2024-10-29 462 瀏覽
見好多人推介呢間米之連,特登嚟一試。咸粢飯 $20餡有炸菜、油條、肉鬆。有得揀分三份定兩份,仲有d 加錢多肉鬆/油條/肉鬆。上枱熱辣辣,油條係脆嘅,肉鬆夠乾身,混合埋炸菜食,一流!冰凍豆漿 $10好飲,濃濃豆香味,又唔太甜。咸豆漿 $20一飲落去,驚艷,大量櫻花蝦,勁足料,超香。但食到尾有d鹹。脆香雞扒飯 $40雪菜係甜嘅,雞扒炸得都脆,但溝埋得一個字:鹹...總結價錢合理,部分食物係出色嘅。唯獨鹹野都幾重口味。
見好多人推介呢間米之連,特登嚟一試。

咸粢飯 $20

冰凍豆漿 $10
好飲,濃濃豆香味,又唔太甜。

咸豆漿 $20
一飲落去,驚艷,大量櫻花蝦,勁足料,超香。但食到尾有d鹹。

脆香雞扒飯 $40
雪菜係甜嘅,雞扒炸得都脆,但溝埋得一個字:鹹...

總結價錢合理,部分食物係出色嘅。唯獨鹹野都幾重口味。
2024-10-27 438 瀏覽
我本身好鍾意食粢飯一直都想黎試今日就專登過黎試叫咗呢幾樣嘢1)咸豆漿比想像中有味,感覺似飲湯幾特別2) 凍豆漿幾濃但就甜咗少少3)粢飯真係好好味,飯又軟唔會太厚,油炸鬼又夠脆4)煎鑲豆腐呢個就比較普通5)肉鬆奶油脆脆呢個真心好味到癲,脆香口惹味6)酸辣湯餃子湯好飲,味道剛好,料又夠足,餃子又好食
我本身好鍾意食粢飯
一直都想黎試
今日就專登過黎試
叫咗呢幾樣嘢
1)咸豆漿
比想像中有味,感覺似飲湯
幾特別
2) 凍豆漿
幾濃但就甜咗少少
3)粢飯
真係好好味,飯又軟唔會太厚,油炸鬼又夠脆
4)煎鑲豆腐
呢個就比較普通
5)肉鬆奶油脆脆
呢個真心好味到癲,脆香口惹味
6)酸辣湯餃子
湯好飲,味道剛好,料又夠足,餃子又好食
2024-10-27
10 分鐘 (堂食)
2024-10-21 849 瀏覽
中午經常行過都見到好多人喺出邊,好似超多人排隊等位咁,但其實今日我哋五人去等位都只係需要5分鐘。翻枱率好高,同埋好多人其實係等外賣,建議大家要堅持,嘗試埋去攞咗張飛等位先比較建議叫佢哋嘅小食居多!!!麵同飯類並非佢哋主打。// 煎釀豆腐麵感覺呢個性價比係最高,本身餐牌嘅淨炸豆腐即喺呢個煎釀豆腐都要$20。同埋食呢個可以試到佢啲餐牌招牌豆制小食。煎釀豆腐好厚身,豆味重唯一係釀製肉真係比較少,完全就係相眼見嘅呢一片肉。坦白講個上海麵就一般般,麵底麻麻哋。不過呢個價錢性價比真係十分高!超抵食!// 肉鬆奶脆多 $24想特別推介呢個肉鬆奶脆多! 雖然佢其實係將兩個炸饅頭切一半,然後搽啲牛油加一啲好脆嘅肉鬆,好似直接叫個炸饅頭抵啲,但係的確同自己叫一碟炸饅頭加佢啲肉鬆係兩回事。佢個奶脆多用嘅炸饅頭係比同樣單叫嘅炸饅頭的確係脆啲!應該係有另外搽咗牛油煎脆另外啲肉鬆都係脆嘅!十分做到脆多士嘅口感(以為十分一般,所以相都冇影。)個人都好推介炸饅頭的確好好味

