今天星期日 天氣時好時壞 也選擇了到室外走一走 做些輕量的步行運動之後來了這間越菜館 其實這店開張已經超過5年不過以往不太喜歡吃這類菜式 或許是自己有所偏頗吧  總感覺吃不飽 可是最近兩年 口味可能轉變了 就有些改觀才發現!不會吧 原來一直錯過了這間店近兩次來光顧 也點了豬頸肉飯 賣相十分不錯 豬頸肉切割分明 也有足夠的飯量倒一些圖中的酸甜汁配以蔥油 絕對是美味一絕 十分開胃凍檸茶的品質也很正常 不會太偏離港人的口味 不像有些餐廳會弄得怪怪的凍飲55元的簡單一餐 吃起來十分滿足 又不會太過平庸 始終與一般菜餐廳是有一些分別的店內實而不華的平民裝修 像很多地道菜館差不多會將一些主打菜貼在牆上這也方便了點菜 畢竟空間不算太大 這樣更能方便食客選擇想吃的食物基本上進餐的時候都是滿座 有時候還要等位儘管它的賣點不是舒適或優質服務 但基本遠遠滿足到吃一頓飯的要求而當中也包含著不少餐廳與街坊的人情味 所以整體是很不錯
之後來了這間越菜館 其實這店開張已經超過5年

會將一些主打菜貼在牆上

基本上進餐的時候都是滿座 有時候還要等位
而當中也包含著不少餐廳與街坊的人情味 所以整體是很不錯
2019-08-18
5 分鐘 (堂食)
豬頸肉飯 配凍檸茶
  • 豬頸肉飯
2019-05-03 507 瀏覽
同朋友一同四人嚟到呢間越南餐廳,老闆娘好熱情❤️員工亦好好禮貌,完全感受到佢係做街坊生意嘅一間民間餐廳。🤔🤔🤔原先見到啲食評講到好惡劣,都有啲質疑,但最後都俾機會佢試吓。我哋經老闆娘介紹👍🏻,點左幾個菜式係我哋從來都冇食過~~亦都唔會夠膽去試點嘅菜🤣因為見到個名都唔知係咩黎嘅,之後上菜嘅時候,一食之下😱完全對越南菜改觀😍最傳統最地道嘅越南菜!同我去越南食嘅好相似~ 唔怕油炸一定要試下個牛油雞翼!🍴好香好嫩滑~👍🏻💯原來佢嘅部分食物材料,都係驚老闆娘親自去越南拖喼帶返嚟😂😂😂一間咁注重食材品質嘅餐廳,絕對唔能夠比唔識食嘅香港人埋沒左!💪🏻💪🏻下次一定會再幫襯😋

下次一定會再幫襯😋
2019-04-03 348 瀏覽
大圍積善街一帶有好多食肆,行了一圈,覺得呢間門面幾樸實,甚有隱世小店的風範,便入內光顧。內裏其實没甚麼裝修,亦無任何格局可言,咁唯有寄望食物啦!午市套餐都係較為大路的越南食物,點了香茅猪扒撈檬,包一杯熱飲,索價五十蚊,較一般越南餐廳的都貴。等了五分鐘,很快便上菜。分量頗多,滿滿的一碟,猪扒鋪滿碟面,下面有紫椰菜,生菜,九層塔,蔥油墊底,最下面就有適量檬粉。枱面有調料,落多落少,悉隨尊便。但是,味道方面恕未能以好味去形容。首先,猪扒煎得太乾,以致又硬又鞋,扒是碎上的,但不知哪來如此多骨,肉反而得兩三件。然後,調料雖然由顧客斟酌,但即使落了很多很多份量,都不酸不辣。這樣的局面,只能以可惜去總結。飲品要了熱檸水,普普通通,没有特别。

內裏其實没甚麼裝修,亦無任何格局可言,咁唯有寄望食物啦!

飲品要了熱檸水,普普通通,没有特别。
2019-04-03
2019-03-03 235 瀏覽
- 服務態度: 入到餐廳,坐底一陣,就問你叫得未;話佢知,未得仲睇緊,企定定係你旁邊,隨時候命。一個行開,另一個補上,再問你叫野食味- 食物質素: 海南雞飯 - 雞肉好有咬口,油飯夠晒黃色,一d都唔油,鐘意食超軟飯就岩晒,嗰汁就出色到試一啖就夠啦 香矛豬扒湯濛 - 一黎到件豬扒已浸晒落d湯度,豬扒表面已有明顯浸透既跡象 酸辣無骨鳳爪 - 得少少酸味,岩晒唔食得辣野既人- 環境衛生 地方細係香港特色,乾淨情度有待改善,枱面黏黏的、碗筷自己洗下先用會好d; 抽氣極需要改善!
- 服務態度:

- 食物質素:
酸辣無骨鳳爪 - 得少少酸味,岩晒唔食得辣野既人
- 環境衛生
2018-09-08 449 瀏覽
越南河一直是我最愛之一,對於周圍去品嚐不同地區的河粉,本少爺可以說是樂此不疲的。今天中午,正好微服出巡至大圍這家越南菜小碟,甫坐下,就點了碗越式生牛肉河。一碗正宗的越南粉,湯頭很重要,牛肉味濃郁與否,驟看湯的顏色已略知一二。這裡的湯頭呈深啡,喝下去有牛味濃郁,但略嫌有一些油膩。配合九層塔、青檸汁、辣椒及芽菜,本身可以令整個濃牛味道加上一點酸辣,令人開胃,但可能湯頭調味有點過重,配料的味道有被淹沒的情況。河粉不算太淋,軟硬度適中,亦有口感。生牛肉薄身而且半熟的狀態,也造到溶化的效果,尚算不錯。其實食物是可以,環境可以改善下,以白色主題為店鋪主色調,確實令人有點不舒服。

2018-07-16 452 瀏覽
有時真係幾好食但環境太惡劣影響哂食慾,同未必會反轉頭。入門口,幾個細路,有睇電視有bb車,好似去咗人地屋企。家庭feel,都無所謂。舊都無問題,哩度係殘,地板污漕,枱面牆壁周圍油林林,餐具唔乾淨,杯檸水都浮油。見到個環境,都諗住啲嘢食唔得㗎啦。叫咗個香茅雞扒撈檬,個碗唔細㗎,裝到滿哂,分量十足。好多生菜絲,非常好,食多啲菜。雞扒外皮煎炸得香脆,雞肉嫩滑,醃得非常入味美味。撈檬汁蒜味偏重,酸辣都均勻。
有時真係幾好食但環境太惡劣影響哂食慾,同未必會反轉頭。

2018-06-01 448 瀏覽
話說媽媽去咗旅行梳乎,公主同爸爸就梗係唔煮飯啦,天氣咁熱仲入廚房想自殺麼?🤒🤒於是就諗下屋企附近有咩好食,諗諗下呢間越南好似開咗好耐都未試過,就一於去試下龍與鳳🐉🐔諗多無謂,食多就滯,點菜😁😁首先嚟嘅係粉卷,個粉卷又薄又滑,香到不得了🤤🤤就咁食會淡口咗少少,但加埋越南萬用魚露,味道就剛剛好😋😋仲有炸蒜同蔥,香到不得了🤪🤪蝦餅炸得相當香口,但公主縑佢唔夠蝦味同彈牙,不過係食得出無乜落粉,係好足料🦐🦐爸爸亦都非常欣賞😳😳配埋酸甜醬,完全係神來之筆,Yummy😋😋呢個扎肉沙律一上枱,真係嚇親爸爸😱😱已經唔可以用碟嚟形容,完全係一兜囉🥗🥗但沙律嘅菜好新鮮,加上越南萬用魚露同其他調味料,真係好消滯😌😌另外個扎肉好好食,同公主上次響胡志明托番香港嘅胡椒豬耳扎肉一樣,好惹味又有咬口,一流😍😍其實呢個豬頸肉濱海,公主叫果時係完全唔知咩嚟,淨係見到美文寫住米粉嚟到一睇,原來係煎米粉配豬頸肉🐷🐷老闆娘仲驚公主同爸爸唔知點食,特登過嚟教我地點包首先拎片生菜,然後再按次序放米粉、豬頸肉、薄荷葉,最後加埋越南萬用魚露就可以包埋嚟食🥗🍜🐷🌱一咬,真係勁正呀,生菜嘅清脆、米粉嘅米香、豬頸肉嘅肥爽、薄荷葉嘅清新,全部
諗多無謂,食多就滯,點菜😁😁

首先嚟嘅係粉卷,個粉卷又薄又滑,香到不得了🤤🤤
就咁食會淡口咗少少,但加埋越南萬用魚露,味道就剛剛好😋😋
仲有炸蒜同蔥,香到不得了🤪🤪

爸爸亦都非常欣賞😳😳
配埋酸甜醬,完全係神來之筆,Yummy😋😋

呢個扎肉沙律一上枱,真係嚇親爸爸😱😱
已經唔可以用碟嚟形容,完全係一兜囉🥗🥗

嚟到一睇,原來係煎米粉配豬頸肉🐷🐷
老闆娘仲驚公主同爸爸唔知點食,特登過嚟教我地點包
一咬,真係勁正呀,生菜嘅清脆、米粉嘅米香、豬頸肉嘅肥爽、薄荷葉嘅清新,全部合而為一響口中爆發出嚟,實在太美好了🤤🤤🤤🤤

