👍🏻 枝豆凍湯枝豆凍湯作為第一道菜式 口感綿密👏🏻豆味超級濃 非常清爽開胃👍🏻 胡麻豆腐呢一道真係不得了咁好味 由師傅堅持每日手磨一個半小時製成既胡麻豆腐🤩味道超級濃厚 再加上用鮑魚肝製成既醬 十分值得推介比大家👍🏻 季節刺身拼盤季節刺身拼盤包括了多種新鮮刺身🐟有大拖羅、深海池魚等等 每一種都精心處理 帶出最好的口感和味道都手👯‍♀️👍🏻 豚角煮用上九州宮崎縣的豚肉 煮得非常軟綿入味 十分親切 好有家的感覺🏠注意事項⚠️- 餐廳有提供清酒配餐服務 可以帶出菜式既味道 進一步提升用餐體驗 有興趣可以跟店長了解😍
👍🏻 枝豆凍湯

👍🏻 胡麻豆腐

👍🏻 季節刺身拼盤

👍🏻 豚角煮

注意事項⚠️
位於中環嘅𝗞𝗔𝗠𝗢𝗦𝗨醸,主打精緻嘅日本割烹料理,由第一代日本人廚師西村弘美嘅兒子西村祐弘親自主理。每個月嘅Menu都會轉換(至今已創作超過300款料理😳!),並配有專門嘅配酒套餐,帶你享受味覺嘅極致體驗。餐廳傳統嘅日式料理環境配上點點嘅日式優雅,每道菜品都好似藝術品咁精心製作和擺盤。𝗕𝗨𝗕𝗨推介🔥👍 枝豆凍湯選用來自日本山形縣嘅大大粒枝豆,融合北海道嘅香滑牛奶製作而成。再以紫蘇花巧妙地調味同裝飾,帶來清爽嘅口感,啱哂在炎熱嘅夏日享用。👍 胡麻豆腐配鮑魚肝醬胡麻豆腐由精選芝麻研磨成漿狀後製作而成,口感滑順微妙。搭配北海道嘅鮑魚肝醬,同胡麻豆腐相互交織,形成豐富嘅層次感。獨特嘅味道配搭令人遐想無窮,回味悠長。👍 毛蟹肉冬瓜湯精選來自日本愛知縣嘅冬瓜,配以北海道新鮮嘅毛蟹肉,湯汁清甜爽口,是夏季炎熱天氣中理想嘅解暑之選。👍 豚角煮 溫泉卵 白飯採用了來自宮崎縣嘅精選豚肉,其特色嘅三層交替瘦肉和脂肪賦予了肉質無與倫比嘅口感。搭配上香氣四溢、甜度適中嘅北海道夢美人米,並且加入溫泉蛋,味道層次豐富,令人忍唔住添飯。📍Kamosu醸中環閣麟街46-48號FOCO 15樓

𝗕𝗨𝗕𝗨推介🔥
👍 枝豆凍湯

👍 胡麻豆腐配鮑魚肝醬

👍 毛蟹肉冬瓜湯

👍 豚角煮 溫泉卵 白飯

📍Kamosu醸
中環閣麟街46-48號FOCO 15樓
我跟朋友平時都好鐘意食日本料理,最近懷念見成,亦想起西村,美味佳餚真係令人回味無窮。趁週末獎勵一下自己,預早訂位中環新開的 醸 Kamosu。醸 乃係日本舊字,割烹 Omakase 難得一見,由年輕主廚西村師傅主理,背後還有感人的故事,傳承⻄村爸爸的料理秘笈,創作出超過三百道美食。爸爸是 ⻄村弘美,推廣和食文化的第一代日本人廚師,同期有大家所熟悉的見成大師父, 也是香港首代發展和食的日本和食大師父。很喜歡 Menu 背後的一句說話,「不用追求世界第一、只求用心成為客人心中唯一」,喜歡料理,喜歡鑽研食材。果然十分有驚喜,爸爸 traditional ,囝囝 creative !直至發現了爸爸數本手寫的料理秘笈,暗燃一股衝動,回到香港繼續傳承爸爸沒完成的料理秘笈, 用上爸爸對料理的傳統廚技,加上自己對料理的理念及創意,繼續篇寫「⻄村家族」的料理文化。Menu 一年四季都不同,春夏秋冬!很有意思!季節嘅 每一季,每一個月都會轉,為食客帶來新鮮感,29歲 的西村師傅,加油!餐廳牆身掃上灰金色,日式長吧枱,環境簡約,感覺舒適,清新有活力,還可以欣賞到 西村師傅 精湛功藝和烹調技巧,慢慢品嚐高質又

餐廳牆身掃上灰金色,日式長吧枱,環境簡約,感覺舒適,清新有活力,還可以欣賞到 西村師傅 精湛功藝和烹調技巧,慢慢品嚐高質又有創意的 割烹 廚師發辦。
午市 LUNCH OMAKASE
價錢分別為 HK$1280/位
很適合中環上班族,社長和西村師傅會為每道菜用心介紹,食材和 sake pairing。服務細心,殷勤有禮,值得一讚!唎酒師為每款菜式配對不同清酒,全天候的享受。加$380 便享 sake pairing,社長的專業解說令我感受到清酒與西村先生的料理,簡直是完美結合。

