2018-06-01 280 瀏覽
今日又係咁熱⋯真係路講得笑⋯連商場都好似冇冷氣咁!所以決定買外賣番公司食!左行右行決定食越棧!我諗我有半年冇食過啦!所以決定叫個外賣!因為肚餓既關係,決定食紅米飯唔食河粉!個紅米飯煮得幾好食,唔林唔硬剛剛好!但係d餸就麻麻啦⋯⋯札肉同上面既粉絲冇咩味道,好似食緊紙皮咁⋯0分豬扒份量都多既,但係好鬼咸同硬!要好大力咬先分開到塊豬扒⋯真係喊多掂果2隻雞翼已經係叫做最好味⋯不過凍左都係差小小!雖然杯凍檸茶我叫左小冰小甜,但係佢直程係冇味⋯我又好似係到似緊苦茶咁!$64 食衣個午餐唔值囉!下次不會幫襯
因為肚餓既關係,決定食紅米飯唔食河粉!
個紅米飯煮得幾好食,唔林唔硬剛剛好!但係d餸就麻麻啦⋯⋯
札肉同上面既粉絲冇咩味道,好似食緊紙皮咁⋯0分
果2隻雞翼已經係叫做最好味⋯不過凍左都係差小小!
$64 食衣個午餐唔值囉!下次不會幫襯
2018-06-01
15 分鐘 (外賣自取)
2018-05-02 244 瀏覽
招牌生牛肉湯河Dry 睇貌相,不怎麼吸引, 味道聞落都算濃郁....試落口湯味道不曾,牛肉方面出哂事🤦🏻‍♀️牛肉太原,有啲鞋口.... 慶幸沒有筋, 河粉及芽菜方面沒有什麼特別

招牌生牛肉湯河
Dry 睇貌相,不怎麼吸引,
味道聞落都算濃郁....
試落口湯味道不曾,
牛肉方面出哂事🤦🏻‍♀️
牛肉太原,有啲鞋口.... 慶幸沒有筋,
河粉及芽菜方面沒有什麼特別
2018-04-14 195 瀏覽
下午茶餐,點了越式牛脷飯,送來的飯就夠晒多,但可憐兩小塊牛脷還要切成幾小塊,而且淡而無味,白烚一樣,無汁無味,連咸味都無,何來越式?!?!真係好差!一送來就知中伏,如果可以的話,我寧願起身就走,當無入過嚟!
一送來就知中伏,如果可以的話,我寧願起身就走,當無入過嚟!
2018-02-13 365 瀏覽
今日同老公小朋友係柴灣戲院睇完戲就行去商場食下午茶下午茶個menu係印埋係個主menu上面,老公搵黎搵去都見唔到, 就問個侍應其實係邊架? 個侍應都搵左好耐先指到出黎.... 個menu design 有待改善我地叫左1. 豬扒金邊粉(40蚊) 加4蚊要椰汁三色冰2. 豬頸肉河粉(40蚊) 加4蚊一個椰汁紅豆冰3. 越式豬頸肉蝦片拼香茅雞翼( 40蚊) 配檸蜜之後個店員好惡咁走黎話冇哂豬頸肉轉豬扒, 我心諗我個金邊粉已經係豬扒, 我地想轉其他食物, 之後轉左做:1. 豬扒金邊粉(40蚊) 加4蚊要椰汁三色冰2. 生牛肉河粉(40蚊) 加4蚊一個椰汁紅豆冰3. 越式扎肉蝦片拼香茅雞翼( 40蚊) 配檸蜜上菜喇, 碗麵份量係下午茶份量, 好細碗, 湯底好飲 , 有落蔥莞茜等, 黃豆芽放左係d金邊粉下面, 差d以為冇芽菜, 味道中上, 份量偏少, 河粉係好食過金邊粉既, 滑d叫左佢俾兩份青檸辣椒圈, 佢叠埋兩個上俾我, 我有冇當過我係客呀? 個小食扎肉蝦片同雞翼好流, 十分差, d粉絲好難食, 雞翼細隻唔新鮮, 食落臭臭地飲料椰汁三色汁 係有紅豆蓉, 綠豆蓉同綠色長條啫喱, 個啫喱似的物體食
今日同老公小朋友係柴灣戲院睇完戲就行去商場食下午茶

1. 豬扒金邊粉(40蚊) 加4蚊要椰汁三色冰
2. 生牛肉河粉(40蚊) 加4蚊一個椰汁紅豆冰
3. 越式扎肉蝦片拼香茅雞翼( 40蚊) 配檸蜜

飲料
椰汁三色汁 係有紅豆蓉, 綠豆蓉同綠色長條啫喱, 個啫喱似的物體食落似橡根, 椰汁好甜加上紅綠豆蓉, 係甜到一個點, 我覺得幾難飲

椰汁紅豆汁 情況差不多, 美心好飲d

檸蜜好抵飲, 唔駛加錢又唔會太甜

總結: 沒有應有的待客之道, 下午茶叫湯河餐加檸蜜最抵食

千其唔好叫小食
2018-02-12
2017-10-30 410 瀏覽
今日行開CHAI WAN,肚子餓,選擇再次去越棧食,不過就去柴灣呢間,下午茶時段,叫咗餐的香茅豬扒湯檬粉配熱奶茶,我覺得香茅豬扒好食,肉質腍,夠熱,味道吾錯,檬粉又滑吾黏口,但奶茶就麻麻了,第一吾夠熱,第二,聞到隻杯有陣漂白水味,其實吾淨只呢一間,之前都試過有D用呢款杯嘅食肆都有呢D情況,洗漂得太犀利,D漂白水味蝕晒入杯的物料到,影響杯中飲品的味道。今日一個人坐到卡位,感覺幾舒服,人又不多,吾駛等位,服務一般啦!

