2024-12-28 1619 瀏覽
上星期晚上跟一大班朋友聚會,今次朋友選擇了潮州菜😁位於尖沙咀山林道的「賀賀澤」裝潢細膩優雅,以茶席佈置🫖店內牆身亦掛有中式字畫。餐廳設有獨立包廂,不論親友聚餐,還是商務宴請都十分合適。 滷水鵝片必食‼️店家每天新鮮熬煮滷水汁的🥰鵝片🪿有豐富滷水汁味道,滷水汁濃郁甘香,鵝片肉質軟嫩多汁,亦都沒有羶味,底下有滷水豆腐,豆腐口感軟嫰之餘仲索滿滷水汁,味道惹味香濃。潮州凍馬友選用由潮州直運到港的野生潮州馬友魚,店家將馬友切成帶著魚皮的長方形魚塊🐟,再連著魚頭一同盛盤上桌,凍的馬友魚肉質緊緻,油份豐腴甘香,搭配潮式打冷必備的普寧豆醬一同食用,微鹹更特出魚的鮮味🤗 潮州炸三寶1️⃣普寧炸豆腐這裡的普寧炸豆腐有加入薯粉製作,更是即叫即炸‼️上桌時熱辣辣,口感外酥香內嫰滑,吃時蘸點自家製韮菜鹽水,味道鹹香,可解油膩感😊。2️⃣潮式炸蝦棗將蝦膠擠捏成棗狀的丸子,油炸至外皮金黃酥香,彈牙的蝦膠🦐配合爽脆的馬蹄,口感富層次感,吃時沾上桔油,桔油味道酸甜🍊,也可解油膩感。3️⃣酥炸花枝卷花枝卷肉質緊實,口感彈牙有咬口,蘸點潮州甜醬一同吃,味道更滋味yummy❗️鹹菜胡椒豬肚湯天氣轉冷就飲番個鹹菜胡椒豬肚湯🐷,可以驅風散寒,健脾
上星期晚上跟一大班朋友聚會,今次朋友選擇了潮州菜😁

