餐廳: 豚丼のぶたはげ (德福廣場1期)
資訊:

2023-05-11 155 瀏覽
呢間食過幾次,性價比高,難得自己一個me time 當然要好好珍惜,所以決定去食天婦羅飯,本身想叫野菜天丼,但售罄,今次唔加麵豉湯,轉左杯果茶,少甜,味道不錯。另外,突然好想食魚生,叫左份來食,$58 一隻蝦,兩塊三文魚,一隻凡立貝,少量魚子,份量唔多,下次唔會再額外加,都係食返個飯算。

2023-05-10
2023-05-08 174 瀏覽
「牛油粟米稀有豚肉丼定食(並盛)」($132)「帶廣名物稀有豚肉丼(並盛)」($92)好耐冇去九龍灣德福廣場發現多咗好多唔同嘅餐廳😋當中有間嚟自日本北海道十勝帶廣嘅豚丼專門店 豚丼のぶたはげ BUTAHAGE難得喺香港都食到北海道嘅味道當然要試試啦😍餐廳所用嘅都係北海道十勝豚肉「KAMIKOMI豚」🐷呢種豚肉最出名就係脂肪分佈均勻,肉味濃郁所以我地都點咗2款豚丼嚟食🤤首先係期間限定嘅牛油粟米稀有豚肉丼🧈🌽睇見呢個組合已經覺得好開胃😆日本粟米嘅香甜加上牛油簡直係perfect matchKAMIKOMI豚肉片燒到微焦,入口依然juicy🥰正呀🤤加配定食仲會有埋前菜、茶碗蒸 、味噌湯、甜品食完真係十分之滿足😚另一款就點咗餐廳招牌帶廣名物稀有豚肉丼用上豚肉眼,肉質厚實又唔會韌加上秘製祖傳醬汁,配飯一流☺️如果大家都想試吓牛油粟米稀有豚肉丼就要把握時間因為期間限定到5月30號咋😝
「牛油粟米稀有豚肉丼定食(並盛)」($132)
「帶廣名物稀有豚肉丼(並盛)」($92)

好耐冇去九龍灣德福廣場
發現多咗好多唔同嘅餐廳😋
難得喺香港都食到北海道嘅味道當然要試試啦😍
餐廳所用嘅都係北海道十勝豚肉「KAMIKOMI豚」🐷
呢種豚肉最出名就係脂肪分佈均勻,肉味濃郁
所以我地都點咗2款豚丼嚟食🤤
首先係期間限定嘅牛油粟米稀有豚肉丼🧈🌽
睇見呢個組合已經覺得好開胃😆
日本粟米嘅香甜加上牛油簡直係perfect match
KAMIKOMI豚肉片燒到微焦,入口依然juicy🥰正呀🤤
加配定食仲會有埋前菜、茶碗蒸 、味噌湯、甜品
食完真係十分之滿足😚
另一款就點咗餐廳招牌帶廣名物稀有豚肉丼
用上豚肉眼,肉質厚實又唔會韌
加上秘製祖傳醬汁,配飯一流☺️
如果大家都想試吓牛油粟米稀有豚肉丼就要把握時間
因為期間限定到5月30號咋😝
2023-05-08 3470 瀏覽
《豚丼のぶたはげ BUTAHAGE - 九龍灣》呢間北海道過江龍嘅日式餐廳我一直都bookmarked 咗好耐,不過一直都無機會去德福呢邊食飯😒早幾日剛好喺呢邊等個朋友收工,順理成章可以去埋BUTAHAGE食豚丼啦💙餐廳裝修風格都真係好日式,warm tone 嘅燈光令人感覺好舒適,而餐廳嘅菜式種類唔算好多,不過價錢算係幾實惠,平均$100-200就有個定食,不過呢度出名食豚丼,又點可以唔試下呢😋💁🏻‍♀️和牛壽喜燒御膳定食 $178朋友鍾意食牛,所以佢揀左個鍋物御膳,成個set份量幾多,有刺身、茶碗蒸、前菜沙律、豚肉味噌湯、甜品同主菜鍋物,一個人食嘅話一定好足夠😉主角壽喜燒個湯底微甜,食落幾開胃😏同埋鍋內蔬菜都好充足,嗦咗湯汁既蔬菜同粉絲超級下飯👍🏻令人不知不覺間越食越多💁🏻‍♀️帶廣名物稀有豚肉丼(特盛) $112而我就當然係揀返一直想食嘅豚丼啦,用咗豚肉眼製作嘅豚肉丼一上枱就已經好吸引啦,KAMIKOMI豚肉微微焦香而且食落軟嫩多汁,個醬汁超惹味送飯一流,我最鍾意就係個肉部份有一啲脂肪位留返喺度,令到個口感更豐富而且帶有油香🤭比起朋友個鍋物,我更推薦我呢一個豚丼呢😋💁🏻‍♀️青森蘋果梳
《豚丼のぶたはげ BUTAHAGE - 九龍灣》

