2010-08-01 24 瀏覽
剛剛剛與同事談過這兒的魚蛋好吃,又見很久沒有入來,所以平平凡凡吃一次香港特色的食物。油渣麵 – 整油渣麵的阿姐很有心機,把小碗的送排得很靚,不是日式拉麵才會有這心機,港式的也會。小碗有辣菜甫,火腿切條,冬菇切薄片和上海麵,當然還有豬油渣,也是切成條狀。不健康的食物也訐都是誘惑的,豬油渣的肉就不見了,那煙韌的肥有點像臘鴨的皮,味道沒那麼濃吧,有Quota 也不宜多吃。火腿切得太細,撈在一起後好像不見了,辣的菜甫之類令味道沒那麼清,也真的算辣的。整體撈在一起的感覺不算好吃,當它是一碗夾夾雜雜的上海麵,還吃得過。魚蛋 – 這兒的魚蛋不錯呢,那個彈性是適中,因為太淋和過硬過彈也是不好吃的。點了不辣的,其實也用了咖哩,不知為何也還有點辣油,說真的,是幾入味的。腸粉 – 不算很滑,好彩不會漿著口,吃下去的感覺還不錯。麻醬下得真夠多,而甜醬是自己下的,自由控制吧。魚肉碗仔翅 – 點了一碗兩溝,來到可說是三溝,因為多了些菜。其實碗仔翅的味道就是如此,杰杰的溝在一起,味道不算好,喜歡的加點醋帶出味道也可,今次覺得送落得比較少,沒有仿翅,只用粉絲,我覺得可以多加有咬口的如木耳,就會好一點。魚肉切得很細粒,

魚肉碗仔翅 – 點了一碗兩溝,來到可說是三溝,因為多了些菜。其實碗仔翅的味道就是如此,杰杰的溝在一起,味道不算好,喜歡的加點醋帶出味道也可,今次覺得送落得比較少,沒有仿翅,只用粉絲,我覺得可以多加有咬口的如木耳,就會好一點。魚肉切得很細粒,有彈性,不過不太嘗到魚味,店方可以想想用回平常筆出來的size 呢。

豆槳 – 不算夠凍,不過有豆味,是滿意的。

經典的香港小食,我想總會在不自覺又會來吃。
很有心機放得很靚的油渣麵
魚蛋好吃~!!
是三溝
魚蛋好吃~!!
  • 魚蛋,豆槳
2010-07-15 21 瀏覽
今晚同媽咪返完瑜伽, 找地方醫肚. 平時行花園街都知呢間野勁多人.. 坐位迫迫... 無法子. 實在想入去食..坐位仍然很迫迫.. 好快咁叫左幾樣野... 那時己經晚上九時煎釀三寶: 不選料.. 有矮瓜,青椒. 豆付.各一件, 上枱件件都大大件. 讚! 釀的魚肉. 不粉. 填滿了整件的~ 冇想過咁夜入去 三寶睇得出是用新油煎, 好新鮮.招牌魚肉湯: 好多菜在底.. 湯清冇乜油. 不過魚肉切法有點怪. 一粒粒正方粒的. 唔係平時個隻一條一條的. 魚肉都幾彈牙,不粉. ok. ga. 清清地. 都幾大碗, 女仔可以兩人分享. 一份糯米卷. :有兩件,但係唔得.. 包皮好痴牙, 糯米還可以. 都熱的不過冇下次. 下次不會食. 燒賣: 一份有五粒度啦. 係最好食. 裡面仍然是魚肉. 燒烘烘的. 好食的其實是佢地自己較定左ga醬油.. 配合來點食物. 好野味. 雖然地方好迫. 但係食物好好食. 同埋好多食物都好平. 幾蚊一款. 一個人叫兩款食物. 己經可以當一餐阿姐落單慢左d. 但都有禮貌, 係冇乜耐性. .可能同時間太多人想叫野. 佢地分身不上囉. 阿姐都有三四個. 唔好預算會坐得舒服,
今晚同媽咪返完瑜伽, 找地方醫肚.
平時行花園街都知呢間野勁多人..
坐位迫迫...
無法子. 實在想入去食..

