2021-03-16 364 瀏覽
但一間每個月都會轉主打越菜既黃店就肯定永不過時💛.會安雞飯($138)係越南新年時必食菜式,除左係用洋蔥同香料醃過既走地雞整外,個飯都唔係一般飯來,而係特製糯米飯!不過唔知糯米飯係咪煮得唔夠耐既關係,略嫌整體唔夠軟糯,食左幾啖我已經要夾擺係盤後面d酸菜嚟消滯😂反而隻雞就真係大件兼入味,食得出真係幾新鮮,配合老闆特調既小青柑+准鹽+辣椒仔濃醬,不得了,blow my mind 🤯🤯🤯I'm lovin it !.河內雞絲湯粉絲($86)係老闆誠意推介既。第一下飲落既感覺係個湯底真係好清好香,雞絲數量當然無隔離個盤咁澎湃,但都有三塊大大既扎肉紥住我個胃😀D雞湯好適合淋落隔離堆飯度食😂
但一間每個月都會轉主打越菜既黃店就肯定永不過時💛
會安雞飯

河內雞絲湯粉絲
2021-02-21
會安雞飯
河內雞絲湯粉絲
2021-02-26 693 瀏覽
留意到砵蘭街有一小店,幾乎不論任何時間經過也有一條人龍,是日下午近兩點只有兩個人等位,擇日不如撞日,決定一探究竟。越南法式三文治 $72法包烘得香脆,配料味道不算突出,論價錢味道都與我最愛的第一郡有尚一段距離。地道碳燒豬肉伴越南檬粉 (奧巴馬粉) $76以沾麵形式呈現,豬肉帶少少肥,滿有炭燒香氣又軟腍;檬粉已塑成一口大小,浸一浸酸甜有蒜香的湯底,好特別亦好好食,有驚喜。招牌河內牛柳牛丸粉 $95牛柳新鮮腍身,牛丸彈牙味濃又有肉汁,另外有兩件油炸鬼配上,沾些濃得來清甜的湯底同吃,有趣美味。回家後略做資料搜集,原來小店屢獲不同雜誌推介,實在有眼不識泰山,失敬!見隔離位個春卷相當吸引,留待下次再試。
越南法式三文治 $72
地道碳燒豬肉伴越南檬粉 (奧巴馬粉) $76
招牌河內牛柳牛丸粉 $95
20 分鐘 (堂食)
2021-02-05 501 瀏覽
此店向來任何時間都大排長龍排十五分鐘已經算很快了因為店舖空間比較小不能容納太多客人不過對廚師而言是好事因為不用趕頭趕命可以保持食物質素老闆及店員的服務態度都很好所以就算價錢偏貴也值得一試既先來一客招牌越南脆春卷春卷炸得挺香脆連同青瓜、九層塔再加醋醃蘿蔔用生菜包著一齊食清爽可口開胃美味至於香茅豬扒撈檬份量真的幾大碗,細食的女生一定食不完魚露湯清清甜甜幾特別豬扒都好大塊,咬落亦鬆軟但我最欣賞的是杯越南咖啡咖啡味超濃但不苦越飲越鍾意
此店向來任何時間都大排長龍
老闆及店員的服務態度都很好
所以就算價錢偏貴也值得一試既
先來一客招牌越南脆春卷
春卷炸得挺香脆
連同青瓜、九層塔再加醋醃蘿蔔
用生菜包著一齊食
清爽可口開胃美味

至於香茅豬扒撈檬
份量真的幾大碗,細食的女生一定食不完
魚露湯清清甜甜幾特別
豬扒都好大塊,咬落亦鬆軟

但我最欣賞的是杯越南咖啡
咖啡味超濃但不苦
越飲越鍾意

2021-01-23
20 分鐘 (堂食)
2021-01-21 494 瀏覽
成日都覺得香港好難食到碗好食嘅牛肉粉,其中一個原因係間間出名嘅都位於港島、有間在西貢,我住天水圍...今日試呢間越發,好評頗多,決意試下交通好方便,搭鐵油麻地A1出,直行轉右一直行就到,兩分鐘左右間野開12點,已有三個人排隊,我排第四,男老闆好有禮貌一坐低就叫左牛丸牛柳粉一上到枱,個碗好大,份量唔細架,我一見到多蔥我就開心,我好鍾意食蔥啖湯清甜到不行,那種香係pho獨有牛柳一開始我睇佢一舊舊咁唔多靚,食落去,有驚喜,牛味十足,有汁架牛丸亦好,有油香,同旺角通記嗰隻牛丸差唔多唯一油炸鬼我覺得多餘,又唔脆,話索湯食把鬼越南河嘅河粉,一定要幼身,夾落唔會爛而有米香為之上品,食落愈食愈起勁食完整杯凍咖啡,濃到不行,香到呢食飽飲飽,嘆返口茶,滿足,提提大家早少少黎,閒日都好快坐滿間野唔太大一碗粉一杯啡$130咖啡散叫
今日試呢間越發,好評頗多,決意試下

