2020-06-10 2628 瀏覽
朋友生日本身想去九龍城食泰菜嘅 但係咁啱同事介紹呢一間:跳舞蘭 話食過覺得唔錯咁 就一於去食啦 咁之前睇過食評呢就見到有個人話個員工態度唔係幾好 🤪我打個電話講嗰陣book呢 都有啲驚 問咗切餅費係免費㗎👍🏼 一去到已經諗定要食啲乜嘢㗎啦已經終於知道嗰個悪嘅姐姐係邊個🤣其實佢只係大聲啲 不過係真係有啲串嘅(認真)一去到就當體溫先啦 已經諗定要食啲咩㗎喇生蝦:咁當然一黎到當然要食過生蝦先啦!不過生蝦一碟入面就有大有細 任君選擇就正正常常冇乜特別嘅 (如果隻隻都大隻嘅話 就好啦) 串燒雞:我就覺得幾好食嘅!因為燒得唔會過老啦同埋冇乜雪藏feel嘅👍🏼燒牛:(姐姐建議係七成 )呢個本身係超級期待~因為見到人哋食嗰張相係好靚仔⋯⋯但係有時睇OpenRice有啲相又唔一樣 好奇怪🤨但係嚟到我呢一碟嘅話 我就麻麻哋⋯🥺覺得好多肥肉 唔熱嘅(可能牛扒要攤一陣先至切啦)但係麻麻哋 建議大家除非好想試P.s 影住人哋手機個碟啲係人哋食過嘅冬陰功:正正常常冇乜特別 但有啲人覺得唔夠辣 我覺得OK嘅燒豬頸肉:呢一碟豬頸肉我就覺得唔係好好食 冇溫度嘅 唔夠香 覺得我食評中過一間泰國嗰個豬頸肉好食過呢個🥺蝦餅:

一去到就當體溫先啦
已經諗定要食啲咩㗎喇

就正正常常冇乜特別嘅
(如果隻隻都大隻嘅話 就好啦)

但係嚟到我呢一碟嘅話 我就麻麻哋⋯🥺
覺得好多肥肉 唔熱嘅(可能牛扒要攤一陣先至切啦)
但係麻麻哋 建議大家除非好想試
P.s 影住人哋手機個碟啲係人哋食過嘅

冬陰功:正正常常冇乜特別 但有啲人覺得唔夠辣 我覺得OK嘅

蝦餅:正正常常冇乜特別

生菜包:正正常常冇乜特別(個人鍾意再濃味啲)

馬拉盞唔知咩菜:啊 呢隻菜最驚喜係🐛呀我都知菜係有蟲嘅 但見到個下都會😖
(不能只有我見到😆)

😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

哈哈真係唔好意思
咁介紹返個正嘢俾大家 就係✨椒鹽魷魚✨呢個係好好食㗎 ⚡️

總結:間間餐廳有啲嘢好食 有啲唔好食
都正常嘅~所以大家根據返自己口味 如果個口味同我差唔多 就可以食我推介嗰啲啦咁🙌🏼overall都OK好多熟客去食嘅
嗰個傳說中好惡嗰個姐姐 如果你成日去 係熟客嘅話就會同佢friend囉
你第一次去就會覺得佢有啲惡囉 佢有時都會過嚟同你傾吓計 問吓你覺得好唔好食嘅

