2021-04-12 203 瀏覽
有沒有人和我想的一樣。⚠️普通餐廳點肉眼,高級餐廳點西冷⚠️(原因:肉眼質感不容易出錯,反正不過高期待牛肉香,只要不出錯就可以。但其實我比較喜歡西冷,肉味更濃,但處理不好會容易乾,質素不好又容易羶)頭盔戴好,只是個人見解 😆⚜鐵板極級安格斯肉眼 $148有點震撼的size!沒想過會有的牛肉香,驚喜!肉質軟綿綿,也有肉汁!意粉是另外加了橄欖油,新鮮粟米,和配菜都看得出小心思 😊⚜德國脆皮豬手 $118是其他餐廳的一半價錢,但質素一點都會有不遜色耶!肉不會太鹹,皮也脆,哎喲,好吃喔😋粗薯條也很出色!⚜餐飽有烤到外脆內軟,襯熱吃還是不錯的⚜️餐湯太過鹹了!喝了兩口實在不行。我已經是重口味也接受不了,很久沒有浪費過食物了。。另外的美中不足,冷氣吹得食物冷掉太快。。
有沒有人和我想的一樣。
⚠️普通餐廳點肉眼,高級餐廳點西冷⚠️
頭盔戴好,只是個人見解 😆

⚜鐵板極級安格斯肉眼 $148
有點震撼的size!
沒想過會有的牛肉香,驚喜!
肉質軟綿綿,也有肉汁!
意粉是另外加了橄欖油,
新鮮粟米,和配菜都看得出小心思 😊

⚜德國脆皮豬手 $118
是其他餐廳的一半價錢,
但質素一點都會有不遜色耶!
肉不會太鹹,皮也脆,哎喲,好吃喔😋
粗薯條也很出色!

⚜餐飽
有烤到外脆內軟,襯熱吃還是不錯的

⚜️餐湯
太過鹹了!喝了兩口實在不行。
我已經是重口味也接受不了,
很久沒有浪費過食物了。。

另外的美中不足,
冷氣吹得食物冷掉太快。。
  • 德國脆皮豬手
先講下第一次去。第一次去食物味道都幾好,雖然個女侍應好似咩都唔識做咁,員少其他服務都ok接受到今次兩個人去食晚餐入到去叫我地掃安心出行,屋企人有我無。問佢有無紙,佢就答掃左先。咁我就呆左問多次有無紙。佢都係答掃左先。終於去到枱先比張紙我。咁你清楚少少講比我地聽,等我唔好好似個傻仔咁唔知你做咩。嗌左每人一個意粉。個汁已經麻麻(都無咩所謂,間間都係咁)叫餐飲落左杯檸茶,杯檸茶塊檸檬苦苦地,落左兩包糖都係苦,唯有問下侍應可唔可以比杯新。個女侍應竟然答你飲過架。就係飲過好難飲先叫你換一杯新嘅俾我哋。飲左幾擔苦到咁點飲。個侍應仲要走去叫經理講。好彩個經理識做都轉個杯新。比野飲個時,比紙杯唔係問題,但係你將隻鐵羹放係杯滾嘅野飲上面,係好熱手。最後埋單$100幾 比2張$100佢,仲要好似怪我地比少錢咁(屋企人後尾講返比我聽)我當時無留意所以唔作評論。其實我明白服務業多麻煩客,你地會嬲。但自問我地無鬧過你,直至係第一個女侍應咁嘅態度講野先嬲。希望你地係收客人服務費個時,比返少少尊重啲客人。

