2013-09-22 405 瀏覽
就算是傍晚, 都可以吃到不差的點心這脆皮的叉燒包真的不錯, 面頭真的很鬆脆, 而且極香, 內裡的饀都很美味, 整體是個讚!滑皮很薄, 都令人滿意, 不會一夾即散的腸粉, 內裡叉燒適中, 瘦多肥少沒渣的菜心, 很難得, 鮮綠爽口很大塊夠多的肉餅, 尚算美味, 底下的飯是一粒粒爽身的, 不錯有四粒的一個柯打, 鬆軟皮肉都很多饀料, 正常不過, 都算OK皮薄爽口蝦, 可有什麼投訴? 實在是穩陣之選
就算是傍晚, 都可以吃到不差的點心
叉燒腸
菜心
沒渣的菜心, 很難得, 鮮綠爽口
肉餅蒸飯
潮州粉菓
蝦餃
皮薄爽口蝦, 可有什麼投訴? 實在是穩陣之選
2013-09-01
2013-08-31 494 瀏覽
又喺一個月一次出尖沙咀返教會嘅日子,完咗崇拜我倆公婆拉埋舅仔同另一位教友,本來打算去老婆個飯堂「唯一」食上海麵,不過行到去厚福街,又突然改變主意,不如試吓隔幾個鋪位嘅「豪隍點心」,因為晌「唯一」唔多「襟」坐,而晌「豪隍」飲茶食點心,應該可以傾耐啲。雖然喺尖沙咀,商業加旅遊旺區,但時間尚早,都仲未夠12:00pm,反而頗靜。所以,踏入豪隍都唔多人,近門口嗰幾張枱仲喺吉嘅,啲客大多數揀坐入面嘅卡位,感覺唔使被路人經過晌櫥窗度眼望望,而我哋心態都喺一樣,同樣揀入面卡位。餐廳嘅裝修好簡潔,橫間白牆身,深紫色絨梳化椅襯灰色雲石枱;雖然個鋪位本身為長形,但勝在樓底夠高,所以空間感強。而且,牆上掛有唔少香港古蹟建築嘅黑白相片,好似我哋頭上嗰張就喺對住文化中心嘅香港青年會(YMCA)及隔離嘅半島酒店。依家好多食肆嘅餐牌都已經中英對照,更何況豪隍位處尖沙咀,又喺賣外國人好鍾意嚟到香港都想食嘅點心,所以佢張點心紙一面中文,一面喺全英,我就特別有興趣睇啲翻譯喺點寫,唔喺要捉人錯處,反而小弟英文幾水皮,當喺學吓嘢,何況有啲點心真喺好難譯,意譯又怪怪哋唔傳神,而音譯外國人睇完都未必明喺乜,感覺都幾有趣架!基本嘅

!基本嘅點心紙細細張,一版睇晒,分8大類:名廚捱介、即蒸點類、蒸腸粉類、砂窩蒸飯類、雲南米線、煎炸點類、精選甜品、飲品,超過50款食物供應,另外仲有張細紙仔有多幾款廚師推介。補充多少少,茶芥6:00pm前收$4位,之後收$5位,所提供嘅喺日本玄米茶,全日免收加一
。結果我哋點咗6個點心,一碟腸粉加個砂窩蒸飯。
豪隍叉燒包 $20
好奇怪,用得「豪隍」兩個字應該喺招牌嘢,長期供應嘅產品,但晌點心紙喺無列出嚟,反而晌另一張「廚師推介」嘅紙仔度搞,到。一籠有3個叉燒包,雖然叫「豪隍」,又喺「廚師推介」,但水準只喺一般,包身有啲黏牙,叉燒餡肥豬肉又唔少。
豪隍叉燒包
豪隍蝦餃皇 $15 / 兩粒

反而蝦餃做得有相當水準,餃皮既薄且透,睇到內裡蝦肉填得滿滿,而且夠晒大隻,咬落去啖啖爽鮮嘅蝦肉,真材實料無欺場
豪隍蝦餃皇
鮮竹牛肉球 $17

牛肉球亦食得出用料不賴,一籠有3球,墊有鮮腐竹,牛肉球加咗少少蔥粒同陳皮粒,食落隱約帶點幽香,牛肉球質感亦都彈牙唔死實,肉味不俗,值得推介。
鮮竹牛肉球
高湯鮮竹卷 $17
豬肉、甘筍絲、西芹絲以鮮腐竹包實連高湯蒸,雖然個高湯唔喺話鮮濃到曉飛,但細心嗒真吓,鮮腐竹經高湯浸透,個味道變得唔寡,有點鮮甜香味。餡料?好似變得有啲其次,哈哈!
高湯鮮竹卷
流沙奶黃包 $21

