2024-04-23 47 瀏覽
每次我路過京瑞廣場,😉都會被它的美味所吸引,儘管有時候需要排隊等候,但絕對是物超所值。店內氛圍舒適,💖價格親民。非常喜歡那家雞煲店的招牌菜,🐤每次必點雞煲,香味四溢,讓人垂涎欲滴。雞肉鮮嫩緊實,口感絕佳;🥢調配的醬料濃郁入味,讓人回味無窮。尤其是打開煲時,🔥砂鍋里散發出的濃郁香氣讓人垂涎欲滴。吃得差不多時,再加上新鮮的菌類和蔬菜,🍜搭配一份烏冬,吸收雞油的香味,簡直是美味至極!👍👍

2024-04-23 32 瀏覽
閒日夜晚黎到發現滿座 等左15分鐘先有位🫡 幾有人氣既雞煲邊爐店~.|滋潤椰子雞煲 半隻除左本身湯底有紅棗竹笙 仲會真係比一個椰青你 即場倒入去 然後可以自己刮埋啲椰青肉食或者放埋入去煲😆 好正 真材實料~ 雞肉半隻都好大隻 兩個人夠哂食 啲肉質滑嫩濃味🐥.|手工四寶丸包括蝦丸 墨魚丸 黑墨丸 鯪魚丸墨魚同黑墨就最出色 因為入面有墨魚粒好好咬口🤭 .|西班牙頂級黑豚豬梅肉塊塊油花都好靚 好完整既一大片🐷 .|貴花蚌新鮮好食 切左幼條 放落去一捲埋好快就食得😝.|萵筍片萵筍片切得薄身啲 所以會比較快冧~ 想食爽啲就唔好浸咁耐
|滋潤椰子雞煲 半隻
新鮮好食 切左幼條 放落去一捲埋好快就食得😝
|萵筍片
萵筍片切得薄身啲 所以會比較快冧~ 想食爽啲就唔好浸咁耐
2024-04-18 46 瀏覽
椰子雞煲的味道是好的, 叫了一碟小份的安格斯牛,份量一點也不少 。 價格是合理的。 芝士紫菜響鈴味道亦佳 。但可惜我在醬料區發現有小強,立即告訴職員,她沒有什麼跟進,看似平常事。
2024-04-11
  • 滋潤椰子雞煲
哩幾日天氣涼涼地,book左雞煲爽下. 之但係咳仲未好番😣 好彩哩間雞煲除左麻辣🌶️仲有養生雞煲可以揀咋🥰 🥢滋潤椰子雞煲🥥🐥雖然招牌係麻辣雞煲🐤..如果唔食得辣都仲有另外3款養生雞煲可以揀嫁🥳 我揀左👉🏻滋潤椰子雞煲..滋潤下個喉嚨先🤭湯底入面仲有椰子絲🌴, 竹笙, 紅棗, 杞子. 仲落左原個椰青🥥 & 半隻雞🐥 店員仲教我地將椰青肉挖出黎擺埋落去熬湯,等個湯甜度再LEVEL UP+哩個湯底係我飲過既椰子雞湯最清甜既🥰 飲倒椰子香🌴 湯面有黃油,味道鮮美,係黃油雞既功勞吖👍🏻 我自己一個都飲左3碗😆真係好出色💓 十分推薦俾唔食得辣既你 & 養生既你💯🥢頂級安格斯牛🥩打邊爐點可以少左隻牛🐂 打邊爐最鐘意食安格斯牛肉,因為佢脂肪分佈均勻,食落唔會太油膩. 而且肉質嫩口. 食多左都唔怕肥🤭 錄30秒左右就食得喇!濃香牛味,質感滑溜🤌🏻🥢自創爆芝紫菜響鈴🔔另一樣打邊爐唔可以少既就係響鈴😆 入面仲加左芝士同紫菜. 好邪惡吖👹 就咁即食又得,浸落個湯度再食又得✌️🥢手工即炸魚皮🐟哇!呢块係乜黎嫁??? 第一次見哩個型態既炸魚皮🤓 目測至少有30cm 長. 我幫佢改左個名" XXXLong" 😝 同樣
哩幾日天氣涼涼地,book左雞煲爽下.

