5天前 25 瀏覽
《貓員外精釀酒館 - 中環》過嚟中環飲嘢,好多時一杯酒精飲品冇$100都走唔甩,估唔到中環石板街呢一個熱門位置都會有啤酒任飲咼🤓人均$220就可以free flow任飲呢度自家品牌既手工啤酒同classic cocktail 🍹 中環區黎講真係超抵😎貓員外既精釀啤酒原來都拎過唔少獎項🏆我最喜愛既黑啤係帶有朱古力味架,口感幾滑幾特別,雖然free flow 既優惠啤酒只限選擇罐裝手工啤,但啤酒不經過濾,仲保留到活性酵母既成份,無論質地同味道都拍得住tap beer 既口感👍🏻店內仲有少量小食比你選擇,收左工過黎邊飲邊吹水一流🤓今次我地兩個人就試左六款手工啤酒,口痕仲叫左nuts 同埋香腸拼盤添😉💁🏻‍♀️花魁茉莉小麥啤酒,淡淡既茉莉花清香,口味比較淡身既啤酒,個人覺得好適合夏天或者比較休閒mood 既時候飲用💁🏻‍♀️小二社交渾濁IPA啤酒,個名同形容都好搞笑,呢一款店員推介話好多人選擇的,酒精濃度相對無咁高,好適合酒量較淺但又唔喜歡飲太甜啤酒既人飲用💁🏻‍♀️待郎巧克力帝國世濤啤酒,咁多款之中我最喜歡既其中一款,口感濃滑有餘香,朱古力味道都幾出,但酒精濃度相對較高,可能飲一兩罐就已經會上頭啦
《貓員外精釀酒館 - 中環》

💁🏻‍♀️花魁

💁🏻‍♀️小二

💁🏻‍♀️待郎
巧克力帝國世濤啤酒,咁多款之中我最喜歡既其中一款,口感濃滑有餘香,朱古力味道都幾出,但酒精濃度相對較高,可能飲一兩罐就已經會上頭啦,但作為黑啤黎講佢既味道係十分特別的

💁🏻‍♀️似曾相識
西岸IPA啤酒,個名好靚叫Déjà vu,呢款啤酒用左好多不同既啤酒花製作,味道上比以上介紹既較為苦少少但飲落薄身,個口味轉變得快,入口同回甘既味道已經係截然不同

💁🏻‍♀️星仔
三倍乾投渾濁IPA 啤酒,同樣加入多種啤酒花釀製而成,味道帶甘同埋比較苦澀少少🤏不過飲得到不少水果既香氣

💁🏻‍♀️桃寶
水蜜桃小麥啤酒,偏向重果味既小麥啤,味道爽身又有少少似cider 既感覺,適合喜歡fruity d或者無咁重苦味啤酒既人

因為太喜歡呢款黑啤既關係,走既時候我仲特登抬左六罐番屋企添,而家買6罐或者24罐都有額外既優惠,咁就可以帶番屋企慢慢嘆
2024-10-08
2024-09-27 47 瀏覽
中環石板街向來都係香港人中意既打卡地點,亦都係酒吧臨立既地區🤓但係如果大家對傳統酒吧飲到悶悶地,或者係啤酒愛好者,可以試下呢間精釀啤酒,而家一次過買 6 罐或者 24 罐有額外優惠🤫🤫🤫我就捉埋男朋友同我試左六款不同口味,佢哋既啤酒係唔經過濾,保留活性酵母,有幾款仲有獲獎添架🫨🫨🫨桂花小麥🌾桂花小麥啤酒非常推薦😆聽店家講呢款啤酒係比利時白啤發醇後期加入左大量桂花,令啤酒飲落有陣陣既花香🌸少左啤酒既甘味,大口飲落去都會覺得好舒服,而且呢款啤酒仲拎左澳洲國際啤酒大賽 (AIBA) 銅獎🫡柏林召喚同樣獲得AIBA 銀獎既啤酒😝果香味撲鼻,入口俾人陣清新香甜既感覺,亦唔會無左啤酒既甘醇口感,非常建議作為第一杯或者想感受輕啤酒既朋友試試🤣星仔 尼個係三倍乾投渾濁 IPA 啤酒🤓充滿左百香果、柑橘、花果、鳳梨既口感,口感比上面推薦較重,突出左啤酒既甘醇,層次再豐富一些,適合D 追求啤酒層次既朋友仔,亦都係獲得 AIBA 銀獎既啤酒葡萄熟了🍇獲得 AIBA 金獎既啤酒飲落口以為自己飲緊提子汁,而且非常清甜,水果味非常香濃‼️啤酒味道慢慢出黎,層次十足,不愧為拎左金獎既啤酒,甜度同啤酒甘醇配合得非常好,