今次兩個人去食晚餐

2021-03-22
2021-03-21 117 瀏覽
点了一个香辣番茄海鲜意粉及沙爹牛肉公仔面餐,餐汤是暖的偏冻,海鲜意粉海鲜分量偏少变相吃净香辣茄汁意粉。至于公仔面餐的牛角酥竟然变了半分多士,点餐时候服务员也没事先提及过,3:12落单牛角酥怎也不会卖清光吧,感觉受到被骗,很不满意。最后来两杯热餐茶却又大得喝得很饱肚。
2021-03-10 195 瀏覽
上年開張無耐誤打誤撞入左去食lunch,果時已經覺得價錢大眾化,質素唔差,好有驚喜,不過就係比較少人幫襯,以為佢捱唔到幾耐,最近開返堂食再去仍然係唔多人,唔使等位。 叫左個德國脆皮鹹豬手 (118) 同西冷牛扒配意粉,店員話人手唔夠所以食物可能要等耐少少,不過我又唔趕時間所以都無所謂。晚餐包左湯同餐飲,食住麵包其實都唔係等左好耐。 鹹豬手外皮好夠脆,香而不膩,肉好嫩,好夠味,無論配上黑椒汁定蜜糖芥末醬都好好味,加埋薯條勁飽 另外個西冷牛扒都唔差,唔會好韌,下次可以試埋個鐵板。意粉絕對唔會太淋,夠晒煙韌! 食過兩次覺得與質素都keep到好多餐廳都係一開頭有心做,做做下質素會下降,呢間餐廳就食得出唔係用啲勁cheap既食材,用心製作,即使唔夠人都唔會求其整啲野出黎。好似餐飲叫杯凍檸茶少甜少冰都唔係求其沖一杯就算。即使keep住有人入黎叫外賣,樓面唔夠人既情況下都係好有禮貌,大X樂既價錢有唔錯既食物質素,呢間算性價比高!最後仲有送雪糕添

晚餐包左湯同餐飲,食住麵包其實都唔係等左好耐。

鹹豬手外皮好夠脆,香而不膩,肉好嫩,好夠味,
無論配上黑椒汁定蜜糖芥末醬都好好味,加埋薯條勁飽

脆皮鹹豬手

西冷牛扒配意粉

食過兩次覺得與質素都keep到

2021-02-26
脆皮鹹豬手
西冷牛扒配意粉
  • 德國脆皮鹹豬手
2021-03-09 149 瀏覽
紅磡區好多餐廳,Royce Garden是一間唔錯的餐廳。座位舒服,安靜,是一個不錯的午餐選擇!今日,一行三人,去了路斯食午餐。我們Order了一個扒餐,兩個午餐。食物質素不錯,有餐湯,有餐飲。主食都算大份。味道比想像中好,性價比高的。雞扒外脆肉嫩,腸仔唔係普通廚師腸。至於牛扒炸魚,牛扒唔薄,炸魚夠厚,配埋薯菜,份量好足!全單埋單總共$177,每人$60都唔駛,經濟實惠,抵食!如果大家去紅磡,都可以來試試。😊

2021-03-09
10 分鐘 (堂食)
2021-02-05 319 瀏覽
早前去紅磡,朋友介紹我有一間平價又高質素嘅西餐, 所以今日就同佢去試下, 門口望落冇乜特別好似一間普通嘅西餐廳😉 入到去燈光暗暗哋都幾有情調, 急不及待我哋叫咗兩個set🥩美國穀子西冷我叫咗三成熟, 好有牛味同埋唔會好韌, 跟埋餐湯同嘢飲.. $168抵👍賣相都唔錯架🙌🍔 安格斯牛扒漢堡安格斯牛非常有牛味 仲有啲洋蔥喺裏面 😋佢應該係用手打既牛肉碎, 番薯條 同埋餐飲 都係 $128😋仲有要介紹一下佢嘅羅宋湯,味道好濃啊, 平時我去食西餐必定會飲羅宋湯,所以對羅宋湯既味道都非常有要求😁鍾意飲羅宋湯去朋友一定要試喇😍難怪紅磡啲朋友成日介紹我呢一度食啦 。。真係平、靚、正

🥩美國穀子西冷

🍔 安格斯牛扒漢堡

難怪紅磡啲朋友成日介紹我呢一度食啦 。。真係平、靚、正
2021-02-04 235 瀏覽
平價之選,地方又大,卡位仲有梳化坐,幾舒服兩個人點咗兩款主菜、兩款小食,都好飽啦🔸鐵板穀飼肉眼牛扒 $98同花X餐廳据扒差唔多,牛扒放係鐵板上面,然後淋汁呢個牛扒比較硬身,有點難咬開,點咗黑椒汁,比較淡味🔸照燒鰻魚吉野牛肉飯 $58牛肉份量比較少,但好味嘅,甜甜地嘅肥牛咁鰻魚一條,鋪係表,全部加埋都飽架!🔸芝士肉醬脆脆粗薯條 $36呢個必食,佢有個無肉醬平$6,但我覺得要有肉醬先好因為味道岩岩好,而且好豐富好多肉醬,我夾埋意粉食🔸香濃芝士白汁煙肉焗西蘭花 $32白汁味道適中,唔會太淡味,芝士鋪面都好多不過西蘭花有少少淋,但整體都好味道🔸餐跟飲品,不得不提個咖啡好香濃又多奶最後餐湯是羅宋湯
平價之選,地方又大,卡位仲有梳化坐,幾舒服
兩個人點咗兩款主菜、兩款小食,都好飽啦

