2018-12-20 353 瀏覽
食物質素越來越差,焗飯唔夠熱,但味道還可以,奶茶真心差到爆,周邊環境差(因為有人吸煙,無侍應去處理),我一身食一邊吸二手煙,而家一間餐廳邊可以俾人吸煙,我一定唔會再去食!
2018-12-20
2018-12-09 305 瀏覽
十二月,前幾天晚上等友人下班,來到旺角附近已經差不多十一點,友人有點餓,我也想喝一杯,於是就帶我到這家茶餐廳。聽說這家餐廳開到很晚,食物選擇多,啤酒種類也不少,所以自然成為從事飲食行業者的宵夜飯堂。餐廳有兩層,我們當然到樓上去,上面原來有電視看。由於餐廳有最低消費,我就點了一杯大的Hoegaarden。友人點的是宵夜餐鮮牛肉湯意粉,其實就是普通茶餐廳的質素,來這裡吃的是深夜下班後,有一個地方看到原來自己並不孤獨。

餐廳有兩層,我們當然到樓上去,上面原來有電視看。
Hoegaaden
由於餐廳有最低消費,我就點了一杯大的Hoegaarden。
鮮牛肉湯意粉

2018-12-05
$46 (宵夜)
Hoegaaden
星期日嘅上半日陪咗屋企人行街飲茶,下半日就輪到肥胖拍拖遊旺角喇,喺毫無計劃嘅情況下,一於採取"行到邊,食到邊"嘅政策。啱啱行完朗豪坊離開,向住油麻地方向覓食,就俾阿肥見到呢間叫<都會坊>嘅西餐廳話要入去鋸扒,喺我記憶之中好似都食過兩次,感覺良好嘅,所以就順阿肥意入去開餐啦。仲記得之前會入嚟,係因為阿肥俾佢哋設有嘅大電視所吸引,而當時就好似正處於世界盃賽事期間,店內可以直播球賽,要俘虜呢位男人嘅身同埋心真係毫無難度與其話佢係一間西餐廳,我認為視佢為一間"較高級嘅茶餐廳"比較正確,因為呢度嘅食物種類都算多元化,價錢亦都貼地親民。只係如果二人座位就略為有點兒迫夾,不過唔入嚟幫襯都唔會知,原來餐廳係仲有二樓雅座嘅,唔知下次嚟有冇機會試下上去坐呢?~翻一翻餐牌,見到有個二人套餐非常之適合我哋叫,套餐嘅嘢食包括有:餐湯-酥皮忌廉湯兩客+頭盤-蒜蓉牛油焗青口兩隻+蟹棒雜果沙律+主盤(有分A同B俾客人選擇)A:烤焗吉列魚柳配椰香咖哩汁 & B:紐西蘭肉眼扒配黑椒汁,兩款主盤皆可以配飯/意粉或薯菜,咁多嘢食都只係賣緊($238)蚊,真係非常經濟實惠。點咗菜之後,服務員嘅速度簡直就係快!狠
酥皮忌廉湯
點咗菜之後,服務員嘅速度簡直就係快!狠!準!本身仲以為九秒九嘅速度拎埋嚟嘅酥皮忌廉湯唔方脆皮啦~但原來我錯怪咗人喇...熱到辣手又辣咀嘅酥皮依然香脆,我就鍾意搣出嚟食完先至飲湯,阿肥就係一個鍾意篤哂啲酥皮落湯浸到腍哂連湯一齊品嚐嘅人。呢個湯完全都可以令我哋呢兩款不同口味嘅人都一樣滿意,酥皮厚薄適中,所以就咁搣出嚟食口感鬆化,一唔小心就會碎到周枱周身都係
好似阿肥咁食法亦可以,唔厚嘅酥皮所以浸咗落湯度都唔會一舊舊咁影響口感,裡面嘅忌廉湯夠熱之餘仲有啲料,蘿蔔碎粒同埋西芹碎粒亦冇缺少,值得一讚

蒜蓉牛油焗青口
蒜蓉牛油焗青口都算幾大隻,鋪上滿滿嘅蒜蓉味道十足,size取勝。
蟹棒雜果沙律
蟹棒雜果沙律係阿肥嘅至愛,雖然係平價材料,不過裡面有青瓜呀蘋果呀薯仔呀菠蘿呀咁,作為餐前開胃沙律確實唔錯。
烤焗吉列魚柳配椰香咖哩汁
我呢份烤焗吉列魚柳配椰香咖哩汁嚟到嘅時候都嚇咗我一跳,估唔到咁鬼大份
不過好彩係魚嚟,食多啲都唔怕。炸吉列魚柳大件得嚟唔算厚身,比較易切,加上仲有兩舊咁誇張,所以我分咗一舊俾阿肥我都係勉強先至食得哂
炸粉唔厚所以食落都幾滋味可口,只係我就唔太鍾意佢本身配嘅椰香咖哩汁,我覺得唔係太match,所以問一問職員可唔可以俾啲沙律醬我(?!)職員亦萬分有禮即時為我送上~心裡面即刻幫佢加分兼夾覺得更加好食呀!!!薯菜方面除咗炸薯條之外,仲有少量西蘭化+甘荀,同埋粟米添,你話丫我點會唔飽到反艇丫