總括而言:雖則大圍最近越開越多食肆,但公主竟然miss咗呢間滄海遺珠😫😫呢個小店真係好有越南風味,話得係小店就一定係地方淺窄,同埋人多去就未必有位👫👫👭👭👬👬🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️不過食物質素相當不錯,公主一定會再去試下其他例如生牛肉河🥩🍜
2018-01-13 514 瀏覽
放lunch同同事去jor食越潮越南菜。餐廳有兩層,我之前黎食一般都係坐上層。如果人多的話,推介大家上上層!但係今次人少少,所以坐下層。我嗌jor個豬頸肉金邊粉,豬頸肉唔錯,而且好dum本俾好多塊!但係金邊粉無汁好乾,而且份量又大,所以去到後面好飽。最後都食剩jor 1/3...推介大家可以試湯粉或者撈檬,無咁乾之餘,熱湯都會好味啲清淡啲。
放lunch同同事去jor食越潮越南菜。
餐廳有兩層,我之前黎食一般都係坐上層。
如果人多的話,推介大家上上層!
但係今次人少少,所以坐下層。

我嗌jor個豬頸肉金邊粉,
豬頸肉唔錯,而且好dum本俾好多塊!
但係金邊粉無汁好乾,
而且份量又大,所以去到後面好飽。
最後都食剩jor 1/3...

推介大家可以試湯粉或者撈檬,
無咁乾之餘,熱湯都會好味啲清淡啲。
豬頸肉金邊粉
2018-01-12
2017-09-12 668 瀏覽
大圍的小店餐廳有很多,也有很多不同食物類型,每天都有選擇困難症⋯ 今天來到了這間越南餐廳吃午飯。午餐的種類有很多,有炒檬、炒飯、撈檬、湯河等等⋯ 亦有豬牛雞海鮮。($46)香茅雞扒撈檬,雞扒份量又厚又大,雞扒煎得很香脆而且肉質也很嫩滑,自己喜歡沾上泰式辣醬,香脆的雞扒份外滋味。撈檬除了檬粉外還配了生菜絲、青瓜絲、炸蒜等,將撈檬淋上魚露甜酸汁,很開胃,而且咬上去吃到爽口的菜絲,很滿足。($51)香濃蝦膏海鮮炒飯,遠遠已經被蝦膏的香味吸引到了,一試難忘,炒飯很香而且超大份,如果女孩說吃到兩餐也不過份。炒飯用了蛋、蝦,魷魚,蜆肉、蟹柳等等炒在一起⋯ 蝦肉肉感很扎實,炒飯炒得很乾,蛋很濃可能吸到蝦膏味,很好味道!(+$2)凍檸茶,茶底不是很好。(+8)特飲珍多冰,啫喱好像有點爛,不過椰奶是可以的。

2017-09-11
2017-07-10 500 瀏覽
地方細細成日滿座咁。。。路經好多次,都未入過嚟食,今晚終於有機會一試。9點幾去到,差啲以為冇位,咁啱有張4人枱,我地2個就被邀請坐低咗。食到半路,阿姐話有4位要入坐,叫我地坐去埋邊2人枱。。。其實點解唔拍張2人枱去埋邊合做4人枱啫?服務態度就見人見智。。。點菜時,本來想叫蒜蓉芥蘭,點知阿姐就話唔啱季節,比較硬,建議我地食通菜。雖然我覺得蒜蓉通菜怪怪地,但諗住人地都鍾意食,都好啦!點知,阿姐又話馬拉盞通菜啦咁,我就重複話要蒜蓉,同埋話我地會要馬拉盞炒蜆;又點知,阿姐話係唔同食法。。。好啦!食物質素就。。。第一味上嘅係鳳爪,係就係無骨,但係唔知點解好多好細嘅碎骨,牙都就快崩。味道係ok嘅,唔太辣唔太酸。送菜速度超快,真係轉頭就到再嚟係阿姐推介嘅馬拉盞通菜,我個人就覺得林咗少少,不過菜又幾新鮮咁嘅。味道就,一般啦,少少鹹,油唔算太多。呢碟蜆又真係同通菜唔同味,有少少似淡口版嘅豉椒炒蜆,不過啲洋蔥都幾爽甜,蜆肉就冇咩鮮味,仲好多粒似乎係合埋咗咁嚟炒,因為打開嗰時入面冇咩汁。鹹檸七。。。唔知點解啲冰都未融個底會有水咁,粒檸檬都幾鹹,不過唔係醃出嚟嘅鹹,只係好似落咗好多鹽咁。都仲可以接受嘅,只係飲
地方細細成日滿座咁。。。