🔸鐵板穀飼肉眼牛扒 $98
同花X餐廳据扒差唔多,牛扒放係鐵板上面,然後淋汁
呢個牛扒比較硬身,有點難咬開,點咗黑椒汁,比較淡味

🔸照燒鰻魚吉野牛肉飯 $58
牛肉份量比較少,但好味嘅,甜甜地嘅肥牛咁
鰻魚一條,鋪係表,全部加埋都飽架!

🔸芝士肉醬脆脆粗薯條 $36
呢個必食,佢有個無肉醬平$6,但我覺得要有肉醬先好
因為味道岩岩好,而且好豐富好多肉醬,我夾埋意粉食

🔸香濃芝士白汁煙肉焗西蘭花 $32
白汁味道適中,唔會太淡味,芝士鋪面都好多
不過西蘭花有少少淋,但整體都好味道

🔸餐跟飲品,不得不提個咖啡好香濃又多奶

最後餐湯是羅宋湯

午餐
2021-01-29 217 瀏覽
今日去開紅磡揾朋友,行過間平價嘅西餐就入去試吓🤤入到去個環境氣氛都幾好,而且服務態度真係好好,非常親切!由於朋友唔係好肚餓, 我們點了一個扒餐同一份雪糕西多士😚鴛鴦扒餐 $60我哋就叫咗雞扒同埋豬扒然後配薯菜🍟我哋仲配左黑椒汁,佢午餐仲會配一個湯,嗰日飲嘅係羅宋湯,湯都好足料🍅佢兩塊扒都超級大塊,咁啱我就鍾意食豬扒多啲我個朋友就鍾意食雞扒多啲🤭雪糕粒粒西多士配朱古力汁 $38佢個賣相超吸引,未食晒個扒餐就已經想食🤤西多士size係平時嘅¼,但係佢份量有好多!西多士入面渣咗花生醬,而且西多士炸起熱辣辣再加埋雪糕食,真係perfect match❤️青檸沙冰 & 白桃沙冰(跟餐半價) $18沙冰黎到都好驚喜到我🤭冇淋過會跟埋枝雪碧,可以將汽水放係沙冰上高,又可以打卡,又令到野飲更加清爽🤤整體來講,用平靚正黎形容就最貼切,我覺得就算午餐同下午茶的價錢都係平的,食物嘅質素同份量絕對對得起個價錢!仲好近朋友住poly hall 🤭
今日去開紅磡揾朋友,行過間平價嘅西餐就入去試吓🤤

鴛鴦扒餐 $60

雪糕粒粒西多士配朱古力汁 $38

青檸沙冰 & 白桃沙冰(跟餐半價) $18
沙冰黎到都好驚喜到我🤭冇淋過會跟埋枝雪碧,
可以將汽水放係沙冰上高,又可以打卡,又令到野飲更加清爽🤤

• 雪糕粒粒西多士
2021-01-28 114 瀏覽
有時想快快手手食個茶餐呢間路斯餐廳就係你嘅不二選擇呢度嘅環境幾舒服裏面嘅燈光好柔和夜晚如果有晚市 仲會有得鋸扒同食豬手添正值下午茶時間 我叫咗佢嘅沙嗲牛公仔麵同埋全日早餐 沙嗲牛公仔麵出場夠快 而且仲有牛角包🥐同埋炒蛋加黑松露 40幾蚊嘅價錢係平民之選全日早餐亦都令我大開眼界 有煙肉紐倫堡腸炒雜菌牛角包同炒蛋當然仲有我最鍾意嘅是蜜味茄汁焗豆齋食或者夾落牛角酥度口感一樣咁好另外原來呢度最出名嘅飲品係十字紅豆冰佢有軟滑嘅紅豆 仲有新鮮鮮奶 一路飲一路感受 非常之甜蜜幸福🤩
有時想快快手手食個茶餐