💁🏻‍♀️和牛壽喜燒御膳定食 $178

💁🏻‍♀️帶廣名物稀有豚肉丼(特盛) $112

💁🏻‍♀️青森蘋果梳打 $28

另外想提一提嘅係佢個青森蘋果梳打都幾特別,我好少飲汽水,不過朋友點咗就試咗幾啖啦😉味道算幾清新有啲似Apple Cider😉不過無酒精版啦
2023-04-27
2023-05-07 148 瀏覽
原來呢間店係日本1996年創立,已經有27年歷史,豚丼同天丼都係招牌菜,喺北海道仲係名店添,估唔到係香港就可以食到,真係好方便呀🤩餐廳裝修都係日式風格,每枱位置都有一定空間,坐得好舒服牛油粟米🌽稀有豚肉丼(並盛)定食牛油+日本粟米好香好甜😍,仲見到舊牛油🧈,大人小朋友都一定鍾意❤️仲有兩條蘆筍,成碗勁吸引,稀有豚肉 KAMIKOMI豚燒完多咗一陣香氣同油香,更加惹味,味噌湯又大碗仲好足料稀有豚肉天丼配蝦味噌湯定食呢個天丼既炸物一啲都唔油膩,個脆漿又香又薄夠酥脆,估唔到雞蛋都可以炸,仲要係半熟蛋,好特別,仲有炸野菜同紫菜,當然唔少得稀有豚肉啦,豚肉肉質幼嫩,食到豚肉嘅原味道,櫻花蝦🦐味噌湯多咗一份鮮味定食都會有茶碗蒸,好滑好香,仲有甜品,黑糖水晶凍好日式,Q彈好好味😋