間野開12點,已有三個人排隊,我排第四,男老闆好有禮貌
一坐低就叫左牛丸牛柳粉

啖湯清甜到不行,那種香係pho獨有

牛丸亦好,有油香,同旺角通記嗰隻牛丸差唔多

唯一油炸鬼我覺得多餘,又唔脆,話索湯食把鬼

食完整杯凍咖啡,濃到不行,香到呢

食飽飲飽,嘆返口茶,滿足,提提大家早少少黎,閒日都好快坐滿
間野唔太大

一碗粉一杯啡$130

咖啡散叫

2021-01-21
5 分鐘 (堂食)
2020-12-23 435 瀏覽
砵蘭街小店, 平日夜晚都要排隊, 一碗越南河價錢亦不便宜, 接近$100。不設+1只收現金。店舖內有特色裝飾:招牌河內牛柳牛丸粉,牛丸十分濃味有咬口,唔係平時出邊食嗰啲平野,但細粒同只有兩粒,剪開一半上。希望料會多啲,令性價比更高。豬頸肉伴越南粉,非常特別,濛粉已經一份份分好,每次夾一份放落湯入邊再食,甜甜地嘅湯意外地同濛粉非常夾,食落很開胃,湯入邊亦有不少肉,值得再吃。蒜香牛油雞翼,正常發揮,勝在熱辣辣。

店舖內有特色裝飾:

蒜香牛油雞翼,正常發揮,勝在熱辣辣。

• 地道碳燒豬肉伴越南檬粉
2020-12-10 2610 瀏覽
之前小編有介紹過一間係廣華街嗰邊既越南餐廳,款式多亦好創新。今次小編繼續係旺角一帶搵越南美食,而係砵蘭街近住油麻地有一間餐廳竟然大排長龍🤯,小編當時係到諗餐廳既食物質素應該有一定既水平,所以決定就算等30分鐘都要一試🤔,而呢間越南餐廳名叫「越發地道河內料理」😉。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈碳燒豬肉伴越南檬粉 $76等咗咁耐終於都入到去坐底等野食,小編都真係佩服餐廳吸引到大量食客呀🙏。小編呢個越南檬粉非常之特別,因為廚師已經將檬粉整成一團😳,係等食客可以一團一口,非常之方便,又細心❤。佢地好詳細咁講解菜式既食法,首先將薄荷葉一片片咁放入香濃湯底到,然後再將一口檬粉浸係湯到,食法就好似沾麵咁🍜,浸一浸再落入口,非常有趣,呢一種全新食法都係小編第一次食👍。湯汁酸甜好開胃,碳燒豬肉亦香味十足👅,而且燒到合適,唔乾身仲唔硬添,認真唔錯🤤。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦餐廳座位雖然唔多,但都盡量令食客坐得寬敞。雖然要食到呢間餐廳可能需要排15-30分鐘🚶‍♂️,不過論食物質素,服務態度同餐廳環境亦可以一值試試👍。餐廳位置係砵蘭街近住油麻地方向,因為餐廳晏就會落場,所以要嚟食飯記得睇住時間🕐,十二點至
🎈碳燒豬肉伴越南檬粉 $76
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
餐廳座位雖然唔多,但都盡量令食客坐得寬敞。雖然要食到呢間餐廳可能需要排15-30分鐘🚶‍♂️,不過論食物質素,服務態度同餐廳環境亦可以一值試試👍。餐廳位置係砵蘭街近住油麻地方向,因為餐廳晏就會落場,所以要嚟食飯記得睇住時間🕐,十二點至下午三點半同晚上六點半至十點先係營業時間🔔,記得預早嚟排隊喇。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
2020-11-13
30 分鐘 (堂食)
2020-11-19 445 瀏覽
越發都算係價錢非常高檔但仍然不斷有人潮聖既黃店講真 食一個午餐要百幾蚊都幾心痛 不過間唔中一兩次係可以的我12點過D就已經到餐廳 好彩即刻有位 如果遲少少黎已經要排隊老闆服務態度非常好 會細心講解點樣食法 值得一讚地道碳燒豬肉伴越南檬粉 ($76) + 咸檸七 ($28)餐牌寫呢個係奧巴馬粉 係奧巴馬食左呢個粉之後覺得好好食而聞名老闆話每份粉既份量都係一口可以食到 然後要沾上魚露湯而食魚露湯偏甜不過係好食的 汁裡面有4-5舊炭燒豬肉 每舊都好入味仲有一舊類似冬茹既野 睇真原來係肉丸 呢個都係非常出色整體黎講 呢道菜係幾特別 不過略嫌嫌奧巴馬粉份量偏少
越發都算係價錢非常高檔但仍然不斷有人潮聖既黃店
講真 食一個午餐要百幾蚊都幾心痛 不過間唔中一兩次係可以的
老闆服務態度非常好 會細心講解點樣食法 值得一讚

