2021-07-25 1011 瀏覽
旺角人來人往,係咁熱既天氣下行左一陣都想坐下飲杯野。經過呢間有得坐既貢茶,買左杯珍珠奶茶飲,甜度適中,珍珠唔會好硬,味道岩岩好!環境唔錯,係等人或休息hea下既好選擇。
環境唔錯,係等人或休息hea下既好選擇。
2021-05-27 729 瀏覽
同朋友行街行到攰攰地,經過有得坐嘅貢茶就即刻入咗去坐低叫杯嘢飲,順便hea下唞下,叫左平時飲開既珍珠奶綠少甜少冰,估唔到仲keep到個水準,珍珠唔會太硬太軟,正
2021-04-19
2020-10-31 1269 瀏覽
其實我也不是太了解,究竟台灣手調飲品店「貢茶」,在「香港」實際上的分店業務營運方式安排是怎樣做,因為「貢茶」在「旺角」「西洋菜南街」至「登打士街」、「花園街」一段區域裡面,足足有三間分店。而其中「貢茶」在「西洋菜南街」商業大廈「添置商業大廈」一樓位置,開了其中一間分店,食客可以進入「添置商業大廈」的「西洋菜南街」門口,直接行樓梯直接登上一樓的「貢茶」舖位裡面。「西洋菜南街」商業大廈樓上餐廳版本的分店「貢茶」裡面,有大量餐檯和餐櫈,方便購買手調台灣飲品的食客,可以選擇座位坐下,一邊居高臨下眺望「西洋菜南街」的汽車與行人,一邊享用「貢茶」飲品。不過「貢茶」對我來說有一個缺點,就是廚房沒有製作「水蜜桃紅茶」飲品,只有類似擁有「水蜜桃」甜味,但是茶底變成「綠茶」的「水蜜桃綠茶」,還有沒有明顯茶底,以果汁加「蒟蒻」啫喱的「水蜜桃蒟蒻」飲品。所以對於偏好手調「水蜜桃紅茶」飲品的我來說,要找一款可以暫代「水蜜桃紅茶」的「貢茶」手調飲品,其實也是一件頗為困難的事情。今次我就在「旺角」樓上舖版本分店裡面,發現有限定手調「甜星水蜜桃果茶」飲品。但是我購買「甜星水蜜桃果茶」之後,發現「甜星水蜜桃果茶」裡面的

今次我就在「旺角」樓上舖版本分店裡面,發現有限定手調「甜星水蜜桃果茶」飲品。但是我購買「甜星水蜜桃果茶」之後,發現「甜星水蜜桃果茶」裡面的綠茶,還是像「水蜜桃綠茶」裡面的綠茶茶底,沒有太大意外驚喜。

另一方面,「甜星水蜜桃果茶」飲品的底層位置,有一大堆形狀類似「星星」,顏色偏紅比較鮮艷,但是實際口感的煙韌程度卻近似「蒟蒻」,又有點像食用「珍珠」,感覺好像是「星星」「珍珠」版本的「水蜜桃綠茶」。

我沒有刻意要求「貢茶」,為「甜星水蜜桃果茶」飲品實際甜度「減甜」,所以「貢茶」製造出來的「甜星水蜜桃果茶」實際味道很甜,糖漿甜味足以掩蓋「綠茶」茶底裡面的微甘味道。

當然,如果我享用手調台式「水蜜桃紅茶」飲品,是會稍為微調一下「水蜜桃紅茶」飲品裡面的糖漿甜度,因為正常「水蜜桃紅茶」飲品裡面的糖漿甜味是非常濃厚,「水蜜桃紅茶」如果不減甜的話,飲品甜味會變得過猶不及。

但是一般的台式手調「水蜜桃綠茶」飲品,在沒有微調飲品的糖漿甜度的情況下,飲品實際的甜味程度其實都只是非常一般而已,再勉強為「水蜜桃綠茶」飲品減甜,只會令飲品裡面的實際味道變得太淡而無味。

所以我覺得「貢茶」的「甜星水蜜桃果茶」飲品值得下次再購買,但是購買飲品的時候,保留飲品原本預設的糖漿甜度,已經是非常合適的做法,健康狀況正常的食客,沒有必要再去刻意扣減飲品裡面的糖漿甜度。

