☞ 好耐無去長洲喇😆一直bookmark咗呢間嘅魚仔燒好耐😚呢間喺一出碼頭嘅左邊,大約行十分鐘左右就到㗎喇🫶🏻🍴魚仔燒 10個($50)❖ 同朋友share所以就嗌咗一盒十個試吓,不過我地無買完即刻食,食落比較似濕濕哋嘅雞蛋糕,無啱啱整起嗰種外脆內軟嘅口感。入面有超多吉士醬🤤個人覺得奶味比較重,有機會嘅話會想試吓食即刻整好嘅魚仔燒🥰

🍴魚仔燒 10個($50)

2022-05-08 405 瀏覽
上網有人介紹,自己又好鐘意食格格所以決定去試試麻薯格格$30即叫即整,店主仲可以熱情叫我坐低等側邊有好多唔同嘅小朋友坐低喺度食嘢感覺呢間舖頭好有人情味,有好多街坊都認識佢格格到時時熱辣辣一啖咬落去覺得好脆,非常鬆軟麻薯係一粒粒嘅,甜甜地好開胃好似食緊甜品咁表面仲有一層嘅砂糖😋😋😋每件都切好咗,到一個啱啱可以放到落口嘅size一個人自己食晒都唔會覺得好飽回想起都覺得甜甜地好好味,特別係新鮮整好脆
上網有人介紹,自己又好鐘意食格格所以決定去試試

麻薯格格$30
即叫即整,店主仲可以熱情叫我坐低等

側邊有好多唔同嘅小朋友坐低喺度食嘢

感覺呢間舖頭好有人情味,有好多街坊都認識佢

格格到時時熱辣辣

一啖咬落去覺得好脆,非常鬆軟

麻薯係一粒粒嘅,甜甜地好開胃

好似食緊甜品

表面仲有一層嘅砂糖😋😋😋

每件都切好咗,到一個啱啱可以放到落口嘅size

一個人自己食晒都唔會覺得好飽

回想起都覺得甜甜地好好味,特別係新鮮整好脆

2022-05-01
5 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 麻薯格格
2022-04-18 382 瀏覽
📍#適泊魚燒 #MFJ長州 #MFJ港式 人均消費: HKD30踩踩下單車又經過間Bookmark咗嘅小食店 @stayplusbakery ,緊係食埋先啦!其實佢落晒帳篷好難先發現到佢嘅存在😅 入到去感覺好似細個時入零食/雜貨店嘅感覺,周圍都有野吸引住你咁!⭐️魚仔燒🥠$25/4個好似鯛魚燒咁,不過細細粒好立體!佢得吉士一個果,食落幾軟熟香口,的的色色好得意,好啱小朋友食!👎🏻香滑豆腐花🍮$15去郊外地區見親豆腐花都會想食😂好可惜個豆腐花完全無味,又唔滑,落晒糖水沙糖都無味😅⭐️格格餅🧇$25$25 一件Waffle,我哋揀咗原味,本來無乜期望,不過估唔到又幾鬆化香口喎!好味小食嚟講幾得意幾唔錯👌🏻#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #hkfood #hkcuisine #相機食先 #美食推介 #長州美食 #港式 #香港小食

