2021-07-26 603 瀏覽
午餐近日,轉左一份新工,午餐當然去附近周圍食,今日品嚐的是一間越南小店的火車頭湯河,50元一碗,份量超大。火車頭湯河,材料亦不少,最喜歡當然是牛肉,牛味重,肉嫩。可惜蘿蔔不夠淋,有渣。加11元要了一份蒜蓉包,好大一片。非常夠飽。唯一缺點,是環境比較迫。越Home 越式料理 (荃灣)荃灣海壩街20A號地下阿肥:82/100
午餐

加11元要了一份蒜蓉包,好大一片。非常夠飽。

唯一缺點,是環境比較迫。

越Home 越式料理 (荃灣)
荃灣海壩街20A號地下
阿肥:82/100

2021-07-26
20 分鐘 (堂食)
這間走平民路線的越南餐廳不得了,活在兩間荃灣區Openrice高分食肆的夾縫中還能生存,引證了「競爭越大、質素越高」的定律。我們倆只點了兩個午餐 ... “火車頭湯河”,有牛腩片、扎肉、生牛肉、牛丸、蘿蔔,配料有芽菜、蔥洋、蔥、紫蘇葉。凡用湯泡著的麵食,指定動作,必先呷一口湯,湯的質素幾可判斷這碗麵食是否合格 ... 嗯,兩個字,鮮、甜,蘿蔔也難得,沒有渣,處理得很好,很入味,所有肉食也一樣 ,配上紫蘇葉、洋蔥等配料,齒頰留香!“香茅豬扒飯”的豬扒是另上的,不會把飯弄得油膩,有點心思,而豬扒本身很嫩滑,煎得不錯;不要小看那蔥油,單看它的顏色,還是很脆綠,證明㕑房沒有用隔夜蔥油,全部新鮮製作,認真,值得尊敬!

2021-06-12
5 分鐘 (堂食)
荃灣海壩街嘅越南菜小店🌿🌿成日經過呢條街,不過就好少嚟食。個Pho幾抵食,大碗得嚟河粉都幾滑,lunch價錢好似只係$40咁上下。我覺得隻碗好靚,好典雅,Close-up有少少旅行嘅感覺 haha 。(圖一)另外個咖喱豬頸肉香料味超濃!豬頸肉肥肥哋所以好食,呢碟咖喱個香料重濃過平時啲印度咖喱,不過偏鹹,一定要餸飯先得,重要係咁飲水。我覺得平平哋,喺附近返工/住,得閒都可以過去試吓嘅~越Home 越式料理地址:餐廳位於荃灣海壩街20A號地下

荃灣海壩街嘅越南菜小店🌿🌿
成日經過呢條街,不過就好少嚟食。
我覺得平平哋,喺附近返工/住,得閒都可以過去試吓嘅~

越Home 越式料理
地址:餐廳位於荃灣海壩街20A號地下
2021-06-02 456 瀏覽
呢個越南餐廳,相信喺荃灣番工嘅人都會識,事關又平又好食。😋😋😋幫襯過好多次,最鍾意食佢個手撕雞湯河粉😋😋$43,包一杯熱飲。個河粉好幼滑,浸耐左都唔會發脹晒👍🏻👍🏻雞絲唔鞋,唔會淨係俾d雞胸肉你,好好食👍🏻👍🏻個湯底好甜,配料有蘿蔔,清甜又淋😋😋Lunch晏少少去,一定會排晒長龍,所以一定要早少少去拎位。另外,我平時叫開外賣,外賣會分開湯上,好細心😊😊回頭率 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

