2021-06-06 23 瀏覽
☀️ Happy Sunday! 早起鳥兒有「松」吃今次黎到一間位於葵興KC100嘅懷舊日光餐廳,呢個係葵興站C出口步行10分鐘左右到嘅商廈區,weekend黎夠晒寧靜,來一個輕食簡約吐司🍞set,都好chill架!👧🏻Caca今次食乜野?🍞黑松露炒蛋厚吐司-香濃黑松露配上清新炒蛋,仲有厚厚嘅吐司,早餐,Brunch or Tea都咁啱食!🍞咸牛肉炒蛋厚吐司-咸牛肉同蛋嘅配搭係不會錯的😋,配埋厚厚吐司,輕食時間係剛朋好!🍹冰搖密桃紅茶-甜甜的,仲有蜜桃🍑果肉,like呀!☕️焦糖鮮奶咖啡-甜甜嘅焦糖,為Sunday帶來美好開始~
☀️ Happy Sunday! 早起鳥兒有「松」吃

👧🏻Caca今次食乜野?
🍹冰搖密桃紅茶-甜甜的,仲有蜜桃🍑果肉,like呀!
☕️焦糖鮮奶咖啡-甜甜嘅焦糖,為Sunday帶來美好開始~
2021-06-05
2021-01-10 1128 瀏覽
🌹環境環境都好乾淨,而且坐得都舒服既,但舖頭唔算大😆😆😆大廈出入口有藝術品擺設,upgrade 哂成個場景😁😁😁🌹食物同朋友一齊叫左唔同既lunch 食,大家既comment 都係好食既,仲有個白湯跟餐❤️❤️❤️🌹服務即場係收銀到比錢,之後番埋位等送黎,員工都好貼心,好有禮貌❤️❤️❤️🌹回購率Lunch 黎講可能比係附近貴少少,但比較環境同味道,都可以再食,出糧個陣食都唔錯😂😂😂
🌹環境
環境都好乾淨,而且坐得都舒服既,但舖頭唔算大😆😆😆
大廈出入口有藝術品擺設,upgrade 哂成個場景😁😁😁

🌹食物

🌹服務

🌹回購率
2020-07-28 1243 瀏覽
和朋友去了葵興kc100行outlet, 收穫非常豐富買咗好多心頭好! 瞓緊哋去樓下 一間cafe食,名叫辦館。 地方企理乾淨! 餐廳由早8點開始已經供應到夜晚9點, 有多款唔同食物供應! 吐司,麵等等!火腿芝士牛角酥外層鬆脆,黑松露芝士厚吐司,松露香味幾突出!芝士滿滿的,非常邪惡~吐司邊質感香脆,有點似 pizza既感覺,美味呀!黑松露蘑菇雞肉意粉非常 creamy, 雞肉蘑菇份量非常多, 意粉質感爽彈,口感一流! 雞肉亦幾嫩滑。日式煎餃子皮薄餡靚, 脆卜卜嘅外皮再加上 juicy既餡料,幾正。

火腿芝士牛角酥外層鬆脆,

2020-07-03 787 瀏覽
知道kcc 附近開咗好多餐廳,就駕車過來試一試,不過我泊錯停車場,我應該泊outlet個場,但我泊咗對面。辦館 坐位不多,要食最好十二點半前 寫字樓未放lunch就好嚟食。我兩大一細叫咗三個set lunch 湯 我唔記得影相 係雜菜湯 我冇飲過 因為比細路飲曬,佢地飲得曬即係好飲啦 忌廉三文魚長通粉 讚佢個長通粉整得好 唔會淋曬 有小小咬口 拿破崙意粉🍝有小小辣味 幾惹味 南瓜雞肉長通粉 最正 有淡淡南瓜甜味 又香濃芝士😻😻好食 😋