但係就好推介大家去食嗰個椒鹽魷魚囉哈哈哈哈哈哈哈哈😜
  • 椒鹽魷魚
一行七人有大有細,上網揀左好耐,睇左好多地方嘅食評,最終揀左洪水橋嘅跳舞蘭,一來方便泊車,二來看餐牌價錢唔貴鎮店之寶牛肉同串燒牛豬雞必試😋😋😋木瓜沙律、蒜蓉包都唔錯炭燒豬頸肉、蝦餅,泰國菜必叫🤫最估唔到連海鮮炒飯同泰式炒金邊粉都好好食😋😋😋七個人十個餸,連四杯飲品一支大啤都係$1200,經理姐姐仲送甜品🥰題外話,經理姐姐好好人,又好識講笑,製造氣氛,仲送左張卷留返我哋下一次再嚟食一個愉快的晚上好好的體驗下次一定會再嚟😍
鎮店之寶牛肉同串燒牛豬雞必試😋😋😋
木瓜沙律、蒜蓉包都唔錯
炭燒豬頸肉、蝦餅,泰國菜必叫🤫
最估唔到連海鮮炒飯同泰式炒金邊粉都好好食😋😋😋
一個愉快的晚上好好的體驗
下次一定會再嚟😍
  • 牛肉
2020-01-05 860 瀏覽
萳茜好鍾意食泰菜,所以成日都想食。其實我一心諗住去另一間,點知已經....唔係度啦。嗚嗚...帶朋友黎到洪水橋,試唔到果間咪搵另一間,反正唔試又點知好唔好食姐。由於我好鍾意試未去過嘅餐廳,所以都搵到另一間泰菜餐廳--跳舞蘭。我地去到都已經係夜晚9點,問佢地都未收,但已經無乜食客同開始執嘢。見咁夜拿拿臨落order先,點左個生蝦刺身,鹽燒烏頭,馬拉盞椰菜苗同泰式金邊粉。鹽燒烏頭制作需時,所以一定要早啲叫。人少少上菜都快,然而入去聽到侍應同個廚都係泰國人就更加有信心而每樣菜水準都好平均,一啲都唔會有中伏嘅感覺,而個烏頭真係我地食哂前3味之後慢慢等先到。咁我悶悶地咪問下侍應有無泰式粉腸食,因為我上網睇到真係好吸引,係香港又搵唔到邊度有得食喎,點知又俾我傾計傾到有一味侍應特別推介而個餐牌又係無嘅菜-->就係粉腸豬皮生菜包聽到都想試,侍應話我知,如果想食就預早前幾日打去落order,等佢地準備。咁我一定會返黎

鹽燒烏頭制作需時,所以一定要早啲叫。

生蝦刺身
鹽燒烏頭
2020-01-04
2019-09-29 996 瀏覽
家人聽朋友推介話洪水橋有間好味嘅泰國餐廳於是今日專程黎食.一行5人叫左好多野食老闆娘好好人直言擔心我地食唔曬,可以落住先,一陣再嗌最終嗌左青木瓜沙律、冬蔭公湯、串燒、馬拉盞炒通菜、烤魚、小食拼盤、椰青、咖哩蟹同蒜蓉多士.老闆娘好好人除左比建議我地嗌咩食物仲轉左張大少少嘅枱比我地方便放食物期間都有過黎傾下計問下食物如何.第一碟上嘅係青木瓜沙律(小辣)味道真係好地道好夠味,小辣黎講都幾辣家人覺得好好食不過由於太夠味變左之後上嘅冬蔭公湯同馬拉盞炒通菜都好似唔夠辣咁🙈.咖哩蟹好好味蒜蓉包比較薄身可以更容易吸咖哩汁蟹肉都唔錯,唔會黏住曬喺殼不過蟹鉗好似比較多水.其他食物不過不失餐廳仲送左碟椰汁糕家人話係好天然嘅椰味唔錯.整體黎講老闆娘好友善食物都唔錯下次有機會會再黎
家人聽朋友推介話洪水橋有間好味嘅泰國餐廳
於是今日專程黎食
一行5人叫左好多野食
老闆娘好好人
直言擔心我地食唔曬,可以落住先,一陣再嗌
老闆娘好好人
除左比建議我地嗌咩食物
仲轉左張大少少嘅枱比我地
方便放食物
期間都有過黎傾下計
問下食物如何
第一碟上嘅係青木瓜沙律(小辣)
味道真係好地道
好夠味,小辣黎講都幾辣
家人覺得好好食
不過由於太夠味
變左之後上嘅冬蔭公湯同馬拉盞炒通菜都好似唔夠辣咁🙈
咖哩蟹好好味
蒜蓉包比較薄身
可以更容易吸咖哩汁
蟹肉都唔錯,唔會黏住曬喺殼
不過蟹鉗好似比較多水
午餐
青木瓜沙律
咖哩蟹
2019-09-06 659 瀏覽
I want to have a happy lunch during relaxing weekend. But I have a very bad experience Once I had ordered the lunch and waiting. Suddenly I heard a woman is roaring. I was thinking if the customer dissatisfied the food quality and blame the waitress. I feel shock it's the waitress is blaming the girl (should be customer) lolActually I understand argument can be occurred for any situation. But just feel strange that the waitress needs to blame again and again and use the loudest sound to roar th

