2023-02-20 291 瀏覽
隱身於工業區的出色小店因為喺朋友介紹先知道有呢間舖 最巨人氣必定係咸粢飯 雖然配料同一般坊間嘅冇太大分別 主要餡料都係飯入面有榨菜 油炸鬼 但佢飯同配料嘅比例做得好好 而且佢嘅肉鬆好特別 係脆卜卜既 所以全部一齊食層次豐富 另外都有甜粢飯提供的 滷水豆腐非常入味 大大舊豆腐索哂d汁 熱豆漿黃豆味好出 有小小甜味 親民價錢可以有呢個質素大家可以去試下

隱身於工業區的出色小店
因為喺朋友介紹先知道有呢間舖

滷水豆腐
非常入味 大大舊豆腐索哂d汁

黃豆味好出 有小小甜味

親民價錢可以有呢個質素大家可以去試下
  • 粢飯
酸辣淨油豆腐秘滷香辣牛肉麵粢飯炸饅頭肉鬆奶脆多煎餃子凍豆漿今次試下個酸辣淨油豆腐,個味道同配搭非常之好👍👍👍,同之前一樣酸辣湯底夠酸,配料一樣咁足,油豆腐索咗d湯水真喺好啱胃口😂。秘滷香辣牛肉麵,嘩一試愛上😍😍湯底超夠味,有藥材香味同回甘味。雖然喺香辣,但唔會好辣,我呢d唔太食得辣嘅都接受到,真喺好啱胃口😂😂。粢飯就正正常常,無乜太特別,但都可以試下。炸饅頭同肉鬆奶脆多,兩樣好相似,但我2樣都唔推薦😂😂因為比較之下我會推薦上次食果個炸銀絲卷。煎餃同豆漿就同平時其他鋪頭食到嘅一樣,無乜太大特別。上次食完太過印像深刻,因為真喺好低食好啱胃口😂😂😂所以再嚟食多次,相信以後都會成日嚟。
酸辣淨油豆腐

秘滷香辣牛肉麵

炸饅頭

肉鬆奶脆多

煎餃子

凍豆漿

粢飯就正正常常,無乜太特別,但都可以試下。

煎餃同豆漿就同平時其他鋪頭食到嘅一樣,無乜太大特別。

2023-02-04 386 瀏覽
豆漿粢飯早餐衣家唔係好多地方有得食,呢間係少數兼且係好食嘅。佢個粢飯即叫即包,入面條油炸鬼仲要係脆嘅,真心無敵。我就鍾意配蛋漿,攪爛熱豆漿入面隻蛋就會出現蛋花效果。我朋友就要普通豆漿,都係好香豆味。我地另外再叫咗個淨水餃,佢D韭菜好香。咁先至為之大滿足的早餐。
我就鍾意配蛋漿,攪爛熱豆漿入面隻蛋就會出現蛋花效果。