牛油粟米🌽稀有豚肉丼(並盛)定食

稀有豚肉天丼配蝦味噌湯定食

-日本過江龍餐廳豚丼のぶたはげBUTAHAGE 嚟到香港🇭🇰主打豚肉丼、定食等等日本料理社交平台評分都好高梗係要即刻去試吓❤️/▫️玉子鰻魚丼$108▫️鰻魚超大條大過我手板🖐🏻食落口仲無骨啖啖肉,大人小朋友都啱食😋配合玉子同埋秘製醬汁更加惹味👍🏻/▫️海老魷魚天丼(配味噌湯定食配升級松露什菌茶碗蒸$110▫️天婦羅丼飯都係另一款必試菜式!炸物新鮮炸起,炸到脆卜卜天婦羅淋上配合秘製醬汁有別於平時分開點天婦羅汁好配搭之餘,仲令外皮更加保持香脆😝味噌湯好大碗,好足料有白蘿蔔、紅蘿蔔、腐皮等等材料令湯更鮮甜😋松露雜菌茶碗蒸好特別🤎茶碗蒸上層放上黑松露醬配合雜菇令整個茶碗蒸更添惹味定食仲配合甜品黑糖寒天,為整餐飯畫上完美句號🥰/▫️大蝦&南瓜天婦羅$28▫️另外叫咗炸物小食天婦羅外皮炸得香脆,再配合秘製醬汁真係一試難忘🤤/▫️兵庫縣產湯霜牡蠣$32/隻▫️另一款生蠔控必食推介!🦪日本兵庫縣嚟嘅牡蠣大小剛剛好,可以一啖食晒😙好新鮮嘅海水味,牡蠣上配合香蔥同辣醬令整隻牡蠣更顯鮮味🥰/㊙️用餐時間75分鐘,記得等齊人先來入座呀!
日本過江龍餐廳豚丼のぶたはげBUTAHAGE 嚟到香港🇭🇰
主打豚肉丼、定食等等日本料理
社交平台評分都好高
梗係要即刻去試吓❤️
▫️玉子鰻魚丼$108▫️
鰻魚超大條大過我手板🖐🏻
食落口仲無骨啖啖肉,大人小朋友都啱食😋
配合玉子同埋秘製醬汁
更加惹味👍🏻
天婦羅丼飯都係另一款必試菜式!
炸物新鮮炸起,炸到脆卜卜
天婦羅淋上配合秘製醬汁
有別於平時分開點天婦羅汁
好配搭之餘,仲令外皮更加保持香脆😝
味噌湯好大碗,好足料
有白蘿蔔、紅蘿蔔、腐皮等等材料
令湯更鮮甜😋
松露雜菌茶碗蒸好特別🤎
茶碗蒸上層放上黑松露醬
配合雜菇令整個茶碗蒸更添惹味
定食仲配合甜品黑糖寒天,為整餐飯畫上完美句號🥰
▫️大蝦&南瓜天婦羅$28▫️
另外叫咗炸物小食
天婦羅外皮炸得香脆,再配合秘製醬汁
真係一試難忘🤤
▫️兵庫縣產湯霜牡蠣$32/隻▫️
另一款生蠔控必食推介!🦪
日本兵庫縣嚟嘅牡蠣大小剛剛好,可以一啖食晒😙
好新鮮嘅海水味,牡蠣上配合香蔥同辣醬
令整隻牡蠣更顯鮮味🥰
㊙️用餐時間75分鐘,記得等齊人先來入座呀!
海老魷魚天丼
玉子鰻魚丼
大蝦&南瓜天婦羅
兵庫縣產湯霜牡蠣
2023-05-05 119 瀏覽
在香港也可以吃到正宗日式丼飯!這次去了源自北海道十勝的過江龍豚丼專門店「豚丼のぶたはげ BUTAHAGE」,吃吃豚丼🫶🏻🔶牛油粟米稀有豚肉丼定食 $132最新推出期間限定的十勝稀有豚肉丼。豚肉片燒至微微焦香,入口鮮嫩充滿醬油香,肉味濃郁,配以香甜日本粟米和「一見鍾情」日本米,充滿北海道風味!定食配以前菜、日式湯和甜品,湯超大一碗!抵食。🔶特選吞拿魚腩海鮮丼 + 配兵庫縣產湯霜牡蠣 $158是每月精選的海鮮丼,附有多款新鮮魚生,包括三文魚腩丶赤身丶帆立貝,以及十分肥美甘香的吞拿魚腩,鮮甜美味💗配以日式醋飯,令人滿足🫶🏻這定食還包括了新鮮兵庫縣產湯霜牡蠣1客,入口鮮味十足☺️

🔶牛油粟米稀有豚肉丼定食 $132

🔶特選吞拿魚腩海鮮丼 + 配兵庫縣產湯霜牡蠣 $158

2023-05-02 153 瀏覽
Lunch 同同事去德福食丼飯~叫左個「牛油粟米稀有豚肉丼」定食~豚肉片燒至微微焦香後仍保留豐富肉汁,且肉味濃郁,定食仲包括前菜、日式湯、甜品及果茶 😊
「特上天丼」定食~天丼係海鮮同埋野菜天婦羅鋪滿白飯,天婦羅炸得非常脆口!有海老、北海道帆立貝、牡蠣、南瓜、山芋 (番薯)、青椒等好足料,定食包括豚肉味噌湯、前菜、松露什菌茶碗蒸及甜品,仲可以追加埋刺身😋😊呢度經常都推出期間限定,唔使去日本都可以食到好美味嘅丼飯。

