2023-12-03 27 瀏覽
今日朋友話好想食越南野,所以就搵左一個超級地度既越南菜,帶佢去食好食西。間餐廳係假期黎講好多人去食,不過好在佢地上菜快,唔洗點等位,見到餐牌就眼花撩亂,因為有好多好野都想食😍。又想食小食又想食海南雞,所以就叫左個set dinner~Set Dinner $98去骨海南雞配黃薑飯黃薑飯唔會話太重薑味,同埋啲飯都唔會太油,跟住海南雞食落唔會有*嚡熠熠* 同埋好難咬既口感,雞肉好嫩好嫩滑,在點上佢去秘製嘅海南雞汁真係絕配。小食二選一我選舉左牙車快沙律(柚子+手撕雞)同埋手撕雞檬紙卷,呢個係set dinner 包埋既。 本身以為啲沙律同埋手撕雞檬紙卷,會係得一人份量仲會好細份,點知……一上到枱就驚聞左我對佢地既幻想,原來都幾大份!!!牙車快沙律會另外配上沙律汁(類似撈檬粉嘅汁),食落唔會太過酸,酸酸甜甜幾開胃。另外手撕雞檬紙卷超級好食,個皮唔算好厚,再加上手撕雞餡料勁多!!!招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸辣湯湯檬粉 $72食之前記得要加新鮮指天椒同埋蝦油蒜油,個湯好有層次感,加咗蝦油蒜油個湯更提出左鮮味。地址📍越男仔 (旺角)旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖#devietson #越男仔

Set Dinner $98

小食二選一
牙車快沙律(柚子+手撕雞)同埋手撕雞檬紙卷

招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸辣湯湯檬粉 $72
招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸辣湯湯檬粉

地址📍
越男仔 (旺角)
旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖

牙車快沙律(柚子+手撕雞)同埋手撕雞檬紙卷
招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸辣湯湯檬粉
幾年前本來去越南旅行剛巧遇上COVID 19 疫情 取消咗成個旅程一直心念念越南🇻🇳嘅食物經過見到呢間越南餐廳 越男仔主打FUSION 創意菜式 一於食Dinner啦💭🐓招牌去骨海南雞飯配黃薑飯海南雞去咗骨好方便Micah自己食都得☺️雞肉嫩滑 點埋個汁仲好食黃薑飯有好濃嘅檸檬草香味🍅紅蕃茄湯檬當中有牛肉同豬頸肉越南菜必食嘅豬頸肉特別燒得入味蕃茄湯底好濃郁 非常開胃🧀法式芝心蝦多士外層舖滿一層白芝麻 夾住流心芝士入口啖啖厚厚嘅蝦肉 又香脆又滋味💕🍗牛油雞翼炸得好脆唔油膩依然保持到肉汁🥪法式蒜蓉包表面舖上滿滿嘅蒜蓉醬同牛油🧈外皮香脆可口✨
幾年前本來去越南旅行

🥪法式蒜蓉包
表面舖上滿滿嘅蒜蓉醬同牛油🧈
外皮香脆可口✨
2023-11-11 84 瀏覽
#蒸魚腩爸媽旺角好介紹 【💖人氣越南菜🥰】 🌟😍越男仔😋🍜📍 旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖🔗https://s.openrice.com/QrbS0no0A00~dzgFLI1OJ💠皇牌3+2紅蕃茄湯湯檬(手撕雞+豬頸肉絲+脆豬肉+扎肉絲+烤牛肉)🐷🐮🐔🩷推介🩷份量好多,成一大碗紅蕃茄湯湯檬,配料仲好充足🤤💖一見到已經心心眼😍最鍾意食嘅係豬頸肉絲,爽口彈牙🤩香口又惹味😋其他配料都好有驚喜🤗配埋紅蕃茄湯,湯底濃郁帶少少酸甜甜,好開胃🤤咁大碗湯檬我都清哂🤣💠火炙燒牛+脆雞撈檬粉🐮🩷推介🩷 火炙燒牛有香濃嘅肉味,配搭埋特製醬汁,仲有熱辣辣充滿肉汁嘅脆雞,正🤭🤤仲有魚露甜酸汁,撈檬粉味道酸酸甜甜,好醒胃🧡👍🏻💠串燒沙嗲拼盤(豬、牛、雞各一串)🐷🐮🐔🩷推介🩷尤其雞肉同豬肉串燒外脆內嫩,入面仲好Juicy😍😍🤤🤤配埋濃郁嘅沙嗲醬,超級惹味🫢真係無得輸👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻正🙌🏻💠越式拉茶☕️香濃順滑,好飲👍🏻💠椰汁紅豆冰,紅豆大大粒🫘 冰爽消暑🧊🍴餐廳環境舒適🤗店員服務態度好好,上菜速度好快😊抵讚👍🏻#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔旺角店 #旺角美食#foodie
#蒸魚腩爸媽旺角好介紹 【💖人氣越南菜🥰】