幫襯過好多次,最鍾意食佢個手撕雞湯河粉😋😋
$43,包一杯熱飲。

個河粉好幼滑,浸耐左都唔會發脹晒👍🏻👍🏻

雞絲唔鞋,唔會淨係俾d雞胸肉你,好好食👍🏻👍🏻

個湯底好甜,配料有蘿蔔,清甜又淋😋😋

另外,我平時叫開外賣,外賣會分開湯上,好細心😊😊

回頭率 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
宜家午餐越黎越貴,要揾一間抵食,真係唔容易啊今日叫左個set午餐40HKD一個set,對於打工仔黎講,呢個真係性價比算高!價錢方面算平,因爲分量好大份,之後送杯熱檸檬水對於一般食量的女仔黎講,都算多跟午餐set 的香煎雞扒,口感鮮嫩,煎到岩岩好唔錯ge選擇
宜家午餐越黎越貴,要揾一間抵食,真係唔容易啊
香煎雞扒撈檬

今日叫左個set
價錢方面算平,因爲分量好大份,之後送杯熱檸檬水
對於一般食量的女仔黎講,都算多
香煎雞扒

跟午餐set 的香煎雞扒,口感鮮嫩,煎到岩岩好
唔錯ge選擇
2021-04-14
10 分鐘 (堂食)
2021-04-10 500 瀏覽
Lunch想食下越南野, 經過見到menu價錢算係平民價, 所以就試下~ 最平既有$40既香茅豬扒飯~ 招牌香茅豬扒河粉@$40豬扒被想像中香脆, 硬度同鹹度都適中, 但湯既熱度就可以再熱嗰, 份量都岩岩好, 湯汁都有越式風味~ 越式海南雞飯@$47可能食開泰式比較濃味既泰式海南雞飯, 呢個越式海南雞飯既醬料就唔太掂, 醬料無咩味, 雞都唔嫩口, 整體感覺有啲差(*´Д`*)總體泥講, 呢間較平民價既餐廳食招牌菜比較穩陣(*´ー`*)

最平既有$40既香茅豬扒飯~

招牌香茅豬扒河粉@$40
招牌香茅豬扒河粉

越式海南雞飯@$47

越式海南雞飯

2021-03-28
招牌香茅豬扒河粉
2021-03-24 561 瀏覽
👍🏻越式牛丸湯粉(包嘢飲) $42牛丸爆哂汁超彈牙,牛味好濃郁,好好食呀😭!湯底十分清甜,有九層塔香味蘿蔔無渣,偏淋身,好吸湯,仲有成五六舊添😋湯粉份量好大,抵食😍👍🏻!留意辣椒青檸要另外叫姐姐俾架😉味道:9/10性價比:9/10-📍#越Home 越式料理荃灣海壩街20A號地下
👍🏻越式牛丸湯粉(包嘢飲) $42
牛丸爆哂汁超彈牙,牛味好濃郁,好好食呀😭!
湯底十分清甜,有九層塔香味
蘿蔔無渣,偏淋身,好吸湯,仲有成五六舊添😋
湯粉份量好大,抵食😍👍🏻!
留意辣椒青檸要另外叫姐姐俾架😉
味道:9/10
性價比:9/10

📍#越Home 越式料理
荃灣海壩街20A號地下
2021-03-24
  • 越式牛丸湯粉
2021-03-23 323 瀏覽
下午放食飯想搵平野食,於是乎由愉景新城行過黎搵食,見到有口水雞好想食,就試下,其實見到好多人推介冬蔭公湯底嘅粉麵,不過基於想食得經濟啲又想食飯,所以今次試口水雞先啦價錢實惠,凍飲加$2,可惜味道唔太正宗,偏向較酸味道,唔夠香,醋味重,又冇乜辣味,不過都可以接受,有機會要再試下其他

