2024-04-25 74 瀏覽
KamosuAbout 2 weeks ago, the Incredibly Judgmental IG Food Critic mentioned on story that it is a shame that quality Japanese restaurants like Kamosu are closing down. I haven’t been to Kamosu before but having heard him commending it (which he rarely does), I immediately made a lunch reservation. Upon arrival, I was surprised that we were the only patrons. Head Chef Nishimura Yukou served us himself. Foodie circle would be familiar with Chef Nishimura san’s late father, who used to run Nishi
Kamosu

About 2 weeks ago, the Incredibly Judgmental IG Food Critic mentioned on story that it is a shame that quality Japanese restaurants like Kamosu are closing down. I haven’t been to Kamosu before but having heard him commending it (which he rarely does), I immediately made a lunch reservation. Upon arrival, I was surprised that we were the only patrons. Head Chef Nishimura Yukou served us himself. Foodie circle would be familiar with Chef Nishimura san’s late father, who used to run Nishimura Restaurant and Fukumura Japanese Restaurant at TST. Chef Nishimura San is incredibly young, skilled and friendly. Conversant in Cantonese, English and Japanese, he told us that he started his culinary journey with his late father. He then went to hone his skills at a restaurant in Ginza, Tokyo. Lunch was nicely done. My favourite was the hanasanshou, Sakuradai fish roe ball and takenoko - An elegant symphony of seasonal spring flavours.

My other favourite was the tonkatsu that was served at the end. The exterior was crispy and light. The interior was tender and succulent. It would be perfect had the fat and protein proportion were slightly more balanced.

A couple of days later, I brought a bigger group over for dinner. It was full house that evening. The meal that evening, to be honest, was a bit of a let down comparing to the lunch that I had earlier. That said, the firefly squid claypot rice was sublime. I asked for a second even though I was very much full to the brim.

Wishing Chef Nishimura San the very best in his next chapter!
2024-03-23 225 瀏覽
今日見到網紅食評走咗去試間日本人開嘅餐廳睇吓有幾正宗先第一道菜係北海道新洋蔥湯,同法國嘅蘆筍一齊煮嘅。呢道菜有少少香味,冇咩辣味,冇加糖都好甜,係天然甜味。清酒我咗揀左清酒之神濃口尚彥出品嘅premium nouveau,口感清爽同有層次感,第二道菜係炸物,有螢光魷魚、鮟鱇魚同鮟鱇魚肝。第三道菜係煮物,入面有山上嘅野菜同一個百合根做嘅物體,好似饅頭餡咁。松葉蟹味道鮮美。都幾得意。第四道菜係櫻津三文魚,呢款魚比較瘦,魚味都比較濃,配埋空豆同蠶豆,同梅子Jelly一齊食,味道不錯。啱晒啲減肥嘅人士,但係如果你鍾意食肥嘅就會可能有少少乾。第五道菜係螢光魷魚煲仔飯,搭配白麵豉湯,有微酸味,好開胃。個煲仔飯嘅米飯口感好、原來佢哋嘅米係入咗日本櫪木縣出名嘅櫪木之星米口感煙靭有米香。最後嗰道菜就係甜品啦,係用紅酒做嘅啫喱,配埋香村縣嘅士多啤梨,有啲奶香同士多啤梨香味,好好食。
今日見到網紅食評走咗去試間日本人開嘅餐廳睇吓有幾正宗先

第二道菜係炸物,有螢光魷魚、鮟鱇魚同鮟鱇魚肝。

2024-02-13 248 瀏覽
給自己安排了一次值得嘅自費割烹omakase體驗,🥰肚子滿足呢!好滿足愉快嘅體驗,感謝師父同老闆細心用心嘅舖排!傳統細緻嘅味道教人感動且難以忘懷,期待下次再訪!🥰師傅靚仔外仲好nice,多謝您嘅用心!永遠最簡單嘅料理係最難做好嘅!好味呀!😋🥰整體嘅體驗都好好!喜歡每道料理呢!

好滿足愉快嘅體驗,感謝師父同老闆細心用心嘅舖排!

傳統細緻嘅味道教人感動且難以忘懷,期待下次再訪!

🥰
師傅靚仔外仲好nice,多謝您嘅用心!

永遠最簡單嘅料理係最難做好嘅!好味呀!😋🥰
整體嘅體驗都好好!喜歡每道料理呢!
2023-10-29 281 瀏覽
呢間位於中環既omakase係早幾個月已經覺得佢吸引想食,終於有朋友陪我食,去到發現原來餐廳每個月都轉餐牌,好有創意又有新鮮感去到發現原來廚師大有來頭,同埋好有奮鬥目標,去延續屋企人嘅夢想,俾心機加油呀,你一定會好似爸爸咁出色❤️前菜北海道薯仔凍湯🥔 鍾意薯仔嘅我覺得佢好好飲,勁香薯仔味,有啲似飲得嘅薯蓉🥰草物配合返秋天,秋天菜水芹bb +甘荀,羅白,青瓜,松子仁加芝麻醬佢嘅芝麻醬仲用左研壓方法磨制,令芝麻有油香勁花心機,有機會我都想試吓自己整一品料理車海老加米通,食落比起平時嘅天婦羅口感更豐富,賣相精緻又好食旁邊仲配上銀杏同零余子,食落都幾香幾好味😋熟成深海池魚食落好肥美,原來用咗佢嘅赤身同腩位鏗魚,呢一款刺身我好似好少食,但佢比起平日食既口感不一樣北海道帆立貝,鮮味依然在仲配左紫蘇花紅鳥花同菊花 ,令刺身鮮味提呢一款菜式令我印象深刻烤夫賣相好靚,我以為佢係糯米糍啲friend,點知原來係麵筋做,真係估佢唔到,但食落去又真係有麻薯嘅口感,好特別旁邊仲配有無花果同石川小芋 而汁就用左菊花芡我覺得呢一款好啱秋天食 味噌西京燒 醃製過加上在表皮介上多刀,令佢更加入味雞肉菇湯炊飯用咗7款野菇係

