2024-08-15 160 瀏覽
旺角呢間豐味車仔麵喺屋企附近,所以今日過嚟試吓,入到去覺得佢嘅裝修風格屬於行懷舊風格,好有feel。咁啱佢哋原來做緊七周年優惠,所以會見到個碗嗰度有免費兩個字,佢哋原來每日會隨機抽20位請佢哋食免費面,至於我究竟係唔係嗰個幸運兒,大家可以估吓。🤣🤣🤣我哋叫咗兩個麵,一個係車仔麵油麵底蠔油冬菇,蘿蔔,魚蛋同牛柏葉,叫咗腩汁小麻辣。覺得最好食係佢嘅蠔油冬菇,個冬菇朔晒蠔油味超好食,魚蛋都彈牙。另一面就試咗佢哋嘅酸辣麵配薯粉,呢個配豬紅魷魚魚肉春卷牛腩,因為怕辣所以都叫咗BB辣,我覺得佢個豬紅好好食配埋佢個湯汁,薯粉偏腍唔算好硬嗰種,不過對我嚟講就啱啱好,因為都好怕啲薯粉好硬食完個胃好辛苦好難消化。嘢飲方面叫咗凍奶茶都ok。
2024-08-14 126 瀏覽
旺區極具風味平民美食無錯!就係車仔麵!係貼地但勝在抵食又好食!除咗車仔麵最多人揀嘅腩汁同滷水汁湯抵,愛辣人士仲可以揀酸辣湯或麻辣湯底! 想食港式原汁原味/重慶酸辣風定四川麻辣風?呢度都可以滿足到你。見到鋪頭仲做緊7周年慶祝活動,每日隨機送出免費20碗車仔麵!見到碗有「免費」兩個字就代表你係幸運兒了!唔好錯過機會啊!港式車仔麵湯底色澤一睇就知夠濃郁,係濃厚嘅豬骨湯加了腩汁同滷水汁!配料都好出色份量多,牛腩軟林蠔油冬菇好入味!重慶風味酸辣粉重慶風味嘅酸辣湯底,加左海量芫荽同絕配的炸菜,香辣惹味夠晒醒胃!配左爽口魷魚 牛柏葉 蘿蔔 菜心,都好滿意👍🏻尤其蘿蔔好清甜!
旺區極具風味平民美食

無錯!就係車仔麵!係貼地但勝在抵食又好食!

港式車仔麵

重慶風味酸辣粉

2024-07-26 316 瀏覽
同朋友行完女人街,搵地方食嘢,見到間豐味車仔麵,天氣熱冇乜胃口,入去食碗車仔麵都好,見到佢個餐牌,除咗有港式車仔麵,還有正宗重慶酸辣粉和招牌四川麻辣燙,天氣熱食啲酸辣味道嘅嘢就最好。入座後,見到枱上有個牌,寫住餐廳做緊7周年活動,碗內有免費二字,該碗粉麵就免費, 每日隨機 送出十碗粉麵。初時諗緊有冇咁好彩。當店員送上麵食亦冇留意,但當我手機食先時,就見到免費兩個字,我同朋友講原來真係有免費,全日有10碗,我係其中之一,真係好開心!港式車仔麵:湯底係豬骨清湯十腩汁,秘製辣醬揀咗bb辣,麵底揀米粉。車仔麵有好多款,豬大腸、豬皮、豬紅、墨魚丸係我食車仔麵必選,豬大腸乾淨冇異味,林度啱啱好,豬皮爽口,豬紅滑溜,全部都好入味,墨魚丸彈牙,米粉吸收左湯汁,爽口帶香甜味,少少辣好好味!正宗重慶酸辣粉:BB辣,揀咗油麵,加咗榨菜、花生、芫荽增加口感和香味。雞中翼嫩滑入味,魚皮餃厚身爽滑,魚片頭彈牙,滷水蛋入味有蛋香,湯底味道酸酸辣辣,加入彈牙嘅油麵,有口感又惹味。凍鴛鴦香滑濃郁。忌廉夠冰凍。

