2020-09-23 48 瀏覽
同屋企人快閃lunch,今次來到賞麵, 呢到比我感覺好窩心,因枱上有6款唔同程度的辣椒醬, 絕對有一款岩大家口味。食親車仔麵我都會選擇豬腸,豬紅,魚蛋,油麵,今次我仲加左牛骨汁牛丸, 呢款好特別,又夠彈牙,呢到d 豬腸洗得好乾淨可以放心食用。仔仔選左豬皮,羅白,干貝燒,花枝丸粗麵, 羅白真係好甜,花枝丸夠彈。我地兩碗都加左腩汁,仔仔好滿意加左1度辣, 我自己就加左2度辣,喜歡食辣的人可挑戰6度。另外婆婆仲叫左份咸牛治烘底, 呢到烘底唔洗加錢幾好,小食我地叫左香酥雞翼,三色炸腐皮卷,時菜一碟。雞翼和腐皮卷即炸夠哂入味, 時菜咁岩係我地鍾意的生菜非常好。呢間車仔麵幾掂,下次會再來。

呢間車仔麵幾掂,下次會再來。
餐廳:賞麵 (荔枝角)地址:荔枝角青山道514號地舖唔知大家睇咗港產片《幻愛》未💕?去荔枝角D2 Place睇呢套戲之前係附近一間開咗無耐嘅車仔麵店食晏,歡迎同我詳談劇情😌呢間賞麵嘅格局有啲日本風味🇯🇵,好似拉麵店嘅setting咁🍜,亦成為咗餐廳嘅一個特色叫咗個干燒貝、滷水雞翼腩汁米線($31)同豬骨湯貢丸、蘿蔔瀨粉($31),麵嘅份量唔多,大食嘅人最好加底🤪;價錢黎講唔算貴,兩餸加個麵底都係$30左右👍🏼,而且佢地嘅餸嘅款式都好特別,例如麻吉燒、蘭花豆卜、魚飲鮮魷🦑等,麵底有我鍾意嘅瀨粉😍,湯底都可以加腩汁或者秘製辣汁🌶,都唔錯架小食叫咗份蜜糖燒賣同脆B生煎包,每款小食都係$18,燒賣一份有六粒,煎香再加上甜蜜蜜嘅蜜糖幾惹味🍯,生煎包細細粒好cute😆,咬開香脆嘅外層有熱辣辣嘅肉汁流出,不過就有少少油🙈;另外熱飲加$7有一杯,一個人係到食個晏大概$50左右啦
餐廳:賞麵 (荔枝角)
地址:荔枝角青山道514號地舖

叫咗個干燒貝、滷水雞翼腩汁米線($31)同

小食叫咗份蜜糖燒賣同脆B生煎包,每款小食都係$18,
燒賣一份有六粒,煎香再加上甜蜜蜜嘅蜜糖幾惹味🍯,
2020-09-04
2020-09-05 44 瀏覽
車仔麵檔有咩食?今次到咗荔枝角一間車仔麵,諗唔到品種多樣豐富,心思思都唔知揀咩好。卡位分開舒服,好企理乾淨!檯面有特色醬汁,唔同風味都可以試齊!特別推薦特濃芝士拼香辣脆炸豆腐。好味到可以比得上街邊小吃,鮮炸熱辣辣。咬開有香濃芝士夾心,真係好好味。平時車仔麵勁鍾意豬紅,呢度有得食真係好正!彈牙有質感,唔錯。冬菇入味,夠淋。牛丸好彈牙,值得一試👍卡位乾淨就真係好私隱,坐得舒服😊仲買埋外賣番屋企,真係好滿足!