食物方面,今次 割烹Omakase 由先付 到 甜品,足足有九款美食。

枝豆凍湯
顏色賣相非常清新,以山形縣 枝豆打成 creamy 湯汁,空氣感滿滿,枝豆凍湯口感軟滑綿密,味道香甜,細膩泡沫口感。山形縣枝豆八九月當造,非常大粒,紫蘇花 充滿 Summer Seasons 感覺,比較涼快!
胡麻豆腐鮑魚肝味噌醬
銀杏夏天是綠色的,豆腐非常特別,師傅每天親自人手磨芝麻打成漿,造成豆腐外形,外層微脆,口感軟糯,啖啖充滿芝麻香味,鮑魚肝味噌醬濃郁鮮味,口感層次非常豐富。
Wine pairing
配上保持45度 微暖 的寒北斗,純米超辛口,味道細緻出衆,優雅帶點果香,酒香味爽!
九州鹿兒島 西冷和牛、魚子醬
和牛涮鍋 Shabu Shabu 用上九州鹿兒島 西冷和牛,油脂分布平均,輕輕火炙 5成熟,半生熟的和牛肉質嫩滑,每啖都充滿油香,口感柔軟細嫩。配上自家制芝麻醬、細粒蕃茄仔、芽蔥、魚子醬,肉汁豐富。
刺身
季節刺身4款,師傅希望客人可以品嘗到時令鮮貨,不時不食。有和歌山大拖羅、北海道牡丹蝦、深海池魚、赤身、北海道帆立貝。
款款新鮮天然,時令滋味,由淡到濃每一啖慢慢享受,我自己最喜歡大拖羅,非常肥美。

Sake 配上冰凍大七 純米生酛 爽快冷酒,清爽口感,配搭肥美刺身非常合適。

煮物
日本愛知縣東瓜、毛蟹肉
毛蟹肉配上絕不簡單的冬瓜,愛知縣冬瓜味道特別清甜,加上新鮮北海道毛蟹肉,鮮甜美味,口感順滑。
Sake 配上全日本排名第二 信州 龜齡,清酒喻意如龜一般長壽,入口順喉,口感美妙。
野菜煮
夏日野菜、白味噌煮,加入色彩繽紛的日本青椒、秋葵、紅椒、洋蔥、青瓜,酸甜開胃,味道清新香甜。
白身魚 鱧魚
炸鱧魚來自和歌山產,魚肉味道鮮美,蘸上歐洲法式鹹菜、原味 淡雪鹽、和風他他醬汁,一次過試了三種不同的配搭,香口鬆脆不油膩。
2022 REGULUS
一條龍配上近排人氣清酒,REGULUS 酸度分明,味道清爽,平衡油膩,配搭炸物最好不過。

食事
九州豚角煮溫泉蛋飯
音樂不斷在轉換心情,輕鬆感覺像家一樣。
唔經唔覺,九州豚肉角切煮配溫泉蛋香噴噴呈現眼前,選用九州宮崎縣豚肉,飽滿有光澤,三層瘦肉和脂肪相間交替,煮得軟淋入味,再沾上溫泉蛋汁,蛋味香濃,米飯柔軟香甜。
配上自家製漬物,蘿蔔、昆布、牛蒡、青瓜🥒 跟白米飯一齊食,味道非常豐富。
最後飲返杯 藏之師魂 冰凍特飲,清涼解渴。
甜品
六色夏季冰
豐富盛宴到了尾聲,師傳席前人手即磨製作刨冰,儀式感令人不停打卡,充滿日本原味道的日本京都水,原粒 cubic 冰~貫目冰!密度很高!
京都直送貫目冰,晶瑩剔透,西村先生刨出雪白軟綿綿刨冰,再配上由日本水麥芽糖漿製成既六種醬汁,是西村先生小時候的味道。
十勝紅豆、北海道牛乳、宇治抹茶、四種雜莓、焙茶及日本岡山白桃汁。隨着自己心意配搭喜愛味道, 完美作總結。

1K
2023-08-15 46 瀏覽
這裡有著一個令人感動的承傳故事,西村先生在整理舊物中發現了爸爸的料理秘笈,頓時希望跟隨爸爸的理念,讓各人都可嚐到爸爸的料理技巧,再加上西村先生創新烹調,創作出一道又一道的美食。店中環境幽雅,主打廚師發辦,西村先生更會因應季節不斷調整菜式,以最優質嘅食材,呈現喺各人嘅眼前。較早前只有在晚市才有機會品嚐,現在更加設午市都可嚐到,而當中更可加上$380,便可嚐西村先生精心配搭的清酒匯合,可見一道一心思。枝豆凍湯用上新鮮枝豆熬製,再製成凍湯,口感滑嫩且帶有豆子的清甜,在這炎炎夏日享用就最好不過。自家制燒芝麻豆腐以芝麻打醬製成豆腐的外貌,表面經微微火炙,再以自家北海道的黑鮑魚魚肝醬,香味濃郁。配上第一杯久礼生酒,味道細膩,果香順喉。和牛 shabu shabu以九州和牛作shabu shabu,輕輕火炙,以半熟程度,入口油脂分布均勻,質感柔軟,再有芝麻醬作調味,更顯滋味。季節刺身四款再來四款刺身,分別是和歌山大拖羅、北海道牡丹蝦、和歌山縣赤身及天然深海池魚,每款都有獨特的口感和鮮甜味道。配上第二杯大七酒造的純米生酛爽快冷酒,濃醇而扎實,那濃郁的旨味在口中擴散,餘味更悠長。夏令煮物冬瓜煮他們用上愛

枝豆凍湯

自家制燒芝麻豆腐
配上第一杯久礼生酒,味道細膩,果香順喉。

和牛 shabu shabu

季節刺身四款

夏令煮物冬瓜煮
他們用上愛知縣冬瓜,再加上北海道毛蟹肉燉煮,當中仍保持了輕盈爽口的口感,帶有清淡的味道,陣陣鮮味。
第三杯配酒是來的信州龜齡的清酒,以少數由女杜氏主理,口感偏輕盈清爽,果香中微微帶米旨香氣。

