2024-03-01 25 瀏覽
剛好去完黃大仙見工, 然後約朋友吃晚飯, 在附近找了間看起來不錯的餐廳。最重要是看著價錢還地道嘛!裡邊比想像大, 而且坐座位都挺寬, 坐得還不錯蠻舒服。叫朋友點了個牛油雞翼二人餐, 除了牛油雞翼, 裡邊包括自選一份前菜, 一個素菜, 兩碗麵及飲品。牛油雞翼, 很油的牛油味, 皮炸得好鬆脆, 裡邊雞肉仍是多汁很滑身。好味~前菜選了鮮蝦柚子沙律, 蝦肉挺大又彈牙, 柚子肉也是一大一大塊, 吃時很爽的口感。酸酸甜甜, 很開胃。然後我們選了上湯蘿蔔, 很入味, 挺鮮, 又不會煮得太淋身。朋友叫了牛坑腩片河粉, 試了塊, 肉質不錯, 很有咬感。湯河有一定水準, 最重要份量十足, 裡邊麵量可不少。我叫了香矛雞翼金邊粉, 雞翼很香口, 麵還是很多, 真的比想像實惠啦!飲品加錢叫了椰青跟冰沙, 冰湯很有趣! 另外叫了份蒜容包, 剛烤出來好味道, 又熱又香口。那麼多菜都是$300以下, 這間店真的很適合平日來吃啦! 平民價!又大大碗~

飲品加錢叫了椰青跟冰沙, 冰湯很有趣!

另外叫了份蒜容包, 剛烤出來好味道, 又熱又香口。
【黃大仙•越一越南牛肉粉專門店】@ππππππππππππππππππππππππππππππ黃大仙飛鳳街越式香芧出色餐廳綜合牛肉湯河粉大勒咖哩牛腩飯青木瓜牛肉沙律北寧香茅雞翼兩隻熱咸柑桔水及椰青綜合牛肉湯河粉:一碗好的牛肉湯河粉,湯頭是關鍵。這款湯河粉的湯底濃郁而不油膩,牛肉的鮮甜與各種香料如香菜的香氣完美結合。河粉條滑而不爛,吸收了湯汁的精華。綜合牛肉的部分,從牛腩到牛肚,肉質各有特色但統一呈現出嫩滑,尤其牛腱部分,烹煮到恰到好處,咬勁十足且富有彈性。大勒咖哩牛腩飯:咖哩牛腩的辛香濃烈,伴以微辣感,引起味蕾的共鳴。牛腩是經長時間燉煮至軟嫩,肉質與咖哩汁相互滲透,滿口牛肉的醇厚與香料的餘韻讓人回味無窮。搭配的白飯吸飽了咖哩的精華,每一口都是享受。青木瓜牛肉沙律:這道菜的色澤鮮亮,是一盤顏值與口感並存的開胃菜。青木瓜的爽脆與薄片牛肉的嫩滑,加上特製的酸辣醬汁,相得益彰。沙律中的花生碎增加了香脆的口感,一口接一口,既清新解膩又充滿濃郁風味。北寧香茅雞翼兩隻:小份的雞翼,經過香茅等香料的醃製,表皮炸得金黃酥脆,撲鼻的香茅味讓人食指大動。熱咸柑桔水及椰青:餐後飲料是味蕾休息的時間。熱咸柑桔水
【黃大仙•越一越南牛肉粉專門店】@

大勒咖哩牛腩飯:

青木瓜牛肉沙律:

北寧香茅雞翼兩隻:

