2019-04-09 417 瀏覽
依間越南餐廳係做街坊生意,啱啱經過見到佢餐牌真係好平,所以決定一試!叫咗一碗生熟牛肉湯河,但質素真係好一般🙈🙈 冇諗過牛肉真係咁生😹 而且睇落已經感受到佢嘅肥膩🤭 湯底亦有點油🙊 朋友叫咗個海南雞飯,佢話係ok ge! 我覺得勝在價錢平ma🤣🤣 一分錢一分貨,會開心啲!
朋友叫咗個海南雞飯,佢話係ok ge!
我覺得勝在價錢平ma🤣🤣 一分錢一分貨,會開心啲!
2019-03-07 414 瀏覽
路過見店內坐了一半客人,再查看其食評都不錯便試下。叫了兩個晚餐海南雞飯: 飯只是普通白飯,飯質一般,不熱,冇飯味和香。但夠大碗!!醬汁有兩種,辣汁 :第一口有小小辣之後無味葱油 :葱粒算多,但冇葱的根部分,所以冇葱味。雞有1/4隻……我的是下裝部份(雞肶)肉質算滑,份量算多,但可能是凍鮮雞的關係,就算好多雞油,但都是無雞肉味道。三寶金邊粉:份量好多,餸是另上!飲品 應有水準!!lemon 算多!店員有禮,會主動加水無時無刻也面帶笑容!雖然全餐味道一般,但其份量和店員服務都值得再去!
路過見店內坐了一半客人,再查看其食評都不錯便試下。

叫了兩個晚餐

醬汁有兩種,
辣汁 :第一口有小小辣之後無味
葱油 :葱粒算多,但冇葱的根部分,所以冇葱味。

雞有1/4隻……我的是下裝部份(雞肶)

三寶金邊粉:份量好多,餸是另上!

飲品 應有水準!!lemon 算多!

店員有禮,會主動加水
無時無刻也
面帶笑容!

雖然全餐味道一般,但其份量和店員服務都值得再去!
soda水
三寶麵
2019-02-16 404 瀏覽
行完大帽山肚餓餓,喺荃灣揾食一番,比我喺海灞街揾到間越南粉餐廳夾喺韓國嘢同日本嘢中間。依家世風日下,是人都玩日風韓風,我硬是要食番啲小店越南嘢啦!時間大概是三點半,咁岩撞正有下午茶,我叫咗豬頸肉法包,蝦三角同埋龍眼冰,而友人就叫咗扎肉河。不夠十分鐘,一碗熱騰騰的扎肉河就捧到我哋面前啦。嘩嘩嘩,我夾咗一塊扎肉嚟食,入口彈牙,夾雜着清而不膩的湯底,呢碗河完全是平民美食超水準!即刻叫侍應比個碗仔我試真啲河,嘩,個湯底不得了,加埋啲蔥,簡直是行山友恩物,不得了啊剛剛食完我果細碗河粉,又端來一碟法包。包面香脆,豬頸肉入口無楂,加上酸味味的醃菜,好味到喊出嚟啊救命。由於啲嘢食太好味,我都唔記得影相啦。加埋一杯龍眼多到離哂大譜的龍眼冰,就咁我就完美結束我大帽山之行。想知有幾好食,唔需要靠OpenRice 有幾高評分。呢間嘢,性價比超水準,唔洗你OpenRice 讚,自然就有一大班屋邨街坊幫襯!

2019-02-16
下午茶
  • 豬頸肉法包,扎肉河粉
2019-01-15 355 瀏覽
越式手撕雞湯檬- 湯底清甜,配上切得幼細、爽脆的蔥花,香氣獨特的金不換,清香的檸檬葉,爽口清甜的芽菜,由辛辣浸至清甜的洋蔥圈,每個組合的味道都不盡相同,每種味道都很搭配,能融為一體,又能各自獨當一面- 白蘿蔔清甜吸湯無渣,帶鹹的湯底,調起了蘿蔔的清新香氣- 檬粉滑溜吸湯力佳- 雞絲很嚡,沒雞味亦不鹹香,夾雜在檬粉中,挑也挑不盡,可說是一子錯滿盤皆落索
越式手撕雞湯檬