個包又真喺幾得喎,包身非常鬆軟,內裡嘅奶黃餡夠晒「流」,一咬澎湃湧出,食時要小心燙咀;而且以牛油、吉士粉、鹹蛋黃所做嘅奶黃,鹹香有致,甜度亦啱自己口味,兼且鹹蛋黃未壓至碎透,甚有起「沙」嘅感覺,正
流沙奶黃包
黃沙豬潤腸 $22
黃沙豬潤腸依家晌坊間都好流行,隨處都可以食到,不過做得好就唔喺間間可以。豪隍嘅黃沙豬潤腸又如何?小弟就俾個OK佢,佢啲豬潤起晒沙,證明夠新鮮,而且份量十足,抵食,但腸粉皮拉得厚,唔削,可惜亦都唔滑。而最出問題喺個外觀,一大幅腸粉皮拉好之後,整出嚟嘅腸粉闊度應該一致架,何解3條腸粉有長有窄
,雖然咁寫好似有啲挑剔,但真喺唔明喎!
黃沙豬潤腸
煎蛋牛肉飯 $26

砂窩蒸飯系列,共有6款選擇,揀依個皆因舅仔甚鍾意牛肉食品。砂窩細細,飯嘅份量約一碗家常飯碗份量,但估唔到牛肉冚勻晒飯面,亦都有一定厚度,肉質鬆軟,又加咗少少蕃茜吊吊肉香。最正喺隻「荷包蛋」喺流晒心
,將蛋黃撈勻啲飯,更香更好食
煎蛋牛肉飯
八寶鹹水角 $18
鹹水角外表炸得金黃,而且比起一般所見嘅鹹水角身形較修長。入口外層脆口而帶煙糯,不過,餡料少得可憐,近乎齋食皮嘅感覺。
八寶鹹水角
甜品只得兩款:杞子圓肉桂花糕及香芒布丁,同枱幾位都唔好甜嘢,得我一個啱,所以就無謂叫啦。整體豪隍嘅點心都有唔錯水準,個別點心仲帶嚟少少驚喜,大以列入翻兜之列
。另外,下午茶時段挺實惠,每日2:30-6:00pm,推出下午茶套餐,蒸飯 / 米線加1款自選點心賣$39,又或腸粉加1款自選點心賣$35,甚至2款自選點心嘅組合賣$31,又免埋$4茶錢,都幾划算呀
!溫馨提示,店家設有最低消費架,6:00pm前喺$30位,6:00pm後就$50位,午市就好易過,晚市就要埋單前自己睇睇砌夠數未!
豪隍蝦餃皇
鮮竹牛肉球
流沙奶黃包
煎蛋牛肉飯
2013-08-17 227 瀏覽
終於收工了,唔知係咪因為今日午餐只吃沙律關係,現在巳經有點空虛了。係屋企冇飯開的日子唯有捉男友陪我食。行到去厚福街看到太多餐館,也看到眼花堎亂了......終於決定放下腳步。其實我係被這個盅頭飯吸引進來的,$30內(一個飯以這個價錢來說是ok了,更何況比我作為晚餐)盅頭飯-放棄傳統的鐵盅改為砂鍋,的確變美觀了,而且有點像煲仔飯,不過卻是沒有飯焦的。鳯爪排骨飯:鳯爪、排骨也像酒樓出品,而飯沾有排骨香,不過而我男友來說份量比較少一點。冬菇滑雞飯:冬菇很乾身、雞沒有雞皮,很難帶出雞油飯香的味道。羅漢齋餃:外觀晶瑩剔透,吃下去也口感豐富。店員介紹得不錯。金錢肚:其實原本沒有打算叫這個,但因為有人頭消費所以才叫,我本人不常吃豬肚,所以難以評論,只知男友說還可以!!總括來說:一個晚餐以$50來說已經是無得輸了,這裏的蝦餃、燒賣也可以兩粒計,很適合作為一人晚餐。
係屋企冇飯開的日子唯有捉男友陪我食。