熱咸柑桔水及椰青:
餐後飲料是味蕾休息的時間。熱咸柑桔水以其獨特的咸酸口味,暖胃又提神,柑桔的清香舒緩著飽腹感。而椰青則是一種風味截然不同的選擇,自然的甜味和清涼感,能夠有效地平衡前面的辛辣和重口味,為整頓餐劃上完美的句點。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 200
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#黃大仙美食 #越一越南牛肉粉專門店 #web3黃大仙 #越一越南牛肉粉專門店 #黃大仙美食 #黃大仙
#越南菜 #越南河粉 #牛肉河粉 #香港生活 #香港必吃 #香港探店 #香港打卡 #香港美食 #香港 #越一越南牛肉粉專門店 #黃大仙美食 #黃大仙
#越南菜 #越南河粉 #牛肉河粉
#香港美食 #香港 #hkfood #hkrestaurant #topcitybiteshk
越一越南牛肉粉專門店
黃大仙鳳凰新村環鳳街12號地舖
黃大仙鳳凰村附近的斜路橫巷有唔少好西食,呢次試左間越南菜餐廳,環境幾光鮮衛生,食物大件夾抵食,性價比高。① 一人湯粉餐雞絲河粉加扎肉,香茅雞翼,椰汁綠豆冰 $103② 一人撈檬餐香茅豬頸肉撈檬,炸蝦餅(半份),熱柚子茶 $88一人餐$88有碗湯粉或撈檬,一份少食加杯飲品,朋友加餸所以加多$15。兩碗粉都好大碗,好足料。湯河湯底清甜,雞絲肉嫩;撈檬有生菜青瓜蘿蔔花生炸蒜,加埋個汁撈匀好好味,而且口感豐富。豬頸肉量多,每塊都大件鬆軟又爽口。小食都叫左炸物,但唔會覺得油膩,蝦餅結實彈牙。跟餐飲品可選$18以下,已經包括一般特飲例如三色冰,鹹檸七等等,好抵!③ 軟殼蟹米紙卷 $52④ 柚子鮮蝦沙律 $58米紙卷包得好札實,塞滿料,有粉絲,青瓜,生菜,軟殼蟹脆口。份柚子沙律就勁大份,微酸微辣好開胃,食完啲柚子已經有飽腹感。

雞絲扎肉河粉

香茅豬頸肉撈檬
套餐小食  -  蝦餅  /  雞翼
軟殻蟹米紙卷
2024-02-26 322 瀏覽
好似飛咗去越南嘅下午茶☕️✈️🇻🇳元宵節同朋友去黃大仙廟市集附近玩,之後我哋就揀咗間餐廳🍴坐低慢慢傾下計聚下舊。啱啱好,我哋去嘅時候係下午茶時間,可以加錢換小食同埋飲品。北寧香茅雞翼湯河 $45 (我哋揀咗金邊粉)始終都係有少少凍嘅天氣,所以食一啲有湯嘅嘢都幾好。香茅雞翼有三件,煎得好惹味!老街香茅豬頸肉飯 $48豬頸肉薄薄地,有燒烤嘅感覺。比想像中嘅口感柔軟。整體嘅呢度菜式都幾好食。佢跟餐餸一碗冬瓜湯,趁熱飲!下午茶升級優惠,我哋每個餐,分別都加配一份小食。牛肉青木瓜沙律 $28青木瓜酸酸甜甜,連埋啲牛肉好好食!西貢扎肉蒸粉包(半份) $18推薦呢一個小食,外層有少少粉果嘅感覺,成個扎肉基本上一口就已經可以品嚐,啖啖扎肉嘅滋味,令我想起去越南旅行嘅回憶!朋友叫咗個椰青 $28因為佢話想食得健康啲,見佢不停咁樣喺度不椰子肉,又話啲嘢椰子汁好新鮮!越式滴漏咖啡 ☕️ $18 (熱)我就揀咗越南咖啡,上邊有一個滴漏器皿,加上沸騰嘅熱水,就會見到一滴滴嘅黑色咖啡,慢慢由上面嘅器皿滴落去已經放咗牛奶嘅玻璃杯入面。慢慢一路食嘢一路等呢個咖啡自己沖好!沖完之後就移開上面嘅滴漏器皿,用匙羹🥄慢慢攪拌,令到
好似飛咗去越南嘅下午茶☕️✈️🇻🇳

啱啱好,我哋去嘅時候係下午茶時間,可以加錢換小食同埋飲品。

北寧香茅雞翼湯河 $45 (我哋揀咗金邊粉)
北寧香茅雞翼湯河

老街香茅豬頸肉飯 $48
老街香茅豬頸肉飯

下午茶升級優惠,我哋每個餐,分別都加配一份小食。

牛肉青木瓜沙律 $28
青木瓜酸酸甜甜,連埋啲牛肉好好食!
牛肉青木瓜沙律

西貢扎肉蒸粉包(半份) $18
西貢扎肉蒸粉包(半份)

