2024-10-18 1725 瀏覽
I saw their Apple dessert on social media and decided to try it but their savory and drink was just as good. I was quite hungry that day but if you have a normal appetite, please do not order dessert and you likely be to full, especially if you drink their yogurt.If you order their set menu, the drinks and desserts have a discount. The Red Dragon Fruit Yogurt came first and already it was amazing. It was nice and thick almost like a smoothie. You need to mix your drink well as the bottom is a bi
1975 瀏覽
If you order their set menu, the drinks and desserts have a discount. The Red Dragon Fruit Yogurt came first and already it was amazing. It was nice and thick almost like a smoothie. You need to mix your drink well as the bottom is a bit more tarty.

Red Dragon Fruit Yogurt
The tacos and soft shell crabs were nice and crispy. The mentaiko sauce gave it just the right amount of seasoning without turning the dish to a soggy mess. Love the potato wedges as well. What I would have loved more would be the tomato sauce to be replaced by the mentaiko sauce as the sauce left me wanting more.
Fried Soft Shell Crab Tacos
The apple puff pastry came and it was really stunning. The bottom part was more like a napoleon they controlled the sweetness really well.
Apple Puff Pastry
It was surprsing they added more fillings inside the apple to give it more additional flavors.
Apple Puff Pastry
Looking forward to trying their other meals and dessersts.
2024-09-02
Red Dragon Fruit Yogurt
Fried Soft Shell Crab Tacos
2024-06-19 7016 瀏覽
[ 迷你毛 Minimal ]深水埗有唔少coffee shop,其中「迷你毛」都幾受區外人歡迎👏🏻,最近推出咗全新菜式👏🏻👏🏻,今日約埋朋友嚟放鬆下食下野。全新菜式🍽️✿ 香辣伏特加茄子肉醬貓耳朵粉(h.) $88醬汁包裹住每粒貓耳朵粉,入口濕糯,香辣惹味🌶️🌶️,鐘意食辣既朋友可以一試👅👅。✿ 明太子醬脆炸軟殼蟹夾餅 配 薯角 $112脆炸軟殼蟹🦀大大隻,誠意之作,外皮夠薄脆。墨西哥夾餅🌮裡面有紅洋蔥牛油果蓉配自家制明太子醬,令蟹味更突出👍🏻。甜品🍮✿ 自家製薄脆拿破崙配軟雪糕 $84自家製薄脆既特別又有口感,味道有d 食緊tiramisu😋,雲呢拿&朱古力軟雪糕🍦上有爆炸糖,令整體口感更豐富。飲品🥤✿ 抹茶鮮奶(西村番茶屋“媛”使用)熱 $46✿ 薄荷朱古力(Valrhoha朱古力粉選用) 熱 $42抹茶鮮奶🍵茶味濃郁,而且唔會好甜;薄荷朱古力香甜濃厚。兩款飲品拉花精美💕總結🫦全新菜式特別得來別具特色,而且餐廳環境舒適,好啱同朋友邊嘆飲品邊食🫶🏻🫶🏻。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿迷你毛 Minimal地址: 深水埗鴨寮街121-123號地舖電話: 5589096
[ 迷你毛 Minimal ]