野菜料理
雖是野菜,但絕對不是簡單的料理,其中用了六款椒、青椒、秋葵、洋蔥、茄子和蕃茄等野菜,紅椒和青椒帶爽脆,秋葵則口感嫩滑,洋蔥和茄子具有柔軟口感,而蕃茄酸酸甜甜,非常醒胃。

炸物
再來就是和歌山產鱧魚,魚肉炸至外酥內嫩,且保留魚肉鮮味,而且再用上三種不同的配料,包括法式鹹菜、淡雪鹽和他他醬,令其魚肉口感更有層次。
第四杯清酒則是阿部酒造的REGULUS,酒體輕盈柔軟,入口時清新爽快,及後頗長的苦酸味餘韻。

豚角煮
最後一道熟食豚角煮,他們用了九洲豚肉,肥瘦均勻,口感都嫩滑,再有溫泉蛋汁,旁邊再有夢美人米飯飽滿香甜,增添了豐富的口感和濃郁的美味。
這亦是最後一杯藏燒酒Mix意大利有汽礦泉水,入口冰爽透心涼,為這一系列清酒畫上完美的句號。

六色夏季冰
他們貫徹日式冰刨的做法,先是用上日本引入的刨冰機,再以京都直送的貫目水冰塊刨成薄片,再配以六款醬汁:紅豆、北海道牛奶、宇治抹茶、雜莓、焙茶及日本岡山元白桃,自己配搭口味,口感輕盈涼爽,還有特色醬汁則帶來了不同的甜美和風味。

2023-08-10 39 瀏覽
店內環境清幽雅致,主打Omakase,分午市及晚市時段,由日藉大廚⻄村祐弘主理,承傳了爸爸的料理秘笈,希望將⻄村家料理及理念發揚光大。Menu每月轉換,希望讓客人可以品嘗到當季時令鮮貨,不時不食。另外只需加$380便可享有sake pairing,能夠感受到清酒與料理的完美結合。坐在吧枱前可以看到大廚製作菜式,也可與師傅近距離交流,令人充滿期待。枝豆凍湯口感軟滑綿密,味道香甜,入口涼浸浸,是炎夏之下的開胃消暑頭盤。自家制燒芝麻豆腐雖說是豆腐,但完全沒有用豆入饌,只因形態似豆腐而命名。外層微脆,內裡煙靭,口感有點像年糕。由師傅每天人手磨白芝麻,入口芝麻味突出香濃,用上西京味噌作調味,味道微甜,加上黑鮑魚魚肝醬,海鮮味濃厚。和牛shabu shabu用上九州鹿兒島和牛西冷,於表面輕輕火炙至5成熟,口感柔軟細嫩,每啖充滿油香和肉汁,伴蕃茄、芽蔥和自家制麻醬,平衡油膩感。季節刺身4款和歌山大拖羅、北海道牡丹蝦、和歌山縣赤身及天然深海池魚,款款新鮮,啖啖滋味。夏令煮物冬瓜煮日本愛知縣冬瓜配日本北海道毛蟹肉,入口清鮮。野菜料理用了6款野菜,包紅椒、青椒、秋葵、洋蔥、茄子及蕃茄,用上西京麵豉作調味,
自家制燒芝麻豆腐
雖說是豆腐,但完全沒有用豆入饌,只因形態似豆腐而命名。
和牛shabu shabu
季節刺身4款
夏令煮物冬瓜煮
日本愛知縣冬瓜配日本北海道毛蟹肉,入口清鮮。
野菜料理
用了6款野菜,包紅椒、青椒、秋葵、洋蔥、茄子及蕃茄,用上西京麵豉作調味,味道帶甜,清爽醒胃。
炸物
炸得香口鬆脆且不油膩,仍保留魚肉鮮味及肉汁,分別配搭了3款不同配料,分別是:法式鹹菜、淡雪鹽及他他醬,各有風味。
豚角煮
米飯是使用了夢美人,柔軟香甜且飽滿光澤,配上九洲宮崎縣豚肉,肥瘦相間,再沾上溫泉蛋汁,蛋味香濃,送飯食一流!
一頓豐富的盛宴又怎能缺少甜品?師傳席前製作刨冰,叫人興奮!
連冰都很講究,用的是貫目氷,從京都直送到港,貪其密度高,非常通透,融化速度較一般的慢,可見餐廳一絲不苟的精神和精益求精的態度!
共有六款醬汁,包括:紅豆、北海道牛奶、宇治抹茶、雜莓、焙茶及日本岡山元白桃,吃時還可以按自己喜好添加醬汁,畫上一個完美的句號!
傳承父親廚藝,「醸」出新料理文化呢間餐廳既起源,係來自一個感人故事。師傅⻄村祐弘既爸爸,曾經係香港致力推廣日本飲食文化既廚師,過世後,師傅執整父親遺物時發現左一本料理秘笈,從而令師傅下定決心由日本返回香港居住,傳承並將自己家族既飲食文化發揚光大。. 不時不吃,正值盛夏,所以今次既午餐,師傅亦挑選左不少時令食材同配搭黎迎合夏天胃口,別出心裁。.師傅雖然日本人但操流利廣東話、英文、日文,所以可以聽到每道菜既講解,亦都可以放心溝通。.整個用餐既體驗都好好🥰期望有機會二訪。——割烹Omakase $1280/位 ——✧先付け: 玉蜀黍すり流し開胃菜:粟米濃湯 配魚子醬 ✧揚げ物:毛蟹クリ一ムコロツケ炸物:北海道蟹肉忌廉可樂餅好好味,一咬入面勁creamy✧お造り:季節の魚 刺身:大Toro || 北海道牡丹蝦配蟹膏|| 赤身|| 昆布包白海老➻最為深刻係昆布包白海老,非常好黏口、極甜;另外,有別於傳統,用上醬油泡沫,避免影響魚生溫度✧煮物:3種素麵素麵:金絲瓜 茄子 南瓜➻夏天食麵總覺得特別熱,所以呢個素面係凍食既,用上蔬菜刨成絲,感覺非常清爽;湯底少少鹹帶啲酸,消暑開胃,成個湯都可以飲埋✧焼
傳承父親廚藝,「醸」出新料理文化
整個用餐既體驗都好好🥰期望有機會二訪。
——
割烹Omakase $1280/位
——
✧先付け: 玉蜀黍すり流し
開胃菜:粟米濃湯 配魚子醬