朋友叫咗個椰青 $28
椰青

越式滴漏咖啡 ☕️ $18 (熱)
我就揀咗越南咖啡,上邊有一個滴漏器皿,加上沸騰嘅熱水,就會見到一滴滴嘅黑色咖啡,慢慢由上面嘅器皿滴落去已經放咗牛奶嘅玻璃杯入面。慢慢一路食嘢一路等呢個咖啡自己沖好!沖完之後就移開上面嘅滴漏器皿,用匙羹🥄慢慢攪拌,令到黑咖啡同埋牛奶混合為一。有少少美式咖啡嘅感覺,牛奶味比較淡,咖啡味香濃!
越式滴漏咖啡

我哋係窗口嘅位置,光線十足。空間感都唔錯。

職員態度友善,上菜都算快嘅!

下午茶
北寧香茅雞翼湯河
老街香茅豬頸肉飯
牛肉青木瓜沙律
越式滴漏咖啡
  • 西貢扎肉蒸粉包(半份)
2024-02-21 18 瀏覽
新年同屋企人去黃大仙廟拜拜,聽同事講呢間越南野大份夾抵食,位置近黃大仙街市,都唔難搵。環境都算闊落,播住耳熟能詳的舊廣東歌。我地叫左3個一人dinner set,$88已包主食、小食同特飲。豬頸肉檬粉 佢個豬頸肉超超超好食,豬頸肉應該係切片再用醃料醃過,邊位煎到焦香咬落又唔嚡!推薦大家一定要試!而牛肉湯底都好夠味。小食叫左酸辣鳳爪,口感爽脆,味道刺激,甜、酸、辣同時衝擊 真係錯,而稱讚佢整到好入味。撈檬餐雞絲撈檬份量嚇親真係超級大份,味道偏清淡老人家一定鍾意,所以鍾意食濃味野的我就一般,不過餐台上有調味料畀你自己調味的。配料有雞絲、青瓜絲、蘿蔔絲等!香茅雞翼 (2隻)炸到外脆內juicy,非常好,但得兩隻唔夠喉。咖喱牛腩飯牛腩同薯仔炆得好淋又入味,肉質唔嚡很,咖喱味重唔太食到椰汁味,配上白飯絕配!仲有餐湯送添。扎肉蒸粉包 (2件)個人覺得粉包好好吃,我好鍾意食腸粉,而粉包的皮有點像腸粉,所以特別愛吃,而扎肉就普普通通,冇驚喜。飲品跟餐叫左、椰汁紅豆冰、椰汁三色冰同熱咸甘桔水。我超推薦佢地個椰汁三色冰,珍多冰同三色冰的椰香超香濃,超好飲又唔會過甜!再叫左上湯生菜$20同越式豬扒包$48。

豬頸肉檬粉

撈檬餐雞絲撈檬

香茅雞翼 (2隻)
炸到外脆內juicy,非常好,但得兩隻唔夠喉。

咖喱牛腩飯

扎肉蒸粉包 (2件)

