2017-06-05 1719 瀏覽
難得早到灣仔,不想直接回辦公室,決定去吃個早餐,踢走 Monday Blue 灣仔的茶餐廳,我只想起金鳳和豪華。金鳳的份量作早餐對我來說太多,所以我來到豪華 這裡沒有套餐,食物飲品分開叫。碗通粉幾好吃,比一般茶餐廳好食,和我屋企煮的相似。檸檬茶也好喝,檸檬靚。算是灣仔有水準的早餐,32元

雞蛋碎牛肉通粉
熱檸茶

這裡沒有套餐,食物飲品分開叫。
碗通粉幾好吃,比一般茶餐廳好食,和我屋企煮的相似。
檸檬茶也好喝,檸檬靚。
算是灣仔有水準的早餐,32元
2017-06-05
$32 (早餐)
雞蛋碎牛肉通粉
熱檸茶
2017-05-04 1304 瀏覽
中午飯食得不多﹐到下午有點肚餓﹐又係下午茶時間﹐講到食特別精神的﹐今次試下灣仔呢間豪華㗎啡茶廳﹐因有朋友推介一定要試扒芝牛多士﹐所以專誠來到這裡試一下﹐未坐低已 order 扒芝牛多士﹐再加奶油多及奶茶。件扒芝牛多士真係正喎!而奶油多都5錯﹐奶茶更好﹐茶奶比例剛好茶香口感滑﹐如果去灣仔飲杯靚奶茶﹐5洗四圍搵喇!
奶油多扒芝牛多士茶奶
2017-04-16
奶油多扒芝牛多士茶奶
  • 茶奶
2017-03-05 1480 瀏覽
呢間都幾出名嘅快靚正港式懷舊茶餐廳嚟,緊要試下,就同FD嚟咗飲杯野張Menu個FEEL都好懷舊,我同朋友各自叫咗一杯熱杏仁霜$15 夠香滑,又有種杏仁香個杯感覺都好懷舊,但又好整潔而且感覺好新淨,無崩無花,抵讚奶水蛋$14奶好軟滑,蛋都打得幾靚,香濃軟熟幾好味,第一次嚟食,下次都嚟試下先睇下除咗野飲得之外會唔會野食都咁正十幾蚊杯唔算貴但都唔平,不過可以坐下同FD吹下水都OK少有的懷舊餐廳,個感覺都幾懷舊,值得支持
張Menu個FEEL都好懷舊,我同朋友各自叫咗一杯
熱杏仁霜$15 夠香滑,又有種杏仁香
個杯感覺都好懷舊,但又好整潔

而且感覺好新淨,無崩無花,抵讚
奶水蛋$14
奶好軟滑,蛋都打得幾靚,香濃軟熟

幾好味,第一次嚟食,下次都嚟試下先

睇下除咗野飲得之外會唔會野食都咁正

十幾蚊杯唔算貴但都唔平,不過可以坐下同FD吹下水都OK

少有的懷舊餐廳,個感覺都幾懷舊,值得支持
2017-01-22 1511 瀏覽
近排天氣又凍又熱, 中午想食個快餐同清淡d就諗起豪華點了一份火腿通粉, 通粉硬左少少, 火腿絲就好多, 搭左幾條生菜, 清清地幾好, 份量對女士們來說應該足夠👍🏿呢到既三文冶, 無論選擇麥包/烘底與否, 一律同價比起其他餐廳應該做唔到要加錢, 三文冶份量會比出面細少少, 是即叫即整. 煎蛋算厚, 仲有少少蛋汁流出兩份加埋都係25蚊, 係灣仔區黎講, 算是最平既茶餐廳, 雖然店內比較舊式, 但早餐及中午時段仍有不少人到店內用餐
近排天氣又凍又熱, 中午想食個快餐同清淡d就諗起豪華