Actually I understand argument can be occurred for any situation. But just feel strange that the waitress needs to blame again and again and use the loudest sound to roar the girl? I had witnessed that she was repeat and repeat to blame the girl and the girl seems was still keeping good attitude.

This waitress is fat and in short hair style. She should be Hong Konger as bit different with other staff. Mostly they should be Thai.

I feel bad to witness this scene as really affect my mood to have lunch. Really can't be relaxing! How come the waitress can be impolite like this. She doesn't respect the customer, the boss, the restaurant even herself! If I am her boss I must fire her immediately!

The food is very good in this restaurant. But I'll consider whether I'll come again if still have this waitress!

今日口痕痕想試泰國菜但又唔想食開嗰幾間所以係附近搵下見到入面餐廳嘅裝修幾特別所以就入去試一試餐廳入面員工大部分應該係泰國人幾好客,幾友善✨------------------------------🎈肉碎生菜包我每次去泰國餐廳都一定要嗌生菜包食聽老闆娘講佢地肉碎入面😮有豬皮 原來加咗之後口感有啲唔同不過佢地有好多青檸檬係入面肉碎變得比較酸酸地多過辣🤔份量方面可以接受------------------------------🎈燒豬頸肉肉質都嫩肉唔會好乾身又唔韌😶外層燒過就較脆身值得一提係嗰個醬汁🍷唔係一般醬汁好稀身係比較結身 個醬酸酸甜甜咁同豬頸肉同個醬幾MATCH✨食到瘋狂點醬------------------------------🎈海鮮炒飯味道雖然一般但幾足料💪海鮮樣樣都有啲炒飯嘅色澤上🎨外觀望落都唔錯
今日口痕痕想試泰國菜

炒飯嘅色澤上🎨
外觀望落都唔錯
2019-08-11
燒豬頸肉
每個星期六晚都跟家人商量吃什麼?今晚大家不約而同默契的異囗同聲“跳舞蘭”哈哈哈 神默契😎😎😎因為兩星期冇食又有點兒想念😌有東涌來的,有屯門來的,天水圍那家比較近,就先去攞位👍🏼家人打來說要等位😍😍我竟然由衷的高興起來🥳現在竟然要等位???這證明生意好呀!!!我等位也等得開心!我真心替老板娘開心☺❤🧡💛💚💙💜老實說🤗跳舞蘭泰菜顛覆我對平民泰菜的想像,細緻的味蕾感受,菜式的每一個細節都絕不馬虎,不但外觀擺碟吸睛,選用食材品質更是堅持新鮮好貨!八個人叫滿一桌,舉杯暢飲還能外帶一盒精選給兒子當宵夜結帳才一千多。真的物超所值,難怪這短短一個月,詢眾要求已安哥三次。❤🧡💛💚💙💜留住我們的胃是美味。牽住我們的心是人情味。❤🧡💛💚💙💜跳舞蘭是一家會讓人朝思暮想的泰菜。衷心推薦給大家。因為我一個小小的分享,意外令小店得到多點人支持。也讓我賺來一杯超水準*泰式奶茶 茶味香濃而不苦澀,甜度適中再配上柔滑順喉的奶味 超級讚 👍🏼我是何其的興奮😀雖說“有麝自然香,何必當風颺!”我只是順水推舟🛶反正老板娘的故事打動我,見到大家都係同鄉啦😅看到她和儀姐默默苦幹,專心一致要做好泰菜,為着她的擇善固執,我希望她得到更好
因為兩星期冇食又有點兒想念😌
有東涌來的,有屯門來的,天水圍那家比較近,就先去攞位👍🏼