✧揚げ物:毛蟹クリ一ムコロツケ
炸物:北海道蟹肉忌廉可樂餅
好好味,一咬入面勁creamy

✧お造り:季節の魚

✧煮物:3種素麵
素麵:金絲瓜 茄子 南瓜

✧焼き物:鳢照り焼き
日本帶魚 配橘子(用後可食埋皮同肉)
➻肉質滑而唔腥

✧野菜:なめこオクラぬるぬる和え
滑子菇 秋葵
➻滑嘟嘟好似蔬菜羹一樣

✧肉料理:サーロ亻ンすき焼き 夏野菜
關東九州鹿兒島牛壽喜燒 炸日本雞蛋
➻ 關東九州鹿兒島牛壽喜燒,牛肉非常甜帶油香而唔太膩;炸日本雞蛋外脆內流心!!原來要用麵包糠漬三日先炸!

✧お食事: 玉蜀黍ご飯 バクー醤油
飯:北海道粟枝 枝豆 櫻花蝦

✧漬物:黃蘿蔔、青瓜、牛蒡、白蘿蔔、蕪菁

✧デザート: 六色夏季冰
用上日本直送貫目氷,手動刨成,配六款自製糖漿(紅豆、牛奶、綠茶、雜莓、焙茶、桃)
➻消暑一流,感覺大滿足

2023-08-10 85 瀏覽
去完呢間餐廳,立刻將佢成為我今年食過十大最好的餐廳之一。首先餐廳個電影感大強,一入去看到好似有展覽咁,有個透明膠盒,入面有一本料理創作,有幅師父係壽師西村嘅相片,有張簽名,你會好好奇,餐廳背後究竟有一個乜嘢嘅故事,佢想表達係一個乜嘢嘅concept?原來大廚嘅爸爸,就係香港第一批係香港發展和食嘅第一代香港廚師,你有冇聽過田中集團?好多年前有四間鼎鼎大名嘅和食料理店,西村、美村、福村同稻穗亭,聽開Mirror嘅新一代,對呢幾間餐廳應該零概念。老實我都未食過,不過曾經聽過叔叔講個個年代嘅頂級餐廳非常好食,不過亦都非常貴,明星去食都食到一舖清袋,你話幾驚人,但係同時佢哋都話味道係勁頂級,似乎呢個爸爸應該好堅。講番呢間餐廳嘅感人故事,因為爸爸曾經喺香港嘅成功,受到佢影響下,西村祐弘想繼續讓香港認識佢哋嘅家族文化,10年前喺日本銀座修練廚藝,希望開一間餐廳傳承爸爸嘅成功。之後喺日本,佢屋企更加發現爸爸嘅手寫料理秘笈,再加上一些未完成嘅料理創作,非常感動嘅佢心中起咗一股熱誠同衝動,佢決定喺香港繼續發展,係香港認識到適合嘅partner之後佢就開左呢間Kamosu。當日食呢個午餐,$1280,係好多

去完呢間餐廳,立刻將佢成為我今年食過十大最好的餐廳之一。

當日食呢個午餐,$1280,係好多預約困難店嚟講價錢並唔算平,但食完之後我立刻再約晚餐,因為真係幾驚喜,呢個被譽為中環姜濤嘅西村祐弘認真好有心做。

佢嘅刺身處理同新鮮度好過好多城中嘅預約困難店,不在話下,炸物天婦羅亦都比得上好多人心中最愛嘅岩浪,壽喜燒個汁做得好,炊飯做得好有口感,我食左兩碗,牛肉嘅味道由日本直送,點會唔好。

幾個前菜都好有驚喜,大愛粟米湯,原來可以同海膽有咁正嘅配搭,個濃度係前所未有嘅高。

炸蟹餅用上了大量的北海道蟹,口感一流。

當日特別愛素麵,原來係冬瓜,金絲瓜,茄子嘅絲,勁冷凍嘅高湯,係一碗好正嘅麵。

刺身唔駛講,剩睇佢整嘅豉油風,好新嘅處理,原來係新做法,大開眼界。

另外甜品佢竟然會喺京都訂啲冰返嚟整刨冰,而且仲要有六七種嘅味道俾你選擇,我最愛奶茶味,全部都喺日本訂返嚟,十個菜式全部都咁精彩,你會覺得好值得。

提提你,食佢嘅晚餐其實平少少,不過聽佢哋講八月餐廳放完一個大假之後午餐都會改一改價,所以我都索性訂晚餐,因為好爆,十一個人好值得包場,有興趣要快訂。餐廳晚餐其實都一位難求,我都幾肯定越多人食過呢間餐廳,絕對好快可以成為另一間預約困難店。