- 白蘿蔔清甜吸湯無渣,帶鹹的湯底,調起了蘿蔔的清新香氣
- 檬粉滑溜吸湯力佳
2018-10-26 575 瀏覽
原來荃灣都幾多越南餐廳,今日繼續試新餐廳,呢間佢係平時食日本菜附近但一直無留意!食評唔算好多,但睇啲相好似不錯哩!今次食左薄餅,咖哩牛腩同小食拼盤,份量好多而且美味!薄餅點咖哩汁好食,咖哩牛腩係有個爐點住火熱住,牛腩好淋好入味而且好多!不過周圍環境好嘈,好多街坊食,好似食緊大排檔咁熱鬧,有點迫不時被經過的人撞到,坐得唔係咁舒服!不過見到其他人點的食物賣相都好吸引而且份量好多,有機會仍然會再幫趁哩!
2018-09-20 463 瀏覽
記得拾多年前去越南旅遊,到達的第一餐,導遊帶咗我哋去食當地的特色越南生熟牛肉湯河,點知一食,永誌不忘。之後嘅行程都四處尋找這種美味,可式都找不到。係香港,這拾多年,我試好多所謂越南菜館,沒有一個令我滿意的。其實要知道那些所謂越南餐館是否正宗,一定要越佢哋嘅生牛肉河粉,特別係佢哋嘅湯底!最近遇然機會係荃灣一個不起眼嘅地方,海霸街發現一間越南小館,那時已過午飯繁忙時間,但依然有很多人在外等位,好奇心驅使下,便跟其他人一樣去等位,目的係嚐一嚐那碗牛肉湯河啦。有位後,點個椰青、一碗火車頭牛肉湯河,並以優惠價加多一小碟去骨鳳爪,因為只需$15。不需等太久,所以食物到齊,第一口當然試牛肉河嘅湯底啦,一入口,其味道勾起我拾多年前係越南食過那同一種味道;太驚喜,我終於找到了失去的回憶!另外椰青非常清甜,鳯爪也很有水準,不消10分鐘,已吃清所有東西。很快我又會再次幫襯這小店,因我已鍾佢嘅出品。

很快我又會再次幫襯這小店,因我已鍾佢嘅出品。
2018-09-11 388 瀏覽
荃灣區食肆多, 各式各樣都有, 在不知想吃什麼的情況下, 選擇了這間越式店舖, 地方不算很大, 但都可以坐不少人, 但可能樓底比較低, 所以有點嘈, 但仍可接受, 一點鐘前門口已經企滿食客等位, 今天大約等了不足10分鐘便可以入座, 午市食物選擇還不少, 除了小食和沙律外, 其他都是餐, 送飲品, 凍飲加2元是常識吧, 但凍咖啡要加3元, 莫非凍咖啡有其特別之處特別好味? 所以有機會下次必定試一試, 今次四人同行, order了一個越式牛丸湯粉, 一個招牌香茅豬扒飯, 一個招牌香茅豬扒金邊粉同一個冬蔭功海鮮泡飯, 牛丸彈牙多肉汁, 標明招牌的豬扒好有驚喜, 果真是招牌豬扒, 香煎鎖住肉汁, 啖啖肉, 吃到停不了, 冬蔭功一般, 不太辣, 但抵食, 因為分量很多, 除了有蟹柳, 魷魚, 蝦, 蕃茄, 秀珍菇, 還有四隻大青口.
2018-09-11
8 分鐘 (堂食)
  • 招牌香茅豬扒
2018-05-28 673 瀏覽
作為一個平又食貴又食的C9, 當然唔會放過位於住宅區毫不起眼的小店。今次就試吓這間老公推介的越南小店。我們到達時已8點多,很多東西都賣完,幸好還有金邊粉。我們點了一個2人餐,有2碗麵及2個小食。越南菜當然要試生牛肉金邊粉,湯都算清且味夠,牛肉份量亦不少,金邊粉很滑。小食選了越式春卷及蒜蓉牛油雞翼,春卷包得厚實、很香口。估不到雞翼有6大隻!!!雞翼很入味,而且比想像中沒那麼油。2人餐包飲品都是約$170,非常抵食!

2人餐包飲品都是約$170,非常抵食!
2018-05-26 425 瀏覽
今日去食越南嘢,這杯龍眼冰十分多龍眼,很好飲好甜呀,龍眼好大粒多肉火車頭河粉,好大碗,有唔同的牛食品,牛肉,牛丸,生牛肉,所以好甜,蘿蔔也入味甜,河粉幼身好味,吸了湯好甜。有些葱芫荽等更香。香茅豬扒濛,香茅豬扒份量也是夠多,好淋身好味,幾香的,唔太肥呀,同其它的香茅豬扒感覺不同,不過香茅味唔出。濛粉都幾爽身,唔易斷,有d葱芫荽,芽菜,湯底所以好香,份量適中。加左一份蔗蝦,就細左d,普通冇乜特別的!!

加左一份蔗蝦,就細左d,普通冇乜特別的!!