電話: 55890967
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 薄荷朱古力
  • 薄脆拿破崙
前排放低小朋友,兩公婆去咗深水埗拍下拖,發現呢一間隱世五星級甜品咖啡室,之前已經喺社交媒體睇過佢啲甜品好吸引,今次一於試吓✌🏻😽入到去好多打卡位!環境舒適闊落!裝修簡約小清新風格,點咗一個招牌甜品同埋兩杯嘢飲,呢個甜品係五星級甜品師設計,口感豐富外層係一層芝士奶蓋包住疏乎厘咁綿密嘅空氣感蛋糕🍰裏面超驚喜🤤一層脆片入口即溶,加埋特製芒果醬口感超級豐富,有一種拿破崙同疏乎厘嘅完美結合❤️超級邪惡啊!叫咗一杯果香味嘅咖啡同埋湯力咖啡☕️都非常出色!
叫咗一杯果香味嘅咖啡同埋湯力咖啡☕️都非常出色!
位於深水埗的這間文青咖啡店,一直相當有人氣,除了裝潢設計很打卡,食物質素亦相當不錯,特別是甜品,賣相精美,味道突出,媲美酒店級水準‼️- 日式庭園•喬麥茶雪糕 $90賣相相當特別,營造出日式庭園畫像,由兩塊石頭,樹枝,草叢,沙地所組成,其中一塊石頭是朱古力脆皮包著蕎麥茶雪糕;另一塊是香濃黑芝麻流心豆乳慕絲,味道濃郁,口感豐富,最特別是由豆漿紙而成的紙鶴,咬口感香脆,整個設計相當有創意,✨建議大家必試‼️- 焗加拿大芝士龍蝦扁意粉 $146龍蝦肉質鮮嫩,口感爽彈,表面鋪上大量濃郁芝士醬,意粉口感滑順,吸收了鹹香芝士醬味道,整個意粉惹味可口,令人忍不住一口接一口😍- 日式香蒜燒汁吉列豚•烤椰菜花燴飯 $102吉列豚炸至外脆內嫩,搭配香蒜燒汁,表面加上木魚絲點綴,濃郁惹味,烤椰菜花燴飯口感煙靭,吸收醬汁,質地飽滿,澱粉質愛好者要試😎- 火龍果乳酪 $48乳酪質地濃稠,加入天然清新火龍果,酸甜開胃❤️

- 日式庭園•喬麥茶雪糕 $90

- 焗加拿大芝士龍蝦扁意粉 $146

- 日式香蒜燒汁吉列豚•烤椰菜花燴飯 $102

- 火龍果乳酪 $48
乳酪質地濃稠,加入天然清新火龍果,酸甜開胃❤️
📍Minima 迷你毛🌏 深水埗鴨寮街121-123號地舖📝 4/10最近在深水埗的鴨寮街咖啡店🍽️打卡,但這次的食物讓我有些失望。店內的裝潢頗具特色,可是點的食物味道相對平淡。香煎北海道帶子•櫻花蝦海號濃湯闊麵 $138帶子過熟,醬汁無特別。非傳統提拉米蘇🍮$80Cream Cheese 鋪滿上碎碎可可粉🍫,中間充滿☕️咖啡酒蛋糕,底部仲有焦糖化嘅脆脆口感,賣相吸引, 但焦糖脆脆煮過頭,帶有苦味。總體來說,這家咖啡店只適合拍照打卡📸,但如果想享受美食😋,或許需要考慮其他選擇。希望下次能有更好的體驗!
📍Minima 迷你毛
🌏 深水埗鴨寮街121-123號地舖
📝 4/10

香煎北海道帶子•櫻花蝦海號濃湯闊麵 $138
帶子過熟,醬汁無特別。

非傳統提拉米蘇🍮$80

• Tiramisu
2024-10-20 1171 瀏覽
早到walk-in仲有位,都兩成滿,menu選擇都多,要叫人落order,叫咗全日窩夫$138、Caramel Latte $42另一個餐揀加拿大龍蝦芝士扁意粉$1488。首先嚟咗咖啡,有拉花,有甜味戈,醇。之後上全日窩夫🧇,一家人攞咗去分,切出啲有麻薯喺入面,仲有其他腸、三文魚、煙肉、菇同炸可樂餅。大滿足。另一龍蝦🦞意粉,皓大蝦,半隻波士頓龍蝦🦞,要自己起肉,意粉芝士針正。甜品叫法式多士配雪糕,$84,等30分鐘。上菜時好似木頭咁,外脆內軟,要點雪糕食就冰火,正😄
午餐
  • 法式多士
  • 全日窩夫早餐
  • 加拿大龍蝦芝士扁意粉
2024-10-17 1024 瀏覽
藏身係鴨寮街Pet friendly 打卡餐廳門口搭晒棚大廈維修中,好容易Miss咗個門口一入門口有個打卡位,坐低見到有brunch set ⏱️11:00-17:30🍴日式香蒜燒汁吉列豚 • 烤椰菜花燴飯炸豬扒非常脆上枱熱辣辣少有地Cafe係真係即整唔係整定晒,豬扒炸得非常脆,但有少少油味,另外個risotto夠Creamy同埋加咗啲烤椰菜花有少少趙口🍴Tiramisu 非傳統提拉米蘇果然係最多人叫嘅甜品,外型好得意,佢個mascarpone 好輕身泡泡感唔太甜,挖開入面有個非常濕潤嘅海綿蛋糕,個底餅有啲榛子同朱古力脆脆,食落有啲似金莎,夾埋晒好balance,完全唔會過甜值得一試👍非試食,真金白銀被錢