坐位仍然很迫迫..
好快咁叫左幾樣野... 那時己經晚上九時
煎釀三寶:

釀的魚肉. 不粉. 填滿了整件的~

冇想過咁夜入去 三寶睇得出是用新油煎, 好新鮮.
招牌魚肉湯:

一份糯米卷. :
有兩件,但係唔得.. 包皮好痴牙
, 糯米還可以. 都熱的
不過冇下次. 下次不會食.

燒賣:
一份有五粒度啦. 係最好食. 裡面仍然是魚肉. 燒烘烘的.

雖然地方好迫. 但係食物好好食. 同埋好多食物都好平.
幾蚊一款. 一個人叫兩款食物. 己經可以當一餐
佢地分身不上囉. 阿姐都有三四個.
唔好預算會坐得舒服,都係坐圓摺椅,迫住坐囉.
坐得耐傾計就唔得架啦. 都可以慢慢食.. 食完要起身囉.
整体上. 食完好想再去食..

價錢幾經濟.

兩人食左33元找數. 真係抵.
我地食完佢地都開始拉閘啦.

2010-07-13
$16.5 (晚餐)
  • 燒賣.煎釀三寶
2010-06-29 51 瀏覽
本人一直有顆吃辣的心,下了多日雨,天氣濕濕的,除了喝冬瓜湯之外,吃辣也是不錯的,本來來此店最隱妥也是吃碗仔翅及油渣麵,但最後還是被酸辣粉所吸引,一於試試又如何,另外加多串燒賣,算是是日港式的代表。很快已經有燒賣吃了,燒賣一份五粒,索價六元,加了點辣油在碟子上吃,這個所謂的魚肉燒賣,其實都是麵粉而已,佔了燒賣很大的部份,可幸是日的燒賣是日吃到的燒賣絕不腍爛粉碎,吃起來還有點彈牙,實實在在,加點醬油辣油吃,熱騰騰的,其實已經算不錯。這個店家所謂的重慶第一酸辣粉,配料分別有炸菜、肉碎、花生、蒜蓉及芫茜等,另外店家也稱它們的酸辣粉是用上了老陳醋及辣椒油,可是先嗅一嗅,酸味及辣味也不太強,這一下真的呆了,因為我點的是大辣啊!為何可以一點也不辣?而且這碗酸辣粉也可真的太健康了,並不如之前吃的是油底,很自然的吃起來不夠熱辣香了。那麼薯粉又如何?由於沒有了浮在面的一層紅油,薯粉吃起來沒有沾到熱辣辣的辣油,這個感覺已經很差,而且明顯的欠缺了酸度,吃起來最令人振奮的味道,就是只有一丁點的花椒麻香,但真的只有這一點點,加上那種所謂的薯粉是一點也不煙韌,吃起來如普通的米線,只不過口感比較實一點,在這個配合之下

那麼薯粉又如何?由於沒有了浮在面的一層紅油,薯粉吃起來沒有沾到熱辣辣的辣油,這個感覺已經很差,而且明顯的欠缺了酸度,吃起來最令人振奮的味道,就是只有一丁點的花椒麻香,但真的只有這一點點,加上那種所謂的薯粉是一點也不煙韌,吃起來如普通的米線,只不過口感比較實一點,在這個配合之下,這碗粉確是失敗。

其餘的配料之中,最為欣賞的,也只有其中的花生,吃起來真的很香脆,而其他的如芫茜及蒜,都不是太特別,至於肉碎都是一般的豬肉絲,只不過就是腍得出奇,有沒有用上化學物招呼過,大家心知肚明;榨菜的份量很多,但味道也真的很非一般,入口後不是一股鹹香,而是一股甜味,味道有如梅菜,但質感就如一般的榨菜爽爽的,感覺有趣。

