2021-01-16 51 瀏覽
本身食壽司郎,無奈太多人,唔係餐茶廳的格局,餐具用即棄一次性,俾到人有信心!!另外佢哋個早餐係自己落單都算幾high tech嘅 ,丹麥多士都幾鬆脆▲▲ 30幾40蚊一個早餐嚟講絕對值得一試,唔會跌錢
$40 (早餐)
  • 車仔麵
2020-11-24 89 瀏覽
📍#荔枝角 超抵食而又好食嘅小店@tastenoodlehk 12pm 仲有早餐食 痴線! 坐位坐 單邊! 好安全 💕 坐得好舒服。 #車仔麵 店做到咁係超唔錯! 食物唔錯 有新意 服務態度好!🌶辣椒醬都有好多重種 仲有唔同度數嘅辣. 🔥 重有 #菜脯 真係冇咩好complain #讚 !喺荔枝角依個舊區,有一間坐得咁舒服,而且價錢仲要咁平,真係非常之難得!🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
📍#荔枝角 超抵食而又好食嘅小店

早餐
早餐
2020-11-07 1781 瀏覽
今日同同事去咗香工嗰頭幫手做採購,蕩吓蕩吓就嚟到呢一間位於青山道福華街附近嘅賞麵食個車仔麵。一眼睇晒車仔麵喺面底、配菜、調味方面有咩選擇,仲有好多唔同小食可以揀。仲另外有早餐同茶餐嘅餐單,都幾豐富。除咗填餐紙外,仲可以用QR code手機自助落單,即時計到自己order嘅價錢,夠哂方便。每個座位面前都有一個小架俾客人放置手機同銀包,簡單嘅設計已經感受到貼心嘅服務👍🏼堂食嘅餐具都用外賣餐具,咁就有啲唔太環保,但疫情期間呢個安排亦都無可厚非,始終衛生都好重要。枱上面仲放咗六款唔同嘅辣醬,我覺得幾新穎,牆上面仲貼咗六款辣醬嘅介紹,每款都有唔同層次嘅辣,如果想試嘅話,可以問店員攞隻調味碟逐一品嚐。我同同事都覺得超肚餓,所以每人揀咗五個餸,我嗰碗有午餐肉($8)、牛肚($10)、牛骨汁牛丸($10)、牛腩($12)同咖喱魷魚($12)配米線,仲加咗秘製辣汁。同事同樣揀咗午餐肉同牛骨汁牛丸,仲有滷水雞腎($8)、蘭花豆卜($8)同豬骨湯貢丸($10)。我哋一致裁定牛骨汁牛丸係呢度嘅必食推介!滷水雞腎同咖喱魷魚亦都相當出色!另外仲叫咗幾款小食,酥炸雞翼有三隻,係屬於大size嘅雞翼,炸得香脆又仍然保
仲另外有早餐同茶餐嘅餐單,都幾豐富。
車仔麵
另外仲叫咗幾款小食,酥炸雞翼有三隻,係屬於大size嘅雞翼,炸得香脆又仍然保留肉汁,味道唔錯!
香酥雞翼
雞軟骨我起初預計只會有兩、三串,上枱先知原來係一大兜,份量都相當多,簡直好似五餅二魚咁夾極都仲有,我個人認為呢個超抵食!
雞軟骨
炸燒賣總共有六粒,炸起之後脹卜卜,搽啲蜜糖甜甜哋,都可以一試。
蜜糖燒賣
脆B生煎包總共有三個,原來係一個扁扁嘅菜肉包,呢個味道就一般啦,我就比較推介以上三個小食喇!
脆B生煎包
2020-10-29 84 瀏覽
當日因爲要去明愛醫院探病所以經過荔枝角,突然好想同男朋友食車仔麵。間餐廳好大而且座位舒適,有我哋喜歡嘅粗麵有麵河粉米粉米線公仔麵。配料又豬腩肉餐肉魚肉豬皮蘿蔔,甚至豬紅牛肚豬腸雲吞都有。辣醬亦有五種辣醬包括雲南桂林廣東廣西嘅。可謂包羅萬有。我自己女仔比較喜歡雞軟骨同埋泡菜煎餃。男朋友比較鍾意佢哋嘅凍奶茶同埋佢哋座位舒適。第一啖飲到啖湯覺得真係唔錯好有色香味。其實我哋留意到個玻璃好靚見到街景同埋好近地鐵站。👍😃