🌟😍越男仔😋🍜
📍 旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖

💠火炙燒牛+脆雞撈檬粉🐮

💠串燒沙嗲拼盤(豬、牛、雞各一串)🐷🐮🐔

💠越式拉茶☕️香濃順滑,好飲👍🏻

💠椰汁紅豆冰,紅豆大大粒🫘 冰爽消暑🧊

🍴餐廳環境舒適🤗店員服務態度好好,上菜速度好快😊抵讚👍🏻

#foodie #hkig #hkfoodie #hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港

2023-11-08 44 瀏覽
🐳這間越南餐廳是充滿越南色彩的地道餐廳,餐廳播放着越南歌曲,牆壁掛滿越南文化的圖畫,好像真正在越南餐廳的感覺。🐳這裏有非常之多的食物選擇,小食也有很多款,真的不知道吃那樣才好。🐳越式生牛肉牛骨湯河粉💰66湯底味道非常濃郁,生牛肉也有很多片,而且生牛肉是剛熟,非常嫩滑,河粉也十分嫩滑。🐳招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯湯檬粉💰72職員一放下檬粉,就已經聞到很香的椰香味,上面佈滿了手撕雞,撕得非常幼細,也有很香的蒜香味,而且份量也不少,不錯不錯。🐳蒜香牛油脆雞翼 跟餐💰29真的是超級脆口,大大隻雞翼,一試難忘。🐳 雙檸紅茶 跟餐💰16夠大杯,夠解渴。

🐳越式生牛肉牛骨湯河粉💰66

🐳招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯湯檬粉💰72

🐳蒜香牛油脆雞翼 跟餐💰29
真的是超級脆口,大大隻雞翼,一試難忘。

🐳 雙檸紅茶 跟餐💰16

夠大杯,夠解渴。
2023-11-06 39 瀏覽
晚上來到人頭湧湧,呢度嘅餐單五顏六色🌈好多選擇,嗌一個主食 可以用優惠價加配小食,flexibility 高🤩我哋嗌咗一碗🍜牛骨湯生牛肉河粉,牛骨湯清甜,熱辣辣,適合而家轉涼既天氣。生牛肉嘅份量都唔少,薄薄地好滑。另一個就嗌咗🦀軟殼蟹黃薑飯,黃薑飯充滿薑味,有好多避風塘嘅配料,令到個飯更加香。軟殼蟹熱辣辣,好脆~💛呢個餐亦都配有小食,我揀咗🥗沙律 + 🎣炸魚。沙律酸酸地幾清甜。炸魚就好香口。最後加多杯椰香奶茶,飲完好有滿足感👍💖 #devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔旺角店 #旺角美食

最後加多杯椰香奶茶,飲完好有滿足感👍💖

2023-11-05 29 瀏覽
咁岩想食越南野就去咗越男仔! (旺角) 越男仔好近地鐵站兩個人叫咗兩碗麵⭐️生牛肉河 超級推薦啲牛肉入口即溶 仲有個湯底好好飲出色⭐️另外叫咗個撈檬 又有豬肉又有扎肉仲有雞絲非常足料啊岩哂無咩胃口又唔想食熱野嘅時候食 ⭐️仲有個蒜香牛油雞翼 係餐廳皇牌又脆又好食係好香口嘅雞翼#hkfoodie #instafoodie#foodstagram #foodphotograhy #hkfoodshare #香#foodblogger港好去處 #香港美食指南 #相機食先 #吃貨 #今晚食咩好#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔旺角店 #旺角美食
咁岩想食越南野就去咗越男仔!