我朋友就要普通豆漿,都係好香豆味。

我地另外再叫咗個淨水餃,佢D韭菜好香。

咁先至為之大滿足的早餐。
2023-02-04 279 瀏覽
1)店舖的姨姨態度差 粗聲粗氣好似欠佢地錢 以前都會見到老闆和老闆娘 近這兩年就不見了 無人管理之下越嚟越唔掂2)粢飯比之前細嚿好多 加了價仲細嚿 D飯少到見到油炸鬼和榨菜完全包唔晒
1)店舖的姨姨態度差 粗聲粗氣
完全包唔晒
2023-02-03
  • 肉鬆奶脆多
  • 秘滷肉碎拌麵
揾食肥華做咗一甲子人,平時嘅早餐,不外乎都係,去酒楼飲茶食點心,到餐廳食A,B,C早餐,或是去車仔麵店,食碗三,四樣餸嘅車仔麵,極其量都係去粥店,食粥品,及腸粉炒麵,真係想起都厭,2月3日肥華突然腦袋靈光一閃,醒起住處附近有間有上海早餐食品供應嘅食店,於是就和靚媽直闖此店,尋求新口味早餐,真係失禮街坊,此店名物之一,係上海尋常百姓嘅例常早點之一嘅咸荳䊢,揾食肥華完全唔識欣賞,衹覺味道怪怪地,肥華飲咗兩三啖就醒咗俾靚媽慢慢嘆,而其餘食品,花卷,煎釀荳腐,及杯正常荳䊢,可稱得係好味之作,而此店另一鎮店名物,粢飯,就真係冇令人失望,美味指数係值A++分,所以食到個咁美味嘅上海式早餐,肥華和靚媽,都不枉此行😋👍😋👍
酸辣淨水餃五香牛肉麵炸銀絲卷酥炸雞翼酸辣淨水餃個酸辣味好足👍👍👍d配料仲要超多,d豆腐又大粒,酸荀量又夠,水餃又大隻滿晒餡,同樣價錢絕對多料過其他店。五香牛肉麵又喺大大碗,唔單止麵多,連牛肉量都多,仲要喺有厚度,唔喺薄切切果d。不過湯頭味道就比較淡,整體上嚟睇就無咩特別。炸銀絲卷同平出面食到嘅差不多,酥炸雞翼就非常之好👍👍👍完全做到外層酥脆,內層肉嫩多汁。呢間真喺性價比極高,味道超啱胃口,份量又足。
酸辣淨水餃

五香牛肉麵

炸銀絲卷

炸雞

呢間真喺性價比極高,味道超啱胃口,份量又足。
2023-01-10 295 瀏覽
見有好多好評,開心地去嘗試,結果...-粢飯感覺分量比較適合早餐/下午茶。飯比較乾、硬,餡料也一般-粟米漿有粟米味,但比較甜-原本想試煎豆腐,但不知等多久,所以沒有買。有點可惜-不過真的好多人食-
見有好多好評,開心地去嘗試,結果...
粢飯感覺分量比較適合早餐/下午茶。飯比較乾、硬,餡料也一般
粟米漿有粟米味,但比較甜
原本想試煎豆腐,但不知等多久,所以沒有買。有點可惜
不過真的好多人食
2022-06-05
20 分鐘 (外賣自取)
午餐
新蒲崗多年米芝蓮推薦豆漿大王⭐️專程去新蒲崗食粢飯飲豆漿,屋企附近都無呢啲小店🥲呢間豆漿大王星期日兩點幾去到都有幾個人等緊,好受歡迎!佢個粢飯果然係好好食,拎上手熱辣辣,中間嘅油炸鬼仲係脆㗎😍雖然唔係話好大個,但係今時今日仲賣緊$16咋啦仲想點呀😆飲咗碗鹹豆漿,有啲蝦米,豆味都幾香濃,暖粒粒,幾好飲呀☺️另外仲食咗小籠包,不過唔係好特別。過左一排又好掛住粢飯豆漿,又再過黎食,今次再試吓其他野,佢既肉鬆奶脆多都好好食💯塊小多士唔知係銀絲卷定炸饅頭嚟㗎呢,好脆😍酸辣湯都唔錯😚BTW原來而家去新蒲崗方便咗好多🫣鑽石山站一出經過商場出去就到啦!食完粢飯,再去麵包小店買咗啲Bagel☺️✌🏻✌🏻🔸粢飯$16🔸鹹豆漿$17🔸小籠包$28🔸肉鬆奶脆多$18🔸酸辣淨雲吞$37📍#豆漿大王 (#新蒲崗美食)新蒲崗大有街34號新科技廣場地下9號舖
新蒲崗多年米芝蓮推薦豆漿大王⭐️
專程去新蒲崗食粢飯飲豆漿,屋企附近都無呢啲小店🥲

