2009-06-19 25 瀏覽
天氣好熱,行咗一陴街就好鬼死口渴,見到呢間新嘢好多人,又唔想再行,等吓都ok。今次試咗最basic嘅珍珠奶茶,味道ok,珍珠有口感得嚟又夠多,一杯約700ml,飲到尾都仲有珍珠又夠凍,奶味比茶味濃,如果鍾意茶味濃就覺得唔係好合格,但我就ok。雖然等嘅時候好多人,但唔係等好耐,大杯又解渴,都係hk$12,你想點????

2009-06-13
2009-06-16 27 瀏覽
夜晚臨返家前想買個drink飲下, 點知突來傾盆大雨 拿拿聲去貢茶, 落雨唔使等咁耐....買左大約5分鐘都無已經有得飲!!是日幾熱天口下, 但又唔想飲奶蓋漿住個口咁就揀左未試過o既綠茶養樂多 (即係益力多la)之前見過佢地鋪入面真係擺住一排排益力多, 咁先放心買黎飲~$12杯飲落真係無令我失望ar~~~爽呀!! @@"益力多味好夠, 又飲到啖啖o既茶味我個fd買左奶蓋都要係咁啜我杯野~~hahaP.S. 杯野就算返到家都無話d冰溶到無晒味, 仲飲到益力多的味道=3=下次試下另一個味, 檸檬養樂多 (←佢地tag左個王牌logo)
夜晚臨返家前想買個drink飲下, 點知突來傾盆大雨

是日幾熱天口下, 但又唔想飲奶蓋漿住個口
咁就揀左未試過o既綠茶養樂多 (即係益力多la)
飲落真係無令我失望ar~~~爽呀!! @@"
益力多味好夠, 又飲到啖啖o既茶味
我個fd買左奶蓋都要係咁啜我杯野~~haha

左: 綠茶養樂多 右: 奶蓋綠茶
綠茶養樂多
2009-06-14
左: 綠茶養樂多 右: 奶蓋綠茶
綠茶養樂多
2009-06-16 8 瀏覽
食完mos burger 到了旺中新之城附近, 終於發現人龍店貢茶, 一直都想試買左杯奶蓋烏龍加珍珠, 杯身勁tall 好抵飲的感覺, 正! 奶味比較重, 把茶味都蓋過, 不過入口依然有茶的"gip" 口感! 重奶味其實啱我口味, 個人唔係太鍾意苦過龍的茶人龍唔算好長, 要買都唔駛等太耐, 下次經過又會再買

買左杯奶蓋烏龍加珍珠, 杯身勁tall

人龍唔算好長, 要買都唔駛等太耐, 下次經過又會再買
2009-06-16 1 瀏覽
奶蓋綠茶第二次試奶蓋綠茶, 今次奶蓋較酸, 無左第一次果種驚喜綠茶苦澀, 較淡, 攪和飲反而影響左奶蓋既味, 都係鍾意淨飲奶蓋蜂蜜菊普色水、味道十足十菊花茶,10蚊黎講抵到爛寒天愛玉唔記得叫少甜, 但檸檬汁甜度適中, 但似係用粉沖。寒天有口感, 愛玉份量都多, 飲到後尾吸到既全係愛玉, 唔多似飲野。近期黎講算係最滿意
奶蓋綠茶
第二次試奶蓋綠茶, 今次奶蓋較酸, 無左第一次果種驚喜

蜂蜜菊普
色水、味道十足十菊花茶,10蚊黎講抵到爛

寒天愛玉
2009-04-16
2009-06-15 4 瀏覽
路過貢茶見到人山人海係度排隊等買野飲同等拎野飲...小兔個朋友就話要排埋一份試下....記起OPENRICE好似好多人留好評, 最後都係陪壽星女飲一次...排隊加等拎大約都要二十分鐘...係旺角呢條街度等都真係空氣差, 又人多又迫.....有D人仲行出馬路等, 其實真係好危險...終於等到, 因為小兔唔係好鐘意飲甜野, 所以叫左無糖既阿里山茶,而朋友就叫珍珠奶茶....對我黎講, 只有抵飲呢個詞, 因為成杯飲唔到1/3 已經飽到傻....但係又唔覺特別好味道...可能我唔係飲招牌野, 但朋友都覺得佢既奶茶平平無奇,但因為幾抵飲, 所以路過口渴都可以一試
路過貢茶見到人山人海係度排隊等買野飲同等拎野飲...

小兔個朋友就話要排埋一份試下....

排隊加等拎大約都要二十分鐘...
係旺角呢條街度等都真係空氣差, 又人多又迫.....
有D人仲行出馬路等, 其實真係好危險...

而朋友就叫珍珠奶茶....