北海道薯仔凍湯🥔
鍾意薯仔嘅我覺得佢好好飲,勁香薯仔味,有啲似飲得嘅薯蓉🥰

草物
配合返秋天,秋天菜
水芹bb +甘荀,羅白,青瓜,松子仁加芝麻醬
佢嘅芝麻醬仲用左研壓方法磨制,令芝麻有油香
勁花心機,有機會我都想試吓自己整

一品料理
旁邊仲配上銀杏同零余子,食落都幾香幾好味😋

熟成深海池魚食落好肥美,原來用咗佢嘅赤身同腩位
鏗魚,呢一款刺身我好似好少食,但佢比起平日食既口感不一樣
北海道帆立貝,鮮味依然在
仲配左紫蘇花紅鳥花同菊花 ,令刺身鮮味提

呢一款菜式令我印象深刻
旁邊仲配有無花果同石川小芋
而汁就用左菊花芡
我覺得呢一款好啱秋天食

味噌西京燒
醃製過加上在表皮介上多刀,令佢更加入味

雞肉菇湯炊飯
用咗7款野菇係我哋面前煲成湯,每一碗湯都好多菇
雞好滑嫩,菇味香,配埋飯一齊就剛剛好
旁邊仲有漬物牛蒡同昆布

京都抹茶雪糕+黃豆粉
見到個賣相就知道自家製,仲加左栗子,柿
,松子同黑蜜
做最後嘅終結就最好不過,感覺好幸福
2023-10-17 213 瀏覽
🌟醸🌟係中環嘅🇯🇵割烹料理,由日藉主廚👨🏻‍🍳西村先生主理!🌟醸🌟每月都會轉新menu,今次嘅lunch menu🆕新鮮出爐,亦採用咗唔少🍂秋天嘅食材,真正不時不食!🌟Lunch Menu $880/person「印加的覺醒」係🇯🇵北海道產嘅夢幻薯仔🥔品種,出名香甜味濃,將其製成幼滑嘅凍湯,特別美味😋!將根莖類🥕🥒嘅蔬菜切絲,加入手磨嘅胡麻醬,清爽又開胃✨!七彩🌈嘅日本米通炸蝦🍤,外面香口,入面係彈牙爽甜嘅車海老🦐!🐠深海池魚 - 有薄切同埋厚切,厚切嘅腩位真係又肥又爽口🤤,係本年度食過最佳嘅池魚🥳!🐟鰹魚 - 魚肉有少少彈牙,魚味香郁❤️!🐚帆立貝 - 北海道產嘅帆立貝,✨清甜可口!🌼菊花高湯芡汁下面,係鮮無花果、💚麩、石川小芋、同埋大根,滿滿嘅菜甜味👏🏻!鷹鯧魚西京燒🐠勁入味,鹹香感重!以多種日本菌類🍄同埋雞肉🐓煮成嘅湯,清甜怡人!釜飯同埋漬物都係高水準💯!最後係自家製嘅🍵京都抹茶雪糕🍨,茶香怡人,綿滑透心涼!🌟醸🌟亦設有wine pairing,🍷紅白酒、🥂香檳、🥂氣泡酒、🍶清酒、🍹cocktail等,只要配合到食物,都會拎嚟pair,仲有唔少珍貴同埋靚靚✨嘅酒具,$600有6杯🤩
🌟Lunch Menu $880/person
將根莖類🥕🥒嘅蔬菜切絲,加入手磨嘅胡麻醬,清爽又開胃✨!
🐟鰹魚 - 魚肉有少少彈牙,魚味香郁❤️!
🐚帆立貝 - 北海道產嘅帆立貝,✨清甜可口!
鷹鯧魚西京燒🐠勁入味,鹹香感重!
最後係自家製嘅🍵京都抹茶雪糕🍨,茶香怡人,綿滑透心涼!
🌟醸🌟亦設有wine pairing,🍷紅白酒、🥂香檳、🥂氣泡酒、🍶清酒、🍹cocktail等,只要配合到食物,都會拎嚟pair,仲有唔少珍貴同埋靚靚✨嘅酒具,$600有6杯🤩!
中環嘅醸,主打割烹料理,環境優雅舒適!日籍主廚西村祐弘年紀輕輕,卻擁手非凡嘅手藝,曾於銀座六雁料理店修練廚藝四年!而西村san嘅爸爸係香港初代嘅和食大師傅⻄村弘美,遺物中數本手寫嘅料理秘笈,令西村san決心要令更多人認識西村家族嘅料理文化!醸堅持每月轉menu,而且係100%咁轉,除咗不時不食之外,亦為客人保留新鮮感,非常有心思!西村san會用廣東話+日文+英文介紹菜品!師傅濃眉大眼勁上鏡,佢亦唔介意大家影相,講聲就all good!Lunch Menu $880/位剛推出嘅新menu,有幸跟大神book到位!而家Lunch已經要book到下一個月!前菜以北海道嘅薯仔「印加的覺醒」做成凍湯,入面有少少燒洋蔥同埋dashi,入口順滑,清甜美味!第二度前菜用咗唔少秋天當做嘅蔬菜,有甘筍、蘿蔔、青瓜、水芹苗等,配手磨嘅芝麻醬,手磨真係有浸清幽嘅油香,整體清爽開胃!包住七彩米通嘅車海老,完美演繹外脆內嫩,香口得嚟,車海老嘅鮮甜味亦相當突出!伴碟嘅係銀杏同埋零余子,同樣經過悉心處理,都好好味!午市亦設wine pairing選項,$600有6款唔同嘅酒精類飲品,sake、wine、champag

Lunch Menu $880/位

午市亦設wine pairing選項,$600有6款唔同嘅酒精類飲品,sake、wine、champagne、cocktail⋯,總之配合到菜品就會pair,簡直amazing!店主Ed自稱杯控,每杯奉客嘅酒均以特別嘅酒杯盛載

San Marzano Timo Vermentino 2021
來自意大利南部嘅白酒,帶清雅嘅果香,配sashimi就啱晒!

是日刺身為九州嘅深海池魚,鰹魚、仲有北海道嘅帆立貝!