再叫左上湯生菜$20同越式豬扒包$48。有兩大塊香茅豬扒,仲有洋蔥、蘿蔔絲,每一啖都有菜有肉,足食完一個其實係夠飽肚。

2024-02-21 28 瀏覽
慈雲山我地比較少到訪,今晚聽朋友介紹💁🏻‍♀️ ,專程去試下位於環凰街的😋 ,去食我地至愛嘅越南菜😍❤️ 。生牛肉粉係越南菜裡面,必點嘅經典菜式👍 我地當然必定叫黎食😍 碗內牛肉新鮮又嫩滑,在熱湯內灼幾秒,已吸收了濃稠的骨湯精華,再配上Q彈有咬口既河粉,真係食到𠽌𠽌聲😚😚炸蝦餅香脆又不失結實感,食落彈牙夠酥脆,超級足料食得出內餡全部係蝦肉📍🦐🦐🦐 香茅豬頸肉食落肥美爽口,醮上甜酸汁一齊食,好惹味超開胃😋😋😋豬扒醃得好入味,每一啖都充滿獨特既香辛料味,烤得啱啱好,保留了豬扒的嫩滑感,非常出色🤩🌟 。最後嘆埋個大椰青🥥 和三色冰🍹 ,為豐富又美味既一餐劃上完美既句點🤤🫶 🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥餐廳名稱:越一越南牛肉粉專門店餐廳地址:黃大仙鳳凰新村環鳳街12號地舖#越一越南牛肉粉專門店 #黃大仙美食 #黃大仙 #越南菜 #越南河粉 #牛肉河粉 #香港生活 #香港必吃 #香港探店 #香港打卡 #香港美食 #香港 #hkfoodie #foodie #foodiehk #吃貨 #食好西 #food #foodporn #foodphotography #相機食先 #正能量企鵝 #コウペンちゃん #ko
慈雲山我地比較少到訪,今晚聽朋友介紹💁🏻‍♀️ ,專程去試下位於環凰街的[越一]😋 ,去食我地至愛嘅越南菜😍❤️ 。

🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥

餐廳名稱:越一越南牛肉粉專門店
餐廳地址:黃大仙鳳凰新村環鳳街12號地舖

#越一越南牛肉粉專門店 #黃大仙美食 #黃大仙
#越南菜 #越南河粉 #牛肉河粉 #香港生活 #香港必吃 #香港探店 #香港打卡 #香港美食 #香港 #hkfoodie #foodie #foodiehk #吃貨 #食好西 #food #foodporn #foodphotography #相機食先 #正能量企鵝 #コウペンちゃん #koupenchan

【黃大仙區】【越一越南牛肉粉專門店】同同事春哥嚟到黃大仙鳳凰新村附近搵嘢食,見到呢間越南嘢幾似樣,就入去試吓。入到去都幾光猛,藍色梳化配木色櫈,幾有越式風情。我哋去到嗰陣都幾多人喺度食嘢,要坐到入面,不過咁啱就喺正自助斟水機隔離,方便。我哋去到嗰陣咁啱就係下午茶時段開始,咁梗係一人要一個下午茶再 share 食啦。我哋試咗 $42 嘅「越一生牛肉湯河」同埋 $48 嘅「老街香茅豬頸肉湯河」作為主食,兩者都幾好食,仲有青檸同辣椒,可以隨意榨落去個湯度。佢哋啲下午茶餐仲有升級優惠,每款套餐可以加錢配一款小食,我哋就加 $28 試「紅河炸蝦餅」同加 $18 試埋「大勒扎肉米紙卷」,前者係一塊一開二嘅炸蝦餅,唔係粉紅色肉嗰款,點埋甜辣雞醬就啱啱好,感覺冇咁熱氣。跟住個米紙卷就走清新路線,好清爽。再散叫 $52 嘅四隻「法式牛油蒜蓉雞翼」,一上菜都嘩一聲,好肥美,勁香牛油味,食落仲有蒜味,正。嘢飲方面,春哥加 $4 飲「凍檸茶」,我加 $8 飲「凍薏米水」,埋單 $200,勁飽。。。(地址:黃大仙鳳凰新村環鳳街12號地舖)@pho1.hk#1amfoodie #foodie #hkfoodie

(地址:黃大仙鳳凰新村環鳳街12號地舖)