我兩大一細叫咗三個set lunch

忌廉三文魚長通粉 讚佢個長通粉整得好 唔會淋曬 有小小咬口

拿破崙意粉🍝有小小辣味 幾惹味

2020-06-11 719 瀏覽
之前有次係某活動上食過辦館出品既蛋糕同飲品🙂 外表呃到下人 味道真係一般過一般....該次活動後得到兩張辦館100蚊既飲食卷,上網睇過辦館多間分店,都係cafe類型。心諗應該唔會太差..... 應該唔可以太差.....最後揀左係屋企附近既葵興分店,環境十分好,好光猛。我去既時候係星期六中午時間,唔係十分多人,畢竟附近都係工業大廈,週末無人番工。好似辦館每日/每週都會轉新菜單👍🏻經過以前食甜品既經驗,其實都唔抱有咩希望😂每個主食可以揀湯/沙律,我地揀左湯。當日係洋蔥湯,湯黎到既時候帶住口罩都聞到香味,但就好多油....而且飲落係完全無味....主菜揀左最普通既兩款:1.蒜香明太子蟹肉意粉($76)意粉偏乾,唔係好食到有蒜香及明太子既味道,相反落太重黑椒粉,食落每啖都係只係食到黑椒味🙂2.三文魚菠菜忌廉長通粉($76)超級無敵失望!從來未食過噤難食既三文魚菠菜,首先菠菜係好霉,係好似梅菜,一睇就知好唔新鮮(我電話原相機影出黎都美化左佢)。另外成碟野係無味既🙂 食得落口既只有三文魚碎,成碟野食左兩啖就無食!另外加錢加左兩個小食,每款+$20:蜜糖雞翼(3隻),日式煎餃子(3隻),十分普通。餐

最後揀左係屋企附近既葵興分店,環境十分好,好光猛。

好似辦館每日/每週都會轉新菜單👍🏻

經過以前食甜品既經驗,其實都唔抱有咩希望😂

主菜揀左最普通既兩款:
1.蒜香明太子蟹肉意粉($76)

2.三文魚菠菜忌廉長通粉($76)

另外加錢加左兩個小食,每款+$20:
蜜糖雞翼(3隻),

日式煎餃子(3隻),

十分普通。餐飲都係奶茶、檸水個啲普通野。

全部食左$202,因為有二百蚊飲食卷,所以只比左$2,好彩係$2🙂 因為自費食會好嬲。 唔會再幫襯👋🏻
2020-05-30
用餐優惠
現金券
2020-05-24 551 瀏覽
星期一同公司同事一齊去食晚餐,但由於唔想行咁遠又好肚餓,於是就喺公司附近搵咗一間睇落環境又唔錯,而且好似仲係新開嘅舖頭,逆境下新開,當然要去幫襯同試吓好唔好食先得。我哋去咗個餃子、和風溫泉蛋牛肉飯、黑松露蘑菇雞肉意粉同鹹牛肉芝士吐司。咁多款之外,我同同事都覺得和風溫泉蛋牛肉飯同黑松露蘑菇雞肉意粉比較好食。先講牛肉飯,牛味好濃,而且份量都唔錯,我個人鍾意將溫泉蛋撈埋啲飯一齊食,食落去好滑而且又可唔可以啖啖肉,真系好正😋而黑松露蘑菇雞肉意粉,一上到檯面,就聞到好香既黑松露味,而蘑菇方面同雞肉都好Juice好好食,唔會好鞋。有時啲意粉店點會將雞肉煮都好乾,但佢唔會。唔錯但係個鹹牛肉芝士吐司,個人覺得好似焗到過,食落去好硬,比較難咬,但係都食得出佢個芝士同埋個咸牛肉好香。如果佢焗嘅時間拿捏得好啲,應該出嚟嘅效果都幾好食既。佢哋仲有好多酒嘅選擇,但係同事唔飲酒,我都都哎到,就哎抹茶野飲,飲落去抹茶好濃,而且唔算甜,啱晒我唔鍾意飲咁甜嘅人,飲到最尾仲見到啲抹茶粉,真心唔錯。題外話:佢啲碟真係好靚,而且每一次食完一碟餸,佢都唔會再幫我哋換碟,真係幾窩心,而且唔怕share嘢食嗰時上一碟既餸汁溝埋下一