飲咗碗鹹豆漿,有啲蝦米,豆味都幾香濃,暖粒粒,幾好飲呀☺️
另外仲食咗小籠包,不過唔係好特別。
塊小多士唔知係銀絲卷定炸饅頭嚟㗎呢,好脆😍酸辣湯都唔錯😚

🔸粢飯$16
🔸鹹豆漿$17
🔸小籠包$28
🔸肉鬆奶脆多$18
🔸酸辣淨雲吞$37

📍#豆漿大王 (#新蒲崗美食)
新蒲崗大有街34號新科技廣場地下9號舖
2023-01-04 3818 瀏覽
新蒲崗都有一間前米芝蓮餐廳豆漿大王係19-21年必比登餐廳22年就踢左出去淘大間我就曾經食過個擔擔麵係完全唔好食既無味得黎麵又唔好食咁話晒新蒲岡呢間叫做總店都有心存僥倖望佢係真係會好食D掛地址係大有街地舖附近都好多飯堂樣既餐廳門口一d都唔起眼甚至連招牌都無唔係睇番細字報導係完全唔知呢個係門口黎睇番份紅報佢話老闆係八十後兩父婆師承屋企人上海真美豆漿大王咁唔知其他好似係紅磡既上海真真豆漿大王有無關係見佢地有fb都有擺蘋果日報新聞做置頂咁就算啦星期六中午放工時間都等左十五分鐘先入到餐廳環境就真係好麻麻完全就係飯堂級別坐位少迫不過我地坐四人檯就還可以餐牌係有好多選擇既有麵有飯有小食有甜品不過應該主要係粢飯出名所以佢地都擺第一頁先黎咸豆漿其實我從來都未試過見好似話出名所以第一次叫係幾沖擊既咸得黎又酸酸地加埋浸住油炸鬼又有d似糊仔係完全唔識欣賞上海排骨麵豬扒香脆但油到顛而且肉質都幾實真係好普通另外個麵都無乜好講又軟又淋真係充飢級數黎成餐飯最好食就係個栥飯一條切開兩件就係油炸鬼加肉鬆基本同咸豆漿差唔多但係加糯米就好食好L多個豆漿擺得越耐就越難食真係搞唔掂小籠包又係好普通望落去已經唔靚仔樣樣都差d咁不
新蒲崗都有一間前米芝蓮餐廳

但係加糯米就好食好L多

個豆漿擺得越耐就越難食
真係搞唔掂

小籠包又係好普通
上海小籠包(每客4個)
望落去已經唔靚仔
樣樣都差d咁
不過四件廿八蚊
即係七蚊件就係咁多間最平既

後尾再追加左煎豆腐同菜肉包
煎豆腐(每客3件)
煎菜肉包(每客2個)
呢度煎炸野係叫做整得比較好既

環境亦都麻麻地
純粹飽暖就ok
真係無需要特登過黎食野
2022-07-16
$63.5 (午餐)
招牌正宗上海粢飯
2023-01-03 309 瀏覽
如果你行開行埋鑽石山呀新蒲崗呀,又唔係想食豪佢大刷一餐,只想簡簡單單既話我絕對推介呢間豆漿大王,正唔正宗我唔肯定,但味道就肯定係好既,舖頭細細,門口都細過人,如果你平日午飯時間黎就預定要等返一定時間先有得入去喇,避左啲繁忙時間就可以慢慢坐得舒服啲,冇裝修可言,正常一間舖頭,但野食會比到你喜出望外既Feeling,呢個價錢咁既質素係超值的!豆漿人人飲得多,但健康既無糖豆漿飲落去全部都係豆味,雖然冇左糖,但都唔會覺得冇味或者唔好味,香滑豆味濃咸餈飯—雖然冇細個果時食既餈飯咁大舊,但飯粒分明,油炸鬼亦鬆脆,口感一流,配合其他配料一啖咬落去,Feel到滿足好味既感覺

,配合其他配料一啖咬落去,Feel到滿足好味既感覺
咸餈飯
2022-12-31
5 分鐘 (堂食)
咸餈飯
2022-12-28 237 瀏覽
好鐘意weekend過嚟新蒲崗嘅豆漿大王食粢飯同秘滷肉碎拌麵!好正!下午茶時段嘅價錢會平dd,更加抵食!😆 lunch 同 tea time 呢2個時段,有時會好長龍,但有時又完全唔洗排隊,可以直接入座🫢🤣 唔知係咪因為新蒲崗呢區比較無咁方便呢?🤔所以人流會比較飄忽~?!除咗最愛嘅粢飯同秘滷肉碎拌麵,佢哋嘅豆漿都好有豆味,我自己就鐘意叫熱豆漿,因為我怕太甜,熱豆漿可以自己落糖!而且仲熱豆漿用碗裝住嘅,分量會多過用紙杯裝的凍豆漿!

