2022-08-31 41 瀏覽
好耐冇打邊爐🍲,今日同朋友去咗酒鍋食嘢,睇吓同自己喺屋企打邊爐有咩分別。嚟到見到環境好優美,燈光柔和,氣氛營造得好好👍🏻,客人已經坐滿晒位。我哋食咗:🟨台灣空運鴨血我係鴨血頭號粉絲,呢度嘅鴨血好新鮮,一啲腥味都冇,入口順滑,同湯底融入得好好👍🏻,一啖接一啖。🟨炸魚皮入口爽脆,微咸嘅口感單吃定係沾湯都好好味😋,老少皆宜,食到唔停口,好正!💯💯🟨藥膳花膠雞又有營養又好味,簡直係味覺盛宴,好有驚喜,湯底好鮮,有層次感,雞肉份量多,幾個人都夠食。💞🤟🏻🟨即炸手工紫菜響鈴卷滾熟咗之後好香,軟身好食,咬落去流晒啲湯汁出嚟,好滿足!!😆😆🟨手打蝦丸蝦丸Q彈,非常爽口,粒粒都好大,絕對夠食!而且味道濃,非常推薦!💯💯🆕整體來講好多都係平時會食到嘅火鍋料,但係呢度嘅食材非常新鮮,店員服務態度都好好,好值得過嚟食!🎊🎉✨

我哋食咗:
🟨台灣空運鴨血
🟨炸魚皮
🟨藥膳花膠雞
🟨即炸手工紫菜響鈴卷

🟨手打蝦丸

10 分鐘 (堂食)
2022-08-04 292 瀏覽
We booked the table via OpenRice. The table is not big enough. The food is yummy and fresh.it’s good to share with 3-4ppl
🥘 尖東高質午市自選鍋物套餐無意中發現廣告,尖東酒鍋推出的手工台式涮涮鍋午市套餐,$58起可選一款麵底加三款配料,包飲品一杯。價格豐儉由人,當然想吃豪一點選擇肉類需額外付費,總括來說性價比極高。🍋 套餐飲品可選:洛神花/竹蔗茅根/檸檬薏米,這次選了檸檬薏米,微酸感清新易入口,可有效解辣。🌶 至於食物方面,自選台式麻香老豆鍋配刀削麵、台灣頂級貢丸、台式臭豆腐和台灣空運鴨血。當點餐後,店員會準備GAS爐,鍋底不消一會就準備好,加熱後便可享用。麻辣湯底辣度剛好, 有大量花椒和香料加持,香味撲鼻。建議吃前先呷一口鮮香麻辣的熱湯,會令胃口頓時全開。刀削麵入口煙煙煙韌韌,其微微浪花狀的麵身掛湯力極高。鍋底配以豬皮、豆卜、雲耳和芽菜,吸收了辣湯精華,非常好吃。自選配料貢丸爽口美味,台式臭豆腐要少有在香港能品嚐到的小吃,臭豆腐吸收了辣湯後,味道極鮮,只是略嚴豆腐不夠臭(本人愛重口味),而且只有一塊豆腐,實在有點不夠喉。台灣空運鴨血結實爽滑,不易鬆散,味道對辦可口。🔸小總結:餐廳設加一服務費,埋單價 $63能吃到高質火鍋實在相當划算,而且湯底及配料的選擇頗多,值得回訪。👅 味道:4.9/5💰CP值:4.
🥘 尖東高質午市自選鍋物套餐