🥢滋潤椰子雞煲🥥🐥

🥢頂級安格斯牛🥩

🥢自創爆芝紫菜響鈴🔔

🥢手工即炸魚皮🐟
哇!呢块係乜黎嫁??? 第一次見哩個型態既炸魚皮🤓 目測至少有30cm 長. 我幫佢改左個名" XXXLong" 😝 同樣佢都可以即食. 如果要浸落個湯度,建議你9秒9要拎番黎起. 咁就食倒軟軟既外皮 & 內裡脆卜卜既魚皮✅

🥢餃餃陣🥟
1次過可以滿足晒4個願望🧞‍♂️
鮮蝦雲吞+魚皮餃+韭菜餃+麻辣雲吞🥟
皮薄餡靚. 好足料嫁🤓
玫瑰柚子

玫瑰柚子
2024-04-11 59 瀏覽
鋪頭:豐鍋雞煲地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓137號舖​💰712蚊/2位💰Order左d咩?​ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟𝐂𝐨𝐦𝐦𝐞𝐧𝐭係呢到 ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​ ​ ​ ​ ​1️⃣滋補螺片花膠雞煲(半隻)$218花膠好味,雞肉嫩,煮長左時候都唔鞋👍🏻​2️⃣即炸爆芝紫菜響鈴 $49/3件中間心有芝士,都幾特別​3️⃣台灣麻辣鴨血 $68質地好滑,完全唔鞋​4️⃣頂級雪花肥牛(小) $118肥牛真係好食,好香牛肉味,好新鮮​5️⃣餃餃陣(鮮蝦雲吞+魚皮餃+韭菜餃+麻辣雲吞)(8粒) $88雲吞中間心有大大隻滑仁,都用幾多料去包​6️⃣油麥菜 $36要讚呢間用嘅食材好新鮮,呢隻油麥菜都算出街打邊爐最好食嘅一次​7️⃣玫瑰柚子 $38 & 可樂 $16打邊爐一定要飲可樂👍🏻​ 😋總結:牛肉&鴨血都唔錯​📝 以下評分最高分五粒🌟味道:🌟🌟🌟🌟粒 + 0.5粒抵食程度:🌟🌟🌟🌟粒環境&服務:🌟🌟🌟🌟粒 ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟

鋪頭:豐鍋雞煲
地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓137號舖

💰712蚊/2位💰Order左d咩?