@pho1.hk

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am黃大仙區 #鑽石山 #黃大仙 #越一越南牛肉粉專門店 #越一 #越南菜 #越一生牛肉湯河 #老街香茅豬頸肉湯河 #紅河炸蝦餅 #大勒扎肉米紙卷 #凍檸茶 #凍薏米水 #法式牛油蒜蓉雞翼 #黃大仙美食 #越南河粉 #牛肉河粉 #香港美食 #香港 #hkrestaurant #topcitybiteshk #1am1300 #1ambackup
細個住係西貢,會成日去鳳凰新村同鳳德村陪媽媽行街市,今日放工後舊地重遊,行翻去鳳德公園懷緬一下,然後去左附近既越一餐廳食越南菜。星期一晚餐廳既電話響過不停,外賣一單接一單,久唔久亦會有熟客仔一坐低就講句“照舊”,眼見呢一間餐廳應該係區內幾有名氣亦有回頭客,而我試過後,都應該會成為回頭客。🤩💖越南菜一定要試下火車頭湯河,湯底清甜,牛肉肉質好好,份量超大,如果係冑口大既男士都應該夠食。🥰另外嗌左碗蟹肉湯河,用上勁多既蟹肉碎同埋蕃茄,睇得同食得出廚師既心思,呢碗又係勁大碗,一個女仔有機會食唔哂呢。😆我地仲嗌左小食拼盤,一上桌,嘩左一聲,好大盤。😱😱😱店員呈上既時候配上一小碟酸甜醬,再配一個空碟話用來倒魚露,好貼心。小食拼盤既雞翼無得頂,超級入味,雞翼上面加上炒香左既乾蒜,配合店家既獨門秘方,超級好味道。🤩春卷炸得好啱時間,配合生菜包加上酸甜醬,內里既磨菇絲菜絲,好野味。越式粉包一直係我既至愛,呢間餐廳係一客扎肉係上面,seasoning做得好正令人一口接一口。💖埋單三百幾蚊,超值,會再來的。💖埋單時店員猛甘話招呼唔到,但其實佢已經好好招呼,每一度菜上桌都會講解下,希望你地繼續好生意,客似雲來

我地仲嗌左小食拼盤,一上桌,嘩左一聲,好大盤。😱😱😱

埋單三百幾蚊,超值,會再來的。💖
埋單時店員猛甘話招呼唔到,但其實佢已經好好招呼,每一度菜上桌都會講解下,希望你地繼續好生意,客似雲來。🥰

2024-02-05
  • 牛油蒜蓉雞翼
  • 炸蝦餅
2024-02-06 9 瀏覽
朋友係黃大仙返工, 我想約佢食飯, 佢就推薦左一間叫做越一既越南菜, 佢話性價高, 而且味道好好, 所以我就跟住佢去搵食啦入面既環境乾淨整齊簡潔, 好多個卡位, 坐得舒服傾計開心牛油蒜蓉雞翼4件-$52外皮牛油味濃, 蒜蓉味勁香口, 口感香脆, 仲保持到入面既肉汁, 幾正既前菜 炸蝦餅-$56蝦既比例應該幾高, 已經夠晒彈牙, 沾個泰式辣醬更加吊起成個鮮味, 唔錯既一個前菜火車頭湯河粉-$72火車頭河既配料勁豐富, 有牛肉, 牛丸, 牛栢葉, 牛腩片, 每樣配料都好好味, 而且個湯底味道都好濃, 個咁滑既可粉吸左D味, 令成個粉更好味蟹肉蕃茄湯檬粉-$65蕃茄湯真係真材實料, 飲到啖啖濃厚既蕃茄湯味道, 而且蟹肉唔少, 整體感覺好好椰青-$36, 咸零梳打-$18椰青清甜無比;而個咸零梳打飲落夠晒爽越一整體黎講真心唔錯, 性價比高, 唔怪得朋友會推薦我食啦
佢話性價高, 而且味道好好, 所以我就跟住佢去搵食啦

入面既環境乾淨整齊簡潔, 好多個卡位, 坐得舒服傾計開心

牛油蒜蓉雞翼4件-$52

炸蝦餅-$56

火車頭湯河粉-$72

蟹肉蕃茄湯檬粉-$65

椰青-$36, 咸零梳打-$18
椰青清甜無比;而個咸零梳打飲落夠晒爽

越一整體黎講真心唔錯, 性價比高, 唔怪得朋友會推薦我食啦
2024-01-31
2024-02-06 19 瀏覽
放假同屋企人買年貨,嚟到鳳凰邨呢邊覓食,嚟咗越一食個Lunch。越一火車頭河粉火車頭湯底非常好飲,搭配米粉和各種配料。河粉本身柔軟滑嫩,配上其他配料的豐富口味,呈現出一種鮮美的風味組合。咖哩牛腩飯肉質軟嫩入味。咖哩的香料和牛腩的鮮甜相互融合,創造出濃郁的口味。搭配飯食用,可以讓咖哩的風味更好地與米飯融合。酸辣鳳爪辣味十足的雞爪,口感彈牙。酸辣的調味使得鳳爪帶有一種刺激的口感,同時也帶來了一種酸辣的風味。這道菜常常作為開胃菜或點心,非常受到喜愛。椰青椰青的果肉爽脆多汁,帶有淡淡的椰香。飲用椰青可以解渴,同時也提供了一些營養和電解質。熱咸甘吉水熱咸甘吉水具有獨特的口感,既甜又帶有一點酸味,是一種受歡迎的熱飲料。