甜星水蜜桃果茶

2020-10-09
甜星水蜜桃果茶
2020-10-21 371 瀏覽
上個禮拜行旺角行到攰 突然望到有間可以坐的貢茶 立即入去坐番低飲杯野順便抖抖對腳 去到我就揀左我平時飲開的珍珠奶綠 少甜少冰 呢間的珍珠煮得岩岩好 唔太硬 唔太軟 有咬口 而奶茶亦好香滑 嗌番杯野飲 咁就hea左兩個半鐘
呢間的珍珠煮得岩岩好 唔太硬 唔太軟 有咬口
而奶茶亦好香滑 嗌番杯野飲 咁就hea左兩個半鐘
2020-10-12
$30 (其他)
  • 珍珠奶綠
2020-07-30 323 瀏覽
第一次去貢茶有位坐有疫情期間出街想飲杯嘢又唔敢喺條街度除口罩飲嘢依度好啱你嚟望住旺角其中一條最旺嘅街好多人人來人往觀察下人同人之間嘅互動香港人響任何地方都可以進行到商業活動喺條街度都可以做到生意街拍車嘅人上貨落貨睇吓睇吓可以令你諗到好多嘢好有趣個日叫咗奶蓋烏龍茶少甜30幾蚊我覺得幾滿意喎奶蓋嘅鹹味啱啱好又可以坐響度休息吓喺香港來講好難得㗎啦係依度people watching會係我一個新嘅興趣黎我諗一個人嚟都幾開心一定會再嚟㗎
第一次去貢茶有位坐
係依度people watching會係我一個新嘅興趣黎
我諗一個人嚟都幾開心
一定會再嚟㗎
2020-06-13 195 瀏覽
.估唔到而家貢茶都升華到有得坐 平時通常行完街諗住飲杯野都係去Starbxxxx 但Starbxxxx太少選擇多數都係飲咖啡 沙冰~ 難得而家貢茶有得坐😂 而且選擇多好多.白晶球黑咖啡 $37 呢個係我自己嘅配搭😂😂 想有啲口感但又唔想食珍珠 咖啡我係叫咗無糖 但個人覺得麻麻地 有啲酸不過幾鍾意白晶球😆😆😆😆 佢係有少少爽 唔會好似黑珍珠咁太過煙韌 又唔會好似蘆薈或者仙草咁 好似一吸就完冇得咀嚼咁 😂😂😂 而呢度嘅環境真係幾好 佢側邊仲有啲小食可以叫 同啲朋友行街耐咗 喺度坐下都幾好
白晶球黑咖啡 $37
白晶球黑咖啡

白晶球黑咖啡
2019-09-29 228 瀏覽
之前發現了一間有坐位的貢茶! 不知道是新開業還是甚麼原因(剛剛查了一下它已經開業半年有多了~)反正人流稀少 地點還在旺角兆萬對面!如果想喝珍奶又想坐低抖下是個不錯的選擇💛.門口仲有李昇基的人形紙板合照啦😂.貢茶西洋菜南街店地址: 旺角西洋菜南街2T號添置商業大廈1樓全層
之前發現了一間有坐位的貢茶!
不知道是新開業還是甚麼原因
(剛剛查了一下它已經開業半年有多了~)
反正人流稀少
地點還在旺角兆萬對面!
如果想喝珍奶又想坐低抖下是個不錯的選擇💛
門口仲有李昇基的人形紙板合照啦😂
貢茶西洋菜南街店
地址: 旺角西洋菜南街2T號添置商業大廈1樓全層
2019-08-21 175 瀏覽
第一次會有這個感覺 職員的態度太好了起初去買飲品找位置坐的時候是沒有人過了一會兒開始多人 職員態度就轉變要找客人調位置 本新坐著一小角的四人桌另一邊還有一兩張差不多的 但職員就要我調位東西也沒放好就把我的飲品放去另一邊沒有經客人同意就拿去另一邊 是什麼意思?我沒有說不配合 我也在收拾當中 為何要這樣心急呢? 令到客人感覺不好·熱焦糖咖啡 HKD$36點了微糖版本 飲起上來沒有焦糖味道感覺像炭燒咖啡 還帶了一點點的酸味🙄環境是不錯的 可惜職員的態度令人反感
第一次會有這個感覺 職員的態度太好了
起初去買飲品找位置坐的時候是沒有人
過了一會兒開始多人 職員態度就轉變

