是次order :酸齋、豬腸、豬皮 幼麵一打開兜麵,香味已立即傳出來。豬腸真係勁香,又彈牙。豬皮很爽口。酸齋:皮很香口。還夠脆口(雖然被湯浸過,林了少許)幼麵:其實三個餸已經太棒,已經食不出哪兒有不好的地方了!一定要再Encore!
是次order :酸齋、豬腸、豬皮 幼麵

一打開兜麵,香味已立即傳出來。

豬腸真係勁香,又彈牙。

豬皮很爽口。

酸齋:皮很香口。還夠脆口(雖然被湯浸過,林了少許)

幼麵:其實三個餸已經太棒,已經食不出哪兒有不好的地方了!

一定要再Encore!
2016-11-03
20 分鐘 (外賣自取)
  • 豬腸
2016-08-17 4733 瀏覽
好味的車仔麵,我只會想起大角嘴及這裡,可惜這兒星期日休息,只有趁星期六偶然早收工前來。今日剛好早收工,便立刻趕過來,時間剛剛好,午餐時間到。別看這裡舖仔細細,可各人的分工卻異常清䀿。淥粉麵的和執碼的分別由不同人負責;更能提高效率,省時快捷。豬紅 ~ 口感滑溜,煙煙韌韌。冬菇 ~ 這裡的名物之一,炆得很入味,切到一口大細,方便美味!墨魚丸 ~ 有墨魚味,而且不會過粉。油麵 ~ 每次來差不多都是要油麵,這裡的比平時食開的較為幼身,這樣更能吸收湯汁的滋味,淥麵的時間控制得唔錯,軟硬適中!不懂叫什麼食物,不用怕,門外有很詳細的介紹,看完自會找到心中所好在店內完全感覺不到油煙味,原來有三個抽風機在運作中,實在有夠細心。事後從朋友處得知,最近在灣仔春園街開了分店,地方比舊店大,而且還有坐位,下次可要去試試啦。
今日剛好早收工,便立刻趕過來,時間剛剛好,午餐時間到。
豬紅 ~ 口感滑溜,煙煙韌韌。
墨魚丸 ~ 有墨魚味,而且不會過粉。
豬紅.墨魚丸.冬菇.油麵
2016-08-13
8 分鐘 (堂食)
豬紅.墨魚丸.冬菇.油麵
  • 墨魚丸
  • 油麵
  • 冬菇
2016-08-16 2297 瀏覽
同事們帶飯,唯有自己一個出外用膳~心血來潮想食車仔麵,於是到車仔麵之家立食午餐。人龍無間斷,不過等待時間亦不算太久。阿姐熟練地三扒兩撥已經弄好一碗麵!店內堂食位置有限,很多食客不介意在店外的巷子捧住碗進食,雖然天氣炎熱,不過我覺得別有一番風味。甜酸齋、牛腩、咖哩魷魚河粉 - 甜酸齋酸度適中,索湯度不錯,外脆內軟。牛腩煮得稔身不黏牙,魷魚爽口有嚼勁。河粉不算太滑身~但沙嗲汁香濃又辣辣的,頗為惹味開胃!
2016-08-12 1733 瀏覽
賴生今日要去灣仔Training, 屈小姐就已經係尋晚幫賴生諗定食咩啦,就係車仔麵之家啦! 屈小姐就推介左粗麵/酸齋/蘿蔔/咖哩魷魚/豬腸,佢亦好細心咁講定間野冇得坐,只可以企係度食! 賴生呢d粗人,一個人企係度毒食有咩所謂呢!由於Training早左放,去到既時間仲係12點15左右,但舖面已經爆左(其實得4-5個企位),而且已經有條小人龍排隊,咁賴生買完就企左係後巷食我就叫左碗咖哩魷魚,豬腸,蘿蔔酸齋大粗麵加辣(盛惠$46)……湯底 : 濃而不油,同粗麵好夾 (5星)辣: 如果食到小辣既朋友,極建議加,佢個辣好香沙嗲味而只有微辣,好正! 唔會辣到搶晒味! (5星)粗麵 : 好好食,冇梘水味,而且煮得岩岩好,唔會淋得濟 (5星)酸齋 : 賴生食左2x年酸齋,呢度真係最好食果間! 酸得黎,外面係微脆嫁! 口感好正!! 超水準之作!本來減緊肥既賴生都覺得食完肥都值!(5星)豬腸 : 洗得好乾淨,可以好放心食,而且都淋同入味(4星)蘿蔔 : 甜得黎冇渣,唔錯! (4星)咖哩魷魚 : 好厚肉,好有咬口,但略微唔夠咖哩味(4星)食完之後,我覺得點解屈小姐唔係我身邊陪我一齊食,好好味呀! 下次一定
! 賴生呢d粗人,一個人企係度毒食有咩所謂呢!