深海池魚薄切勁爽甜,而厚切嘅腩位真係不得了,極其鮮嫩肥美!鰹魚色澤鮮艷,肉質緊實有彈性!帆立貝肥大肉厚又夠鮮!

嚟到煮物時間,無花果清甜可口,石川小芋粉嫩,大根甜美,綠色嘅係麩,配菊花dashi芡汁,清幽美味!

燒物係鷹鯧魚西京燒,𠝹好晒花入晒味!

加入七種日本菇菌熬製成上湯,再用嚟焯雞肉!呢碗湯真係啖啖肉,滋味十足!釜飯配漬物同樣美味!

店主突然技癢,充當bartender,以自家釀製嘅橘子酒調配cocktail,最後加入柚子皮碎,十分清新,亦很解膩!

甜品係自家製嘅京都抹茶雪糕,配日本杮、甘栗、松子、黃大豆粉,完美!
2023-10-16 1965 瀏覽
呢日黎到位於中環閣麟街 - 釀 同 fd食下新野 #割烹料理,店內位置唔多,一定要預約!!最近推出秋日午市套餐$880/位 前菜北海道薯仔凍湯秋天鮮黃色栗子薯仔(印加的醒覺)味道超濃厚草物 秋天盛產水芹bb配甘荀絲、青瓜絲、白蘿蔔灑上松子配親手研磨嘅芝麻醬,逼出芝麻香氣一品料理用上車海老沾上七彩米通炸,熱辣脆脆加上紮實鮮味車海老有銀杏、零余子伴碟刺身 熟成深海池魚腩 ·&赤身位鏗魚·北海道帆立貝加左食得嘅紅鳥花、紫蘇花裝飾煮物青葉烤夫 ·毛花果· 石川小芋 配上清爽菊花芡(烤夫屬麵筋Mochi口感)味增西京燒 ·紫蘇花鯧魚𠝹紋用味增淹漬,傳統西京燒方法濃縮魚肉鮮味、紮實口感炊飯七款當造新鮮野菇同雞肉造成炊飯同煮湯~另配牛蒡、昆布漬物甜品自家製京都抹茶雪糕 淋上黑蜜加上黃豆粉、栗子、柿另餐廳亦有做$600/6杯wine pairing (sake、cocktails、champagne、紅白酒任選)

最近推出秋日午市套餐
$880/位

北海道薯仔凍湯
秋天鮮黃色栗子薯仔
(印加的醒覺)味道超濃厚

草物

一品料理
用上車海老沾上七彩米通炸,熱辣脆脆加上紮實鮮味車海老
有銀杏、零余子伴碟

刺身
熟成深海池魚腩 ·&赤身位
鏗魚·北海道帆立貝

加左食得嘅紅鳥花、紫蘇花裝飾

青葉烤夫 ·毛花果· 石川小芋
配上清爽菊花芡
(烤夫屬麵筋Mochi口感)

味增西京燒 ·紫蘇花
鯧魚𠝹紋用味增淹漬,傳統西京燒方法濃縮魚肉鮮味、紮實口感

炊飯
七款當造新鮮野菇同雞肉造成炊飯同煮湯~
另配牛蒡、昆布漬物

甜品
自家製京都抹茶雪糕 淋上黑蜜加上黃豆粉、栗子、柿

另餐廳亦有做$600/6杯wine pairing

2023-10-07
  • 車海老
  • 西京燒
今日黎到哩間超高水準嘅割烹煮料理餐廳。餐廳提供高質精緻且香港少見既割烹料理,環境雅致舒適,適合約會同慶祝。餐廳既料理長係日本人,成個用餐過程都會見到佢用心準備料理,而且餐廳每個月都會根據時令食材轉新menu。✨割烹煮 $1780🔸先付先付係水果蕃茄野菜凍湯,入面除左蕃茄,仲加上紅椒、青椒,入口味道豐富,開胃微酸。🔸前菜本日一品料理用上九州鹿兒島和牛嘅大腿部位以及用梨、蘋果製作嘅醬汁,係西村師傅爸爸既秘方,入口好有驚喜,配搭和牛真係好好食❗️而且和牛軟嫩,牛味超濃郁,亦帶有肉汁,加埋清甜無渣既愛知縣冬瓜,真係相當出色👍🏻🔸揚物今日既揚物係車海老及北海道鮑魚,兩樣嘅炸皮都超級薄,車海老新鮮彈牙,北海道鮑魚同樣新鮮爽彈,配埋抹茶鹽好有驚喜,味道相當夾,而且蘸上抹茶鹽能夠令食物提鮮。🔸海鮮野生三文魚籽同北海道馬糞海膽非常新鮮,入口鮮味十足,底下係長芋素麵及山葵,長芋素麵其實唔係麵,而係師傅好細心地將長芋切成細絲,令到外表好似麵條一樣,入口質感微黏,哩個配搭好少見,特別又有巧思~🔸造(刺身)秋刀魚有兩食,包括刺身及火炙,中間加入日本香草大葉及茗荷,連埋秋刀魚一齊食能夠去除魚嘅腥味,再蘸上餐廳熬製嘅

✨割烹煮 $1780
🔸先付

🔸前菜

🔸揚物

🔸海鮮

🔸造(刺身
秋刀魚有兩食,包括刺身及火炙,中間加入日本香草大葉及茗荷,連埋秋刀魚一齊食能夠去除魚嘅腥味,再蘸上餐廳熬製嘅醬汁及薑蓉,令哩道秋天到來第一道既秋刀魚料理變得相當完美~

🔸造(刺身
三款刺身都超新鮮超好食🥹中崎縣既本鮪赤身完全無筋,軟嫩鮮美;鮮彈既九州白烏賊加埋鮮甜既北海道帶子,混合甘酢漬、魚湯醋汁、菊花、紫蘇花,成個配搭味道協調得剛好。