比較建議叫佢哋嘅小食居多!!!麵同飯類並非佢哋主打。
// 煎釀豆腐麵

煎釀豆腐好厚身,豆味重

唯一係釀製肉真係比較少,完全就係相眼見嘅呢一片肉

煎釀豆腐麵

// 肉鬆奶脆多 $24
想特別推介呢個肉鬆奶脆多!
另外啲肉鬆都係脆嘅!十分做到脆多士嘅口感

(以為十分一般,所以相都冇影。)
個人都好推介炸饅頭的確好好味
2024-10-20
5 分鐘 (堂食)
煎釀豆腐麵
  • 肉鬆奶脆多
2024-09-29 1203 瀏覽
星期日朝早喺新蒲崗出沒,唔想食咁飽,就嚟豆漿大王食早午餐。(左)凍豆漿($10)、熱薑汁豆漿($16)凍豆漿沒有豆‘’益‘’味,唔會過甜。至於薑汁豆漿,薑味太重,豆漿味完全被覆蓋。都係推薦飲返豆漿好啲。粢飯($20)個飯夠熱,油炸鬼keep到好脆,榨菜都好好味。相信粢飯係招牌之一,但如果大舊啲就好喇。(左)煎豆腐($20)、酸辣湯(韭菜豬肉餃子)($41)比起一間馳名食豆腐製品嘅餐廳嚟講,豆漿大王嘅煎豆腐普通咗啲,可能輸咗喺個醬汁方面,同舊魚肉。酸菜湯就好好味,湯底酸度胡椒味恰到好處,配料都好多,有豬皮、豬紅、芽菜、豆腐、木耳絲。但個韭菜豬肉餃就冇乜特別啦,如果再食會揀其他配搭。豆漿大王喺新蒲崗都頗為出名,大概假日11點入座,剛好有位,晏少少已經出現人龍,估計平日午餐時間應該好多人排隊等候。
星期日朝早喺新蒲崗出沒,唔想食咁飽,就嚟豆漿大王食早午餐。

(左)凍豆漿($10)、熱薑汁豆漿($16)
凍豆漿、薑汁豆漿

粢飯($20)
個飯夠熱,油炸鬼keep到好脆,榨菜都好好味。
相信粢飯係招牌之一,但如果大舊啲就好喇。
粢飯

(左)煎豆腐($20)、酸辣湯(韭菜豬肉餃子)($41)

但個韭菜豬肉餃就冇乜特別啦,如果再食會揀其他配搭。
煎豆腐、酸辣湯(韭菜豬肉餃)

粢飯
煎豆腐、酸辣湯(韭菜豬肉餃)
2024-09-29 874 瀏覽
今次我哋係兩個人去食,理所當然就嗌咗兩杯凍豆漿啦,佢係真係好甜,然後有浸腐竹糖水嘅味道幾好飲嘅我個人覺得。然後我哋嗌咗個頹飯啦午餐肉雞蛋飯個午餐肉煮得勁香勁好食唔會話好腍 啲嚟講就偏硬,但係其實都幾好食嘅然之後我哋仲嗌咗個肉鬆酸菜粢飯 我自己個人就唔係咁鍾意酸菜嗰一層覺得就味道會有啲奇奇怪怪,下次應該會直接嗌肉鬆粢飯 肉鬆粢飯勁好食囉,特別係佢啲飯呢唔會係好濕嘅感覺啦,佢係會有少少硬身。最後埋單都係70幾蚊兩個人加埋
最後埋單都係70幾蚊兩個人加埋
2024-06-25 2357 瀏覽
呢排去新蒲崗做運動,因為做運動唔可以食太飽,所以就揀左去食豆漿大王,無疑是一家粢飯愛好者的天堂。店內環境簡單明亮,但keep住多人,係會有少少擠逼感,不過還可接受。上次食鹹豆漿覺得比較一般,所以今次試佢哋嘅招牌粢飯。因為粢飯要即整,所以都真係要啲時間去製作同等,不過的確高質,因為啲首先米飯綿密Q彈,唔會太腍啤啤,係有咬口,而且佢哋嘅配料都做得唔錯,油炸鬼真係堅脆,當然我唔知如果外賣會唔會腍左,但現場食的確正,榨菜係有再炒過下,所以會乾身啲,同有口感,肉鬆份量唔叫多,不過係脆嘅,我估因為佢個糯米飯比較乾無咁濕,少啲水氣,令啲配料脆好多。

2024-06-19 1929 瀏覽
一向有幫襯開豆漿大王(新蒲崗),今日啲姐姐掛住傾閒計,好嘈,豆漿大王客量又唔多既早餐時09:44am(如圖),等左好耐既雞扒麵,追左後出黎既雞扒(如圖),燶到爆同拎雞扒黎俾我既阿姐講咁燶,佢都唔理!好明顯漏單,雞扒炸過龍!如出我所為料,埋單時同收銀阿姐再講,問佢係咪漏單令到雞扒炸過龍,佢承認,仲叫我下次可以唔要,你明知咁燶都俾客人食都好唔合理!到餐時反應左,都當客人意見冇會事,有冇搞錯真係唔會有下一次!!!
同拎雞扒黎俾我既阿姐講咁燶,佢都唔理!