2022-12-17 288 瀏覽
《豆漿大王》其實呢間想試好耐聽講粢飯好出名😍🐥 豆漿大王 🐥《咸粢飯》一咬落去油炸鬼勁脆‼️‼️內面既榨菜肉鬆都好足所以都真係幾好食唯獨是糯米飯好易散同埋偏乾dddd(我食開嗰間唔係會散)同埋比想像中細舊😂除非小鳥胃 否則都要加其他嘢食😎💰$16《甜粢飯》啱啦 比機會我試埋佢第一次 幾得意😂佢入面係砂糖加油炸鬼油炸鬼同樣超脆甜甜地 都幾好食 😂💰$16《小籠包》4個字 皮薄餡靚皮算薄夾起上黎唔會好易整穿一啖食晒 啲汁係口入面爆開好幸福🥰如果個皮可以再薄多dddd就perfect池🥰💰$28《豆漿》好飲 有豆味唔會過甜💰$8 (跟餐追加).__. .__. .__.🐥🐥🐥.__. .__. .__.總結:出名唔係無道理😂姿飯都幾唔錯👍🏻經過 口痕會再食🥰回頭率 :🐥🐥🐥🐥🐣/5
《豆漿大王》

油炸鬼勁脆‼️‼️
內面既榨菜肉鬆都好足
所以都真係幾好食
唯獨是糯米飯好易散同埋偏乾dddd
(我食開嗰間唔係會散)
同埋比想像中細舊😂

💰$28

《豆漿》
好飲 有豆味
唔會過甜
💰$8 (跟餐追加)

總結:出名唔係無道理😂姿飯都幾唔錯👍🏻經過 口痕會再食🥰

回頭率 :🐥🐥🐥🐥🐣/5
  • 粢飯
2022-12-04 362 瀏覽
一早有興致,專登揸車去新蒲崗,食人地話好好食既豆漿大王,叫左個粢飯豆漿,諗住人多外賣上車食,見門口都多人等外賣,去一去禁錢返黎,大約5-8分鐘,問下有外賣未,其實入面唔算多人,但收錢姐姐就勁無禮貌,好「灰」氣咁話:你自己睇下有無,咁無咪話未有囉,又唔係吹你米之連大晒咩🥺問一問都咁差既態度,好唔開心😫⋯⋯一早影響心情
米之連大晒咩🥺

問一問都咁差既態度,好唔開心😫⋯⋯一早影響心情
粢飯豆漿
外賣自取
2022-11-24 3207 瀏覽
碰上午飯時段,有很多人在排隊,幸好的是大部分的也只是等外賣而不是等入座,所以等了一會兒,大概也是10—15分鐘已經可以入座點了必試的粢飯,凍豆漿,咸豆漿和排骨最早上桌是香甜凍豆漿$8豆漿有豆香,清甜,甜的程度拿捏剛好然後來到的是「新奇」 咸豆漿$17對我來說是新奇事物滿滿的材料,油炸鬼,蝦米/皮,榨菜,蔥花應該也有加入麻油,嗅到有點麻香被浸淋了的油炸鬼或是說是吸收了所有咸豆漿精華的油炸鬼,只是我不太懂欣賞,個人還是偏好香脆的油炸鬼或者我應該一開始就應該把它吃掉?像是吃火鍋時的響鈴或炸魚皮的「3秒定律」?蝦米,蔥花,榨菜則不錯,鹹鹹的像是喝湯有咬口的豆漿,不錯的體驗然後是不太特別的上海排骨$23不太香脆,有點點兒豬羶味不是太薄,肉質也正常,不會軟爛,沒甚麼肉汁,有點乾但不至於柴家的味道最後上場的是我最期待的   粢飯$16待應姨姨在我們下單時已問要否要切半我們選擇了分半,所以上桌時不是一整條的粢飯粢飯應該是即叫即製,因此才能確保中間的油炸鬼和肉鬆不會被熱辣辣的粢飯蒸氣蒸淋薄薄的一層粢飯不會包紥實不會鬆散包著香脆可口的「老油條」、鹹香爽脆榨菜、肉鬆鬆化不會太鹹而搶過風頭糯米飯暖暖的,軟硬適
碰上午飯時段,有很多人在排隊,幸好的是大部分的也只是等外賣
點了必試的粢飯,凍豆漿,咸豆漿和排骨
最早上桌是香甜凍豆漿$8
凍豆漿

