2018-10-03 153 瀏覽
今日突然想食車仔麵,想起前一段時間新開試過一次的豐味車仔麵,時間已是下午茶時段送飲品,就決定前往。很久沒有食過薯粉,要了魚肉春卷雞中翼薯粉,腩汁少辣。飲品方面會送堂食的奶茶咖啡那些,凍熱同樣可以,但罐裝汽水就不包括了。我喜歡我要的凍奶茶少冰少甜真的明顯地達到我的要求,冰少了甜度也少了,跟很多明明要了少冰的餐廳還是跟正常冰量一樣的凍飲好很多。車仔麵也很快送到,店員還說如果覺得辣度不夠可以隨時要求加辣,很細心呢。對於大食的我來說薯粉分量正常,不會說是很飽但也足夠,如果男仔來食也可以加$8加底。薯粉質地彈牙,不會煮得過火一夾就斷。湯底食得出有腩汁,加了點辣更好食。其實兩個餸我都是上網看到其他人食過才叫來試的。上次食過牛腩,味道可以但分量少得可憐,再次回頭也許不會再叫了。魚肉春卷有兩條,跟一般我們在街市店鋪買得到的差不多,但煮淋了吸收了湯的精華味道濃些。雞中翼的size較細,不過咬下去的質感令人驚訝,弄得非常淋一咬就散,滷水汁入味,喜歡食雞翼的可以點這個。店員和老闆娘態度殷勤,效率快,加上環境都算舒適讓客人都可以有個不錯的用餐經驗。如果能夠改善,我會建議餐廳在車仔麵裡加少許蔬菜,既健康又更有車

店員和老闆娘態度殷勤,效率快,加上環境都算舒適讓客人都可以有個不錯的用餐經驗。如果能夠改善,我會建議餐廳在車仔麵裡加少許蔬菜,既健康又更有車仔麵的風味。可以回頭!
2018-10-01 119 瀏覽
慘慘又抽到返夜地獄更😵趁未落地獄前一枝公去吃個最後的午餐先🙈豐味車仔麵位於旺角通菜街喺旺角站或者油麻地站過黎都十分方便😆呢度環境裝修簡約之餘屋頂以古舊建築設計亦幾有心思☺️呢度除左車仔麵亦有重慶酸辣粉同埋四川麻辣燙選擇餸菜款色林林種種🤤呢碗重慶酸辣粉一上枱已經聞到陣陣香氣🤤小妹揀左魚肉春卷同埋菜肉餃兩餸😆因小妹唔太好辣所以揀左BB辣🙊食落麻而不辣好過癮酸酸辣辣既湯底亦好過癮🤪餸菜浸住酸辣湯亦胃口大開🤤重點推介既魚肉春卷口感滑嫩醃製既魚肉內餡亦十分濃郁😋菜肉餃就不過不失內餡滿滿的☺️
慘慘又抽到返夜地獄更😵

醃製既魚肉內餡亦十分濃郁😋
菜肉餃就不過不失
內餡滿滿的☺️

2018-09-29
5 分鐘 (堂食)
2018-09-30 104 瀏覽
係附近睇完醫生,就搵間餐廳快快脆食完晏之後返工工。 係通菜街尾見到呢間舖,門口已經有menu, 款式選擇都好多,就食呢間餐廳啦除左傳統車仔麵外,亦都有酸辣粉,麻辣燙可以選擇, 唔想食麵就咁嗌餸都可以我今日嘅選擇係腩汁湯烏冬,腩汁湯底惹味濃郁,味道自然但又唔太咸,飲得出煲左好耐蘿蔔超甜,食落無渣,薄切有成四舊雞翼醃到入味,雞肉嫩滑冬菇好入味,而且份量都幾多最後餐飲要左杯熱檸茶,茶味濃度岩岩好,飲落口唔'結'

蘿蔔超甜,食落無渣,薄切有成四舊

雞翼醃到入味,雞肉嫩滑

冬菇好入味,而且份量都幾多

最後餐飲要左杯熱檸茶,茶味濃度岩岩好,飲落口唔'結'