火腿通粉
呢到既三文冶, 無論選擇麥包/烘底與否, 一律同價

2017-01-17
火腿通粉
2016-11-19 1810 瀏覽
難得假日終於可以一試灣仔懷舊餐廳嘅早餐沒有套餐,所以單點了熱奶茶和蛋牛治烘底唔使加錢,正開始一食落仲以為比錯左餐蛋治因為無咩牛味,只食到很濃雞蛋香奶茶有啲澀整體來說覺得比較一般,但勝在有懷舊風
難得假日
終於可以一試灣仔懷舊餐廳嘅早餐
沒有套餐,所以單點了熱奶茶和蛋牛治

烘底唔使加錢,正
蛋牛治烘底
開始一食落仲以為比錯左餐蛋治
因為無咩牛味,只食到很濃雞蛋香
奶茶有啲澀

整體來說覺得比較一般,但勝在有懷舊風

2016-07-21 2677 瀏覽
逛一逛書展之後,難得來到灣仔這一邊,為免每一次都吃同一間燒味舖,今次過多一條馬路,試一試這一家看來非常之舊式的茶餐廳。其實現在這一間茶餐廳和隔離的新式豪華茶餐廳有什麼分別呢🤔🤔?豬仔包不大不小,面頭和底下分別都烘了一烘,塗上牛油,在面頭淋上少量煉奶,煉奶不算多,沒有怎麼流到外面,但也總算可以密鋪麵包。豬仔包有輕微香脆,又不至於碎落滿碟。以一間舊式茶餐廳來說,這兒的奶茶不算極之香濃,反而加入了煉奶後成為茶走更佳,甜中更見奶茶茶香。很多中年男士都坐在這間茶餐廳打躉,大談政治,本土新聞,非常之地道。率性的茶餐廳,即使場邊有一隻打死了的小昆蟲,也沒有人來把它清除。之後再看一看利東街,原來現在已經變了另一個光景,好像外國的康莊大道一半。
,今次過多一條馬路,試一試這一家看來非常之舊式的茶餐廳
。豬仔包有輕微香脆,又不至於碎落滿碟。
以一間舊式茶餐廳來說,這兒的
奶茶不算極之香濃
,反而加入了煉奶後成為茶走更佳,甜中更見奶茶茶香。

2016-05-23 2568 瀏覽
60多年既茶廳,老過唒你同我今日去一嘗老香港既味道,重點係要試下個"奶水蛋"(因為我未飲過)牛奶及雞蛋沖泡既熱飲,係香港久遺了的經典茶記美食。一黎到,隻蛋係入邊, 要自己搞散佢!搞完! 又幾好飲! 最尾隻蛋冇熟晒,好滑!仲叫左蛋牛治有小燶, 但依舊好味!沙嗲牛肉麵略咸!Overall:又平又好味既懷舊老味道!
60多年既茶廳,老過唒你同我
牛奶及雞蛋沖泡既熱飲,係香港久遺了的經典茶記美食。

一黎到,隻蛋係入邊, 要自己搞散佢!
搞完!
又幾好飲! 最尾隻蛋冇熟晒,好滑!

仲叫左蛋牛治
有小燶, 但依舊好味!
沙嗲牛肉麵略咸!

Overall:
又平又好味既懷舊老味道!

2016-05-22
  • 蛋牛治烘底
  • 奶水蛋
蛋牛治洪底 未入口已聞到多士香雞蛋再加鹹牛肉吊一吊味又香又脆 一口接一口 轉眼就食清熱奶茶 糖都唔落 嘗其茶香奶滑味道未算頂級 但都係合格以上作為行山前既能量早餐 絕對稱職
蛋牛治洪底 未入口已聞到多士香