👀回頭率:4.8/5
🍽 餐廳:酒鍋

🌐地址: 尖沙咀天文台道8號2樓1號舖
🐮#cowing吃在尖沙咀

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #相機食先 #吃貨 #食好西 #尖沙咀美食 #酒鍋#forkyeahfoodies
2022-07-15
2022-07-10 641 瀏覽
尼間火煱店行高格調,但唔抵食,無下次☹☹美人煱養膳花膠雞 $198盛火煱湯底都幾大,材料好呢,濃郁藥材味,雞件尚算新鮮,花膠略少黑松露蝦蟹餃 $88餡料嘅蝦肉夠彈牙,餃子皮相信混入黑松露汁,但無黑松露味魚皮餃 $48普通,無特別即炸手工嚮鈴 $48又係普通,無特別蔬菜併盆 $58細細兜每樣少少咁囉戲肉嚟喇,等左好耐嘅…………二人海鮮併盆 $368個 《盆》海鮮一到 ,我地嘩左一聲 份量實在太少,仲以為休魚期🙈🙈整體唔抵食,唔會再嚟
尼間火煱店行高格調,但唔抵食,無下次☹☹

美人煱養膳花膠雞 $198

黑松露蝦蟹餃 $88
餡料嘅蝦肉夠彈牙,餃子皮相信混入黑松露汁,但無黑松露味

魚皮餃 $48
普通,無特別

即炸手工嚮鈴 $48
又係普通,無特別

蔬菜併盆 $58
細細兜每樣少少咁囉

戲肉嚟喇,等左好耐嘅…………

二人海鮮併盆 $368

整體唔抵食,唔會再嚟

2022-05-02 1025 瀏覽
想試呢間好耐喇🥹本身第五波疫情前都Book咗,點知就話冇得夜晚堂食🙄等咗我幾個月,開返堂食就即book位喇🥳叫咗個花膠雞湯,勁足料,未落料都飲碗湯,正👍🏻👍🏻有成兜雞,花膠好爽!👍🏻吸晒湯味,好食👍🏻 我哋叫咗勁多嘢食🤩有牛小排、紫菜響鈴、脆魚脘、牛舌、珊瑚蚌、生蠔、炸魚皮、黑松露蝦蟹餃😍😍痴線,最後仲叫咗2碟熟嘢,椒鹽鮮魷,椒鹽珊腐🤩🤩🤩一檯都係嘢食真係好開心🤣🤣🤣我覺得所有嘢食都好好,特別係牛小排😍好爽!一變色就食得!質素的確係唔錯👍🏻另外海鮮類都好新鮮,蠔同埋珊瑚蚌都好好食👍🏻炸魚皮亦係必點👍🏻👍🏻反而熟食都好有驚喜🤣🤣個豆腐very good👍🏻👍🏻又香,外層係脆卜卜🤤🤤個鹽味又啱啱好,送酒係一流🤣🤣最後我哋3條友清晒😂😂好開心😂-黃金美人花膠雞湯 $268-頂級安格斯牛小排(大)$268-珊瑚蚌 $128-脆肉鯇 $58-日本廣島蠔 $68-黑松露蝦蟹餃/8粒 $108-脆炸鮮魚皮 $58-即炸手工紫菜響鈴卷 $68-椒鹽鮮魷 $68-金鐏豆腐 $38

-黃金美人花膠雞湯 $268

-即炸手工紫菜響鈴卷 $68

-椒鹽鮮魷 $68

-金鐏豆腐 $38

2022-03-15 2521 瀏覽
本來平時真係好少晏晝去打邊爐不過疫情下既香港幾乎都無咩事唔会發生今日高太話好似好耐無打過邊爐甘我立刻照辦酒窩裝修其實都幾別緻疫情下同高太差唔多可以包場而且仲有我同高太最喜愛既露台,方便我地呼吸什菌湯底好足料下啲菇好香牛肉掛住擺係度,賣相幾精緻豚肉都幾香豬味幾好食廣島蠔成碟蠔都係結晒冰,無溶過雪韮菜餃皮夠薄,又唔易爛,涵料又夠飽滿紫菜響玲其實食洛去唔係好覺食到塊紫菜連埋啲植物,我同高太岩岩好清哂枱無浪費食物抗疫優惠有七五折
本來平時真係好少晏晝去打邊爐
不過疫情下既香港幾乎都無咩事唔会發生
今日高太話好似好耐無打過邊爐
甘我立刻照辦