• 雞翼
2018-09-30 113 瀏覽
豐味車仔麵位於旺角通菜街,喺旺角站或者油麻地站過黎都十分方便呢度環境裝修簡約之餘,仲帶點舊香港味道屋頂以古舊建築設計亦幾有心思除左心思設計,亦煮出高質麵食餐牌上除咗車仔麵仲有重慶酸辣粉等等多樣選擇因為我唔太食得辣所以揀左車仔麵🍜呢碗三餸車仔麵一上枱聞到陣陣香氣,餸揀左雞中翼、牛筋同埋魚肉春卷另外配上腩汁更增加湯既鮮味,油麵份量勁多,麵吸收晒湯同腩汁嘅精華魚肉春卷口感滑嫩,醃製既魚肉內餡亦十分濃郁雞中翼煮到十分入味,肉質嫩滑!牛筋煮得好爽滑一啲都唔韌,好多骨膠原嘅感覺飲品方面叫咗杯熱奶茶茶濃奶滑,拍得住茶餐廳嘅水準
呢度環境裝修簡約之餘,仲帶點舊香港味道
屋頂以古舊建築設計亦幾有心思
除左心思設計,亦煮出高質麵食

餐牌上除咗車仔麵仲有重慶酸辣粉等等多樣選擇

魚肉春卷口感滑嫩,醃製既魚肉內餡亦十分濃郁

飲品方面叫咗杯熱奶茶
茶濃奶滑,拍得住茶餐廳嘅水準
午餐
2018-09-27 103 瀏覽
成日都去旺角行街 但甚少會行入登打士廣場隔離既橫巷🤭今日係Openrice竟然搵到間車仔面係入邊 而且評價都唔錯 一於行去試試😛原來呢度唔止得普通車仔面 仲有重慶酸辣粉同麻辣燙 實有一款岩你口味😍鐘意食辣既我毫不猶豫就揀左麻辣燙🤤食麻辣燙必點紅薯粉 爽滑彈牙 吸埋啲湯真係好鬼正🙈🤤🤤最重要既係份量真係足一碗 岩曬我呢啲餓鬼😳另一必點既係豬紅 完全唔鬆散 仲要好入味 係少數令我下次再去會再點豬紅既店鋪🙈
成日都去旺角行街 但甚少會行入登打士廣場隔離既橫巷🤭
鐘意食辣既我毫不猶豫就揀左麻辣燙🤤
食麻辣燙必點紅薯粉 爽滑彈牙 吸埋啲湯真係好鬼正🙈🤤🤤
最重要既係份量真係足一碗 岩曬我呢啲餓鬼😳

2018-09-26 77 瀏覽
今日星期六下午去旺角行街等人放工,行到甘下自己又肚餓,所以食d輕便的食物,就是車仔麵!我見女人街後巷開左呢間叫[豐味車仔麵],而且下午茶時段冇甘多人逼,岩曬我!呢個車仔麵有幾款湯底揀,分別有四川麻辣,重慶,港式三款!我揀左港式車仔麵配料有(豬紅,雞翼尖,冬菇)米粉,要bb辣,牛腩汁,另外加杯可樂。呢間車仔麵豬紅冬菇整得好入味,雞翼尖有五件,味道調配得岩岩好,食完不覺得口渴同重味精!最後埋單四十蚊有找,幾抵食!
最後埋單四十蚊有找,幾抵食!
2018-09-22
2018-09-24 47 瀏覽
胃食妹每次去開旺角區 諗食飯既地方諗到最頭痕,尤其係得自己一個想毒食就最難諗!最近路過女人街,意外發現呢間豐味車仔面店,見店又幾鋪闊,唔洗同人逼就介紹下啦!店入面刻意設計左好多個單人座位,入去食飯唔洗驚同逼生人搭台!店員推介我試酸辣粉,入面係用薯粉整,而且仲好有咬口!可以自選3或4款配料,我就點左豬腸、魚肉春卷同雞翼,魚肉春卷十分推介呀!好好食!豬腸都好入味,但略為肥左少少,如果可以瘦d就更好食!!
胃食妹每次去開旺角區 諗食飯既地方諗到最頭痕,
尤其係得自己一個想毒食就最難諗!
店入面刻意設計左好多個單人座位,
入去食飯唔洗驚同逼生人搭台!
店員推介我試酸辣粉,
入面係用薯粉整,而且仲好有咬口!
可以自選3或4款配料,
我就點左豬腸、魚肉春卷同雞翼,
魚肉春卷十分推介呀!好好食!
豬腸都好入味,但略為肥左少少,如果可以瘦d就更好食!!
2018-09-24 43 瀏覽
今日係旺角有嘢做,一條友唔知食咩好,行一行下就見到呢間懷舊裝修嘅車仔麵店,橫掂都唔知食咩好,食車仔麵就啱晒,可以揀餸,好過食隔離啲西餐。呢度除咗有港式車仔麵外,原來仲有重慶酸辣粉同川味麻辣湯底,啱晒鍾意食辣嘅朋友。但因為我唔食辣,所以我嗌咗個港式三餸油麵 ($42),餸菜就要了咗雞中翼、龍蝦丸同冬菇,味道唔錯。湯底仲加咗腩汁,真係好好味直頭可以當湯飲。跟餐加錢仲可以嗌飲品,梗係飲椰青水 ($10) 喇。