🔸強着
香脆既最中餅配上由日本京都豆腐、鵝肝、藍莓等食物混合而成既蓉,味道特別,係其他餐廳好少見到~

🔸牛肉料理
係餐廳既招牌菜式,來自美國既牛舌芯超大條,燉煮左半日,所以肉質超軟滑,配上薯蓉及味道濃郁既醬汁,入口真係令人相當滿足。

🔸煮物
宮崎縣海鰻煮得軟腍,旁邊嘅係日本九州茄子,師傅專登將佢烹調到好似鰻魚一樣,令外觀望落去整體更和諧,上面更放上生薑絲及日本香草木之芽,令味道更富層次。

🔸燒物
梭子魚經過炙燒,香氣撲鼻,肉質軟腍,旁邊配有超大粒既花生、銀杏、鮮棗、舞茸及酢橘,食材多樣。

🔸食事
鮑魚肝醬飯味道濃郁,配上生海苔及青瓜、蘿蔔、昆布等漬物。

🔸追加
一口咖喱飯真係不得了!!!係餐廳自家製既咖喱,用上和牛烹煮,味道香辣惹味,不知不覺就食曬成碗~

🔸甜品
第一道甜品係燒麻糬丸子,丸子質感軟糯,配上香甜十勝紅豆及支豆蓉,旁邊仲有沖繩黑糖及黃豆粉,可以自己調配,充滿日本風味。

🔸甜品
另一道甜品係六色夏季冰🍧用京都嘅貫目冰透過刨冰機即時製成,棉花冰唔會有過硬既情況。

配有六款醬汁,包括十勝紅豆、宇治抹茶、北海道牛乳、梅酒、焙茶及無花果,可以自由搭配,而我最鐘意傳統既十勝紅豆配宇治抹茶再加大量牛乳。

棉花冰清涼消暑,其他醬汁既配搭亦有驚喜,真係一道相當適合夏天既甜品,亦令哩餐割烹煮盛宴變得更加完滿~

2023-09-13 85 瀏覽
這間位於中環的日本高質割烹煮,由西村祐弘師傅主理,西村師傅得父親自小薰陶,憑著父親珍藏的秘笈,現已成為獨當一面的主廚。割烹煮非常講究師傅功夫及廚藝,餐廳憑著一份執著與承諾,「不求做世界第一,只求客人心目第一」,為食客提供驚豔舌尖味蕾的割烹煮。🌟割烹煮 $1780(每月全新更換菜式一次)另加 $600 可選配 wine pairing,由經驗豐富利酒師叢培崑先生主理,將每道菜式配搭精選的白酒、清酒、燒酒、雞尾酒等,堅持以 1+1 大過 2 的原則,將美酒佳餚享受推至極致。🦋先付 率先登場是水果蕃茄野菜凍湯,用了大量蕃茄、紅椒、青椒炮製,層次豐富之餘,為悶熱的天氣帶來一口清涼感,喚醒味蕾迎接盛宴。🦋前菜 (配白酒)是日一品料理乃慢煮和牛,選用九州鹿兒島和牛大腿部位烹調。再根據西村師傅父親秘方,以梨、蘋果製成秘製醬汁,帶出肉味,味道好夾有驚喜,和牛入口嫩滑,牛味濃郁,肉汁豐富,配搭愛知縣冬瓜,味道和諧超脫。🦋揚物 (配信州龜齡清酒)揚物有車海老及北海道鮑魚兩款,炸皮脆薄不膩。車海老鮮甜彈牙,蝦頭酥脆可口,北海道鮑魚帶來爽彈口感,配搭抹茶鹽更有提鮮之效。🦋海鮮 (配寒北斗純米吟釀)師傅巧手地將

🌟割烹煮 $1780(每月全新更換菜式一次)

🦋先付

🦋前菜 (配白酒)

🦋揚物 (配信州龜齡清酒)

🦋海鮮 (配寒北斗純米吟釀)
師傅巧手地將長芋切成超幼絲造成長芋素麵,配搭野生三文魚籽跟北海道馬糞海膽及山葵,鮮味十足,質感微黏,入口清爽。

🦋造(刺身)(配Premium Nouveau)
秋刀魚兩食,包括刺身及火炙。把握秋刀魚的食用時令入饌,以日本香草、大葉及茗荷去腥提鮮,再蘸上自家製醬汁及薑蓉,盡顯秋刀魚的鮮甜美味。

🦋造(刺身)(配雞尾酒)
刺身共三款,來自中崎縣的本鮪赤身鮮甜無筋,入口軟嫩;將九州白烏賊及北海道帶子混合菊花甘酢漬、魚湯醋汁及紫蘇花,令顏值加分之外,匯聚了清新怡人的海洋滋味。

🦋強着 (配梅酒)
將日本京都豆腐、果仁、鵝肝醬、藍莓等食材混合造成醬蓉,配上最中餅同吃,味道既複雜又特別。

🦋牛肉料理 (配燒酒)
餐廳招牌菜式,選用特大條的美國牛舌芯,經過師傅燉煮大半日,肉質超軟嫩,配上薯蓉及香濃的醬汁,味道超凡一絕。

🦋煮物 (配白酒)
宮崎縣海鰻煮得軟腍,入口即化,配搭日本九州茄子,師傅將茄子表面𠝹花,令外觀仿如鰻魚,賣相增添和諧感,加上生薑絲及日本香草木之芽,令菜式滲透獨特的芳香。

🦋燒物
經過炙燒的梭子魚,香氣撲鼻,入口軟腍,配搭舞茸、酢橘、花生、銀杏及鮮棗,多元化的創意組合。

🦋食事
鮑魚肝醬飯,飯味香濃,以炸新鮮生海苔作點綴,配上青瓜、蘿蔔、昆布等漬物,果腹感滿足。

🦋追加
一口咖喱飯乃特別追加要求的項目,用上日本特A級名米夢美人做飯底,澆上師傅以和牛自家熬製的咖喱汁,香辣惹味,將菜式的濃郁風味發渾得淋漓盡致,不愛吃米飯的小編也停不了口吃光光。

