好滿足呀🤤🤤特定黑豚 - 比較普通同偏鹹🥲🥲炒飯 - 煙肉炒飯比較鹹😅😅時令湯 - 奶白色嘅魚湯勁!好!飲!濃郁魚味😍好飽諗住飲一半最尾都飲哂😹甜品 - 牛油砂糖多士好邪惡但甜甜地點會抗拒😁🦄 轉日本和牛 +$160🦄 評分: 7.5/10🦄 日本特定蠔 Market Price🦄 評分: 9/10#foodieschu元朗
📍香港📍元朗

紀念日
日本和牛
  • 魚湯
2021-11-12 148 瀏覽
朋友話呢間鐵板燒好抵食,今日放假決定過嚟試吓~朗屏站行過去大約5分鐘,都唔算難搵~我同朋友叫咗「櫻」一人前套餐 $360/位 需加一前菜係沙津。有巴拿馬火腿、新鮮水果、蓮芋同蕃茄仔,配上開胃醬汁,好fresh師傅係煮之前會show啲材料俾你睇,用料非常新鮮,流晒口水北海道帆立貝配食用花配海膽忌廉汁~帆立貝爽身香口,淡淡的帆立貝配上香濃海膽汁,惹味季節燒魚配上秘製醬汁,香脆肉嫩。師傅特別提醒要食埋魚皮,好正,香脆而不油膩鵝肝多士配香醋,鵝肝甘香唔腥,配埋燒至脆身嘅多士,大滿足~食完仲有一塊烏取水晶梨,解膩之用特定牛肉。師傅好細心將牛肉燒至客人要求嘅熟度,牛肉幼嫩而牛味濃郁,配埋脆昆布同秘製牛油果醬汁,享受~麵豉湯清甜~煙肉蛋炒飯,粒粒分明,最享受都係睇師傅炒,視覺大滿足甜品有焦糖多士配開心果雪糕同柚子雪糕,焦糖多士脆身香甜,個人比較鍾意食開心果雪糕,勁smooth勁正總括而言,食材新鮮,師傅相當有工架,物超所值的鐵板燒~