呢度經常都推出期間限定,唔使去日本都可以食到好美味嘅丼飯。
2023-04-24
午餐
  • 帶廣名物稀有豚肉丼(特盛)
2023-04-29 148 瀏覽
*💭豚丼のぶたはげ BUTAHAGE日本過江龍的丼飯餐廳,主打豚肉🐖另外還有天婦羅和海鮮丼,好多元化🤩►帶廣名物稀有豚腩丼🐖使用了豬腩肉,有七、八大塊左右,搽上秘製醬汁去網燒,口感不錯。豚肉本身就有香甜的味道,再配上濃郁的醬汁,味道更加豐富😋►大蝦天婦羅🦐炸得非常酥脆,蝦肉新鮮,吃起來很有彈性,口感超好😍►特選吞拿魚腩海鮮丼🐟配料非常豐盛,三文魚是超厚切的腩位,帶子大粒鮮甜,還有同樣厚切的赤身和拖羅🥹赤身魚味濃郁,拖羅脂肪肥美,入口即化🤤
💭豚丼のぶたはげ BUTAHAGE

►帶廣名物稀有豚腩丼🐖

►大蝦天婦羅🦐
炸得非常酥脆,蝦肉新鮮,吃起來很有彈性,口感超好😍

►特選吞拿魚腩海鮮丼🐟
1K
2023-04-27 96 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨多種類丼飯-豚丼のぶたはげBUTAHAGE🇭🇰 九龍灣偉業街33號德福廣場1期地下G54A2號舖 🇭🇰-🐖 🍱帶廣名物稀有豚肉丼(特盛) $112💯呢隻稀有豚肉係豚肉眼, 質地好腍, 汁燒好入味, 個邊位有少少焦脆好香💯我哋兩個人share所以揀咗特盛, 果然份量超多-🍤🦪🍚特上天丼 $138✨ 廣島縣產牡蠣、北海道產帆立貝、三文魚、山芋、野菜、紫菜各一件, 海老有兩隻😋 超級豐富✨牡蠣天婦羅都幾特別, 出面少見, 一咬開爆晒啲鮮甜蠔汁😍✨紫菜最驚喜! 超級脆得嚟炸粉唔會太厚-🐷 🍲豚肉味噌湯定食 $33升級 松露雜菌茶碗蒸 $4💯定食包括味噌湯、副菜、茶碗蒸及甜品💯味噌湯超足料, 有好多蒟蒻, 豚肉, 甘筍-
👧🏻😋👅🍽✨
多種類丼飯
豚丼のぶたはげBUTAHAGE
🐖 🍱
帶廣名物稀有豚肉丼(特盛) $112
💯我哋兩個人share所以揀咗特盛, 果然份量超多

🍤🦪🍚
特上天丼 $138
✨牡蠣天婦羅都幾特別, 出面少見, 一咬開爆晒啲鮮甜蠔汁😍
✨紫菜最驚喜! 超級脆得嚟炸粉唔會太厚

🐷 🍲
豚肉味噌湯定食 $33
升級 松露雜菌茶碗蒸 $4
💯定食包括味噌湯、副菜、茶碗蒸及甜品
💯味噌湯超足料, 有好多蒟蒻, 豚肉, 甘筍

2023-04-27 56 瀏覽
愈嚟愈多日本過江龍餐廳進駐香港,「豚丼のぶたはげ BUTAHAGE」係一間來自北海道十勝帶廣嘅人氣豚丼專門店,經過德福廣場見到都幾多人食,梗係要去試吓啦🔻牛油粟米稀有豚肉丼定食賣相好精緻,托盤上有齊豚丼、前菜、日式湯、茶碗蒸同甜品,相當豐富。十勝豚丼上嘅豚肉採用優質珍稀嘅「KAMIKOMI豚」十勝豚切片,燒至微微焦香後仍保留豐富肉汁,每一口都軟稔味美,肉味濃郁,配合金黃牛油同香甜日本粟米,真係非常滋味!🔻日本產稀有豚肉天丼定食同樣採用十勝豚,第一次食豚肉天婦羅,原來口感好好,外層天婦羅炸衣厚薄恰到好處,咬落香脆可口,豚肉嫩滑多汁,加上天婦羅醬汁,味道非常唔錯~丼飯入面仲有半熟蛋、野菜同紫菜,都幾豐富吓!定食配上嘅蝦味噌湯同松露什菌茶碗蒸同樣出色,特別喜歡茶碗蒸,蛋味濃郁又香滑,仲有好多菇係入面。