🦋甜品
最後甜品一環,不失精緻及創意。質感軟糯的燒麻糬丸子,配上十勝紅豆、枝豆蓉及沖繩黑糖黃豆粉,可以按自己喜愛自由配搭。

🦋甜品
充滿驚喜的六色夏季冰,由師傅在食客面前即場炮製,用上日本直送的京都貫目冰,密度非常高,棉花冰不會過硬。配上六款不同醬料,包括十勝紅豆、宇治抹茶、北海道牛乳、梅汁、焙茶及無花果,按個人喜好自行澆上,入口即時消暑清涼,為這場割烹煮盛宴,幸福地完滿結束。

而家係香港要食高水準嘅壽司OMAKASE真係有好多選擇但係要食到高水準嘅割烹料理OMAKASE真係唔係咁容易但係上個月竟然比我搵到呢間位於中環嘅隱世割烹料理OMAKASE店~ 據說總廚西村さん因為找到了已經離世爸爸嘅料理秘笈好想將爸爸嘅料理同理念傳承落去所以跟拍檔經營起呢間小店
小店座位真係唔多,最多應該坐到約10人而當日我就約埋跟我一樣貪吃又愛美嘅朋友一齊去拜訪師傅試試師傅保留咗爸爸料理傳統卻又加上自己創新想法嘅料理到底水準如何🤭雖然我識講日文,但原來西村さん係一位香港出世嘅日本人😳我哋坐低後基本上全程都可以用廣東話跟師傅溝通,所以唔識日文嘅大家都唔使怕☺️當日我哋旁邊坐咗一個靚仔oppa佢就同師傅以英文溝通西村さん除咗廚藝了得,仲精通多國語言真係好厲害👏🏻👏🏻👏🏻所以話大家真係唔好睇少當廚師嘅日本人喔~😎好喇!講番當日個お献立(menu)先~ Lunch Omakase $1280/位(另加一服務費)🐱先付け: 玉蜀黍すり流し前菜:粟米凍湯配海膽黑松露大熱天時行到身水身汗咁第一道菜飲個凍湯真係好開胃👍🏻夏の前菜としてはピッタリです‼️🐱揚げ物:毛蟹クリ一ムコロツケ炸物:北海道蟹肉忌廉可
而家係香港要食高水準嘅壽司OMAKASE真係有好多選擇
但係要食到高水準嘅割烹料理OMAKASE真係唔係咁容易

據說總廚西村さん因為找到了已經離世爸爸嘅料理秘笈

好想將爸爸嘅料理同理念傳承落去
所以跟拍檔經營起呢間小店
小店座位真係唔多,最多應該坐到約10人

而當日我就約埋跟我一樣貪吃又愛美嘅朋友一齊去拜訪師傅

雖然我識講日文,但原來西村さん係一位香港出世嘅日本人😳
當日我哋旁邊坐咗一個靚仔oppa佢就同師傅以英文溝通
西村さん除咗廚藝了得,仲精通多國語言真係好厲害👏🏻👏🏻👏🏻
所以話大家真係唔好睇少當廚師嘅日本人喔~😎

好喇!講番當日個お献立(menu)先~
Lunch Omakase $1280/位(另加一服務費)

🐱先付け: 玉蜀黍すり流し

師傅話呢道係爸爸嘅傳統料理
炸至外皮酥脆嘅可樂餅配上昭和時代味道嘅醬汁真係好令人難忘😌
お父さんの伝統料理が好き‼️

🐱お造り:季節の魚
刺身:大拖羅、北海道牡丹蝦、赤身、昆布包白海老
平時食刺身最重點都係要睇佢夠唔夠新鮮
基本上食材夠新鮮都唔會難食😂
但係呢度食嘅重點我認為唔係刺身而係師傅特製嘅豉油磚🤩
真心我食咁多年刺身第一次見到凝結成磚一樣嘅豉油
雖然味道無咩特別但係我超級欣賞師傅嘅用心👏🏻
お醤油の固まり、初めて見て感動しました😍

🐱煮物:3種素麵
煮物:金絲瓜素麵,茄子素麵,南瓜素麵
唔好聽到素麵就以為真係一般用麵粉製嘅麵
其實佢係用夏天時令蔬果刨成絲嘅素麵
夏天食熱湯麵一定熱到死但係師傅就發辦以凍食方式
湯飲落清涼,麵食落爽口,真係Perfect Match!
最高な素麺でした!

🐱焼き物:鳢照り焼き 木の芽 山椒
燒物:山椒照燒鳢魚
鳢魚外皮燒得剛剛好,內裡肉質保持鮮嫩恰到好處😋

🐱野菜:なめこ オクラ ぬるぬる和え
野菜:滑子菇拌秋葵
本人最愛就係食呢類滑嘟嘟嘅嘢(好似納豆,山芋蓉咁)
一口飲落肚超爽
優しい味でとても美味しかったです❤️

🐱肉料理:サーロ亻ンすき焼き 夏野菜
肉料理:九州鹿兒島牛壽喜燒 配夏野菜
師傅係我地面前即燒嘅鹿兒島牛生熟度燒得剛好
配上壽喜燒汁牛肉入口即溶勁Yummy
另外一讚係師傅特製嘅炸日本蛋黃☺️
用麵包糠幾蛋黃漬足三日再炸至金黃色,外脆內流心超棒!
卵黄は非常に美味くて何個も食べたかったです(笑)

🐱お食事: 玉蜀黍ご飯 バター醤油
主食:牛油豉油焗北海道粟米飯
呢個飯用上北海道粟米+枝豆+櫻花蝦以煲仔飯方式焗製
全部食材味道都焗到出晒黎,香濃美味
比較大食嘅仲可以任添加,食幾多碗都得架🤣

🐱漬物:黃蘿蔔、青瓜、牛蒡、白蘿蔔、蕪菁

🐱デザート: 六色夏季冰
相信應該係夏天先可以食到嘅甜品~即製泡冰🧊
用上日本直送貫目氷由師傅親自手動刨製而成
再比我地任意配搭六款口味(紅豆、牛奶、宇治抹茶、雜莓、焙茶、桃)
個人認為傳統口味(🫘紅豆+🥛牛奶+🍵宇治抹茶)食係最正嘅!
如果大家有機會光顧不妨試吓呀😉