📍#適泊魚燒

#MFJ長州 #MFJ港式

人均消費: HKD30

⭐️魚仔燒🥠$25/4個

👎🏻香滑豆腐花🍮$15
去郊外地區見親豆腐花都會想食😂
好可惜個豆腐花完全無味,又唔滑,落晒糖水沙糖都無味😅
香滑豆腐花

⭐️格格餅🧇$25
格格餅

小食嚟講幾得意幾唔錯👌🏻

2022-04-05
格格餅
2022-04-06 273 瀏覽
❣️向➡️拉有menu❣️🐭 米奇老豬Vol. 144 🐷[適泊魚燒]❤️‍🔥高度推薦❤️‍🔥已經想試好耐 但之前去過無開門店主叔叔話星期一就一定唔開 通常weekend係開嘅 佛系經營😂但叔叔超nice 😛買完之後可以係店外幾張台坐低食有幾把風扇同遮陽/雨傘☂️但香港夏天咁熱 都係有小小出汗 .🐖🐖《麻糬格格》$30 🐖🐖呢個係老豬覺得全港最好食嘅麻糬窩夫🏆之前覺得新蒲崗窩子係第一今次試完覺得呢個真係更高境界 🤩大概等10分鐘就熱辣辣上台個🧇本體已經係一個巨型麻糬 但外邊係超脆 而且裡面仲有黑糖麻糬 - 口感有d似拉絲嘅黑糖珍珠🧋所以成個外脆內煙韌嘅口感同層次都比窩子做得更勝一籌 🤤🤤.呢個係老豬近期食過最好食嘅嘢😂係即刻當日就encore左買左一個外賣返屋企(記住攤凍先好入袋 如果唔係會有倒汗水💦)然後夜晚用焗爐焗返5-10分鐘幾乎還原到8成即場食嘅效果 勁後悔無買多幾個 🥲如果有朋友再去長洲可唔可以幫我買👻聽叔叔講話有熟客次次買6個走😂.❣️🐭總評分🐷❣️味道:9.8/10 服務:9/10環境:8/10性價比:✴️ 高 ✴️ENCORE:✅
❣️向➡️拉有menu❣️
所以成個外脆內煙韌嘅口感同層次都比窩子做得更勝一籌 🤤🤤
呢個係老豬近期食過最好食嘅嘢😂
係即刻當日就encore左
買左一個外賣返屋企
(記住攤凍先好入袋 如果唔係會有倒汗水💦)
然後夜晚用焗爐焗返5-10分鐘
性價比:✴️ 高 ✴️
ENCORE:✅
  • 麻糬格格
2022-03-28 243 瀏覽
除夕到步連住幾日,行完山歇一歇,飲杯野吹吹海風。冬瓜茶沙冰,十足十糖冬瓜的味道,不愛甜的我格外覺得勁甜。薑母茶,眼測真的有落新鮮薑片煲的,不是齋粉沖有誠意,薑味辛辣舒服。
除夕到步連住幾日,行完山歇一歇,飲杯野吹吹海風。

冬瓜茶沙冰、薑母茶
2022-01-02
2022-03-23 106 瀏覽
-//位於長洲北帝廟,最側面沿海邊有間小食舖頭老闆好nice 又有禮貌🥺所以...消費都值得啦😏佢哋係半露天座位,所以係冇得嘆冷氣㗎😂小鋪有賣魚仔燒、麻薯格仔餅、豆腐花、魚蛋燒賣等,大家下次入長洲 記得去支持下喇💕📍魚仔燒🎏價錢係$25@4 $50@10 $65@14個新鮮熱辣辣🔥即叫即整🕙請耐心等候喔*魚仔燒個造型 都幾得意,吸引到我想打卡仲要係100%純鮮奶製造👍🏻 牛奶吉士味❤️凍/熱都可以架,個人建議 熱食係好味啲😋食唔晒可以放入雪櫃,微波爐叮20秒就食得個吉士又唔會好甜😝一粒又一粒 食到停唔到#長洲美食 #餐廳推介不設加一服務費✖️抵食程度:🌝🌝🌝🌝🌗/落船向左行 靠海邊 直行到尾 足球場附近⚽️📍適泊魚燒 (長洲)長洲北社二里 1A 地下
//位於長洲北帝廟,最側面沿海邊有間小食舖頭
老闆好nice 又有禮貌🥺所以...消費都值得啦😏
佢哋係半露天座位,所以係冇得嘆冷氣㗎😂
小鋪有賣魚仔燒、麻薯格仔餅、豆腐花、魚蛋
燒賣等,大家下次入長洲 記得去支持下喇💕

📍魚仔燒🎏

價錢係$25@4 $50@10 $65@14個
新鮮熱辣辣🔥即叫即整🕙請耐心等候喔*
魚仔燒個造型 都幾得意,吸引到我想打卡
仲要係100%純鮮奶製造👍🏻 牛奶吉士味❤️
凍/熱都可以架,個人建議 熱食係好味啲😋
食唔晒可以放入雪櫃,微波爐叮20秒就食得
個吉士又唔會好甜😝一粒又一粒 食到停唔到