最後還喝了杯凍豆漿解渴,只有丁點很清淡的豆味,喝起來就是夠凍而不太甜,這個可能是它對我來說不錯的地方吧。

吃了一個不辣而全不正宗的酸辣粉,真的很不高興,也不要拿傷心酸辣粉及蛋王的跟它比,因為根本是無得比,就連我在將軍澳的一所街坊店子「有口福」也要比這兒的萬倍,究竟為何會出名呢?我想我會再來此店子吃的,但會吃本地小吃,如腸粉、碗仔翅及魚餅好了,相信質素更有保證。
來吃港式小食相信質素更有保證
其實有很多本地小吃選擇
究竟為何出名呢?
凍豆漿沒太多豆味,勝在夠凍而不太甜
很有本地特色
加點醬油辣油吃,熱騰騰的,其實已經算不錯
燒賣絕不腍爛粉碎,吃起來還有點彈牙
配料分別有炸菜、肉碎、花生、蒜蓉及芫茜等
湯沒有一層紅油,很自然的吃起來不夠熱辣香
所謂的薯粉是一點也不煙韌
2010-06-29
來吃港式小食相信質素更有保證
很有本地特色
2010-04-20 16 瀏覽
今日是長假期的最後一日,早前抽中了O.R.寄來的外星51....基於沒人陪我看的情況下找了弟弟陪!我們一早出了旺角換飛,12點多已經是當日的最後一場了~終於到了通達試了招牌油渣上海麵,麵裡的材料有冬茹片、火腿絲,辣的菜甫&豬肉油渣乾,豬肉油渣乾味道十分怪!!!!!!!很難食....整碗麵都沒有想像中的好!食起來真的是愈食愈辣反而弟弟的沙嗲牛肉麵還好!有機會的話,下次會想試試栥飯~

基於沒人陪我看的情況下找了弟弟陪!我們一早出了旺角換飛,
12點多已經是當日的最後一場了~

整碗麵都沒有想像中的好!食起來真的是愈食愈辣

反而弟弟的沙嗲牛肉麵還好!

有機會的話,下次會想試試栥飯~
招牌油渣上海麵
2010-04-06
$25 (早餐)
2010-03-24 14 瀏覽
好味,又平! 咖哩唔嗆喉 唔敢話係MK最好味, 但真係彈牙仲有其他粉麵, 雲吞個D都好正!
好味,又平! 咖哩唔嗆喉
唔敢話係MK最好味, 但真係彈牙

仲有其他粉麵, 雲吞個D都好正!
CURRY!
CURRY!
  • 招牌魚蛋
2010-02-05 24 瀏覽
行行下街有D肚餓喎,之前聽見媽咪話想食栥飯,經過通達就問佢買個黎食好唔好,所以就入左去買左個栥飯啦。估唔到呢間通達都仲有唔少人幫襯喎,因為之前食過覺得其實麻麻地。栥飯$11都幾貴下,因為其實D原材料真係好平,不過想食都算啦,買既時候要求佢幫我地切開一半,小姐都欣然說好。佢個栥飯真係好熱辣辣,熱到唔可以即刻食,要等一等先。不過天氣咁凍,好快就啱食啦。糯米煙靱,不過佢感覺唔係好黏咁,即係有DD爽既感覺,有D奇怪... 味道係OK的,沒有特別,炸菜真係好鹹不過好惹味。最大問題係油炸鬼,一D都唔脆,好淋,相信如果佢脆D會好食好多好多。填飽肚子又繼續行街了......。

填飽肚子又繼續行街了......。
$11 (其他)
2010-01-10 6 瀏覽
星期六下午的通達很多人,坐得很逼,根本冇位行,坐低又不敢動,怕撞到人,但食物便宜和大眾化始終不繼有客路~今日食生菜魚肉,之前食過有蚊子仔死在湯內,我唔怕死,再食!今日冇啦~最中意魚肉是小小的四方形,細細粒易入口,又彈牙,生菜比例剛好,魚肉多過菜都抵食既~老公吃油泎麵走泎,因為d泎唔好食,麵都ok,十零蚊食飽想點?快快食完快快走~byebye~