藏身係鴨寮街Pet friendly 打卡餐廳
門口搭晒棚大廈維修中,好容易Miss咗個門口

一入門口有個打卡位,坐低見到有brunch set
⏱️11:00-17:30

🍴日式香蒜燒汁吉列豚 • 烤椰菜花燴飯
日式香蒜燒汁吉列豚 •烤椰菜花燴飯

🍴Tiramisu 非傳統提拉米蘇

值得一試👍

非試食,真金白銀被錢

2024-10-07
  • 非傳統提拉米蘇
2024-10-09 1725 瀏覽
見深水埗區呢間都幾多人話正Weekend 下晝一點幾 去到都排咗15分鐘 🕒溫泉蛋雜菌牛肝菌汁貓耳朵粉 $106🍄‍🟫貓耳朵偏硬 完全掛唔到汁唔係幾食到牛肝菌雜菌汁嘅味道篤個溫泉蛋爆漿 淨係食到蛋黃味🍳芝士望落去比較多 芝士味比較輕🧀蘋果配酥盒 $86 🍏蘋果醃得好 一切開個蘋果有驚喜裏面係一細粒一細粒嘅蘋果 似係有少少楓糖味同埋肉桂味🍁而且下面個酥做得好香 夾埋蘋果食 味道會再豐富啲自家製薄脆拿破崙配軟雪糕 $84🍨薄脆整得好香好脆 而且配埋啲唔同嘅nuts🥜成個口感就脆卜卜 食落有啲似脆口版嘅tiramisu 雪糕都唔錯
見深水埗區呢間都幾多人話正

成個口感就脆卜卜 食落有啲似脆口版嘅tiramisu
雪糕都唔錯
  • 薄脆拿破崙
2024-10-04 1772 瀏覽
深水埗休閒Cafe-迷你毛 MINIMAL聽聞深水埗多左好多文青cafe,最近經過呢區就揀咗一間試試,呢間MINIMAL 位置喺鴨寮街近太子方向,咁啱大廈搭棚,行過都睇唔到佢個門口🫣叫咗杯Americano 同埋玫瑰Latte 再加個特別版Tiramisu 炎熱天氣下坐低Chill 下先,Tiramisu 個樣真係好特別,成個包咁嘅,一啖有哂脆脆,cream 同埋cake都幾好食😅下次可以嚟試埋佢d Pasta 同埋炸雞Waffle😌😌深水埗休閒Cafe
深水埗休閒Cafe-迷你毛 MINIMAL

深水埗而家周圍都係靚靚打卡cafe 而我就鐘意去minimal😍已經回頭左幾次啦,佢哋既甜品真係好出色架🏅🍫 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $80呢個係佢哋既signature♥️每次去都必點,同普通既tiramisu唔同,佢係一個tiramisu波波🫧 面頭既cream cheese唔會太膩,入面既酒心蛋糕質地濕潤好有咖啡香味,加上餅底有好多朱古力脆脆,食落口感厚薄適中,非常香滑💕✰⋆🧁椰子奶蓋芒果蛋白脆 $80賣相相當打卡able🫧上面淋滿椰子奶蓋,椰香味好濃,中間係流心芒果餡🍮加上蛋白脆,口感鬆化😋成個甜品加埋好有新鮮感ლ(´ڡ`ლ)✰

🍫 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $80

🧁椰子奶蓋芒果蛋白脆 $80
Tiramisu
椰子奶蓋芒果蛋白脆
Tiramisu
椰子奶蓋芒果蛋白脆
2024-09-30 2538 瀏覽
今次嘅用餐體驗有啲失望。環境真係幾嘈,聲音回響得好勁,啱晒朋友聚餐,但如果想靜靜地食嘢就唔係咁啱。嗰日仲啱啱撞正門口搭棚裝修,整個氣氛都扣咗分。食緊嘢嘅時候,店入面仲有🦗,搞到食得唔係咁舒服,真係有啲影響心情。▪️ 全日窩夫早餐 All Day Waffle Breakfast ▪️ $136等咗差唔多15分鐘先上菜,但窩夫一上嚟已經唔熱,冇咗啲應有嘅鬆軟口感。炸蟹餅好乾,餡料又少,煙肉好乾,成份早餐普普通通,冇乜特別驚喜。▫️ 焙茶鮮奶 Hojicha Latte ▫️ $44呢杯焙茶鮮奶都唔係好理想,焙茶粉同奶未完全混合,飲落嚡口,焙茶香同奶香都冇乜出嚟。舔脷指數:5.5/10 🙃📍 迷你毛 (深水埗)深水埗鴨寮街121-123號地舖