酒窩裝修其實都幾別緻
疫情下同高太差唔多可以包場
而且仲有我同高太最喜愛既露台,方便我地呼吸

什菌湯底
好足料下
啲菇好香

牛肉掛住擺係度,賣相幾精緻

豚肉都幾香豬味
幾好食

廣島蠔
成碟蠔都係結晒冰,無溶過雪

韮菜餃
皮夠薄,又唔易爛,涵料又夠飽滿

紫菜響玲
其實食洛去唔係好覺食到塊紫菜

連埋啲植物,我同高太岩岩好清哂枱
無浪費食物

抗疫優惠有七五折
2022-02-24 644 瀏覽
酒鍋嘅火鍋一直都bookmark左好耐見佢地推出左外賣火鍋全單75折早兩日得6度即刻落單試試佢!______________________________「酒鍋精選特盛海鮮4人套餐」𝟭- 麻辣湯底•沙嗲湯底•濃湯豬骨•黑松露什菌鍋(套餐哂4拼湯底 各1份)𝟮- 大蜆 8隻 • 基圍蝦 4隻𝟯- 洋蔥豬肉蝦蛋餃 •黑松露蝦蟹餃•鮮蝦雲吞𝟰- 手打芝士蝦丸•黑椒牛筋丸•蜂巢豆腐𝟱- 日本黑毛豬腩肉𝟲- 萵筍•什菌拼盤•蔬菜拼盤•即炸嚮鈴卷•稲庭烏冬______________________________最特別係呢個餐會包哂四個唔同湯底一次過可以試哂佢哋嘅特色湯底 真心正豬骨濃湯仲跟埋一大舊豬骨 比你一齊滾個湯底想講四個湯底都真係好正 湯底係打邊爐嘅重點手工丸同特色餃類都好高質 款款都好好食特別係個手打芝士蝦丸 好彈牙好重蝦嘅鮮香中間仲會食到有新鮮蝦肉 同流心半融芝士🥲海鮮方面都好新鮮 大蝦同蜆肉隻隻都好鮮甜每款配料都絕對唔係普通料 好少火鍋餐會包埋🤘🏿呢個四人餐原價 $1960 75折後係$1472雖然佢話係四人餐 但係我哋五個人食都好夠(不過我哋係有額外另外買牛肉同其他丸加料🤣)用

酒鍋嘅火鍋一直都bookmark左好耐
見佢地推出左外賣火鍋全單75折
早兩日得6度即刻落單試試佢!

「酒鍋精選特盛海鮮4人套餐」

𝟭- 麻辣湯底•沙嗲湯底•濃湯豬骨•黑松露什菌鍋
(套餐哂4拼湯底 各1份)
𝟮- 大蜆 8隻 • 基圍蝦 4隻

海鮮方面都好新鮮 大蝦同蜆肉隻隻都好鮮甜
每款配料都絕對唔係普通料 好少火鍋餐會包埋🤘🏿

呢個四人餐原價 $1960 75折後係$1472
雖然佢話係四人餐 但係我哋五個人食都好夠
(不過我哋係有額外另外買牛肉同其他丸加料🤣)

用料真心高質 特別係個四個湯底好有驚喜

屋企人話淨係個湯底都已經值得一試🤪
唯一係佢地比漏左個什菌拼盤我🥲
2022-02-16 428 瀏覽
禁晚市堂食前嘅火鍋~首先飲品叫左手工嘢先洛神花茶竹蔗茅根自家製,唔會太甜湯底:抗疫先鋒,見到呢個名即刻要叫,呢幾款湯底可以補氣、補腎,益精健脾;散寒、滋補、養顏;提升抵抗力分別係:胡椒豬肚花膠黃金雞湯杏汁白肺木瓜雪耳湯蕃茄洋蔥紅蘿街豬𦟌湯四川麻辣湯每次都叫嘅頂級安格斯牛小排(小)入口即融三色鮮制生麵分別係好濃嘅菠菜/甘筍/墨汁,夠彈牙蜂巢豆腐好吸湯黑松露蝦蟹餃(4粒)夠矜貴洋蔥豬肉蝦蛋餃(4粒)蛋味香濃手打墨魚丸(4粒)手打蝦丸(4粒)手打,彈牙多汁蔬菜拼盤好新鮮,樣樣有d,唔會悶什菌拼盤吸湯神器秘制脆炸鮮魚皮好特別嘅新加坡胡椒蝦味,辣辣地好惹味!即炸手工雙層芝士漢堡味響鈴將雙層芝士漢堡融入響鈴,好創新,醬汁可以解膩日本頂級黑毛豬豚腩肉油脂分布平均
禁晚市堂食前嘅火鍋