冬菇滑雞飯:
冬菇很乾身、雞沒有雞皮,很難帶出雞油飯香的味道。

羅漢齋餃:外觀晶瑩剔透,吃下去也口感豐富。店員介紹得不錯。

2013-08-16
2013-08-07 140 瀏覽
今天,和同事們到此吃飯。沒有拍照,只好盡我能力為大家報告一下食物的味道。午市有套餐供應。最曉食點了個溫泉蛋牛肉飯,配籠仔馬拉榚。其餘最曉食還有吃到同事點的食物,包括蜜汁叉燒腸粉,蒜香蒸排骨,XO醬蘿蔔榚和芒果布甸。首先來的是溫泉蛋牛肉飯。有趣事情就此發生,同事點了煎蛋牛肉飯,貪其蛋不會像溫泉蛋那般半生熟,而應會全熟。但可笑的事實是,煎蛋比溫泉蛋更生。這使我們笑了一陣子。牛肉飯的味道不差,像牛肉球的餅狀版。整個飯是用煲仔來盛著的。夠熱,而且份量足。蜜汁叉燒腸粉比我預期中好吃很多!叉燒足料,而腸粉亦有煙韌感。叉燒的甜味襯托醬油的鹹味。很好!蒜香蒸排骨沒有太特別的地方。份量偏微型。唯一優點是夠熱。XO醬蘿蔔榚就真的不太欣賞。蘿蔔榚理應是煎過的,帶金黃的,脆脆的。可惜,只見每一小磚也是帶慘白的。最曉食唯獨欣賞它那XO辣醬。一匙的XO辣醬放在蘿蔔榚堆頂,很惹味!籠仔馬拉榚也不差。算是鬆軟,而且甜味適中。不俗!芒果布甸的外貌不錯!花形的布甸,再佩上芒果味的小爆珠。布甸內有果肉,有豐富口感,不錯。以一個甜品作結。甜甜的,又要繼續上班了。
今天,和同事們到此吃飯。
沒有拍照,只好盡我能力為大家報告一下食物的味道。

午市有套餐供應。
最曉食點了個溫泉蛋牛肉飯,配籠仔馬拉榚

其餘最曉食還有吃到同事點的食物,包括蜜汁叉燒腸粉蒜香蒸排骨XO醬蘿蔔榚芒果布甸

首先來的是溫泉蛋牛肉飯
但可笑的事實是,煎蛋比溫泉蛋更生。

這使我們笑了一陣子。

牛肉飯的味道不差,像牛肉球的餅狀版。
整個飯是用煲仔來盛著的。
夠熱,而且份量足。

蜜汁叉燒腸粉比我預期中好吃很多!
叉燒足料,而腸粉亦有煙韌感。
叉燒的甜味襯托醬油的鹹味。很好!

蒜香蒸排骨沒有太特別的地方。
份量偏微型。唯一優點是夠熱。

XO醬蘿蔔榚就真的不太欣賞。
蘿蔔榚理應是煎過的,帶金黃的,脆脆的。
可惜,只見每一小磚也是帶慘白的。
最曉食唯獨欣賞它那XO辣醬。
一匙的XO辣醬放在蘿蔔榚堆頂,很惹味!

籠仔馬拉榚也不差。
算是鬆軟,而且甜味適中。
不俗!