豆漿有豆香,清甜,甜的程度拿捏剛好
然後來到的是「新奇」 咸豆漿$17
對我來說是新奇事物

咸豆漿

滿滿的材料,油炸鬼,蝦米/皮,榨菜,蔥花
應該也有加入麻油,嗅到有點麻香
咸豆漿

被浸淋了的油炸鬼或是說是吸收了所有咸豆漿精華的油炸鬼,
只是我不太懂欣賞,個人還是偏好香脆的油炸鬼
或者我應該一開始就應該把它吃掉?
像是吃火鍋時的響鈴或炸魚皮的「3秒定律」?
咸豆漿

蝦米,蔥花,榨菜則不錯,鹹鹹的像是喝湯
有咬口的豆漿,不錯的體驗

然後是不太特別的上海排骨$23
上海排骨
不太香脆,有點點兒豬羶味
上海排骨
不是太薄,肉質也正常,不會軟爛,
沒甚麼肉汁,有點乾但不至於柴
家的味道

最後上場的是我最期待的
粢飯$16
待應姨姨在我們下單時已問要否要切半
我們選擇了分半,所以上桌時不是一整條的粢飯

薄薄的一層粢飯不會包紥實不會鬆散
糯米飯暖暖的,軟硬適中,粒粒分明,軟糯煙韌可口,又沒有糯米的臭味
整個合體是我心目中的完美比例,無論口感味道,都令我回味無窮
比起上一次我大讚的「豆乳狂人」更為出色,果然是老店
而且價格只是$16,雖然也比「豆乳狂人」的粢飯小,但已經夠滿足

粢飯一項已足以給「笑」作結
題外話/補充資料: 雖然是繁忙時段,但店員姨姨們的態度也不錯,有禮,十分難得
2022-11-21
10 分鐘 (堂食)
2022-11-21 461 瀏覽
成日行過都見到好多人排隊今次終於到我啦今日2個人嗌左玉米漿 咸豆漿酸辣湯餃子 炸饅頭 肉鬆奶脆多同2個咸粢飯食咗咁多嘢,加埋都係130幾蚊超級抵 食到勁飽粢飯係超好食 有榨菜油炸鬼同埋肉鬆 $16一個真係好平差唔多枱枱都有叫😋😋見到有人食完再叫多一個嚟食!反而炸饅頭就麻麻哋,入邊好濕🥲有啲失望肉鬆奶脆多個底原來都係炸饅頭咁肉鬆奶脆多好食好多🤣然後個酸辣湯拼餃子就正正常常冇咩特別!咸豆漿要浸一陣先會有鹹味!整體來講粢飯真係超好食!下次經過都要買一個😋
成日行過都見到好多人排隊
超級抵 食到勁飽
粢飯係超好食 有榨菜油炸鬼同埋肉鬆
$16一個真係好平
差唔多枱枱都有叫😋😋
見到有人食完再叫多一個嚟食!

反而炸饅頭就麻麻哋,
入邊好濕🥲有啲失望

肉鬆奶脆多個底原來都係炸饅頭
咁肉鬆奶脆多好食好多🤣

然後個酸辣湯拼餃子就正正常常冇咩特別!
咸豆漿要浸一陣先會有鹹味!

整體來講粢飯真係超好食!
下次經過都要買一個😋
  • 肉鬆奶脆多