口水雞

2021-03-18
2020-11-19 1224 瀏覽
因為有時都會喺荃灣返工,經過同事推介之下,就嚟咗呢一間越南餐廳。雖然我知道大部份人都會食河粉,但係今日就唔知點解好想試吓佢個三寶飯,有扎肉、雞翼,同豬扒。因為本身都好鍾意香茅嘅味道,所以都抱住幾高嘅期望,而餐廳都冇令我失望。一個正常嘅午餐$53仲想點? !
2020-11-18
2020-10-31 1060 瀏覽
本人住喺附近行落嚟唔使5分鐘,所以真係超好!無論係任何時間都係大件夾抵食,即是下午茶30幾蚊嘅套餐都係分量十足,食過真係好多次,待業中冇嘢做就寫下食評,大部份嘅菜式都食過,今日食嘅係口水雞檬,另外仲有好多其他可能已經冇咗相片嘅食物,呢間餐廳嘅位置附近好彩都有幾間食肆因為其實已經轉過好多手,都係因為佢有實力先至可以繼續留返喺度,唔使下下都去路德圍可以試吓過嚟呢度啊冬陰功海鮮湯飯佢啲冬陰功真係好好飲,溝落湯飯都索晒啲汁好惹味,不過可惜剩係得海鮮如果有其他選擇仲正,極力推介佢個冬陰功火車頭湯河佢個火車頭又係勁抵食,佢啲湯底偏向甜好啱我口味,特別一提佢個牛丸真係好好食,記得問佢攞青檸辣椒啊加落去仲正,入邊有個腩片好軟熟入口即溶,勁鍾意❤️口水雞海南雞飯好老實佢只係似普通嘅白切雞,不過都幾滑,仲要係分量十足,同埋最緊要佢係有嗰層啫喱,抵X之選安格斯肥牛冬陰功湯飯可以唔要飯轉成粉面都得,等於1個小型火鍋仲要係賣緊$88,淨係飲佢個冬陰功都抵啦三寶飯不過不失不過雞翼個味道就唔係好似越南,呢個就真係麻麻地雞絲粉皮呢個不值一試只係將粉皮加芝麻醬炸蝦餅蔗蝦蝦角呢啲普通啦不過不失,行貨春卷好交叉正,呢個要食牛

冬陰功海鮮湯飯

火車頭湯河

口水雞海南雞飯

安格斯肥牛冬陰功湯飯

三寶飯
不過不失不過雞翼個味道就唔係好似越南,呢個就真係麻麻地

雞絲粉皮
呢個不值一試只係將粉皮加芝麻醬

炸蝦餅
蔗蝦
蝦角
呢啲普通啦不過不失,行貨

春卷

好香某一隻牌子嘅豉油味道都唔錯㗎幾香口

越南法麵包
下午茶食平靚正夠飽肚

咖喱牛腩
OK都幾香,最鍾意係佢杰身嘅咖喱唔係好稀嗰隻

燒烏頭
冇乜味道要靠醬汁,但係呢度嘅價錢來講算係好OK

大大話話都幫襯左幾年,真係大件夾抵食希望佢繼續做多啲人捧場
2020-07-21 1373 瀏覽
因為天氣熱熱哋,又唔係太肚餓,所以唔想食茶餐廳炒粉麵飯,多士。 來個輕食,離不開越南食品/韓國菜/日本菜。 行行下經過福來邨,見到呢間越南餐廳下午茶有木瓜沙律, 幾清新,所以就入來一試。環境一般, 不太燈火通明,一來已經是五時多,將到6時「限堂食令」的界線。而員工們又好像在忙著外賣的到會訂單(因為我看到一盤盤的豬扒放在枱面上。),所以入到去有客人, 但又好冷清的感覺, 員工們又長期入了廚房, 所以其他客人想找職員幫忙也有點困難。 不過情況不算嚴重, 重點來了, 我點的豬扒木瓜沙律上桌比我想像中的份量大當中的生菜, 木瓜絲,多而且非常新鮮, 加上適量的炸蒜調味, 炸蒜不會淋了或是有陣油壓味,處理得不錯。醬汁方面,他們應該是使用現成購買的酸甜醬, 合適不過。豬扒雖然不是大件, 但有厚度, 不過可能下太多鬆肉粉? 太鬆軟。 味道方面則不錯。整體來說也不差