2023-08-10 24 瀏覽

去完呢間餐廳,立刻將佢成為我今年食過十大最好的餐廳之一。

炸蟹餅用上了大量的北海道蟹,口感一流。

2023-08-09 17 瀏覽
年輕⻄村祐弘帶著手寫的秘笈傳承爸爸料理,醸每個月都轉一次Menu,不時不食,都會跟一個配酒套餐,去擴張味覺的享受。山岭縣枝豆湯味道清新香甜,無草青味。胡麻豆腐係師傳招牌菜之一,用白芝麻磨成再煎香,口感煙韌,加上鮑魚肝醬一濃一淡形成對比 ,配上暖酒好特別。和牛燒和牛肉質嫩滑,咬落無筋,醬汁帶少少酸甜減低油膩感。刺身四點大拖羅油脂豐富;深海池魚入口爽滑;白蝦爽口彈牙;赤身新鮮,配上爽快冷酒入口清爽。日本冬瓜毛蟹肉當造的日本冬瓜清甜,表面界左好多細痕令毛蟹芡汁更入味,配上信州龜齡味道更順滑。夏野菜白味噌煮用左青椒,紅椒,洋葱,蕃茄去煮,味道清新。鱧魚三種食法有咸菜,淡魚鹽,他他醬,每種都各有特色,魚肉肉質嫩滑鮮甜。九州豚肉煮豚肉肥瘦適中,肉質嫩滑,温泉蛋蛋味濃郁,加上不同漬物清新味蕾。刨冰日本貫木冰用左高壓形式整成,晶瑩剔透無氣泡,加上自己自家煮嘅六款配料,全部都好好味,仲可以無限添加。

山岭縣枝豆湯
味道清新香甜,無草青味。

胡麻豆腐

和牛燒
和牛肉質嫩滑,咬落無筋,醬汁帶少少酸甜減低油膩感。

刺身四點

日本冬瓜毛蟹肉

夏野菜白味噌煮
用左青椒,紅椒,洋葱,蕃茄去煮,味道清新。

鱧魚

九州豚肉煮

刨冰
2023-08-04
2023-08-09 38 瀏覽
跟著同事來他極力推介的割烹宴,店子細細,但服務周到。年紀輕輕的西村𧙗弘師傅,每一道菜都是精心出品,今次就來品味一下七月的精選菜單。先付:北海道粟米凍湯先來的凍湯香甜,海膽上放上乾魚子醬及紫蘇花,鮮甜之餘多了份香氣。酢物:北海道毛蟹肉有枝豆蓉,日本崗山白桃,毛蟹肉,三者加上土佐醋啫喱,看似毫不相關,卻異常合襯。揚物:鮎之春捲是滋賀縣琵琶湖的香魚,用京都腐皮包著魚肉去炸成天婦羅,香身脆口!魚身肉味較淡,加淡雪鹽更能提味。魚頭骨慢油炸45分鐘,一咬即碎,可點少許蓼醋調味,輕薄脆皆備。蓼是香魚季節時出現的草,這道菜真可謂不時不食!海鮮:海老料理牡丹蝦、甘蝦、白蝦三者爽甜彈牙富膠質,濃昆布做了昆布漬,加入了秋葵、水蘑菇,所以有黏稠口感,鮮甜非常。貝料理:水貝(黑鮑)水貝即黑鮑,用作刺身,夏季七八九月時肉軟身而邊帶脆,所以可做刺身食其鮮脆。伴上迷你番茄、青瓜、蓴菜,夠清新。刺身:和歌山野生吞拿魚刺身是Signature之一,外面經輕炙,肉質仍然鮮嫩帶紅,伴上師傅特製的醬油泡沫,咸香中帶肥美又帶鮮味。煮物:三種素麵分別是冬瓜、茄子、南瓜素麵,日本七夕文化會食素麵,這道菜主要是考驗師傅的刀功。燒物:太
先付:北海道粟米凍湯
酢物:北海道毛蟹肉
揚物:鮎之春捲
海鮮:海老料理
貝料理:水貝(黑鮑)
刺身:和歌山野生吞拿魚刺身
煮物:三種素麵
燒物:太刀魚
亦即牙帶魚,魚皮燒至金黃帶銀,肉質保持鮮嫩多汁,少許日本青檸更能提鮮。
強餚:慢煮鴨胸
慢煮過的鴨胸多汁嫩腍,鴨肉有焦香,芥末籽帶點攻鼻,卻有畫龍點睛之效,味道有驚喜!
食事:九洲鹿兒島和牛西冷壽喜燒
西冷粉紅夾雜漂亮的脂肪紋,用上關東煮法,所以湯汁較多。放在北海道七星米上,再伴以流心炸蛋黃,三者簡直是天作之合!溏沁的蛋黃沾濕了白飯,每一口都是香熟軟糯。西冷肥美,牛味和脂香在口腔內飄送,再配一口蛋黃白飯,真係要細味慢嚼,唔想咁快食完!
童年回憶:咖哩飯
看似簡單的一碗咖喱飯,是西村師傅兒時的回憶,微辣的咖喱香,是師傅爸爸生前夏天會煮的一道菜,剛好將未滿的胃納填補。
甜品:豆腐芝士蛋糕
質感幼滑,有豆腐的輕軟又有芝士的香,好出色!
甜點:六色刨冰
由師傅親手刨出黎,親眼見到刨冰機,甚有玩味!焙茶、綠茶、紅豆、牛奶、白桃及Berry六種自家製醬料任君自甲配搭!冰塊是京都直送的貫目冰,每種醬都好味,好難揀,不過好在刨冰夠大碗,試勻各種味都綽綽有餘。
這裏而且每個月都會轉菜單一次,為食客帶來新鮮感。西村師傅帶著爸爸生前留下的食譜,回到香港開了這家店,就為了希望將爸爸的廚藝繼續保存下去。這一晚上,我們看到了他的認真,也看到他為承傳父親手藝的堅持。一人主理了在座8人的晚餐。每道菜品皆驚喜,在座的我們食得盡興又滿足!
2023-07-24
餐廳隱於中環長電梯旁的FOCO,步出電梯就有店員迎接並簡單介紹餐廳的由來,展示櫃內放著一本經歷無數歲月痕跡的手寫食譜,原來是餐廳料理長西村祐弘的家傳食譜📝其父從1976年起在港發展和食料理,當年受不少名人富豪追捧,今日我們難得也有機會品嘗到西村家的出品廚師發辦講求席前料理體驗,料理吧檯上約有10個位置,週末時分幾近滿座,有慶祝生日和週年紀念的客人,木質調濃厚的和風空間🪵坐位和擺設都恰到好處令人感覺放鬆.今天料理長正是西村祐弘師傅,年僅29卻已經擁有一手高超料理技巧,皆因從小在爸爸身邊耳濡目染下喜愛上料理👨‍🍳最重要更學懂用心料理,會因為食客的讚賞和批評去進步,另一重點是西村師傅相當俊俏健談,一不留神就會陷進他的魅力之中,廣東話、日語和英語之間切換得很流暢,講解每道菜式簡而精👍🏻Lunch Omakase with Sake Pairing|$1660/人🌟先付第一道菜先是一碗少見的凍湯,選用了夏季時令的枝豆製成,入口綿滑有點沙,枝豆的香和甜質感頗濃厚☺️🌟前菜豆腐田樂燒😍豆腐內有師傅自家研磨的芝麻粉加入,所以口感會帶點煙韌滑身,芝麻香氣較為淡逸留香,上面的西京味噌加入了北海道黑鮑魚肝煮製