但係又唔覺特別好味道...
可能我唔係飲招牌野, 但朋友都覺得佢既奶茶平平無奇,
但因為幾抵飲, 所以路過口渴都可以一試
2009-06-14 9 瀏覽
旺角的台式飲品熱,已經進入了戰國時代,其中一間值得推介的,必定是真正源自台灣的過江龍 - 貢茶。寫食評前看了貢茶的台灣官方網站,由零六年九月在高雄創業,短短不足三年,已在香港開設第二分店,發展之迅速的確是一個小奇蹟。貢茶是指古時進貢給皇帝的茶葉,來自台灣的貢茶少了一分名貴,卻多一分創意。招牌的奶蓋紅茶 ($12),未搖勻前厚厚的一層奶泡浮在紅茶上,賣相先聲奪人,但若依照杯蓋上的『喝茶三式』去品嚐就有點強人所難,特別是在人來人往的登打士街開杯蓋試其奶香,分分鐘有翻茶之危,倒不如直接試其茶香比較方便。輕嚐一啖,紅茶茶味相當稀薄,未拌勻奶泡前還有一絲茶香,但其後就會蕩然無存,取而代之是極為 creamy 的奶味。奶味徹底的蓋過紅茶味,整體味道未見突出,取勝的反是其玩意味濃的喝茶方法,不止深受年青一代歡迎,更為傳統茶葉奠定了新的形象,的確十分難得。值得一提的是,貢茶跟其他台式飲品店一樣,味道偏甜,半糖還是較合港人口味的。除此之外,貢茶店外雖然長期都有一條長長的人龍,但店方運作純熟,落柯打以至取茶的輪候時間皆不長,效率之快做到了真正的輕鬆飲,是同業中值得支持的一員。

台灣過江龍貢茶
喝茶三式
半糖少冰是我的選擇
層次分明的貢茶
$12 (宵夜)
台灣過江龍貢茶
喝茶三式
半糖少冰是我的選擇
層次分明的貢茶
2009-06-14 3 瀏覽
一直都好想試下"它"是一種怎樣茶我叫左一杯奶蓋烏龍茶+珍珠 味道:奶味濃 夠凍 好好飲 環境:不適用 服務:幾好 快手 衛生:即叫即做 新鮮 抵食:普通烏龍茶最適宜凍飲 ps:如果你唔係有耐性既人 唔好加珍珠 xdtotal:$14
一直都好想試下"它"是一種怎樣茶

total:$14
好受歡迎
好飲
2009-06-10
$14 (其他)
好飲
(非會員)
2009-06-14 8 瀏覽
cuz i've read many articles saying that its gd n new in mk so i went to try!since then i have to drink 奶蓋烏龍茶 daily. size is so large n worth to buy ..just 12HKD, like the texture of cream as well...i'll lick all cream after finish ooglong tea....and i tried 奶蓋green tea one time . was too sweet (honey green tea plus cream), so i wud recommend 奶蓋烏龍茶, n i like the drink served as vyvy cold! However, i found everytime i drink this , cudnt sleep after that... is it bcoz of the TEA effect?The service
The service is actually quite efficient even there's a queue everyday. There 's a small sticker on the cup states the item of yr drink -> quite organise and the cover of the cup seems to b firm n tight so that the drink will not be spilled so easily. which i like it much, coz i normally drink it when i m at Minibus n on the way home.... wont spill on da floor even though minibus drives fastly

2009-06-12
  • 奶蓋烏龍茶
2009-06-13 7 瀏覽
第2次飲貢茶既奶蓋系列 今次..失望上次俾笑 今次俾喊係唔同舖既問題定係出名後就無水準?今次係近旺中既舖買左奶蓋烏龍 烏龍無問題但係d 奶飲飲下就有陣怪味好似落左鹽咁 杯野飲左2/3 冇哂d烏龍 就唔想飲了
第2次飲貢茶既奶蓋系列 今次..失望

上次俾笑 今次俾喊

係唔同舖既問題定係出名後就無水準?

今次係近旺中既舖買左奶蓋烏龍
烏龍無問題
但係d 奶飲飲下就有陣怪味
好似落左鹽咁

杯野飲左2/3 冇哂d烏龍 就唔想飲了
又一出名後無水準店舖飲jor奶蓋綠茶,相當失望!淡(無茶味,無奶味)!! 稀(同水無分別) !!!呢間同"Happy Lemon"一樣,都係用人造味粉沖出來的,anyway, 以後不會飲!
又一出名後無水準店舖
飲jor奶蓋綠茶,相當失望!
淡(無茶味,無奶味)!! 稀(同水無分別) !!!

anyway, 以後不會飲!

2009-06-10 4 瀏覽
上次就笑, 今次就喊la.一開那時, 奶茶加寒天只是$10定$12.而家要$14.仲要, d寒天好似垃圾咁, 18角形, 尖不尖, 方不方, 圓不圓.以前的是長條形, 耐嚼, 彈牙.好景不再.小公主的焦糖奶茶, 更加甜得過份.本人抽了一口, 立即甜至咳嗽不停雖有了'蓋印卡', 但quality 大不如前
上次就笑, 今次就喊la.

