2006-11-18 36 瀏覽
有朋友生日想試下輝哥, 即管試下...不過真係試下好喇, 因為真係貴.5個人叫左肥牛, 牛柳粒, 貢丸, 炸魚皮, 四寶丸, 魚餃, 雞件...開左2個湯底, 好老實講, 我真係覺得麻麻, 冇乜特別, 5個人食左成$900...呢個價錢去食海鮮都得喇, 所以真係冇下次...可能我鍾意任食o個d, 可以一個價錢食到好多野...所以我都係prefer番寧記同德興多d

2006-09-26 19 瀏覽
尋晚去左輝哥食火鍋,佢係貴d,但我覺得乾淨過方榮記好多,d員工又有禮貌d,野食又新鮮d我地食左,新鮮肥牛、四寶丸、帶子、象拔蚌、黑豚等等所有食物都好新鮮好好味,連d生菜都好甜不過就貴囉,埋單要八百幾,但我下次食火鍋都會選佢
我地食左,新鮮肥牛、四寶丸、帶子、象拔蚌、黑豚等等
所有食物都好新鮮好好味,連d生菜都好甜
不過就貴囉,埋單要八百幾,但我下次食火鍋都會選佢
2006-06-14 8 瀏覽
住在九龍城區多年,又愛吃火煱,試了好多間火煱店,但在好日子都會來煇哥一趟.一般食評都說此輝哥貴夾唔飽,我都覺得貴,如果不是以吃肥牛為主的話,肯定失望.但牛肉實在好味,如果喜歡食靚火煱牛肉,咁就唯有嚟輝哥.我試過方榮記,東榮,大邊爐,满福廔,名城,厚福館,都係覺得輝哥牛肉最好味;而名城與厚福館的價錢又不見得平過輝哥幾多.上星期六,一家四口,兩個小朋友只得六和兩歲,又去輝哥吃牛肉.我們叫了一個潮洲湯底,一碟大手切牛肉,一碟例牌牛肉粒,一碟四寶丸,一碟鮮炸魚蛋,一碟生麵,一碗飯.少少啤酒和汽水,埋單六百元,貴就貴,但四個人都食得很飽很滿足.(兩個小朋友當一個大人,所以平均消費二百左右,與我們同樣陣容去厚福館相若)潮洲湯底鮮濃,先放牛肉粒和四寶丸,滾左後淥牛肉,牛肉又冧又有肉味,雪花滿佈,只有十幾片,但超好味.話咁快食哂,四寶丸和鮮炸魚蛋都好味,豬肉丸,墨魚丸,鯪魚丸和魚蛋都好吃,大人和小朋友都啱,生麵就唔夠烏冬咁索味,以往我們通常都是叫烏冬,今次想換換口味,但發覺都是烏冬最夾.然後吃牛肉粒,又是充滿牛肉味,咀嚼起來,滿口肉汁,最後倒入一碗飯,用潮洲湯底做成湯飯食,配合得啱啱好.侍應呀哥呀姐快
侍應呀哥呀姐快手快腳,要乜有乜,我們沒有叫海鮮,沒有强加推介,亦沒有黑面.但也不是超級殷勤笑容滿面哪一款,不過不失.

2006-05-22 5 瀏覽
禮拜六去九龍城, 諗唔到食乜, 見到呢間<輝哥>, 好似好出名, 就走入去試下.... 環境一般, 以為好多人, 要等位, 原來無乜人, 大把枱.... 湯底係海底椰, 好正, 奶白色O既, 食物如下: - 蝦丸同墨魚丸都係自制, 好"彈"牙, 好好- 雲吞同水餃, 一般- 象拔蚌好新鮮, 但係好細碟- 蟶子好正- 蕃著面好特別, 好"彈"牙- 牛肉粒, OK埋單七百五.... 二個人都算貴~

湯底係海底椰, 好正, 奶白色O既,
食物如下:
- 蝦丸同墨魚丸都係自制, 好"彈"牙, 好好
- 雲吞同水餃, 一般
- 象拔蚌好新鮮, 但係好細碟
- 蟶子好正
- 蕃著面好特別, 好"彈"牙
- 牛肉粒, OK

埋單七百五.... 二個人都算貴~
2006-01-13 11 瀏覽
Definitely not worth paying such premium for some ordinary stuffs.below-par service, ordinary food but hefty price. nothing special at all, but need HKD600 for 2 persons without ordering any seafood.Another KEY point is that they CHEAT us. I paid the bill by credit card. But they said my credit card was not able to get the code from the bank, and asked me to pay cash. (i asked them to try again, and they replied that they had tried many times already). So I wonder if my credit card got problems

Another KEY point is that they CHEAT us. I paid the bill by credit card. But they said my credit card was not able to get the code from the bank, and asked me to pay cash. (i asked them to try again, and they replied that they had tried many times already). So I wonder if my credit card got problems and I called my bank. The bank response was as follows
"Our bank did not receive any code-request from any shops/restaurants last hour, do you eye witness that they tried to swipe your card. Your card should be no problem"
It really pissed me off. They should not show they welcome credit card payment. Anyway, I paid the bill by ANOTHER credit card instead. Hahaha
2005-12-12 5 瀏覽
伙記招呼態度奇差叫左D 野食漏單好耐都冇得食味道就ok唔難食又唔係特別好食唔會再有下次幫襯
伙記招呼態度奇差
叫左D 野食漏單好耐都冇得食
味道就ok
唔難食又唔係特別好食

