2022-09-09 90 瀏覽
呢排呢間尖沙咀既酒鍋真系好紅,😍我周圍的人都叫我來試下呢間鋪,甘我就冒名而來。🍽間餐廳舖頭位於天文臺道附近,其實交通都好方便好就腳。🎉🎉主湯底選擇酒火入鍋,🍲非常精緻既五格火鍋,入面有獨特木瓜鍋,配番茄波士頓龍蝦鍋,清湯蘿蔔牛腩,四川麻辣鍋,潮州沙嗲鍋。🔥入面有各式各樣菜式,其中我最愛既當然就系主角牛魔🐂🐂,而且唔會有好多肥膏,塊塊大小均勻。牛肉味香而濃,灼一灼八成熟啱啱好,牛肉味係口中盤旋,抵讚!頂級手切本地肥牛 ( 牛頸脊 )牛肉肥瘦適中,只需碌一碌就可以即吃,吃的時候還感受到那種鮮肉味。台灣空運鴨血軟中帶點咬口,味道夠鮮。黑松露蝦蟹餃,肉質好嫩滑,非常重既黑松露味。🐓我仲好鍾意佢個裝修,顏色鮮豔型格,😎幾有Feel,今次真系食到好滿足,下次可以encore!💯💯

2022-09-08 82 瀏覽
父親大人生日🎉🎂,加上佢又中意食肉,特別中意牛肉,就選擇左呢間火鍋。呢度既特色鍋底大獲好評,裝橫極具格調,非常滋味。名揚四海🌶️🌶️⋯⋯非常足料既火鍋,我覺得個湯都好好飲😜頂級手切本地肥牛 ( 牛頸脊 )🐮🐮⋯⋯超出預期,好食😋有很新鮮,油花細緻均勻地分佈在鮮紅的牛肉上,只需在湯中稍為涮一涮,放入口中,有種即融的感覺~黑毛豬👅🐖🐖⋯⋯肉味好濃鬱,比較有咬口,肉質香而不鹹,配合湯底,味道恰到好處。炸雞軟骨⋯⋯好脆好香口,雞肉扎實。🐔洋蔥豬肉蝦蛋餃 🥟幾特別,擺盤錢精緻。全部都好出色!整體而言食物水準保持水準,雖然價錢算合理,值回票價。🤗
名揚四海🌶️🌶️⋯⋯非常足料既火鍋,我覺得個湯都好好飲😜

炸雞軟骨⋯⋯好脆好香口,雞肉扎實。🐔
洋蔥豬肉蝦蛋餃 🥟幾特別,擺盤錢精緻。
2022-09-08 50 瀏覽
今晚同朋友聚餐揀左間良心火鍋🥘,餐廳位於尖沙咀天文臺道,火鍋肉類有好多款,每款都好好味!而且地方好闊落,坐得好舒服好開心💁🏼♀️我地點左揚名四海鍋♨️非常大兜,分別系黑松露雜菌鍋,濃湯豬骨鍋,四川麻辣鍋,鹹酸菜胡椒豬肚鍋。最印象深刻既當然系黑毛豬,肉的紋理清晰、筋肉相連,肉質嫩而多汁,讓你整個口腔都擁有濃鬱的肉香氣,色香味俱全!🐂炸雞軟骨,肉好紮實,肉質鮮美,花膠都好大舊,非常creamy🌊酒鍋刀削麵好彈牙,配合湯底,更加滋味無窮💁🏼♀️ 蔬菜拼盤,全部都好出色🍖,全部食物新鮮而且又夠大碟,食到我哋捧住肚走💛多人聚會好處就係可以叫多幾款餸,大家有朋友聚餐都可以黎呢度!👅

2022-09-07 62 瀏覽
呢幾日天陰陰,間中仲落雨,都係呢埋商場食好野算啦😌朋友就建議去尖沙咀天文臺道作新嘗試,試下呢間酒鍋。望到menu 超級多野食😍😍,揀左個傳統藥膳花膠雞鍋。簡直系食到流曬口水,是值回票價之選,非常滋補。之後叫左二人海鮮拼盤有好多種選擇,聖子,扇貝,海中蝦,🦐花甲等等,全部都係淡淡肉,非常彈牙。酒鍋刀削麵都唔錯,🍜麵條非常新鮮彈牙,而且有咬口。🍢手打墨魚丸 大大粒好入味。即炸手工紫菜響鈴卷酥脆之余仲有好香豆味。配合自己調配既各色醬料,滋味無窮。成個晚上,我們吃得不亦樂乎,談談天,舒舒服服咁慢慢滾滾碌碌♨️。下次再來ENCORE。😊