2020-10-22 107 瀏覽
個日經過荔枝角咁岩見到有間車仔麵鋪,裝修得好乾淨,座位都好闊落,睇落去衛生都唔錯,所以就入咗去試下啦🤣加埋叫咗兩個面,嗌咗蘿蔔,麻吉燒,豬軟骨,仲有牛丸,牛肚,冬菇一齊Share😆 每碗麵都可以要求加腩汁同埋辣汁!👍🏿呢度每張枱都有六款辣汁,仲要好細心咁寫明每一款辣汁嘅辣度同埋味度!我輕輕咁試晒所有辣汁,最後推薦嘅係1號潮州辣😋,香辣得來又唔會太重味。所有嘢份量都好充料,野食都好好味!呢度仲好特別咁有好多款炸物小食🤩 啱晒唔想淨係食車仔麵咁單調嘅人!整體來講餐廳好闊落,位置亦都好好,好乾淨!值得再黎食!

車仔麵

整體來講餐廳好闊落,位置亦都好好,好乾淨!值得再黎食!
2020-10-22
2020-10-21 72 瀏覽
車仔麵:油面 腩肉 魚肉春卷 麻吉燒 豬腸 秘製辣汁 : yum 而且有少少鮮魷味 顏吾會過咸 剛剛好面同餸:咬有口感 彈牙 小食:雞翼同雲吞 - 好味既 整體:咬口/味道 都剛剛好💕吾係太多餸選擇 但麵夠,寧願少餸 鋪頭可以控制到質量凍鴛鴦:飲品味道 較淡,如果鐘意飲茶餐廳既奶茶凍啡 呢度就真係冇敢濃 環境 你會發現好細心,睇圖就望到好多細節 好方便到客人 -會介紹有來自吾同地方既辣醬 🍃試左北京辣醬 ~辣得黎帶有少少甜好有heart既新開車仔麵小店,好少車仔麵店會敢細心考慮客人坐得舒服 當然吾係話梳化🛋️個種 推薦👍🏼👍🏼值得支持
車仔麵:油面 腩肉 魚肉春卷 麻吉燒 豬腸
秘製辣汁 : yum 而且有少少鮮魷味 顏吾會過咸 剛剛好
面同餸:咬有口感 彈牙
小食:雞翼同雲吞 - 好味既
整體:咬口/味道 都剛剛好💕

吾係太多餸選擇 但麵夠,寧願少餸 鋪頭可以控制到質量

環境 你會發現好細心,睇圖就望到好多細節 好方便到客人

推薦👍🏼👍🏼值得支持
2020-10-21
  • 車仔麵
  • 炸雞翼
2020-10-20 94 瀏覽
今日又去左荔枝角搵好野食,工廠區出名多又平又好食既餐廳,今次同朋友去左間裝修幾新潮既車仔麵,試一試個質素如何先。餐廳既坐位設計唔錯,有間隔得黎坐得唔會太迫,有獨立包裝既即棄餐具以及提供紙巾比客人,非常貼心。最特別既係每一台都附設6款不同既辣椒油,由小辣到大辣都有,岩曬無辣不歡既朋友!今次叫左2碗車仔麵以及4款小食,每碗車仔麵都有菜,另外亦可選擇加腩汁或者麻辣。第一碗包括有蘿蔔、豬軟骨、麻吉燒、老水蛋及油麵($49)。蘿蔔好入味無渣,豬軟骨煮得十分林身,老水蛋入味,加埋我最愛既麻吉燒有年糕既質感,整體不錯。第二碗叫左牛丸、牛肚、冬菇及米粉($41)。牛丸爆汁,食落好重既牛肉脂味,牛肚同冬菇都煮得非常林同入味,腩汁湯底亦非常清甜,飲左幾啖一d都無口乾,非常惹味。外皮炸得好香口布滿蜜糖,內裹軟林林,一啖一個滿足!每一啖都食到香脆既外皮,包住好有咬口既雞軟骨,份量都好多。外皮香脆,內裹唔會好似坊間甘食落無味,食得出店家有處理過先拎去炸,誠意之作!