🌟先付
🌟前菜
豆腐田樂燒😍豆腐內有師傅自家研磨的芝麻粉加入,所以口感會帶點煙韌滑身,芝麻香氣較為淡逸留香,上面的西京味噌加入了北海道黑鮑魚肝煮製4小時,腥味全無,留下了鮑魚的獨特咸香🤤上面還有數顆夏季綠銀杏
配上了由高知縣西岡酒造出品的久礼純米吟釀🍶將酒溫熱至大約45度,入口很順喉,酒的活性仍存和帶和微微的氣泡感,有助打開味蕾,集中食感
🌟和牛
選用了鹿兒島和牛🥩加上蕃茄和芽蔥,畫龍點睛的是自家研磨的芝麻醬,是西村師傅每天手磨一小時,帶有匠人精神地炮製,初看會擔心麻醬會搶味,入口卻只是芝麻清香,提升了牛肉的油香和肉味,上面更灑上法國乾魚子取代鹽去帶出牛肉甜味😋
🌟季節刺身
日式料理之花當然是刺身,師傅拿出炭黑感強烈的手造碟,由左至右放上和歌山縣產的大拖羅、白蝦、赤身和深海池魚🍣從白身魚肉爽帶甜到魚油味漸漸濃郁,品質上毫無挑剔
刺身的搭餐酒是來自大七酒造的純米生酛爽快冷酒🍶是現今世代中難得保持傳純生酛釀造法的酒造,採用天然酵母,冷飲下帶有清爽口感和淡淡的乳酸度,令刺身鮮味在嘴巴擴散,使餘味更悠長
🌟煮物
掀開就見到冬瓜羹出現,師傅捧出了愛知縣的冬瓜,大小較平時見的較的骰,但甜度更高,入口甜潤滋味,加上來自北海道的鮮嫩毛蟹肉🦀
配酒是來自長野縣的信州龜齡人心地純米酒🍶是酒界中難得由女性擔當首席釀酒師的酒造,現任釀酒師已經上任20年,將女性獨有的細膩融入釀酒風味之中,飲落口感偏輕盈,帶有清爽果香和微微米旨香氣
🌟野菜
接著是將夏季當造的三色椒、蕃茄和洋蔥等蔬菜用白味噌煮製🥗入口較爽,令嘴巴煥發新生
🌟揚物
今天炸物是鱧魚,外層相當皮薄酥脆🍤配上3款不同配料提升味覺享受,分別是法國鹹菜、淡雪鹽和他他醬,肉質鬆化帶有魚香,鱧魚肉質鮮甜
配酒是來自新潟縣阿部酒造的REGULUS🍶看似洋酒卻是13度的清酒,酒體清澈,強調了檸檬酸度,配上炸物令味道口感更豐富
🌟食事
主角是九州產的豬五花,加上溫泉蛋和夢美人米飯🍚大口吃肉大口吃飯都不覺膩,旁邊有自家漬物清新口腔
配酒是以清酒炮製的cocktail🍹加上山椒粉的清酒水割,入口清爽俐落,帶有園林清香,巧妙地混出燒蕃薯的冬季感
🌟甜品
師傅拿出京都產的貫目冰,晶瑩剔透得令人迷醉,用人力刨冰機將其化成冰片,疊起如小山🍧前面有六款自家熬煮的糖漿配料,分別是十勝紅豆、北海道牛乳、宇治抹茶、雜莓、焙茶和岡山水蜜桃,而且更可無料追加刨冰,過一個透心涼的下午🥰
2023-08-05
最近朋友推薦了一家年初開業的廚師發辦餐廳,本來只有晚市營業,踏入夏季開始了經營午市,由6月開始每月都有不同的時令菜單午市菜單$1280共有9道料理,可以加配$380就有Sake Pairing,餐牌背後更有西村師傅的人生座右銘,想知道就要去一探究竟了🤩首先上一碗枝豆凍湯,在炎熱夏天時是一個醒神的頭盤,接著前菜係豆腐田樂燒,口感軟糯有清香,特別口感👍🏻進入正場菜式先是和牛Shabushabu,單看肉片就見外熟內生,應是簡單地用單面燒製,非常美味刺身四款,我最喜歡是大拖羅😍入口無筋感受大海的衝擊,煮物從食具已有貴氣顯出,使用的是從京都訂製的金漆器碗,上面的花紋皆由人手繪製,稱得上是手工藝品,碗內冬瓜羹暖意在全身流轉,野菜富鹹香有蔬菜清甜味道揚物有三款口味,用上香港稱為門鱔,炸得好香脆,雖然門鱔有很多幼骨,但能處理得如此美味,師傅的手工功不可沒🤤最後來上一碗飽肚的主食,豚角煮配溫泉蛋,簡單美食❤️六色夏季冰為午餐畫上華麗的句點,可以自由搭配出豐富味道,我自製一份抹菜牛奶冰🤣