凍鴛鴦香滑濃郁。
忌廉夠冰凍。

有時想平平地食個粉麵,呢間餐廳真心好抵食,車仔麵或酸辣粉再加揀4個餸都係50幾蚊,就算加多幾個餸食豐富啲都唔肉赤~配料份量都幾多,呢個價錢都真係唔係俾Hea料~熱門嘅幾款配料例如牛腩、蠔汁炆冬菇、豬腸、雞翼等等都鹵得好入味!仲要咁啱係餐廳七周年,每日隨機送出20款免費碗麵,碗上會有「免費」的字樣,我同隔離枱都抽中咗!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾ Like +分享給愛吃嘅朋友仔啦( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
2024-07-15 246 瀏覽
這是一家非常有名的傳統香港小食店,以他們的車仔麵而聞名。車仔麵是一種既簡單又美味的廣東式麵食,主要由麵條、炒蛋、燒肉、蔬菜等食材組成。豐味車仔麵以彈牙爽脆的麵條和濃郁的醬汁而聞名,是很多香港人的最愛。我也非常喜歡這家店的氛圍,小店裡擠滿了當地人,別有一番熱鬧的感覺。
2024-07-15
10 分鐘 (堂食)
午餐
2024-07-15 237 瀏覽
今日去左旺角食車仔麵!依間車仔麵係旺角,叫豐味車仔麵,叫兩下面兩碗:1. 紫菜蠔油冬菇雞翼牛腩豬骨清湯加腩汁河粉清湯濃郁香濃,蠔油同冬菇既香氣,配搭牛腩、雞翼完美融合。河粉質地柔軟,吸附左湯汁同腩汁既醇厚,口感豐富層次分明。2. 魚腐牛筋魷魚蘿蔔重慶酸辣米線依個係一個好地道既重慶風味米線。酸辣醬料帶有麻辣,搭配脆嫩既魷魚、彈牙既牛筋,同埋Q彈既米線,口感層次豐富。魚腐既香氣同蘿蔔既清脆為依碗麵增添滋味。飲品叫左椰青水同凍檸茶豐味車仔麵 (旺角)地址:旺角通菜街2A-2P號鴻光商場地下2J號舖

1. 紫菜蠔油冬菇雞翼牛腩豬骨清湯加腩汁河粉

2. 魚腐牛筋魷魚蘿蔔重慶酸辣米線

飲品叫左椰青水同凍檸茶

豐味車仔麵 (旺角)
地址:旺角通菜街2A-2P號鴻光商場地下2J號舖
2024-07-08 225 瀏覽
每次去旺角都一定會先去通菜街搵小店覓食餐廳選擇夠多,而且價錢又夠平民‼️經過見到呢間車仔麵有「免費麵」優惠喎呢個gimmick吸引左我哋(雖然都覺得唔會咁容易中~~)只要個碗有「免費」兩個字,成碗車仔都就可以免費❤️呢度仲有得揀重慶酸辣湯底&麻辣燙湯底!「雞翼+菜心+貢丸+酸齋」我最近戒緊辣,所以就揀左滷水汁,味道偏甜,雞翼滷得好入味,最鍾意個酸齋甜甜酸酸好開胃「豬大腸+蘿蔔+牛筋+韮菜」豬大腸洗得好乾淨,完全無異味蘿蔔夠清甜又無渣,牛筋亦滷得好夠腍,入口充滿膠質酸辣湯底味道好平衡,令人不停咁夾麵嚟食‼️
每次去旺角都一定會先去通菜街搵小店覓食

餐廳選擇夠多,而且價錢又夠平民‼️

經過見到呢間車仔麵有「免費麵」優惠喎

呢個gimmick吸引左我哋

(雖然都覺得唔會咁容易中~~)
只要個碗有「免費」兩個字,成碗車仔都就可以免費❤️

呢度仲有得揀重慶酸辣湯底&麻辣燙湯底!

「雞翼+菜心+貢丸+酸齋」
我最近戒緊辣,所以就揀左滷水汁,
味道偏甜,雞翼滷得好入味,
最鍾意個酸齋甜甜酸酸好開胃

「豬大腸+蘿蔔+牛筋+韮菜」
豬大腸洗得好乾淨,完全無異味

蘿蔔夠清甜又無渣,
牛筋亦滷得好夠腍,入口充滿膠質

酸辣湯底味道好平衡,令人不停咁夾麵嚟食‼️
2024-07-06
下午茶
2024-07-05 173 瀏覽
呢度所有麵食都大件夾抵食,嗌咗碗四餸港式車仔麵都只係$53。魚肉春卷有咬口,唔會好粉。雞中翼炆到好入味同淋。豬骨湯+腩汁同酸辣湯都湯底濃郁重味。辣度仲可以自己揀,想食嘢嚟嘅又唔使驚太辣。特別講吓個酸辣湯,又有適量嘅酸菜芫荽蔥,說個湯底其實唔會辣到好難受,大腸豬紅,啲料都好足,仲要配埋椰青水真係Perfect。食車仔麵竟然中獎!原來豐味車仔麵做緊7周年活動,每日隨機送出20碗粉麵,只要碗內有「免費」字眼就免費😂