香茅豬扒+熱奶茶
2017-10-29
2017-09-11 390 瀏覽
探完病坐小巴到柴灣轉地鐵,覺得肚餓就在新翠商場找東西吃,天氣熱只想吃點粉,看到越棧可吃撈檬,清爽些。就快過吃飯時間,所以有用等位,立即叫了,炸蝦餅撈檬,蝦餅爽脆,味道可以,撈檬有花生,炸韓䓤青瓜吃落也爽口清涼,0k不過不失,但我只想要一杯茶,就叫了三次才有
2017-07-30 412 瀏覽
今日工作忙到過了時間沒有吃午餐,所以可以早收工,去咗柴灣地鐵站商場的越棧吃下午茶,呢度有特色下午茶餐:有豬頸肉蝦片配香茅雞翼、扎肉蝦片配香茅豬扒、蓮藕釀餅及豬串燒、越式蒸粉包,另外可自選飲品一款。今日沒有吃午餐,所以叫了下午茶湯粉套餐,可自選一款湯粉及配自選飲品。湯粉有生牛肉/牛腩片/香茅豬扒/香茅雞翼/牛脷⋯等。可以選擇河粉、老撈檬、湯夢檬、金邊粉、紅米飯⋯等。自選飲品可以㨂奶茶咖啡,也有特色飲品,例如珍多冰、三色冰都只是加$4。
2017-07-17 359 瀏覽
太熱完全唔想食飯,附近又無什麼特別想食,又攰又唔想行,唯有隨便食食。這間店舖環境,服務態度,都唔錯。二人套餐又平靚正,那就選了這店舖我們點選了一個二人套餐,一個牛利湯檬(生牛肉),一個雞翼河(生牛肉),小食豬頸肉,炸春卷和上湯蘿蔔,飲品意式紅豆奶茶和咸檸7。生牛肉和牛利都唔錯,肉質不會太堅韌,湯底也很惹味。雞翼就普通雞翼。炸春卷,豬頸肉,上湯蘿蔔也不過不失。意式紅豆奶茶味道就有點怪怪的,好似不太配合。總括而言,都沒什麼不太不好,普通一間越南菜,但一定沒什麼特別,因它的價錢大眾化,而沒有什麼特別賣點,如果突然想普普通通一餐,也可以接受的。

2017-07-14
2017-04-30 366 瀏覽
今日下晝同朋友喺柴灣食下午茶,喺地鐵站附近嘅新翠商場搵嘢食,見到地下有間越棧,入邊有幾張空枱冇人坐,就入去試下佢個下午茶。 餐牌上面下午茶餐有兩款,一款係小食類 一款係湯粉類,兩款都係收36蚊。 而我叫咗個香茅豬扒湯河,朋友叫咗個香茅雞翼湯河。 過咗五分鐘左右,兩碗湯河分別送上,豬扒湯河有一大塊豬扒,係切咗片再送上,豬扒大約有一個碗嘅大細,豬扒浸係個湯度。比較軟身少少,味道正常。 另外,香茅雞翼湯河,總共有三隻香茅雞翼,我哋將雞翼分開擺喺個碟度,香茅雞翼煎得幾香味道唔錯。

而我叫咗個香茅豬扒湯河,朋友叫咗個香茅雞翼湯河。

• 香茅雞翼湯河
2017-04-18 294 瀏覽
我很久沒吃越南食品,所以就去附近吃越南餐。那天我在大約六點半到達,顧客並沒有很多,我一去到就已經安排坐位,我們被安排坐在中間,但我們要求坐比較角落位,他們樂意給我更換。我想講的是:它的食物不太行,有點偏鹹。當天,我叫了一個四人套餐,牛腩超肥。有送四杯飲品,但我們叫紅豆冰,那些紅豆還沒熟,硬硬的。那杯三色冰一點也看不見三色。杯芒果雜飲根本就是fruit punch一d芒果味都無。那個併盤有生菜,一句解釋也沒有就掉在桌上。待應高談闊論,好像弄到店像街市。我也看見待應在玩手機,有其他客人叫,就互相推。我明白有新職員需要教導,但不應在客人面前高談並在客人面前教授。待應的服務態度超差。或許因為這裡是柴灣吧,所以待應質素是這樣吧。我這次的經驗很差,我不會再去這間吃越南食物。其實價錢$368有併盤、每人一碗粉或飯及一杯特飲,算合理價吧!