(旺角) 越男仔好近地鐵站

岩哂無咩胃口又唔想食熱野嘅時候食

⭐️仲有個蒜香牛油雞翼 係餐廳皇牌
又脆又好食
係好香口嘅雞翼

Menu好多嘢食揀我揀咗個每日供應嘅晚餐嗌飯會免費送牛骨湯/雞湯🥣如果本身嗌湯麵就唔會送👨🏻‍🍳🤳🏻越男仔海南雞雞脾 配 椰汁酸湯檬粉❤️‍🔥湯底好出色🤯椰汁酸湯好開胃都有微微椰香🥥海南雞上面有啲炸蒜粒可以撈埋落個湯度另外職員有拎多三款調味料上嚟 包括🌶️辣椒🍋青檸檬粒同埋🦐蝦油蒜 可以按個人喜好加落個麵度個蝦油蒜勁香真係要試吓🦐😍😍😍我即刻加咗落個湯度 令到成個湯嘅味道層次再豐富啲👍🏻🥹🥹檬粉索湯所以每啖都好惹味🥹海南雞雞髀肉切好一塊塊 食落好嫩滑同埋彈牙👍🏻👨🏻‍🍳🤳🏻牙車快沙律 ❤️‍🔥睇個名都覺得應該係佢哋傳統食物😋一上枱係成座小山丘咁大份😮個手撕雞份量都幾多 而且完全唔鞋 碎得嚟好好食 👍🏻沙律有椰菜紫椰菜芽菜青瓜紅蘿蔔 🥒🥕🌱本身會配過酸酸地嘅汁 仲有黑胡椒香\(//∇//)\我哋另外同樣落咗啲蝦油蒜😂 沙律冇草青味👍🏻👍🏻 食落幾fresh 整體好好食🥳👨🏻‍🍳🤳🏻手撕雞檬紙卷佢個撈檬汁俾你 建議一定要落👍🏻如果唔係係會偏乾身~個紙卷夠薄身嘅 呢個手撕雞調味同樣好食入邊仲有椰菜蒜粒同埋碎檬粉條整體足料好食✨👨🏻‍🍳🤳🏻招牌去骨海南雞配薑黃飯個飯都幾香同乾身 🍚去骨黃皮海南雞好嫩
Menu好多嘢食揀

沙律冇草青味👍🏻👍🏻 食落幾fresh
整體好好食🥳

👨🏻‍🍳🤳🏻手撕雞檬紙卷
佢個撈檬汁俾你 建議一定要落👍🏻
如果唔係係會偏乾身~
個紙卷夠薄身嘅 呢個手撕雞調味同樣好食
入邊仲有椰菜蒜粒同埋碎檬粉條
整體足料好食✨

👨🏻‍🍳🤳🏻招牌去骨海南雞配薑黃飯
個飯都幾香同乾身 🍚
去骨黃皮海南雞好嫩滑同埋大嚿冇骨食得好爽 配埋個汁微辣又開胃🥳

冇錯我哋成餐都係食雞😂😂😂
但啲雞真係幾好食👍🏻👍🏻
值得嚟試吓 !!
呢個價錢嚟講唔算好平
但份量同味道的確好唔錯 以後都應該會再嚟|• •๑)"

• 手撕雞檬紙卷
  • 牙車快沙律
  • 越男仔海南雞雞脾 配 椰汁酸湯檬粉
2023-11-04 34 瀏覽
呢間越男仔喺荃灣廣場附近,價錢十分親民貼地,今日附近睇完戲就過黎醫肚,食住覺得質素都ok,選擇又超級多。我今晚食左: 🔸️ 越南生牛肉牛骨湯河粉 ($66,8.8/10)佢呢度主要有4款湯底:牛骨湯,清雞湯,椰汁酸湯同蕃茄湯,我揀左牛骨。麵上枱既時候,店員拿出調味盤,話食得辣既可以加“2蒜1辣再加青檸汁”,我試左,真係覺得湯底層次更加豐富。牛肉夠薄又幾好味,河粉好滑。 🔸️ 招牌芝心蝦多士 ($55,8.5/10)呢個芝心蝦多士係呢度招牌。一碟有四舊,好似話係手打蝦肉裏面再加左2款芝士喺中間,食落都唔錯,但我覺得可以炸得更酥脆。 🍹水果茶 ($23,8/10)呢個水果茶係有好多新鮮菠蘿同埋小青瓜喺入面,食落幾清新,茶味幾濃。

🔸️ 越南生牛肉牛骨湯河粉 ($66,8.8/10)

🔸️ 招牌芝心蝦多士 ($55,8.5/10)

🍹水果茶 ($23,8/10)