🔻牛油粟米稀有豚肉丼定食

🔻日本產稀有豚肉天丼定食
主要有丼飯同定食,每一樣都幾吸引,今次心大心細,最後揀咗2個期間限定丼物。牛油粟米北海道十勝豚丼 ($128)豚丼係呢度其中一道招牌丼,期間限定加咗牛油粟米,昇華咗成個丼🤩。牛油粟米配日本「KAMIKOMI豚」,豚肉口感豐富,肉質柔軟,入口即化,日本粟米🌽既甜味同牛油香濃味道,同豚肉嘅鮮嫩肉質相結合🥹,味道好夾之餘,仲有種豐富既層次,必試呢個組合。特選吞拿魚腩海鮮丼配兵庫縣產湯霜牡蠣 ($158)先食咗兵庫縣產湯霜牡蠣🦪,肉質柔嫩,口感滑順,帶有淡淡嘅海水味道,配上小小醋汁,更帶出牡蠣嘅鮮味。至於丼飯上面嘅刺身好有誠意,每件都好厚切,尤其是吞拿魚腩,非常柔軟,一擺入口,瞬間喺口入面溶化!🤤 仲有三文魚腩,帶子同赤身,每樣都好新鮮,味道鮮甜,好正!

牛油粟米北海道十勝豚丼 ($128)

特選吞拿魚腩海鮮丼配兵庫縣產湯霜牡蠣 ($158)
2023-04-23 2009 瀏覽
源自於北海道十勝人氣豚丼專門店過江龍「 豚丼のぶたはげ BUTAHAGE 」。 之前食過一次,今日突然想念日式丼飯,於是再訪尋找日本的味道 餐廳環境空間闊落,分為兩部分。餐牌的選項吸引。1.鰻魚三味御膳 配副菜、日式湯、茶碗蒸、刺身、甜品。 豐富超值的定食組合,幸福滿溢的滋味。 味噌湯濃郁,且有豐富的餡料:紅蘿蔔、白蘿蔔、薯仔、蝦米、蒟蒻。 刺身新鮮,有一隻牡丹蝦,兩片肥美三文魚,幾片爽脆的魷魚片 茶碗蒸非常香滑,蛋香味濃,且帶有海鮮的鮮甜味,內亦有元貝、蝦肉、香菇。 原汁原味的香甜鰻魚,肥美且無骨。 第一種食法是直接進食,品嚐鰻魚原有的味道;第二種食法為加入蔥花及紫菜絲伴以鰻魚;另外配上鰹魚高湯,可倒入鰻魚丼製成泡飯,增添口感,同時可以消除油膩感,三種方法盡享鰻魚滋味! 2.兵庫縣產湯霜牡蠣($32) 鮮甜肥美的牡蠣,食落口嫩滑帶點海水的鮮甜味。 3.大蝦&南瓜天婦羅($28) 天婦羅炸衣薄,外脆內軟的大蝦,勁大塊綿密香甜的南瓜。 4.北海道產帆立貝($22) 鮮甜肥美的帆立貝,不用沾醬料都好夠味。 最近還新出了一款期間限定「牛油粟米北海道十勝豚丼」,都好似好吸引,由即日起至5月30

之前食過一次,今日突然想念日式丼飯,於是再訪尋找日本的味道

餐廳環境空間闊落,分為兩部分。

餐牌的選項吸引。

1.鰻魚三味御膳

配副菜、日式湯、茶碗蒸、刺身甜品。

豐富超值的定食組合,幸福滿溢的滋味。

刺身新鮮,有一隻牡丹蝦,兩片肥美三文魚,幾片爽脆的魷魚片

原汁原味的香甜鰻魚,肥美且無骨。

第一種食法是直接進食,品嚐鰻魚原有的味道;
第二種食法為加入蔥花及紫菜絲伴以鰻魚;