芒果布甸的外貌不錯!
花形的布甸,再佩上芒果味的小爆珠。
布甸內有果肉,有豐富口感,不錯。

以一個甜品作結。
甜甜的,又要繼續上班了。
2013-07-30
2013-04-15 103 瀏覽
第一次來呢度食, 應該都唔會再來。一向都只會睇openrice, 不過估唔到香港仲有d 咁既service,忍唔住開個account 寫d 野。一入到去, 個服務員就話人頭最低消費$50,講真, 50 唔係咩錢, 不過呢d 食店有min charge 第一次聽。印像已經唔好。坐左一陣, 張單又落錯,d 野食又唔來,都算,呢d 野其實好少事。一問原來去左另一張枱,個伙記想拎返過來, 個老細叫佢唔好多事。即係點? 我d 野唔來係我多事?呢間野最唔好既地方, 係不斷迫人搭枱,講緊既唔係多人時叫你搭枱,而係冇人時都迫你搭枱。而佢冇人既枱就張張都會放晒留座。唔信你自已去睇下。點解咁肯定? 因為見到有客想轉但枱唔俾。係已經搬晒野去叫返人返轉頭。你冇睇錯, 我冇打錯。係成間野半空情況下唔俾你轉去一張冇人既枱。講真, 我日日都飲茶, 呢度d 野食唔係難食,只係好一般茶樓野,點都唔會好食到我要忍佢d service.我都好幾年冇試過飲茶要受氣。呢間野black list.
第一次來呢度食, 應該都唔會再來。

忍唔住開個account 寫d 野。

一入到去, 個服務員就話人頭最低消費$50,

印像已經唔好。

一問原來去左另一張枱,
個伙記想拎返過來, 個老細叫佢唔好多事。
即係點? 我d 野唔來係我多事?

呢間野最唔好既地方, 係不斷迫人搭枱,
講緊既唔係多人時叫你搭枱,
而係冇人時都迫你搭枱。

而佢冇人既枱就張張都會放晒留座。
唔信你自已去睇下。

點解咁肯定? 因為見到有客想轉但枱唔俾。
係已經搬晒野去叫返人返轉頭。
你冇睇錯, 我冇打錯。
係成間野半空情況下唔俾你轉去一張冇人既枱。

講真, 我日日都飲茶,
呢度d 野食唔係難食,只係好一般茶樓野,
點都唔會好食到我要忍佢d service.
我都好幾年冇試過飲茶要受氣。

呢間野black list.
2013-04-15
2013-03-31 72 瀏覽
朋友話尖沙咀有間食點心o既, 就dinner o個陣試下~因為落大雨o既關係, 入面唔係好多枱客, 環境光猛, 我地又有卡位坐, 店員亦殷勤有禮, 廁所亦算乾淨, 初步感覺唔錯3個女仔叫左以下點心:- 蝦仁燒賣- 和風鰻魚腸- 蒜蓉芝士鮮蝦長春卷- 雪山叉燒包- 酥炸魷魚鬚- 杞子圓肉桂花糕- 沙律脆皮牛坑腩- 小籠包1. 蝦仁燒賣: 隻蝦大大隻, 滿足!2. 和風鰻魚腸: 賣相好靚, 配搭亦新鮮, 加上上面o既醬汁, 唔錯, 如果多返d鰻魚就更好3. 蒜蓉芝士鮮蝦長春卷: 一條長長o既春卷唔知收埋左幾多隻蝦, 對於我呢d愛蝦之人真係超開心呀! 春卷加上日本芝麻醬好好食, 食到有d漏, 就食返一條附送o既青瓜, 消滯~~4. 雪山叉燒包: ok啦, 同o係其他酒樓食過o既水準差唔多5. 酥炸魷魚鬚: 我鍾意食呀, 炸得又香又酥脆6. 杞子圓肉桂花糕: 3大件, 3個女仔食剛剛好, 係嫌佢雪得太凍7. 沙律脆皮牛坑腩: 推介! 又唔油膩, 牛坑腩無肥膏, 我會再encore8. 小籠包: 無驚喜, 可skip唯一comment: 如果下次有多d蔬菜o既選擇就好啦, 我唔想淨係得菜心揀啊.
朋友話尖沙咀有間食點心o既, 就dinner o個陣試下~