跟餐加錢仲可以嗌飲品,梗係飲椰青水 ($10) 喇。

2018-09-24 37 瀏覽
今天經過旺角,看到間走懷舊風的車仔麵店。未知是否新開關係,人流較少,更站在門口的店員卻十分熱情叫我來試,所以最後決定一試捧捧場。食物種類也有不少,價錢尚算合理,畢竟在鬧市裡也很難找到平價食物。我點了四川麻辣三餸米粉 ($47),餸菜就要了雞中翼、牛丸和菜肉餃,份量也不少噢,但如果雞翼可給多幾隻更好。湯底叫了中辣,已經辣度十足,吃得嘴紅紅的,蠻刺激。因為太辣令我口渴,這裡還可以跟餐加錢轉飲品,還有椰青水 ($10) 呢~

-港式車仔麵🍜 (自選3餸1麵)($42)揀左蘿蔔❤️,雞中翼☺️,魚肉春卷😍蘿蔔超好食,食落好甜又無渣,而且煮到好淋,蘿蔔真係必食❤️❤️而雞中翼都好好食,都幾入味,肉質好淋,容易咬開🤗魚肉春卷都幾大條,索曬d湯更加好食😋麵底就揀左薯粉,薯粉好滑😎,食落好煙靭,軟硬岩岩好,十分彈牙,不錯😘而湯底就係腩汁 和 秘製辣汁(BB辣),秘製辣汁真係好正👍🏻,加左之後果然唔同曬,少少辣🌶,愈食愈好味,秘製辣汁真係一定要加😋-椰子水🍹($10)味道清甜,天氣咁熱,飲椰子水真係好解渴😁,食車仔麵飲椰子水都夾❤️

港式車仔麵🍜 (自選3餸1麵)($42)
揀左蘿蔔❤️,雞中翼☺️,魚肉春卷😍
而雞中翼都好好食,都幾入味,肉質好淋,容易咬開🤗
魚肉春卷都幾大條,索曬d湯更加好食😋

港式車仔麵(自選3餸1麵)