雞蛋再加鹹牛肉吊一吊味

又香又脆 一口接一口 轉眼就食清

熱奶茶 糖都唔落 嘗其茶香奶滑

味道未算頂級 但都係合格以上

作為行山前既能量早餐 絕對稱職
2015-11-29 1599 瀏覽
一個人來食,點左蛋牛治烘底,$13,價錢好便,烘底又唔使加錢。不過份量就比較少,麵包烘得夠脆,蛋牛餡係比較薄一層,個人認為唔係好夠味,食完一份都無乜飽葛感覺,都係新香園葛比較好食。
2015-08-18 1547 瀏覽
在灣仔住的, 應該不會不知道這間豪華咖啡茶廳~ 這間茶龐已有多年歷史, 裝修也很舊式, 和以前一樣沒什麼改變的~ 平常星期六, 日, 有時我都會叫外賣, 最常叫的就是豪華了~ 因為佢既送餐速度實在快得驚人~ 只需10分鐘就能送到府上. 當然我住得很近!今日叫了一個蛋牛治, 沙嗲牛腸蛋麵加杯凍冷茶和熱奶茶~ 真係叫完收左線後唔夠10分鐘就送到黎~ 沙嗲牛腸蛋麵 - 佢唔係用出前一丁, 唔知係咪用福麵~ 黎到都唔太淋~ 湯既味道濃, 牛亦好味好淋~ 總括黎講係正既~蛋牛治 - 份量不算太大, 但可接受. 蛋和咸牛肉既比例OK, 不過黎到個麵包唔知係咪索左D油, 淋左...其他都算好味~凍冷茶- 最中意飲舊式茶廳既奶茶, 有著傳統既味道. 茶味濃度剛好!

今日叫了一個蛋牛治, 沙嗲牛腸蛋麵加杯凍冷茶和熱奶茶~
真係叫完收左線後唔夠10分鐘就送到黎~

2015-07-03
10 分鐘 (外賣送餐)
2015-08-15 1670 瀏覽
一直都知道灣仔有間老店茶餐廳,成日經過都冇機會試豪華應該係店名而並唔係佢間野走豪華路線今日路經灣仔,行到攰攰地就係去食啲野叫左個蛋牛治烘底唔知點解去親茶餐廳就會叫蛋牛治呢度既蛋牛治烘唔洪底都係一樣價錢,所以叫左烘底,幾抵包烘得金黃色,脆脆地,入面咸牛肉同蛋既味道都過得去質素就中規中矩啦,但略嫌餡料唔算好多若果係灣仔番工/番學,食一份當早餐都ok既
一直都知道灣仔有間老店茶餐廳,成日經過都冇機會試
豪華應該係店名而並唔係佢間野走豪華路線

今日路經灣仔,行到攰攰地就係去食啲野

叫左個蛋牛治烘底
唔知點解去親茶餐廳就會叫蛋牛治
呢度既蛋牛治烘唔洪底都係一樣價錢,所以叫左烘底,幾抵
包烘得金黃色,脆脆地,入面咸牛肉同蛋既味道都過得去
質素就中規中矩啦,但略嫌餡料唔算好多
若果係灣仔番工/番學,食一份當早餐都ok既
蛋牛治烘底
2015-08-13
今日下午去灣仔辦事,所以先去附近看看有什麼好介紹。//身為港人,港式茶餐廳一向是我的最愛,所以見有不少好評,就去找這間一試。//一入去有位剩,不過沒有想太多,就坐低啦。//餐牌選擇不多,由於正值午餐時段,點了白汁腸蛋會意粉,和一杯凍啡//意粉不用等就上檯了,因是意粉加兩條白灼的腸加兩隻爆黃煎蛋加一殼汁,收29元//其實係一件感覺十分錯的東西,因腸沒有煎過,蛋黃又爆了,沒有蛋汁,淥意粉的水由未乾,白汁是稀的,錯哂//咖啡(只可散叫收15元)漏了單,提醒才來,普通質素//可能係我選不中他好食的,但佢餐牌已經少選擇,如果係咁,不如只做佢叻的食物吧。我就不再試了
今日下午去灣仔辦事,所以先去附近看看有什麼好介紹。//
一入去有位剩,不過沒有想太多,就坐低啦。//
咖啡(只可散叫收15元)漏了單,提醒才來,普通質素//
白汁會意粉
2015-07-11
2015-06-08 1523 瀏覽
午飯時間, 見到無需等候, 便進去吃個快的看見店內貼滿了"午餐, 廚師推介 -- 雞絲會意粉/飯, 29元"...... 好吧, 這個應該快, 還點了凍檸茶果然很快, 一分鐘有得吃. 廚房出了一碟意粉底, 再由樓面在旁邊的鍋中舀出一勺白汁雞絲澆上去, 貨真價實的雞絲和意粉便會合了白汁雞肉和意粉都沒有味道, 幸好桌上有瓶免費的粗鹽, 邊吃邊加, 很有趣凍檸茶是另計的, 盛惠15元, 清甜, 算好喝
午飯時間, 見到無需等候, 便進去吃個快的