#長洲美食
#餐廳推介
不設加一服務費✖️

抵食程度:🌝🌝🌝🌝🌗

/落船向左行 靠海邊 直行到尾 足球場附近⚽️

📍適泊魚燒 (長洲)
長洲北社二里 1A 地下
2022-03-07 93 瀏覽
身為屯門牛嘅小編,一直都好掛住細細個喺屯市超市門口有賣嘅香噴噴魚仔燒,食落去外脆內軟,雞蛋味好香,而且見到部機一路整,好得意,但係自從執咗之後,就一直食唔番個種味道🙃loop 到長洲有賣魚仔燒,就一直都好想食,好想食返兒時嘅味道☺️魚仔燒(🌟75.11/100)💲50/10粒呢間舖頭好隱蔽,係落船個位置一直向左手邊行,差唔多行到盡頭就會見到,呢隻魚仔燒可以凍食或者熱食,所以就叫咗一半凍一半熱。凍食,外面仲林嘅,入邊嘅吉士餡少少硬硬地,食落有啲似半溶嘅雪糕;熱食,成舊都係熱辣辣,吉士餡唔會太甜,正正常常嘅味道。個人覺得,如果凍食嘅話,放落冰格雪到乘個硬似,入邊嘅餡就會好似雪糕咁;而熱食,可以放落氣炸鍋5分鐘外脆應該會更好食。

魚仔燒(🌟75.11/100)💲50/10粒
這個特色魚仔燒在長洲已開業多年,樓上就是自家的渡假屋🏡但位置遠離大街,處於長洲北面球場附近,人流不算多,享有一點寧靜。 出了碼頭轉左,沿著避風港一直走,經過不少喧鬧的海鮮酒家後就來到適泊魚燒,由於正午時分烈日當空🌞正好適合在小食店休整一下,透氣的黑簾幕隔絕了熱氣。 小食店除了一貫的魚蛋燒賣外😙還有特色魚仔燒和格仔窩夫,未算很餓就要了4粒魚仔燒($25) 和一碗豆腐花($15) 🐡魚仔燒造型有趣得意,可選冷或熱,各選了2粒分甘同味。熱版口感軟糯像雞蛋糕,餡料是吉士醬甜度尚可,但如果再熱一點會更好😋冷版食落似泡芙,帶來點清涼感,冷凍後的吉士有少少似雪糕。冰凍豆腐花不過不失,未太滑溜但涼透心消暑🤨

2021-08-22
2021-08-10 216 瀏覽
今日山長水遠入嚟長洲玩,睇到ig有唔少人都推薦呢間咁得意既適泊魚燒,由碼頭行過去食吓,都唔洗10分鐘。魚仔燒 $50 10粒見到呢個魚仔燒咁得意盞鬼,即刻心情大好!叫左凍食,10粒魚仔燒會裝喺一個細盒入面俾客人食,好方便。 層皮唔會太厚,加上入面既奶油餡都好味,似幾好食的雲呢拿雪糕,正呀!

魚仔燒 $50 10粒

2021-07-22 233 瀏覽
黎到長洲住番幾日。而呢日就係第二日黎食既小店。黎左呢間適泊魚燒食魚仔燒($25/4件)。店舖位置較偏僻,要經過一個足球場繼續向前行先見到。食物方面,魚仔燒一啖就可以食左一件。個size 就大過拇指多少少咁。👍🏻入面個吉士醬有奶香,但吾會太甜。同埋的確好似其他食評咁講,似係已經整好放涼左一陣。所似食落偏淋。不過黎到長洲都值得一試既。另外,都有幫襯佢地買多兩條孖條雪條。同埋想讚下老闆(或男店員)非常有禮貌。👍🏻
黎到長洲住番幾日。
而呢日就係第二日黎食既小店。

黎左呢間適泊魚燒食魚仔燒($25/4件)。
店舖位置較偏僻,要經過一個足球場繼續向前行先見到。

食物方面,魚仔燒一啖就可以食左一件。
個size 就大過拇指多少少咁。👍🏻
入面個吉士醬有奶香,但吾會太甜。
同埋的確好似其他食評咁講,似係已經整好放涼左一陣。
所似食落偏淋。
不過黎到長洲都值得一試既。
魚仔燒