2023-10-28 273 瀏覽
本身去旺角係想食sharishari🍧當晚餐🙈點知平日都大排長龍😯 之後喺附近行下行下見到越男仔就入咗去食啦~•🥢 胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉 $92四寶係指豬頸肉、脆豬肉、豬扒同扎肉,每樣份量都唔少,所以好大碗,脆豬肉幾有驚喜✨,浸咗落湯到半腍半脆又有啲咬口,蕃茄湯好濃郁,同比較淡味又唔吸湯嘅檬粉好夾,加埋豬扒,我哋覺得好有焗豬扒飯嘅感覺,不過成個湯底油咗少少,同埋檬粉有啲碎~•🥢 牙車快沙律 $49沙律堆到成座小山咁,比想像中大份!最頂係手撕雞肉,充滿黑胡椒嘅味道,再帶點焦香,下面係椰菜絲同同蘿蔔絲,仲有啲柚子粒粒,可以自己再加魚露撈勻調味,幾freash,不過柚子味就唔突出啦,但咁大份都幾滿足!•🥢 法式芝心蝦多士 $49蝦多士有4件,上層係沾上芝麻嘅蝦餅,下層係多士,兩層都有唔同嘅脆脆口感,蝦餅比較結實,應該有加到麵粉(?),中間仲有流心芝士,口感同味道都好豐富!

🥢 胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉 $92
胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉

🥢 牙車快沙律 $49
牙車快沙律

🥢 法式芝心蝦多士 $49
胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉
牙車快沙律
2023-10-21 49 瀏覽
黑糖鳳爪沙律,鳳爪的皮軟嫩,搭配上甜蜜的黑糖醬汁,形成了一種有趣的對比。沙律中的其他成分,如蔬菜和水果,為這道菜增添了豐富的口感和清新的風味。手撕雞檬紙卷,雞肉的質地嫩滑,搭配上鮮榨檸檬汁和香草調味,帶來了清新的風味。紙卷的餅皮薄而鬆脆,為整道菜增添了口感的層次感。海南雞飯,雞肉香氣,配以嫩滑多汁的雞肉和香氣四溢的米飯。米飯是用雞湯煮熟的,因此質地鬆軟且帶有濃厚的雞肉風味。配搭的醬汁,增添了一些刺激的味道。這道菜的美妙之處在於它的簡樸和平衡,每一口都帶來了雞肉和米飯的完美結合。

2023-10-13 109 瀏覽
同老公嗌咗兩碗粉,係牛肉湯,係我史上食最鹹嘅越南餐廳,已經加咗一杯水落去碗粉嗰度,仲係好鹹,完全食唔到😢直程鹹都覺得要洗腎嘅感覺。食兩啖已經食唔到!然後買單兩個人三百幾蚊,我同先生小都叫咗三個餸,個份已經夠少,仲要好鹹真係搞唔掂,我哋兩個都飲梳打,個菠蘿梳打都有問題,啲菠蘿係超級酸,然後個梳打水係熱嘅,仲要係冇氣完全唔值得有服務費,以後都唔會幫襯👋🏻不了👋🏻👋🏻對呢間嘢係超級失望!以前食都唔係特別好食,今次係完全唔會再俾機會本身幫襯純粹都係因為支持💛
本身幫襯純粹都係因為支持💛
2023-10-12 177 瀏覽
👑皇牌3+2撈檬 $63呢款皇牌果然巴閉 有齊雞肉牛肉豬肉分別係手撕雞 豬頸肉絲 扎肉絲 脆豬肉同埋烤牛肉其中最多係豬頸肉絲 每條都粗粗肥肥 肉感滿滿油脂平均 唔會乾鞋又唔會過份油膩 香香脆脆最鍾意絕對係脆豬肉 雖然細細粒但鹹香味好突出口感硬身得嚟帶啲嚼勁 似係昇華版送粥嘅鹹豬肉烤牛肉偏甜 手撕雞就帶黑胡椒香氣 都幾有層次檬粉溫度唔會太冰 爽滑彈牙 另外一提係佢有大量醃蘿蔔絲 青瓜絲 同生菜 增加飽肚感之餘可以降低膩感 更加清新清爽配搭嘅越式魚露汁 酸酸甜甜好開胃🐮火炙燒牛+脆雞撈檬 $72牛肉大大塊而且份量都好多肉質軟稔得嚟帶啲咬口 炙燒到微微脆令人食唔停口😩調味鹹中帶甜都幾惹味同上面嗰款一樣檬粉溫度同樣唔會太冰爽滑彈牙之餘有大量醃蘿蔔絲 青瓜絲 同生菜上面仲撒咗大量炸蒜 同埋蔥花 非常鹹香香口🔥越式素春卷 $28 (跟餐+$19)春卷好足料 條條都肥嘟嘟入面包著Q彈嘅粉絲 木耳絲 蘿蔔絲春卷皮呈網紋 咬落薄脆酥炸
皇牌3+2撈檬