餐廳設有獨立包廂,不論親友聚餐,還是商務宴請都十分合適。
必食‼️店家每天新鮮熬煮滷水汁的🥰
1️⃣普寧炸豆腐
2️⃣潮式炸蝦棗
3️⃣酥炸花枝卷
鹹菜胡椒豬肚湯
天氣轉冷就飲番個鹹菜胡椒豬肚湯🐷,可以驅風散寒,健脾暖胃,飲落微辣惹味😊
川貝海底椰燉烏雞湯
除了鹹菜胡椒豬肚湯,天氣轉冷也可以飲川貝海底椰燉烏雞湯🐔,有助改善手腳冰冷之餘,都可以補氣潤肺❣️
招牌三蔥焗龍蝦
師傅以青蔥、紫洋蔥和乾蔥來炮製龍蝦🦞,龍蝦嫩香鮮甜,葱香味使龍蝦的鮮甜提升,上桌時香氣四射呢,非常惹味吸引🤩
膏蟹蒸肉餅
鮮味不會停下來❗️緊接著是膏蟹蒸肉餅,將肉餅🐷鋪在平碟上,面頭排上鮮甜的膏蟹🦀,嫰滑的肉餅吸盡蟹膏及蟹肉的精華,十分鮮味🤩
招牌脆皮BB鴿
經過用滷水汁浸熟滷製入味🐦,然後把乳鴿風乾後再炸,炸到鴿皮香脆,鴿肉嫰滑多汁,食起上來無騷味👍
欖角鬆肉
欖角鹹香惹味,一口咬下欖角時散發陣陣欖香,配搭豬頸肉🐷爆炒,非常美味🤩
家鄉煎蠔烙
外香酥內煙韌的煎蠔烙🦪煎至金黃色,厚度適中,蠔仔肥美多汁啖啖肉,口感香脆可口而且充滿蔥香,吃之前還可蘸點潮州魚露。
炒芥蘭
將炸好的豬油渣拿來爆炒芥蘭🥦,沾上豬油的菜葉變得閃爍爍,香嫰又可口。
潮州糖醋麵
又叫糖醋兩面黃❗️把潮州蛋麵煎香兩面至金黃色,蘸點陳醋和砂糖🧂進食,酸酸甜甜,醒胃飽肚🥰
馬蹄露
馬蹄露味道清甜又清熱潤燥,配上爽口的馬蹄粒,口感一流👍🏻
糖鹽醋沙梨
飯後果沙梨🍐經過醃製後,味道鹹甜中帶酸,咬落去爆脆多汁,特別醒胃解膩❣️
2025-01-14 0 瀏覽
「賀賀澤」就是潮州話「好好食」,顧名思義主打潮州菜。品牌成立了半年,三兄弟希望有更多人能吃到其傳統家鄉味道的潮州菜,故將原來於北角的私房菜遷至尖沙咀山林道,以第一手新鮮海鮮及食材烹調,並以相宜價格讓食客品嚐到最正宗、平靚正的潮州美食。餐廳裝修以中式及木製傢俬為主,牆上掛滿雅致的水墨畫作裝飾,設有相連露台的VIP房,方便喜歡抽雪茄的朋友,大廳用餐區亦很舒適。這夜一行十人一同來訪,其中有幾位「架己冷」朋友看到菜單已大感興趣,結果潮州人都大讚:「好耐無試過食返小時候的傳統味道!」尤其是自家調配的醬汁更是令人喜出望外。擺盤躍動的潮州凍馬友魚油份甘香,肉厚味美,配上自家製的普寧豆醬,不會太鹹同時提升鮮味。潮州美食當然少不了鹵水鵝,這道鹵水鵝片、鵝肝,鵝片嫩滑,豆腐也很入味。必食推介是普寧豆腐拼酥炸花枝卷,正宗潮州普寧豆腐,外脆內嫩,有淡淡的豆香味;酥炸花枝卷好彈牙,配蜜汁好味道。寒冷冬天最好喝一盅足料燉湯,淮山杞子海參燉老鴿湯滋補强壯;川貝海底椰燉烏雞湯益氣潤肺,滋陰補腎;鹹菜胡椒豬肚湯有健脾胃的功效,更可散寒溫脾,補肺化痰,飲完全身暖笠笠。重頭是欖菜豆乾焗龍蝦,每一半隻龍蝦肉質鮮甜爽口,配上欖
潮州凍馬友魚
鹵水鵝片、鵝肝
普寧豆腐拼酥炸花枝卷
淮山杞子海參燉老鴿湯
欖菜豆乾焗龍蝦
膏蟹肉餅
必食推介是普寧豆腐拼酥炸花枝卷,正宗潮州普寧豆腐,外脆內嫩,有淡淡的豆香味;酥炸花枝卷好彈牙,配蜜汁好味道。寒冷冬天最好喝一盅足料燉湯,淮山杞子海參燉老鴿湯滋補强壯;川貝海底椰燉烏雞湯益氣潤肺,滋陰補腎;鹹菜胡椒豬肚湯有健脾胃的功效,更可散寒溫脾,補肺化痰,飲完全身暖笠笠。重頭是欖菜豆乾焗龍蝦,每一半隻龍蝦肉質鮮甜爽口,配上欖菜豆乾味道獨特。膏蟹肉餅亦有驚喜,以橙紅色的蟹膏配上充滿鮮甜蟹味的肉餅,蟹膏口感偏硬但好甘香。家鄉煎蠔烙,有鴨蛋香味的煎蠔烙,潮州珠蚝仔味道濃鬱。個人喜歡酸酸鹹鹹的家鄉梅高骨,配白飯更佳。壓軸是心型潮式糖醋麵,配上糖或醋,香脆可口。甜品有潮州反沙芋及送贈綠豆爽,令在座每位都吃得非常滿足,約定要再次光臨呢。
髮菜炆豬脷和蠔豉
家鄉梅高骨
蜜餞金蠔
心型潮式糖醋麵
  • 膏蟹蒸肉餅
這次我們來到了尖沙咀新開的潮州私房菜「賀賀澤」,名字的意思就是潮州話的「好好食」,果然名不虛傳!🍽️❤️「賀賀澤」的前身是在北角的私房菜,這次搬到尖沙咀,讓更多人能品嚐到他們的傳統潮州味道。🏮🍜 餐廳的裝修充滿中式風情,牆上掛著雅致的水墨畫,讓人感覺既舒適又有文化氣息。🎨🖌️ 特別的是,還有露台的VIP房,適合喜歡抽雪茄的朋友!🌿🍃這晚我們一行十人,菜單一出來就讓大家眼前一亮!👀✨ 特別是潮州凍馬友魚,搭配自家製的普寧豆醬,油香四溢,讓我瞬間回到小時候的味道!😍🐟菜單亮點:潮州凍馬友魚 ($580):油份甘香,肉厚味美,搭配自家製普寧豆醬。🍽️👌鹵水鵝片、鵝肝 ($549):鵝片嫩滑,豆腐入味,鹵水味道濃郁!😋🥢普寧豆腐拼酥炸花枝卷 ($400):外脆內嫩的普寧豆腐,搭配彈牙的花枝卷,讓人一口接一口。🍤🥳發菜卷 ($450):髮菜、馬蹄絲、腰果碎及蝦膠,搭配桔柚醬汁,口感豐富,驚喜連連。🎉🥗蜜餞金蠔 ($680):新鮮金蠔,蜜餞風味獨特。🦪✨南乳炆新鮮豬手 ($188):鮮嫩的豬手,南乳味道濃郁。🐖❤️髮菜炆豬脷和蠔豉 ($228):鮮美的豬脷和蠔豉,搭配髮菜,傳統菜式,媽媽味道。👩‍🍳💕寒冷的