另外,都有幫襯佢地買多兩條孖條雪條。
同埋想讚下老闆(或男店員)非常有禮貌。👍🏻

2021-07-11
1 分鐘 (外賣自取)
2021-07-17 173 瀏覽
📍適泊魚燒之前去長洲就想去買,臨走去到發現佢都收好早,買唔到 一直都遺憾😢 今次黎到一定要買到,所以第二站就即刻沖黎😂🍩 魚仔燒 $20佢有幾個價錢架,我揀左$20蚊 4粒😆 因為一陣仲要食嘢,費事食咁飽〰️〰️魚仔燒入面餡料係吉士〰️有得比你揀凍定熱,我揀左熱,啲吉士唔會雪硬左,仍然好cremy!😍唔膩!個蛋糕雪過都依然好軟熟,值得一讚😋———————————————————📍地址:適泊魚燒 (長洲)長洲北社二里 1A 地下

📍適泊魚燒

🍩 魚仔燒 $20

———————————————————
📍地址:

適泊魚燒 (長洲)
長洲北社二里 1A 地下
2021-04-17 377 瀏覽
🍴魚仔燒 HKD25/4pcs 50/10pcs超級迷你魚仔燒 好鬼cute 一啖剛剛好一個🙈魚仔燒微暖 入面好軟熟 可惜可能係整起左放左一陣 所以外邊唔夠脆同香🙈如果攞返屋企再焗一焗應該會再香D🤪鮮奶吉士醬唔會太甜 仲有濃郁嘅奶香 食食下都真係停唔到口😂有4件即食ver. 亦都有10件外帶ver.可以買返屋企做下手信都唔錯架😍
🍴魚仔燒 HKD25/4pcs 50/10pcs
2021-01-28 476 瀏覽
難得去到長洲,梗係周圍逛下,因為行到有d累,咁岩見呢間鋪有位坐,所以就入去睇下有咩食。都有好多款小食,但最吸睛當然係可愛嘅魚仔燒,所以就買左幾個試吓。$20有4粒有凍有熱,老闆建議下,我地要咗每樣2粒! 魚仔燒嘅造型好可愛,每粒入邊都有好多吉士,感覺上熱的較凍的好味。相信如果係新鮮出爐熱辣辣的話,口感和味道都會更佳。不過店舖位置較為遠,可能唔太起眼,所以無咩人。如果鍾意食呢類吉士燒嘅都可去一試,始終現在做呢類甜同嘅店都不多,買來打下卡都無妨。
2020-12-04
2021-01-06 349 瀏覽
去長洲之前做research就揾到呢間舖頭,見佢賣好似雞蛋糕既魚仔燒,香港好少見,同韓國食過既個樣好似,所以慕名去食。食完正餐就去左堂買4粒黎試下,暖烘烘既魚仔燒,咬落去個餡有d似融左既吉士,又有d似奶黃,同個皮融為一體,幾好食。見舖頭寫話凍食都得,所以我買左一盒(10粒)翻屋企,天氣凍,翻到屋企d魚仔燒都已經凍左,再食一粒,發現仲好食過熱食。外皮好似軟既蛋糕,入面就係吉士醬咁,真係有d似泡芙,真係十分推薦!

2021-01-06
2020-11-18 317 瀏覽
豆腐花係傳統既甜品,透過將黃豆打漿、隔渣、煮滾,然後加入石膏粉漿製成。我個人比較奇怪,食豆腐花係為左食黃糖😂 (有無同好既舉一舉手🙋🏻‍♀️🤣) 滑滑既豆腐花夾上細碎既黃糖,口感豐富😍.📌豆腐花 $14豆腐花上枱既時候已經加左好多黃糖水😫🥺,個人還是偏好自己落黃糖,味道同口感都會比較豐富!而且豆腐花唔夠滑,無咩豆味!但勝在夠凍😆 但$14真係好貴 ,係荃灣係$3–$5😮 #c9出更🤣 .總括嚟講,人地店名叫適泊魚燒,都係食番魚仔燒會比較穩陣🤣 但係係長洲行左成日,係度坐下吹下風都唔錯既😌.食物:5.5/10環境:6/10抵食度:5/10回頭度:6/10.Follow my Instagram :🙋🏻‍♀️🥢: sikdord🙋🏻‍♀️🍷: yumdord
📌豆腐花 $14

總括嚟講,人地店名叫適泊魚燒,
都係食番魚仔燒會比較穩陣🤣
但係係長洲行左成日,
係度坐下吹下風都唔錯既😌

食物:5.5/10