嗰日仲啱啱撞正門口搭棚裝修,整個氣氛都扣咗分。

全日早餐

焙茶鮮奶

▫️ 焙茶鮮奶 Hojicha Latte ▫️ $44

舔脷指數:5.5/10 🙃

📍 迷你毛 (深水埗)
深水埗鴨寮街121-123號地舖
2024-09-27 2141 瀏覽
上網見推介呢間餐廳,就一於試吓😃閒日6:30pm walk-in,咁啱有一張枱比我哋點咗炸雞煎蛋窩夫,松露忌廉雞腿肉燴飯,仲有Tiramisu食物味道都ok, 都幾特別而我覺得甜品比較出色
上網見推介呢間餐廳,就一於試吓😃
閒日6:30pm walk-in,咁啱有一張枱比我哋
點咗炸雞煎蛋窩夫,松露忌廉雞腿肉燴飯,仲有Tiramisu
食物味道都ok, 都幾特別
而我覺得甜品比較出色

2024-09-16 2045 瀏覽
環境普通,唔係特別打卡able,所以都冇乜興趣去影相,啲位置都逼逼地。叫左兩個主食兩杯飲品,芫茜香辣大蝦扁意粉同安格斯牛扒腱配青醬。食飯味道其實幾好食,但所有餐點份量都好少,包括野品定主食份量都好少。個意粉份量少,一個人食都唔飽。個牛扒係薄薄幾片肉用沙律菜墊高,份量少得過分,但差唔多200蚊太呃錢食完好似冇食過野咁,小烏胃先啱食仲要兩杯飲品都唔係滿,得4分3杯整體價錢偏貴,份量又少,應該唔會再有下次
太呃錢
食完好似冇食過野咁,小烏胃先啱食
仲要兩杯飲品都唔係滿,得4分3杯

整體價錢偏貴,份量又少,應該唔會再有下次

2024-09-14
  • 安格斯牛腰扒配阿根廷青醬
2024-09-13 1846 瀏覽
中午工作完唔想喺熱辣辣嘅街道逗留,搵咗間Cafe坐低休息,嗌咗個明太子軟殼蟹夾餅同一杯ice mocha 夾餅脆身,明太子醬牛油果醬好多,所以唔會乾身。軟殼蟹好大隻,真係啖啖肉同一個餐有薯角,佢哋嘅薯角係偏大嚿,個人都係鍾意食薯條多啲!

夾餅脆身,明太子醬牛油果醬好多,所以唔會乾身。
軟殼蟹好大隻,真係啖啖肉

明太子牛油果軟殼蟹夾餅
明太子牛油果軟殼蟹夾餅
2024-09-04 2026 瀏覽
炸雞窩夫,呢樣嘢係吸引我哋食嘅一大原因。五六年前喺美國第一次食就已經覺得好好味,可惜當時香港呢一個菜式唔普及,係近年開始有,覺得好開心!而呢一間嘅大家窩夫都做得十分好,炸雞新鮮炸起好香脆Juicy,而窩夫都係正常嗰種唔係croffle,好大嘅加分位!甜品都幾好!見到網上啲人推Tiramisu,我本身唔係Tiramisu控,覺得正正常常啦冇乜特別,但個榛子拿破崙就好有驚喜,拿破崙非常之脆,中間嘅榛子cream都好濃榛子味,cream同榛子都唔算太甜,配合得好好,另外側邊嘅應該係榛子味軟雪糕,質感同味道都非常之好。飲品飲咗凍朱古力,樣就ok但味道麻麻哋,比較稀。

飲品飲咗凍朱古力,樣就ok但味道麻麻哋,比較稀。