家人打來說要等位😍😍我竟然由衷的高興起來🥳
現在竟然要等位???這證明生意好呀!!!
我等位也等得開心!我真心替老板娘開心☺

❤🧡💛💚💙💜
老實說🤗跳舞蘭泰菜顛覆我對平民泰菜的想像,
細緻的味蕾感受,菜式的每一個細節都絕不馬虎,
不但外觀擺碟吸睛,選用食材品質更是堅持新鮮好貨!

真的物超所值,難怪這短短一個月,詢眾要求已安哥三次。
❤🧡💛💚💙💜
留住我們的胃是美味。牽住我們的心是人情味。
❤🧡💛💚💙💜
跳舞蘭是一家會讓人朝思暮想的泰菜。衷心推薦給大家。

因為我一個小小的分享,意外令小店得到多點人支持。

我是何其的興奮😀雖說“有麝自然香,何必當風颺!”
我只是順水推舟🛶反正老板娘的故事打動我,見到大家都係同鄉啦😅看到她和儀姐默默苦幹,專心一致要做好泰菜,為着她的擇善固執,我希望她得到更好待遇,也值得讓更多人欣賞和支持。

超滿足的晚上為疲憊的一周注滿能量
#最近好多朋友告訴我睇左分享去了幫襯跳舞蘭都讚好 #珍惜用心做的一切 #有heart應該支持 #等位也值得開心 #冬蔭公 #燒豬頸肉 #燒雞 #椒鹽魷魚 #鳳爪沙律 #美味 #人情味 #泰菜
2019-06-22
2019-04-04 807 瀏覽
偶然經過洪水橋見到這間跳舞蘭,因門口的泰式裝修吸引,所以入嚟一試 看得到廚師是泰國人,因食物質素很有地道風味,服務員親切和藹特別是亞儀得一讚價錢合適又大份量,一定會再來幫襯
豬手飯
生蝦刺身
泰式炒可配串燒
珍多冰  泰式奶茶
2018-07-26 983 瀏覽
下午茶時段,嚟到洪水橋嘅一間泰國餐廳,舖頭外招牌並不起眼,店內裝修亦唔係咩豪裝,但勝在嘢食,平!靚!正!好味!我地一行五人,有大人、有細路,叫左【蒜蓉包】、【生蝦刺身】、【冬陰功湯雞肉米線】、【乾炒雞河】、【豬手飯】、【香葉肉碎飯】、【青檸梳打】等,埋單都只係$338。【蒜蓉包】,十分香脆,面包厚身,但內裡好軟。【冬陰功湯雞米線】,平時第二度比d雞絲你就算啦,呢度大大件切雞比你食,仲要冬陰功湯味好濃郁,夠辣,米線大大碗。【豬手飯】,外表平平冇奇,估唔倒禁好食,豬手燜到好淋,一放入口已骨肉分離,入口即溶,仲有d汁已經完完全全滲透豬手肉裏面,冇得彈。【香葉肉碎飯】,豆角、辣椒、肉碎炒埋嘅汁拌飯一流。【生蝦刺身】啖啖肉,而家好新鮮,配合小小酸辣味嘅醬汁,格外惹味。