今次我覺得絕對係近期一個超級棒嘅餐食體驗🤭
剩係post呢12張相實在係分享唔晒⋯
所以我已經將當日嘅體驗拍成片好快會上載到YouTube架喇🫶🏻
大家可以YouTube搜尋🔍KITTY吉蒂為食貓
Subscribe我等我嘅新片更新啦🤗
2023-07-29
2023-09-03 498 瀏覽
之前朋友帶我去了間超正嘅日本料理,這間店位於中環,如果要去只要利用中環半山扶手電梯去到閣麟街個段落返去就會見到FOCO,再乘升降機到15樓就係餐廳,一出升降機就見到一本屬於西村弘美師傅廚師嘅筆記展示,這本是西村祐弘師傅爸爸生前手寫料理秘笈,西村弘美先生係香港首代和食大師父,一心在港推廣和食文化,所西村祐弘先生承傳爸爸理念,利用這些資料再加埋自己嘅經驗將西村家料理及理念發揚光大傳承落去。師傅看似後生但經驗豐富,而最估不到是這裡西村師發嘅廚師發板是會每月因應時令食材轉換一次,所以食材在不同月份時間都不同,喜歡食廚師發板就必食推介!今次就八月份的餐牌,先付用了在8,9 月當做嘅山形縣支豆煮成嘅枝豆凍湯口感軟滑綿密,味道香甜,入口涼浸浸,帶有粟米味道感覺前菜胡麻豆腐鮑肝醬,師傅用芝麻打成漿再製成豆腐,再加上濃郁鮮味北海道黑鮑魚肝醬及銀杏,口感及層次感非常豐富,再加埋杯寒北斗純米超辛口嘅辛口感覺,喝後有種清新暢快的感覺造り九洲和牛 Shabu Shabu : 用上九洲和牛西冷,輕涮至半生熟,入口肉質嫩滑,油脂分布平均,配上師傅自家制既芝麻醬及超細蕃茄仔,並加上魚籽乾,味道十分配合刺身刺身五點,有
今次就八月份的餐牌,
先付
前菜
再加埋杯寒北斗純米超辛口嘅辛口感覺,喝後有種清新暢快的感覺
造り

刺身
刺身五點,有大拖羅、牡丹蝦、深海池魚、赤身,帶子刺身,由淡到濃去品嘗,新鮮美味,當中既大拖羅十分肥美,再配上冰凍既大七純米生酛爽快冷酒,入口清爽帶點淡淡的酸度,配搭刺身去品嘗就非常合適
煮物
北海道毛蟹肉冬瓜煮: 用上愛知縣冬瓜再加上新鮮既北海道毛蟹肉煮成嘅冬瓜煮,入口鮮甜清新,
再配上信州龜齡,入口清新自然的果香,和甘酸平衡口感,整體十分配合
野菜
西京味噌煮夏日野菜 :用西京味噌嘅味道帶有清楚甘口的天然甜味、以鹽分低並帶有甜味,加入秋葵、紅椒、青椒、茄子、洋蔥、番茄,色彩繽紛之餘入口味道新鮮清爽
揚物
炸鱧魚 : 口感相對較為清淡爽口嘅魚肉,蘸上和風沙律醬、法國酸瓜醬、淡雪鹽,可以一次試到三種不同配搭既味道,
再配上近排人氣由阿部酒造釀製既 REGULUS ,酸度分明,剛入口時可嚐到蜜瓜雪葩的清新,及後頗長的餘韻會帶點柑橘的苦酸味嘅感覺,配搭炸物真係十分有層次
食事
豚角煮溫泉蛋飯 : 選用宮崎縣豚肉,肉質柔軟多汁,口感爽口,脂肪亦肥而不膩,師傅煮得軟淋入味,再配上飯味香濃嘅北海道夢美人米,加少少京都山椒粉撈埋溫泉蛋一齊入口,味道非常豐富,最後再飲返杯由藏燒酒 mix 意大利有汽礦泉水既冰凍特飲,真係夠曬清涼解渴
甜品

以日本運港嘅貫目冰由師傅人手即磨,貫目冰從京都直送到港,其密度高,見到晶凝通透,融化速度較一般的慢,配上六款醬汁,紅豆、北海道牛奶、宇治抹茶、雜莓、焙茶及日本岡山元白桃,吃時還可以按自己喜好添加醬汁,真係可以在今晚畫上一個完美的句號!
師傅嘅一絲不苟的精神和精益求精的態度,絕對就係一個承傳同堅持!
2023-08-29 80 瀏覽
 每個人都有一個屬於自己的故事。Kamosu的主廚西村祐弘先生亦不例外,一本源於1976年,仍未完成的食譜,原來食譜是西村先生父親昔日在香港工作時所寫下,為了完成父親的心願,便在 Kamosu 立足,所以部份菜色,是加入了對父親的思念。先付在甜美的北海道粟米之上,放了乾魚子醬,帶來了海洋的風味,個人非常喜歡這個前菜。酢物第二道前菜看似簡單,但配搭複雜又美味,拆肉北海蟹毛蟹、枝豆蓉、山梨縣桃肉及土佐醋汁,在芳香馥郁的桃肉中,有少許酸度,好啱夏天享用。炸物用上京都腐皮包裹香魚的春卷,以慢火炸足45分鐘,火喉恰到好處,色澤金黃,外層香脆可口,內裡軟熟,伴碟是炸得香口的魚頭及魚骨,蘸點一下淡雪鹽,佐酒一流。海鮮三色海老牡丹海老、北海道甘海老及白海老,口感及質感層次分明,配以秋葵及雜菇,帶黏黏的感覺,很特別。貝料理選來了三重縣黑鮑,薄切下咬落爽脆又滑溜,伴以車厘茄及青瓜,很清新怡人。本鮪刺身和歌山縣的中拖羅,上面是醬油泡沫,放上了食用花及芽蔥,賣相更佳,兩層拖羅中間是醬油Jelly,亦避免了醬油蘸點得過多的弊處。煮物素麵三款分別是冬瓜、南瓜及茄子,食落清爽,好啱夏日。燒物賣相毫不顯眼的鱧魚照燒,