湯底 : 濃而不油,同粗麵好夾
(5星)

酸齋 : 賴生食左2x年酸齋,呢度真係最好食果間

豬腸 : 洗得好乾淨,可以好放心食,而且都淋同入味(4星)

蘿蔔 : 甜得黎冇渣,唔錯! (4星)

咖哩魷魚 : 好厚肉,好有咬口,但略微唔夠咖哩味(4星)

食完之後,我覺得點解屈小姐唔係我身邊陪我一齊食,好好味呀! 下次一定要帶佢黎食!

#將美食介紹給最愛
#幸福是有人早已為你準備妥當
酸齋,豬腸,蘿蔔同咖哩魷魚大粗麵
2016-08-12
酸齋,豬腸,蘿蔔同咖哩魷魚大粗麵
  • 豬腸
  • 粗麵
  • 酸齋
新分店一試聽講在春園街開咗間新分店,立即走了去試下。可能新開張唔太多人,很容易就找到位坐。舖頭唔大但都幾企理。味道同舊舖比較:-1. 湯底 : 依然做到好鮮甜,100分!2. 雞翼 : 依然都係咁好味!3. 豬腸 : 比較酒味濃些,但我Like4. 油麵 : 質感都係咁正!5. 酸齋:呢個要改良一下,因表皮味道不夠酸,不夠惹味,內皮不夠入味,可以改善一下。下次會再去,試下新店的新小食。
新分店一試
聽講在春園街開咗間新分店,立即走了去試下。
1. 湯底 : 依然做到好鮮甜,100分!
2. 雞翼 : 依然都係咁好味!
3. 豬腸 : 比較酒味濃些,但我Like
4. 油麵 : 質感都係咁正!
下次會再去,試下新店的新小食。
2016-08-08
午餐
2016-07-26 1634 瀏覽
香港立食店有幾多間?而立食車仔麵嘅你又見過未?灣仔呢間車仔麵店食晏時間一定排滿人,細細間縮埋一角唔講唔知原來好出名其實我覺得餐牌啲字可以大隻啲車仔麵,上面果碗係魷魚,豬大腸,酸齋油麵加沙爹醬。啲餸就普普通通啦,酸齋分開裝,唔會浸到冧哂,味道酸甜適中幾好味落左沙爹醬嘅湯底比冇落嘅差天共地有落嘅香香辣辣,夠哂惹味冇落沙爹嘅就清湯囉,冇評價下面果碗係豬紅,蘿蔔,雞翼油麵。中規中矩,價格亦較高冇傳聞中咁神
其實我覺得餐牌啲字可以大隻啲
車仔麵
車仔麵,上面果碗係魷魚,豬大腸,酸齋油麵加沙爹醬
落左沙爹醬嘅湯底比冇落嘅差天共地
有落嘅香香辣辣,夠哂惹味
冇落沙爹嘅就清湯囉,冇評價

下面果碗係豬紅,蘿蔔,雞翼油麵。中規中矩,價格亦較高
冇傳聞中咁神
2016-06-14
2016-06-21 2483 瀏覽
食晏時間嚟食差唔多次次都要排四五個字,而又次次都係叫細米粉、魷魚、雞翼、粉腸、酸齋,加辣,真係好好味,排咁耐都值得!其他地方嘅魷魚我唔鐘意食㗎,因為覺得有朕唔知係咪鹼水味嘅味,但車仔麵之家嘅冇,而且好爽,咖哩又好入味👍🏻不過外賣拎返金鐘office食,啲湯已經乾咗少少... 下次叫多湯先