桂花小麥🌾
桂花小麥啤酒非常推薦😆

柏林召喚

星仔

葡萄熟了🍇
啤酒味道慢慢出黎,層次十足,不愧為拎左金獎既啤酒,甜度同啤酒甘醇配合得非常好,超級喜歡😂

金色艾爾啤酒
艾爾啤酒於常溫發醇,味道較淡不苦澀,輕輕鬆鬆就飲完一杯,女士們飲都好適合

巧克力帝國世濤啤酒
巧克力同啤酒會唔會好奇怪呢😳係唔會架‼️
呢款啤酒係一款黑啤,我哋留到最後飲,少少苦既口感,亦有可可既香味,好似魔術師咁將一杯黑啤變成一杯摩鐵😆

個度都有唔同小食可以揀,我哋就揀左nuts 送酒,一邊食住野一邊飲酒,同男朋友傾吓傾,享受一個屬於我哋既時光

睇完喜歡我既文字的話能點個Like,支持下我好嗎😆💛
2024-09-15
💖內地連鎖精釀酒館貓員外開到黎香港啦,而家唔使過關係港島都飲到!而家仲做緊多買優惠,買6罐或者25罐有額外優惠,自己飲或者同朋友仔cheers都適合~1️⃣精釀啤酒/無酒精飲品💖有多款選擇,包裝可愛,menu清晰列名每款嘅特色同口味,唔驚揀唔到心頭好。啤酒唔經過濾,充分保留活性酵母,口感品質類同draft craft beer。我就同朋友試左呢6款👇🏻:🔸桂花小麥:麥子🌾香味混合清香桂花味,入口帶熱帶水果酸甜香,泡沫豐盈綿密🔸桃寶:蜜桃味香甜得黎唔會過膩,配合啤酒嘅甘同氣泡感合適,好易入口,係大家都會like嘅唔出錯款!🔸柏林召喚:我嘅最愛,味道清新爽口,帶果香得黎啤酒既有嘅甘醇麥香唔會被蓋過🔸葡萄熟了:入口好似飲緊提子味果汁,帶水果甜味,新手都適合🔸星仔:IBU高達40嘅一款,但又係店舖最受歡迎👏🏻嘅,加入多種啤酒花,入口帶多種熱帶水果香,雖然比其他款嘅酒苦味會更重,但精釀手法柔和左苦味,無想像中咁難入口🔸酒花氣泡水:無酒精飲品,入口帶天然酒花香味,口感非常輕盈,氣泡感好消暑!2️⃣Chessy time🧀💖要左啲佐酒小食搭配,兩款芝士French brie同smoked mozzarell

1️⃣精釀啤酒/無酒精飲品

🔸葡萄熟了:入口好似飲緊提子味果汁,帶水果甜味,新手都適合

2️⃣Chessy time🧀
💖要左啲佐酒小食搭配,兩款芝士French brie同smoked mozzarella搭配酥脆餅乾,味道鹹香,仲有杏仁、提子乾等豐富口感。

