2021-01-19 235 瀏覽
行完街,凍凍地,想食啲熱辣辣的野,見有間茶餐廳,試下,叫了個咖喱豬扒飯⋯⋯一上來水汪汪,顏色曖昧⋯⋯個人認為難食過7仔叮叮飯,咖喱飯沒咖喱應該有的香濃的味道,凍檸茶已經叫左少甜,但,還是太甜,無茶味,得苦味,地下又唔知系唔系倒瀉野沒帓乾淨,有啲癡泐泐,同行的朋友叫了個炒飯,蝦有少少霉霉地,雪味重,飯一粒粒,問題又乾又硬,朋友食左一半沒辦法食⋯⋯⋯例湯淡淡地,少少味精沒咩味道,可能西湯會好啲掛?咖啡無味,亦無奶味,一杯咖啡色物體,勁難飲,一間茶餐廳可以將兩杯最基本的飲品搞得勁難飲,都唔簡單,😂我今日做錯做什麼?要這樣懲罰我們?
行完街,凍凍地,想食啲熱辣辣的野,
2020-10-21 184 瀏覽
收銀老闆娘(樣子極度不開胃)態度惡劣,本人付費後,找續時獲取了1個損壞了的1元,本人要求更換,此人不耐煩無禮很惡地把1元拍在枱面上,態度甚為囂張,本人現呼籲各位切勿前往此間餐廳
2020-10-21
3 分鐘 (堂食)
2019-12-17 445 瀏覽
之前行金魚街食過一個下午茶覺得不錯,所以今日行街見有點熱就來吃個下午茶順便坐一坐涼冷氣,這間位於太子的豪園餐廳的下午茶都不太貴合理價,今次就要了西多士配凍檸檬茶,價錢三十一元,凍檸檬茶不夠凍,幸好檸檬味好足夠酸,茶味有點淡,最想食的西多士來到都幾大份,切出來中間有花生醬,不過比較少,炸得都不錯,又不太油,加了牛油加糖漿甜甜的味道的確不錯,食完整個西多士已經好飽了,以價錢來講旺區都不錯而且坐得舒服乾淨。

2019-09-26 296 瀏覽
回鄉探親上車前之早餐,呢間都唔錯,全部座位都是卡位,坐得舒適,食物亦中規中炬,服務也不錯,好有禮貌😊咖啡,沒有特別超越,但味道也算ok番茄🍅湯鏍絲粉——番茄🍅甜,配有洋蔥薯仔肉碎,大大碗,包包的早餐😆😆😆😆😆多士——烤得唔夠脆。火腿——-(一般)荷包蛋——-半生熟,都是煎得恰當,也是好味道的!全個早餐份量也算適中,價錢大眾化,味道也配合到港人和內地人的口味,而且見到D侍應對任何人都好有禮貌,北上前的早餐👌
咖啡,沒有特別超越,但味道也算ok

多士——烤得唔夠脆。
火腿——-(一般)
荷包蛋——-半生熟,都是煎得恰當,也是好味道的!
2019-07-18 381 瀏覽
這間豪園餐廳在太子區開立多年,味道好可好食?可以說一般傳統港式菜餐廳水準啦。今日下午茶時間,有小小肚餓,所以冇去飲珍珠奶茶,去了這間食個下午茶餐。叫了咖映多+凍檸茶。咖映多烤得剛刪剛好,好好味,凍檸茶是傳統菜餐廳的爆檸,正
叫了咖映多+凍檸茶。
咖映多烤得剛刪剛好,好好味,
凍檸茶是傳統菜餐廳的爆檸,正
2019-04-27 276 瀏覽
咖哩雞扒幾好食 D汁都幾多,飯都夠,唔會話唔夠食上餐幾分鐘就有,好快50蚊都算OK不過杯凍檸茶有小小甜,但都ok衛生就作為茶記黎講都算不錯以茶記黎講員工都算幾有禮貌
咖哩雞扒幾好食
 D汁都幾多,飯都夠,唔會話唔夠食
上餐幾分鐘就有,好快