師傅係煮之前會show啲材料俾你睇,用料非常新鮮,流晒口水

麵豉湯清甜~

煙肉蛋炒飯,粒粒分明,最享受都係睇師傅炒,視覺大滿足

總括而言,食材新鮮,師傅相當有工架,物超所值的鐵板燒~
2021-11-10
2021-11-11 43 瀏覽
已經黎過幾次😍每次都好滿足 次次都讚不絕口由前菜主菜到湯去到甜品都無停過講好好味😋老闆好人 服務態度好 餐廳短時間內不斷增加菜式令我地去親都有新嘢試仲要樣樣都好有心機同心思去做 好欣賞 👍🏻真心推介 元朗超級性價比高質鐵板燒⭐
已經黎過幾次😍
每次都好滿足 次次都讚不絕口
由前菜主菜到湯去到甜品都無停過講好好味😋
老闆好人 服務態度好
餐廳短時間內不斷增加菜式
真心推介 元朗超級性價比高質鐵板燒⭐
2021-11-11 140 瀏覽
我地呢日lunch去食鐵板燒喔~呢間元朗新開張幾個月嘅譽鐵板燒 真係好有驚喜~我地點左兩份【櫻】一人前套餐,包括多款海鮮、牛、鵝肝,仲有麵豉湯、炒飯和甜品,非常豐富而且每碟都造得十分精緻! 先來沙律巴馬火腿咸香美味,入面包左露筍,仲有清甜爽口嘅蓮芋、車厘茄和哈蜜瓜,配上柑橘油醋汁,清新開胃~南非鮑魚 好彈牙鮮甜,先食原味,再伴由日本鮑魚肝製成的醬,第一次食鮑魚肝醬,又香又creamy~日本新鮮銀雪魚配明太子汁,新鮮食材係最好味的,又滑又鮮甜,魚皮煎到卜卜脆, 邪惡得嚟好好味~鵝肝多士 鵝肝口感嫩滑細膩,加了黑醋做topping和日本鳥取縣水晶梨,呢個配搭食落特別清新,滿有層次感, 油膩感盡消~牛魔王見到呢碟美國封門牛柳當然勁開心啦! 七成熟入口非常香嫩, 少有用鹽昆布和即磨wasabi油醋汁伴碟, 非常驚喜~跟著飲番碗白麵豉湯 , 迎接炒飯和甜品, 相比平日飲開嘅黑麵豉湯, 呢個白麵豉湯的確冇咁咸, 想飲多碗~砂糖多士係呢度大受歡迎嘅甜品, 又香又脆嘅牛油多士面層鋪滿焦香嘅砂糖, 好邪惡但我鍾意~最後, 我地食埋開心果雪糕和柚子雪巴作結, 好圓滿嘅師傅發板鐵板燒~師傅同職員姐姐都好ni
我地呢日lunch去食鐵板燒喔~
師傅同職員姐姐都好nice,服務周到! 余小b一向識食,呢餐由頭帶到尾,食得開心又滿足呢!
2021-10-28
5 分鐘 (堂食)
  • 【櫻】一人前套餐
2021-11-10 127 瀏覽
位於元朗嘅一間鐵板燒餐廳,裝修簡約環境唔大,但勝在夠舒服。食物方面質素唔錯,擺碟好精緻,可以打卡之餘仲可以享受埋美食。廚師同服務員都好肯去交流,亦會講解下點樣去烹調,介紹吓食物有兩個套餐供選擇,我哋揀咗「譽」二人前套餐$1,680,套餐包括有沙律、前菜、龍蝦、鮑魚、季節燒魚、北海道帆立貝、鵝肝、特定牛肉/豚、炒飯、時令湯、甜品。🔝沙律有藍莓、車厘茄、哈密瓜、巴馬火腿蘆筍卷,配上柚子醋好清新。🔝前菜有汁煮東風螺同炸小澤蟹,螺肉好軟腍勁入味,而小澤蟹就炸到卜卜脆。🔝將鹽鋪落鮑魚上邊,然後再焗熟佢。鮑魚有嚼勁有質感,再配埋鮑魚肝醬更加正,鮑魚肝醬味道濃郁甘香,正合我口味。🔝師傅喺鐵板上放咗個煎鍋,倒入適量嘅油,再將白甘鯛反轉表層連魚鱗一齊炸,再用半蒸半焗嘅烹調方式煮熟魚肉。魚鱗位置超級有驚喜,一咬落去表層好酥脆,而魚肉亦嫩滑多汁,再配上明太子醬增加層次,真係好好食,最後師傅仲話食埋粒龍珠果可以消除肥膩感,本人覺得味道有少少似梨,都幾得意㗎。🔝兩粒帆立貝都好厚肉,火候適中煎至兩面都金黃色,肉質嫩滑。一隻配自家醃製三文魚籽,而另一隻配上黑松露醬,底下亦有海膽忌廉汁,本來已經好好食,加埋個汁味道會
位於元朗嘅一間鐵板燒餐廳,裝修簡約環境唔大,但勝在夠舒服。食物方面質素唔錯,擺碟好精緻,可以打卡之餘仲可以享受埋美食。廚師服務員都好肯去交流,亦會講解下點樣去烹調,介紹吓食物

「譽」二人前套餐

沙律

前菜 - 汁煮東風螺+ 炸小澤蟹

鹽焗南非鮑魚配鮑魚肝醬+雞冠草

時令魚 - 白甘鯛立鱗燒

北海道凡立貝

🔝兩粒帆立貝都好厚肉,火候適中煎至兩面都金黃色,肉質嫩滑。一隻配自家醃製三文魚籽,而另一隻配上黑松露醬,底下亦有海膽忌廉汁,本來已經好好食,加埋個汁味道會更豐富。

伊勢活海老

🔝師傅將龍蝦開邊去殼煮熟,然後即場將蝦膏取出再加牛油同柚子芝麻汁煮成醬汁再撈勻,龍蝦肉質嫩口彈牙,好惹味。

焦糖鵝肝配日本鳥取梨

🔝師傅將砂糖灑上鵝肝面去煎,令到有一層糖焦係面,唔需要加任何醬汁,食落外脆內軟,一樣好味。

🔝美國封門柳(左邊)➰和牛(右邊)
套餐包嘅牛肉係美國封門柳,另外亦可加$160轉日本和牛,咁我哋就各點一款試下啦,兩款都煎至五成熟,美國封門柳牛味濃郁,肉嫩多汁。而和牛就比較一般,所以我認為可以唔洗加錢轉😂

焦糖多士

🔝將方包加牛油煎至金黃脆口,然後再加上砂糖,令到多士面層有脆脆焦糖感覺,食到停唔到口。

🔝立魚湯(上) + 黑松露雜錦炒飯(下)
呢個湯好好飲,平時唔太鍾意飲魚湯嘅我竟然成碗飲晒,魚湯呈奶白色,魚味超濃郁,鮮味十足。而炒飯見到師傅落咗好多黑松露醬落去炒,味道好香,不過就冇乜特別嘅。

自家製雪糕
🔝雪糕有幾款味可選擇,而我哋就揀咗芝士味同開心果味,兩款味道都好好,但個人比較鍾意芝士味,佢係有啲似奶蓋嘅味道,好Creamy。
2021-10-05
鹽焗南非鮑魚配鮑魚肝醬+雞冠草