看見店內貼滿了"午餐, 廚師推介 -- 雞絲意粉/飯, 29元"...... 好吧, 這個應該快, 還點了凍檸茶

廚師推介白汁雞絲會合意粉+冬OT

凍檸茶是另計的, 盛惠15元, 清甜, 算好喝

題外話/補充資料: 值得一提的是意粉用的不是普通的碟而是飛碟 -- 因為侍應大哥是直接從一呎外扔過來的, 有完整的飛行和著陸過程 這一頓最奇妙之處的是: 意粉淡得連味也沒有, 可是吃完竟然會出現口渴的味精反應...... 天啊, 我到底是為了什麼味道而口渴?! 別讓我口渴得不明不白好不好?...... ;_; 嘀咕著離去...... 想起來, 去年我也來吃過一次咖哩雞飯, 經歷是一模一樣的........ Orz 真是自討__吃 X_X
2015-06-08
2015-05-16 1495 瀏覽
民間小偏方:熱檸樂加薑每逢感冒,很多人都會叫我到茶餐廳來一杯熱檸檬加可樂煲薑,聽說能夠對初起的傷風或感冒產生療效。可是工序繁多,並不是很好餐廳,肯替你作條「療坊」。今日為了「治病」,再次光臨灣仔的老茶餐廳,首先叫了一份茄蛋治,麵包選了麥包!之後呀姐説:「有提子架喎!」我心諗咁得意,就乾脆答無問題!等左一陣,個包好快來左,但麥包點解係黃色既?一吙吃下去,無麥味既!成件事好鬼異蛋厚普通但蕃茄太小,得幾薄片!個包有幾粒提子,甜甜地!最後喝了杯熱騰騰的熱檸樂加薑。算是這餐最滿意的!可樂泡熱後,淡化了原本的甜,加上檸檬和薑,酸酸甜甜、而且有點溫暖的感覺味道有趣,但本小姐病好後,一定不會安哥!

民間小偏方:熱檸樂加薑
味道有趣,但本小姐病好後,一定不會安哥!
點解個包係黃色架
2015-03-13 1699 瀏覽
一直鍾情於蛋牛治,係蛋同鹹牛肉撈埋一齊煎嗰款,知道豪華有,特登搵日放工過黎試我地去原店,未踏入鋪內就知鋪頭已有幾十年歷史,散發懷舊氣息。蛋牛治($13):烘底唔使加錢!熱辣辣既鹹牛肉煎蛋,又香又惹味!配埋烘得啱啱好既多士,一個字: 食完忍唔住叫多一份!豬扒包($19):豬扒大大塊,煎得好香!豬仔包外脆內軟!最正係特製黑椒汁,有畫龍點睛之效沙嗲牛肉麵($19):沙嗲香而不辣,牛肉份量多但太淋,冇晒肉質纖維。麵底略嫌淥得未夠喉,有d硬。食完就快到收鋪時間,侍應叔叔們已經開始執枱櫈,我地都唔阻人收工喇!會再黎encore蛋牛治既!希望水準可以保持啦!

蛋牛治
配埋烘得啱啱好既多士,一個字:
 食完忍唔住叫多一份!
豬扒包
豬扒包($19):豬扒大大塊,煎得好香!豬仔包外脆內軟!
最正係特製黑椒汁,有畫龍點睛之效
沙嗲牛肉麵
麵底略嫌淥得未夠喉,有d硬。

會再黎encore蛋牛治既!希望水準可以保持啦!
2015-03-11
蛋牛治