2023-08-25
大圍食店一大堆,集中晒喺市中心入面,但係冇乜邊幾間好食又坐得舒服,三五知己聚餐,無謂坐得咁辛苦,不如行多少少,距離火車站都係5分鐘腳程,試吓豬手工房!有豬手、有pizza、有雞煲、有酒飲、仲有小食!大圍火車站A出口一條大路直達工廠區,唔使轉彎末角。附近有咪錶位泊車,不過星期日下晝去都full full 地,好彩咁啱有車走即刻攝入去🤣豬手工房喺2樓一出電梯轉右就係大門口。裏面裝修有啲似酒吧嘅感覺,座位又多又闊落,亦都有梳化位。當日亦都有10多人的家庭在慶祝生日切蛋糕,睇嚟都幾啱要來開party🍻🎉🎊🍾「香辣蒜片德國啤酒煮蜆」👍🏻推極之開胃嘅餐前小菜,微微地加上濃烈嘅德國啤酒甘甜味,應人人都搶着食👍🏻😋同埋啲蜆肉,好大隻。「葡汁焗雞扒飯」👍🏻推雞扒好大塊芝士都唔同你慳!😋雞扒炸完再焗都唔會乾,葡汁都好好味🤤炒飯底都好食。「麻辣雞鍋(半隻)」小辣😋👍🏻推見到佢地menu全新辣子系列有雞煲,唔辣不歡嘅我,我梗係試一試佢,不過雞煲原來唔係打邊爐,客人可以在落單時自己選擇不同嘅配料,師傅就會喺廚房即時炮製。真係估你唔到佢哋嘅雞煲真係幾有水準,味道十足,雞肉十分之入味,有啲後悔叫咗小辣🤤「熱情果菠蘿
「香辣蒜片德國啤酒煮蜆」👍🏻推
「葡汁焗雞扒飯」👍🏻推
「麻辣雞鍋(半隻)」小辣😋👍🏻推
「熱情果菠蘿0%啤酒」
因為要揸車唔可以飲酒,所以就叫咗呢一杯冇酒精嘅飲品。熱情果同菠蘿本身就好夾,0%嘅德國啤酒估唔到味道仲突出過普通啤酒,又夠汽,真係好似飲緊真啤酒咁🍻!
「白桃乳酸梳打」
絕對係好飲到不得了,乳酸夠多!沖埋剩低嘅梳打水都仲係咁好飲!
#食玩訓 #吃喝玩樂 #豬手工房 #大圍美食 #工廈餐廳 #豬手 #雞煲 #麻辣雞煲 #德國鹹豬手 #啤酒
#食好西 #體重上升 #隨處吃 #吃貨 #餓底 #辛苦搵嚟志在食 #打卡 #香港人 #飲飲食食 #西餐