菜單亮點:

蜜餞金蠔 ($680):新鮮金蠔,蜜餞風味獨特。🦪✨

寒冷的冬天,怎能少了燉湯呢?🥣❄️
淮山杞子海參燉老鴿湯 ($108):滋補強壯,男女皆適合,喝上一口,整個人都暖和起來了!🌡️☕
川貝海底椰燉烏雞湯 ($68):益氣潤肺,滋陰補腎,讓人感到舒適。🌬️🍵
鹹菜胡椒豬肚湯 ($68):健脾胃,散寒溫脾,喝了讓人全身暖笠笠。🥰🔥

壓軸的欖菜豆乾焗龍蝦 ($1140),每一口都讓人陶醉,肉質鮮甜,搭配獨特的欖菜豆乾,真的是一絕!🦞
😍 還有膏蟹肉餅 ($398),A級蟹膏,蟹肉鮮甜,口感獨特。🦀✨ 最後,還有老闆親自送上的心型潮式糖醋麵 ($192),甜品更是讓我們的聚餐畫上完美的句號!❤️🍰

如果你也想品嚐正宗的潮州美食,千萬不要錯過「賀賀澤」哦!👍✨
2025-01-02
慶祝紀念
生日
2025-01-06 623 瀏覽
香港唔多正宗嘅潮州菜 最近朋友帶咗我去尖沙咀食正宗潮州菜嘅餐廳新鮮野生馬友好少食到野生嘅馬友 我都係第一次食魚味鮮甜 肉質結實 魚皮煙靭好有魚味 鍾意食魚嘅要試吓呢個蟹膏肉餅啲蟹多到爆炸 蟹嘅鮮甜味入哂落肉餅撈飯一流!滷水鵝片鵝肉嫩滑 肉質軟熟,唔會好似出邊嗰啲咁硬滷水味好香好入味心形炸麵餅我想話一定一定要記得落砂糖同埋醋味道係好味幾倍!酸酸甜甜,好醒胃!鹹菜胡椒豬肚湯胡椒味好濃 特別係冬天飲有驅寒功效豬肚林度啱啱好 一碗湯入邊都好多渴料梨仔味道好香 口感爽甜夏天食一定仲正懷舊街頭車仔檔熱芒果嘅味道
香港唔多正宗嘅潮州菜

蟹膏肉餅
啲蟹多到爆炸 蟹嘅鮮甜味入哂落肉餅
撈飯一流!

滷水鵝片
鵝肉嫩滑 肉質軟熟,唔會好似出邊嗰啲咁硬
滷水味好香好入味

心形炸麵餅
我想話一定一定要記得落砂糖同埋醋
味道係好味幾倍!酸酸甜甜,好醒胃!