紐西蘭肉眼扒配燒汁+意粉
要求鋸扒嘅阿肥當然就係叫咗呢份紐西蘭肉眼扒配黑椒汁,因為佢從來都唔食黑椒汁所以佢就轉咗做燒汁,職員亦都係有求必應~令人滿意^^餓鬼上身嘅佢仲配咗意粉,周邊亦都有少量生菜呀粟米呀同甘荀提供,真係抵食夾大份

雜果賓治+熱咖啡
一人叫埋杯餐飲>雜果賓治同熱咖啡,捧住個肚行番出呢個門口,開心又滿足
2018-11-18
酥皮忌廉湯
烤焗吉列魚柳配椰香咖哩汁
紐西蘭肉眼扒配燒汁+意粉
2018-11-15 281 瀏覽
前日同美媚試食,見門口外賣廿蚊焗飯,旺角仲有太抵食了。決定入去坐低,見四十蚊飯,堂食價又正常返。一份星州炒米和炸雞蛋包飯做午餐..........九十幾正常價味道正常,賣相靚。星炒我食得曬,絶對香港茶餐廳好美味,炸雞普通平平,調味唔覺有問題。服務中上,位置好,坐位大細ok啦香港迫。但只怪我老了,胃不夠強大,身體受不了,不可能再試。食客以壯漢多,量大又有味,可能辦公室友唔多掂,食唔到呢種餐廳。第一次有餐廳可以令我覺得腸胃消化力差了,胃酸不夠強。
前日同美媚試食,見門口外賣廿蚊焗飯,旺角仲有
太抵食了。

決定入去坐低,見四十蚊飯,堂食價又正常返。

但只怪我老了,胃不夠強大,身體受不了,不可能再試。

2018-11-10 200 瀏覽
之前一直食開呢間牛扒 因為收得夜 收左工仲可以食到扒 失望既係啲食物質素越黎越差 真係一次差過一次好多 今晚黎食左個二人餐 冇沙律俾多兩隻青口 可惜係overcook既青口 平時好好味既酥皮湯今日變左脆皮湯失望!!!份牛扒上黎仲失望啲薯條俾啲汁浸到濕曬!!當要求店員更換薯條時 店員話我知周圍食扒都係咁 啲汁要浸薯條既!?又當我話 平時係呢度食開都唔係咁嫁 店員就告訴我 我地轉左做法 哈哈哈哈哈 我覺得真係非常可笑 自己打自己嘴巴? 不過算啦 我唸唔會再黎嫁啦!
失望!!!份牛扒上黎仲失望
肉眼牛扒
2018-11-10
2018-11-08 145 瀏覽
好少打食評,但香港地咁難食既餐廳都係第一次。食左二人餐,好難食,三成肉眠鐵板上,上黎好似生肉咁,肉質鞋到不得了,酥皮湯同沙律勉強放得落口,前菜蒜蓉青口個蒜蓉好香但勁咸,鐵板薯菜竟然係唐生菜食完真係永不再去。老公話求其一間food count餐廳都好過呢度,完全唔明點解咁多人去食。冇服務收加一算了,跟餐熱飲又要加錢都算,但野食咁難食學咩人開餐廳差差差,伏伏伏,差差差,伏伏伏,差差差,伏伏伏,差差差,伏伏伏
2018-08-12 270 瀏覽
行過旺角,剛到下午茶時段,是但找間餐廳。見這間不貴抵食,便一試,叫了鐵板雞扒炒意粉芝士吞拿魚意粉加上凍奶茶及然O茶,每人都不用$40,抵食。扒炒意粉大碟,吞拿魚較少,可能係下午茶份量吧,但終歸到時抵食。原來平日外賣只需卄幾元一合,抵。
芝士吞拿魚意粉
下午茶
2017-12-09 716 瀏覽
星期五的晚上,我和條女行經砵兰街的食市里見到都好冷清,看前走到近登打士街的門口有間叫都會坊餐廳,俾門口靚女肥妹和餐牌吸引入去環境舒適。 從收銀處後面就是厨房見到大厨煮既牛扒,好似好美味。於是我就 点左牛柳大虾,龍虾肉眼扒、牛柳超好味大虾有好香既蒜容味,超大龍虾而內眼扒不過不失, 餐牌有好多嘢都想食, 下次一定會再去試好食嘅嘢。
2017-11-02 510 瀏覽
今晚又係旺角同朋友Her完搵野食,今次就唔同,專程再黎的,今次就認真咁望下間餐廳環境,佢有樓上樓下架喎,我見樓下咁靚又係卡位,所以決定係樓下個層坐低,因為唔係太肚餓,所以叫D小食同叫set啤酒同老友吹水就算😂呢間野係旺角算係咁喎,D野食唔貴,味道ok喎,見到個青口咁精美都唔覺自己原來係旺角既餐廳度食😂,感覺即刻高級左😂😂😂飲酒1set先得個$158,再加兩個小食埋單都唔使3舊水👍👍👍
2017-11-01
15 分鐘 (堂食)
宵夜
2017-10-30 362 瀏覽
今日一朝早同男人出到旺角唔知食咩早餐,佢就話同事話依間茶餐廳嘅質素同埋價錢都幾抵食,所以我哋今次實入咗去。我嗌咗一個麵餐,然後男人叫左豬扒沙律,豬扒沙律份量大,炸得都夠脆同熱,豬扒吾太油,不過沙律就一般。面餐叫左3個餸,味道正常吾差又夠大份,但湯底差不多冇味,所以米粉同用滾水差不多……飲品味道正常,坐得都舒服但冷氣勁,待應就一般,因為之後後加多士講左2次先整出黎就差少少,但整體價錢的確係平同大份。