外賣自取
2016-06-08 2167 瀏覽
由於灣仔區的確難搵車位,都係買外賣係車食啦!不過值得一試,真係不錯吾知由幾時開始,油麵就是車仔麵的老友,而加沙爹醬也是常識!呢個天作之會也要靠後天努力的!湯底清但又夠味,加埋沙爹辣汁好味。大腸夠爽口,又冇臭味。鮮魷魚爽又入味。酸甜齋就麻麻地了,略嫌煮得不夠,很硬,但酸酸甜甜很開胃。白蘿蔔,清甜!朱洪,夠實淨,咬落去滑、香雞亦也入味
湯底清但又夠味,加埋沙爹辣汁好味。
大腸夠爽口,又冇臭味。
鮮魷魚爽又入味。
酸甜齋就麻麻地了,略嫌煮得不夠,很硬,但酸酸甜甜很開胃。
白蘿蔔,清甜!
朱洪,夠實淨,咬落去滑、香
雞亦也入味
外賣自取
2016-05-09 2714 瀏覽
未到12:30, 車仔麵之家店外已排了人龍。它的店舖面積少,只供企位,但見食客食得津津有味~ 跟同事點了外賣就去了就近PP 3期室外雅座嘆!今次點了四餸 - 魷魚,魚旦,蘿蔔,時菜,同車仔麵必配秘製辣汁! 四個餸君各有精彩!咖哩魷魚絕對係必選,濃濃咖哩味滲入爽口魷魚,正! 魚旦更是爽口彈牙,店舖毫不吝嗇,一客有5粒魚旦! 車仔麵檔食蘿蔔便見真功夫,蘿蔔夠甜,無渣,入哂味! 仲有就係秘製辣汁,有點xo,沙爹,豆豉香辣味,絕對係整碗麵靈魂。。。如果唔慣企位,可以跟我一樣到就近PP室外雅座或公園食,別有風味
4餸車仔麵 (魷魚,魚蛋,蘿蔔,時菜)

2016-05-09
5 分鐘 (外賣自取)
4餸車仔麵 (魷魚,魚蛋,蘿蔔,時菜)
2016-05-05 1684 瀏覽
以前在灣仔返工,中午好多時都會到呢間車仔麵幫襯,雖然無位坐要企响度食,但真係好好味企都值得。年前轉到鰂魚涌返工,已好耐無幫襯了。最近聽到呢間車仔麵轉咗手,唉!香港又少一間有誠意的車仔麵店。昨天到灣仔做嘢,專程去新店八下。人龍依舊,筆餸個阿姐都係嗰兩個。今次叫了油麵,大腸、咖哩魷魚、雞翼和甜酸齋,加大辣。湯底濃郁好夠味,咖哩辣醬夠惹味好正,大腸新鮮夠腍乾淨,係我的至愛!咖哩魷魚爽口入味,雞翼唔同以前,依家係豉油王汁都幾好味,酸齋甜酸汁好正!原本幾驚食唔番舊時嗰種味道!好彩食物保持到水準,依舊好味正斗👍
2016-05-04
15 分鐘 (堂食)
  • 豬大腸新鮮夠腍爽口又乾淨
this place should be famous for Che jai meen.HK speciality.You order from the woman, tell her which type of noodle you want first (thin egg noodles, thick egg noodles, vermicelli noodles, flat rice noodles, oil noodles etc). After a while they ask you what ingredients do you want. I like having the squid and cuttlefish ball and some vegetables.Then, they pour in the soup base.Tell them if you want spicy, a little or a lot!You stand to eat or you can ask for takeaway I used to love the soup base
HK speciality.

I used to love the soup base here, but it's not as tasty recently. No MSG

The noodles are not as good as before. A bit too hard and difficult to chew too.
No wonder there's no queue today, usually they have a long queue for buying the noodles that the extend all the way into the alley.

