2024-07-16 343 瀏覽
睇廣告中環有間新開車仔麵,就諗住試一試佢。點知,四川麻辣無麻辣,雖然叫小辣姐,都唔洗0辣,烏冬偏硬,唔奢求唔洗加錢有日本烏冬,都唔得洗咁硬,個漢堡扒完全白烚。大部分野都無乜味。同行朋友叫左牛筋,廣告講到好冧,但食落口勁硬,用左open rice 咁耐真係第一次嬲到比差評。廣告影到所有野都好吸引,黎到完全兩回事,幾十蚊唔洗你去到米芝蓮咁既質素,但都唔好咁垃圾。完全唔值呢個價錢。一個字,差。唔會再食,60蚊碗車仔麵。
睇廣告中環有間新開車仔麵,就諗住試一試佢。
完全唔值呢個價錢。一個字,差。
唔會再食,60蚊碗車仔麵。
2024-07-16
30 分鐘 (外賣自取)
中環新開左間車仔麵店,招牌大大個,店面都好乾淨企理,睇落幾吸引就入左去試自選餸價錢由三餸$57起,至到八餸$97起,好啱大胃王,我同同事嗰日都好肚餓,叫咗五餸 $73起首先可以選擇豬骨湯底或者拌麵,麵底都係粗麵/幼麵/米線/米粉/河粉之類呢度同出面唔同嘅地方係可以自選辣醬,有秘製/魔鬼辣醬、沙嗲、港式咖喱、四川麻辣等,我自己最鍾意沙嗲醬,惹味得黎唔算辣,港式咖喱辣味後勁十足!所以叫豆漿同凍柚子蜜都可以解辣!配料方面,有幾樣都覺得幾值得食,feel到店家幾比心機煮蘿蔔:鍾意食蘿蔔嘅我會比呢個一百分!!超級大舊,完全無渣,好甜又索晒啲湯冬菇:彈牙入味,仲要切到細細粒,幾易入口炸魚皮:非常脆牛筋 (+$4) 必食之選,炆到超淋超入味,啲膠質係漿住個口!好補筋骨嘅感覺牛腩 (+$4) 都係炆到好淋,幾香牛味糖心蛋 (+$4) 蛋黃鮮橙色,生熟度啱啱好豬軟骨 (+$4): 啲肉都好稔,一啲都唔鞋,不過骨位可以再稔啲同埋成碗份量都超大,粉麵比好多,建議可以叫扣底仲試左秘製辣魷魚 ($38),爽脆彈牙,又唔算好辣以後返工又多個好選擇

配料方面,有幾樣都覺得幾值得食,feel到店家幾比心機煮

冬菇:彈牙入味,仲要切到細細粒,幾易入口

炸魚皮:非常脆

牛腩 (+$4) 都係炆到好淋,幾香牛味
糖心蛋 (+$4) 蛋黃鮮橙色,生熟度啱啱好

同埋成碗份量都超大,粉麵比好多,建議可以叫扣底

仲試左秘製辣魷魚 ($38),爽脆彈牙,又唔算好辣

以後返工又多個好選擇

2024-07-09
10 分鐘 (堂食)
  • 牛筋
  • 蘿蔔
  • 秘製辣魷魚
  • 糖心蛋
2024-07-13 191 瀏覽
試咗呢間車水堂車仔麵又幾好食~嗌咗個傳統三寶麵+豬大腸揀咗油麵做麵底,幾彈牙,豬骨湯配埋成碗麵有咖哩同滷水味,好似有D腩汁味,湯味變得幾香濃魚蛋有魚味,咖喱味入晒粒魚蛋,辣度啱啱好,掂到湯之後都無沖走埋咖哩味蘿蔔有揀過,無渣,索曬啲湯汁勁正D豬紅實淨,無一夾就散最好係D豬大腸,入面通乾淨,無舊屎,滷味濃係冇攪錯嘅車仔麵#車水堂車仔麵 #hk #hkig #愛吃貨的少年 #為食中環 #車仔麵 #油麵 #豬紅 #咖哩魚蛋 #嗱喳麵 #外賣自取 #itsfull #central
試咗呢間車水堂車仔麵
又幾好食~
嗌咗個傳統三寶麵+豬大腸
蘿蔔有揀過,無渣,索曬啲湯汁勁正
D豬紅實淨,無一夾就散
最好係D豬大腸,入面通乾淨,無舊屎,滷味濃
係冇攪錯嘅車仔麵

傳統三寶麵
2024-07-12
5 分鐘 (外賣自取)
傳統三寶麵
2024-07-11 160 瀏覽
平時一講起車仔麵,通常係啲比較坐得唔舒服,同埋好熱嘅地方 😂相信唔少女仔都係咁樣覺得今日嚟到中環,附近都有幾間餐廳,但係都係開放式冇乜冷氣咁。 見到呢間新開嘅車仔麵,簡直就係突破左平時嘅感想! 呢間車仔麵好新淨,坐得好舒服冷氣好夠。 枱面唔會濕立立。雖然想食車仔麵,但其實我係想食個餸,唔係想食個麵, 都想食多啲菜,所以轉咗菜底,呢間幾好菜底,唔使加錢! 之前食過幾間,最誇張嘅菜底要加$10 . 我叫咗五個餸蘿蔔好腍,輕輕一夾就已經散開,見到入面吸收晒啲汁,好入味! 而且冇渣。 辣汁魷魚,其實唔係好辣,但係個魷魚好爽口,好食。豬軟骨,又係同蘿蔔一樣,輕輕一夾已經散,燜得好腍好入味,軟骨直頭好似啫喱咁軟! 牛腩同牛丸,呢兩樣就冇前面三樣咁驚喜,正常發揮。 仲嗌多咗個小食,麻辣牛柏葉,個份量真係好大份,冇諗過會有咁多!