題外話:佢啲碟真係好靚,而且每一次食完一碟餸,佢都唔會再幫我哋換碟,真係幾窩心,而且唔怕share嘢食嗰時上一碟既餸汁溝埋下一碟餸一齊食。 呢個服務真係好好,值得一讚👍🏻👍🏻
2020-05-08 227 瀏覽
今日肥妹仔放咗工之後去咗葵芳嘅一間商業大廈度食晚餐,佢嘅裝修係行文清風格,好好適合一班朋友或者女孩子一齊談心食晚飯。炸芝士條鹹香,可以拉到絲,作為餐前小食真係唔錯。蜜糖吐司好香蜜糖味,多士烘得非常之香脆。黑松露炸薯條鍾意食黑松露嘅朋友一定要試!真係勁重勁香黑松露味,而且肥妹仔覺得佢應該有黑松露油灑左係炸薯條上邊,每一條都令亮亮,沾滿左黑松露油,薯條炸得香脆。香辣蒜片大蝦意粉就咁睇個樣已經非常好食,蝦肉非常結實彈牙,每一條意粉都沾滿蒜片嘅香味,意粉爽口彈牙,食落去非常惹味可口。Carbonara 意粉好香濃嘅蛋黃汁味,每一條意粉都比濃濃嘅蛋黃白汁包住!煙肉咸香,不過肥妹仔覺得煎得香脆啲會仲加好食!伴碟嘅蒜蓉包點上蛋黃汁,正。玫瑰鮮奶咖啡玫瑰香精個味都幾濃,個咖啡好滑,肥妹仔好鍾意。冰瑤蜜桃紅茶

炸芝士條
鹹香,可以拉到絲,作為餐前小食真係唔錯。

蜜糖吐司
好香蜜糖味,多士烘得非常之香脆。

黑松露炸薯條

香辣蒜片大蝦意粉

Carbonara 意粉

玫瑰鮮奶咖啡
玫瑰香精個味都幾濃,個咖啡好滑,肥妹仔好鍾意。

冰瑤蜜桃紅茶
2020-04-20
2020-05-03 145 瀏覽
係葵涌佛羅倫斯小鎮買滿$500就送一張$30食劵,於是係Versace買完野就去左食野。辦館就係正樓下,好方面,地方都好大好舒服睇餐牌見到個餐肉撈丁,但咩係撈捧丁?真係唔識,叫左試下。賣相真係幾似張相,但確實唔覺得有味噌同豬骨湯味,麵質係中式拉麵,較幼同硬身,味道咸咸地,唔知係咪就係味噌嘅味,但係唔覺得好出眾,係一個正正常常嘅餐肉麵凍檸茶 ($24)佢下午茶時間,叫一個麵,飲品可以減$10,$42+$24-$10=$56-$30coupon, 呢餐只係比左$26,去開佛羅倫斯小鎮買野,記住囉張coupon去試下食啦!環境舒適,係度坐食下野傾計,真係唔錯嘅!

辦館就係正樓下,好方面,地方都好大好舒服

睇餐牌見到個餐肉撈丁,但咩係撈捧丁?真係唔識,叫左試下。
餐肉溫泉蛋味噌豬骨撈捧丁

凍檸茶 ($24)

環境舒適,係度坐食下野傾計,真係唔錯嘅!
2020-05-01 110 瀏覽
今日去葵涌約了朋友聚舊, 我們往辦館食下午茶, 我們點了厚切一口和牛漢堡扒, 炸魚薯條、凍焦糖鮮奶咖啡和凍紅豆鮮奶抹茶。厚切一口和牛漢堡扒肉質香濃鮮甜, 入口即熔, 特製醬汁和蔥花能帶出和牛的鮮甜美味;炸魚薯條賣相吸引, 炸魚炸得金黃香脆, 魚肉肉質鮮嫩, 配上沙律醬食落惹味, 薯條是手切薯條, 炸得金黃乾身, 食落爽脆, 佐酒一流;最後凍焦糖鮮奶咖啡焦糖甜度適中, 飲落牛奶香滑, 咖啡味香濃。餐廳座位舒適闊落光猛, 餐廳餐具整潔,食物美味高質, 食了一頓美味下午茶, 適合朋友聚會好地方。
凍焦糖鮮奶咖啡
餐廳餐具整潔
餐廳座位舒適闊落光猛
厚切一口和牛漢堡扒
炸魚薯條
2020-04-28
2020-04-28 118 瀏覽
襯假期,走左去葵涌個outlet行下街,宜家冇旅行團行下lee d地方實在好舒服,我地係樓下地下見到有間文青cafe幾正咁,就入左去試下燈光柔和,感覺好舒服好relax,lee到係去counter嗌左嘢食先再坐底等送餐假期都有lunch set provide,仲要價錢唔係好貴,咩菜式都有,好多元化🤩係個餐牌見到有個special 88仼食炸雞加啤酒,鐘意韓風嘅人啱哂,上高office做嘢嘅人肚餓又可以happy hour下,幾正咁drink list都好多特別嘅嘢飲選擇我嗌左蒜香明太子蟹肉🦀意粉🍝,勁多蟹肉同明太子,好creamy,超正,我要肥廿磅喇🙈🙈蒜蓉包係嗌set加15蚊嘅,都好脆卜卜👍🏻👍🏻男朋友嗌咗個泰式冬陰功湯大蝦🦐金邊粉,湯底濃濃的,較得好好👍🏻👍🏻我地仲嗌左cappicinno同matcha latte,兩個都沖得好好,我個matcha latte仲好濃茶味,正👍🏻👍🏻如果去開outlet黎lee到食最好,又坐得舒服,性價比又高😋