胡椒豬肚花膠黃金雞湯
杏汁白肺木瓜雪耳湯
蕃茄洋蔥紅蘿街豬𦟌湯
四川麻辣湯

每次都叫嘅頂級安格斯牛小排(小)

入口即融

三色鮮制生麵

分別係好濃嘅菠菜/甘筍/墨汁,夠彈牙

蜂巢豆腐

好吸湯

黑松露蝦蟹餃(4粒)
夠矜貴
洋蔥豬肉蝦蛋餃(4粒)
蛋味香濃

手打墨魚丸(4粒)
手打蝦丸(4粒)
手打,彈牙多汁

蔬菜拼盤
好新鮮,樣樣有d,唔會悶
什菌拼盤
吸湯神器

秘制脆炸鮮魚皮

好特別嘅新加坡胡椒蝦味,辣辣地好惹味!

即炸手工雙層芝士漢堡味響鈴

將雙層芝士漢堡融入響鈴,好創新,醬汁可以解膩

日本頂級黑毛豬豚腩肉

油脂分布平均
2022-02-16 301 瀏覽
疫情情況嚴峻關係,加上屋企有小朋友,所以今年決定 Stay at home 🏡 與最愛慶祝佳節。 💕🏮最鍾意打邊爐的我們,酒鍋絕對是其中一間最喜歡的火鍋店之一。我最喜歡他們的湯底,真的特別美味😋於是,我們早幾天預訂他們的精選特盛牛肉套餐 ,外賣還有全單75折! 我最鍾意他們的湯底,今次更有四款:麻辣、沙嗲、濃湯豬骨、黑松露菌,每一款都配有相應配料,個人最喜歡他們的黑松露菌鍋,陣陣黑松露香味撲鼻,味道濃郁creamy,令食材更加新鮮美味!食材方面有頂級安格斯肥牛、自家製洋蔥豬肉蝦蛋餃、自家製黑松露蝦蟹餃、自家製手打芝士蝦丸、鮮蝦雲吞、渦荀、即炸手工紫菜響鈴卷、蜂巢豆腐、黑椒牛筋丸、蔬菜拼盤、雜菌拼盤和稻庭烏冬,十分豐富👍🏼其中自家製餃類和丸類也是酒鍋的特色之處,食材新鮮美味,皮薄餡靚。 牛肉都不錯,花紋分布適中,入口即溶化,配上八宮格醬料和火鍋豉油,十分美味可口。

2022-02-14
外賣自取
慶祝紀念
情人節
2022-01-12 386 瀏覽
凍冰冰梗係打邊爐啦90分鐘火鍋放題想食幾多叫幾多最緊要嘢食質素都好喺OpenRice買coupon先去食最抵如果揀鴛鴦鍋要加$58一坐低會嚟咗小食拼盤先個咕嚕肉好味😋炸雞皮都好脆 仲可以添加之後會有個靚靚雀籠包括牛肉豬肉雞肉同鴨血食完可以再叫不過下晝人手唔係好夠要等先叫到人落單啲嘢都嚟得有啲慢要有耐性先得不過啲員工好有禮貌
凍冰冰梗係打邊爐啦