要找客人調位置 本新坐著一小角的四人桌
另一邊還有一兩張差不多的 但職員就要我調位
東西也沒放好就把我的飲品放去另一邊

沒有經客人同意就拿去另一邊 是什麼意思?
我沒有說不配合 我也在收拾當中
為何要這樣心急呢? 令到客人感覺不好

·熱焦糖咖啡 HKD$36

點了微糖版本 飲起上來沒有焦糖味道
感覺像炭燒咖啡 還帶了一點點的酸味🙄

環境是不錯的 可惜職員的態度令人反感

2019-08-21
2019-07-22 116 瀏覽
落地玻璃窗可以欣賞臨街的景致餐廳使用木+金屬枱櫈,營造工業感。中間位置用深色,側面淺色,餐廳頂部都吊咗少少粉紅色既圓球。有充電器可以租用,方便客人消磨時間。仲有小物件售賣,包括水杯,日記本等,原子筆等。小食站休息。。。。。。垃圾桶都幾有特色架冷面24,芋香奶茶29芋香奶茶係好飲既,不過下次可以叫少甜。日蕎麥麵涷涷地食,開胃得黎味道都5錯。佢用兩隻透明碟仔上下裝麻醬,加咗條膠紙黏住防跌,感覺幾精緻。五十幾蚊食得飽之餘仲有靚景睇,可以靜靜地hea,都算係咁啦

落地玻璃窗可以欣賞臨街的景致

小食站休息。。。。。。

垃圾桶都幾有特色架

冷面24,芋香奶茶29

五十幾蚊食得飽之餘仲有靚景睇,可以靜靜地hea,都算係咁啦

2019-05-21 164 瀏覽
貢茶(旺角)5.5/10 招牌奶蓋貢烏龍茶(微糖走冰)$30/不知道甚麼時候開始,旺角的貢茶竟成一間樓上cafe,還有小吃賣🤭雖然這絕不是我渴過最好喝的奶蓋茶,厚厚的奶蓋缺乏了應有的鹹香味☹️細嚐的話,茶也不夠香醇🤔但勝在非常大杯👍🏻而且最最最重要的是裝潢舒適,環境安靜,若逛累了來這喝杯茶,看看書,實在不錯😉!/環境分:🌝🌝🌝🌝🌚味道分:🌝🌝🌚🌚🌚服務分:🌝🌝🌚🌚🌚回頭率:🌝🌝🌝🌚🌚必吃度:🌘🌚🌚🌚🌚平均分:🌝🌝🌗🌚🌚/IG: foodcityyy
貢茶(旺角)
必吃度:🌘🌚🌚🌚🌚
平均分:🌝🌝🌗🌚🌚
IG: foodcityyy
2019-04-30 144 瀏覽
約咗細妹六點半去旺角食嘢,早咗出嚟行街,攰攰哋喺,兆萬中心附近👀到有間樓上貢茶😍,於是開開心心咁就貢咗上去hea住等🥤😚 環境幾好喎,坐落幾舒服,平時飲開洛神花茶,今日叫咗奶蓋烏龍茶,第一次飲㗎, 以為好膩, 又唔係噃,有啖啖芝士鹹香,幾滑👍, 同埋啲烏龍茶飲非常順喉, 幾消暑~hea😌😌👩‍⚖ 平時都係外賣一路行一路飲,今次可以喺嘆住冷氣下慢慢hea住飲
2019-04-30
It was the opening of the cafe when we went.  I really like to four selections of toppings on a thick piece toast we can choose from. I chose cheese and egg.  Toasting just right and the combination of chees and egg plus the thick piece of toast is totally filling. Sufficient for a lunch.  Or good for afternoon tea after hanging around the Mongkok neighborhood.
2019-04-22