最後來上一碗飽肚的主食,豚角煮配溫泉蛋,簡單美食❤️
2023-08-04
2023-08-07 16 瀏覽
今日食嘅呢間Kamosu,算係近期好驚喜嘅餐廳。有人帶我去,無預警下餐廳原來有一個好特別嘅故仔,爸爸的食譜,阿仔繼承之後變成一個好精彩嘅故事。呢間餐廳背後嘅感人故事基本上可以寫一篇文,不過我都係選擇集中講啲嘢食。本身剩係得晚餐供應,但係餐廳呢排開埋午餐,主要因為太過火紅,客人想食晚餐都訂唔到位,結果午市都開埋,用嚟應付一啲熟客同埋新客。午餐嘅Menu大約有10樣嘢,基本上由頭到尾都咁精彩。第一個海膽粟米湯,非常濃烈嘅味道,大愛。第二個係蟹肉嘅炸物,熱辣辣放落口,雖然好熱,但係你都忍唔住一啖食晒,滿滿嘅蟹肉加上佢個醬汁,十分吸引。刺身好出色,當中我最愛來自北海道嘅白蝦,平時我唔食拖羅都覺得今日嘅好好食。冬瓜,金絲瓜,茄子做嘅素麵,係我覺得今日最精彩嘅,未知過咁啱夏天嘅omakase。太刀魚,即香港的牙帶魚,燒得勁香,而且魚味都幾濃。秋葵,菇菌同野菜,加上個湯底,同頭先個冷麵一樣清新,完全解前段嘅油膩感覺。食完啲咁正嘅嘢,跟住先至係重點,呢一個日本和牛壽喜燒,正好啱時間,加左隻流哂心嘅日本蛋,仲要有勁多好香嘅日本蔥,整體感覺都好balance。然後用牛肉送呢個飯真係非常之一流,簡單嘅蔬菜,
今日食嘅呢間Kamosu,算係近期好驚喜嘅餐廳。

午餐嘅Menu大約有10樣嘢,基本上由頭到尾都咁精彩。

第一個海膽粟米湯,非常濃烈嘅味道,大愛。

太刀魚,即香港的牙帶魚,燒得勁香,而且魚味都幾濃。

然後用牛肉送呢個飯真係非常之一流,簡單嘅蔬菜,再加一啲蝦同日本豆,好令人回味。

最後甜品真係非常之正,佢攞咗一部機出嚟,原來係即場整刨冰,基本上佢嗰啲冰係日本京都直送,最重要你唔使揀味,有六種唔同嘅味道你選擇,我個人最鍾意紅豆,仲要一啲都唔甜,好消暑。

餐飯由頭到尾嘅感覺都好好,基本上係近來食過最好嘅一餐日本菜,勝過好多好難book位嘅廚師發辦。

好想快啲有機會包場,晚餐多幾個菜式,但係價錢又唔係爭好遠,要快啲訂嚟試吓先。
2023-08-07 12 瀏覽
餐廳環境舒適優雅 每款食材師傅都用心設計每月都會轉menu 全部都唔會重覆 8月係為夏天設計Lunch可以加$380配搭埋5款清酒 令食物層次更豐富😋✨前菜係來自山形縣嘅✨枝豆凍湯 💚每年8-9月 枝豆特別香 黑枝豆係枝豆中最高級加入北海道牛乳同鹽 令凍湯特別香滑仲有紫蘇花調味 味道更豐富好適合夏天飲用 😋✨胡麻豆腐配鮑魚肝醬 (酒)全白芝麻磨成豆腐形熊 配北海道鮑魚肝醬仲有綠色嘅銀杏 可以先食原味之後配合保持45度微暖嘅久禮辛口生酒味道細緻 有果香配酒一齊食 可帶出胡麻豆腐油香味✨ 和牛Shabu Shabu宮城縣和牛油脂好香 入口即溶和牛加上自製芝麻醬 味道好好味仲有日本小蕃茄 竹炭調味 味道更豐富✨季節刺身 (酒)大拖羅 好肥美北海道牡丹蝦 好鮮甜仲有赤身魚 深海池 好新鮮配大七純米生酛爽快冷酒口感清爽 適合配搭刺身✨季節日本冬瓜 (酒)日本當造冬瓜 感覺溫和冬瓜表面𠝹咗好細嘅痕 令毛蟹芡汁好入味日本特製碗 花紋好精緻 視覺味覺都好享受配酒都好講究信州龜齡係較罕見由女釀酒師主理嘅清酒寓意長壽 味道精緻順滑✨夏天蔬菜有秋葵、紅、青椒、茄子、蕃茄等醬汁芝麻香 調味好特別✨鱧魚(酒)三
餐廳環境舒適優雅 每款食材師傅都用心設計
每月都會轉menu 全部都唔會重覆 8月係為夏天設計
Lunch可以加$380配搭埋5款清酒 令食物層次更豐富😋
✨前菜係來自山形縣嘅✨枝豆凍湯 💚
每年8-9月 枝豆特別香 黑枝豆係枝豆中最高級
加入北海道牛乳同鹽 令凍湯特別香滑
仲有紫蘇花調味 味道更豐富
好適合夏天飲用 😋
✨胡麻豆腐配鮑魚肝醬 (酒)
全白芝麻磨成豆腐形熊 配北海道鮑魚肝醬
✨ 和牛Shabu Shabu
宮城縣和牛油脂好香 入口即溶
和牛加上自製芝麻醬 味道好好味
仲有日本小蕃茄 竹炭調味 味道更豐富
✨季節刺身 (酒)
大拖羅 好肥美
北海道牡丹蝦 好鮮甜
仲有赤身魚 深海池 好新鮮

