2023-04-11
女友小熊開始埋怨,係,無錯,因為我又又又帶佢去星際城巿睇相機鏡頭!小熊話支支鏡頭都係咁款,支支都黑色唔知有咩好睇,我話支支唇膏都係紅色,隻隻 winner the pooh 都係咁款,同樣唔知有咩好睇.我D鏡頭加埋都唔夠屋企D維尼熊多囉!唉.... 於是快快睇完即刻同佢去食好西,行遠D落深水埗,上次經過石硤尾街見到有間上海店,店名叫醉上海,好似唔錯,於是入去幫襯,希望質素好過深水埗另一間上海菜餐廳福榮街萬家村.係相學裡面,有一門學科叫"聲相",有D人把聲好有說服力,有D人把聲好溫柔,亦有人聽佢把聲好似唱歌! 聽得好舒服,我好怕D人把聲懶音多同響,今次不幸遇上!一入門,有件大叔麻煩客,同佢D伙記坐一圍枱嚟幫襯,已經坐最入位置,但把X聲響到成間餐廳都聽到! 煩到核爆!難為醉上海老板娘,一見到有好位就即刻幫我地轉枱,遠離哩件麻煩大叔客!小籠包,清炒蝦仁,碎雞要一份,生煎包同鍋貼要求底部煎燶D,排骨擔擔麵走辣.頭盤冷盤醉雞份量比其他上海店多,肉嫩雞皮滑又重酒香,推薦.睇錯咗以為係清炒河蝦仁,所以奇怪上枱嘅蝦特別大隻,論蝦隻,新鮮,彈牙,鮮甜.排骨擔擔麵味濃麵條彈牙,可惜排骨鹹咗D,味道過重.小
我D鏡頭加埋都唔夠屋企D維尼熊多囉!
頭盤冷盤醉雞份量比其他上海店多,肉嫩雞皮滑又重酒香,推薦.
排骨擔擔麵味濃麵條彈牙,可惜排骨鹹咗D,味道過重.
小籠包沒穿窿,而生煎包同鍋貼底部又煎得香脆,三款菜同樣足料,滿意.
基本上餐廳質素滿意,好過不少上海菜餐廳,價錢又大眾化,只係條大叔影響哂胃口.
難為餐廳老板娘,更難為嘅係麻煩大叔D伙記,個個食到苦哂臉邊食邊到件西老闆訓話! 我都遇過哩D老闆,未做夠 Probation 就遞信走!