2024-02-13 1087 瀏覽
雖然依家可以去旅行,但我都好耐冇去過台灣,其實一路都好鍾意食台灣野,所以今次就約fd黎食下🇹🇼佢地出名好多經典台灣美食花蓮小食拼盤($88)個拼盤有齊曬鹽酥雞,牛肚,豬大腸,雞卷,滷蛋,香腸,地瓜酥,脆魚塊,麻辣鴨血,有選擇困難症既話,呢個拼盤就岩曬,所有小食都有最少兩件以上,整體都好好食,其中我覺得比較驚喜嘅係鹽酥雞同雞卷,鹽酥雞熱辣辣,炸得好鬆脆,雞卷有醉雞味道,仲要有兩大舊,作為小食咁岩曬,牛肚同豬大腸都非常入味 $88 黎講,真係好抵食,已經食曬佢咁多個招牌小食,推介大家都要叫呢個拼盤👍🏻主食就叫左兩個薑蔥滷蜜汁排骨飯($62)排骨大大塊,加埋薑蔥嚟送飯就一流,連啲酸菜都好好食🍚川味牛三寶手工麵($85)牛筋,牛肚,腱心,一次過滿足晒三個願望,每一件都好淋好入味,川味少少辣,加埋手工麵唔覺唔覺已經食曬成碗🍜淡水滷肉刈包($22)滷肉已經切細左,加埋酸菜芫茜配合得好好,仲要好細心咁有埋手套同濕紙巾,要加分!🥰珍珠奶茶 加配(+$12)黎到台式餐廳一定要試下珍珠奶茶,叫咗少甜,都真係唔會太甜,珍珠彈牙,好飲🧋鮮奶芋泥手工芋圓 加配(+$16)佢有大大粒芋泥係杯飲野入邊,加上粒粒芋圓

佢地出名好多經典台灣美食

花蓮小食拼盤($88)

主食就叫左兩個

薑蔥滷蜜汁排骨飯($62)
排骨大大塊,加埋薑蔥嚟送飯就一流,連啲酸菜都好好食🍚

川味牛三寶手工麵($85)
唔覺唔覺已經食曬成碗🍜

淡水滷肉刈包($22)

珍珠奶茶 加配(+$12)

鮮奶芋泥手工芋圓 加配(+$16)
佢有大大粒芋泥係杯飲野入邊,加上粒粒芋圓,口感一流,都係叫左少甜,但甜度啱啱好👌🏻

呢餐台式晚餐真係好滿足,佢哋仲有好多手工拌麵同小鍋/臭臭鍋,下次黎開試下先😆
2024-02-05
2024-02-10 33 瀏覽
之前食過呢間遇見花蓮,聽到名字就覺得好可愛😂於是今次再約朋友重遊花蓮古早起司芋泥肉鬆蛋 $46芝士鹹鹹的再加上芋泥甜甜的,一甜一鹹,有點像是甜品一樣🤣花雕雞卷 $42甜甜的杞子,花雕酒味十分濃郁,值得一食的小菜🤤台式香濃沙茶鍋 $118沙茶鍋配料好多,除咗有肥牛同埋蔬菜之外仲有牛丸同埋墨丸,好似食緊譚仔咁😋薑蔥慢煮豬軟骨飯 $66平時薑蔥豬扒或者雞翼就食得多,薑蔥加豬軟骨呢個配搭都係第一次食,雖然話係豬軟骨,不過又冇乜骨,幾得意🤗紅棗桂圓茶 & 黑糖薑母茶 +$8x2最後點了兩杯飲品,養生為主哈哈好味指數:8/10性價比指數:9/10餐廳名稱:遇見花蓮餐廳地址:北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下14-15號舖電話:28897799