要有耐性先得
不過啲員工好有禮貌

2021-12-21
午餐
My friend and I went to a restaurant called "The Drunken Pot"(酒鍋) located in Shop 1, 2/F, 8 Observatory Road, Tsim Sha Tsui(尖沙咀天文台道8號2樓1號舖).Modern stylish graffiti is on the walls.There is a balcony for customers to chill and have cigarettes!!"Handmade crab meat shrimp dumplings"手工蟹粉蝦餃HKD$98Springy,bouncy shrimp is wrapped inside witg gold leaves on the wrapping!!..delish!!recommended!!"Homaemade lava crab meat ball"自製流心蟹粉丸 HKD$98..With runny crab borwn meat at the center"Premium Angus beef"頂級安格

(尖沙咀天文台道8號2樓1號舖).

手工蟹粉蝦餃
HKD$98

delish!!recommended!!

自製流心蟹粉丸
HKD$98

"Premium Angus beef"
頂級安格斯牛小排
HKD$268

The Angus beef is very tender,soft,evenly distributed marbled fat and very nice beefy flavour!!

Highly recommended!!

"Golden beauty soup base"
黃金美人
HKD$268

Colleagenic fish maw with sweet fresh chicken, wolfberry amd Chinese red date!!

Good for women and good for your skin!!.

"Handcrafted deep fried beancurd with double cheese burger flavour"
即炸手工雙層芝士漢煲味嚮鈴卷
HKD$78

Melted oozy double cheese with chopped beef on top of the made to order crispy deep fried beancurd!!Sooooooo yummmmmm

highly recommended!

"Japanese premium black pork belly"
日本頂級黑毛豬豚腩肉
HKD$188

Very tender,soft ,moist and succulent!

"Singaporean pepper shrimp deep fried fish skin"
秘製脆炸鮮魚皮新加坡胡椒蝦味
HKD$88

intense peppery taste with shrimp sprinkle on top!

10 分鐘 (堂食)
  • "Handmadecrabmeatshrimpdumplings"手工蟹粉蝦餃
  • "Handcrafteddeepfriedbeancurdwithdoublecheeseburgerflavour"即炸手工雙層芝士漢煲味嚮鈴卷
  • "PremiumAngusbeef"頂級安格斯牛小排
2021-12-29 253 瀏覽
環境舒適又寛闊,我們今次聖誕節來更有聖誕頭飾送,幾好氣氛。叫了酒火入鍋湯底,四款湯底,包括:龍蝦、麻辣、沙嗲及清湯腩,中間仲有啲有酒味嘅蝦,好正!其他食材都好新鮮、好好味,服務都好,大滿足!
環境舒適又寛闊,我們今次聖誕節來更有聖誕頭飾送,幾好氣氛。