💖位置係石板街度,方便得黎好適合打卡,氣氛唔錯職員態度好,產品同杯都係凍櫃度一目了然,非常方便。
2024-08-20 235 瀏覽
今日同老公嚟到中環石板街, 經過呢間貓員外酒館, 灰色門面配上可愛的貓咪圖案, 入內仲有幅色彩繽紛的貓壁畫, 真係夠哂Chill~ 店員介紹十多款不同風味的手工啤酒, 以不經過濾、保留活性酵母精釀而成~而家做緊買6罐及24罐仲有額外優惠,真係好抵~所以我哋總共揀咗6款啤酒加小食試下~其中4款係2024年澳洲國際啤酒大賽(AIBA)得獎星仔🏅濃郁酒花香帶較重苦味, 飲落味道層次豐富而細緻 葡萄熟了🏅葡萄香氣四溢, 味道芳香甘淳而順滑細緻,果味層次豐富 柏林召喚🏅淡淡的小麥香氣並帶酸的口感,與啤酒花的苦味做平衡,味道清新滑順秀才酸味較為強烈,風味簡潔而清爽的口感桂花小麥🏅以淡雅芳香的桂花配上啤酒花,口感順滑清爽花魁香氣撲鼻的茉莉花配上啤酒花,口感清香細緻溫和冷切火腿拼盤兩款生火腿佈滿油脂且鹹香十足,配上冰凍啤酒非常夾~芝士二重奏芝士軟滑溫和而濃厚,煙燻芝士配上酸味啤酒令口味更添變化各款啤酒都味道不錯且各有特色,口感飲落又如draft craft beer咁~值得再來品嚐😁

星仔🏅
濃郁酒花香帶較重苦味, 飲落味道層次豐富而細緻

葡萄熟了🏅
葡萄香氣四溢, 味道芳香甘淳而順滑細緻,果味層次豐富

柏林召喚🏅

秀才
酸味較為強烈,風味簡潔而清爽的口感

桂花小麥🏅
以淡雅芳香的桂花配上啤酒花,口感順滑清爽

花魁
香氣撲鼻的茉莉花配上啤酒花,口感清香細緻溫和

冷切火腿拼盤
兩款生火腿佈滿油脂且鹹香十足,配上冰凍啤酒非常夾~

芝士二重奏
芝士軟滑溫和而濃厚,煙燻芝士配上酸味啤酒令口味更添變化

• 星仔
  • 葡萄熟了
之前見社交平台介紹,所以去左中環石板街嘅精釀啤酒專門店「RICHKAT貓員外精釀酒館」,小編一開始完全被佢包裝隻貓吸引左!😂不過實際上啤酒味道都相當唔錯,開放式嘅門面啱晒打卡📸,可以一邊Chill 一邊歎酒~🍻😎「RICHKAT貓員外精釀酒館」獨家研發及生產的手工啤酒不經過濾,保留活性酵母,由採用歐盟標準設計建造的酒廠生產,全程冷鏈運輸到店。凍櫃有多款口味的罐裝手工啤酒🍺,詳細介紹都貼在凍櫃外或牆壁上,一目了然,一共有十多款包括清爽、果味、酒花、烘焙等不同風格的手工啤酒,其中5款啤酒更在全球四大啤酒賽事之一—澳洲國際啤酒大賽中(AIBA)獲得兩銀三銅,可有信心保證!😏💕另有三款汽泡水。啤酒可於門市飲用或外賣帶走,每罐低至$28起,仲有Happy Hour! 😳多買多優惠,一次買6罐或24 罐可以再平啲!而家仲有周末Free Flow,$220/位,兩個鐘任飲!🤟🏻星期五、六仲有DJ駐場!😎識飲一定要試獲獎🏆 啤酒啦!有星仔、葡萄熟了、柏林召喚、桂花小麥以及侍郎。可以由輕盈口味開始試起。😏🔸桂花小麥 Osmanthus Wheat【🥉AIBA 銅牌】($38,HH$33)‼️推薦‼帶特有的
小編一開始完全被佢包裝隻貓吸引左!😂
不過實際上啤酒味道都相當唔錯,
開放式嘅門面啱晒打卡📸,
可以一邊Chill 一邊歎酒~🍻😎

由採用歐盟標準設計建造的酒廠生產,全程冷鏈運輸到店。

凍櫃有多款口味的罐裝手工啤酒🍺,
詳細介紹都貼在凍櫃外或牆壁上,一目了然,

可有信心保證!😏💕

另有三款汽泡水。

多買多優惠,一次買6罐或24 罐可以再平啲!