地道碳燒豬肉伴越南檬粉 ($76) + 咸檸七 ($28)
老闆話每份粉既份量都係一口可以食到 然後要沾上魚露湯而食
仲有一舊類似冬茹既野 睇真原來係肉丸 呢個都係非常出色
整體黎講 呢道菜係幾特別 不過略嫌嫌奧巴馬粉份量偏少
2020-11-15 399 瀏覽
牛油雞翼雞皮好煙韌,牛油味好香。炸春卷wrap好脆好好食,記住要包薄荷葉啊。蝦紙卷一般般可以唔食。牛肉粉牛肉夠咬口夠滑牛丸都唔錯,湯清清哋不太鹹,如果牛丸唔一開議可能口感仲好,應該冇味精吧。 今日2:30到都要排咗20分鐘食午餐嘅朋友要注意排隊時間啦。我哋點左百香果特飲還有越南咖啡(凍飲)飲品也不錯。
牛油雞翼雞皮好煙韌,牛油味好香。
炸春卷wrap好脆好好食,記住要包薄荷葉啊。
蝦紙卷一般般可以唔食。

今日2:30到都要排咗20分鐘
食午餐嘅朋友要注意排隊時間啦。

我哋點左百香果特飲還有越南咖啡(凍飲)飲品也不錯。
  • 越南脆春卷
  • 牛油雞翼
I don’t think it gets better than this. Their food is good, but be prepared for queue whatever time you go 😂Bun cha hanoi 碳燒豬肉伴越南檬粉“Bun” means rice noodles, “cha” means pork. The usual sweet tangy nuoc cham is heated up hot like a broth 🤤 and as you rip apart the fragrant mint and basil leaves ... ugh. So f-ing good. The BBQ pork is also to die for.Pho Bo Vien 河內牛柳牛丸粉I guarantee you’ll drink all the broth; and you’ll feel good about it. The beef balls, the beef slices so good.. so juicy, so mari

Pho Bo Vien 河內牛柳牛丸粉
I guarantee you’ll drink all the broth; and you’ll feel good about it. The beef balls, the beef slices so good.. so juicy, so marinated and fresh. The amount of spring onions they add to this bowl of happiness is just beautiful.
2020-11-01 344 瀏覽
「牛丸係唔錯,D肉都唔錯.個法包好食呀,米紙卷好食咖啡好膿呀.已經好飽啦」 ———-—————————————總括來講 係唔錯既雖然有可能要排一下隊........

「牛丸係唔錯,D肉都唔錯.
個法包好食呀,米紙卷好食
咖啡好膿呀.已經好飽啦」

———-—————————————
總括來講 係唔錯既
雖然有可能要排一下隊........
2020-10-11
2020-10-25 334 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳位於旺角同油麻地交界既內街入面💛位置相對地唔起眼 座位少少但長期long Q🚶🏻‍♂️❶河內牛柳河🍜 $79半生熟既牛柳帶有香濃既肉味 口感嫩滑🐮湯底清甜 一飲就知係真料實料用上牛骨淆制而成 🍜 無添加味精 入口仲輕輕地帶著香料既餘韻除咗碗入邊香料之外 仲有一d辣椒🌶️ 青檸🍋 同已切成一小片既油條 比你自由選擇份量放入湯度🥘河粉係幼身既亦好滑溜 又唔會一夾就碎散散 仲好吸湯添整體來講係一碗好高質既🇻🇳 pho❷ 碳燒豬肉伴越南檬粉(奧巴馬粉) $76賣相一般般 但食落都唔錯🤓食法係同沾麵一樣夾起少量檬粉輕輕地放入湯底中浸一浸 再放食🙊醬汁嘅味道酸甜甜好開胃 入面有烤好既豬肉 豬肉入口軟而嫩 又唔會好乾身👍🏻食嘅時候仲可以將d香葉整碎 放入粉入面 味道嘅層次感更加豐富👻
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