3個女仔叫左以下點心:
- 酥炸魷魚鬚
- 杞子圓肉桂花糕
- 沙律脆皮牛坑腩
- 小籠包

1. 蝦仁燒賣: 隻蝦大大隻, 滿足!
5. 酥炸魷魚鬚: 我鍾意食呀, 炸得又香又酥脆
8. 小籠包: 無驚喜, 可skip

2013-03-30
  • 蒜蓉芝士鮮蝦長春卷、沙律脆皮牛坑腩
2013-03-28 393 瀏覽
晚上,在下來到尖沙嘴辦點,辦事後已經是八時多。是晚在下似乎不太餓,卻又想在附近吃點東西才回家。來到厚福街,實在不知道吃甚麼, 來到豪隍,又想一嚐夜茶,於是便走進了入去。甫進了入內,店內已經高朋滿座,幸好仍然有坐位讓在下可以搭枱,環境還是有點迫狹,而枱面也未必放置太多點心。從點心裡,隨意勾選了以下點心:不過點心還未來到,侍者還是奉上茶來,茶是玄米綠茶,是日本茶也。玄米綠茶有日本傳統的淡淡幽香,又有烘沙米香,茶味淡雅而醇和。第一道上桌是蜜餞叉燒腸。腸粉皮薄而能看到內涵,吃下時粉皮幼滑,且如看到般的薄,叉燒粒粒分佈均勻,且有咬口。上次到來時,已點了這蝦仁燒賣,可惜在下當時忘記拍照,如今在下再點此點心,也能補償了之前沒有拍照的遺憾。這回吃蝦仁燒賣,同樣蝦仁在燒賣頭上,內裡卻只有豬肉和冬菇。蝦仁味帶爽口,而且彈牙,豬肉有勁嚼而有咬口,是不錯的點心。還記得在下於堅尼地城的悅點居文章嗎?在下曾經點選過流沙奶黃包,如今在下於豪隍同樣點了一客。豪隍的流沙奶農包被在下一咬,那些流沙奶黃即時流出,正如在下於悅點居所吃到的是一樣,不過豪隍的卻來得悅點居更加彭湃,更加流心。在下很少機會在這段時間飲茶,但是凡事總
在下很少機會在這段時間飲茶,但是凡事總有第一次的。然而雖然是高朋滿座,但是在下所見,服務卻未見混亂,就算有甩留,侍者也立即行動。
2013-03-28
  • 流沙奶皇包
2013-03-19 36 瀏覽
分3次去食.2012年9月, 第一次試水準幾平均, 喜歡茶有玄米香...特別點了款鰻魚腸粉, 可惜太腥...燒賣大粒, 肉厚實, 牛肉亦有酒樓水準,依然想食款香口野, 炸雞翼香脆, 無令我失望.2012年11月, 今次試下其他小點, 鳳爪排骨飯, 蒸魷魚, 雞扎, 炸春卷, 樣樣都ok wor!2013年1月, 燒賣依然大蝦彈牙, 牛柏葉爽口入味, 春卷香脆,魷魚肉餅飯, 可惜唔夠熱同唔夠魷魚香, 黃金糯米雞, 用蛋代替荷葉, 雖然不錯, 但都係荷葉清香比較合拍.
分3次去食.
特別點了款鰻魚腸粉, 可惜太腥...
燒賣大粒, 肉厚實, 牛肉亦有酒樓水準,
依然想食款香口野, 炸雞翼香脆, 無令我失望.
魷魚肉餅飯, 可惜唔夠熱同唔夠魷魚香,
2013-01-15
這一兩年時不時晚上會到豪隍點心食晚飯或宵夜,這次才發現他們開始實行最低消費HK$50,門口沒有寫明,是進餐廳後才有員工通知。這個方法只對他們的商業有利,但給客人的印象則有點差,因為他們在確保自身能在每一位客人身上得到最少五十元的收入。另外,帶位都有問題:因為有最低消費,晚市時間都只有小貓兩三枱,可是有很多空枱都要客人搭枱搭到滿座但餐廳裡還有很多「卡位」。但他們有九成的食物都是好吃的,不知道這個服務質素會否令這間店「摺埋彈開」呢?其他東西都不錯。蝦餃最難吃尤其塊皮!

其他東西都不錯。
蝦餃最難吃尤其塊皮!
2012-11-08 146 瀏覽
I had a friend come and visit me in HK recently, and I decided to take him to try some Dim Sum. If I wasn't held so such rigid restrictions i wouldn't have some in.After quickly checking the ratings on openrice, i decided to give it a try. Quite disappointed.We orders: Chicken spring rolls: Not to oily, good fillingMexican Char Sui Buns : They were not crispy at all, instead an oily flaky texture. Filling wasn't any better either.Grilled pork dumplings: NOT GRILLED AT ALL!! They were soggy and
If I wasn't held so such rigid restrictions [He's needed to understand the menu also he wasn't was accustomed to the whole cha chang tan vibe] i wouldn't have some in.