1️⃣滋補螺片花膠雞煲(半隻)$218
花膠好味,雞肉嫩,煮長左時候都唔鞋👍🏻

2️⃣即炸爆芝紫菜響鈴 $49/3件
中間心有芝士,都幾特別

3️⃣台灣麻辣鴨血 $68
質地好滑,完全唔鞋

4️⃣頂級雪花肥牛(小) $118
肥牛真係好食,好香牛肉味,好新鮮

雲吞中間心有大大隻滑仁,都用幾多料去包

6️⃣油麥菜 $36

7️⃣玫瑰柚子 $38 & 可樂 $16
打邊爐一定要飲可樂👍🏻

😋總結:牛肉&鴨血都唔錯

📝 以下評分最高分五粒🌟
味道:🌟🌟🌟🌟粒 + 0.5粒
抵食程度:🌟🌟🌟🌟粒
環境&服務:🌟🌟🌟🌟粒
͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟
2024-04-08
2024-04-11 64 瀏覽
收工已經好夜 唔知食咩好偶爾見到呢間好似唔錯因為我係九點半後入座 原來有八折~ 叫左個原味雞煲,沙爹湯打邊爐同埋一啲配料先講個雞煲真係好好食 個味道好正宗 啲雞好滑好有味 而且啲蒜粒都好入味!半隻雞份量都多 下次想黎食埋椰子雞然後叫左個沙爹湯打邊爐 唔想食沙爹湯都可以要免費既清湯沙爹湯好香,微辣,而且食完唔會口渴!係到最後煲得太耐啲水蒸發曬有啲鹹😂配料方面叫左個丸同餃既拼盤,最出色既係魚皮餃,其他都還好。叫左菜,魷魚,午餐肉 都係正常發揮安格斯牛好食,好有牛味,而且肉質嫩滑唔柴店員都好有禮貌會有下次!
收工已經好夜 唔知食咩好
偶爾見到呢間好似唔錯
因為我係九點半後入座 原來有八折~
叫左個原味雞煲,沙爹湯打邊爐同埋一啲配料
然後叫左個沙爹湯打邊爐 唔想食沙爹湯都可以要免費既清湯
配料方面叫左個丸同餃既拼盤,最出色既係魚皮餃,其他都還好。
叫左菜,魷魚,午餐肉 都係正常發揮
安格斯牛好食,好有牛味,而且肉質嫩滑唔柴
店員都好有禮貌
會有下次!
即炸響鈴
雞煲
2024-04-11
即炸響鈴
雞煲
2024-04-03 148 瀏覽
豐鍋雞煲地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓137號舖石門依個新城市,美食店越開越多,而且價錢又親民,有時經開依邊都會一定搵啲野食吓!今次就俾我搵到依間性價比高,味道又正既雞煲!雞煲非常入味,本身唔食得辣既我都俾佢個麻辣雞煲吸引咗!叫咗個bb辣,辣度岩岩好!好開胃又惹味😋豐鍋招牌麻辣雞煲 BB辣 $178半隻份量好足!兩個人食岩岩好!雞煲加返啲辣的確惹味好多!如果唔鍾意食辣既一樣有其他味道揀!自家製韮菜餃(8粒) $60韮菜餃出奇到好味!8粒食晒!韮菜好足料,誠意之選頂級雪花肥牛 (小) $118肥牛好正,口感好好😋😋滋潤養生三寶 $138。(花膠+魚肚+竹笙)一個價錢有晒三樣野!你唔會唔叫掛?炙燒芝心丸(8粒) $58一口咬落去,芝士係口中爆開!!不過小心熱紅薯粉 $32份量好多!多到有啲食唔晒添油麥菜$36油麥菜新鮮!!食咗好多藍蝶雪梨 $38杯野既顏色好靚,好夢幻!飲落好清新!大話七
豐鍋雞煲
地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓137號舖

石門依個新城市,美食店越開越多,而且價錢又親民,有時經開依邊都會一定搵啲野食吓!今次就俾我搵到依間性價比高,味道又正既雞煲雞煲非常入味,本身唔食得辣既我都俾佢個麻辣雞煲吸引咗!叫咗個bb辣,辣度岩岩好!好開胃又惹味😋

豐鍋招牌麻辣雞煲 BB辣 $178半隻

自家製韮菜餃(8粒) $60
韮菜餃出奇到好味!8粒食晒!韮菜好足料,誠意之選

頂級雪花肥牛 (小) $118
肥牛好正,口感好好😋😋

滋潤養生三寶 $138。
(花膠+魚肚+竹笙)
一個價錢有晒三樣野!你唔會唔叫掛?

炙燒芝心丸(8粒) $58
一口咬落去,芝士係口中爆開!!不過小心熱

紅薯粉 $32
份量好多!多到有啲食唔晒添

油麥菜$36
油麥菜新鮮!!食咗好多

藍蝶雪梨 $38
杯野既顏色好靚,好夢幻!飲落好清新!

大話七
2024-04-02 93 瀏覽
已經嚟過好多次,佢個椰子雞煲真係好好味!每次都必食!🔸椰子雞煲-超級鮮甜,入面有竹笙、紅棗、椰子-落配料打邊爐前,要試下啖湯🔸炸魚皮-新鮮即炸好脆,加上已經有䚮味,打邊爐一流🔸牛胸爽-牛胸爽好爽,份量都算多價錢唔貴🔸餃拼盤-有四款唔同嘅餃,其中麻辣餃幾特別🔸 10優狀丸-每款丸都好彈牙,特別係黑松露墨魚丸🔸薯粉🔸皇帝菜豐鍋雞煲 (京瑞廣場1期)地址: 沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓137號舖
已經嚟過好多次,佢個椰子雞煲真係好好味!每次都必食!