星期五、六仲有DJ駐場!😎

識飲一定要試獲獎🏆 啤酒啦!
有星仔、葡萄熟了、柏林召喚、桂花小麥以及侍郎。
可以由輕盈口味開始試起。😏

帶特有的桂花香氣,清新爽口,持久回甘。
桂花小麥

🔹 葡萄熟了Crushed Dreams Grape Gose 【🥉AIBA 銅牌】($48,HH$43)
以經典的「柏林酸小麥」作為基酒,加上新鮮的葡萄汁,口感酸甜清爽。

🔸桃寶 Peach Wheat($48,HH$43)
富有🍑水蜜桃香,甜而不膩,酒精成份只有3%,好容易入口。
桃寶

🔹 柏林召喚 Berliner Weisse 【🥈AIBA 銀牌】($38,HH$33)‼️推薦‼
傳統德式酸小麥啤酒,清爽易入口。

🔸星仔 Starboy TDH HAZY IPA 【🥈AIBA 銀牌】 ($48,HH$43)‼️推薦‼
這款三倍乾投渾濁IPA乾投了大量酒花,
充滿柑橘、百香果、鳳梨、芒果和士多啤梨的味道。

🔹侍郎 Chocolate Imperial Stout 【🥉AIBA 銅牌】 ($48,HH$43)‼️推薦‼
香濃的朱古力香,口感順滑醇厚,
鍾意朱古力🍫嘅foodie必試!😎
桃寶
2024-10-09 0 瀏覽
貓員外精釀酒館(石板街)是一間很受歡迎的酒吧,這裡提供很多樣化的精釀啤酒和特色飲品為主,適合啤酒愛好者探索不同的口味!咁啱呢度買6罐同埋24罐就有優惠,所以同朋友每人三罐。佢哋嘅啤酒最特別嘅地方係唔經過濾,保留咗活性酵母,品質可以媲美手工啤。桃同葡萄味係我比較欣賞嘅味道,因為佢哋比較香甜,容易入口,唔飲得酒嘅朋友仲可以選擇普通嘅汽水。除了飲品外,可能還有各種小吃或簡餐可供選擇,搭配啤酒享用,要配上美酒梗係要有佳餚揀咗呢度嘅風乾火腿同芝士。呢度有一個開放嘅open area 可以同朋友嚟聚會放鬆心情,同朋友聊聊天。

唔飲得酒嘅朋友仲可以選擇普通嘅汽水。

2024-09-04
2024-10-07 0 瀏覽
今日嚟到中環新開嘅精釀啤酒舖,真係有驚喜!呢個新牌子嘅啤酒整體都幾易入口。首先要推介嘅係Peach Wheat,味道有啲似Hoegaarden,清甜爽口,帶有陣陣蜜桃香,唔會太甜,桃味亦唔會太假太突出,好自然!鍾意果味啤酒嘅朋友一定要試吓!另外,朋友大讚嘅CADET GOLDEN ALE都值得一試。麥味適中,唔會苦澀,飲完之後仲有少少回甘,係一款易入口又令人回味嘅啤酒。除咗呢兩款,仲有CHOCOLATE IMPERIAL STOUT、JASMINE WIT、GOLDEN DAWN SESSION IPA等等,選擇都幾多!值得一提嘅係,佢哋嘅手工啤酒都無經過濾,保留咗活性酵母,品質同Draft Craft Beer一樣咁高,新鮮程度真係一流!而家仲有啤酒優惠,一次過買6罐或者24罐會有額外折扣,想試多幾款唔同口味嘅朋友,千祈唔好錯過!最後,試埋佢哋嘅Hop Soda氣泡水,口感清爽,帶有淡淡嘅啤酒花香氣,又唔會太甜,啱晒想飲啲嘢解渴嘅時候飲。飲酒又點可以冇送走小食呢,可以叫返份香腸拼盤同埋混合堅果🥜夠晒有咬口總括嚟講,呢間新開嘅精釀啤酒舖真係好值得推介,無論係手工啤酒定係Hop Soda

總括嚟講,呢間新開嘅精釀啤酒舖真係好值得推介,無論係手工啤酒定係Hop Soda都做得好好,大家有時間不妨去試吓!
中環真係有好多特色酒吧、最近就經過内地過江龍【貓員外精釀酒館】,雖然我本身唔好啤酒,但除左因爲用貓做主題之外、因爲佢地係主打有好多特別味道同得獎精釀手工啤酒,而且手工啤酒有別於一般工業特別同味道更加細膩,所以就試下啦。佢地自己牌子既手工啤酒都有10種口味,另外仲有無酒精sparkling/soda。宜家只要$220就有兩個鐘頭free flow,同埋6罐或者24罐都有優惠。我地就試左朱古力、提子、桃、茉莉、柏林召喚同hop soda。提子同桃好適合女仔飲、甜甜地基本上無咩酒味、非常容易入口。另外朱古力好特別、有種烘焙咖啡可可味道、好有層次感。另外仲有花生脆脆、洋葱圈同薯條等小食、真係送酒一流。

