2024-06-19
國內明星烤肉店「貓抓烤肉」喺旺角開咗分店,我即刻捉埋foodie朋友仔黎探店🤩一入到餐廳就會見到一隻好大嘅喵喵🐱公仔,地方又大又寬敞👍🏻我地嗌咗個烤肉二人套餐$348,店員會先送上小食木耳青瓜,每張枱上放有三款蘸料,萬能乾料、清爽柚子汁同牛肉燒肉汁,萬能乾料入面加入旺仔雪米餅碎,真係蘸咩都得,烤肉嘅最佳配搭😋套餐包括全明星拼盤,包含咗招牌嘅7款肉類,有蒜香豬五花、貓抓藤椒雞、藤椒牛舌、秘製牛五花、精選牛板腱、炭燒梅花肉同果味嫩肩里肌,有齊豬牛雞三款,我個人特別鍾意豬五花,肥瘦相間,燒到外面燶燶地焦香焦香咁,特別香口😋肩里肌同牛板腱肉質軟腍有牛味,咬落充滿肉汁,超正👍🏻雞脆骨每粒雞脆骨都帶有少許雞肉,一粒接一粒食唔停口海捕虎蝦虎蝦夠晒新鮮,肉質爽口彈牙,味道鮮甜貓抓烤茄子茄子以鐵板上,上面鋪滿辣椒、香蔥同蒜蓉,重口味人士最愛😆茄子入口軟綿綿,味道濃郁,夠晒惹味貓抓拌飯主食包括兩碗紫菜拌飯,加上燒汁,配搭燒肉味道一流貓抓泡椒肥牛另外我地追加咗碟泡椒肥牛,加入泡淑同辣椒去調味,味道酸酸辣辣,肥牛入口軟滑,只需兩邊輕輕一燒就已經食得貓檸茶貓草茶套餐包括兩杯飲品,我地嗌咗各一,檸茶茶味香濃,貓草
雞脆骨
每粒雞脆骨都帶有少許雞肉,一粒接一粒食唔停口
海捕虎蝦
虎蝦夠晒新鮮,肉質爽口彈牙,味道鮮甜
貓抓烤茄子
貓抓拌飯
主食包括兩碗紫菜拌飯,加上燒汁,配搭燒肉味道一流
貓抓泡椒肥牛
貓檸茶
貓草茶
套餐包括兩杯飲品,我地嗌咗各一,檸茶茶味香濃,貓草茶入面加入椰果,味道清甜口感豐富
紅豆豆腐花
貓抓焦糖布丁
兩款甜品都比我食晒😆紅豆配搭豆腐花,甜度啱啱好,豆花幼滑豆味濃郁,最愛焦糖布丁上面一層脆脆嘅焦糖,蛋味香濃,上面仲加上一隻貓爪型嘅布丁,可愛感十足☺️
📍貓抓烤肉 (旺角)
旺角豉油街104號XX Arcade東翼1樓
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️