快快食完快快走~byebye~
2009-12-29 20 瀏覽
到花園街,定必想起咖喱魚蛋... 一碗碗咁叫,真係好滿足。就算唔叫咖喱魚蛋,都會叫其他野咖喱汁。講好食,呢度既咖喱魚蛋唔係最好,十字路口斜對面果間仲好 (唔記得個名)... 不過,佢 D 野都幾多元化,有油渣麵,三寶,炸雲吞,腸粉,乜都有。油渣麵都係味精湯,但加埋 D 冬菜,油渣,冬菇火腿絲又真係唔錯。個麵質一般啦,但勝在多料。粉果都係熱辣辣咁上,皮唔算好簿,但饀都 OK 多。佢落左辣油真係零舍好食,好香,但都真係只此一次。(因為本人現時把聲長期唔掂,唔敢食辣野,食得辣既,不妨叫佢加多 D。)價錢唔貴,又食得飽... 唔錯呀﹗

價錢唔貴,又食得飽... 唔錯呀﹗
2009-12-04 4 瀏覽
同男友行旺角行街,經過呢間就去吃晚飯酸辣粉 $18:因為未食過酸辣粉,所以就叫碗試下。一試之下,太酸啦...同埋湯底本身好鹹,加埋d炸菜就鹹上加鹹= = 雖然$18係平,但份量很少..我係女仔都覺得唔飽油渣麵 $20:同我之前去食戈d唔同,我之前食戈d油渣麵既油渣係炸過,但係到既油渣係冇炸,覺得一般.同埋麵質比較"林"... 份量又係好少 魚餅 $7/3塊 :係就係幾大塊.不過一pat野咁癡埋同埋好油不會再黎食.....
同男友行旺角行街,經過呢間就去吃晚飯

酸辣粉 $18:因為未食過酸辣粉,所以就叫碗試下。

但係到既油渣係冇炸,
覺得一般.同埋麵質比較"林"... 份量又係好少

不會再黎食.....
酸辣粉
油渣麵
魚餅
2009-11-29
(非會員)
2009-11-28 4 瀏覽
今日5點几行花園街有d餓,諗住食串燒賣la,點知間間都排哂隊,見呢間冇咩人就試o下la,點知食落去都唔熱o既(微暖),中間係未熱tim... 另外,明明係6元5粒,我俾o左5+2元佢找,個亞姐睇都唔睇就掉落堆錢度,仲話佢唔呃我1蚊,唔通我呃佢咩?!好無奈law....
2009-11-28
2009-10-27 8 瀏覽
聽聞這裏的酸辣粉頗出名返工前專程來試試不用10分鐘粉就上枱配料有炸花生, 酸菜及肉絲採用紅薯粉條 咬起來很Q不過不夠酸若能加多點酸菜會更好這個價錢來說偏貴
聽聞這裏的酸辣粉頗出名
返工前專程來試試

不用10分鐘粉就上枱
配料有炸花生, 酸菜及肉絲
採用紅薯粉條
咬起來很Q

不過不夠酸
若能加多點酸菜會更好

這個價錢來說偏貴
份量很細
份量很細
2009-10-24 4 瀏覽
記得細個黎親旺角就會跟mami黎食通達。今日返學之前自己一個行左陣就返黎呢到食下野回味下啦油渣麵 $20 一望落去,感覺同以前既一樣...有火腿絲,冬菇,菜甫,冬菜等等...將d 菜甫撈一撈佢先, 個麵變左辣辣地都還可以。其他配料都不過不失 ...但一食d豬肉就失事啦...好大陣雪藏味 食左一淡即刻lur返出黎.陣味完全接受唔到 ...好似變壞左咁 ...最後食哂除左豬肉之外既野就走人嚕.但油渣麵其實... 個”渣”先係靈魂吧?但我唔會再選擇第二次。環境一向都好迫 , 好難行不過食物價錢還可以接受 : )

記得細個黎親旺角就會跟mami黎食通達。
今日返學之前自己一個行左陣就返黎呢到食下野回味下啦

油渣麵 $20
一望落去,感覺同以前既一樣...
有火腿絲,冬菇,菜甫,冬菜等等...
將d 菜甫撈一撈佢先, 個麵變左辣辣地都還可以。
其他配料都不過不失 ...