【蒜蓉包】,十分香脆,面包厚身,但內裡好軟。

【香葉肉碎飯】,豆角、辣椒、肉碎炒埋嘅汁拌飯一流。

2018-07-22
  • 生蝦刺身
  • 豬手飯
2018-07-23 643 瀏覽
心血來潮,突然想吃個泰國菜。剛剛經過元朗洪水橋,打開Openrice,被這「跳舞蘭」這個名字吸引,好了,今天午餐就在這裡解決吧! 小店裡面都是當地人,沒有遊客,畢竟洪水橋這個地方位置不太方便。總得來說,環境清淨,價錢實惠,食物質素不錯👍🏽 下次想吃泰菜的時候,又多一個選擇了。

2018-07-22 461 瀏覽
今日同女女同朋友一行5人游完水,又攰又肚餓。朋友媽媽好想食泰國菜同生蝦刺身,搵左好多地方都無開一唔係就結業搵無可去到洪水橋諗住食茶記算 點知經過間“跳舞蘭”,好啦!膽粗粗一試啦!叫左“生蝦刺身”蝦好厚身,好彈牙又新鮮蒜蓉包好厚好軟好香呀!我未食過咁厚都咁軟既蒜蓉包架,真係好好味。主菜:豬手飯,香辣肉碎飯,冬陰公雞絲湯金邊粉,炒雞扒河。豬手飯:鹵水豬手又“林”又滑,一啲奀既感覺都無,好香藥材味有啲似肉骨茶味道,但無個隻苦味香辣肉碎飯我無試朋友話好味,清晒一粒無漏冬陰公雞絲湯金邊粉:有別於一般冬陰公,佢甜味多少少,無咁酸好大碗,食唔晒。炒雞扒河:大大塊河粉,甜甜地好好味我鐘意大大塊河粉,又唔油好味呀!今餐唔太貴,多謝有老細請好正呀!值得推介呀!
蒜蓉包好厚好軟好香呀!

香辣肉碎飯我無試
朋友話好味,清晒一粒無漏

冬陰公雞絲湯金邊粉:有別於一般冬陰公,佢甜味多少少,無咁酸
好大碗,食唔晒。
炒雞扒河:大大塊河粉,甜甜地好好味
我鐘意大大塊河粉,又唔油好味呀!
今餐唔太貴,多謝有老細請

好正呀!值得推介呀!
2018-01-13 674 瀏覽
跳舞蘭大耐無來呢區,幾間餐廳都轉了名,今次試呢間泰國菜,門面幾大,入內客人唔多,地方大桌椅唔迫,泰式裝飾,餐牌有好多泰式食品,不過午餐餐牌只有門口粉筆餐牌,入內無嘅,我影咗憶大家睇完落單,食品要耐心等,因為連唯一店員都入廚房幫手沖飲品香葉肉碎飯($42)份量比較少,肉碎汁偏鹹,肉碎較實,香葉淋晒,明顯啲肉碎汁係一早煮定,落單先淋上白飯邊,香辣好味,白飯較實,ok跟餐飲品($10)凍青檸水:比青檸梳打酸,青檸清爽開胃好味同事食:青咖哩雞($42)咖哩牛腩飯($48)燒雞髀飯($48)店員𢳂碗青咖哩汁比同事牛腩粉($45)海南雞飯($48)青檸梳打:龍眼冰:凍奶茶:凍咖啡:店員有禮有笑容,仲好幫手,我問佢攞卡片,佢無都搵啲信比我,仲話比我知未有電話!明顯店係剛開始未預備好晒!不過態度好好!份量太細,幾個男同事都要出去再買小食!新開未預備好
跳舞蘭

跟餐飲品($10)

凍青檸水:比青檸梳打酸,青檸清爽開胃好味

同事食:

青咖哩雞($42)

咖哩牛腩飯($48)

燒雞髀飯($48)店員𢳂碗青咖哩汁比同事

牛腩粉($45)

海南雞飯($48)

青檸梳打:
龍眼冰:

凍奶茶:
凍咖啡:

份量太細,幾個男同事都要出去再買小食!

新開未預備好

2018-01-11