調味鹹中帶甜都幾惹味
同上面嗰款一樣檬粉溫度同樣唔會太冰爽滑彈牙之餘
有大量醃蘿蔔絲 青瓜絲 同生菜
上面仲撒咗大量炸蒜 同埋蔥花 非常鹹香香口

🔥越式素春卷 $28 (跟餐+$19)
春卷好足料 條條都肥嘟嘟
入面包著Q彈嘅粉絲 木耳絲 蘿蔔絲
春卷皮呈網紋 咬落薄脆酥炸
午餐
皇牌3+2撈檬
  • 火炙燒牛+脆雞撈檬
  • 越式素春卷
2023-10-09 74 瀏覽
旺角廣華街附近好多美食今晚帶同朋友仔探店行經一間越南湯粉店~見到門口poster已流口水🤤🐮牛豬pho 生牛肉+烤牛肉+豬頸肉+豬扒 配紅蕃茄檬粉蕃茄湯底好濃郁,晚餐份量十足⋯⋯有牛肉豬頸肉等等,啱晒鍾意食肉的朋友~肉類煎得好香口,配埋蕃茄湯酸酸甜甜好開胃🐔招牌椰汁酸湯滑雞湯檬粉椰汁酸湯色澤帶金黃色,入口淡淡的椰汁味和酸甜味,感覺真系好特別,雞肉嫩滑食過返尋味🦐法式芝心蝦多士蝦多士外層香脆,口感十足😋中間夾著流心芝士,外層鋪滿一粒粒的白芝麻,非常惹味
旺角廣華街附近好多美食
今晚帶同朋友仔探店
行經一間越南湯粉店~
見到門口poster已流口水🤤
🐮牛豬pho 生牛肉+烤牛肉+豬頸肉+豬扒
配紅蕃茄檬粉
🐔招牌椰汁酸湯滑雞湯檬粉
椰汁酸湯色澤帶金黃色,入口淡淡的椰汁味和酸甜味,感覺真系好特別,雞肉嫩滑[强]食過返尋味
🦐法式芝心蝦多士
2023-10-07
  • 法式芝心蝦多士
  • 胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉
2023-10-07 63 瀏覽
旺角真係好多嘢食 不過我同朋友多數都會幫襯呢一間越南菜嘅 地點方便 係地舖 算係近地鐵站 走嘅係新派越南fusion 菜式 創意style. 可以自由搭配嘅 河粉套餐 我今晚就揀咗個三加二撈檬裏面有雞肉豬肉牛肉 等等 加咗啲醬汁撈埋真係好啱夏天食 呢度最出名個水果茶裏面有菠蘿 薄荷 等等 夠曬健康 我最鍾意嘅係呢度嘅蝦多士裏面夾住流心嘅芝士蝦肉真係 一試難忘另外都鍾意牛油雞翼呢個小食好香口 埋單都係$200蚊到真係好抵食 呢度坐得都幾舒服 服務態度又速度快 好經濟實惠

可以自由搭配嘅 河粉套餐

牛油雞翼呢個小食好香口

• 法式芝士蝦多士
  • 皇牌3+2撈檬
2023-10-04 44 瀏覽
🐱聽店名都知係食越南野🇻🇳款式超多,撈檬、湯河、海南雞、多士、春卷等等☝🏻你講得出既都有🤓食得出用心製作,同埋佢係特登調教個味道迎合返香港人品味😋招牌椰汁酸湯滑雞湯檬粉:$82🌕🌕🌕🌕/5餐廳建議要落調味三寶:新鮮指天椒、新鮮青檸同蝦油蒜頭🧄當然即刻加✌🏻個湯飲落重椰汁味,另有少少酸酸咪咪,加埋三寶,係非常完美嘅搭配😜係出面冇食過既味道👅而個雞件都真係好滑😍係用咖喱汁煮成,都好好食😋沙嗲烤牛撈檬:$62🌕🌕🌕🌕/5撈檬汁放台面任加😜我個人好鍾意食酸酸甜甜嘅嘢,所以落咗好多汁🤓呢個汁配埋檬粉都好難唔好食🤣想讚讚個烤牛🐮個沙嗲醬都算香濃,但唔會過膩,個牛肉好淋✌🏻備注:有加一💰
🐱

招牌椰汁酸湯滑雞湯檬粉:$82