服務態度就見人見智。。。

食物質素就。。。
酸辣無骨鳳爪

馬拉盞通菜

馬拉盞炒蜆

鹹檸七

鹹檸七。。。唔知點解啲冰都未融個底會有水咁,粒檸檬都幾鹹,不過唔係醃出嚟嘅鹹,只係好似落咗好多鹽咁。都仲可以接受嘅,只係飲到底真係鹹到呢!
2017-07-10
$101.5 (宵夜)
2017-07-09 301 瀏覽
星期日午餐時間兩位用餐,叫左豬頸肉撈檬,一個小食拼盤,青檸梳打,越南凍咖啡。豬頸肉撈檬,普通啦,不過估唔到幾多豬頸肉!小食拼盤,呢個出事,以前食過一次,今次勁油,蝦片淋左,個串燒啲肉好鞋。其他就普通啦。越式咖啡係友人飲既,佢話似普通咖啡無特別😅店員的服務更是一流,求其將碗粉dump係你張枱,說話大聲粗魯😢

豬頸肉撈檬,普通啦,不過估唔到幾多豬頸肉!

越式咖啡係友人飲既,佢話似普通咖啡無特別😅

2017-07-09 244 瀏覽
老闆娘態度好有問題,自己啲出品愈來愈差,佢都無改善,仲成日擺出係咁㗎啦嘅答案,再加上請埋啲大劣阿姨黎招呼人,乜都唔曉,啲串燒沙嗲居然可以係炸完放雪櫃叮熱再淋汁,走去理論,老闆娘話不嬲都係咁做,叫佢收走就講到我唔啱咁,+幾年街坊生意,我以後都唔再去啦,唔係錢問題,有無可能明明唔啱都要話係咁嘅,不會原諒
2017-06-22 192 瀏覽
以我個人口味而言,整個大圍區,這兒的凍越南咖啡是最好飲,因住及工作都是本區,一日三餐,冇應酬的話,都是在本區搵食。這店的食物就普通,有兩款食物經常叫的,便是生牛河,但我喜歡的不是這兒的牛肉,而是他們的湯頭,牛肉通常我都會掉埋一邊的。另一較好吃的是他們的蝦醬炒飯,但水準唔穩定,純粹睇當日運氣。如果只求填飽肚,又想嘆杯靚咖啡,這兒是不錯的選擇,但記得落單前說明是越南咖啡。
2017-06-13 164 瀏覽
呢間越潮 門面好普普通通 但原來都成日客滿之前都有朋友介紹過 個到又幾樣地道野食肉碎蒸粉卷 要點埋啲自制汁 最好味🤤🤤🤤串燒都有 即叫即燒泰式大數蝦沙律 係呢間既招牌最後要左個 豬頸肉撈檬 係推介之選
呢間越潮 門面好普普通通 但原來都成日客滿
之前都有朋友介紹過 個到又幾樣地道野食

肉碎蒸粉卷 要點埋啲自制汁 最好味🤤🤤🤤

串燒都有 即叫即燒

泰式大數蝦沙律 係呢間既招牌

最後要左個 豬頸肉撈檬 係推介之選
2017-03-02
10 分鐘 (堂食)
2017-03-25 267 瀏覽
體感二十多度,吹起北風但風速只有14公里。一個悶熱難耐周未下午,提不起精神又沒有胃口就在大圍小巷裏走一個轉一圈,進入一家不起眼越南食店,來一碗大蝦撈濛粉,冰涼的濛粉灑上酸辣魚露汁,再加上幾片九層塔香葉,㬭間胃口大開不少。再次增添一份香茅雞翼,即叫即煎。皮脆肉嫩還有溜溜煙霧瀰漫著,那七隻雞翼隨即化為白骨一堆。真想不到一條狹窄的空間小巷裏隱藏越南華僑商人,能夠成為家庭式食店確有生存空間,靠著那些真功夫,而非華麗的外表⋯⋯
體感二十多度,吹起北風但風速只有14公里。
一個悶熱難耐周未下午,
提不起精神又沒有胃口
就在大圍小巷裏走一個轉一圈,
進入一家不起眼越南食店,
來一碗大蝦撈濛粉,
冰涼的濛粉灑上酸辣魚露汁,
再加上幾片九層塔香葉,
㬭間胃口大開不少。
再次增添一份香茅雞翼,即叫即煎。
皮脆肉嫩還有溜溜煙霧瀰漫著,
那七隻雞翼隨即化為白骨一堆。
2017-03-25