重點來了, 我點的豬扒木瓜沙律上桌

比我想像中的份量大

2020-07-20
2020-07-16 722 瀏覽
喺荃灣工作耐嘅朋友,搵嘢食一定會嚟到海壩街,呢條街有主要兩間日本菜,一間韓國菜,兩間茶餐廳同埋呢一間越南野。呢間野裝修冇咩特別,簡單整潔。午餐嘅時候都要等五至10分鐘先有位,呢間野係我長期會食嘅餐廳,因為真係平靚正,今日我哋兩個人叫咗咖喱牛腩飯,招牌蔥油豬扒飯,同埋兩件庶蝦。重點係碟咖喱牛腩飯,咖喱汁夠辣味,牛腩炆得超級冧,可能係我呢排食過最好食嘅咖喱牛腩飯。而招牌蔥油豬扒飯可以額外叫多啲蔥油,好好味!睇埋個價錢,沒有不選擇的理由!
睇埋個價錢,沒有不選擇的理由!
咖喱牛腩飯
越南庶蝦
招牌香茅豬扒飯
2020-07-08
咖喱牛腩飯
越南庶蝦
招牌香茅豬扒飯
  • 招牌蔥油豬扒飯
男朋友公司喺附近,佢話呢度嘅咖喱牛腩飯好有驚喜,我今日就黎試吓啦~估唔到呢個咖喱飯個樣冇乜特別,但係味道就同細細個大X X食嘅咖喱牛腩飯好似,牛腩煮到好淋😍😍撈飯超正,咖喱有少少辣,又帶點椰汁香味,而且咖喱汁好濃,唔係出邊好似溝咗水咁稀嗰啲hea hea咖喱汁😋😋另外佢哋嘅主打越南野都好有水準,我叫咗一個牛肉牛丸河,個湯好甜好好飲🤤🤤🤤而且極大碗,另外加$15仲有兩件越式蝦餅~我諗我之後都會經常黎食丫😬😬

2020-06-29 524 瀏覽
琴晚忽然間好想食越南野,就過咗嚟呢度食,價錢唔貴,大約50幾蚊一碗越南檬粉,強烈推薦蕃茄湯底!好甜好好味~我兩個人食,嗌左香茅雞扒湯檬同埋燒豬頸肉湯檬,燒豬頸肉燒得好香。另外仲叫多一個牛油雞翼,呢一個就略貴60幾蚊得六隻,下次可以唔食,整體來講非常滿意!下次會再食

2020-06-28
2020-05-22 745 瀏覽
呢間餐廳無華麗裝修但係食物質素的確唔錯💚每次去食都離唔開『火車頭湯河粉』火車頭湯河粉💲42一碗份量夠曬大,食完一定飽 (我唔細食😋) !火車頭河有生牛肉、蘿蔔、牛腩、牛丸、扎肉、芽菜、香菜配料,材料豐富。湯底真心鮮甜,飲落唔似味精湯,食完之後唔覺得口渴👍🏻。😍最出色係河粉同牛丸!河粉吸收咗湯嘅鮮味,好新鮮好滑,所以通常好早就售罄,而牛丸又彈牙又有牛味🥰😌生牛肉唔會太老、蘿蔔夠味、牛腩半肥好食、扎肉普通、荳芽截頭截尾(即無荳芽同尾**心機位**,啱晒我男友🙋🏻‍♀️有無人同佢一樣?)總結:好值得食!🔔如果你哋想食就早啲去試啦✨記得要先打電話問下有無開鋪,因為鋪頭有不定休息日!
呢間餐廳無華麗裝修但係食物質素的確唔錯💚
每次去食都離唔開『火車頭湯河粉』

火車頭湯河粉💲42
總結:好值得食!

🔔如果你哋想食就早啲去試啦
✨記得要先打電話問下有無開鋪,因為鋪頭有不定休息日!
2020-05-21