一路飲一路感受 非常之甜蜜幸福🤩
2021-01-18
下午茶
2021-01-27 104 瀏覽
#RoyceGarden1. All day breakfast $56質量絕對高過價錢,有黃黃的滑蛋,鬆軟牛角包,肉味香濃紐倫堡孖腸,健康沙律菜,非乾噌噌煙肉2. 鐵板美國穀飼西冷牛扒 $88跟餐羅宋湯酸味十足,仲有大大件牛肋條/牛尾同薯仔有啲預料不及薯菜會跟粟米件,以為會好實淨,其實好淋同多汁,不過用刀叉有啲難食。牛扒大件,肉質有咬口,有油脂同筋,係最佳拍擋3.十勝紅豆冰 +$14牛奶味濃,紅豆大粒又綿,大杯比茶記更化算4. 白桃沙冰 +$18汽水跟沙冰分開提供,白桃沙冰味濃再配上幾片桃,大杯的程度是足夠分享,喜歡甜的不能錯過
#RoyceGarden

1. All day breakfast $56

2. 鐵板美國穀飼西冷牛扒 $88
跟餐羅宋湯酸味十足,仲有大大件牛肋條/牛尾同薯仔
牛扒大件,肉質有咬口,有油脂同筋,係最佳拍擋

3.十勝紅豆冰 +$14
牛奶味濃,紅豆大粒又綿,大杯比茶記更化算

4. 白桃沙冰 +$18
2021-01-27 127 瀏覽
餐廳裝修簡潔明亮, 座位舒適, 小店食物質素不錯 ,價錢親民, 確實抵食。鐵板穀飼肉眼牛扒配薯菜(午餐)$98點餐後, 先來個羅宋餐湯, 用上大量蔬菜, 誠意十足 ,酸酸甜甜,令人胃口大開。 大塊薄切的穀飼肉眼牛扒,表面深褐色, 有微微焦香, 上枱時, 趁熱淋上蒜蓉汁,發出吱吱聲 ,香氣十足 , 令人垂涎 ,用刀輕輕切開, 看到內裡肉質保持嫰紅,質感軟腍, 沾上蒜蓉汁,令牛香加倍提升, 更加惹味,跟配的薯條, 入口熱燙燙 , 沾上茄汁,越吃越滋味, 與牛扒非常搭配, 讓人陶醉其中。 美式什扒配意大利粉(午餐)$68 美式什扒,十分豐富, 有雞扒、豬扒、紐倫堡腸及煎蛋,雞扒表面有微微焦香, 口感 嫩滑。 薄切的豬扒入口軟稔。 巨型的紐倫堡腸, 美味紮實。用叉輕輕叉開半熟的太陽蛋, 與意粉拌勻一起吃, 令煙煙韌韌的意粉更滑溜, 口感一流,別有一番風味風。雪糕紅豆冰跟(餐另加$16)紅豆冰上放上一球雲呢拿雪糕點綴, 賣相吸引, 拌勻後一起吃, 香甜滑溜, 杯底的紅豆口感綿密, 滋味迷人。 白桃沙冰(跟餐另加$18)白桃沙冰杯面上插上樽裝雪碧汽水, 造型可愛, 相機食先,杯中的白桃汁, 遇上雪

鐵板穀飼肉眼牛扒配薯菜(午餐)$98

美式什扒配意大利粉(午餐)$68

雪糕紅豆冰跟(餐另加$16)

白桃沙冰(跟餐另加$18)
白桃沙冰杯面上插上樽裝雪碧汽水, 造型可愛, 相機食先,杯中的白桃汁, 遇上雪碧汽水, 冰爽涼快,香甜柔滑,啖啖白桃果香, 令人愛上。