另外仲有花生脆脆、洋葱圈同薯條等小食、真係送酒一流。
2024-09-28 36 瀏覽
內地過江龍連鎖手工啤酒店貓員外精釀酒館終於開到黎香港🇭🇰初訪中環店撞正店家轉menu未能提供小食,結果同酒鬼老公試足8款貓員外精釀啤酒,可以一嚐各種高質而性價比高既手工啤!🍻貓員外採用世界一流啤酒釀造設備生產自家研發既手工啤酒,不經過濾保留活性酵母,保持生啤般的口感🍺menu上有成十多款不同風味類型選擇,其中幾款仲曾於澳洲國際啤酒大賽(AIBA)獲獎🥴🔸桂花小麥最愛款式💛於AIBA獲得銅牌,用比利時白啤加入天然桂花,獨有香氣好清新🔸星仔於AIBA獲得銀牌既三倍乾投渾濁IPA,IBU40但有不同熱帶果香平衡,帶百香果、鳳梨等香氣,難怪係店內人氣之選!🔸花魁茉莉小麥啤酒,微微花香配搭啤酒花苦味,味道層次豐富🔸土豪科隆啤酒加入山楂,坊間少見既啤酒味道配搭,成功融入中國特色🔸桃寶較甜既一款啤酒,蜜桃果味突出易入口,🍑🔸葡萄熟了於AIBA獲得銅牌,用上大量葡萄汁,低IBU口味酸甜易入口,就算啤酒新手都會鍾意既一款🔸柏林召喚經典德國式酸小麥啤酒,麥香配上清爽口感,夏天消暑必備!🔸小二經典session IPA,綿密啤酒泡配金色酒身,苦味同麥香剛好平衡一次過買6罐及24罐仲有額外優惠,以後飲啤酒又多
內地過江龍連鎖手工啤酒店貓員外精釀酒館終於開到黎香港🇭🇰

🔸桂花小麥
🔸星仔

🔸花魁
茉莉小麥啤酒,微微花香配搭啤酒花苦味,味道層次豐富
🔸土豪
科隆啤酒加入山楂,坊間少見既啤酒味道配搭,成功融入中國特色

🔸桃寶
較甜既一款啤酒,蜜桃果味突出易入口,🍑
🔸葡萄熟了

🔸柏林召喚
經典德國式酸小麥啤酒,麥香配上清爽口感,夏天消暑必備!
🔸小二

一次過買6罐及24罐仲有額外優惠,以後飲啤酒又多個高性價比之選🥳
中環石板街貓員外手工啤酒,係內地開到黎香港啦~而家仲做緊多買優惠,買6罐或者25罐有額外優惠,分別$276,6罐同埋 $1032,24罐可以堂飲仲可以拎走添~罐裝就係好方便 👍🏻而且無Service charge 😎𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥🍺 侍郎:巧克力帝國世濤啤酒唯一一款黑啤選擇,呢款啤酒有濃郁嘅朱古力香氣同深色麥芽嘅烘焙風味,口感豐富且層次分明,適合鍾意濃烈口感嘅啤酒愛好者🍺 桂花小麥:呢款啤酒嘅香氣層次豐富,融合咗清新嘅桂花香,入口時更帶有熱帶水果嘅酸甜氣息,泡沫豐盈綿密,口感細膩🍺 花魁:山楂科隆啤酒融合咗山楂嘅酸甜同科隆啤酒嘅清爽,口感清新怡人,係炎炎夏日嘅絕佳選擇🍺 秀才:金色艾爾啤酒淡淡嘅麥芽香氣同適中嘅苦味,口感平衡,適合各種場合享用🍺 桃寶:水蜜桃小麥啤酒呢款啤酒帶有清新嘅蜜桃香氣,甜而不膩,與啤酒嘅甘味同氣泡感完美結合,入口順滑,係一款人人都會鍾意嘅選擇!🍺 葡萄熟了:葡萄增味酸小麥啤酒呢款啤酒帶有濃郁嘅葡萄香氣同酸甜嘅口感,清爽解渴,特別適合鍾意果味啤酒嘅朋友ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 貓員外精釀酒館 (華興大廈) (中環)📍中環砵典乍街33-35華興大廈
可以堂飲仲可以拎走添~罐裝就係好方便 👍🏻
而且無Service charge 😎