古早起司芋泥肉鬆蛋 $46

芝士鹹鹹的再加上芋泥甜甜的,一甜一鹹,有點像是甜品一樣🤣

花雕雞卷 $42

甜甜的杞子,花雕酒味十分濃郁,值得一食的小菜🤤

台式香濃沙茶鍋 $118

薑蔥慢煮豬軟骨飯 $66

紅棗桂圓茶 & 黑糖薑母茶 +$8x2
最後點了兩杯飲品,養生為主哈哈

好味指數:8/10

性價比指數:9/10

餐廳名稱:遇見花蓮

電話:28897799

2024-02-06
  • 台式香濃沙茶鍋
2024-02-07 28 瀏覽
難得想食焢肉飯,就算多人都選擇等位。其實呢個區域超級多選擇。自問同個收銀講野都算有禮貌,借廁所過左張飛,咪好平靜地同佢講聲囉。咁佢又唔俾反應又剩,咪望住佢囉。個收銀一臉不耐煩咁「等陣」,我心諗我都無催你嗯。由個一刻已經好似得罪佢咁。算,終於入到座。好啦,舉手叫寫嘢。唔知做咩又得個收銀得閒,來到就指住個飯啦,俾佢鬧「即係幾多號啊」,啊生,會唔會你清楚個餐牌多過我?其實係咪幫襯你係食客既錯?好啦,下次唔黎啦哈。好認真問過其他職員,唔係老闆黎。噢,係一個有性格的職員。佢同事話佢對其他人都係態度差。相信唔係針對我,好安慰。其他無嘢,但咁多餐廳,無必要貼錢買難受。講完。
2024-02-07 44 瀏覽
第二次黎到呢間台灣餐廳,上次食左牛肉麵同鹽酥雞滷肉飯,味道大至都唔錯。今次點左其他食物,睇下係咪又咁好。花蓮小食拼盤 ($88):- 總共有9款小食- 鹽酥雞:炸粉適中, 肉質夠嫩- 豬大腸, 牛肚:微辣,淋身,野味- 雞卷:有花雕味和少許藥材,肉質嫩滑- 滷蛋蛋黃:試少流心- 台式香腸:甜甜地,加埋蒜片- 地瓜酥:煙煙韌韌,些少番薯味- 脆魚塊:肉質軟- 麻辣鴨血:唔會太辣, 野味蜜汁滷排骨滷肉飯 ($66):- 排骨好大塊- 浸過蜜汁- 炸衣脆口花蓮半筋半肉麻辣拌麵 ($82):- 牛筋、牛肉各兩大件- 麻辣味夠哂濃- 麵量好足,大大碗台式香濃沙茶鍋自選粉麵:粉絲($118):- 材料豐富,有牛肉片,牛丸,花枝丸,沙白,娃娃菜,粟米,金菇,韭菜,番茄,冬菇,加左粉絲。整體食物質素都唔錯。會encore!!!!!

花蓮小食拼盤 ($88):
- 總共有9款小食
- 鹽酥雞:炸粉適中, 肉質夠嫩
- 豬大腸, 牛肚:微辣,淋身,野味
- 雞卷:有花雕味和少許藥材,肉質嫩滑
- 滷蛋蛋黃:試少流心
- 台式香腸:甜甜地,加埋蒜片
- 地瓜酥:煙煙韌韌,些少番薯味
- 脆魚塊:肉質軟
- 麻辣鴨血:唔會太辣, 野味

蜜汁滷排骨滷肉飯 ($66):
- 排骨好大塊
- 浸過蜜汁
- 炸衣脆口

花蓮半筋半肉麻辣拌麵 ($82):
- 牛筋、牛肉各兩大件
- 麻辣味夠哂濃
- 麵量好足,大大碗

台式香濃沙茶鍋自選粉麵:粉絲($118):