2022-09-07 47 瀏覽
👭姊妹兵團今日出動,閨蜜佢話屋企附近有一間好正的火鍋店🍲,決定帶我地去見識下。新派火鍋店,裝橫極具格調,選用高級火鍋配料。♨️名揚四海♨️湯底有好多材料,好多花椒、八角等等,香辣回甘,仲有好多其他蔬菜等等,滋味滿足😝。用黎涮牛肉真係大滋味😝🐮頂級手切本地肥牛 ( 牛頸脊 )🐮系我既最愛😍!色澤鮮紅及明亮度高、質地結實有咬口、油脂顏色有光澤,🐂食落去每一淡都系味蕾既享受,真系好正正子~ 🐖炸雞軟骨🐖洋蔥豬肉🐖 蝦蛋餃 🦐肥媽墨汁腸 🦑手打蝦丸🦐花膠全部都系特色小食,肉質鮮美,而且好正宗口味。🥗蔬菜拼盤🥗種類非常豐富,好多種類,打卡一流📷🤗🤗古五到呢間餐廳有好多驚喜,✨✨我地幾個細聲講大聲笑,一路食一路享受著高級美食,不亦樂乎~

♨️名揚四海♨️

🐮頂級手切本地肥牛 ( 牛頸脊 )🐮

全部都系特色小食,肉質鮮美,而且好正宗口味。

🥗蔬菜拼盤🥗
種類非常豐富,好多種類,打卡一流📷

2022-09-06 49 瀏覽
第一次試呢間,我同朋友都好鬼鐘意食火鍋,特登揀咗呢間食下~。🥺🤩食物賣相精美,嘢飲款式眾多,想有咩可以自己去拎,夠晒方便。🤤💡湯底揀咗最熱門嘅酒火入鍋,成個湯底好清甜,有木瓜湯底、蕃茄湯底、清湯底等,夠晒養顏,一飲就飲咗四碗。尤其清湯蘿蔔牛腩湯底超正,牛肉味香配蘿蔔完美結合。💎💎💎💎💡黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤,好靚,好適合打卡影相📸️,肉香嫩滑,有六舊肉,一定夠食。☘️☘️🌿💡頂級手切本地肥牛(牛頸脊),肉質鮮嫩、油脂分布平均,雪花好靚。果然係頂級牛肉,值得推薦。📣📣🔊🔊💡肥媽墨汁腸,以純天然的墨魚囊中提取的墨汁融入香腸之中,配以黑胡椒味,味道突出,營養價值高。✔️🆕🔱👍🏻食材用心,湯底入味,侍應服務態度良好,食嘢都可以食得好有儀式感,超級滿足!🥺

2022-09-06 37 瀏覽
今日放假帶左媽媽去咗食火鍋,其實幾好味,菜式豐富多樣,食咗好多嘢。🤟🏻🥳試咗一啲熱門菜😋😛⭕️牛魔⚡️肉質扎實有彈性,佈滿如大理石紋般的油花,口感軟嫩鮮美,油與肉的比例讓每口都有不同的驚喜。⭕️酒火入鍋⚡️湯底香濃,好味吾上火,清潤滋補養顏,最鍾意五格獨特木瓜鍋,整鍋湯散發木瓜香,還可以去掉海鮮的腥味。👍🏻🌞⭕️頂級手切安格斯肥牛⚡️優質肥牛,大理石紋既脂肪比例均勻,口感細緻。肉味香甜濃郁,肉質柔嫩。🥩🐄 ⭕️金沙鹹蛋脆炸鮮魚片⚡️油潤酥脆的口感,以及濃烈的魚油香,成為致勝關鍵。魚香味十足,吃下能嘗出魚的鮮味。🎣 店內都幾寬闊,坐得幾舒服,食都好多高質火鍋菜,係一次新嘗試,推薦大家嚟食🥇🥇🏅!

試咗一啲熱門菜😋😛

2022-09-05 57 瀏覽
上完堂有啲肚餓,同同學一齊去打邊爐,我哋都食得幾多嘢。🤣食物好好味,大家都好開心🥳。店入面位置都幾多,枱面乾淨,聞到好大嘅火鍋味,已經令人食慾大增。😋😍《黑毛豬》非常有光澤,濃厚嘅豬味融入湯中,柔軟嘅口感充滿肉香,好鮮甜,唔使沾醬油都特別好食。☺️🔝《二人海鮮拼盤》食材為新鮮採購的海鮮,包括聖子、扇貝、海中蝦、花甲,款款都惹味,絕對一試難忘,把落火鍋海鮮均勻吸收醬汁。🥘🥘👍🏻《黑松露蝦蟹餃》充滿蟹粉嘅味道,食落去好彈牙,份量多夠飽肚,可以同朋友一齊開心share。☑️《揚名四海(黑松露雜菌鍋、濃湯豬骨鍋、四川麻辣鍋、鹹酸菜胡椒豬肚鍋)》👍🏻👍🏻一次過滿足四個願望,好多材料,好濃郁,真係鮮味十足,鮮甜滋味瀰漫在口中每個角落。《台灣腸》採用全天然腸衣😚,脆口滋味。皮脆肉香!肉汁够多!黑椒香味突出!今次食得好飽,有啲食物味道,得閒再試吓其他食物。💋👄👅