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

🍺 侍郎:巧克力帝國世濤啤酒

🍺 桂花小麥:

🍺 花魁:山楂科隆啤酒

🍺 秀才:金色艾爾啤酒
淡淡嘅麥芽香氣同適中嘅苦味,口感平衡,適合各種場合享用

🍺 桃寶:水蜜桃小麥啤酒

🍺 葡萄熟了:葡萄增味酸小麥啤酒

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

貓員外精釀酒館 (華興大廈) (中環)
📍中環砵典乍街33-35華興大廈地下33號舖

貓員外精釀酒館 (荷李活道) (上環)
📍 上環荷李活道238號地舖

2024-09-23 81 瀏覽
weekend想飲返幾杯,兩小時都只不過係220元,真係絕對够飲返够本最鍾意餐廳够晒free,仲估唔到星期六下午都好多人飲啤酒手工啤酒的口感及新鮮度,完全不經過濾、保留活性酵母,品質同draft craft beer一樣手工啤够多款,講得岀都有:朱古力、蜜桃、提子、茉莉,朱古力就最吸引我,濃濃的朱古力,又好像飲緊黑啤甘,女仔最易入口一定係提子同蜜桃🍑甜甜易入口。又有小食nuts ,最正係手工啤有齊酒精含量、又有苦澀度,容易就岩自己口味去選擇而且杯杯手工啤又够凍,又有自己既名都幾特別家下仲做緊優惠,買6罐同24罐都有優惠,甘好容易响家就可以享受到手工啤❤️❤️

最鍾意餐廳够晒free,仲估唔到星期六下午都好多人飲啤酒
而且杯杯手工啤又够凍,又有自己既名都幾特別
2024-09-22 21 瀏覽
鐘意飲酒既朋友仔 就真係唔好miss我黎緊要介紹呢間bar今次要為大家介紹既係 - 貓員外精釀酒館 貓員外精釀酒館係位於中環砵典乍街33-35華興大廈地下33號舖 (石板街個到) 佢地主打飲手工啤為住而且個CP值係超高Happy hour 都係around $30-$50 有一杯手工啤手工啤既口味由酸到甜都有個人大愛水蜜桃小麥啤酒飲落peach味好重同甜甜地 易入口有興趣既朋友仔記得bookmark定Location : Central
鐘意飲酒既朋友仔 就真係唔好miss我黎緊要介紹呢間bar

飲落peach味好重同甜甜地 易入口

有興趣既朋友仔記得bookmark定

Location : Central
2024-09-14 67 瀏覽
🐱中環嘅RICHKAT貓員外精釀酒館係以吧枱為主 喺石板街附近非常方便🍺🍻原來餐廳已經喺國內開逾150間分店的,佛山三水自建酒廠,採用世界一流既啤酒釀造設備,全程冷鏈運輸直到門店,提供十多款清爽、果味、酒花、烘焙等不同風味類型既手工啤酒每罐啤酒都有隻貓好得意㗎🐱🐱🐱😌🍺而家仲有啤酒優惠,一次買6罐及24罐都幾抵,有額外優惠所以我哋就嗌咗六罐手工啤酒選6罐😬😬呢度嘅啤酒好滑,而且又唔同嘅口味,係不經過濾,而且保留活性酵母,品質好比同draft craft beer今次嗌嘅策略係首先由最輕身開始,跟住最重型,最後就係最甜😬😬😄一🌟土豪 & 秀才 個名好搞笑土豪有啲話梅味道,而秀才苦澀嘅味道當中有啲焦糖嘅味🌟第二round 係重口味啲嘅🏅桂花小麥桂花小麥係傳統比利時白啤,當中有桂花香氣餘味,大啖飲好清新爽口😇🏅星仔係渾濁既IPA由Citra、ldaho7、Strata、El Dorado釀制而成,充滿柑橘、百香果、鳳梨、芒果、士多啤梨既味道,苦少少又帶有果香😄😃跟住比較甜嘅啤酒🏅葡萄熟了係紫色嘅,好似飲緊利賓納咁樣🤣🤣🍇係用柏林酸小麥作為基酒搭配大量新鮮既葡萄汁🍇🍇🍇口感酸甜清爽,氣泡感十足
🐱中環嘅RICHKAT貓員外精釀酒館
係以吧枱為主 喺石板街附近非常方便
每罐啤酒都有隻貓好得意㗎🐱🐱🐱