2.兵庫縣產湯霜牡蠣($32)
鮮甜肥美的牡蠣,食落口嫩滑帶點海水的鮮甜味。

3.大蝦&南瓜天婦羅($28)

天婦羅炸衣薄,外脆內軟的大蝦,勁大塊綿密香甜的南瓜。

4.北海道產帆立貝($22)
鮮甜肥美的帆立貝,不用沾醬料都好夠味。

最近還新出了一款期間限定「牛油粟米北海道十勝豚丼」,都好似好吸引,由即日起至5月30日於全線供應,下個月要再去試試。

2023-04-18
⭐️香港有不少深受歡迎的日本餐廳,而當中有不少來自日本的過江龍,例如源自於北海道十勝帶廣的人氣豚丼專門店 「豚丼のぶたはげBUTAHAGE」,在香港有機會當然要試一試,在購物之餘,也可品嚐到最正宗的日式丼飯滋味! 「豚丼のぶたはげ BUTAHAGE」分店鄰近主要車站或位處購物集中地:太古及九龍灣德福廣場,成為不可不試的人氣美食熱點! 🔥「豚丼のぶたはげ BUTAHAGE」, 最新推出期間限定北海道十勝豚餐目一「牛油粟米北海道十勝豚丼」定食及單點,百分百還原北海道滋味,帶大家重回日本旅行的美好時光! 🐷「牛油粟米北海道十勝豚丼」$108(並盛) /$128(特盛) 優質珍稀的十勝豚「KAMIKOMI 豚」豚肉片燒至微微焦香後仍保留豐富肉汁,鮮嫩口感一試難忘,混合融化的金黃牛油及香甜的日本粟米,增添馥郁香氣,渗進香甜軟糯的宫城縣產特 A 級「一見鍾情」米,每一口都令人欲罷不能!定食仲包括前菜、日式湯、甜品及果茶。 #香港美食 #香港日本菜 #牛油粟米北海道十勝豚丼 #香港美食指南 #期間限定 #十勝豚肉

• 牛油粟米北海道十勝豚丼
2023-03-20 881 瀏覽
稀有豚肉丼同埋海鮮天丼。豚肉丼係一碗白飯上面擺滿啲燒香嘅豚肉配秘製醬,豬肉又香又嫩,好好味!海鮮天丼係一碗白飯上面擺滿啲炸過嘅天婦羅海鮮同埋蔬菜,非常脆口!而且海鮮都好新鮮,味道好鮮甜。最精彩係天婦羅大蝦,夠大隻,有彈性。加錢升級定食仲可以有大大碗麵豉湯,前菜,茶碗蒸及甜品,仲可以追加埋刺身有三文魚,赤蝦,帆立貝。都幾新鮮。整體黎講,呢間過江龍餐廳嘅食物真係好好味啊!而且價錢都合理,非常適合大家一家大小去食啊!

2023-02-20 995 瀏覽
過年過節食太多肉,今日過節,就唔燒肉邊爐啦。來食豚x,有肉有刺身有瓜蔬。之前試過幾次刺身飯,今日就試下天婦羅,配搭其他配菜。天婦羅份量都唔少,大大碗味增湯,有涼拌唔知咩沙律菜,海鮮蛋碗,唔錯,次次都有叫。配菜刺身份量唔多唔少,剛剛好,都算新鮮。天婦羅大大件,質素都ok,品種繁多。飯後還有個透明黑頭涼粉結尾。試過好幾次呢間,服務人員都幾好,反應迅速,但之前可以用商場現金券,最近幾個月就唔得了,希望以後可以參與翻,會多d幫襯。
之前試過幾次刺身飯,今日就試下天婦羅,配搭其他配菜。
配菜刺身份量唔多唔少,剛剛好,都算新鮮。
天婦羅大大件,質素都ok,品種繁多。
飯後還有個透明黑頭涼粉結尾。