今次食得好飽,有啲食物味道,得閒再試吓其他食物。💋👄👅
2022-09-05 44 瀏覽
唔知大家會唔會都好似我咁夏天都會去打邊爐,我係好鍾意夏天都去打邊爐,係涼快嘅冷氣下食熱野真係好快樂!😘😈😍環境大好舒服😌,火鍋味香氣撲鼻,喺門口都聞到,枱位置好大,可以擺到好多食物。👍🏻我哋食咗店員強烈推薦嘅食物^_^🔆酒人入鍋$368我最鍾意佢嘅龍蝦湯,味道香濃,龍蝦大隻,每啖都係肉,包裹湯汁,Q彈有咬口。💯🔆金沙鹹蛋脆炸鮮魚片$88好正帶有魚味,鹹味適中,不會太油膩,好吃!鬆脆而且厚薄適中,咬落不吃力,帶脆又不太乾。♨️🔆蔬菜拼盤$78食咗咁多肉梗係要食返啲菜中和下,同埋都可以吸吓油,蔬菜清甜,一啲都唔瓜,應該係新鮮蔬菜🥬火鍋嘅味道真係而家都記得,希望冬天嘅時候都可以再嚟食。🤩🤩🤩

我哋食咗店員強烈推薦嘅食物^_^
🔆酒人入鍋$368

🔆金沙鹹蛋脆炸鮮魚片$88

🔆蔬菜拼盤$78

2022-09-05 57 瀏覽
前幾日同朋友傾偈問佢有冇鍾意食邊間火鍋店,佢話叫我可以嚟食「酒鍋」,所以,我今日終於嚟咗!▶️🎉🎈特別要讚下「手打蝦丸」同埋「手打墨魚丸」,價錢合理,份量十足,美味無窮。蝦膠爽彈,鮮美彈牙,甘香可口🎊🍽。墨魚丸爽彈鮮甜,真材實料,新鮮厚實。💦💦當然仲有「蔬菜拼盤」,摒除油膩,食材新鮮豐富,偶而也要品嘗一下爽口的蔬菜火鍋。🌱✳️🥬最後嘅重頭戲就係「牛魔」,牛肉切開後肉汁會整個流出,吃起來唔會乾柴,外脆內軟,美味得很。🉑🌺🥩 食物有少少貴,但勝在質素高!間唔中食上一餐已經好正,聽講生意成日都好好,想要嚟食可以提早預訂位置。💺

2022-08-24
10 分鐘 (堂食)
2022-09-05 40 瀏覽
收工同男朋友一齊去食火鍋🍲,超級好味,有好多款美食,正到爆!❤️<FOOD>📢黑毛豬豬肉多,夠香夠滑,豬肉味濃,少腥味,美味可口,嗌咗唔止一碟,嚟到梗係要食得開心🥳📢揚名四海有四款湯,款款都好吸引,唔使爭住同朋友要同一個湯底,可以試到唔同味道,食唔食到辣都冇問題👍🏻,唔使就住大家。📢肥媽墨汁腸本身以為應該係黑暗料理,點知味道原來咁好,煮熟之後好爽脆,口感鮮甜,大人小朋友都鍾意❤️。📢炸雞軟骨唔係好辣,酥脆可口,唔係落好多油,比較少油膩嘅感覺,啱晒又想食炸雞又想keep fit嘅人🤣。簡單來講所有食物都好精緻用心,令人不斷想試新野,雖然今次唔係食咗好多食物,但係都好幸福!🥰

<FOOD>
📢黑毛豬
📢揚名四海
📢肥媽墨汁腸
📢炸雞軟骨
2022-09-03 143 瀏覽
諗住Farewell個friend食餐好估唔到食左間伏嘢🤢朋友好耐之前食過話OK唔通而家真係變咗質??原本叫咗椰子雞雙拼諗住試吓椰子湯,超級難飲擺明係用水溝稀加鹽😩麻辣湯竟然有浸’蘇’味,油到爆一啲都唔麻香老實講,呢間係我食過最難食嘅麻辣火鍋不得不提,佢哋用啲碗筷係用木製好明顯甩色,好臭,木色用到白色😨我一向好驚木製碗筷,洗得唔乾淨又多細菌估唔到今晚就係遇咗🦠🤢唯一一個值得讚嘅就係服務員態度都OK其他嘢食都不值得一提伏中之伏
諗住Farewell個friend食餐好
估唔到食左間伏嘢🤢
朋友好耐之前食過話OK
唔通而家真係變咗質??

