2019-03-07 3414 瀏覽
🍴蛋撻 😃呢間車氏我都係朋友帶我黎 我先第一次試 . 坦白講 野食一般 但環境舒服 d staff連姐姐都好有禮 , 幾啱 high tea下 同朋友傾野大家要預留野食都貴貴地 😂一般既野食中唯獨個蛋撻唔錯 細細個 蛋撻 熱辣辣 佢個皮好夠香脆 厚身但唔會太痴牙 入面都幾夠蛋香 帶 d彈牙口感 唔係好淋嗰 d都唔錯 🥚個人提議1點9 至3點半 pm有5 折 呢個時候去就抵食#點心 #酒樓 #蛋撻 Score 平均分 <6.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#車氏粵菜軒灣仔駱克道54 號博匯大廈4 樓~~~~~~~~~~~~
🍴蛋撻 😃

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#車氏粵菜軒
灣仔駱克道54 號博匯大廈4 樓
~~~~~~~~~~~~
2019-03-07
2019-02-10 2451 瀏覽
公司近車氏,有時都會book野食係唔錯,但服務真係差(我都唔係唯一一個講),學大家話齋食飯一個鐘。我地在附近返工,已特登行去俾定點心紙,出門口前再打電話叫預備定點心。去到都係等、等、等等唔緊要,最老土係續籠上,一檯12人,擺低一籠蝦餃,想點!個個都唔好意思食,又催又等,十分鐘後又上一碟三個包咁囉(真嘔血)已經伏過幾次,又已經盡力去解決(就係俾定點心紙、打埋電話叫蒸定)。既然店方唔肯解決問題,我地都唔再搵自己笨,附近又唔係得佢一間酒樓,無謂俾煩惱自己
公司近車氏,有時都會book
  • 脆皮叉燒包
2018-05-29 6658 瀏覽
最近去試過,覺得食物質素尚算可以但好像不太熱,出名的义燒包也沒有期望的好。至於服務,我覺得很普通,多次被服務員撞到椅都好似無乜感覺,埋單及點菜也沒多謝一聲,應該不會再來如果沒看見有改善。
2018-05-28
2018-04-19 5430 瀏覽
其實香港依家仲有幾間餐廳能做到像這樣好味的中菜呢?叉燒包是必食項目!蝦多士我一個人食咗5條!好食到爆炸!叫了一個湯,非常夠火候,很用心地去做每一道菜!後來老闆車婉婉出現,都仲係好FIT好CHARMING,仲好友善添!
Each time I travel to hk, this restaurant has been my favorite one to have dinner there, all my Japanese business people loves their food and so do I, each big business dinner in hk makes me tried a few big restaurant in hk, including many a famous club Restaurants, but Che’s food always give me the best satisfaction, I wish they will keep what their doing and I will be back again.
  • 炸豆腐
2017-12-01 5975 瀏覽
先俾三個 Dislike。今日本來嚟呢度午飯飲茶,一早已經訂咗枱,我哋準時到達,但等咗30分鐘都未能入坐,連啲冇訂枱嘅都入坐咗,我哋都冇位。要知道大家只得一個鐘頭食飯,已經冇咗一半時間,結果要速找另一間食肆午飯。好彩搵到咋,唔係飯都冇得食吖!
2017-12-01
2017-10-19 6638 瀏覽
知道要到灣仔開會, 早就打電話訂了這間飲茶, 可能因為是藝人效應, 所以特別多人講,趁呢個機會去試下。地方唔算大, 10人枱佔多數, 二人座位只得幾張, 都是在角落位或側邊位置加的, 較為逼夾。車氏筍尖蝦餃, 外皮較厚,沒有玲瓏剔透的外觀, 筍尖太少,完全唔覺有, 幸好蝦新鮮補番數。 义燒腸粉 ok, 粉滑义燒好味,豉油醬汁甜度適中。千層馬拉糕做法跟其他酒樓唔一樣,沒有鹹蛋黃碎在每一夾層,味道如食捲蛋蛋榚,可能是其獨特之處!反都是這個蘿蔔糕最好食,煎得唔過火,食到蘿蔔條,加上有臘味粒,惹味這個星洲蒸魷魚最失敗,想見識下便叫了,就是鮮魷灑了些咖哩粉在上面,咖哩粉淡又無辛辣味, 獻汁都冇,水汪汪,只得鹹味。部長特別推介 - 酥皮叉燒餐包,原來是墨西哥包,餡料是叉燒, 個包熱騰騰, 食落鬆化入口,特別好味。六個點心,連茶錢加一, 約250元,在灣仔商業大厦區,不數貴,但食物質素有待改善。星期一至六,12點45分前結帳,有8折優惠, 想去試的朋友要留意下!