胡椒味好濃 特別係冬天飲有驅寒功效
豬肚林度啱啱好
一碗湯入邊都好多渴料

梨仔
味道好香 口感爽甜
夏天食一定仲正
懷舊街頭車仔檔熱芒果嘅味道
2025-01-03 502 瀏覽
好朋友介紹,位於山林道有間新開私房菜,鍾意周圍去食好嘢又想感受正宗潮州菜既我又點可以錯過啊🤭潮州凍馬友好地道既潮州菜,因為潮州臨海,成日都有豐富漁獲,鍾意成條魚當飯咁食,用埋自家調製嘅普寧豆醬,鮮味即時提升滷水鵝片皮薄肉嫩,鵝肉沒有羶味,突出鮮香"炸花枝卷"用大墨魚做,口感彈牙又有嚼勁。"潮式炸蝦棗"同樣選用新鮮蝦肉🦐,鮮味十足。"普寧炸豆腐"外脆內嫩,輕輕咬開仲有淡淡豆香胡椒豬肚湯勁入味😋招牌三蔥焗龍蝦龍蝦啖啖肉,鮮甜彈牙,焗完之後仲好juicy膏蟹蒸肉餅鮮嫩的肉餅與肥美的膏蟹完美結合,採用清蒸的烹調方式,膏蟹的濃郁海味滲入肉餅中,每一口都充滿了鮮甜的風味招牌脆皮 BB鴿嫩滑多汁,熱辣辣炸出嚟,乳鴿味好香,配飯食一流吃家鄉煎蠔烙煎蠔烙乾身香脆,不會出水亦不會油淋淋,蠔餅煎到七成熟,好好味😋潮州糖醋麵👍潮州麵條,搭配秘製糖醋醬,酸甜適中,香味濃郁 🍯🍋,麵條滑爽彈牙😋馬蹄片豆爽傳統潮州熱食嘅,綠豆口感綿密、甜而不膩、入口即化,感覺帶少許胡椒粉味。有清熱消暑作用,唔掛得知食咗咁多炸嘢無喉嚨痛腌新鮮沙皮梨潮州餐後果點少得沙梨!入冬後天氣乾燥,食完飯梗係要整個靚沙梨滋潤下啦!🍐清甜爽口,又爆

滷水鵝片
皮薄肉嫩,鵝肉沒有羶味,突出鮮香

"炸花枝卷"用大墨魚做[零添加],口感彈牙又有嚼勁。"潮式炸蝦棗"同樣選用新鮮蝦肉🦐,鮮味十足。"普寧炸豆腐"外脆內嫩,輕輕咬開仲有淡淡豆香

胡椒豬肚湯
勁入味😋

招牌三蔥焗龍蝦
龍蝦啖啖肉,鮮甜彈牙,焗完之後仲好juicy

招牌脆皮 BB鴿
嫩滑多汁,熱辣辣炸出嚟,乳鴿味好香,配飯食一流吃

潮州糖醋麵👍

馬蹄片豆爽

腌新鮮沙皮梨
潮州餐後果點少得沙梨!入冬後天氣乾燥,食完飯梗係要整個靚沙梨滋潤下啦!🍐清甜爽口,又爆脆多汁
2024-12-30 376 瀏覽
跟住識飲識食嘅朋友嚟到專門食潮州菜嘅賀賀澤食好嘢,地方細細座位唔多,好似私房菜咁,每道菜式都精緻美味,好啱冬至、團年飯成班人嚟食。唔好話我唔提大家哦~記得要訂位!記得要訂位!記得要訂位😎潮州凍馬友👍賣相與味道值得比滿份,魚肉鮮嫩甘香,加埋普寧豆醬更提升鮮味。必食推薦!訂位時記得訂埋呢味菜🫶🏻滷水鵝片👍老闆話滷水包每日會更換,唔會用隔夜料包,加上用新鮮鵝肉浸滷水至入味後去骨上枱。用我哋嘅味覺食出40年潮州大廚功力!潮州炸三寶👍普寧豆腐配蝦夷蔥油、炸蟹棗配桔仔醬汁、炸花枝卷配潮州甜醬,炸物要好食必須要控制油溫夠功力。外皮脆卜卜,色澤金黃,無油淋淋,每款炸物都帶有自己獨有口感,再配上三款唔同醬汁,有心有誠意嘅作品❤️川貝海底椰燉烏雞湯足料鮮甜,滋潤美味,因其他餸菜太出色,覺得個湯好平淡🤔但就因為呢道滋潤嘅湯清一清味蕾,才可以繼續食其他好料。招牌三蔥焗龍蝦餐廳用上自己經營嘅海鮮檔嘅每日靚貨,今日有新鮮南澳龍蝦,大隻肉多配清清地芡汁,完美地食到龍蝦肉嘅鮮味。膏蟹蒸肉餅👍個人認為呢味餸都要係訂枱時🤝必要預訂🤝只因實在太出色!肉餅鬆軟,吸收曬蟹肉蟹膏嘅精華。肉餅、蟹膏和蟹肉火喉拿捏恰到好處🤤招牌脆皮