原本叫咗椰子雞雙拼
諗住試吓椰子湯,超級難飲
擺明係用水溝稀加鹽😩
麻辣湯竟然有浸’蘇’味,油到爆一啲都唔麻香
老實講,呢間係我食過最難食嘅麻辣火鍋

不得不提,佢哋用啲碗筷係用木製
好明顯甩色,好臭,木色用到白色😨
我一向好驚木製碗筷,洗得唔乾淨又多細菌
估唔到今晚就係遇咗🦠🤢

唯一一個值得讚嘅就係服務員態度都OK
其他嘢食都不值得一提
伏中之伏
上網見到有間評價好好嘅火鍋店,今次就慕名而來,果然味道佳環境好。🆗嘢食方面我哋食咗~🔵台灣腸~唔會好鹹,係經典台灣小食,未食火鍋之前可以試吓,非常有滋味,同埋非常香!🔵頂級手切本地肥牛(牛頸脊)~平時冇乜點食黑毛豬,同埋出面買好貴,喺呢度食就價錢合理。豬肉鮮嫩,入口多汁,肉飽滿有光澤。🔵什菌拼盤~好新鮮,食落去好fresh嘅感覺,啱晒食完肉之後解下膩,全部都好掛汁,食落去全部都係湯汁。🔵酒火入鍋~個名好正😂,非常有創意!味道都唔錯,裏面有五格獨特木瓜鍋,配蕃茄波士頓龍蝦鍋,清甜蘿蔔牛腩,四川麻辣鍋,潮州沙嗲鍋。啱晒同好多人一齊嚟食,可以試到唔同風味嘅湯底,款款都花心機,值得稱讚👍🏻🔵即炸手工紫菜響鈴卷~響鈴爽脆,口感鮮甜,火鍋必備配料,又簡單又好味,絕對要試。🔵台灣空運鴨血~本身以為會好大味道,點知好細滑,好嫩,非常吸引,一食就愛上。🤩今餐食得好飽,食咗好多以前冇食嘅嘢,令人回味無窮∞,會再回訪。📣🔔

嘢食方面我哋食咗~

2022-09-01 50 瀏覽
今日媽媽過生日🎂,上網book咗位食下呢間,媽咪話食得好開心😃,叫我下次再帶佢嚟食。🅰️‼️我哋嗌左揚名四海,一共有四款湯底,有黑松露雜菌鍋,濃湯豬骨鍋,四川麻辣鍋同埋鹹酸菜胡椒豬肚鍋。湯底落足料,食材豐富,鹹度適中,非常清甜,值得一試。🈵😁我哋仲食咗金沙鹹蛋脆炸鮮魚皮,表面有黃黑漸變色,鮮香爽脆令人齒頰留香,鮮味澎湃。😋⭕️配料方面仲有黑松露蝦蟹餃🥟、炸雞軟骨🍗。黑松露蝦蟹餃好大粒,肉都超多,咬落去彈牙爽口,有好濃嘅黑松露味。炸雞軟骨好脆,好適合做開胃小菜,食得多都唔怕上火,因為師傅唔係落好多油。💟🔥 呢度嘅食物成功征服咗媽咪嘅心,我哋都食得好開心🥳,祝生意興隆!🥰😙

5 分鐘 (堂食)
2022-08-31 45 瀏覽
心血來潮想食火鍋,朋友話之前食過呢間,叫我可以黎試吓,一試都覺得味道唔錯。😎行入去嘅時候已經見到好多人坐喺度食,位置超大,環境舒適,私人空間較多,可以同朋友一齊傾偈、食嘢。🥰😙1)黑毛豬🐖 豬肉新鮮,肉質肥美,很嫩滑,食嘅時候入口即化,滿滿的幸福感湧上心頭,令人難以忘懷。😚😍😚2)手打墨魚丸,一共有八粒,都夠食,淡淡都係肉,食到好大粒墨魚🦑,係打邊爐一定要嗌嘅配料,見好多食客都有嗌到。🤩3)揚名四海,有四個鍋,唔同湯底,各有特色,味道頗佳,包括黑松露雜菌鍋,濃湯豬骨鍋,四川麻辣鍋,鹹酸菜胡椒豬肚鍋。一次過試晒唔同味道,抵到爆。我就最鍾意四川麻辣鍋,又辣又香,乜嘢食材擺落去煮都非常好食。😝4)避風塘軟殼蟹風味脆炸鮮魚皮魚皮卜卜脆✔️,聞起嚟好香,酥脆可口,脆薄得嚟有口感。😌總結:食物素質有保證,湯底、配料都做得好出色,一定會再食多次!♨️💯

4)避風塘軟殼蟹風味脆炸鮮魚皮
魚皮卜卜脆✔️,聞起嚟好香,酥脆可口,脆薄得嚟有口感。😌