會encore!!!!!
2024-02-01
5 分鐘 (堂食)
  • 私房麻辣牛三寶
  • 鹽酥雞滷肉飯
  • 蜜汁滷排骨麻辣拌麵
  • 花蓮紅燒半筋半肉麵
2024-02-07 31 瀏覽
今日朋友相聚去東岸公園遊玩,到晚餐時間,朋友提議去附近炮台山友邦廣場遇見花連食台灣美料理。入到座無虛席,環境乾淨舒適。掃碼點送幾方便。招牌紅燒牛三寶手工面:有牛筋、牛肚、牛腩、菜等真材實料非常入味,手工面彈牙,值得一試。鹵肉A菜:爽口健康配搭。士林夜市蟹蓋:口感豐富而有層次。台式香濃沙茶鍋:有香菇、牛肉、番茄、娃娃菜、粟米、丸類、花蛤和鵪鶉蛋等鮮甜美味。飲品鮮奶紅豆手工芋圓和芋泥鮮奶:甜度適中,珍珠煙煙靭靭好贊。服務員也非常熱情,賓至如歸。以後想吃台灣料理會再次光臨!
2024-02-02 77 瀏覽
今晚同朋友去位於北角嘅遇見花蓮餐廳,回味吓台灣美食。肉鬆榨菜蛋餅酥脆的蛋餅包裹著香濃的肉鬆和爽脆的榨菜,口感豐富,每一口都帶來滿滿的滿足感。紅燒半筋半肉麵麵條彈牙有嚼勁,湯汁濃郁,筋道的肉和軟嫩的肉片相互融合,十分推介。香濃沙茶鍋配薯粉香氣四溢的沙茶醬,薯粉吸收了湯汁的精華,未吃已經令人垂涎欲滴。火鍋內裏有豐富的火鍋材料,性價比高。芋香珍珠奶茶口味恰到好處,不會過甜,帶有濃郁的芋頭香氣,珍珠Q彈可口。夜市鳳梨水果茶清新爽口,有豐富的水果茶香。

今晚同朋友去位於北角嘅遇見花蓮餐廳,回味吓台灣美食。

肉鬆榨菜蛋餅

紅燒半筋半肉麵

香濃沙茶鍋配薯粉

芋香珍珠奶茶
口味恰到好處,不會過甜,帶有濃郁的芋頭香氣,珍珠Q彈可口。

夜市鳳梨水果茶
清新爽口,有豐富的水果茶香。
  • 台式香濃沙茶鍋
  • 花蓮紅燒半筋半肉麵
2024-01-28 30 瀏覽
係北角AIA個頭勁多特色小店今次要為大家介紹既係 - 遇見花蓮遇見花蓮係位於北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下14-15號舖餐廳主打食台灣菜為主佢地成個環境都好舒適個人大愛佢地個起司培根蛋餅食落真係拉絲而且佢芝味好香濃遇見花蓮Location: Fortress HillPrice : $100-$200/p.pEnvironment (10 is chill): 6.5/10Yummy (10 is delicious): 7/10
係北角AIA個頭勁多特色小店

Location: Fortress Hill
Price : $100-$200/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
2024-01-24 34 瀏覽
遇見花蓮地址:北角電氣道183號友邦廣場14-15號舖香港凍到10度以下唔常出現,一月降至7度,有得食打邊爐會地方會旺場!$118 ,有主食麵條類包含,更加$10升級滷肉飯,4款鍋有豬或牛,涉底可自選辣度!試了泡菜豚肉,入容物豐富,有娃娃菜,丸類、沙白、豆腐、菇、豬血糕、豆角,蕃茄、椰菜等(打食材都打到手軟)大雜鍋乜都有d ! $8 跟主食有熱紅棗茶,岩曬寒流下暖身滋潤。$42 6件花鵰酒雞卷,酒味有淡淡甜香!$36 鹹蛋黃芋泥酥,搓成球狀炸至金黃,個芋泥好滑,中間仲有鹹蛋黃碎,極之美味!大腸麵線好滑,落些醋,令人回味$28肉燥油麥菜,台灣a菜,面上淋上大量半肥瘦肉燥特別香。#
遇見花蓮
地址:北角電氣道183號友邦廣場14-15號舖

$8 跟主食有熱紅棗茶,岩曬寒流下暖身滋潤。

$42 6件花鵰酒雞卷,酒味有淡淡甜香!

大腸麵線好滑,落些醋,令人回味

$28肉燥油麥菜,台灣a菜,面上淋上大量半肥瘦肉燥特別香。

#
2024-01-21 60 瀏覽
遇見花連聽到餐廳嘅名字,已經知道係食台灣食品啦😋店內提供了台灣小食、卷餅、吐司、手工麵、火鍋及甜品。中午時都幾多人,需要等位。今次叫咗:✅花蓮小食拼盤$88有九款小食👏👏可以一次過品嚐所有台灣小食嘅味道。😋✅起司肉鬆蛋餅煙韌有口感,芝士+肉鬆,口感豐富。✅台式香濃沙茶鍋闊條薯粉鍋內好多料,粉絲同薯粉加上湯汁,好味😋✅士林蟹蓋面層炸得香脆,唔會太油膩。✅芋香珍珠奶茶+12元餐廳環境都幾新及餐廳食品多,價錢合理。
遇見花連
聽到餐廳嘅名字,已經知道係食台灣食品啦😋
店內提供了台灣小食、卷餅、吐司、手工麵、火鍋甜品
中午時都幾多人,需要等位。
今次叫咗:

✅花蓮小食拼盤$88
有九款小食👏👏可以一次過品嚐所有台灣小食嘅味道。😋

✅起司肉鬆蛋餅
煙韌有口感,芝士+肉鬆,口感豐富。

✅台式香濃沙茶鍋闊條薯粉
鍋內好多料,粉絲同薯粉加上湯汁,好味😋

✅士林蟹蓋
面層炸得香脆,唔會太油膩。

✅芋香珍珠奶茶+12元
餐廳環境都幾新及餐廳食品多,價錢合理。
10 分鐘 (堂食)
午餐
  • 花蓮小食拼盤
食個新竹米粉下午茶,加珍珠奶茶,$47 不錯。但其中一位女侍應,應該係我在香港見過所有服務行業以來態度最差嘅一位. 唔知有邊位激嬲咗佢心情唔靚,好聲好氣落單,佢話: 叫你講慢啲呀。好啦,慢慢講啦,佢又話:快啲啦你。阿姐如果你心情唔靚,可以唔使做. 簡簡單單食個下午茶,唔係嚟受你氣㗎。
2024-01-18 44 瀏覽
難食 服務態度差 豬扒黑蚊蚊 又鹹 牛筋有韌牛展又韌 嗰個臭臭鍋 成間臭氣沖天 都唔知點解咁多人去食 奶茶冇奶茶味 嗰晚去到 仲見到啲poker喺度寫食評 根本喺度吹水 我同我啲朋友都講 冇下次呀
2024-01-17 35 瀏覽
古早花雕醉雞配手工麵湯底有陣陣藥味~不過入口容易接受👌麵質好煙韌又係小編鐘意口感✌️醉雞唔會偏凍~肉質熟度剛好~唔會死實實咁~花雕味唔算好重亦唔會陣陣酒味👍仲要切得厚身~推薦一試花蓮紅燒半筋半肉麵兩舊筋兩舊肉~小編覺得算幾抵食🤣4舊都唔細舊之餘仲要炆得好淋🤤筋位入口溶化咁款~啖啖肉既肉位夠哂入味又唔痴牙👍超正~依款湯底比醉雞個款較淡小小肉鬆榨菜蛋餅說實話有啲難形容~唔甜唔咸~面有小量楓糖漿~但肉鬆榨菜又有咸味~蛋餅唔淋唔脆咁🤣好似甜嘅雞蛋薄餅粢飯😂😂😂介乎於好食與唔好食之間🤭盛惠$2xx💰💰💰💰💰好味指數🫵 5️⃣最佳🍻🍻🍻🍻🍻☻非專業食評·純個人口味☻🗣️仲有咩想講亂入一間竟然有驚喜😜✌️係幾好味~lunch黎講唔算好貴不過係幾好食~地方大坐位多👍有時間都想再會一會佢試下其他新野😃唔知dinner貴唔貴呢🤪
古早花雕醉雞配手工麵