2024-07-05 130 瀏覽
今日老細放假,出咗去旺角行街~突然間想食車仔麵,入到舖頭見到牆上寫住「吃香喝辣」,就食碗辣㗎啦!估唔到車仔麵舖都有酸辣粉食一於試下我要咗重慶酸辣薯粉底,跟豬大腸、魚肉春卷、木耳絲同金菇~個鹵水豬腸真係正又入味有唔韌又唔會太肥,不過叫bb辣…原來都夠哽!🫣😅🤭老細就食車仔麵,佢要粗面底,跟咗豬皮、牛筋、菜心同埋佢至愛嘅牛柏葉!湯底都幾香濃,比較甜口…啱曬佢口味!見到枱上有張卡寫住餐廳做緊七周年活動,只碗內有免費二字, 果碗粉麵就免費, 諗住每日隨機送出20碗~點知幸運之神就係咁樣降臨啦!!一上枱我嗰碗大大隻字寫住“免!費!”😍🥳💞💞價錢仲要非常化算~四餸酸辣粉只係40蚊~三餸車仔麵只係32蚊~每加一樣送八蚊!!真係平到笑🥳😍🥰👍🏻!!美味指數:😋😋😋😋人均消費:$48

美味指數:😋😋😋😋
人均消費:$48
2024-07-04
2024-07-04 183 瀏覽
今晚在旺角吃車仔麵。餐廳裝修簡單,面積不太大。但人客頗多,相信車仔麵味道一定有保證。我們點了:四餸車仔麵 豬大腸、豬皮、墨丸、酸齋油麵配豬骨清湯,中辣+腩汁。大大碗豬骨清湯加腩汁粗麵,湯底伴的蘿蔔很甜,腩汁濃郁。粗麵份量足夠,麵質有彈性,酸是分開放在碗內的,酸酸甜甜很開胃,墨丸很爽彈。重慶酸辣粉酸辣湯底 + 牛腩、魚肉春卷、雞中翼、魷魚,BB辣粗麵。還有我愛的榨菜、芫茜和花生。酸辣湯底味道濃郁醇厚,其實我是不吃辣的,但我也想試試這個酸辣味。雞翼醃得很入味,魚肉春卷和牛腩吸滿湯底的酸辣味道,吃着覺得份外惹味。 餐廳現有7周年活動,碗內如有《免費》兩個字,該碗粉麵就免費!我們很幸運,真的有一碗油麵是免費的!結帳時,我們真的不用付這碗麵的費用!這餐真是超值!

我們點了:

四餸車仔麵

重慶酸辣粉

• 車仔麵
2024-07-02 122 瀏覽
真係好耐未見過這價格的車仔麵了! 有d震驚 1餸車仔麵$29,糧尾恩物,可惜不在我家或上班地方附近不然我能把他當canteen跟我阿媽去吃,我點了一碗車仔麵,這麼便宜料當然是框框的價,我要了紅薯粉,腩汁中辣,豬紅,魷魚,生根,酸齋。阿媽要了酸辣米線中辣,蘿蔔,蠔汁冬菇,豆泡,魚肉春捲。推薦能吃辣的可以吃中辣以上,真的不管裝修,價格還是味道都一朝回到十年前,重回讀書時期二十幾塊一個盒飯了 店裡還搞隨機活動,碗上有免費的字隨機免💰,哈哈哈哈我剛好吃到一碗! ! ! 結果呢餐很滿足地以超低價食到,happy
真係好耐未見過這價格的車仔麵了! 有d震驚

阿媽要了酸辣米線中辣,蘿蔔,蠔汁冬菇,豆泡,魚肉春捲。

結果呢餐很滿足地以超低價食到,happy
2024-06-26 112 瀏覽
車仔麵要搵間好食嘅其實都唔容易,仲要夠份量又抵食嘅,真係難上加難,但咁啱得咁橋,又比我哋誤打誤撞食咗呢間 ,食完又覺得唔錯喎😎港式車仔麵 $53一餸一麵只需$29,另加餸每款$8,我哋貪心啲叫咗四個餸🤭 豬大腸、豬紅、魚肉春卷、雞中翼,例牌地加腩汁,BB辣,粗麵個麵質相啲彈牙,豬紅同豬大腸好夠味,豬大腸仲好易咬開,雞中翼同魚肉春卷就正常發揮喇,值得一提係,呢個辣度相當友好,辣得嚟夠哂過癮又惹味😚正宗重慶酸辣粉 $58本身配料都唔少,有榨菜、芫荽、花生,餸我哋就叫咗牛柏葉、墨丸、魷魚🦑、芋絲,佢哋個薯粉相當彈牙,而啲餸都比較吸收湯汁,所以就算呢個我哋都叫咗BB辣,廢J嘅我哋都係辣到出晒汗嘅噴哂火嘅😂 但後勁唔凌厲嘅,係入口果嘢同吞落去果嘢刺激🤣🤣而家餐廳仲做緊七周年活動,每日隨機送出20碗麵,而我哋就係被選中嘅細路😎 所以碗車仔麵免費咗🤣 快啲去試吓你哋嘅運氣喇😙