50蚊都算OK
不過杯凍檸茶有小小甜,但都ok
衛生就作為茶記黎講都算不錯

以茶記黎講員工都算幾有禮貌
2019-04-27
2019-04-23 229 瀏覽
I really enjoyed my visit to this restaurant which boasted an old-school Cha Chaan Teng style with its cosy booths and round tables, possibly seating more than 50 customers at a time. Being close to the Prince Edward MTR station made it easy to reach the restaurant and the many shops around made for a great afternoon. The cuisine is perfect for anyone new to Hong Kong with a very diverse and extensive menu featuring both local as well as Hong Kong stylewestern cuisine, like the heavenly toast wi
western cuisine, like the heavenly toast with condensed milk and peanut butter which we had during our visit. They also have typical city eats and drinks like the famous red bean ice, which was absolutely delicious. As a non-local myself, I would definitely recommend this to people visiting Hong Kong for the first time, or those looking for a quiet afternoon with a Hong Kong from a yesteryear, instead of what has now been hidden under the many global fast food chains.
2019-04-10
2019-04-21 107 瀏覽
去到太子的金魚街行了好一段時間,想坐下又想去些舊少少的茶餐廳,最後就來到這間餐廳,去到有不少下午茶餐,其中有茶餐廳必有的西多士,但要$34都偏貴但都想食試試再加一個凍檸檬茶,等了一會就來到,檸檬茶飲落去茶味都夠但冰是碎冰所以比較快溶,檸檬如果再酸多點就更好,西多士來到見都幾大塊,是以二片薄麵包再中間加上花生醬,但醬吾夠多,但夠新鮮而且牛油十足,炸得不錯,邊都帶微脆。坐下來飲下野都坐得舒服,但如果價錢再平少少就更好。

2019-02-14 173 瀏覽
叫了炸雞批薯條凍啡 凍啡先到 無啡味 奶味不足 完全難飲 茶餐廳連杯茶也做不好已經不用講其他 雞批無味 得一陣雪味 肉質死實實 薯條叫合格 份量少 埋單38 凍飲加3 可以有更多選擇 去一次就夠
2019-02-14 147 瀏覽
黎到太子,梗係去啲唔係周街都有嘅茶記食個lunch。睇到個Lunch menu,咁多款都唔知食乜好。見到隔離有塊牌寫住「馳名咖喱」,就點左個D餐「咖喱豬扒飯」。碗湯就黎得好快,不過餐飲等到食晒個飯都未到,要催先到。飯份量,同埋最重要嘅豬扒份量唔多,女仔食都還可以,但男仔就唔多夠食。味道嘅話,咖喱都不過不失嘅。不過用「馳名」黎形容,真係言過其實。但係Lunch啫,都唔期望有啲咩好特別。熱檸茶,正常野,無特別。46蚊,係太子黎講,都叫正正常常嘅。不過係旺角太子,依個價大把選擇。
黎到太子,梗係去啲唔係周街都有嘅茶記食個lunch。