Quite disappointed.
We orders:
Mexican Char Sui Buns [Although on the menu it said Crispy Pork buns]: They were not crispy at all, instead an oily flaky texture. Filling wasn't any better either.
They were soggy and had no colour on them at all. Worse dish by far!
Beef noodle rolls: Did not arrive.

Would not recommend.
2012-11-07
$80 (早餐)
2012-11-04 33 瀏覽
與老婆結婚日子還有9日, 今天我兩一齊到尖沙咀婚紗鋪進行FINAL FITTING~ 老闆娘話老婆瘦左喎~條腰瘦左成寸呀! 當然我唔可以披露由幾多寸瘦到幾多寸啦~ 老婆聽到歡喜到呢....搞掂後, 12:45, 去周圍搵食~ 响厚福街行左幾間, 老婆拍板揀左呢間, 試下啦~地方潔淨, 服務可以,再講食物1. 茶: 淨係得玄米茶, 無所揀, 味道還可, 唯個茶壺幾大, 二人枱兩無乜位淨低。2. 芝士長蝦春卷: 幾好, 有得色, 炸得香脆, 但有點過火, 雖不太影響食慾, 但仍有改進空間。另外, 老婆想彈一彈盛載春卷個隻杯好流, 可謂敗筆之作, 同照片上所見到個隻杯真係差左十倍。30元3條, 即係10蚊條, 青瓜兩條, 不脆不甜, 反正送的, 好過無。3. 豬潤腸粉: 都算係特色, 出邊唔係咁易食到, 味道可以, 豬潤香滑, 已切絲, 但分佈不均勻, 有啲地方好多, 有啲地方好稀疏, 影響口感。70分。4. 蝦餃: 三個字 - 好大隻~ 圖內旁邊的為普通茶杯, 可見此蝦餃有幾咁大隻, 15蚊兩隻, 可以接受。外觀一般, 咬破皮後, 蝦味溢出, 大大隻蝦可見, 更重要的是兩隻蝦餃均不見蝦腸

地方潔淨, 服務可以,再講食物

4. 蝦餃: 三個字 - 好大隻~ 圖內旁邊的為普通茶杯, 可見此蝦餃有幾咁大隻, 15蚊兩隻, 可以接受。外觀一般, 咬破皮後, 蝦味溢出, 大大隻蝦可見, 更重要的是兩隻蝦餃均不見蝦腸, 增加食慾, 值得嘉許。

5. 流沙包: 兩個隻 - 一般, 偏甜, 由於本人不好甜吃, 只能比50分.

以上各樣東西埋單共銀92元, 不收加一, 抵讚~!

玄米荼
2012-10-22 33 瀏覽
2012-10-20
點心紙
鮮竹卷, 正
鮮蝦波菜餃, 料多,皮溥餡靚
灼菜都影, 因為難得好新鮮同唔油膩, 我buy!
叉燒包d餡夠入味, 正!
2012-09-26 30 瀏覽
叫左個普通蒸飯外賣, 我去到時得我一個外賣, 堂食亦都唔係好多人, 等左成 25 分鐘先有, 叫佢崔單, 佢唔會幫你崔, 只會話整緊, 係即叫即蒸,.....我行番公司只不過 5 分鐘路程, 番到公司一打開, 只不過係微暖, 如果係即叫即蒸, 5 分鐘內會由好熱變微暖嗎 ??Lunch time 只不過一個鐘, 等佢個外賣已經 25 分鐘, 公司稍為遠o的都食唔切啦 !! 已經第二次都係禁, 新開張時幫襯過一次, o個次等左足足半個鐘, 相隔一年後再幫襯, 點知仍然係禁, 豪無改善我從此以後都絕對唔會再幫襯
話整緊, 係即叫即蒸,.....