潮州凍馬友👍

滷水鵝片👍

潮州炸三寶👍

膏蟹蒸肉餅👍

招牌脆皮 BB鴿👍
暫時喺香港食過最水準之一,我都懷疑係咪食緊新鮮即劏嘅BB鴿🫢點解可以咁好食?外皮夠香脆,肉嫩無臊味,骨軟到可以食埋🫨❤️

欖角鬆肉
鐘意食欖角嘅我….都要同呢味道餸講對唔住😂其他功夫菜太出色,你只能做配角😜

家鄉煎蠔烙👍
家鄉煎蠔烙用上全鴨蛋,外面乾身香脆,內裏帶少許蛋漿,蠔仔粒粒分明無過火,剛剛熟係最好食

方魚炒芥蘭
用咗芥蘭苗,再切剩最嫩部位,夠鑊氣夠咸香

潮州糖醋麵👍
麵身外脆內軟,帶少許調味。加唔加糖醋同食都咁好味

馬蹄片豆爽
傳統潮州熱食嘅糖水,綠豆口感綿密、甜而不膩、入口即化,感覺帶少許胡椒粉味。有清熱消暑作用,唔掛得知食咗咁多炸嘢無喉嚨痛。

腌新鮮沙皮梨
潮州老一輩定會食過,咸甜交集,梨肉爽脆,我第一次食就愛上。

2024-12-27 353 瀏覽
好閨蜜👭西貢皇「后」👑好鍾意食「蟹」🦀,無蟹不歡,同佢出街一定要搵有「蟹」食嘅地方。近日朋友介紹左「賀賀澤」 ,話有凍紅花蟹同蟹膏食,蟹后💃🏻衝住去食🤣!凍紅花蟹🦀凍紅花蟹色澤鮮艷,冷凍處理後,蟹肉仍然保持鮮嫩肉質還⛓️鎖住蟹肉鮮味,口感滑嫩,清甜可口🤤。凍瀨尿蝦凍瀨尿蝦肥美飽滿大隻,蝦肉彈牙啖啖肉,鮮甜指數爆燈💡!膏蟹蒸肉餅🦀非常吸睛的蟹膏蒸肉餅,上層放上整隻新鮮蟹,特別蟹膏超級澎湃🌊,底層肉餅由豬肉製成🐖,肉質彈牙,肉滲透了蟹汁精華,奢華的享受。滷水鵝片🦢鵝片肉質鮮嫩,吸收了滷水的鹹香味,口感極佳,完全不使有隔夜滷水❌,滷水汁是天天新鮮製作✅,保證每一啖都鮮美無比💯。鹹菜胡椒豬肚湯🐷這個燉湯「鹹菜胡椒豬肚湯」以豬肚為主料,搭配鹹菜和胡椒,湯頭清香濃郁,既有豬肚的嫩滑口感,也有鹹菜的酸爽和胡椒的微辣,最適合在寒冷❄️的冬天驅寒暖胃🧣。川貝海底椰燉烏雞🐔另一款燉湯「川貝海底椰燉烏雞」用了烏雞和川貝搭配海底椰🥥,經過長時間的燉煮,湯汁鮮美,滋味濃郁,川貝的清香和海底椰的甘甜完美匹配,這個燉湯充滿了養生功效,滋補潤肺止咳,既美味又健康👍。

凍紅花蟹🦀

凍瀨尿蝦
凍瀨尿蝦肥美飽滿大隻,蝦肉彈牙啖啖肉,鮮甜指數爆燈💡!