每個人都有一個屬於自己的故事。
先付

酢物

炸物

海鮮

貝料理

本鮪刺身

煮物

素麵三款分別是冬瓜、南瓜及茄子,食落清爽,好啱夏日。
燒物

賣相毫不顯眼的鱧魚照燒,魚皮香脆,又沒有討厭的魚腥味,又可以澆上少許青檸汁來提鮮。
強肴

Slow Cook 法國鴨胸再薄切,圈起青瓜絲及洋蔥絲一齊食,嫩滑的鴨胸有西村先生秘製醬汁及菜蔬加持,味道更佳。
鹿兒島西冷壽喜燒

西冷滿是油香,置底是京都九條蔥,食之前將炸蛋弄穿,好讓蛋漿流入米飯中,豐腴的口感,好味到一個點。
咖喱飯

是西村先生的童年回憶,想同大家分享當年父親炮製的美味,紅酒喬頭爽脆,咖喱飯份量不多,但咖喱的甜辣度很平衡,拌和米飯就更滋味。

和菓子

望落有點似Cheese Cake,其實係水羊羹,質地香滑,不錯。

六色夏季冰

西村先生即場抬出專用的手搖刨冰機,特別有趣味,放上了來自日本的京都貫目冰,配料有cream cheese、抹茶、北海道牛奶、白桃、紅豆及雜莓等六款,在炎炎夏日下享用,的確是賞心樂事,最難得選用了據說連糖尿病人都可以食用的專用刨冰糖,食落更加令人放心。

2023-08-26 77 瀏覽
位於中環既呢間醸,本身係一家鮨店依家轉型做割烹料理,由西村祐弘主理,菜單因應季節每月轉換,大家就可以食到最時令既料理。今次既lunch set $1280pp我地再加 $380 sake pairing試5款清酒枝豆凍湯以枝豆打成凍湯,入口口感清爽細滑,豆香甘甜自家制燒芝麻豆腐呢個係師傅既signature dish,當中係無用黃豆,只係用芝麻手磨成豆腐,完全係手工菜,表面輕輕烤過變得焦香香脆內裡就依然鬆軟,加埋鮑魚肝醬再增添風味。配以久禮生酒香氣清雅細膩,口感幼滑爽口季節刺身四款刺身分別係大拖羅/牡丹蝦/赤身同深海池魚。可以一次過試勻當造魚款~ 當中我最鐘意大拖油脂超豐滿入口即融令人超滿足和牛shabu shabu和牛經過火炙牛脂香迫晒出黎,入口有滿滿油香,食既時候再加埋芝麻醬調味,令味道層次再度昇華~大七純米生酛爽快冷酒酒體較甜而且未算太強烈入口帶有清爽芳香配合和牛shabu shabu,可平衡肉類油脂感~冬瓜煮不時不食, 食野一定要講時令。所以八月炎夏,師傅特意烹調呢個冬瓜煮,用上愛知縣冬瓜加上毛蟹肉燉煮,冬瓜煮至軟爛口入口清甜多汁,絕對係消暑美食;配合信州龜齡清酒,入口有令人愉

我地再加 $380 sake pairing試5款清酒

枝豆凍湯
以枝豆打成凍湯,入口口感清爽細滑,豆香甘甜

自家制燒芝麻豆腐

季節刺身

和牛shabu shabu

冬瓜煮
不時不食, 食野一定要講時令。所以八月炎夏,師傅特意烹調呢個冬瓜煮,用上愛知縣冬瓜加上毛蟹肉燉煮,冬瓜煮至軟爛口入口清甜多汁,絕對係消暑美食;配合信州龜齡清酒,入口有令人愉悅果味,感覺精緻、順喉,口感輕快美妙~

野菜料理
師傅將各種野菜如洋蔥秋葵青椒茄子蕃茄等野菜加上麵鼓炒香,入口惹味非常

炸鱧魚pair 阿部酒造Regulus
師傅以鱧魚做成炸物,鱧魚肉質細嫩入口鮮味,每件炸魚分別配上法式鹹菜/淡雪鹽同他他醬黎食,每款口味各有風味:食既時候配上阿部酒造既regulus,酒體輕盈柔軟,剛入口時可嚐到蜜瓜雪葩既清新,可以中和炸味既油膩感

豚角煮 pair 藏燒酒配有汽礦泉水
以九洲豚肉做成既角煮,豚肉煮得軟嫩口感鬆化食既時候配上北海道夢美人米兩者就係完美配搭。吃罷米飯就黎一杯藏燒酒配有汽礦泉水,先將燒酒同有汽礦泉水混合,類似水割形式,降低酒精濃度,同時保留燒酒風味。

六色夏季冰
餐廳用貫目氷做成刨冰,師傅席前為大家製作刨冰,大家可按自己喜好加入一共6款嘅醬汁/十勝紅豆/北海道牛奶/宇治抹茶/雜莓/焙茶同薑糖水

我就最鐘意焙茶同薑糖水既配搭簡單食出清甜味道~
2023-08-24 71 瀏覽
醸日本餐廳位於中環閣麟街,是一家由西村佑宏師父主理的高級割烹料理店。店內裝潢簡約而優雅,以木質和白色為主調,營造出一種清新和諧的氛圍。店內有吧台座位和包廂,讓客人可以欣賞師父的精湛刀工和烹調技巧,或者享受私密的用餐空間。- 枝豆凍湯:用新鮮的枝豆打成濃郁的凍湯,口感細滑而清爽,帶有淡淡的甜味和豆香。湯上面還灑了一些黑胡椒粒,增加了一點辛香和層次。- 自家制燒芝麻豆腐:店內自製的特色菜,用芝麻、豆漿和凝固劑製成的豆腐,外表呈淡黃色,表面烤過後有些微的焦香,內裡則是柔軟而濕潤,入口即化。豆腐上面還淋了一些自製的鮑魚肝醬,增加了一點鹹甜和風味。- 久禮生酒:這是一款來自新潟縣的純米大吟釀清酒,用五百萬石米釀造而成,香氣清雅而細膩,口感幼滑而爽口,回味乾淨而持久。這款清酒非常適合配合前兩道清淡的菜式,可以提升食物的風味,也可以沖淡油膩感。季節刺身這道菜。這是一道用四款當季的新鮮海鮮做的刺身,分別是和歌山大拖羅、北海道牡丹蝦、和歌山縣赤身和天然深海池魚。每種海鮮都切成薄片,擺在一個盤子上,旁邊還有各種調味料,如醬油、芥末、薑等。這道菜可以讓客人品嘗到海鮮的鮮甜和細膩,也可以欣賞到海鮮的色澤和質感