义燒腸粉 ok, 粉滑义燒好味,豉油醬汁甜度適中。

2017-10-18
  • 煎蘿蔔糕
1K
2017-09-22 3955 瀏覽
灣仔駱克道   車氏粵菜軒 餐廳裝修設計不浮誇, 光線柔和, 環境憩靜, 座位舒適!茶芥 @ $16 , 酸薑 @$18  合理.餐廳主打廣東菜, 晚飯菜式豐儉由人. 有小菜,  平均百多元一份.煲仔菜,  或想吃得豪一點的, 這裡有鮑魚, 花膠, 魚翅, 官燕等等貴價食材, 還有星味推介, 令人刮目相看.我們點了: 老火煲例湯  $198  (粟米,紅蘿蔔, 煲豬展肉, )足 4 人份量, 真材實料, 湯甜味美.  志偉咕喧肉 $188期望過高, 真有些失望, 因為此道菜品質太一般, 無驚喜 !!惹味錫紙銅盆雞 (半隻) $228上檯夠熱, 用錫紙銅盆包裝, 不錯!店員打開錫紙, 散發出香濃的蔥和香蒜味,  好吸引,  半隻雞份量足, 而雞己去骨, 肉質新鮮, 嫩滑, 調味適中.  好吃!薑葱生蠔 $238出品熱辣, 生蠔頗大隻, 共 有6 隻, 肥美鮮香, 無鯹味.  薑葱爆得香口.  竹笙扒蔬菜 $118-吃過多道濃味菜式, 配上竹笙扒蔬菜最適合, 西蘭花味道清, 竹笙素得來又唔寡, 帶來清爽及健康口感。酥皮叉燒飽 $45.   一客3個, 細細個, 外皮焗得夠酥化香脆, 內餡叉
灣仔駱克道   車氏粵菜軒
餐廳裝修設計不浮誇, 光線柔和, 環境憩靜, 座位舒適!
茶芥 @ $16 , 酸薑 @$18  合理.
餐廳主打廣東菜, 晚飯菜式豐儉由人.
有小菜,  平均百多元一份.
煲仔菜,
還有星味推介, 令人刮目相看.
我們點了:
老火煲例湯  $198  (粟米,紅蘿蔔, 煲豬展肉, )
足 4 人份量, 真材實料, 湯甜味美.
志偉咕喧肉 $188

惹味錫紙銅盆雞 (半隻) $228
上檯夠熱, 用錫紙銅盆包裝, 不錯!
薑葱生蠔 $238
竹笙扒蔬菜 $118-
酥皮叉燒飽 $45.
一客3個, 細細個, 外皮焗得夠酥化香脆, 內餡叉燒調味好而香軟, 不錯.
絲苗白飯 @$15

總括, 此酒家食物頗有水準, 算是一頓美味晚餐, 只是價錢略高, 而環境及服務也不配合.   現在食肆競爭大, 要考慮改善.

• 薑葱生蠔
2017-04-15 5368 瀏覽
朋友外遊三星期回來,一定好掛住好食既中餐,所以今日揀咗喺灣仔的車氏粵菜軒!平日午膳時間都非常多人所以記住要訂位。這個咕嚕肉淨係聽個名都覺得好特別啦,志偉喎,哈哈! 好特別但係人太少所以冇試。他們可以選擇嘅菜式都非常之多,價錢就屬於中位數。。。 咖哩鮮魷不會太辣, 魷魚硬度適中棉花雞湯底清甜,但分量極少我的至愛椒鹽九肚魚, 薄薄嘅脆漿厚厚嘅魚肉。。。。Yummy蜆蚧鯪魚球。。。熱辣辣雪山叉燒包最重要就係上面個脆卜卜嘅 一層,要夠薄身不能太厚。蕃茄肉碎撈麵, 這個麵值得推介,非常好食,因為這個麵底煎得非常香脆可口甜品酥皮蛋撻,酥皮非常重鬆化雷沙煎堆,正!
平日午膳時間都非常多人所以記住要訂位。
他們可以選擇嘅菜式都非常之多,價錢就屬於中位數。。。
咖哩鮮魷不會太辣, 魷魚硬度適中
棉花雞湯底清甜,但分量極少
蜆蚧鯪魚球。。。熱辣辣
甜品酥皮蛋撻,酥皮非常重鬆化
雷沙煎堆,正!
2017-04-13
Che I think has always been a pretty good choice for Cantonese food in the Wan Chai area. Despite not too innovative and creative, the food is actually pretty traditional and well prepared. I in particularly liked the crispy beef brisket as well as the crispy tofu. What's even better is that there are lots of rooms there which is quite convenient for business dinners!