配大七純米生酛爽快冷酒
口感清爽 適合配搭刺身
✨季節日本冬瓜 (酒)
日本當造冬瓜 感覺溫和
冬瓜表面𠝹咗好細嘅痕 令毛蟹芡汁好入味
日本特製碗 花紋好精緻 視覺味覺都好享受
配酒都好講究
信州龜齡係較罕見由女釀酒師主理嘅清酒
寓意長壽 味道精緻順滑
✨夏天蔬菜
有秋葵、紅、青椒、茄子、蕃茄等
醬汁芝麻香 調味好特別
下面係和風他他醬
底下有季節青椒 味道清新

配人氣REGULUS 每年按季節只出一次
酸度分明 清爽辛口 配炸物非常夾
✨九洲豚角煮 (酒)
宮崎縣白豚 肥瘦相間 肉質軟腍
北海道夢美人米 加溫泉蛋 味道好夾
另外配漬物 青瓜、牛蒡等

由藏燒酒 加意大利有汽礦泉水 加少許 山椒粉
酒味清爽 清清地 可解油膩感
✨刨冰係最後嘅甜品配六款糖漿
🧊 刨冰機同貫木冰都由日本運到香港
一大粒冰粒無氣泡 加上師傅將刀磨到好利
所以刨出黎無冰粒 質感好軟滑
糖漿有✨北海道十勝紅豆✨北海道牛乳✨抹茶✨特製Berry醬✨Hojicha✨岡山縣水蜜桃汁
用上特製麥芽醬 唔會太甜 較健康 十勝紅豆好大粒好甜
💕個人最鐘意 Hojicha + 岡山縣水蜜桃汁 🍑
平時較少食到 味道清甜 👍🏻

師傅介紹原來佢其他季節會即場整mochi 😯
真係每個月都要黎試一次
2023-08-07 16 瀏覽
都市人生活忙碌,晚上的一餐變得重要,一頓美味的晚餐真的能令人心情變好,感覺全天的辛苦都變得值得。最近朋友介紹來吃這間主打割烹Omakase 的餐廳 - Kamosu。 這𥚃的日本主廚是⻄村祐弘,他的父親⻄村弘美是香港第一代日廚,曾經創立過幾間知名的餐廳。受到父親的影響,他同樣很喜歡料理。有天發現已故爸爸留下了一些手寫料理秘笈,於是決心將爸爸未完成的料理秘笈延續下去!這𥚃的晚餐每位$1780 餐單每月會按時令食材而轉換,讓客人在不同時候來吃也會充滿驚喜。北海道粟米濃湯,很香甜,法國乾魚子咸香味濃,配上北海道海膽,整個配搭很清新。北海道毛蟹肉配上枝豆蓉、清香岡山白桃及士佐啫喱,混合著一起吃,沒想到這個配搭這麼好吃。魚味濃郁的香魚,以京都腐皮包著再炸,外脆內軟的口感,簡直完美。魚的骨頭經45分鐘炸過後,很脆香可口。北海道甜蝦、牡丹蝦及白蝦刺身,配上秋葵和滑菇,口感黏黏的很濃厚。整體蝦肉的鮮甜味很突出!季節性的黑鮑刺身,邊位爽口至極,平時很少機會吃到這種刺身,師傳說每年7-8月才有這個食法,果然是不時不食。和歌山天然吞拿魚刺身,鋪上一層特製醬油泡沫,這個方法比起平常直接搽上醬油更能展現到醬油和

這𥚃的晚餐每位$1780

和歌山天然吞拿魚刺身,鋪上一層特製醬油泡沫,這個方法比起平常直接搽上醬油更能展現到醬油和刺身融合後的味道昇華,果然吃起上來味道和口感都更上一層樓。

日本傳統的三色素麵,名字看似普通,但原來是用上3種瓜切成絲,包括冬瓜、南瓜和茄子,很考師傅刀功。

燒太刀魚香氣十足,魚肉鮮嫩。

法國慢煮鴨胸,鴨肉味道格外濃郁,囗感軟嫩,點芥末籽吃別有一番風味。

沒想到有壽喜燒吃,很驚喜!用上九洲鹿兒島和牛西冷,搭配炸至流心的日本雞蛋。吃的時候把炸雞蛋刺穿,將和牛夾著流心蛋黃
和米飯一同吃,這個配搭一流!每口都很滋味。

再來充滿回憶的咖喱飯
西村先生兒時爸爸常常煮咖喱飯給他吃,這個飯吃起上來特別有意思,味道方面咖哩味香濃,味道也很令人回味。

最後甜品是由師傅親手磨製的刨冰。
沒想到連冰塊都是由京都直送,大大一塊即磨即吃,非常有誠意! 有六款自選調味,我最愛抹茶、培茶、紅豆和煉奶味,非常好吃!

在製作過程中,還有豆腐芝士菓子邊吃邊等,讓人感覺很甜心!

整個用餐體驗都相當滿意,無論食物用料、質素,以及師傅的技術都很高。很高興能在香港吃到這樣用心的餐廳,下次一定會再來!