蜜糖燒賣

外皮炸得好香口布滿蜜糖,內裹軟林林,一啖一個滿足!

炸雞軟骨

每一啖都食到香脆既外皮,包住好有咬口既雞軟骨,份量都好多。

炸雞軟骨
香酥雞翼
話説前排同朋友中午去壽司X唔駛等好耐,呢日同事又話想搏下,不過運氣嘅嘢唔係時時有。我朋友推介過嗰度附近有間唔錯嘅🚗車仔麵,叫做「賞麵」。我哋下午一點鐘左右去到,人山人海,門口有張櫈好多人等緊外賣🥡。好彩原來餐廳面積都唔細,有非常多座位,格局有啲似自修室,乾淨企理。「麻雀雖小,五臟俱全」正好用嚟形容枱頭嘅設備,每張枱都設有📱手機同👛銀包架,非常方便。枱最上面仲可以擺袋添,設計貼心。就算空間有限,都唔代表一定會坐得唔舒服。車仔麵定價唔貴,麵底$13,有多款選擇。餸料則分為三種價錢:$8、$10同$12,就算8蚊餸都好吸引,唔係雞肋嘢😚。另外,各款小食都係賣$18,好抵!點餐紙用上好多Emoji,好可愛,不過其實餐廳都可以用QR Code落單。我哋一人叫咗一碗麵,再加小食Share🙈。張枱夠位擺哂,仲有位淨,闊落!我嗰碗要咗米粉加小辣麻辣汁(+$3),麻辣汁分開上的,此安排非常好😂,因為小辣都已經好辣🌶,我只係落咗少少落個湯度,我實在太差勁了哈哈。其實原味湯底都好好飲,唔駛加其他汁。米粉非幼身,煮得唔會過淋,索湯好味道。餸料我要咗牛骨汁牛丸($10)、雲吞仔($10)、干燒貝($8)同鹵水雞
米粉
我嗰碗要咗米粉小辣麻辣汁(+$3),麻辣汁分開上的,此安排非常好😂,因為小辣都已經好辣🌶,我只係落咗少少落個湯度,我實在太差勁了哈哈。其實原味湯底都好好飲,唔駛加其他汁。米粉非幼身,煮得唔會過淋,索湯好味道。餸料我要咗牛骨汁牛丸($10)、雲吞仔($10)、干燒貝($8)同鹵水雞腎($8)。其中🐮🍢牛丸係必食,爆汁超彈牙;雞腎口感亦唔錯,爽而不韌。
同事嗰碗要咗河粉秘製辣汁,呢隻辣汁仲啱我口味,因為辣度無咁強,亦好似有啲啲沙嗲香。河粉偏粗身,幾滑。餸料佢要咗咖哩魷魚($12)、花枝丸($10)、魚肉春卷($8)同蘿蔔($8)。🦑咖哩魷魚最出色,另外每碗麵都會搭兩條生菜,幾好。
雞軟骨
雞軟骨($18),🐔🦴呢樣小食勁抵食,而且有好多粒,又炸得酥脆,正!
蜜糖燒賣
蜜糖燒賣($18),燒賣都OK,有六粒,點蜜糖食都幾夾🍯。