椰子水🍹($10)
2018-09-18 474 瀏覽
星期五收工突然想食辣野,行行下見到我至中意食既重慶酸辣粉就急不及待地衝左入去🙈呢間豐味不止有酸辣粉,仲有車仔麵同麻辣燙,都係我最中意食既野☺️最後我緊係揀左最中意食既酸辣粉😆一餸一粉 $33,另加餸就$7一款。 我揀左3款餸,雞翼,魚肉春卷同芝士腸,中辣配紅薯粉。首先,比起大陸既酸辣粉,呢間比較岩我胃口。因為比起大陸既酸辣粉少好多油但又不失惹味。大陸既酸辣粉一食落口成把口都係紅油,好似食緊油咁易腻又勁肥❗️呢間就做得吾錯,辣得黎油吾多酸酸辣辣既開胃又香口👍🏻 不過,下次我會叫大辣,可能我又食得辣左🙈🙈入面配菜有炸菜同花生,增添口感。紅薯粉滑口,煙韌,但易咬斷,故此軟硬適中。極力推薦呢個魚肉春卷,超級好味用腐皮包裹住魚肉,有腐皮既香口又有魚肉既彈牙,好正❗️第一次食到呢款,真係好岩我食一次過食腐皮同魚肉呢款成為我下次必點之一鹵水雞翼好入味,雞肉嫩滑,皮薄。 咁流心既芝士腸非金妹牌芝士腸莫屬下次可以食下麻辣燙🙆🏻‍♀️PS. 相比起大陸酸辣粉,呢間除左小油,仲有一樣就係可以揀餸‼️大陸酸辣粉除左花生就只有炸菜,咁食好單調架嘛而豐味就融合左大陸同香港既元素,既惹味又吾單調PS. 超過加一既服務但冇加一

最後我緊係揀左最中意食既酸辣粉😆

易腻又勁肥❗️呢間就做得吾錯,辣得黎油吾多

入面配菜有炸菜同花生,增添口感。

紅薯粉滑口,煙韌,但易咬斷,故此軟硬適中。

極力推薦呢個魚肉春卷,超級好味

一次過食腐皮同魚肉
呢款成為我下次必點之一

鹵水雞翼好入味,雞肉嫩滑,皮薄。

咁流心既芝士腸非金妹牌芝士腸莫屬

下次可以食下麻辣燙🙆🏻‍♀️

而豐味就融合左大陸同香港既元素,既惹味又吾單調

PS. 超過加一既服務但冇加一服務費🙆🏻‍♀️

2018-09-14
2018-09-16 31 瀏覽
想食車仔面,酸辣粉唔一定要去深水埗排勁耐,又要急急腳食完就要走今日係旺角做完gym,行去女人街就見到衣間《豐味》坐得舒服冷氣又夠,最重要係有我好想食酸辣粉有50款餸任㨂,9種面底我叫左正宗重慶酸辣粉$26包1餸,另加餸每款$7, 我加多2個款。total$40豬大腸係必叫,生根可以吸晒酸辣粉既精華,紫菜係我最愛下午茶時間(2:30-6:00),重要送餐飲食酸辣粉點可以唔飲可樂等一陣已經有得食我叫左小辣,見到湯底紅卜卜已經流晒口水但其實都唔係好辣。配料有榨菜,芫茜,花生,份量都好多雖然係車仔面檔,但擺盤都無馬馬虎虎。每邊一款餸。豬大腸洗得好乾淨,又切得大舊生根只有2舊,唔係好夠嚨但整個面份量都係好多,好夠飽因為薯粉太容易整條吞落肚,一定要慢慢食但全程都無感覺到比人趕走幾個待應姐姐都係靚女好人
今日係旺角做完gym,行去女人街就見到衣間《豐味》