😌🍺而家仲有啤酒優惠,一次買6罐及24罐都幾抵,有額外優惠
所以我哋就嗌咗六罐手工啤酒選6罐😬😬

🌟土豪 & 秀才 個名好搞笑
土豪有啲話梅味道,而秀才苦澀嘅味道當中有啲焦糖嘅味

🌟第二round 係重口味啲嘅

🏅桂花小麥

跟住比較甜嘅啤酒

🏅葡萄熟了係紫色嘅,好似飲緊利賓納咁樣🤣🤣🍇
係用柏林酸小麥作為基酒
搭配大量新鮮既葡萄汁🍇🍇🍇
口感酸甜清爽,氣泡感十足,好正呀

🏅另一款叫咗水蜜桃 都係一款果酒

飲到半醉 好彩仲行到石板街啲樓梯落去🤣
2024-09-13 46 瀏覽
行完中環街市,想搵杯啤酒放鬆下,貓員外精釀酒館真係一個好選擇。呢間酒館專注於內地嘅精釀啤酒,選擇多到你都唔知點揀。🍻🍺 #精釀啤酒 #貓員外精釀酒館 #中環美食今次我試咗「桃子小麥啤酒」同埋「桂花小麥啤酒」。特別推介「桂花小麥啤酒」,因為佢喺澳洲國際啤酒大賽(AIBA)攞咗銅牌!據聞呢款啤酒係傳統比利時白啤發酵後期,加咗大量天然桂花,令啤酒有特別香氣,餘味又悠長。大口飲落去,唔單止清新爽口,仲有持久嘅回甘,真係好舒服。貓員外嘅手工啤酒口感新鮮,因為佢哋唔經過濾,保留咗活性酵母,質素真係同現場釀製嘅精釀啤酒一樣好。佢哋有五款產品喺全球四大啤酒賽事之一嘅AIBA攞到獎,包括果香味濃嘅「星仔」、葡萄口味嘅「葡萄熟了」、德式酸小麥啤酒「柏林召喚」、天然桂花味嘅「桂花小麥」,仲有朱古力味嘅「侍郎」。另外,餐廳仲有芝士同埋橄欖比大家配酒,真係飲酒嘅好地方!而且,呢度啤酒仲有優惠,買6罐或者24罐可以享受額外折扣,真係抵得來!

另外,餐廳仲有芝士同埋橄欖比大家配酒,真係飲酒嘅好地方!

夕陽餘暉灑進這間中環石板街的精釀酒吧,溫暖的街燈調映襯著你的笑容。暖黃燈光下,我們手中各拿著一杯自家釀的啤酒,相視而笑,暫時拋開一切煩囂。在這份難得的靜謐之中,我們一邊品嘗著精心調製的手工啤酒,一邊輕聲交談,分享著生活的點滴,彷彿置身於另一個時空裡面。那裡,有酒香,有燈光,還有相互聆聽對方的故事。🍺茉莉小麥✨我自己很喜歡這款啤酒,這款的麥味略重,入口清爽,略帶花香,有回甘味道。🍺柏林酸小麥✨這一款入口帶酸,酸中帶甜,帶一陣蜜糖的味道,酸味縈繞在口腔中,揮之不去。聽店員推介這裡的精釀手工啤酒保留了活性酵母,其中有4款曾於2024年澳洲國際啤酒大賽(AIBA)得獎。另外我們也試了兩款佐酒小食,Cheesy Time ($58) 和Charcuterie ($48)。個人而言,我會比較推介後者,有Italian Coppa Ham和Sliced Bresaala,火腿的鹹香配上啤酒,味道非常匹配!

那裡,有酒香,有燈光,還有相互聆聽對方的故事。

🍺茉莉小麥✨

🍺柏林酸小麥✨