越一火車頭河粉

• 椰青
  • 酸辣鳳爪
  • 生牛肉湯河
2024-02-04 20 瀏覽
最近天氣非常濕滯,不太有胃口,所以想吃味道清爽的越南菜。見這間餐廳的評價不錯,價錢又是街坊價,所以就去一試。雖然只是街坊小店,但餐廳的環境很光猛,座位闊落,坐得舒服。侍應雖然頗忙,但還能保持服務態度,值得一讚。🍽️ 海南雞 (半隻,$88)海南雞肉質嫩滑,肥瘦適中,即使是雞胸部分也不會過嚡。餐廳提供的醬汁很齊全,有薑蔥蓉、酸辣汁和黑醬油,令菜式味道更豐富。🍽️ 香茅牛肉撈檬 (一人餐$88)牛肉份量多,香茅味道很入味,香煎的時間剛好,能保持牛肉的嫩度。配菜多而豐富,配上酸辣汁,吃得很醒神。🍽️ 扎肉蒸粉包 (跟餐)扎肉包內有木耳甘荀等材料,粉皮的厚薄適中,配上外加的扎肉和炸蒜等,一口能吃出多個層次。🍽️ 酸辣鳳爪 ($56)這個鳳爪有少辣,但是可接受,更能令人越吃越開胃,配上爽脆清新的洋蔥、芹菜和蕃茄等伴菜,令人忍不住一口接一口。🍽️ 椰汁紅豆冰 (跟餐)難得這個紅豆冰跟餐也不用加錢,而且質素一點也不馬虎,紅豆煮得很飽滿起沙,但又保持粒粒分明,值得一試。

🍽️ 海南雞 (半隻,$88)

🍽️ 香茅牛肉撈檬 (一人餐$88)

🍽️ 扎肉蒸粉包 (跟餐)

🍽️ 酸辣鳳爪 ($56)

🍽️ 椰汁紅豆冰 (跟餐)
2024-02-02 18 瀏覽
這間位於黃大仙的【越一越南牛肉粉專門店】,主打越南菜,有多款特色的越南小食、沙律、主食及飲品等,價錢便宜且不用加一。另外還有套餐供應。火車頭套餐包了兩個小食及一碗二人湯粉。越一火車頭湯金邊粉金邊粉超大碗,有牛丸、牛栢葉,生牛肉、牛腩等,牛肉湯底濃郁鮮甜。扎肉蒸粉包&香茅雞翼粉包新鮮熱辣,而且很滑,表面是爽口的扎肉。雞翼炸至金黃香脆,有陣陣香茅味。柚子鮮蝦沙律柚子加了花生碎、泰式酸辣汁後更添惹味,鮮蝦新鮮彈牙。金邊軟殼蟹米紙卷軟殼蟹入口香脆,配上酸汁及蔬菜更清新開胃。紅河炸蝦餅蝦餅比較腍身,配上泰式酸辣醬減輕油膩感。