早餐
2017-10-25 133 瀏覽
係MK行完街肚餓搵飯食,見到呢間餐廳都幾多野食咁,貪新鮮入去試下,見到餐牌都有好多野揀😅有我最愛既牛扒😋再睇其他見到有鍋飯,反正天氣都涼左,就食個鍋飯暖暖身先,個餐唔使幾耐就黎到,個樣都唔錯喎,唔知味道點呢😋食落仲有好多我最愛既飯蕉,超正👍,估唔到係呢度都食到呢種feel👍價錢都唔算貴,七十幾蚊就食到,仲有埋杯餐飲,仲用8蚊加左個湯試下,原來仲他個餐包,入面放埋牛油喎👍值得一讚👍下次再試試其他款式😜
2017-10-25
10 分鐘 (堂食)
2017-10-25 284 瀏覽
普通茶餐廳既服務都唔做,好似其他茶記甘一路做一路傾,我唔介意,但班員工圍埋一齊有講有笑,舉手勁耐都扮見唔到,想點啊?我淨係想你幫我落單俾飯我食埋單,就係甘簡單你地淨係企係到,甘不如轉自助啦,個場甘細,唔好話見唔到最後行黎落單即黑面,我都未黑面黎到塊雞係臭左既...咖啡好淡,唔夠熱,唔係茶餐廳手拉戈隻味奶水甘
你地淨係企係到,甘不如轉自助啦,個場甘細,唔好話見唔到
最後行黎落單即黑面,我都未黑面

黎到塊雞係臭左既...
咖啡好淡,唔夠熱,唔係茶餐廳手拉戈隻味
奶水甘
2017-10-25
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2017-08-14 359 瀏覽
環境真係好唔掂...一入去見無位就叫咗上二樓...Order 咗嘢食又先發現係吸煙區 😤搵個個侍應話要調位...𢴇好晒啲嘢食, 另一個又話樓下無位...迫住坐番上面對於不吸煙人仕, 要係吸煙人隔離食飯真係好辛苦加上樓上冷氣機又滴水...餐具又見到啲殘渣...餐巾/紙又無唔係叫咗嘢食一定即走食物一般...叫五成熟又嚟成八成熟...所謂鵝肝煎到又燶又散晒咁雖然係唔貴...但寧願食花園...再唔係食連鎖都無咁慘
環境真係好唔掂...
一入去見無位就叫咗上二樓...
Order 咗嘢食又先發現係吸煙區 😤
對於不吸煙人仕, 要係吸煙人隔離食飯真係好辛苦
加上樓上冷氣機又滴水...
餐具又見到啲殘渣...餐巾/紙又無
唔係叫咗嘢食一定即走

食物一般...叫五成熟又嚟成八成熟...
所謂鵝肝煎到又燶又散晒咁
雖然係唔貴...但寧願食花園...再唔係食連鎖都無咁慘
2017-05-10 43 瀏覽
2017-05-10- 19:30-本身都黎開呢間食飯,因為佢主打鐵扒牛,今晚叫左個龍蝦拼肉眼,另外就叫左個鐵扒牛柳,肉眼扒五算大塊,但點知食隻龍蝦果陣,入面原來係啲雜菜加蟹柳,完全食五到有龍蝦肉,148重要加1-覺得欺騙了,問個經理點解,佢話間間五同做法,佢地係溝埋啲海鮮同龍蝦肉,話會反映下就行左去,無奈!完全係用塊芝士遮住隻龍蝦,結果食到一肚氣,最後埋單要301元。希望佢地會用反原隻龍蝦肉,五好拆哂啲肉慳果少少錢,係好食既300半隻都會有人食!
2017-05-10- 19:30-
2017-05-10
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2017-03-14 471 瀏覽
服務差到無人有貼錢買難受未試過有一間餐廳差到咁樣樣擺明有生意都唔想做咁叫極唔該聽到都當聽唔到要起身行到身邊先同你講聲等等啦語氣差態度差我個人都係做服務業唔認為$90一份扒就值咁樣既服務而且更無表示樓上係吸煙區是旦咁水左我上去叫完野食 隔離一枱二枱先點煙落番樓下又唔係調枱又唔係少少尊重客人都無加上明明係間鋸扒餐廳連張餐巾都慳上餐果時彈到咩咁姐係想點?😡😡😡😡😡😡😡😡😡堅係俾多一粒星都俾多左
服務差到無人有
貼錢買難受