🔸椰子雞煲
-超級鮮甜,入面有竹笙、紅棗、椰子
-落配料打邊爐前,要試下啖湯

🔸炸魚皮
-新鮮即炸好脆,加上已經有䚮味,打邊爐一流

🔸牛胸爽
-牛胸爽好爽,份量都算多價錢唔貴

🔸餃拼盤
-有四款唔同嘅餃,其中麻辣餃幾特別

🔸 10優狀丸
-每款丸都好彈牙,特別係黑松露墨魚丸

🔸薯粉

🔸皇帝菜

豐鍋雞煲 (京瑞廣場1期)
地址: 沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓137號舖

2024-03-28
2024-03-26 105 瀏覽
我今日放工後,約同好友去位於沙田石門京瑞廣場一期1樓137號舖的豐鍋雞煲食雞煲火鍋。環境舒適,人頭湧湧,好熱鬧呀!我點左個滋補螺片花膠雞煲$218(半隻),手工四寶丸(蝦丸+墨魚丸+黑墨丸+鯪魚丸)8粒$89,極品本地手切牛頸脊(小)$238,野生竹笙$82,及皇帝菜$39。花膠雞煲好正,材料新鮮豐富,雞肉美味好鮮嫩,煲底有花膠和螺片,好味;四寶丸爽口彈牙;牛頸脊肉好新鮮,牛味濃郁;竹笙好大條,好味道;皇帝菜好新鮮又好食。
我今日放工後,約同好友去位於沙田石門京瑞廣場一期1樓137號舖的豐鍋雞煲雞煲火鍋。環境舒適,人頭湧湧,好熱鬧呀!

• 極品本地手切牛頸脊
  • 手工四寶丸
2024-03-22 109 瀏覽
明明呢度嘅Set Lunch有8樣野揀,但係唔知點解我地一行三人都揀晒E餐嘅冬菇馬蹄蒸肉餅咁搞笑,不過認真講,我地揀呢一間餐廳食Lunch其實都係為咗佢嗰碗味精零添加嘅例湯。今日碗例湯係青紅蘿蔔煲豬骨,無味精無溝水味道香濃,連D豬骨都覺得好新鮮,呢煲湯真係真材實料。如果可以飲多碗就好了。其實以$69呢個價錢,睇落去喺沙田石門呢個地段真係好似有D高,不過食完之後就覺得物有所值,因為除咗個例湯之外,佢個Set Lunch仲會跟一碟油菜,個餸同碗飯分開上,如果每人叫唔同嘅餐就可以好方便咁Share黎一齊食。講返今次呢個肉餅,無乜肥肉,而且都算厚身,如果女士黎計可能會食唔晒添,另外當然仲有杯餐飲啦。另外飲咗兩支啤酒,合共$280,正。

另外飲咗兩支啤酒,合共$280,正。
2024-03-18
天氣涼涼地,朋友即興話去沙角食大排檔 其中有個朋友住粉嶺。靈機一觸,話不如去石門食啦 有小巴直接返屋企 於是作為搞手嘅我,第一時間上OpenRice做吓功課睇吓有咩食。於是就睇到呢一間雞煲,參考前人嘅智慧,睇到收藏同好評都唔少。所以決定去試一試 而且網友啲打卡 都幾靚,咁都中伏就真係抵死啦。去到嘅時候,7:00 神奇地冇人排隊 可能石門唔係市中心啦,所以人比較少。舖頭唔算大。座位都唔係好多。不過坐到九成滿、環境嚟講有四粒星啦。店員都好有禮貌,4人食坐6人枱,一坐低阿姐就叫我哋落咗個雞煲先啦。之前上網見到個YouTuber 食雞煲唔加水直接落水魷,今次就試吓玩吓先就叫咗碟水魷魚。雞煲個汁幾好味 因為朋友唔食辣 但係都叫辣不過佢就我地雞煲唔食辣冇雞煲嘅靈魂,於是叫個BB辣,驚喜嘅係佢好惹味。雖然唔算平但係對得住個價錢,叫咗羊肉牛肉雜丸雜菜響零。埋單$1201 圍到每人$300 啲牛有雪花,羊唔蘇,響鈴幾大嚿,菜嘅款式多,雜丸幾彈牙,仲有個牛胸爽?都唔記得個名,不過幾特別幾好食咁大個仔都未食過有驚喜。總結 有下次! (起碼好過至尊X煲多多聲,起碼唔會催你交枱先啦)呢間小店 我對佢都算係幾高
天氣涼涼地,朋友即興話去沙角食大排檔