其他食材都好新鮮、好好味,服務都好,大滿足!
2021-12-25
2021-12-29 891 瀏覽
很久沒有來酒鍋打邊爐了,他們今年推出了大閘蟹邊爐套餐,套餐有很多食物,包我們吃得飽!酒鍋大閘蟹套餐,套餐包括有大閘蟹、鹽燒花螺和海蝦、黑毛和牛、黃金蟹粉魚皮、蟹粉蝦餃、流心蟹粉丸、黃金蟹粉響鈴、蔬菜拼盤、雜菇拼盤、蜂巢豆腐、刀削麵同埋薑茶,而且還有一個很美味的湯底!大閘蟹,每人有一隻大概5.5両的大閘蟹,蟹膏都很多很美味!黃金蟹黃雞煲花膠湯底,這個湯用上成隻雞、冬瓜、花膠熬製而成,成隻雞好似係度跳舞咁,非常適合影相打卡!湯底味道超甜,就好像飲緊酒樓的雞煲翅味道,打邊爐之前一定要飲返碗!黃金蟹粉魚皮,有一碗,魚皮上面有咸蛋黃醬、蟹粉蟹肉和蟹籽,魚皮脆卜卜之餘,味道亦好惹味!黃金蟹粉響鈴,響鈴上面有蔥粒蟹肉和蟹籽,稍稍浸湯味道更突出!手工蟹粉蝦餃,蝦餃入面的蝦肉彈牙,用上蟹粉一同製作餃子皮,所以餃皮是燈色的!自家製流心蟹粉丸,蟹粉丸橙色一粒粒,口感彈牙又鮮甜!蔬菜拼盤,這個蔬菜拼盤有西蘭花、椰菜花、油麥菜、唐生菜、秋葵、粟米筍等,湯底跟蔬菜一齊食特別正!雜菇拼盤,雜菇拼盤有冬菇、金菇、鴻喜菇等,菇類吸收左湯既味道,十分鮮甜!黑毛和牛,牛肉味濃,肉質鬆軟,十分美味!
大閘蟹,每人有一隻大概5.5両的大閘蟹,蟹膏都很多很美味!
黃金蟹黃雞煲花膠湯底,這個湯用上成隻雞、冬瓜、花膠熬製而成,成隻雞好似係度跳舞咁,非常適合影相打卡!湯底味道超甜,就好像飲緊酒樓雞煲翅味道,打邊爐之前一定要飲返碗!
自家製流心蟹粉丸,蟹粉丸橙色一粒粒,口感彈牙又鮮甜!
黑毛和牛,牛肉味濃,肉質鬆軟,十分美味!
2021-12-13
2021-12-25 173 瀏覽
同三五知已食飯,已訂枱,但去到,話個爐壞左,真有點大殺風景。慨然知道壞左,入座前,或者確認訂枱時應要講明lor.好啦坐低左發現,問個服務員,先話你知。服務真心差。好了,問下個侍應,會否還有其他枱,可以更換,侍應問下後回復,無的了,全部都是訂枱,唔可以換。唉!!算了三五知已見面,但求開心一聚,就由得佢了。結果,成晚,服務都一般,唔叫唔加湯,加單,搵人叫左好多次。食物質數ok👌🏻但沒有服務可言❌❌

慨然知道壞左,入座前,或者確認訂枱時應要講明lor.

好啦坐低左發現,問個服務員,先話你知。服務真心差。

食物質數ok👌🏻
但沒有服務可言❌❌

2021-12-23
2021-12-24 196 瀏覽
冬天最好就係去打邊爐!今次我就同朋友去到好耐都未食過嘅酒窩。一打開餐單最吸引我嘅就係季節限定嘅酒窩大閘蟹套餐!套餐價每位$568,足足有13款食物非常抵食。餐廳先上前菜鹽燒花螺,海蝦痛主角大閘蟹!!!大閘蟹每隻都有5.5兩重,非常大隻!打開大閘蟹裏便金黃嘅蟹膏幾乎滿寫出嚟!蟹膏將口而且非常鮮甜,而且冇任何泥腥味。火鍋湯底係黃金蟹雞煲花膠湯!喺打邊爐前我哋特登飲咗一碗,味道非常鮮味濃郁,好似食緊蟹黃羹一樣。接着火鍋配料慢慢送上,包括有黃金蟹粉魚皮,手工蟹粉蝦餃,自製留心蟹粉丸,黃金蟹粉響鈴,黑毛豬,蔬菜拼盤,雜菇拼盤等等等,非常豐富。蟹粉魚皮和響鈴全部都係餐廳新鮮炸的,入口非常香脆而且帶着蟹粉嘅鮮甜味!鍾意食海鮮嘅人一定非常喜歡。黑毛豬:黑毛豬嘅油花好似大理石石紋一樣,豬肉非常新鮮味道清而不燥,而且帶有漿果芳香,值得一試。餐廳嘅手工蟹粉蝦餃同自製留心蟹粉丸都非常出色,蝦餃皮薄餡靚!每個蝦餃都有原隻鮮蝦非常足料。蟹粉丸彈牙食得係餐廳手打,誠意十足。希望下年嘅大閘蟹季都有呢個Menu就好啦!

希望下年嘅大閘蟹季都有呢個Menu就好啦!