I wonder recommend it based on previous experience, but definitely not this time.
2016-04-19
2016-01-10 2072 瀏覽
今日LUNCH TIME無帶飯, 又唔想再食連鎖店個D野食, 所以就行遠少少食車仔面之家~1點去到已經多人到不得了=_= 不過都無辦法啦~去到門口又要大叫"米粉唔該" (有時都驚D姐姐會聽錯),今次揀左魷魚鬚, 魚蛋, 雞翼, 加辣!魷魚鬚口感超爽雖然就咁食無乜味, 但係夠爽口~魚蛋唔係好大粒又唔係軟LUM LUM個D, 好煙刃~雞翼係滷水版, 好入味, 而且大大隻夠哂食~重點就係個辣汁!!!! 真係好正!!! 刺激成個口腔DDD佢唔係好貴, 但係份量足夠, 不過如果係自認大食嘅, 可以加底要多個面~咁就會再飽D~

1點去到已經多人到不得了=_= 不過都無辦法啦~

去到門口又要大叫"米粉唔該" (有時都驚D姐姐會聽錯),

今次揀左魷魚鬚, 魚蛋, 雞翼, 加辣!

魷魚鬚口感超爽
雖然就咁食無乜味, 但係夠爽口~

魚蛋唔係好大粒又唔係軟LUM LUM個D, 好煙刃~

雞翼係滷水版, 好入味, 而且大大隻夠哂食~

重點就係個辣汁!!!! 真係好正!!! 刺激成個口腔
DDD

2016-01-07
20 分鐘 (外賣自取)
  • 魚蛋
  • 雞翼
  • 辣汁
2015-12-29 1915 瀏覽
細個住灣仔既我,最常幫襯既車仔麵只此一間,食過呢間應該返唔到轉頭,好多時朋友話帶我去食好出名既車仔麵,食完我都失望,因為真心比唔上我食開既呢間“車仔麵之家”。唔講你唔知第一代出品係喺1970年代,歷史悠久做到而家啊(勁)! 雖然店仔細冇位坐,但依然好多人幫襯,食晏時間唔洗講排到乜咁啦!就算我呢日office hour 4點幾去到都有唔少人幫襯。最推介係咖哩尤魚,不過今日賣哂,下次請早,佢地既尤魚有乜咁好食,就係用咖哩將尤魚由生炒到熟,唔係求其6熟佢加啲汁俾你食囉,爽脆彈牙,正到爆,其次要提嘅係佢果pat秘制辣醬,出面我真係未食過咁香咁特別既味道,我點講都冇用,幾十蚊買碗試過你就知。今次雖然食唔到咖哩尤魚,但其他必食既有魚蛋,超彈牙,大腸好乾淨唔怕食到屎,好香好好味,仲有係酸齋或油齋,浸湯點辣醬,攞你命,我自己就食上癮,勾魂車仔麵唔係浪得虛名㗎 (笑)。
  • 咖哩尤魚
2015-10-27 2449 瀏覽
工作的日子,吃車仔麵往往是一個最能省錢的選擇。對車仔麵的要求不會很高,但在午飯時間,能吸引著一條長長的人龍,延伸後巷的車仔麵,倒是第一次見識,這天就來到這間毫不起眼,在街道角落的車仔麵之家。在十二點半的時間,從公司走到了近金鐘的這小店,店子的面積不大,只有大約可供4-5人企著用膳的地方,另一邊則是供食客排隊的空間。門外已有10多人在輪候。當中為數不少的都是附近工作的人們,大部分都是買外賣的。店子的效率也很快,不消10分鐘就已經能買到吃了。與其他車仔麵檔一樣,都是要先下麵底,然後再揀選餸菜的。但是這兒有的是效率。餸菜牌在店子的左方,當看見它時,店員已經急不及待地問道要下什麼的麵底。有著粗麵,米粉和油麵等,還有著大中小份量的選擇(大-14元,中-11元,正常-7元),而餸方面,介乎6-8元一款。最後,我選擇了酸齋,豬腸,咖哩魷魚和豬皮油麵 (35元)。立食的空間不大,而且高度還不太適合個子較高的人們。但食物上則有驚喜:-酸齋,在別的店子會是軟淋淋的,而在這兒的則是脆脆的,即使沒有分開上,浸在湯中也很香脆。淡淡的酸味令胃口來得很好。咖哩魷魚,真的如門外的雜誌介紹般,經過生炒的工序後,才放進咖