卡位乾淨就真係好私隱,坐得舒服😊
仲買埋外賣番屋企,真係好滿足!
2020-08-30 41 瀏覽
好耐好耐冇食車仔麵啦, 真係好想食但係因為疫情關係, 已經好少堂食, 而就算堂食都盡量去d大d闊落d既餐廳, 車仔麵店通常比較迫狹多人, 食得冇咁安心。今日同個同事傾開計, 係咁叫我地去食荔枝角依間車仔麵, 話乾淨企理絕對唔嗱渣, 餓左車仔麵咁耐既我放工就同個同事一齊食! 入到去見到d位兩個兩個同隔板隔開, 而且鋪位係車仔麵店黎講都算大, 又真係幾企理! 枱面已經set好左位, 有餐墊, 銀包架, menu整齊放好, 仲有獨立包裝既餐具, 一眼睇哂非常整潔。依度仲準備左6款唔同風味既辣汁, 仲好貼心寫埋如果想試味可以問店員拎試味碟, 中意食辣既真係開心!我同同事都叫左米粉, 加左麻辣醬, 店員又好貼心咁辣汁另上, 話驚我地太辣, 果然好夠辣勁, 又麻又香又辣, 正!  我揀左辣魚蛋, 蘿蔔, 滷水雞翼, 牛骨汁牛丸同牛腩, 全部餸都合乎水準, 特別推介辣魚蛋同牛骨汁牛丸~ 辣魚蛋好惹味而且大粒又彈牙, 牛骨汁牛丸咬落爽彈之餘好juicy, 而且牛汁味濃, 一定要試。我同事揀左滷水豆腐, 魚肉春卷, 蘿蔔同腩肉,  每樣比左舊我試下, 滷水豆腐好入味, 而蘿蔔都係必點, 又甜又腍又冇渣!

見佢車仔麵都幾有水準, 就叫多d小食試下。全部都即整熱辣辣既!
炸雲吞
一口一粒, 脆卜卜非常香口, 而且真材實料有滿滿蝦肉係入面。
蜜糖燒賣
炸燒賣本身只係一團麵粉, 但脆脆地咸咸地再加左蜜糖就停唔到口。

脆B生煎包
幾特別, 包皮比一般生煎包薄脆, 入面既肉餡飽滿又juicy, 有驚喜!
車仔麵店黎講依間真係超班, 淨係環境同衛生程度已經令我留低深刻印象, 加上車仔麵同小食都好好食, 一定會再回頭~
2020-08-24 31 瀏覽
其實我都幾鐘意食車仔麵,尤其是一D又乾淨又新潮的車仔麵檔,呢間車仔麵設計裝修衛生舒適,連客人放手提電話位置都設計埋,真有心思,餐具全部一套套包裝,方便又乾淨衛生😊😊😊———————飲品:🟫凍鴛鴦———咖啡溝奶茶,奶茶和咖啡味道幾平均,不會被奶茶搶走咖啡的味道,喝得出咖啡味的濃郁,又不會忽略了奶茶的味道,水吧沖調飲品不錯😋——————我好鍾意食車仔餸,所以叫了一個剩餸😇😇😇🐷豬大腸———我最愛吃豬大腸的質感帶煙靭,有咬口,而且味道也做得不錯😋🥕白蘿蔔———炇得又腍又入味又夠清甜😉😉🐷豬軟骨———最愛吃軟骨的食物,有口感,炇得夠腍又不影響肉質的嫩滑😊🐟魚肉鮮鱿——用魚肉做,但切成形狀似鮮魷,彈牙爽口好味道⋯⋯干燒貝————-有點像吃獅子狗魚蛋的感覺,味道亦不錯⋯⋯🐷豬骨湯貢丸——-用豬滑湯打做成的貢丸,肉鮮甜,餡料有冬菇.......等等。貢丸爽口肉質彈牙好味———————小食:🐔雞軟骨———又係我的至愛,雞軟骨炸得香脆香口,雞軟骨有咬口有口惑,哈哈,港式車仔麵,竟然吃到做得像日式雞軟骨的口味⋯⋯👍🥰———————吃著好味道又簡單的一個午餐開心🥳........簡單

飲品:

——————
我好鍾意食車仔餸,所以叫了一個剩餸
😇😇😇

🥕白蘿蔔———炇得又腍又入味又夠清甜😉😉

干燒貝————-有點像吃獅子狗魚蛋的感覺,味道亦不錯⋯⋯

小食:

吃著好味道又簡單的一個午餐
開心🥳........簡單
2020-08-22 603 瀏覽
今日出左去食lunch,特別揀呢間感覺乾淨衛生的車仔麵,仲有特別辣醬,同款款餸都好味,所以揀左好多款,仲有小食,非常滿足。食店有間隔位,環境乾淨衛生,仲用獨立包裝的即棄餐具,很貼心。下單可填紙仔,也可用app 揀,好方便。麵款是同價,有7款選,可免費加腩汁同秘製辣汁,也可加錢要麻辣汁。更有30款餸可揀,價錢 $8-$12,非常吸引,而且款款都高質好味。食店特別之處是有6款辣醬,味道同辣度都有分別,真係想試齊哂。車仔麵底要粗麵$13,揀左蘿蔔$8、豬皮$8、牛肚、$10、豬紅$10、牛骨汁牛丸$10、咖哩魷魚$12,湯底係腩汁加秘製辣汁,非常豐富好味。牛骨汁牛丸好爽彈,牛味濃郁,幾多汁。咖哩魷魚好惹味,係港式咖哩味,香濃微辣。豬紅入味又有彈性,口感軟腍平均,唔會有炸唔透的硬身位,非常滿意。豬紅味道幾好,份量同牛肚一樣都係多。牛肚鹵得入味又香,易咬唔痴牙。蘿蔔係超讚,清甜多汁且無渣,令整碗麵都唔會有膩感。揀左粗麵可更吸湯汁,都有麵粉香,但個麵碎左d。湯底加腩汁,清而不膩,味道香濃。而秘製辣汁微微辣開胃刺激,就算唔食辣嘅人都可以接受,而且辣汁好香。炸雲吞$18賣相幾得意, 細細粒,可一口食到

揀左粗麵可更吸湯汁,都有麵粉香,但個麵碎左d。

炸雲吞$18
賣相幾得意, 細細粒,可一口食到,餡料有蝦同豬肉,雲吞皮也炸得香脆,咬落每口都脆卜卜。
2020-08-21
好少食車仔麵,但係上星期食過一次之後好似挑起咗條癮😆,今日又想食,晏晝喺荔枝角區, Google一下就搵到呢間口碑唔錯嘅車仔麵店。叫咗幼麵,加牛腩、豬軟骨、豬紅、牛肚、滷水雞翼、滷水雞腎同埋油菜,仲叫咗個凍檸茶少冰。好快大大碗車仔麵就嚟到,睇落有好多餸非常豐富😍。其中特別好味嘅有:牛腩和牛肚炆煮得好腍好有牛味;豬軟骨好軟熟入味兼大件,好食過好多香港日式拉麵店嘅豬軟骨;豬紅好滑又極好味。我仲加咗「秘製辣汁」同「腩汁」,幼麵少少彈牙配呢個湯底食好正。而嗰碟「時菜」係生菜,顏色非常翠綠非常新鮮。各種食材分量十足,係滿足嘅一餐😋

而嗰碟「時菜」係生菜,顏色非常翠綠非常新鮮。

各種食材分量十足,係滿足嘅一餐😋
2020-08-17
2020-08-16 30 瀏覽
好耐冇食車仔麵, 知道荔枝角 有間舒服又乾淨嘅車仔麵店所以來試下。🥰 店入面嘅設計係排咗一行行單邊間板長枱, 坐下時面前就係整齊擺放了點餐紙、餐具、筆紙巾、6款秘製辣醬( 不同嘅香辣程度)、order 按鐘。👍最貼心就係有一個小架🥰,可以擺放電話小物, 唔怕放喺枱面整污糟。 👍除咗點餐紙,佢亦都有一個wechat點餐系統可避免浪費紙張夠曬環保。👍試咗佢嘅辣魚蛋、魚肉春卷、豬皮、豬紅、芝士腸、冬菇、鹵水雞翼、咖哩魷魚、鹵水蛋; 每碗都配油生菜。全部餸都非常入味, 已我就特別喜歡佢嘅魚肉春卷同豬皮。 😋小食亦點咗我至愛嘅炸蜜糖燒賣, 再配埋凍檸茶大滿足!🥰