2017-01-30 3055 瀏覽
元旦日,跟朋友—起,去(车氏粤菜轩)午餐,其中:酥皮叉烧包,是本人最喜欢,但用餐其间,突然传来嘈吵声,原来俩位职员吵架,哗,哗,其中—个穿著黑色衫制服的女人,其言行粗俗……却无人制止,唉!枉为高级食肆…真是闻名不如—见
2017-01-01
  • 酥皮叉燒餐包
  • 炸芋角
2016-11-28 9664 瀏覽
最近,除了利東街,久未在灣仔覓食了。同事飯聚,水記提議去博匯大廈的車氏粵菜軒,據說是某藝人開設的。 先來一客車氏酥皮叉燒包$32/3個,侍應見我們有四人,提議再加一個,夠細心。車氏的叉燒包,正確一點來說,是酥脆叉燒墨西哥包。外皮焗得夠酥化香脆,內裏香軟,塞滿了醬汁甜美且熱笠笠的叉燒,真的很好吃﹗ 秘製蛋撻$35/3個,小巧迷你,酥皮夠酥脆鬆化,蛋漿香滑。不過,若與叉燒包相比,不免較為遜色了。 蜂巢炸芋角$35/3件,切作六小段,外香脆內香滑,惹味之戶。餐廳的酥皮製品和炸物,水準不錯。 車氏筍尖鮮蝦餃$38,餃皮頗為濕粘的,牢牢地粘著筷子。咬下去,餃皮粘口,煙韌度和爽口度不足,內裏的蝦餡,鮮爽度也不是太令人滿意的。 家鄉煎薄撐$38,煎得夠薄身且香脆可口非常。只是,份量不多,定價略顯過高了。 香滑流沙包$32,咬下去,包香軟餡香濃,內裏流沙一湧而出,且挺燙口的。 鮮蝦仁腸粉$45,腸粉厚身卻細滑,略帶米香,淋上豉油,多了一份鮮味。只是,腸粉內的鮮蝦,感覺不太鮮也。 逢星期一至五,推出午市孖寶大優惠,我們要了芽菜炒麵配蜜桃脆皮咕嚕肉$228。炒麵只是簡單地混入芽菜、白芝麻和豉油

逢星期一至五,推出午市孖寶大優惠,我們要了芽菜炒麵配蜜桃脆皮咕嚕肉$228。炒麵只是簡單地混入芽菜、白芝麻和豉油,因鑊氣夠,吃起來已經香口惹味萬分,且繞富咬口嚼勁。

蜜桃脆皮咕嚕肉,拾醬汁濃稠度適中且惹味,只是,咕嚕肉外層並不香脆,略感失望。

2016-11-10
2016-10-19 5372 瀏覽
慶祝好友生日,點了是晚一人餐兩位,我因為對鮑魚敏感,改為其他較便宜菜式,竟與部長角力多時才可改成炒飯,難為到......蝦多士吸油得很,廚師應該不在行炸物;金菇牛肉卷咸到完全食吾出是牛肉,我在家炮製也勝它百倍;朋友說鮑魚鵝掌也咸得可怕;炸魚件有咸蛋王在表面,同樣咸到完全蓋過魚味;浸翠肉瓜的魚湯也是;唯一杏仁茶有水準才中和一點。每位398,絕不再來咸到驚
咸到驚
吸油蝦多士
2016-08-21 5267 瀏覽
今日表妺要洗禮,所以要早一啲去飲茶。點知,唉,原來呢間灣仔區叫做高級嘅食府係一個伏....首先講吓裏面嘅裝修,根本就係枱貼枱,樓底又矮又應聲。其實裝修都係其次食物先至最緊要,我哋叫咗咁多樣點心基本上冇一樣野係好食,我都好耐未試過啦!10分為滿分燒賣 - 4分/同叮叮嗰啲冇乜太大分別,內外都有一點乾春卷-4分/春卷適合素食人士裏面只係有豆芽棉花雞-0分/呢個真係經典,作為棉花雞,一舊雞都冇,我問waitress佢仲話⋯⋯係呀棉花雞係真係冇雞㗎😨我心諗我喺其他餐廳食咗咁多年係有雞肉喺裏面架喎🙄牛肉球-3分/形狀都似牛肉球但係沒有什麼味道豉油雞-3分/煮得太雞皮甩晒,好多碎骨,同埋本身隻雞都好細,($248蚊半隻)真係唔太抵食溥餐-9分/呢個最好食魚湯米線-6分/ 魚湯唔夠鮮甜,米線上可,但啲魚肉啲腥味😓叉燒-4分/外形有點怪,食落口就知道有點不對,啲叉燒好大陣臭豬味,可能肉質唔太新鮮。總結:服務態度一般,我同婆婆一坐低就叫咗碟豉油但係食完哂嘢都仲未到。食物質素,不可接受,下次唔會再嚟😑

首先講吓裏面嘅裝修,根本就係枱貼枱,樓底又矮又應聲。

10分為滿分

薄餐
叉燒
  • 沒有
2016-05-01 7217 瀏覽
早排聽朋友講全民皆知嗰粒脆脆叉燒包出自車氏,今日專誠去試,堅好食!出面那些雜牌軍真係可以收工。午巿有點心食,蝦餃灌湯餃必食,皮薄饀靚,師傅每日即製,完全唔係工廠貨色,價錢唔算貴,還有那客煎薄餅,據聞謝霆鋒每次去必點項目,食完就知點解,唔係求其葱花蝦乾厚粉漿,真係落埋乾瑤柱去造,仲要係脆口惹味,堅足料👏🏻👏🏻車氏出名鮑魚正,我諗母親節可以book枱孝敬老媽,鮑參翅肚埋單唔使7000,計落有so,600有找做孝女

脆脆叉燒包
鮑魚灌湯餃
脆脆叉燒包
鮑魚灌湯餃
  • 脆皮叉燒包
  • 鮑魚灌湯餃(頂)