另外還有套餐供應。火車頭套餐包了兩個小食及一碗二人湯粉。

越一火車頭湯金邊粉

扎肉蒸粉包&香茅雞翼

柚子鮮蝦沙律
柚子加了花生碎、泰式酸辣汁後更添惹味,鮮蝦新鮮彈牙。

金邊軟殼蟹米紙卷
軟殼蟹入口香脆,配上酸汁及蔬菜更清新開胃。

紅河炸蝦餅
蝦餅比較腍身,配上泰式酸辣醬減輕油膩感。
2024-02-01 22 瀏覽
嗚呼~ 今次踩入呢間越南餐廳,真係大滿足! 海南雞飯嘅雞塊超級smooth,真係滑到喳口,雞飯選擇攞咗傳統嘅油飯啦,又香又俐,入口即溶,定係飯上天啊!配上嗰撻辣醬,正宗得嚟唔會辣到燶口,一啖一啖都話得上「鮮上加鮮」!講到小食,春卷炸到啱啱好👌,咬落去啲脆度啱哂,就算嘴巴薄皮啲,都絕對零壓力。加咗生菜,爽口得嚟少咗罪惡感。蝦餅真係有得講,金黃酥脆,足料蝦味超正,食完個口中意,頂硬上!河粉份量給得好滿足,扎肉、豬扒、雞翼湊一齊嚟,一個字 - 讚!椰汁綠豆冰嘅椰香迷人,冰冰涼涼咁,係食完滾燙河粉之後嚟杯呢個,真係正!食完呢頓餐,滿足嗰感覺好似食完粤式早茶咁,又滿足又開心。我覺得這間餐廳性價比超級高,街坊走過路過唔好錯過呀!服務員仲好nice,整體來講,真係好過癮!👍🥢🍽️

2024-01-30 13 瀏覽
去朋友屋企附近食飯,朋友推介呢間話係佢飯堂,價錢抵食質素高!仲有二人套餐200蚊左右唔洗加一,真係抵食!咖哩湯好味道,仲有必食雞翼🤤食完一啲都唔口渴,感覺冇味精推介!🍜咖哩牛腩湯河粉 $58推介咖哩湯配河粉好正,河粉好掛湯汁,牛腩正常發揮,有一兩件唔係勁淋,大大碗男仔食都好足夠🍜牛丸湯金邊粉 $52湯底清甜,牛丸份量多,有5粒!🐥牛油蒜蓉雞翼 $52推介!雞翼好滑,仲有好香既牛油蒜茸好味,炸皮都好脆🦐炸蝦餅 $56蝦餅好香蝦味,大大塊好食,推介🫔越一春卷 $42呢款比較重口味,食另外兩款小食好味啲

🍜咖哩牛腩湯河粉 $58

🍜牛丸湯金邊粉 $52
湯底清甜,牛丸份量多,有5粒!

🐥牛油蒜蓉雞翼 $52
推介!雞翼好滑,仲有好香既牛油蒜茸好味,炸皮都好脆

🦐炸蝦餅 $56
蝦餅好香蝦味,大大塊好食,推介

🫔越一春卷 $42
呢款比較重口味,食另外兩款小食好味啲

2024-01-24 11 瀏覽
住黃大仙好友推介價錢親民又不收加一的越一越南牛肉粉專門店,餐廳環境乾淨企理。我們點左海南雞套餐 $188,有海南雞(半隻)上湯生菜柚子鮮蝦沙律兩碗油飯餐飲2杯。🥢半隻海南雞:都幾大碟,雞肉質嫩滑,配三種醬料提升美味,🥢上湯生菜:🥬嫩綠很新鮮。🥢柚子鮮蝦沙律:蝦🍤大大隻,柚子勁多,洋蔥🧅好爽口,柚子酸酸甜甜很醒胃。🥢油飯:香軟可口。🍹餐飲:椰汁紅豆冰,🫘夠淋椰香味濃。椰汁三色冰,賣相靚靚。值得推薦好豐富抵食二人餐👍👍鮮蝦米紙卷$48,蝦仁🍤彈牙,配料豐富,很美味好吃😋。香茅豬扒$54,香料足味道好。
我們點左
海南雞套餐 $188,
有海南雞(半隻)
上湯生菜
兩碗油飯
餐飲2杯。
🥢半隻海南雞:都幾大碟,雞肉質嫩滑,配三種醬料提升美味,
🥢上湯生菜:🥬嫩綠很新鮮。
🥢油飯:香軟可口。
🍹餐飲:椰汁紅豆冰,🫘夠淋椰香味濃。
椰汁三色冰,賣相靚靚。
值得推薦好豐富抵食二人餐👍👍

鮮蝦米紙卷$48,蝦仁🍤彈牙,配料豐富,很美味好吃😋。
香茅豬扒$54,香料足味道好。
  • 椰汁三色冰
  • 椰汁紅豆冰