🍻🍻🍻🍻🍻

☻非專業食評·純個人口味☻

🗣️仲有咩想講

2024-01-16 116 瀏覽
呢間台式餐廳唔止有小火鍋 仲有好多主食同夜市美食🍲環境乾淨 行文青cafe風格🤍味道做到位 食完唔會口乾口渴😋.每枱都有一盒酸菜自行加 就咁食又酸又鹹好入味 最啱係配飯麵食👍🏻.📌台式香濃沙茶鍋 $118🍚自選粉麵揀左米飯 用左珍珠米 煲得好淋好軟熟 飯粒又香🍲配料有: 牛肉, 炸枝竹, 鳴門卷, 冬菇, 蕃茄, 魚豆腐, 牛丸, 粟米, 娃娃菜, 花枝丸, 粉絲, 金菇, 沙白, 韭菜, 鵪鶉蛋, 青豆角湯底冇乜沙茶味 但好惹味 幾好飲 唔太油膩 清清地👅最鐘意小火鍋咩配料都有一兩件 貪心小狗全都要🐶食材新鮮 但可惜主角牛肉太少 得三塊薄切 不過好濃牛味🐮沙白爽口有鮮味🦪牛丸帶牛筋 有肉汁夠juicy 魚豆腐唔淋身 好彈牙 花枝丸有啲花枝粒 普通正常🍢蔬菜鮮甜 鵪鶉蛋蛋黃好綿🥚.📌花蓮小食拼盤 $88拼盤九宮格賣相精緻 好豐富🍱🍗鹽酥雞炸皮同調味都好有台式風味 雞粒一咬就散開 肥瘦均勻 唔柴口 夠軟嫩🐮牛肚最怕肉質太韌好難𡁻 呢個一咬落去好驚喜 帶微辣 超淋身🐷豬大腸好薄身 清得好乾淨 帶點辣 幾好食🐔雞卷花雕味好重 有啲藥材同苦味 酒味好勁 肉質嫩滑 雞皮好薄冇脂肪🥚滷蛋蛋黃做到完

📌台式香濃沙茶鍋 $118
🍚自選粉麵揀左米飯 用左珍珠米 煲得好淋好軟熟 飯粒又香

📌花蓮小食拼盤 $88
拼盤九宮格賣相精緻 好豐富🍱

🐷豬大腸好薄身 清得好乾淨 帶點辣 幾好食
🥚滷蛋蛋黃做到完美溏心 調味都好正
🥓台式香腸甜甜地 加埋蒜片 甜甜辣辣好刺激 台式嘅味道
🍠地瓜酥唔係一條條炸 係用糯米粉搓成粉團 煙煙韌韌 帶淡淡番薯香甜味 好食
🐟脆魚塊內裏肉質軟到好似芋泥咁勁creamy
🦆麻辣鴨血唔腥唔澀口 勁麻辣好惹味 兩塊真係太少 平時唔食 試完都覺得好正

📌士林夜市蟹蓋(3件) $42
蟹蓋外面燒到金黃色 好吸引🤩入面有白,紅蘿蔔絲, 蔥花, 魚肉同粟米 帶淡淡蟹味🦀蘿蔔絲好多好綿 食落有啲似春卷餡 調味唔重 剛剛好🙌🏻
士林夜市蟹蓋(3件)

📌淡水滷肉刈包(1件) $26
滷肉飯就食得多 但滷肉刈包就喺香港比較少見 幾特別✨刈包好煙韌 似饅頭咁 滷肉好多 啲汁爆晒出嚟💦餐廳好貼心有準備手套同濕紙巾🧻醃料味道唔係好重 加埋酸菜同芫荽香 真係好正🌿
淡水滷肉刈包(1件)

📌愛文芒果烏龍茶 跟配價+$12
芒果甜度剛剛好 唔係用新鮮芒果但味道唔假 同烏龍茶好夾好清香 唔會過甜🥭
愛文芒果烏龍茶
花蓮小食拼盤
士林夜市蟹蓋(3件)
淡水滷肉刈包(1件)
愛文芒果烏龍茶
2024-01-15 41 瀏覽
2024-01-12 36 瀏覽
麻辣什錦牛肉鍋( $118 )🍲絕對唔好俾佢個樣呃到,開頭見到個湯好似清湯咁樣,但係其實叫小辣都好辣🔥天氣凍嘅時候食好正,兩個人最好叫一個鍋再叫吓其他嘢share就啱啱好💕慢烤雞腿起司蛋吐司($56)🥪吐司焗到外脆內軟,雞腿食得出真係慢烤過,一啖咬落去仲有肉汁bit出嚟😋大腸麵線( $32 )同台灣食嘅感覺差不多🫶🏻花蓮小食拼盤( $88 )🍱小食拼盤總共有九樣嘢,每樣比嘅份量至少都有兩大件,包括左鹽酥雞、牛肚、豬大腸、醉雞捲、麻辣鴨血、滷蛋、台灣腸、地瓜球、脆魚塊,最鍾意佢個醉雞捲,味道甘香雞肉嫩滑有水準😻

大腸麵線( $32 )同台灣食嘅感覺差不多🫶🏻