唔會再有下次幫襯
2005-08-28 10 瀏覽
兩個人叫三碟嘢加一支啤酒, 以為二百蚊倒啦, 點知埋單三百幾蚊, Check單原來每位茶錢十蚊, 酸菜三十蚊, 仲有加一. 無端端多成百蚊, 一D都唔值. 下次米搵.
2005-02-21 6 瀏覽
天氣仍然十分寒冷, 兩口子來一個火鍋晚餐暖暖身子, 朋友介紹來這間火鍋店一試, 看看餐牌才發覺配料選擇不多而且價錢偏於昂貴.先點了一個芫茜皮蛋湯底, 湯底偏濃芫茜味道一般; 再來了四寶丸其中包括了, 蝦丸, 豬肉丸, 墨魚丸和貢丸, 味道不錯; 牛肉例牌賣相不錯, 餐牌介紹是用牛背雞翼位切成, 肉質偏爽口但肉味一般; 羊肉剛巧售罄, 唯有多來一個牛肉粒代替, 牛肉粒肥肉各佔一半, 侍應介紹將牛肉粒滾十分鐘左右才是最佳狀態, 果然肉味香濃可口; 最後帶子姍姍來遲, 肉質香滑. 整體上配料味道不錯只是價錢過於昂貴. 天氣寒冷, 但身子回暖了不少, 而且有點飽飽濟濟的感覺和太座慢慢散步回家.芫茜皮蛋湯底四寶丸(蝦丸, 豬肉丸, 墨魚丸和貢丸各四粒)牛肉例牌牛肉粒帶子青島一支酸梅湯一杯合共約$520

芫茜皮蛋湯底
四寶丸(蝦丸, 豬肉丸, 墨魚丸和貢丸各四粒)
牛肉例牌
牛肉粒
帶子
青島一支
酸梅湯一杯
合共約$520
2005-02-10 5 瀏覽
麻辣湯底唔知點解咁咸~!!!攪到咩都咸到死~麻同辣都ok~大肥牛, 竹笙, 生菜,四實丸, 酸梅湯加埋個湯底就成為五百大元. 只要個湯底唔係咁咸, 都會幾好(應該都有3, 因為太咸, 所以味道比1分), 但係始終都幾貴
2005-01-11 4 瀏覽
豬骨湯底...失望, 跟清湯一樣牛肉...失望, 可能祈望太高雞子..新鮮, 好吃黑柏葉... 爽口, 有硬口, 值得一吃花鵰醉雞...雞肉彈牙, 但沒有花鵰味四寶丸....好味, 尤其是蝦丸牛肉餃...水餃皮包住牛肉, 無特別, 但貴, 68蚊得十粒水餃...好味, 有兩隻蝦, 但貴, 68蚊又係得十粒象拔蚌..基本上新鮮就好吃, 不過師傅刀章不錯, 每片適中
豬骨湯底...失望, 跟清湯一樣
牛肉...失望, 可能祈望太高
雞子..新鮮, 好吃
黑柏葉... 爽口, 有硬口, 值得一吃
花鵰醉雞...雞肉彈牙, 但沒有花鵰味
四寶丸....好味, 尤其是蝦丸
水餃...好味, 有兩隻蝦, 但貴, 68蚊又係得十粒
象拔蚌..基本上新鮮就好吃, 不過師傅刀章不錯, 每片適中

2004-11-05 10 瀏覽
點解母親節去就最好,因為10個朋友去就10個都媽媽聲,平時你班衰仔衰女點會記得起媽媽咖? 唔係佢大刀闊斧斬人一頸血的問題,而係家陣肯比你斬都招呼得唔好。 大佬你唔係真係咩明星飯堂啊,比人抬高小小就當真咁。玩你咋!不過而家無喇,由全盛時期的幾間鋪到而家死守一間。 應晒一句:抵死有餘
點解母親節去就最好,因為10個朋友去就10個都媽媽聲,
平時你班衰仔衰女點會記得起媽媽咖?

大佬你唔係真係咩明星飯堂啊,比人抬高小小就當真咁。
玩你咋!

不過而家無喇,由全盛時期的幾間鋪到而家死守一間。

應晒一句:抵死有餘

2004-10-17 14 瀏覽
第一次黎,三個人都食左六百幾蚊,講真價錢真係貴,不過d野好新鮮order左鴛鴦湯底($50),即清湯+沙嗲湯- 清湯幾得意,有紅棗,蕃茄同冬瓜,覺得可以一試最新鮮係d蝦(例牌,價錢唔記得),生猛兼有蝦膏,而且好甜肥牛粒($100例牌),都唔錯,浸兩分鐘味道同"un"到0岩0岩好蘿蔔好甜,好好味;鵝腸同菜都好新鮮唔抵食:四寶丸($80/16粒)其實野食好食,可惜都係貴
最新鮮係d蝦(例牌,價錢唔記得),生猛兼有蝦膏,而且好甜
蘿蔔好甜,好好味;鵝腸同菜都好新鮮
唔抵食:四寶丸($80/16粒)
其實野食好食,可惜都係貴
2004-09-04 23 瀏覽
實在太貴,食物又無乜特別,剩係得個貴字,完全唔抵食。一定唔會再幫襯。
Well, I can see there are lots of Hot pot shop around kowloon city area, but in HK if you are not sure if the restaurant is good, I don't even dare to go in. As I often ended up 一肚气.
2004-04-28 4 瀏覽
Yes, the food is good. But I still doubt whether the premium it charges can be justified. It certainly does not score any better in terms of environment. Service is good. On the other hand, you can find some other really strong competitors just around the corner in Kowloon City. My take is if you just want a good hotpot meal, but not necessarily some exotic meat/seafood, you will be better off going to the other famous hotpot restaurants in the same area. So go to 輝哥火鍋only if you want to taste those exotic dishes (or top-of-the-line beef).