2024-08-26
果日約咗朋友去旺角行街,行到好攰又肚餓,見到有間烤肉店睇落唔錯,就入咗去食。烤茄子餐廳其中一樣招牌主打係手工打造辣椒醬,配埋烤茄子食好惹味,茄子烤得軟身,我唔算食得辣都覺得好味。厚切和牛貓罐頭我哋一開始係門口係俾呢個罐頭吸引,有美國牛肋、西班牙黑毛豬五花、澳洲穀飼牛板健、日本宫崎A5和牛、厚切牛舌,食材好吸引又唔貴。估唔到職員會係我地面前打開罐頭,好適合打卡放ig。肉嘅份量比預期中多,仲要非常高質,油脂分佈均勻,肥瘦相間,細嫩多汁,尤其係和牛入口即溶。蘸料推介酸酸甜甜柚子汁,配各種肉食都好。芝士雞雞肉嫩滑,同香濃嘅拉絲芝士一齊食,非常夾。現拌魷魚魷魚新鮮,清爽脆嫩,調味適當。鐵板豆腐鐵板豆腐熱辣辣,烤得外脆內軟,豆腐好滑,配埋秘製辣汁食啱啱好。藤椒爽脆魚皮呢個魚皮輕微帶麻辣,咬落好爽脆,係唔錯嘅小食。貓抓拌飯正常嘅紫菜拌飯,十幾蚊算大碗。貓草茶飲品唔算太甜,清爽解膩,夠凍用黎解辣一流。黑喵雪花冰甜品有驚喜,表面嘅貓爪布丁好cute, 雪花冰帶住絲絲椰香,口感軟糯香甜,入面仲有紅豆同椰果,配搭表面嘅oreo食,甜度剛剛好。餐廳食物水準好高,價錢相宜,下次有機會會再去。
烤茄子
厚切和牛貓罐頭
芝士雞
雞肉嫩滑,同香濃嘅拉絲芝士一齊食,非常夾。
現拌魷魚
魷魚新鮮,清爽脆嫩,調味適當。
鐵板豆腐
藤椒爽脆魚皮
呢個魚皮輕微帶麻辣,咬落好爽脆,係唔錯嘅小食。
貓抓拌飯
正常嘅紫菜拌飯,十幾蚊算大碗。
貓草茶
飲品唔算太甜,清爽解膩,夠凍用黎解辣一流。
黑喵雪花冰
餐廳食物水準好高,價錢相宜,下次有機會會再去。