膏蟹蒸肉餅🦀

滷水鵝片🦢

鹹菜胡椒豬肚湯🐷

川貝海底椰燉烏雞🐔
2024-11-12
  • 膏蟹蒸肉餅
2024-12-27 295 瀏覽
呢日同一班朋友來到佐敦晚飯,食左餐超驚喜的潮州菜!碟碟足料,價錢合理仲冇加一😍.超豐富的晚餐!!滿桌的美食款款出色👍🏻.✨必試✨➡️滷水鵝片,好嫩滑!醬汁酸酸甜甜超開胃,好食到我一口氣食左5塊🤣➡️潮州炸三寶真心好正,三款都炸得香脆,醬汁係精華大家讚不絕口😋最愛炸花枝卷,彈牙有咬口配上甜甜的醬汁好滋味😋➡️ 招牌三蔥焗龍蝦🦞太澎湃啦!啖啖龍蝦肉,彈牙鮮味太滿足😌➡️ 招牌脆皮 BB鴿,炸得香脆肉好嫩滑,好有驚喜👍🏻➡️ 潮州凍馬友,一上枱就嘩一聲夠哂igable!用上野生馬友,配上普寧豆醬,鮮味食不停!➡️ 潮州糖醋麵,心心造型好吸睛😍食落脆卜卜,Jo加上糖和醋超開胃好味,勁飽都食左兩碗🤣
超豐富的晚餐!!滿桌的美食款款出色👍🏻
✨必試✨
➡️ 招牌脆皮 BB鴿,炸得香脆肉好嫩滑,好有驚喜👍🏻
出賣年齡系列🫣 細個有冇睇過個廣告有句潮州話(意思)好好食 • 個個食🤗依間係📍尖沙咀既潮州菜🥢餐廳名就係賀賀澤(好好食)咁有信心叫得賀賀澤(好好食)😏即刻約埋一班朋友去試試啦😜~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪潮州凍馬友 魚肉起左骨,表面有少少魚油 • 唔會有腥味🐟可先試下原味,之後再點餐廳自家調製既普寧豆醬,鮮味可再提升🤎.▪潮州炸三寶三款都炸得好金黃✨外層脆卜卜✨各配左唔同既醬汁▫️普寧豆腐🤍(韭菜鹽水) 正宗製法,加左薯粉,滑中帶有口感▫️潮式炸蟹棗🦀 (桔仔油)▫️炸花枝卷(潮州甜醬) 用左大墨魚🦑,食落彈牙有咬口🤓.▪膏蟹蒸肉餅膏蟹 & 蒸肉餅,分開就食得多,不過結合埋一齊就真係第1次🤔雖然你望到膏蟹爆晒膏,🦀其實肉餅先係真正既主角🐷因為膏蟹放面,蒸既時候蟹既鮮味會滲落肉餅到🫢.▪招牌三蔥焗龍蝦龍蝦啖啖肉,鮮甜又彈牙。惹味得黎唔過鹹🦞.▪川貝海底椰燉烏雞湯 凍冰冰🥶飲番盅燉湯暖下,最近轉天氣又乾燥,依款可潤潤肺🍲.▪潮州糖醋麵大廚👨🏻‍🍳好有心思,用麵條整左個心形🫶🏻麵條表面煎香,點埋糖醋,酸酸甜甜,食到尾又開胃番😝.▪果欄直送 蜜瓜
依間係📍尖沙咀既潮州菜🥢餐廳名就係賀賀澤(好好食)
咁有信心叫得賀賀澤(好好食)😏即刻約埋一班朋友去試試啦😜
▪潮州凍馬友
魚肉起左骨,表面有少少魚油 • 唔會有腥味🐟
▪潮州炸三寶
三款都炸得好金黃✨外層脆卜卜✨各配左唔同既醬汁
▫️潮式炸蟹棗🦀 (桔仔油)
▫️炸花枝卷(潮州甜醬) 用左大墨魚🦑,食落彈牙有咬口🤓
▪膏蟹蒸肉餅
雖然你望到膏蟹爆晒膏,🦀其實肉餅先係真正既主角🐷
因為膏蟹放面,蒸既時候蟹既鮮味會滲落肉餅到🫢
▪招牌三蔥焗龍蝦
龍蝦啖啖肉,鮮甜又彈牙。惹味得黎唔過鹹🦞
▪川貝海底椰燉烏雞湯
凍冰冰🥶飲番盅燉湯暖下,最近轉天氣又乾燥,依款可潤潤肺🍲
▪潮州糖醋麵
大廚👨🏻‍🍳好有心思,用麵條整左個心形🫶🏻
麵條表面煎香,點埋糖醋,酸酸甜甜,食到尾又開胃番😝
▪果欄直送 蜜瓜🍈
▪多汁清甜爽口沙梨🍐
2024-12-22 562 瀏覽
山林道一直都係美味集中地,近年都有好多唔同嘅食肆進場,當中有一間正式潮州菜更加係不能錯過!😍鹵水鵝片🦢 潮州菜嘅靈魂,鵝片微甜肉味香而且好嫩滑,而且鹵水每日新鮮製作,味道夠香濃!👍🏼潮式凍馬友🐟 選用汕頭野生馬友,魚肉鮮嫩香甜,仲要已經起哂骨,配合埋普寧豆醬一齊食味道更好!🤩潮州炸三寶🔥分別有普寧豆腐、蝦棗同埋花枝卷,炸到金黃色外脆內軟,非常惹味!😋招牌三蔥焗龍蝦🦞選用西澳龍蝦,份量十足!蔥香配合醬汁包圍住鮮甜彈牙嘅龍蝦肉,值得欣賞!✨蟹膏蒸肉餅🦀一睇就知道爆哂膏,所有嘅精華比肉餅吸收哂,令人一試難忘嘅美味!🤤另外仲有選用新鮮豬骨同雞嘅湯品、招牌脆皮BB鴿、家鄉煎蠔烙、豬油渣炒芥蘭同潮州糖醋麵。每一款都非常有水準,而且價格親民,絕對值得再嚟!😎