2018-05-11
午餐
  • 龍眼冰
2018-05-25 199 瀏覽
由開張食到宜家,品質同服務都愈來愈差。湯底食完好口渴,蘿蔔由大大舊變細細舊再消失了。芽菜也沒有了。越南湯河一D配菜都冇,好失望。反映比店員聽,態度仲要非常惡劣,唔推薦
2018-05-25
20 分鐘 (外賣自取)
2018-03-06 527 瀏覽
約咗朋友去荃灣福來邨然後搵嘢食,經過呢間叫越Home食越南🇻🇳嘢,貢啱又才想食湯粉,所以就決定坐低食個午餐見到隔離枱碟雞咁靚又咁多我都心動即刻MENU LOOK 1 LOOK 先我地二話都不說就決定食午餐嘅海南雞飯同一個海南雞湯檬,加2蚊就可以飲凍飲,加6蚊就可以飲特飲之類午餐份量比較大碗嘅。海南雞湯檬。海南雞飯嘅雞嘅份量都幾多架!但係飯唔係用雞油煮只係與普通白飯配!
約咗朋友去荃灣福來邨然後搵嘢食

,加6蚊就可以飲特飲之類

午餐份量比較大碗嘅
。海南雞湯檬。
海南雞飯嘅雞嘅份量都幾多架
!但係飯唔係用雞油煮只係與普通白飯配!
2018-02-09 460 瀏覽
喺福來邨對面開咗間越南餐廳叫越Home,話說佢哋嘅海南雞做得唔錯,咁就一於去試一試。大概下午兩點去到,眼見裡面坐滿哂人,諗住要等一陣,咁啱有兩個人食完行出嚟,咁好彩有位唔洗等。餐廳裡面比較窄咗少少,感覺上有啲逼。坐底睇睇Menu,都係決定叫一客海南雞飯同一客海南雞檬啦!大概等咗10分鐘啲食物到喇,見佢俾雞髀心諗都幾好喎而且份量唔少!夾起一舊試一試,真係好滑喎而且幾有雞味,真係幾好介紹。啲雞好食所以會好快食哂,但個飯如果係雞油飯就更加好~

海南雞檬
2018-02-08
  • 海南雞飯
2018-01-22 324 瀏覽
好朋友要結婚,我地做姐妹開完會之後要去搵野食醫肚,但發現時間已9點,原來好多餐廳都開始閂門,所以我地就行下行下見到呢間越南菜佢收1130,咁我地就入去食啦。每人叫個粉面食再加個小食。我叫左個越式手撕雞肉札肉金邊粉超好味嘅湯底,好濃好香,手撕雞完全唔鞋,好正!又大碗,覺得勁抵!酸辣鳳爪:估唔到咁好食,個汁一流,酸辣度剛好!不過就不面墊左都幾多菜,但d菜點埋個汁食都好正!另外我有試食過呀朋友嘅香茅豬扒飯,佢個豬扒真係一流!好淋身個蔥油正到呢,令我諗起小巴黎,勁開心可以食返個種味道!估唔到呢度有間咁正嘅野!
每人叫個粉面食再加個小食。
我叫左個越式手撕雞肉札肉金邊粉
越式手撕雞肉札肉金邊粉
酸辣鳳爪
估唔到呢度有間咁正嘅野!
越式手撕雞肉札肉金邊粉
酸辣鳳爪
2017-11-27 380 瀏覽
行完大嶼山,坐車到荃灣站找美食。吃悶了海壩街十字路口的食店, 走到熟食亭附近找小店, 看到一間新的越南餐廳,價錢不算貴。對於喜歡食亞洲菜的我,跟朋友二話不說便走進餐廳內進食,吃飯時間也算滿座。由於晚餐我和朋友不想吃太多,選擇了越南餐廳最正常的生牛肉檬粉及多選擇的小食拼盤。首先來到比較容易煮熟的生牛肉檬粉,牛肉十分鮮甜,沒有雪藏味道。 雖然湯底不算特別濃郁的牛肉味,但是也十分清甜可口,跟檬粉十分配合。吃到一半,小食拼盤便來了。 雞肉串燒,牛油雞翼,越式春捲,蝦餅及扎肉各二。 雞肉串燒有濃郁的黃薑味不是普通的雪藏價。牛油雞翼沒有很香濃的牛油味,像普通炸雞翼一樣,比較普通。越式春捲新鮮炸出,包有粉絲雜菜等味道不錯。蝦餅味道很新鮮,可以再吃。扎肉是普通的貨色,沒有特別。總括來說味道也不錯,價錢也不貴,可以再來。

雞肉串燒有濃郁的黃薑味不是普通的雪藏價。
牛油雞翼沒有很香濃的牛油味,像普通炸雞翼一樣,比較普通。
越式春捲新鮮炸出,包有粉絲雜菜等味道不錯。
蝦餅味道很新鮮,可以再吃。
扎肉是普通的貨色,沒有特別。

總括來說味道也不錯,價錢也不貴,可以再來。

2017-10-01 542 瀏覽
上次本想外賣lunch 既冬陰公海鮮泡飯,但佢表明等比較,15 minutes,所以冇買。今日堂食,但足足等左半小時!朋友碟飯都食完好耐。裡面有青口三隻,蟹柳一條切半上,草姑,octopus,蜆肉,一兩粒細到未必見到既蝦。湯吾太辣或酸,適中。等甘耐值不值得見人見志。我就不會再叫,但湯比出面平的。

湯吾太辣或酸,適中。
等甘耐值不值得見人見志。我就不會再叫,但湯比出面平的。
冬陰公泡飯