泡菜煎餃
泡菜煎餃($18),🥟餃子有四隻,外表平平無奇,特別在於餡料加咗泡菜,行韓國風🇰🇷,幾得意。
特濃芝士拼香辣脆炸豆腐
特濃芝士拼香辣脆炸豆腐($18),原來係四四方方雙式豆腐魚蛋,一隻有粉絲喺入面,另一隻就有芝士🧀。
小店開喺工業區,主要做上班族生意👩‍💼👨‍💼,所以營業時間亦相應配合。早市同茶時更有車仔麵以外嘅選擇。題外話,🥤飲品紙啲飲品名好過癮,明明係大路嘢,但變咗做肥妹同甩色等,好搞笑。麵餐加$6有解茶飲,抵!
每枱有六款特式辣椒醬😳,而且仲有簡單介紹,之不過個口麻痺咗,所以無試到。如果鍾意食辣嘅朋友,應該會好興奮。
總括嚟講,賞麵確係唔錯,湯底同米粉好食😋,餸就中矩中舉,個別項目比較有特色。不過餸量相對較少,例如丸類得兩粒,男仔就加底或加小食吧。小店細細,不過經營得相當有條理,上餐快、店員有禮,我仲見到佢哋今日只係開到兩點,因為要進行內部培訓👍。
2020-10-12
米粉
  • 牛骨汁牛丸
2020-10-15 89 瀏覽
我冇諗過而家有咁新潮嘅車仔麵食!新潮嘅位係,第一座位設計非常之好,夠晒位擺嘢又唔會覺得迫,而且款式又多、上菜速度又快,侍應服務又非常之好!呢一餐真係食得好滿意,一定會再嚟幫襯!今日放lunch嘅時候,我同同事見到一間新開嘅車仔麵餐廳,一入到黎好彩剩返兩個位俾我哋坐,新開都咁多人嚟食,真係好少見!車仔麵有唔同嘅面俾你選擇,見一個面都只係$13,加埋一個餸都只係$21有找,香港而家邊度仲搵到啲咁平嘅車仔麵食!而我就好貪心咁試咗佢唔同嘅餸,個人覺得佢嘅牛腩同雞翼真係好好食!牛腩係一舊一舊嗰種,唔會碎晒,而且真係好入味!雞翼方面,啲雞翼除咗夠晒入味之外,肉質好滑,唔會覺得好柴嗰種口感。而且真係要講下佢嘅麵嘅份量!係非常之多!!多到我同事係男仔都食唔晒,我諗佢嘅份量應該有兩個公仔麵咁多,最神奇嘅係竟然lunch time已經冇晒油面,代表佢哋嘅油面一定好好食,我下次自己都要試吓!除此之外,佢哋亦都有六款唔同嘅辣醬俾你選擇,包括左中國唔同六個地區嘅味道,枱上面亦都有介紹唔同辣醬大概嘅味道,非常貼心!如果你唔夠飽嘅話,仲可以而家唔同小食。我同同事就試咗佢哋嘅雞軟骨同埋芝士豆腐,佢雞軟骨嘅份量非常之多