甜酸齋

咖哩魷魚,真的如門外的雜誌介紹般,經過生炒的工序後,才放進咖哩汁內烹調,因為魷魚比其他店來得爽口彈牙,QQ得特別。

豬腸和豬皮,以及油麵底,則沒有什麼的特別,都是正常麵店的貨式。

要特別推介的是其沙嗲醬,嚐辣的可以一試。其有著香料經炒過後的香味,加在湯和餸料當中,來得頗為惹味。
在站著進食的期間,門外的人龍洛驛不絕,大油,大米,酸齋的叫餸聲此起彼落,看似很受歡迎。而縱觀麵店的酸齋和魷魚的確是與眾不同,為人帶來特別的感覺,再加上以經濟實惠的價錢(注: 在灣仔站的那一間車仔麵,3餸也要32元) ,難怪在這裡備受歡迎吧。唯獨是立食的位置高度比較低,將來如果要再吃的話,真的要考慮一下外賣了。

2015-10-27
甜酸齋
車仔麵 ❤ 諗到車仔麵就好開心 ヽ(✿゚▽゚)ノ 基本上每到 lunch time 車仔麵都會穩坐係TOP 3 options,雖然每次同事都話要食清d,不過一諗起車仔麵湯底同辣醬既香辣…就會乖乖咁狗衝去買 (́◉◞౪◟◉‵) 車仔麵店灣仔都有幾間 (但有1,2間真係可以難食到無辦法食完1/4碗),行遠少少去銅鑼灣榮記食雞翼尖都好爽yy…不過相比之下翻食再翻食既都係車仔麵之家!灣仔晏頓街,OZO Wesley Hong Kong Hotel隔離車仔麵之家店面非常細,無枱無櫈,人人立食。你可以選擇面壁食食完將碗放係下面個格,會有人去清理或者企係巷仔食(有風味D) 會有一大條人龍係隔離,不過大家見怪不怪 次次經過都見到十幾二十個人排緊隊,不過唔駛放棄,因為店員好快手,你諗得食咩黎好快就到你。為左唔好拖慢所有人既進度,最好諗好咩麵底同咩餸,因為個個點餸都好似打仗咁趕 (會因為緊張而窒窒地 =///= )。排隊去到呢個位會透過玻璃窗見到裡面點單 (開始流口水)排到門口會見到雜誌報導介紹魷魚,轉個灣入去店員就會嗌「下一個!」我懷疑佢一日入面講得最多就係呢句入到門口就要叫定麵底,係呢間我覺得餸好味過
車仔麵 ❤ 諗到車仔麵就好開心 ヽ(✿゚▽゚)ノ

車仔麵之家店面非常細,無枱無櫈,人人立食。你可以選擇面壁食
食完將碗放係下面個格,會有人去清理

排隊去到呢個位會透過玻璃窗見到裡面點單 (開始流口水)

入到門口就要叫定麵底,係呢間我覺得餸好味過麵,所以通常都叫淨餸拎走。同事通常叫油麵,男士可以叫加大份量飽肚D (e.g. 大油麵)。
行多幾步入到呢個位就會見到menu,6-7蚊一個餸,不過睇得黎你都已經要落單
點菜咯! 熱騰騰
唔記得自己叫左5定6餸,埋單$45。拎番公司慢慢嘆

必食係魷魚,爽口,鍾意食魷魚鬚可以講明要鬚。蘿蔔清甜無渣、冬菇入味,豬紅稍稍用力咬落彈口食落去滑嘟嘟。另一推介係平時我唔食既酸齋,呢度酸甜度剛剛好,又唔會好似出面d酸齋咁一pad野死甜死酸浸死佢,反而有少少外脆內腍。其他雞翼豬皮丸類就一般普通啦。
重點中既重點係佢既辣醬,本身湯底帶少少甜,加上辣醬完全起左畫龍點睛既效果。唔食辣既人都不妨點小辣

因為微胖子怕熱,通常都拎番公司食。或者行遠少少 (一段路仔啦) 拎去政總出面食,吹下風,加多杯涷檸茶或紅樂… 正呀 (*´∀`)~♥

====真金白銀去食野然後有感而發的分界線====

車仔麵之家

地址: 灣仔晏頓街1號A

電話: 2529 6313

2015-08-12
8 分鐘 (外賣自取)
  • 魷魚
  • 蘿蔔