都好唔合理!

到餐時反應左,都當客人意見冇會事,有冇搞錯

真係唔會有下一次!!!
2024-06-19
早餐
2024-06-13 1582 瀏覽
新浦崗名物$20一個粢飯,雖然加了價,但仍然係物有所值,尤其是咬落去條油炸鬼仲係微脆嘅,真係可遇不可求。衣家轉咗Menu,可以揀切成兩件或三件,又可以加錢去加炸菜、油炸鬼、肉鬆等,真係勁。切開咁嘅樣,見到D糯米飯外層都算薄,入面D餡都好多吓,值得推介。食咗粢飯又飽咗一大半,不過仍然心思思叫多一碗淨上海菜肉雲吞,佢嘅雲吞皮好滑,入面D餡漲卜卜同埋都幾新鮮。豆漿當然要飲啦,豆味都算香又唔會好甜。
豆漿當然要飲啦,豆味都算香又唔會好甜。
2024-06-11 1505 瀏覽
今次去左新蒲崗的豆漿大王,因為都見好多人介紹,所以就去左食,我今次叫左個鹹豆漿,聽聞它的名氣已經很久了。這碗鹹豆漿的味道一般般,濃度適中尚可接受,沒有太濃郁的豆味,不過都沒有淡到失味。油炸鬼的質感尚算可以,外皮酥脆,內裡軟綿,不過就只是缺乏一點香味和變化。環境就比較一般,也沒有特別污糟,服務態度一般,沒有特別熱情也沒有冷淡,係可以要提醒下員工跟進order。當然豆漿大王仲有粢飯係好出名,加上它拎過米芝蓮小食,我估可能粢飯會比較出色,下次可以試下,加上價錢合理,都叫不過不失。

2024-06-05 1905 瀏覽
豆漿粢飯好普遍但係要搵一間高質嘅就好難我淨係會揀有得即場包嘅粢飯舖頭依間係其中一間經常爆場嘅粢飯店🍚鹹粢飯(必點)🍚雪菜肉絲上海麵(配酥炸雞扒)🍚薑奶豆花🍚肉鬆奶脆多🌟新推介肉鬆奶脆多,鍾意食炸饅頭嘅朋友唔想咁dry,呢個將炸饅頭切開,加入煉奶大量肉鬆,幾新奇👍🏻 再加咗個薑奶豆花,非常香滑,奶味濃,係唔錯嘅新嘗試。而雪菜肉絲上海麵、鹹粢飯就係由細食到大嘅味道,咁多年都係出色之選,不過酥炸雞扒就炸得略為太乾,可以再改善
豆漿粢飯好普遍
但係要搵一間高質嘅就好難
我淨係會揀有得即場包嘅粢飯舖頭
依間係其中一間經常爆場嘅粢飯店

🍚鹹粢飯(必點)
🍚雪菜肉絲上海麵(配酥炸雞扒)
🍚薑奶豆花
🍚肉鬆奶脆多

雪菜肉絲上海麵
鹹粢飯
雪菜肉絲上海麵
鹹粢飯
2024-06-04 2160 瀏覽
成日嚟新蒲崗搵食嘅我‼️竟然宜家先發現有間粢飯獲米芝蓮推介😱餐廳非常低調,如果唔係門口有人等緊,我都未必發現🫣 假期嘅下午茶時段,餐廳位於冷清嘅工廈區,但門外源源不絕嘅人龍😆入到去更係別有洞天,熱鬧得誇張🤣🤣🤣🍙咸秶飯 ($20)真係每個人都係為佢而嚟😂不論堂食同外賣嘅人都係排緊佢🫣但因為即叫即整,都要預等一段時間😆不過係真係值得等待😇正因為新鮮製作,油炸鬼仲係脆卜卜🤩絕對比平時又淋又油嘅高幾個層次🤤🥘滷水三拼 ($62)三拼有牛展、肉骨同鴨腎😋全部都滷得好入味,牛骨最有驚喜🤩一啖咬落去易甩骨,但又唔會乾柴👍🏻滷水味特別香,不過食得多就略厭咸咗啲🫣唔怪之得有配飯/粉麵餐,咸香肉骨撈飯一流🤤🥪肉鬆奶脆多 ($24)強烈推薦呢個🌟饅頭炸得非常鬆脆但一啲都唔油,淋上煉奶再灑上大量肉鬆😆呢個食法比平時食炸饅頭多層口感同咸香,又唔會好甜😋🐣秘滷雞中翼 ($32)🥛凍豆漿 (配粢飯+$10)