其中有個朋友住粉嶺。
靈機一觸,話不如去石門食啦 有小巴直接返屋企

呢間小店 我對佢都算係幾高嘅評價
所以都發吓文支持吓 絕對唔係做媒嘅
2024-03-21
  • 十優狀丸
  • 麻辣雞煲
  • 雜菜籃
2024-03-20 85 瀏覽
朋友們呢個我傾情推薦!最近天氣轉涼,和朋友約了雞煲,去了沙田石門的一家吃雞煲的 真的超好食!辣雞煲(中辣)是現場在客人面前炒出來的,麻辣雞煲的辣和醬香味四溢,雞肉半隻的分量但肉很飽滿,兩個人吃好足夠吃完之後加湯煮火鍋,我們點了⭐水魷魚,⭐頂級雪花肥肉(小),⭐手工四寶丸(鯪魚,蝦,墨魚,墨汁墨魚),⭐金針菇,⭐鮮淮山,⭐冬瓜食材都好新鮮,尤其雪花肥牛性價比超高,那麼大一份厚切雪花牛肉先$118,有牛香味但好咬手工四寶丸也都很彈牙有魚香味特別要點名山藥,煮軟了很好吃,金針菇和冬瓜吸了湯底的味道也都很好吃呢間餐廳地鐵站轉屯馬線坐到石門地鐵站出口就係了,很方便
朋友們呢個我傾情推薦!
最近天氣轉涼,和朋友約了雞煲,去了沙田石門的一家吃雞煲

手工四寶丸也都很彈牙有魚香味

呢間餐廳地鐵站轉屯馬線坐到石門地鐵站出口就係了,很方便
  • 麻辣雞煲
2024-03-19 61 瀏覽
⭐️豐鍋招牌麻辣雞煲(半隻)半隻雞都唔少,得呢一款雞煲係乾炒,其他都係湯上,推薦呢個招牌麻辣,幾惹味🙈⭐️十優狀丸五款丸,有黑松露墨魚丸、蝦丸、墨魚丸、黑墨丸、鯪魚丸,每款都無伏,仲好足料,唔洗睇都知自己食緊邊款丸👍🏻👍🏻⭐️極品本地手切牛頸脊牛厚薄適中,有肉味得黎又唔會鞋口☺️⭐️自創爆芝紫菜響鈴大大件,食一件已經好濟,食完即刻有飽意😂⭐️手工即炸魚皮三大片,炸到好香口,有加少少調味,鹹鹹地,浸完都仲係好香脆🤫⭐️玫瑰柚子柚子甜味出,基底係梳打水😛⭐️水蜜桃梳打淡淡水蜜桃味,唔好太甜,解渴一流~
⭐️豐鍋招牌麻辣雞煲(半隻)

⭐️十優狀丸

⭐️極品本地手切牛頸脊
牛厚薄適中,有肉味得黎又唔會鞋口☺️

⭐️自創爆芝紫菜響鈴
大大件,食一件已經好濟,食完即刻有飽意😂

⭐️手工即炸魚皮

⭐️玫瑰柚子
柚子甜味出,基底係梳打水😛

⭐️水蜜桃梳打
淡淡水蜜桃味,唔好太甜,解渴一流~
2024-03-18 53 瀏覽
上次食過佢地馳名嘅麻辣雞煲之後,回味無窮,已經決定咗要encore嚟試佢嘅螺片花膠雞煲。好彩我哋今日早到唔使等位,一坐低店員就會俾盤熱水你消毒下碗碟筷羹,相當衛生,抵讚👅滋補螺片花膠雞煲🍲雞湯入口清甜滋補,帶有清香濃郁嘅芫茜味,啱哂啲芫荽控。原來芫荽唔只淨係夾皮蛋同魚片,原來同雞肉及花膠都好夾。花膠夠爽滑,含有豐富骨膠原,真係要食多幾舊。螺片鮮味爽甜,雞肉質地鮮嫩有雞味,又唔鞋口。配上灼至半透明嘅蘿蔔,蘿蔔吸收左雞湯嘅精華,咬落去鮮甜可口😎極品本地手切牛頸脊(小)🤤牛頸脊雪花分佈均勻,肉色紅潤,有一定厚度,唔會薄到好似一陣風咁,濃郁嘅牛肉味加埋厚實嘅咀嚼感,牛魔王一定收貨✨餃餃陣🥟總共有四款口味,包括鮮蝦雲吞、魚皮餃、韮菜餃同麻辣餃。建議可以先由最淡味嘅魚皮餃開始食,而當中嘅麻辣餃至為香辣惹味,非常獨特,唔係度度有得食。另外呢啲餃子同雲吞粒粒餡料都充足飽滿,仲脹過我個荷包🤤雜菜籃🥬🥒🥦蔬菜鮮嫩翠綠,總共有四款,包括生菜、油麥菜、白菜仔同菜心,份量都唔少。響享受用打邊爐嘅同時,食返啲蔬菜可以中和下肉類嘅油膩感👍食到尾聲,我地發現已經有好多客人喺門口等緊位。客人之多,可以話係商場裡面最熱門