drink list都好多特別嘅嘢飲選擇

蒜蓉包係嗌set加15蚊嘅,都好脆卜卜👍🏻👍🏻

2020-04-19
2020-04-28 88 瀏覽
這天收工在葵興, 找找有什麼好吃的, 發現這間於KC100的辦館, 吃的東西蠻吸引, 便走過來了。原來KC100不能直接駁去地鐵站, 不過行過來也蠻快捷的。入座前員工先立即消毒桌子, 幫我們量體溫, 放置消精搓手液可取用, 又提供暫放口罩的紙, 十分講究衛生。Perrier發現了這裡好像沒有水供應, 便選了一支有汽礦泉水, 比起汽水, 喝有汽水比較健康, 也不會像開水的沒味道, 餐廳更附了一個精美杯子一片檸檬, 令生活享受提升。黑松露芝士厚吐司吐司質感軟綿綿, 配上烤得半融的芝士及黑松露, 是簡單但不敗的美味。黑松露蘑菇雞肉意粉雞肉和蘑菇料也十分之多, 感覺十分之豐富, 但愛吃意粉的朋友可能會覺得意粉不太夠。忌廉醬汁做得很香, 而吃著卻不會膩。日式煎餃子餡料菜和肉的比例平衡, 薄薄的餃子皮, 裡面留有些空氣感, 不會太壓迫, 配合醋汁吃, 滿有日式風情。燈光裝修設計, 令環境滿chill的感覺, 放工來跟朋友吃吃東西聊聊天, 感覺也不錯。
原來KC100不能直接駁去地鐵站, 不過行過來也蠻快捷的。

Perrier

黑松露芝士厚吐司

黑松露蘑菇雞肉意粉
日式煎餃子

復活節假去咗葵涌嘅Outlet Shopping,順便搵啲嘢食,Outlet隔離有幢商廈入面有間小清新Cafe,原來係「辦館」嚟,其他地方都有。我哋一於入去食個Early Dinner先🍽。餐廳係採用先付款、後上餐嘅模式,食物就由店員送上。食物選擇比想像中多,不過有部份已經售罄。由於食晚飯,我哋一人叫咗一碟意粉同一杯飲品,再加小食Share☺️。明蝦蒜片辣椒炒意粉($98),呢碟係朋友叫嘅。炒意粉炒得幾乾身、唔錯,上面有隻辣椒🌶️好吸睛,原來真係辣嘅。明蝦有四隻,每隻都幾大隻同彈牙,有四隻一啲都唔孤寒。蕃茄小龍蝦肉意粉($98),呢碟就係我叫嘅,因為我鍾意食蕃茄意粉🍝。依碟味道濃啲,我比較鍾意。配料都有幾多下,包括小龍蝦肉、菇菇同洋蔥。各款意粉均配蒜蓉包一客,哈哈但其實一客即係一片🥖,有都好過無嘅...。厚切一口和牛漢堡扒($88),🐮一口漢堡扒應該係一塊切開四件😂,不過都幾好食,個汁幾惹味。但另外有一個漢堡扒餐可以配埋薯蓉/飯/意粉,比起單獨食件扒更夾。英式鬆餅($20),配有果醬同牛油,焗得香脆熱辣辣,估唔到感覺幾正宗,味道同好貴先食到嘅酒店港女下午茶差唔多😋。飲品方面,我要咗凍鮮奶抹