一開那時, 奶茶加寒天只是$10定$12.
而家要$14.

以前的是長條形, 耐嚼, 彈牙.
好景不再.

小公主的焦糖奶茶, 更加甜得過份.
本人抽了一口, 立即甜至咳嗽不停

雖有了'蓋印卡', 但quality 大不如前
  • 唔好飲最好
2009-06-10 8 瀏覽
話說早前去台灣旅行愛上了當地的檸檬愛玉,返港後一直念念不忘。昨天路經旺角,走過了貢茶發現有一飲品為寒天愛玉,看了簡介正是我日思夜想的檸檬愛玉~呷一口正是台灣的滋味,甜度適中,加上"寒天"口感很正,相信會成為近期新寵。
話說早前去台灣旅行愛上了當地的檸檬愛玉,
返港後一直念念不忘。
昨天路經旺角,走過了貢茶發現有一飲品為寒天愛玉,
看了簡介正是我日思夜想的檸檬愛玉~

呷一口正是台灣的滋味,
甜度適中,
加上"寒天"口感很正,
相信會成為近期新寵。
2009-06-10 5 瀏覽
上星期試過Tea 噎Tea , 噚日試左i茶 (應該是叫in茶吧~~)今日終於試下貢茶!好多人等!!叫左杯700cc 珍珠奶茶, 少甜買完都仲要等11個人左右~!!個杯身好硬~~~ 拎得好舒服但一入口, 我geh反應係:嘩, 好甜呀!!!已經叫左少甜ga la...><bf 就嘗試幫我搖下杯身等d冰溶快d無咁甜..飲近冰位置d奶茶諗住無咁甜但d味又淡左茶未唔濃..奶味重左dd珍珠淋身左, 同埋無味ga...~~(唔記得飲過邊一間, d珍珠好彈牙又有d甜味ga~~ 好好味!!)呢d係我睇法~~甜d都好過Tea 噎Tea 淡到無味><bf就覺得茶味ok~~珍珠淋左d~~的確口味真係人人唔同~~但我自己就暫時唔會再試住~~
今日終於試下貢茶!

好多人等!!
叫左杯700cc 珍珠奶茶, 少甜
買完都仲要等11個人左右~!!

個杯身好硬~~~ 拎得好舒服
但一入口, 我geh反應係:嘩, 好甜呀!!!
已經叫左少甜ga la...><
bf 就嘗試幫我搖下杯身等d冰溶快d無咁甜..
飲近冰位置d奶茶諗住無咁甜
但d味又淡左
茶未唔濃..奶味重左d
d珍珠淋身左, 同埋無味ga...~~
呢d係我睇法~~
甜d都好過Tea 噎Tea 淡到無味><

bf就覺得茶味ok~~
珍珠淋左d~~

的確口味真係人人唔同~~

但我自己就暫時唔會再試住~~
門面
2009-06-10
$10 (其他)
門面
2009-06-10 3 瀏覽
今日天氣熱到死下死下所以買左杯冬瓜茶$8/杯drink以為平日唔係好多人, 點知都排左成3, 4個字==初初幾啖好飲...之後不知為止月黎月淡同埋我加左珍珠$2~珍珠唔好食~冇口感而且冇味道!!!但係真係好好好好好抵飲呀!!!so下次想試佢奶蓋綠茶呀!!仲有呀~我買果時得2個女仔係到做野~1個整野飲~1個收銀+整野飲...........我見到佢地做到出晒汗~好辛苦gum佢係咪應該請多個人呢???
今日天氣熱到死下死下
所以買左杯冬瓜茶$8/杯drink
以為平日唔係好多人, 點知都排左成3, 4個字==
初初幾啖好飲...之後不知為止月黎月淡
同埋我加左珍珠$2~珍珠唔好食~冇口感而且冇味道!!!

但係真係好好好好好抵飲呀!!!

so下次想試佢奶蓋綠茶呀!!

仲有呀~我買果時得2個女仔係到做野~
1個整野飲~1個收銀+整野飲...........
我見到佢地做到出晒汗~好辛苦gum
佢係咪應該請多個人呢???
2009-06-10 7 瀏覽
As so many smile faces in OpenRice, so go to try it's Taiwan style drinks!!!I went there on Friday afternoon 15:xx, non-peak hour, only need to queue up for 3 persons to buy the ticket. And then I think less than 15 minutes can get the drink.Ordered 珍珠奶茶, 奶茶 is quite sweet (as first time try it, so try it's original taste so didn't request for 少糖); 珍珠 not many(about 1/5 of the cup), not big and not 彈牙 as I expected (maybe I expected too much due to so many good comments here)$10 for so big cup o

$10 for so big cup of 珍珠奶茶 is valuable but if need to queue up for long time, I don't think it worth. any shop in Mongkok offer similar taste of 珍珠奶茶. If not many people, will try its 奶蓋茶 next time.