我從此以後都絕對唔會再幫襯
2012-09-26
25 分鐘 (外賣自取)
2012-09-07 16 瀏覽
(兩個月前食,兩個月後先寫食評,已經唔多記得D食物名同價錢, 如有錯誤請見諒.)去尖沙咀有要事做, 同家姐一齊食lunch, 我鍾意去點心店多過茶樓, 因為坐得舒服D, 又冇咁嘈, 點心又精緻D,揀左呢間食兩個人叫左叫左六個點心, 分別有蝦餃, 鮮蝦菜苗餃, 長春卷, 泡菜牛肉腸, 雪山叉燒包, 咦?! 今日廚師推介有酥炸魷魚鬚, 叫黎試下先. 弊?! 係咪叫得太多野? (係呀! Haha!)蝦餃- 一籠兩件, 同家姐一人一粒岩岩好, 皮薄餡靚, 同大酒樓有得fight, but我最鍾意都係利苑的.鮮蝦菜苗餃- 蔬菜新鮮, 好爽口長春卷- 如我冇記錯係有芥末味的, 很清新, 一人1.5條也不覺得”漏”, 陪碟青瓜條亦新鮮爽脆泡菜牛肉腸- 配搭新鮮, 很惹味酥炸魷魚鬚- 廚師推介反而最失望, 魷魚硬硬的, 味道亦不夠雪山叉燒包- 唔得喇! 真係好飽, 打包左番屋企, 我冇食到比唔到意見值得一提:店子提供的是玄米茶,賣飛佛!總括黎講,點心水準頗高,比一般酒樓有創意,而且大家應該支持有heart嘅小店,儘量減少幫襯唯利是圖的大財團呢!
因為坐得舒服D, 又冇咁嘈, 點心又精緻D,揀左呢間食

咦?! 今日廚師推介有酥炸魷魚鬚, 叫黎試下先.
弊?! 係咪叫得太多野? (係呀! Haha!)
鮮蝦菜苗餃- 蔬菜新鮮, 好爽口
泡菜牛肉腸- 配搭新鮮, 很惹味

值得一提:店子提供的是玄米茶,賣飛佛!

2012-07-07
2012-09-01 63 瀏覽
澳門只食點心嘅地方好少咁乾淨 (你睇氹仔華峰就知)...經朋友介紹同老婆大人去到見到靚靚咁,老婆大人即爽 YY...可能夜晚人流唔多,成手一袋二袋嘅醒目待應已自動波安排卡位比我地,等我地可以舒舒服服咁坐,超感動...朋友已講咗呢到係用玄米茶,所以冇乜驚喜。但因為太熱,頂唔住叫咗杯冰鎮奶茶。本身唔 expect 好飲,旨在降溫,但結果係超出預期咁好飲 - 追加多一杯唔同老婆大人 share。味道同酒樓差唔多,只係分別於個樣好「金」,唔似酒樓咁好「橙」,心理上好似唔係好熱氣。而鯪魚餅米線嘅鯪魚餅有樣好,就係唔係油淋淋,抵讚。(米線响飽過頭嘅情況下犠牲咗,所以唔知麵質湯底如何)普普通通,上面粒辣椒可能係裝飾,但已令我期待有辣出現嘅情況下,叫待應拎咗辣油黎,一淋落去,成個鳳爪變得好好味 - 自製辣油嘅功勞???冇叫蝦餃但叫咗呢個瑤柱鳳眼餃。入面 d 蝦好爽,而老婆大人欣賞嘅係佢上面 d 蟹子,話唔似酒樓咁拎埋 d 蟹子去喪蒸,蒸到變哂色喎...而奶皇飽就有少少失望:點解冇流沙出黎??? 味道就冇平時食果 d 咁重味,冇話食完會覺得個口怪怪地咁。好好味!原因好簡單,入面 d 菜冇比用鹽勁灑 &

魷魚鬂(前)/ 鯪魚餅米線嘅鯪魚餅(後)
鳳爪
瑤柱鳳眼餃(上)/ 奶皇飽(下)
鮮蝦菜肉餃
好好味!原因好簡單,入面 d 菜冇比用鹽勁灑 & 菜比蝦多(其實成舊餃都質到好爆),唔會令舊餃變咗「蝦餃」。
煎餃子
煎餃入面都有汁?讚!水準拍得住專門賣餃嘅食肆。
雞絲腸
我對上一次食咁滑咁有米香嘅腸粉已唔記得幾時 & 响邊,入面個料係咩已唔重要,必食腸粉!
芒果布丁
唉....點心舖都係造點心好.....呢 d 傳統甜品嘛,留返比糖水舖 or 酒樓做啦....
題外話/補充資料: 無論如何都要叫個辣椒油黎點 ....
2012-08-31
  • 鮮蝦菠菜餃,腸粉