鹵水鵝片🦢

潮式凍馬友🐟

潮州炸三寶🔥

招牌三蔥焗龍蝦🦞

蟹膏蒸肉餅🦀

🥢賀賀澤(尖沙咀)的美食探險之旅🍴🎉 在繁華的尖沙咀,隱藏著一家讓人驚喜的餐廳——賀賀澤,位於山林道38號銀座38的9樓。這裡的新派菜柔合傳統潮州煮法,帶來了另一番風味!🌟 首推的是潮州凍馬友,從汕頭運過來的野生馬友,配合自製普寧醬汁,每一口都充滿了海洋的味道,讓人回味無窮!😋 鹵水鵝片也是必試之選,每日新鮮整的滷水汁,配合新鮮鵝片,口感滑嫩,味道醇厚,讓人一試難忘!🐝 潮州炸三寶更是不容錯過,普寧豆腐、花枝卷、蟹棗,每一樣都是精心製作,外酥內軟,美味無比!🔥 鹹菜胡椒豬肚湯,胡椒味極濃豬肚超爽,一碗下肚,暖身又滿足!🦀 招牌三蔥焗龍蝦,龍蝦新鮮彈牙,配上濃郁的蔥香,簡直是海鮮愛好者的天堂!🐟 最後是膏蟹蒸肉餅,一看就知蟹膏超爆,餵的味道融入肉餅,真的好好味,每一口都是滿滿的幸福感!标题:🥢賀賀澤(尖沙咀)的美食探險之旅🍴#贺贺泽 #尖沙咀 #新派菜 #潮州菜 #美食探店
🥢賀賀澤(尖沙咀)的美食探險之旅🍴

#贺贺泽 #尖沙咀 #新派菜 #潮州菜 #美食探店
2024-12-16 502 瀏覽
做冬去食潮州菜🌟價錢唔貴,收費公道🪄份量十足!新開張私房菜🚩由3兄第合力製作出80年代正宗潮州菜味道👅佢哋仲會去搜羅新鮮嘅食材來烹調~✨潮州凍馬友佢哋選用野生馬友,每日新鮮運到,口感鬆軟鮮味突出。✨滷水鵝片鵝片鮮嫩多汁,口感確係不錯!✨潮州炸三寶每款脆卜卜,即叫即炸,夠晒新鮮。✨鹹菜胡椒豬肚湯配上酸菜特別入味,冬天飲用非常適合。✨川貝海底椰燉烏雞湯非常暖胃的烏雞湯,加上醇香的陳皮味道。✨招牌三蔥焗龍蝦佢哋用咗西澳新鮮龍蝦,每一啖都非常彈牙鮮味!✨膏蟹蒸肉餅擺盤非常漂亮吸引,淡淡蟹膏再加上肉餅。滋味之選~✨招牌脆皮BB鴿BB鴿皮脆滑嫩,鮮嫩多汁。✨潮州糖醋麵必點菜式,已經很耐沒有食過糖醋麵!佢做得非常正宗再加上醬汁.惹味十分
做冬去食潮州菜🌟