碗湯就黎得好快,不過餐飲等到食晒個飯都未到,要催先到。
熱檸茶,正常野,無特別。

2018-07-13 287 瀏覽
早餐時間,附近有好幾間餐廳:車仔麵、雲吞麵、茶餐廳...最後決定支持小店!誰不知...走進內才發現門口小小,但內裡有大量坐位,找了一個卡位,一個人坐下。點了蕃茄薯仔肉碎湯螺絲粉配火腿太陽蛋(跟牛油方包)、配熱檸水。蕃茄薯仔湯足料,有數件薯仔、蕃茄,湯底酸甜適中,螺絲粉彈牙!順帶一提,本人後喜歡吃辣,特意嘗了少許辣椒油,帶有炒過的辣椒香味,想必定很配合米粉吃!火腿正常貨色,略嫌煎得不夠;太陽蛋,漂亮之作😍熱檸水....也不會失手吧....整個早餐價值$32,算是比附近餐廳貴$2-4,但有一個早上坐在餐廳,聽聽新聞才開展新一天,也算是不錯了😊
火腿正常貨色,略嫌煎得不夠;太陽蛋,漂亮之作😍
熱檸水....也不會失手吧....
豪華餐
$30 (早餐)
2018-03-26 246 瀏覽
已經食過無數次,呢間餐廳歷史好耐啦,羅宋湯依舊keep到水準快餐快,大碟,抵食。但無諗過佢個咖喱都好出色,搞到今日食多左好多飯,而且佢晚餐包埋野飲連湯都係五十零蚊,係太子呢邊真係買少見少
  • 咖喱
  • 小菜
  • 羅宋湯
2017-08-05 433 瀏覽
麻甩仔放工冇約揀茶餐廳最經濟實惠,之前嚟過,見啲姐姐態度幾好有講有笑,環境當然實屬一般,快食快走簡簡單單。魚香茄子飯絕對是我喜愛的一道家常菜,這個味道我十分喜歡,陣陣的香味刺激我胃口大增,味道鮮美,更是米飯殺手,超級下飯菜,加上少少辣椒都幾惹味,不過略嫌有點油膩,整體份量尚算多。涷華田過甜,但好在飲品夠涷

涷華田過甜,但好在飲品夠涷
魚香茄子飯
1K
2016-12-23 573 瀏覽
因為喺附近番工,豪園都大大話幫襯左幾年,早餐都偶然有食,今日見早左少少到,就唔買M記喇,坐低食個早餐。不過呢度過左11點就冇早餐食,所以只能夠係叫常餐~常餐價錢…就當然係貴,一個佬飯都食到嘅價錢。超值常餐:五香肉丁通粉 配火腿奄列、烘底方包 $41 (凍飲加$3)入到黎先醒起過左11點,本來想食個一丁,但常餐一丁要再加4蚊,所以放棄。肉丁份量都算多架喇,有啲茶記勁搵笨~不過冇乜味道,完全唔辣,係有少少無癮。通粉都多,食唔哂,但真係冇味。相對而言,個奄列都叫幾好食,雞蛋唔會煎到痴哂鍋撈,乾乾淨淨,雖然都同一般茶記一樣,係凍嘅。沙嗲牛肉公仔麵 配芝士火腿飛碟 $43 (凍飲加$3)比起肉丁,沙嗲牛肉性價比較高,起碼份量OK,但又唔會冇味。另外如果唔要火腿奄列可以加錢轉飛碟,雖然常餐係比較貴,但如大食人士都會飽的,味道只屬一般。

通粉都多,食唔哂,但真係冇味。
五香肉丁通粉
火腿奄列、烘底方包
沙嗲牛肉公仔麵 配芝士火腿飛碟 $43 (凍飲加$3)
比起肉丁,沙嗲牛肉性價比較高,起碼份量OK,但又唔會冇味。

沙嗲牛肉公仔麵
芝士火腿飛碟
2016-12-22
$50 (早餐)
2016-12-16 360 瀏覽
第一次黎果時見佢門面好普通,諗住實係d周街都有既食物啦,點知一個紅湯螺絲粉餐就改變左我對呢間餐廳既印象。個餐有炒蛋、奶油豬兩件、瑞士雞翼兩隻、一大碗羅宋湯螺絲粉同埋一杯熱飲,炒蛋好滑而且熱辣辣,瑞士雞翼雖然細細隻但係好入味,個螺絲粉好大碗,好足料,食完之後捧住個肚走,但係都唔使50蚊!早餐至下午餐果時食仲抵!

早餐至下午餐果時食仲抵!
2016-12-10
  • 紅湯螺絲粉餐