但一食d豬肉就失事啦...
好大陣雪藏味
食左一淡即刻lur返出黎.
陣味完全接受唔到 ...好似變壞左咁 ...

最後食哂除左豬肉之外既野就走人嚕.
但油渣麵其實... 個”渣”先係靈魂吧?
但我唔會再選擇第二次。

環境一向都好迫 , 好難行
不過食物價錢還可以接受 : )
2009-10-05 6 瀏覽
在旺角花園街的分店還未開時,已經常到油麻地的通達幫襯它的小食,它的招牌魚肉翅,曾是我必吃食品之一。事隔多年,今日途經花園街,剛好肚餓,走進去點了個多年沒吃的魚肉翅,十六元,以在旺角的價錢不算高,但只此一次。甫入口,鹹得不得了,像吃豉油羹;麻油又太多,每一羹都掛匙的;魚肉跟以前一樣,都是用粉及很多調味料做成的魚肉,不是街市購得的鯪魚肉。整碗翅材料是很豐富,但吃起來只有鹹味及魚腥味。究竟是我當年不懂食的真諦,還是現在對吃有了要求?

究竟是我當年不懂食的真諦,還是現在對吃有了要求?
2009-10-05
$20 (其他)
2009-09-23 4 瀏覽
去過旺角lee間野好多次,今日終於寫食評,因為我每個星期都要去油麻地,而附近又冇咩好食,所以個個星期都食油麻地個間..旺角魚蛋 好夠味油麻地魚蛋 d未唔夠,又有d腥旺角魚肉 魚肉彈牙,湯好正油麻地魚肉 魚肉冇咁彈牙,湯ok油渣麵 兩間差唔多旺角魚餅 好彈牙,但油左d油麻地魚餅 lee間個魚餅同旺角唔同,佢係用雲吞皮夾魚肉,冇咁好食,而魚肉又少
旺角魚蛋 好夠味
油麻地魚蛋 d未唔夠,又有d腥
旺角魚肉 魚肉彈牙,湯好正
油麻地魚肉 魚肉冇咁彈牙,湯ok
油渣麵 兩間差唔多
旺角魚餅 好彈牙,但油左d

2009-09-19
慶祝紀念
生日
  • 油渣麵
2009-08-07 6 瀏覽
上星期才食過位於油麻地嘅通達,今是諗唔到去邊度食晏,於是就去咗花園街嘅通達。都係叫番碗仔翅麵,咁就可以比較兩間野的味道同用料。一送上,已知同另一間的翅麵截然不同。顏色單調,無炸蒜、無冬菜、無火腿絲,仲無冬菇絲。真正傳統的碗仔翅?成碗野除咗麵之外,就只係得木耳絲、碎濕濕的粉絲同肉絲!真係好齋吓囉!麵的份量也少,食完都無乜飽的感覺。整體感覺有點揾笨!點解兩間店用料可以差咁遠!呢間分店試一次就夠了!
都係叫番碗仔翅麵,咁就可以比較兩間野的味道同用料。
一送上,已知同另一間的翅麵截然不同。
顏色單調,無炸蒜、無冬菜、無火腿絲,仲無冬菇絲。
真正傳統的碗仔翅?
成碗野除咗麵之外,就只係得木耳絲、碎濕濕的粉絲同肉絲!
真係好齋吓囉!
麵的份量也少,食完都無乜飽的感覺。
整體感覺有點揾笨!點解兩間店用料可以差咁遠!
呢間分店試一次就夠了!