港式車仔麵 $53

正宗重慶酸辣粉 $58

2024-06-15
2024-06-26 105 瀏覽
旺角女人街食店臨立,前排食左間又貴又伏既甜一點,今次試下呢間車仔麵,睇價錢一餸車仔麵 $29,一餸酸辣粉 $34,加餸每款$8,加飲品就$7起。食個四餸麵都只係50幾蚊,響旺角黎講都算抵食!① 蘿蔔 魚肉春卷 紅腸 酸齋 油麵② 蠔油冬菇 豬大腸 豬皮 雞中翼 酸辣粉42款配料選擇都算多,雖然無特別秘製食材,但都有幾款有手指公推介,叫左幾款都無介紹錯。蘿蔔夠腍無渣,冬菇都炆得入味同腍,豬大腸幾爽口,其他餸都正正常常幾好食,兩個人食左8款都無伏。兩碗麵份量都唔少,不過車仔麵湯底略欠特色,酸辣粉叫小辣唔算好辣,只有冬菇比較吸味就食得出辣度。唔講唔知呢車仔麵開左7年,宜家仲做緊7周年活動,每日送出廿碗粉麵,只要碗內有「免費」二字就免費!不過我唔中…

① 蘿蔔 魚肉春卷 紅腸 酸齋 油麵
② 蠔油冬菇 豬大腸 豬皮 雞中翼 酸辣粉

🌸 港式車仔麵港式地道車仔麵🍜,有多款餸供選擇💁🏻‍♀️豬紅、牛腩、蘿蔔、魚肉春卷等~ 都很入味💕湯底可選清湯+腩汁、滷水、冬菇汁等,還可以添加秘制辣醬,自選辣度🌶️🌸 正宗重慶酸辣粉酸辣粉湯底酸酸辣辣很開胃🍲,辣度由bb辣至宇宙辣🌶️🌶️除了薯粉還可選其他粉麵如米粉、河粉等,但最配酸辣湯的還是薯粉💕最近餐廳推出7週年活動,如碗內有免費二字該碗粉麵可享免費❤️每日會隨機送出20碗~
🌸 港式車仔麵

🌸 正宗重慶酸辣粉

2024-06-03
2024-06-10 92 瀏覽
餐廳依家做緊7周年活動‼️碗內如有《免費》依兩個字,該碗粉麵就免費😍每日會隨機送出2️⃣0️⃣碗😚餐廳座位唔多,店員服務唔錯,上菜快👍🏻四餸車仔麵 $37<魚肉春卷,豬紅,牛腩,蘿蔔>性價比高❣️大大碗豬骨清湯加腩汁粗麵,湯底伴隨有蘿蔔略帶甜味😋腩汁算濃郁,粗麵份量足夠,麵質有彈性,叫咗四款餸都係招牌菜😚蘿蔔非常清甜,魚肉春卷索哂腩汁味好食,但牛腩口感偏硬身了一點,整體唔錯四餸重慶酸辣粉 $27<豬大腸,雞翼,魚片頭,酸齋>揀了BB辣都偏辣🤣仲可以叫店員加榨菜,芫荽和花生配菜,湯底麻辣帶鮮香帶有微酸麵底叫了薯粉,口感韌度強,有口感🙌🏻 酸齋3大塊,好開胃酸酸甜甜,魚片頭爽彈,豬大腸一般,未算好新鮮,連同雞翼配上酸辣湯一齊食好惹味🤤📍豐味車仔麵旺角通菜街2A-2P號鴻光商場地下2J號舖

四餸車仔麵 $37
<魚肉春卷,豬紅,牛腩,蘿蔔>

四餸重慶酸辣粉 $27
<豬大腸,雞翼,魚片頭,酸齋>

📍豐味車仔麵
旺角通菜街2A-2P號鴻光商場地下2J號舖