坐得舒服冷氣又夠,最重要係有我好想食酸辣粉

有50款餸任㨂,9種面底

豬大腸係必叫,生根可以吸晒酸辣粉既精華,紫菜係我最愛

下午茶時間(2:30-6:00),重要送餐飲
食酸辣粉點可以唔飲可樂

等一陣已經有得食
我叫左小辣,見到湯底紅卜卜已經流晒口水
但其實都唔係好辣。
配料有榨菜,芫茜,花生,份量都好多

雖然係車仔面檔,但擺盤都無馬馬虎虎。
每邊一款餸。

豬大腸洗得好乾淨,又切得大舊

生根只有2舊,唔係好夠嚨

但整個面份量都係好多,好夠飽
因為薯粉太容易整條吞落肚,一定要慢慢食
但全程都無感覺到比人趕走
幾個待應姐姐都係靚女好人
2018-09-15 63 瀏覽
香港近幾年興起酸辣及麻辣等四川風味,連小肥兔都非常熱愛,今日去旺角行街,見〈豐味車仔麵〉仲有一款叫〈麻辣燙〉嘅口味,就決定入去一試。除咗有我頭先提及嘅〈麻辣燙〉外,仲有傳統嘅車仔麵及重慶酸辣粉,食唔食辣嘅朋友都可以照顧到。店內沒有花巧嘅裝修,非常簡潔。但以普通車仔麵店來講,已經算非常寬敞舒適。我叫了三餸一麵麻辣燙,熱辣辣的送來,好香呢!!BB班我選了小辣口味,先嘗一口湯底~味道好濃郁,麻香多過辣,帶少少甜味,比酸辣口味少一份刺激,所以不會吃到眼淚鼻涕直流,味道很好。吃麻辣要配薯粉是常識吧!!粗薯粉煮得剛好,軟硬度適中,口感Q彈冬菇是必吃首選,非常厚肉,夠腍又入味。豬皮亦是另一款索湯之選!!爽口的豬皮吸滿湯汁,好吃極了。另外雞翼非常好吃,腍滑得來有雞肉的口感,而且滷得非常入味。想不到在女人街的小小車仔麵檔可以有如此高質素的食物,去旺角想慳慳地食餐的話,可以選這間。

店內沒有花巧嘅裝修,非常簡潔。

但以普通車仔麵店來講,已經算非常寬敞舒適。

我叫了三餸一麵麻辣燙,熱辣辣的送來,好香呢!!

BB班我選了小辣口味,先嘗一口湯底~

吃麻辣要配薯粉是常識吧!!
粗薯粉煮得剛好,軟硬度適中,口感Q彈

蠔油冬菇

冬菇是必吃首選,非常厚肉,夠腍又入味。

豬皮

豬皮亦是另一款索湯之選!!爽口的豬皮吸滿湯汁,好吃極了。

鷄中翼

另外雞翼非常好吃,腍滑得來有雞肉的口感,而且滷得非常入味。

2018-09-14
蠔油冬菇
豬皮
鷄中翼
2018-09-14 953 瀏覽
天口熱,又話會打風,唔想等位食飯,於是去了呢間位於旺角通菜街的 ''豐味車仔麵'' 食個晏。舖頭裝修别緻,簡約風味,感覺舒服。餐牌有數十款美食,任君選擇。我點了 ''自選3餸1麵''($42),包括有猪大腸、魚肉春卷、娃娃菜、油麵,湯底是腩汁、秘製辣汁(小辣),再加杯凍咖啡($7),合共盛惠$49。車仔麵賣相美觀,份量十足。猪大腸好多肥膏,咬落爽口。魚肉春卷大大條好咬口,魚肉新鮮,薄薄的腐皮吸收了秘製湯底的辣味,味道倍感滋味。娃娃菜新鮮幼嫩油麵份量不少,口感適中。湯底少少辣,味道不錯。凍咖啡大大杯,咖啡味夠奶夠滑。埋單都只是$49,抵食!

舖頭裝修别緻,簡約風味,感覺舒服。

餐牌有數十款美食,任君選擇。

車仔麵賣相美觀,份量十足。

猪大腸好多肥膏,咬落爽口。

娃娃菜新鮮幼嫩

油麵份量不少,口感適中。

湯底少少辣,味道不錯。

凍咖啡大大杯,咖啡味夠奶夠滑。

埋單都只是$49,抵食!

5 分鐘 (堂食)
2018-09-14 24 瀏覽
趁住山竹未到港又係 Happy Friday 當然唔想咁早返屋企啦。出到MK經過女人街記起之前朋友介紹豐味嘅重慶酸辣粉好正😋入到店鋪個裝修幾懷舊,碗同匙羹都係公🐓😍😍叫咗🐷大腸,🐄筋,冬菇同埋蘿蔔,揀咗小辣。每樣餸都好入味,好好味👍👍,仲飲埋椰青水,今餐真係大滿足。返屋企要🏃‍♀️返10K8K先得囉🤣🤣

入到店鋪個裝修幾懷舊,碗同匙羹都係公🐓😍😍