咸秶飯

🍙咸秶飯 ($20)

滷水三拼

🥘滷水三拼 ($62)

肉鬆奶脆多

🥪肉鬆奶脆多 ($24)

秘滷雞中翼

🐣秘滷雞中翼 ($32)
🥛凍豆漿 (配粢飯+$10)
咸秶飯
滷水三拼
秘滷雞中翼
2024-05-28 1815 瀏覽
新蒲崗的《豆漿大王》每次經過都好多人等,冇機會去試。今日下午時段來,見人數比較少,入去坐低朝聖一下。☆咸粢飯☆油炸鬼依然喺脆的,肉鬆同埋榨菜都好多份量,榨菜爽脆,肉鬆咸香,外層糯米煙韌有咬口。整個配搭非常好食😋。$20大大個,必試👍。☆咸豆漿☆材料有蝦米,油炸鬼,蔥花。豆漿香滑,蝦米份量多,再配上油炸鬼,味道出奇地夾,又不會好咸,蝦米味好突出,味道好好,值得推薦。☆肉鬆奶脆多☆饅頭表層炸得脆口,內裡鬆軟,配上煉奶,肉鬆。咸甜配搭適宜,非常有驚喜,食完一個之後,停不到口,一定要試下。不過入邊個環境就唔喺太寬倘,人多食飯時間可能會好迫,粢飯就算下午時段都要等好耐,因為好多人order這個名物。總括食物質素一流,值得一試。

☆咸粢飯☆

☆咸豆漿☆

☆肉鬆奶脆多☆

總括食物質素一流,值得一試。
2024-05-16
  • 肉鬆奶脆多
  • 咸粢飯
  • 咸豆漿
2024-05-25 1281 瀏覽
豆漿大王,位於新蒲崗大有街34號新科技廣場地下9號舖。 主打上海菜,午餐 ~ 肉骨拼腎套餐,上海麵,蠔油生菜,無糖豆漿,$56、 熱椰汁豆腐花$17。   ▫️肉骨拼腎套餐配上海麵 ~ 軟腍入味的豬軟骨和鴨腎,配上上海麵和蠔油生菜,套餐好抵食。 ▫️無糖豆漿 ~ 豆味香濃, 無糖更健康。 ▫️熱椰汁豆腐花 ~ 每口嫩滑的豆腐花, 加上香濃的椰汁,味道更佳。 豆漿大王是一間價錢親民又好吃的上海菜館。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

肉骨拼腎套餐,上海麵,蠔油生菜,無糖豆漿 $56

▫️無糖豆漿 ~ 豆味香濃, 無糖更健康。
無糖豆漿

熱椰汁豆腐花

豆漿大王是一間價錢親民又好吃的上海菜館。

2024-05-23
午餐
肉骨拼腎套餐,上海麵,蠔油生菜,無糖豆漿 $56
無糖豆漿
熱椰汁豆腐花
  • 肉骨拼腎套餐,上海麵,蠔油生菜,無糖豆漿,$56、熱椰汁豆腐花$17
  • 肉骨拼腎套餐,上海麵,蠔油生菜,無糖豆漿$56
原來呢間豆漿大王竟然係米芝蓮獲獎餐廳,今日即管試一試佢。門面噏耷,入去成排都係人,非常逼夾。店員服務都算可以,即刻俾到位我哋,可惜凳上有油漬,抹過先敢坐😂。有潔癖嘅要留意吓啦。🔎釀豆腐上海麵魚肉釀豆腐熱辣辣,又香口。諗佢唔到配料菜莆都好多。🔎肉鬆奶脆多估佢唔到超級爆炸好味,肉鬆足料。所謂嘅奶脆多即係炸銀絲卷,菜式非常有諗頭。🔎熱豆漿用碗裝夠晒正宗,冇糖糖糖!大家可以酌量加返少少糖,本人就鍾意原汁原味黃豆味嘅。總結//兩個人食平均每人都要$60左右。雖然環境逼夾,但應該會再encore,試吓佢出名嘅粢飯❤️