如果你唔夠飽嘅話,仲可以而家唔同小食。我同同事就試咗佢哋嘅雞軟骨同埋芝士豆腐,佢雞軟骨嘅份量非常之多,而且唔會好油。

成餐俾我嘅感覺真係非常好,好有特色之餘,仲要好食!
2020-10-15 61 瀏覽
一入黎比環境吸引左,無諗過食車仔麵都有一個玻璃窗睇街景,有靚景食得都開心啲!不過今日有野做要takeaway,坐呢到都幾正!叫左啲小食:脆b生煎包$18好耐無食生煎包,外賣拎返去都仲熱香酥雞翼$18好入味~有3大隻四餸車仔麵我揀左米線$49,餸菜選擇:辣魚旦、冬菇、牛骨汁牛丸、雲吞仔,質素唔錯😄為左我健康起見整多個走油時菜$10🤠食辣所有幾個層次,可以睇下描述之後按個人喜好選擇~我好鍾意食酸辣

叫左啲小食:脆b生煎包$18
好耐無食生煎包,外賣拎返去都仲熱

香酥雞翼$18
好入味~有3大隻

為左我健康起見整多個走油時菜$10🤠

2020-10-15
2020-10-15 59 瀏覽
外賣回來,買淨餸,份量少得可憐,8元一份蘿白、8元一份冬菇、10元一份牛肚,就是圖中的份量,沒有湯 我只是想要菜底的車仔麵,只會光顧一次,以後都不會再光顧,大失所望。
2020-10-01 648 瀏覽
經過荔枝角,見到呢間呢賞麵既車仔麵店既車仔麵配料都幾多而且內裏座位設計好有一人拉麵店既風格都幾特別,就入去試下.自選車仔麵麻吉燒外層魚肉包住麻糬.入口外層彈牙內裏煙韌綿糯.牛腩牛腩唔會過肥,肉質入口輕易咬開略帶少少乾但唔影響味道,牛腩煮得十分入味.花枝丸內裏帶粒粒花枝肉,彈牙而且唔會過重麵粉.滷水蛋內裏蛋白都滷得入晒色,滷水味香濃又唔會過鹹.響鈴好少見到車仔麵店有響鈴揀,餐廳亦都好貼心地將響鈴放係最上層,令響鈴唔會比湯底浸淋.魚用春卷咬入口魚肉味香又夠彈牙,外層帶少少腐皮既豆香味.蘭花豆卜將豆卜切成一片片再係中間切開增加豆卜既𠮨湯力,入口充滿車仔麵既湯底之餘又重豆卜香味.蘿蔔無渣又香甜,煮得夠淋,夾起白蘿蔔通透.最特別係餐廳既配料,有6款辣椒醬最啱食辣既人.6款辣椒醬亦有齊詳細既簡介,可配合返自己既喜好去調辣.脆B生煎包外皮前得夠香脆,生煎包入口仲有好多肉汁.估唔到將生煎包變成圓餅形再煎香係咁好味.蜜糖燒賣燒賣脹卜卜,炸得外脆肉軟,內裏帶點點魚肉香.唔會炸得過乾身,外層少少蜜糖增添香甜感,夠惹味.雞軟骨外層炸漿唔會過厚,份量都幾多.炸得更脆會更香.

自選車仔麵

麻吉燒
外層魚肉包住麻糬.入口外層彈牙內裏煙韌綿糯.

牛腩

花枝丸
內裏帶粒粒花枝肉,彈牙而且唔會過重麵粉.

滷水蛋
內裏蛋白都滷得入晒色,滷水味香濃又唔會過鹹.

響鈴

魚用春卷
咬入口魚肉味香又夠彈牙,外層帶少少腐皮既豆香味.

蘭花豆卜

蘿蔔
無渣又香甜,煮得夠淋,夾起白蘿蔔通透.

脆B生煎包

雞軟骨
外層炸漿唔會過厚,份量都幾多.炸得更脆會更香.

• 脆B生煎包
2020-09-25 82 瀏覽
疫有d緩和,今日都終於要返下公司,放lunch嘅時候本身同同事都唔知食乜,走左去壽司郎後面條街到行下見到有間裝修幾四正嘅車仔麵就行左入去食其實lee張相係出返黎嘅時候影,都幾多人等位下😱好彩我早少少放lunch唔洗等😎入面格局有少少香港版一蘭,兩個兩個間開左塊板,宜家疫情嚴重,食嘢都叫做幾安心😌望向廚房,都見到d嘢好新淨好乾淨,都食得幾安心其實有幾張menu,有早餐,下午茶同樓下lee張,因為係lunch,我揀左樓下嗰張嗌,都幾多選擇,飲品跟車仔麵都係加6蚊,d餸嘅價錢又合理👍🏻👍🏻等緊嘅時候,我留意到個位都有幾多information同幾high tech,原來仲可以scan QR code點餐,慳返d錢,車仔麵本身每個客黎就要哂一張紙,咁樣嘅做法我好欣賞,為環保出一分力🌍🌍佢辣醬都有好多種揀,個座位前面有張紙好清楚解釋哂,鐘意食辣嘅人不妨試下😃大食仔嘅我地仲嗌左d小食雞軟骨 - 脆卜卜,裏面唔會話太乾身蜜糖燒賣 - 都幾特別,外身又係脆脆地夾埋d蜜糖果然好味時菜 - 今日咁岩係唐生菜🥬😃雞翼+蘭花豆卜+牛丸+脆皮腸 - 樣樣都好大件,食完好滿足😚同事嗌左牛丸+花枝丸+咖喱魷魚+冬菇