2020-08-16 343 瀏覽
盛意拳拳嚟到荔枝角食壽司郎,豈料比我更有誠意嘅大有人在,經過一輪耐力賽,肚皮實在係唔爭氣,唯有轉戰其他餐廳,喺附近行咗一轉,最後決定食碗車仔麵醫肚。餐廳打破車仔麵店俾人嘅傳統印象,望落除咗乾淨企理之外,簡約嘅格局仲有少少似日式拉麵店。點餐紙設計精簡,條理清晰,配料同小食選擇多,而且價錢合理。除咗點餐紙上面可以選擇嘅秘製辣汁、腩汁同麻辣之外,仲有六款唔同地方特色嘅辣醬俾食客自己調配,好有心思,我哋淺嚐咗兩款,分別係潮州同四川嘅辣醬,各有風味。由於時間已經好晏,飢腸轆轆嘅我一口氣點咗五款餸,有牛腩、牛肚、冬菇、蘿蔔同魚蛋,配米粉同麻辣湯底加腩汁,上菜嘅一刻對於餓過飢嘅我簡直有種被治癒嘅感覺。湯底味道香濃,雖然揀咗小辣,但辣度偏強,建議將辣醬續少加入湯底比較保險。冬菇煮得非常入味,入口香軟腍滑,係咁多款配料之中最出色。牛腩尺寸適中,口感唔會過腍,保留返少少咬口,入味得嚟牛味亦重。先生揀咗四款配料,有牛腩、豬紅、豬軟骨同蘿蔔,配上幼麵、秘製辣汁同腩汁。豬紅係先生食車仔麵必叫嘅配料之一,耳濡目染之下我都漸漸愛上,口感嫩滑,同香辣湯底非常合襯。豬軟骨亦煮得非常軟腍,連軟骨位能夠輕易咬碎,而且同樣入

點餐紙設計精簡,條理清晰,配料同小食選擇多,而且價錢合理。

五餸車仔麵

冬菇煮得非常入味,入口香軟腍滑,係咁多款配料之中最出色。

四餸車仔麵

豬軟骨亦煮得非常軟腍,連軟骨位能夠輕易咬碎,而且同樣入味。
香酥雞翼

除咗車仔麵之外我哋仲揀咗兩款小菜,雞翼即叫即炸,入口香脆惹味得嚟唔會帶有好重嘅油膩感。
時菜

油菜附上蠔油,價錢合理,而且頗為新鮮。
前:  熱菜蜜  $7      後:  凍檸茶  $9
熱菜蜜同凍檸茶中規中矩,值得一讚嘅係用上不銹鋼杯具感覺比膠杯乾淨得多,平日嗌飲品最怕遇到洗唔乾淨嘅杯具,表面仲鋪住一層薄薄嘅浮油⋯⋯
餐廳俾人嘅感覺好整潔,令人食得放心,食物亦睇得出係用心製作,特別係秘製地方辣醬,好少麵店會咁用心為食客準備咁多款醬汁,誠意滿分!

時菜
前:  熱菜蜜  $7      後:  凍檸茶  $9
2020-08-13 43 瀏覽
今日早左放工, 打比媽咪,媽咪話唔煮飯叫我買外賣返來食算,我心諗平時你都係煮飯,今次我一於買車仔麵返去食,因我好鍾情車仔麵,因可以叫好多唔同的餸,岩哂貪心為食的我。今次來到“賞麵”係比佢裝修吸引左先,入去見到好企理,每兩個座位中間都間左板去阻擋。每兩張枱前都有六款辣醬,好清楚寫明六款的辣度和來自咩地方。我叫左4款小食, 香酥雞翼, 炸雲吞,3色炸腐皮卷和脆B生煎包, 小食即叫即炸,新鮮熱辣, 最特別係脆B生煎包,細細件咬落去有小小肉汁,做得唔錯喎。車仔麵方面就叫左以下兩碗:辣魚旦,豬紅,牛肚,豬腸,牛腩,咖喱魷魚油麵,加秘製辣汁。魚旦,豬皮,羅白,豬軟骨粗面加腩汁材料夠哂豐富, 每樣食物都夠哂入味, 特別係牛腩和豬軟骨炆得剛剛好唔會散。不得不提,外賣會幫手分湯, 所以就算外賣回家食麵都唔會浸到脹。 我同店員講想要小小辣醬, 佢就比哂六款味我, 每一款辣到唔同好鬼刺激呀。下次媽咪唔煮飯,我都會再來買的。

車仔麵方面就叫左以下兩碗:

辣魚旦,豬紅,牛肚,豬腸,牛腩,咖喱魷魚油麵,加秘製辣汁。

魚旦,豬皮,羅白,豬軟骨粗面加腩汁

。下次媽咪唔煮飯,我都會再來買的。
1K
2020-08-10 260 瀏覽
一般車仔麵店給人的印象都是比較平實地道,但這間「賞麵」車仔麵店給我的整體印象是整潔、型格和寬敞。進入店內看見一排排單向的長枱,間隔板上放滿餐具、點餐紙、筆、紙巾、六款不同辣度的辣醬等,全部都整齊有序放好,整潔乾淨的環境令食客在疫情下吃得更安心。車仔麵(HK$69)👍👍👍👍👍這碗車仔麵包括油麵($13), 魚蛋($8), 豬皮($8), 蘿蔔($8), 豬紅($10), 牛骨汁牛丸($10), 咖喱魷魚($12)。豬皮蘿蔔很入味、魚蛋爽彈、牛丸爆汁、咖喱魷魚爽口,每碗麵還有生菜附送,另外可以免費加腩汁,如果喜歡吃辣可以免費加秘製辣汁,或加麻辣(+$3)。車仔麵(HK$61)👍👍👍👍👍另一碗車仔麵包括油麵($13), 豬皮($8), 蘿蔔($8), 豬紅($10), 牛肚($10), 咖喱魷魚($12)。這碗的豬皮蘿蔔同樣十分入味,豬紅嫩滑、牛肚有嚼口,不會過稔,咖喱魷魚爽脆,湯底惹味。這𥚃的辣醬有六款,有潮洲的香辣、北京的鮮辣、四川的微辣、湛江的勁辣、海南的酸辣、桂林的咸辣。辣度由一至六度,客人可按自己喜愛為自己的車仔麵添辣。蜜糖燒賣(HK$18)👍👍👍👍小食方面有多款,價錢同樣是$18

車仔麵(HK$69)
👍👍👍👍👍

車仔麵

車仔麵(HK$61)
👍👍👍👍👍

車仔麵

蜜糖燒賣(HK$18)
👍👍👍👍
蜜糖燒賣

小食方面有多款,價錢同樣是$18。燒賣有六粒,炸過的燒賣很香口,淋上蜜糖有點似 BBQ 的感覺。

香酥雞翼(HK$18)
👍👍👍👍
香酥雞翼

雞翼有三隻,即炸的雞翼熱辣辣又香脆,點些辣椒醬更美味。

可樂(+$6)
可樂

室內環境

餐牌
2020-08-10
2020-08-09 27 瀏覽
中午放飯經過荔枝角呢間車仔麵,門口已經有人等外賣,裏面裝修企理乾淨,冷氣夠強勁,就食呢度啦。好,坐低睇吓有咩好食先。呢度可以寫紙仔,呢度可以寫紙仔,亦可以掃QR code落單,仲有好多款唔同嘅辣醬可以選擇。乾燒貝、牛腩、花枝丸油麵,花枝丸夠彈牙,仲有好多件牛腩,炆得腍之餘帶點脂肪,好味。朋友仔叫咗牛肚、豬皮、豬軟骨,都好好食,每件都切到一定厚度,咬落有口感,唔會散開。生菜綠油油,新鮮食落爽口。泡菜煎餃,個皮夠薄,裏面餡料足夠。香酥雞翼,啱啱炸起,食落又香又脆,夠大隻啖啖肉。