我叫咗五個餸
辣汁魷魚,其實唔係好辣,但係個魷魚好爽口,好食。
牛腩同牛丸,呢兩樣就冇前面三樣咁驚喜,正常發揮。

2024-07-10 178 瀏覽
【港式經典。車仔麵】在中環想吃車仔麵真的選擇不多。這家新開不久的小店位置很好找,鄰近地鐵站。店裡不大,座椅全都是高座,也蠻舒適。有10款麵類供選擇,不想吃澱粉也可選蔬菜。配料就有22款。點餐是掃碼下單很方便的。❈ 一麵三餸 HK$57起 (可選湯麵/拌麵)炎夏關係這次選了拌麵配濃香沙嗲。麵底是油麵,配料是豬軟骨、牛筋和韭菜餃。牛筋滷的軟軟帶點彈性,有膠質很入味。豬軟骨也是肉嫩香軟,不會黏牙。韭菜餃相對地比較普通。沙嗲醬是屬於味濃但不會死鹹,吃完一碗後不會口渴。
【港式經典。車仔麵】

❈ 一麵三餸 HK$57起 (可選湯麵/拌麵)

一麵三餸
2024-07-10
一麵三餸
  • 牛筋
  • 豬軟骨
2024-07-04 182 瀏覽
身為車仔麵狂熱分子喺中環返工冇好食嘅車仔麵真係好痛苦終於機會嚟啦飛雲經過見到呢間新開嘅車仔麵 就係天橋樓下好就腳 裝修都好舒舒服服 就入去試吓打開個Menu即刻心心眼!全部配菜都唔馬虎 有內臟有滷水超過10隻面底可以揀 仲可以揀菜底 減脂期都冇問題!再加五隻醬汁可以混搭 全部都勁吸引 真係好難揀叫咗豬骨湯底本身以為係清清地嗰啲原來係極度濃郁 超正 成碗湯飲晒咁滯豬大腸滷得好入味 完全唔馬虎 清潔得好乾淨菜心唔係好似出面得嗰幾條咁小氣 係成份啊隻糖心蛋超靚超金黃 目測係日本靚蛋最推薦係蘿蔔!完全冇根 勁入味 好耐冇食過咁出色嘅蘿蔔鴨血都非常唔錯 又有菜跟埋 個麻辣同我喺台灣食嗰啲有得揮值得一提喺枱面仲有紙巾絕對係有心做飲食業為客人着想(香港已經越嚟越少餐廳肯俾紙巾….)中環返工嘅各位絕對值得一試
身為車仔麵狂熱分子
喺中環返工冇好食嘅車仔麵真係好痛苦
終於機會嚟啦飛雲

打開個Menu即刻心心眼!

全部配菜都唔馬虎 有內臟有滷水
超過10隻面底可以揀 仲可以揀菜底 減脂期都冇問題!
再加五隻醬汁可以混搭

隻糖心蛋超靚超金黃 目測係日本靚蛋

最推薦係蘿蔔!完全冇根 勁入味 好耐冇食過咁出色嘅蘿蔔
鴨血都非常唔錯 又有菜跟埋 個麻辣同我喺台灣食嗰啲有得揮
中環返工嘅各位絕對值得一試

中環新開嘅車仔麵店 ,喺士丹利街大排檔街, 原本嘅餐廳配搭都好吸引。🤣 如果自己自選嘅,寫到去八餸,達致達到車仔麵自由。 中上環區番工區黎講,呢個價錢份量好足,如果套餐仲連飲品。➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺ ➺ ➺  🍜 [ 招牌麵 連飲品 | HK$88 ]🥢 秘製辣魷魚、鹵水豬腸、豬皮、牛腩、蘿蔔🍜 [ 鹵水四拼麵 連飲品 | HK$81 ]🥢 牛筋、牛腩、蘿蔔、鹵水豬腸、鹵水蛋選擇困難症直接叫佢嘅原定配搭,兩款都係啖啖肉嘅選擇。車仔麵嚟講,色水好吸引,材料比例都好足,食到勁飽。如果細食嘅人個人覺得食三餸$57都好夠食,湯底本身都香甜,再加上本人重口味嘅人士,見佢醬汁款式都多覺得好吸引。真心貪心,但係又唔想全部放曬落碗影響個口味,沙嗲/咖哩另上。秘製汁幾特別,甜甜辣辣嘅感覺。 咖哩醬好香濃,即刻好想繼續食。沙爹醬偏甜香辣嗰種, 唔食太辣嘅人可以試下。魷魚爽口,配埋佢密製汁食幾夾。蘿蔔特別欣賞,好甜好入味,而且冇渣。 牛筋好淋,好有膠質。 牛腩都煮得幾入味,而且唔會煮到好嚡。豬腸好值得讚,洗得好乾淨,食嘅時候唔會好邪惡。

鹵水四拼麵

招牌麵

🍜 [ 招牌麵 連飲品 | HK$88 ]
🥢 秘製辣魷魚、鹵水豬腸、豬皮、牛腩、蘿蔔

🍜 [ 鹵水四拼麵 連飲品 | HK$81 ]
🥢 牛筋、牛腩、蘿蔔、鹵水豬腸、鹵水蛋

• 鹵水四拼麵
  • 招牌麵