2021-01-26 87 瀏覽
下午茶時間嚟到,除咗tea menu,扒餐都可以減10蚊呀!因為仲未食晏,又想平平地鋸下扒,就揀咗鐵板穀飼肉眼牛扒 $98呢個餐有湯有飲品,羅宋湯就正常水準,唔會稀到無料,鐵板上枱既時候仲係熱辣辣,jerjer聲!黑椒汁會另外分開上比你自己倒,主角牛扒都幾大塊,有少少🤏厚度,落單要求5成都做到另外叫咗個下午茶餐,芝士安格斯牛漢堡 $45呢個下午茶餐抵食呀!超大個漢堡,個賣相及得上人地啲漢堡包專門店,塊牛好厚,仲有塊溶咗嘅芝士,唯一要挑剔嘅係塊肉有少少筋咬唔到。超粗薯條剛炸好,真係好食到不得了!

另外叫咗個下午茶餐,芝士安格斯牛漢堡 $45
2021-01-26 72 瀏覽
之前食過晚餐 覺得唔錯 見有早餐session 就試下啦 早餐時段由8:00am-11:30am 今次就揀左腸仔長通粉配雙烚蛋 牛角酥☕️熱咖啡 份量都算大 烚蛋上枱熱辣辣 牛角酥似現貨 唔係自家製 味道一般啦 餐廳標榜係即磨咖啡 都唔錯 而枱上既方糖係一粒粒cube 好有懷舊餐廳感覺一路食會聽到播住廣東歌 感覺都幾舒服 唔會好嘈吵👎🏾唯一唔好處 餐廳氣味好大陣油熱味 感覺不太好同埋 有時都會有漏單情況 希望下次有改善啦
之前食過晚餐 覺得唔錯 見有早餐session 就試下啦
👎🏾唯一唔好處 餐廳氣味好大陣油熱味 感覺不太好
同埋 有時都會有漏單情況 希望下次有改善啦
早餐703腸仔長通粉
2021-01-26
$40 (早餐)
2021-01-25 56 瀏覽
竟然比我喺紅磡搵到一間平民西餐廳,唔單止價錢親民,服務好好,嘢食都唔錯啊!豬扒同蕃茄份量都超多,真係大件夾抵食!我同朋友兩個都比較細食,最尾淨咗半碗白飯🙈 豬扒好明顯食得出醃過,啲肉亦都唔會過實或者過鬆,口感好好👍🏻 好耐冇飲過黑牛,有個懷舊嘅感覺😌個薯條上菜真係嚇親我!估唔到追加小食,$22有咁大份😍 撈埋啲肉醬好好味,略嫌芝士硬咗啲啲🙈上面有大大隻蛋黃,撈埋蛋黃醬,每一條闊條麵,都痴滿晒醬汁😙 煙肉同埋菇嘅份量都好多,食完一餐之後真係飽肚到夜晚😇白桃沙冰個樣勁吸睛,係甜咗少少🤏🏻

蕃茄芝士汁焗豬扒飯

芝士肉醬脆脆粗薯條

蛋黃醬煙肉卡邦尼闊條麵

白桃冰沙

白桃沙冰個樣勁吸睛,係甜咗少少🤏🏻

2021-01-25
蕃茄芝士汁焗豬扒飯
芝士肉醬脆脆粗薯條
蛋黃醬煙肉卡邦尼闊條麵
白桃冰沙
2021-01-24 53 瀏覽
今日同朋友喺黃埔行下街買野,見間餐廳裝修唔錯,咁就吸引咗我地入去。拎起menu睇左兩睇,估唔到呢間餐廳野食價錢好平民,感覺好抵食。最後點左個蛋黃醬煙肉卡邦尼闊條麵$58同埋柚子蜜味烤雞中翼3隻田園沙律 $37。個闊條麵好特別,因為佢有隻egg benedict,成件事變得好特別,同埋汁入邊有煙肉同蘑菇,食落變得好豐富,好有咬口,每一啖闊條面,都有汁汁依附係面到,個感覺唔會好單調。烤雞中翼都好正,咬落外脆內軟,加上佢每一隻雞中翼都有柚子蜜汁,食落個感覺好似去咗韓國咁。間餐廳上餐時間亦都好快手,由叫餐到有食物送到上枱面都只係5-8分鐘,非常有效率。我覺得黎到黃埔揀唔到岩心水既餐廳,但又想食好少少得黎個價錢夠平民既,可以黎呢間試下!!!