好,坐低睇吓有咩好食先。

生菜綠油油,新鮮食落爽口。

泡菜煎餃,個皮夠薄,裏面餡料足夠。

香酥雞翼,啱啱炸起,食落又香又脆,夠大隻啖啖肉。
2020-08-08 93 瀏覽
值得回頭再食既車仔麵!平時好少食車仔麵,印象中既車仔麵舖環境都係比較簡陋,地下都會油油嘅,呢度完全冇呢個感覺!😳👍🏻一改我對車仔麵既既負面印象!呢度好乾淨,裝潢同用品都比較現代風!佢地既餐牌仲好得意!「凍肥妹」你估唔估唔到係乜嘢?猜一凍飲。原來佢係凍朱古力!🤣🤣🤣食麵揀野都可以動動腦筋,好正!平時生活咁緊張,呢個時候唔知點解有種輕鬆下既感覺!可能係近呢大半年心情都比較沉重...嘩!估唔到咁窩心,餐廳仲設計左一個擺放手機/銀包既位,方便食野時唔驚滴污糟啲隨身物品!食完麵一起身嘅時候,仲會望到一定記得拎👍🏻😎太肚餓關係,我叫咗粗麵麵底、餸菜方面:大腸、蘿蔔、腩肉、滷水雞翼、豬紅、魚角...叫左好多餸!最可惜冇我最鍾意既牛筋牛腩?如果有,就更正!🤤嘩!估唔到咁用心,餐廳仲有埋6款辣醬比我選擇😳第一次見粉麵店會咁多款辣醬揀!我唔係好食得辣,放棄左辣度為最高既海南辣醬😂食四川味就夠啦☺️好香又唔太辣☺️👍🏻用嚟配我嘅泡菜煎餃就一流
值得回頭再食既車仔麵!

「凍肥妹」你估唔估唔到係乜嘢?猜一凍飲。

用嚟配我嘅泡菜煎餃就一流

• 6款辣椒醬
  • 秘製辣汁
  • 牛腩
  • 于燒貝
2020-08-07 26 瀏覽
荔枝角有間新式車仔麵小店,環境乾淨,食物種類又多👍🏻,份量十足。.🍜車仔麵面底揀咗米線,加咗牛腩($12)、豬皮($8)、牛肚($10)。湯底清澈但香濃,飲落唔油膩。.餸菜份量頗多,牛肚爽口彈牙,亦都夠晒入味。豬皮每件都好完整,吸收晒特製腩汁,保持咗膠質嘅口感。.🍗香酥雞翼($18)雞翼金黃香脆,亦好入味,咬落仲好多肉汁。.🐔雞軟骨($18)本來以為得一串,點知超大碟!粒粒香脆爽口又冇雪味,好食又抵食。.🥬生菜($10)生菜鮮嫩翠綠,價錢合理。食完咁多肉食返啲菜,營養夠均衡。
🍜車仔麵
🍗香酥雞翼($18)
雞翼金黃香脆,亦好入味,咬落仲好多肉汁。
🐔雞軟骨($18)
🥬生菜($10)
生菜鮮嫩翠綠,價錢合理。食完咁多肉食返啲菜,營養夠均衡。
2020-08-07
  • 雞軟骨
  • 香酥雞翼
香港其中一樣好有特色既食物,我相信車仔麵一定佔一席位😄今日行過荔枝角見到一間好特別既車仔麵🤟🏻每一位食客都有單獨既座位,好有日本既車仔麵檔既感覺,好正呀😗最出色既係有六種唔同地方既辣醬俾人選擇,仲有埋介紹好貼心,食辣人士大愛呀!🔺嗌左生煎包同炸雲吞,大推生煎包,薄薄既皮一咬就穿,熱辣辣既肉汁即刻充斥住口腔,好食😘炸雲吞脆卜卜夠哂香口😊🔺嗌左好多餸,大大碗,有滷水蛋,豬骨湯貢丸,牛腩,冬菇,魚肉鮮魷,麻吉燒,干貝燒,加上車仔麵不可不叫既油麵加腩汁,超級豐盛😘😘🔺當中貢丸超級有驚喜,好香肉味好濃,佢比外面嘅貢丸味道更加出🥳麻吉燒都唔錯,彈口既魚蛋加埋軟林林既麻薯,q感十足😚腩汁既牛味好香濃,麵底口感好好,十分讚💪🔺唔鐘意食麵叫淨餸都得,蘿白,冬菇,滷水豆腐,魚蛋,牛骨汁牛丸,滷水雞翼加油菜都好出色,蘿白好甜,吸收埋腩汁味道好吸引,魚蛋好彈牙啵,係有驚喜,最最最出色既係牛骨汁牛丸,牛丸味道好出,直頭一試難忙。🔺凍肥妹好有趣既名字,其實係凍朱古力,甜度剛好,而凍檸茶大大杯茶味同檸檬味比例好好,解渴一流。

2020-08-06
  • 牛丸