我想講的是:它的食物不太行,有點偏鹹。

或許因為這裡是柴灣吧,所以待應質素是這樣吧。

我這次的經驗很差,我不會再去這間吃越南食物。

2017-04-09
2017-03-21 254 瀏覽
去幫襯嗰陣 一啲禮貌都冇媽媽呼呼咁話 幾位呀 有陣時去食嗰陣 係下午茶 同味下午茶時間 員工 強調 依家未到下午茶 冇優惠價 講到好似畀唔起錢咁 一啲禮貌都冇 上粉 嗰陣 媽媽呼呼擺低就算 呢間都算係我食過 態度最差嘅一間越棧 千祈唔好幫襯呢一間 幫襯其他還可以
千祈唔好幫襯呢一間 幫襯其他還可以
2017-03-13 359 瀏覽
之前都去過其他分店,姑且比多次機會佢。猶豫緊好冇嗌套餐,但諗諗下覺得唔岩食,咁就散叫返啦。我地叫左三個撈檬,一個湯河,一個春卷同一杯綠豆冰!豬扒撈檬豬頸肉湯河 河粉又厚又鞋,講真都幾失望,近乎難食......豬頸肉都幾多片,質素OK。顏色嫩紅看似冇咩味,但入口都有好香既炭燒味。雞絲撈檬 雞絲份量多,而撈檬汁就略為淡味,亦都冇咩辣椒所以冇咩辣味。春卷 雖然係新鮮炸起,但就好油林林,亦都唔係脆口。內有少旺蔬菜絲。綠豆冰蝦餅撈檬 蝦餅都幾大份,爽口彈牙。整體評分:多服務人員,落單、上菜、加水、埋單等都很迅速及有效率。
之前都去過其他分店,姑且比多次機會佢。
猶豫緊好冇嗌套餐,但諗諗下覺得唔岩食,咁就散叫返啦。

我地叫左三個撈檬,一個湯河,一個春卷同一杯綠豆冰!
豬扒撈檬

綠豆冰

蝦餅撈檬 蝦餅都幾大份,爽口彈牙。
2017-02-04 284 瀏覽
同朋友見面多數係港島區,朋友整左蘿蔔糕送我,約了我在柴灣食午餐。由於柴灣食肆唔多,我揀左較為好坐又方便傾計的越棧,今日星期六1點去到已經 full house, 等左10分鐘就有位了。枱同枱之間太近,完全聽到隔離講嘢,同埋啲位算迫呀!我叫左特別牛河,熱檸檬水,朋友要蝦餅撈檬,凍檸檬茶,我既牛河的湯底濃郁,河粉夠滑,牛肉合格。 朋友話蝦餅炸得夠彈牙,唔錯。差唔多每次嚟柴灣,唔係越棧,就係吉野家,無嘜選擇。

2017-02-04
2017-01-15 264 瀏覽
下午茶就成日幫襯, 午餐都是第一次勁多人排隊, 不過等一陣就有位👍睇餐牌發現新食物:豬手麵, 梗係立即order 😏😏當然唔少得豬扒撈檬同豬頸肉湯河啦!😄再加多個拼盤:蝦餅、香茅豬扒、春卷、粉絲札肉蝦片豬手麵:豬手燜煮得ok, 味道ok豬扒撈檬:豬扒較乾身, 不過檬汁酸度適中, 非常好味還有花生碎及蕃茄豬頸肉湯河: 豬頸肉較乾身, 不過配上湯河, 肉質軟硬剛好拼盤:蝦餅、香茅豬扒、春卷味道ok粉絲札肉蝦片但厭蝦片較軟身,唔脆份量之大, 連兩位男士都話好滿足😄
下午茶就成日幫襯, 午餐都是第一次

勁多人排隊, 不過等一陣就有位👍

豬手麵(上)豬扒撈檬、豬頸肉湯河(左)拼盤
豬手麵:豬手燜煮得ok, 味道ok

豬扒撈檬:豬扒較乾身, 不過檬汁酸度適中, 非常好味
還有花生碎及蕃茄

豬頸肉湯河: 豬頸肉較乾身, 不過配上湯河, 肉質軟硬剛好

拼盤:蝦餅、香茅豬扒、春卷味道ok
粉絲札肉蝦片但厭蝦片較軟身,唔脆

份量之大, 連兩位男士都話好滿足😄
2016-12-20 259 瀏覽
之前,響康怡越棧,已經領教個某個阿姐拎樽撈檬醋嚟倒瀉哂響我腳邊😤。諗住柴灣店未必會啦!前日去咗新翠越棧食粉,食完... 個「副店長」收嘢... 成碗湯反轉,「淋」到我丶隻佬&阿仔3個... 由褲開始濕曬!😡襪&鞋都濕曬😤😤😤。 佢有即刻講2句對唔住! 但無比紙巾我地抹!無理我地3個!只顧抹地&執番地下D粉😡😡😡。 阿仔話以後❌❌❌唔食越棧!好彩D湯暖!唔熱!如果係熱... 我地3個已經灼傷送院!!!!!

2016-12-18