✨潮州凍馬友
佢哋選用野生馬友,每日新鮮運到,口感鬆軟鮮味突出。
✨滷水鵝片
鵝片鮮嫩多汁,口感確係不錯!
✨潮州炸三寶
每款脆卜卜,即叫即炸,夠晒新鮮。
✨鹹菜胡椒豬肚湯
配上酸菜特別入味,冬天飲用非常適合。
✨川貝海底椰燉烏雞湯
非常暖胃的烏雞湯,加上醇香的陳皮味道。
✨招牌三蔥焗龍蝦
佢哋用咗西澳新鮮龍蝦,每一啖都非常彈牙鮮味!
✨膏蟹蒸肉餅
擺盤非常漂亮吸引,淡淡蟹膏再加上肉餅。滋味之選~
✨招牌脆皮BB鴿
BB鴿皮脆滑嫩,鮮嫩多汁。
✨潮州糖醋麵
2024-12-14 514 瀏覽
有时候平平无奇的店 反而能得到惊喜!!这家是在香港的正宗潮州菜~姐妹生日 宴请在这家餐厅🍴我也是第一次来吃  托姐妹的福🥹他家是海鲜小炒 所以海鲜居多 🐟潮州冻马友鱼肉很嫩 鱼刺已经处理掉了 太棒啦🙌🏻🦢卤水鹅片卤汁味道很不错 鹅肉紧实不松散 我很爱吃✅🦀膏蟹蒸肉饼第一次见到蒸膏蟹下面是铺肉饼的!金黄的膏淋油后很香很香~~肉饼太好吃啦 还带着一点膏蟹的鲜香🥹🍜潮州糖醋面这个面的摆盘太有创意啦 潮州的特色美食~如果你也来这家餐厅过生日 这个面一定要点!!
有时候平平无奇的店 反而能得到惊喜!!
这家是在香港的正宗潮州菜~
姐妹生日 宴请在这家餐厅🍴
我也是第一次来吃  托姐妹的福🥹
他家是海鲜小炒 所以海鲜居多
🐟潮州冻马友
鱼肉很嫩 鱼刺已经处理掉了 太棒啦🙌🏻
🦢卤水鹅片
卤汁味道很不错 鹅肉紧实不松散 我很爱吃✅
🦀膏蟹蒸肉饼
第一次见到蒸膏蟹下面是铺肉饼的!
金黄的膏淋油后很香很香~~
肉饼太好吃啦 还带着一点膏蟹的鲜香🥹
🍜潮州糖醋面
这个面的摆盘太有创意啦 潮州的特色美食~
如果你也来这家餐厅过生日 这个面一定要点!!
2024-12-11 423 瀏覽
来TST好多次了,今天朋友带来一家比较隐秘又好吃的粤菜! 菜品很出色。主要菜的分量也很大!服务也很好👍看到餐厅有包房很适合以后带家人过来聚会办生日party。推荐并且下次还会回来👍👍
2024-11-14 976 瀏覽
喺OpenRice度見到新開上去試吓,呢度有兩間Private Room,去嘅時候兩間都full咗,下次人多帶屋企人都可以book,今次食坐大廳,老細見我哋得兩個人即刻Offer話例牌可以叫半分,可以試多幾樣嘢,叫咗糖醋麵,豬油炒菜心,炸豆腐&滷水拼盤。食物水準不錯,糖醋麵尤其出色,脆口又唔會油淋淋環境都幾OK ,地方容易搵,附近泊車方便。下次weekend有機會都想帶屋企人去試吓,人多可以食多幾個餸。

環境都幾OK ,地方容易搵,附近泊車方便。

• 糖醋麵