🔎釀豆腐上海麵
魚肉釀豆腐熱辣辣,又香口。諗佢唔到配料菜莆都好多。

🔎肉鬆奶脆多

🔎熱豆漿

總結//
平價抵食港式早餐,味道正常,閒時可一戰😎!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍹 咸豆漿 HK$20・味道:蝦米勁香口,食耐咗有啲鹹,但整體暖胃不錯的。・口感:有咬口鹹豆漿~🍹 咸粢飯 HK$20>炸菜、油炸鬼、肉鬆・味道:想像到嘅好食,炸菜同肉鬆都重味,甜甜鹹鹹幾香口的,但食耐咗略嫌有啲乾。・口感:糯米幾煙韌,啲餡幾脆口,不過都幾飽XD🍹 肉鬆奶脆多 HK$24・味道:外脆內軟嘅饅頭配煉奶,冇得難食啦,配埋肉鬆,一級棒(*´∀`)~♥・口感:金黃色嘅脆口配軟熟嘅包子,掂!🍹 秘鹵肉碎拌上海面 HK$38・味道:鹵水豉油配肉碎嘅上海麵,大份不過普通~・口感:都幾齋XD🍹 鹵水三拼 HK$62>牛肉、肉骨、鴨腎・味道:食耐咗真心鹹😂淨係食咗牛肉,正常的~・口感:冇偏老偏柴,可接受。🍹 上海小籠包 HK$30・味道:正常發揮冇特別。・口感:個皮厚得滯~🍹 脆炸釀豆腐 HK$20・味道:個釀魚肉細粒到呢⋯⋯而且冇調味的,不過幾重豆味。・口感:外皮脆口,內里嫩滑,但都係豆腐啦冇咩特別。🍹 凍豆腐花 HK$10・味道:豆味唔算重,普通。・口感:不過夠滑。🍹 熱薑汁奶花 HK$15・味道:係有
平價抵食港式早餐,味道正常,閒時可一戰😎!

🍹 咸豆漿 HK$20
・味道:蝦米勁香口,食耐咗有啲鹹,但整體暖胃不錯的。
・口感:有咬口鹹豆漿~
咸豆漿

🍹 咸粢飯 HK$20
>炸菜、油炸鬼、肉鬆
・口感:糯米幾煙韌,啲餡幾脆口,不過都幾飽XD
咸粢飯

🍹 肉鬆奶脆多 HK$24
・口感:金黃色嘅脆口配軟熟嘅包子,掂!

🍹 秘鹵肉碎拌上海面 HK$38
・味道:鹵水豉油配肉碎嘅上海麵,大份不過普通~
・口感:都幾齋XD
秘鹵肉碎拌上海面

🍹 鹵水三拼 HK$62
>牛肉、肉骨、鴨腎
・味道:食耐咗真心鹹😂淨係食咗牛肉,正常的~
・口感:冇偏老偏柴,可接受。
鹵水三拼

🍹 上海小籠包 HK$30
・味道:正常發揮冇特別。
・口感:個皮厚得滯~
上海小籠包

🍹 脆炸釀豆腐 HK$20
・味道:個釀魚肉細粒到呢⋯⋯而且冇調味的,不過幾重豆味。
・口感:外皮脆口,內里嫩滑,但都係豆腐啦冇咩特別。
脆炸釀豆腐

🍹 凍豆腐花 HK$10
・味道:豆味唔算重,普通。
・口感:不過夠滑。
凍豆腐花

🍹 熱薑汁奶花 HK$15
・味道:係有齊薑味奶同薑汁糖漿,唔算好甜,不過薑味可以重啲~
・口感:夠滑desu
熱薑汁奶花

🍹 樽仔奶茶 HK$16
・味道:奶同茶味都夠出,茶奶比例算平衡。茶底係清茶,或者只係唔夠濃嘅紅茶,但本波鍾意佢唔算澀。
・口感:順滑唔澀。
樽仔奶茶

🍹 凍椰汁豆漿 HK$16
・味道:呢個幾出色!重味椰子竟然冇搶咗豆漿味道。一入口先係椰汁,唔算好甜,然後豆漿味慢慢滲出嚟。
・口感:順滑香口,椰子同豆香相輔相成,呢個掂👍🏻!
凍椰汁豆漿

🤰性價比:中~
🤰9衝度:可試~
🤰結論:價錢與味道成正比,平價街坊廣東早餐,椰汁豆漿好飲!

2024-03-24
咸豆漿