明蝦蒜片辣椒炒意粉

明蝦蒜片辣椒炒意粉

蒜蓉包

厚切一口和牛漢堡扒

英式鬆餅

凍鮮奶抹茶

飲品方面,我要咗凍鮮奶抹茶🍵($40),朋友就要咗凍美式咖啡☕️($36)。兩杯都以個榨仔咁上,幾大杯。我杯Matcha Latte嘅抹茶味夠濃郁,又唔太甜,幾好。

總括嚟講,呢餐下晝五點就食嘅晚餐簡簡單單非常唔錯。環境雖然唔係行型格或花巧路線,但都坐得好舒服👍,感覺乾淨衞生,有一邊仲係大玻璃添。價格就普普通通啦,不過以呢類型餐廳來説,佢喺呢區都算係獨市生意,正常嘅。
2020-04-10
英式鬆餅
凍鮮奶抹茶
2020-04-24 55 瀏覽
難得早放工,就同同事過咗嚟葵興呢頭食個下午茶chill下☕️餐廳環境優美,裝修風格有啲文青感,坐得好舒服。單叫飲品嘅話價錢略嫌有啲貴,普通嘅Earl Grey茶包要$20 ,不過咁啱當時下午茶happy hour有個優惠, $40左右就有一樽啤酒加薯格雞翼,一班人一齊share好抵!

餐廳環境優美,裝修風格有啲文青感,坐得好舒服。

2020-04-22 65 瀏覽
Face Mask, 四人限聚令, 已接近四個月了, 連中午吃飯都只去一、二間食店,實在太厭悶了。聽同事説走遠小小有間Cafe 幾好味,所以就試吓到 KC100 嘅- 辨館。小店環境舒適, 太陽光照落枱面上感覺很休閑。下單是到櫃面,價格在大約$70,另加10 元有蘋果汁。先來一碗餐湯、蘋果汁,然後就到我揀定大蝦冬陰功意粉。意粉很有冬陰功香味, 味道很好,意粉質感很好,絕對是停不了口。 雖然午餐來講不是很便宜,但是味道很好,絕對值這個價。😋😋😋

2020-04-21 130 瀏覽
最近都比較少外食,一來怕多人,二來又怕要等位;今日因為行完OUTLET,不想回家煮,就到附近的辦館吃晚餐。*意式黑椒牛肉班尼尼($38)因不想吃太飽,所以主要都是點輕食;熱辣辣新鮮焗熱的班尼尼;芝士呈半溶的狀態,牛肉咸度適中;麵包好鬆軟,整體都好好食。*日式煎餃子($48)餃子煎得外脆內軟,餡肉仍然很有肉汁。*自家製脆嫩炸雞($78)最令人深刻就是這道脆嫩炸雞;真是雞如其名,肉質超嫩滑,很JUICY。*日式豬軟骨煎蛋飯($88)豬軟骨炆得很淋,很入味;蘿白亦都一樣,煮得很甜;拌上蛋黃汁,別有一番風味。*紅豆鮮奶抹茶($38)抹茶不會太甜,很有抹茶的回廿。*棉花糖朱古力($42)老公點的。
最近都比較少外食,一來怕多人,二來又怕要等位;

*意式黑椒牛肉班尼尼($38)
因不想吃太飽,所以主要都是點輕食;
熱辣辣新鮮焗熱的班尼尼;
芝士呈半溶的狀態,牛肉咸度適中;
麵包好鬆軟,整體都好好食。
意式黑椒牛肉班尼尼

*日式煎餃子($48)
餃子煎得外脆內軟,餡肉仍然很有肉汁。
日式煎餃子

*自家製脆嫩炸雞($78)
最令人深刻就是這道脆嫩炸雞
真是雞如其名,肉質超嫩滑,很JUICY。
自家製脆嫩炸雞

*日式豬軟骨煎蛋飯($88)
豬軟骨炆得很淋,很入味;
蘿白亦都一樣,煮得很甜;
拌上蛋黃汁,別有一番風味。
日式豬軟骨煎蛋飯

*紅豆鮮奶抹茶($38)
抹茶不會太甜,很有抹茶的回廿。
紅豆鮮奶抹茶

*棉花糖朱古力($42)
老公點的。
棉花糖朱古力