夾起少量檬粉輕輕地放入湯底中浸一浸 再放食🙊
食嘅時候仲可以將d香葉整碎 放入粉入面
味道嘅層次感更加豐富👻
2020-09-22 744 瀏覽
星期五晚同朋友諗唔到食咩,隨手 search 下有咩好食,突然醒起油麻地個頭有間越南餐廳門口成日排長龍,咁就的起心肝,睇吓佢有咩咁巴閉先得。排左都15 分鐘最少,到我地了,叫番個招牌河粉。一食不得了,越南感覺番左來。我懷疑佢係越南人過來開店。真心抵食。係排隊耐左d。

排左都15 分鐘最少,到我地了,叫番個招牌河粉。

一食不得了,越南感覺番左來。

我懷疑佢係越南人過來開店。

真心抵食。係排隊耐左d。
2020-09-18
  • 河內牛柳牛丸粉
2020-08-28 1157 瀏覽
🔸 招牌牛柳牛丸粉 𝐩𝐡𝐨 𝐛𝐨 𝐯𝐢𝐞𝐧 $𝟗𝟓 (𝟑.𝟗/𝟓)越式幼河粉,河粉幾滑身,半生熟的牛柳肉質鮮嫩,牛丸彈牙多汁,湯底鮮甜,入口湯底香濃,飲到香草味同埋牛香味,加埋青檸、紅椒、金不換呢啲配料,就更有層次,好飲呀!仲配有油炸鬼,用來吸湯,另一番味道香茅豬扒撈檬𝐛𝐮𝐧 𝐱𝐮𝐨𝐧𝐠 𝐧𝐮𝐨𝐧𝐠 $𝟕𝟐 (𝟑.𝟕/𝟓)豬扒好大塊份量十足,都算淋身入味,佢同出面檬粉有啲唔同,佢比較幼身,醬汁亦都唔同,佢用咗青木瓜同少少酸醋,入口比較清新😋 越發牛油雞翼 𝐜𝐚𝐧𝐡 𝐠𝐚 𝐜𝐡𝐢𝐞𝐧 𝐛𝐨 $𝟔𝟓 (𝟒/𝟓)廚房即叫即製,雞翼炸完再炒,一炒已經充滿牛油香,食落去甜甜地又香牛油味,超正😋越南熱情果冰茶𝐭𝐫𝐚 𝐜𝐡𝐚𝐧𝐡 𝐥𝐞𝐨 $𝟐𝟖 (𝟑.𝟗/𝟓)⁣熱情果直接由越南進口,佢味道比較谈口,同其他國家嘅百香果有啲唔同,但係百香果味都好香,而且唔太甜,好好飲㗎!

• 招牌牛柳牛丸粉
2020-08-28 2541 瀏覽
有咩係放工會諗做啲,就係買唔買外賣好。其實依家夜晚無得食,真係好多膠盒,自己個飯盒又唔夠大,往往都放唔哂。之前成日行過都幾多人排隊,今晚放工路過竟然無,即刻上前睇下有咩食。價錢唔平,同錦x有得揮,而且呢段時間係無外賣有折。鋪頭完全唔大,一眼望哂,確實堂食都真係好容易就滿。叫咗個牛柳撈檬,74元,無加一或外賣盒費用。牛係好多,初初睇落有啲鞋咁,但食落又ok。份量好多,好少何無芽菜。個汁無平時魚露結身啲,幾特別,但未至於湯。撈埋好大碗,食到好飽。

價錢唔平,同錦x有得揮,而且呢段時間係無外賣有折。

鋪頭完全唔大,一眼望哂,確實堂食都真係好容易就滿。

叫咗個牛柳撈檬,74元,無加一或外賣盒費用。

個汁無平時魚露結身啲,幾特別,但未至於湯。

撈埋好大碗,食到好飽。
2020-07-14 1318 瀏覽
路過看到有人排隊,好奇心驅使下我一個人排了15分鐘便被入座。餐廳空間不大,而且因開放式厨房的關係,空調製冷能力不高,令整個環境覺得較悶熱。我點了招牌牛柳牛丸河粉,生的牛柳與牛丸泡在河粉上,和其他餐廳的越南河粉不同,他不供應芽菜,反而提供了幾塊油條一起吃。喝了第一口湯的感覺只是清淡中有絲絲的的牛味,牛柳切得較幼較細,吃下來太嫩沒什麽特別,牛丸彈牙有點點的黑椒味,整碗粉量不多,以95元一碗相對來説是有點貴的。