望向廚房,都見到d嘢好新淨好乾淨,都食得幾安心

大食仔嘅我地仲嗌左d小食
雞軟骨 - 脆卜卜,裏面唔會話太乾身
蜜糖燒賣 - 都幾特別,外身又係脆脆地夾埋d蜜糖果然好味
時菜 - 今日咁岩係唐生菜🥬😃

同事嗌左牛丸+花枝丸+咖喱魷魚+冬菇,望落去都好足料🤩

我加左6蚊要凍檸茶,隻杯好特別😄😄

食完我地兩個都覺得性價比高,係公司附近有lee間嘢真係好,慳返唔少錢又食得飽😋

2020-09-25
2020-09-24 68 瀏覽
荔枝角附近有勁多美食,不過車仔麵就唔多選擇,疫情既關係,都好少出街食飯,原來附近開左一間新既車仔麵店都唔知,今日一於試下,呢間店都算幾多座位,裝修簡潔,有特式,每個座位前面都有一塊板隔住,非常衛生,呢間店仲設有外賣自取手機自助落單,好方便。今日選左四款餸,一款麵,值得一讚係外賣會將湯分開裝,咁樣拎到返公司D湯就唔會乾哂。麵底選左米線,配料有魚肉春卷、蘭花豆卜、花枝丸、豬軟骨。湯底清甜,另外仲加左秘製辣汁,秘製辣汁唔會太辣,但非常香口。

2020-09-24
2020-09-24 519 瀏覽
好鍾意嚟呢間車仔麵,因為可以自己靜靜地cill番個下午😍一個人食晏其實又有咩怕喎🤪呢度每張枱都放咗一系列既辣醬,真材實料,由小辣至大辣,加落去車仔麵度食,非常惹味😋而且非常乾淨🤪新潮車仔麵🍜車仔麵最開心就係可以瘋狂嗌餸食,呢度仲可以淨係叫餸唔使食麵底添😊😊🌟牛骨汁牛丸加入牛骨湯精華原粒牛脂粒和牛孖筋,食過真係返唔到轉頭,所以真係心思思成日想就返嚟食😊你睇吓我一嗌嗌咗幾多粒👀🌟鹵水豆腐,豆腐入口非常滑,仲好有豆味,清清地既鹵豆腐🤪🌟蠔皇冬菇,厚身又大隻,味道香濃正呀😋 🌟蘿蔔炇得又腍又入味,清甜冇渣,超好食🌟推介要嗌牛腩🤩份量勁多,件件要大大舊,性價比好高,牛腩肥瘦適中,炆得好入味,炆得好淋身,最重要就係嗰腩汁,每食一口都索哂腩汁既湯底,真係夠哂濃郁🌟🌟極有港式風味添呀💕再嗌左碟烚生菜,爽甜份量多😚配埋蠔油冇得輸呀🌟🌟🌟最後嗌多杯凍檸茶,茶底照舊好飲🌟

🌟鹵水豆腐,豆腐入口非常滑,仲好有豆味,清清地既鹵豆腐🤪

🌟蠔皇冬菇,厚身又大隻,味道香濃正呀😋

🌟蘿蔔炇得又腍又入味,清甜冇渣,超好食

再嗌左碟烚生菜,爽甜份量多😚配埋蠔油冇得輸呀🌟🌟🌟

最後嗌多杯凍檸茶,茶底照舊好飲🌟

2020-09-24