滋補螺片花膠雞煲🍲

極品本地手切牛頸脊(小)🤤

餃餃陣🥟

雜菜籃🥬🥒🥦

食到尾聲,我地發現已經有好多客人喺門口等緊位。客人之多,可以話係商場裡面最熱門嘅餐廳之一。不時都聽到店員接獲電話查詢餐廳地址,可見食客好多都係來自區外專誠過黎幫襯呢間餐廳食雞煲,可見餐廳水準之高💯🉐

石門美食·豐鍋雞煲「點解咁遲先發現到」過嚟喱邊做運動踩單車,做完運動太攰了,好想食肉仲要喺刺激味蕾。嚟到石門餐廳集中地京瑞廣場,經過見到間雞煲坐滿哂人,平日都咁旺場,一定要入去試下。估唔到,一試難忘,下次真喺要一大班人嚟試多啲款式。首先揀咗個雞煲先,佢都有分乾鍋同湯鍋,爆炒乾鍋就有佢招牌嘅麻辣雞煲,其餘三款都係湯底雞煲,分別有螺片花膠、花雕藥膳同椰子湯。今次做完運動都係想食重口味啲,叫咗佢招牌麻辣雞煲(半隻$178),店員特登提醒呢度嘅辣度,會比出面重少少,所以最後都係揀咗個BB辣。佢地嘅秘製醬汁,加上好多唔同香料爆炸之後就會上鍋上枱,呢度嘅雞都好嫩滑,見到佢哋全部都係即刻新鮮爆炒,絕對唔係預先整好晒,味道都好惹味,就係要呢一種色香味俱全嘅雞煲,唔同嘅香料配搭起上嚟,就係為咗陣間加湯嘅打邊爐。邊爐配料最令人驚喜嘅就係即炸爆芝紫菜響鈴(3件 $49),呢個響鈴裏面夾住一層芝士一層紫菜,浸落雞煲湯底再拎出嚟咬一啖,估唔到係咁夾,芝士同紫菜完全同湯底融合,食落去多重口感之餘味蕾上亦都好豐富,呢度菜式真係10萬個推薦,真係超級驚艷。十優狀丸($108),合共有5款自家手工丸,分別有蝦丸、墨魚丸
石門美食·豐鍋雞煲「點解咁遲先發現到」

招牌麻辣雞煲(半隻)

即炸爆芝紫菜響鈴

十優狀丸
十優狀丸($108),合共有5款自家手工丸,分別有蝦丸、墨魚丸、黑墨魚丸、黑松露墨魚丸、綾魚丸。每一款丸都各有特色用料真係好十足,三款墨魚丸都有唔同嘅口感,特別係黑松露墨魚丸,黑松露味突出。鯪魚丸就比較軟身,平時都唔太鍾意食綾魚,但呢個做法又幾好食。佢哋啲手工丸真係必點,同出面啲店舖好唔同。

極品本地手切牛頸脊
另外都配咗一碟細嘅極品本地手切牛頸脊($238),賣相一流本地牛,同埋師傅嘅刀工真喺十分欣賞,喺可以令水感更豐腴嘅蝴蝶刀法,真喺一間好有料到嘅雞煲火鍋店。

藍碟雪梨
飲品方面除咗汽水同埋普通餐飲之外,佢哋都有啲特色飲料,例如我哋叫咗杯藍碟雪梨($38),外觀上好靚係一杯紫藍色嘅飲品,同埋雪梨味道都好濃,喺食雞煲同埋食得太多牛嘅時候飲一啖清甜爽口解膩。

總括而言,呢間真係石門隱世雞煲,仲有好多嘢未試,下次真係可以約多幾個三五知己一齊嚟試埋佢其他特色野,仲有海鮮都未試。但下次都要早啲book位,生意實在太好,平日都坐滿。
2024-03-14
招牌麻辣雞煲(半隻)
即炸爆芝紫菜響鈴
十優狀丸