季節刺身這道菜。這是一道用四款當季的新鮮海鮮做的刺身,分別是和歌山大拖羅、北海道牡丹蝦、和歌山縣赤身和天然深海池魚。每種海鮮都切成薄片,擺在一個盤子上,旁邊還有各種調味料,如醬油、芥末、薑等。這道菜可以讓客人品嘗到海鮮的鮮甜和細膩,也可以欣賞到海鮮的色澤和質感。

- 和牛shabu shabu:用上等的日本和牛肉片,經過輕輕火炙,逼出牛肉嘅油香,食落更添一份香味,而且配埋特製嘅醬汁,可以中和肉嘅油膩感,亦令味道會有更多嘅層次。

-大七酒造的純米生翫爽快冷酒:這是一款來自山形縣的純米吟釀清酒,用出羽燦米釀造而成,香氣濃郁而芳醇,口感醇厚而飽滿,回味微甜而餘韻無窮。這款清酒非常適合配合和牛shabu shabu,可以平衡肉的油脂,也可以增加食慾,是一款非常出色的佐餐清酒。

- 夏令煮物冬瓜煮:呢道煮物用愛知縣產的冬瓜,切成大塊,放在一個小鍋裡,加上高湯、醬油、味醂等調味料,煮至軟爛。冬瓜的口感非常軟糯而多汁,味道清淡而甘甜,有一種清涼的感覺。

-信州龜齡的清酒:這是一款來自長野縣的純米無濾過生原酒,用美山錦米釀造而成,香氣清新而果香,口感爽快而順滑,回味清爽而乾淨。這款清酒非常適合配合夏令煮物,可以提升冬瓜的甜味,也可以沖淡高湯的鹹味,是一款非常清爽的清酒。

- 野菜料理:這是一道用了多款野菜,好似有青椒、秋葵、洋蔥、茄子和蕃茄等野菜,每種野菜都用不同的方式處理,每種野菜都保留了自己的風味和口感,也展現了師父對於時令食材的敬意和善用。

- 炸物:這是一道用和歌山產鱧魚做的炸物,把鱧魚去骨切片,裹上麵粉和雞蛋液,放入油鍋裡炸至金黃酥脆。鱧魚肉質細嫩而富有彈性,外皮香脆而不油膩。師傳亦做咗三件,每件配搭一款醬料,分別有法式鹹菜、淡雪鹽和他他醬,增加了一些酸甜和辛辣的味道,讓炸物更加開胃。

- 阿部酒造的REGULUS:這是一款來自新潟縣的純米吟釀生原酒,用五百萬石米釀造而成,香氣芬芳而奶香,口感柔和而圓潤,- 回味溫暖而悠長。這款清酒非常適合配合炸物,可以中和油膩感,也可以增加香氣和酒韻,是一款非常優雅的清酒。

- 豚角煮:這是一道用九洲豚肉做的角煮,把豚肉切成大塊,放在一個小鍋裡,煮至入味軟化。豚肉的口感非常鬆化而香濃,味道鹹甜而滋味,有一種濃郁的醬汁包裹著。這道菜可以讓客人品嘗到日本的傳統家庭料理,也可以滿足對於肉類的渴望。

- 藏燒酒配意大利有汽礦泉水:這是一款特別的飲品,用藏燒酒和意大利有汽礦泉水混合而成,藏燒酒是一種用米和甘蔗發酵而成的日本烈酒,有一種強烈的香氣和辛辣的味道。意大利有汽礦泉水則是一種來自意大利的天然礦泉水,有一種細緻的氣泡和清爽的口感。兩者混合後,形成了一種既刺激又清涼的飲品,可以讓客人感受到一種新奇和刺激的滋味。

- 六色夏季冰:呢道甜品用貫目冰塊做成刨冰,再配以六款不同口味嘅醬料:十勝紅豆、北海道牛奶、宇治抹茶、雜莓、焙茶及姜糖。每種醬汁都有自己的顏色和風味,可以讓客人自由選擇和搭配。冰塊的口感非常細膩而清涼,醬料的味道則是甜而不膩,呢道甜品可以讓客人享受到日本夏天的特色美食,也可以消暑解渴,是一道非常完美的結尾。
2023-08-24 94 瀏覽
Kamosu在開業時是一間鮨店,但現在已經轉營為一間主打割烹Omakase的店子,而且更邀請了滿腔熱誠,意圖將爸爸的料理發揚光大的西村祐弘先生作為主廚,在這兒可以品嚐得到香港首代和食大師西村弘美先生的味道,亦即是西村主廚的爸爸的料理。西村爸爸的味道,就由一本本傳承下來的料理食譜開始,大家到店子品嚐時,就會從中略知一二了。事不宜遲,就由一道冰涼清甜的粟米濃湯開始,主廚用上幾款北海道粟米製作,入口順滑鮮甜,配合鹽水海膽、凍魚子醬片及紫蘇花來提味添鮮,第一道已令人嚮往後續的精彩。 接著的一道有鮮味的毛蟹蟹肉、清甜的岡山白桃及幼滑的枝豆蓉,再配合酸溜溜的土佐酢啫喱一起吃,層次感豐富,酸溜清新令人食慾大增;之後就以京都腐皮包著時令的香魚來炸,外層香脆薄身,內裡則依然細緻嫩滑,沾上淡淡咸香的淡雪鹽,更能突出魚之鮮,令人愛不釋手,再者,旁邊還有經過45分鐘慢炸而成的魚頭及魚骨,香口酥脆,美味極了,讓人變成吃魚唔吐骨的妖魔了。大廚先將北海道甜蝦、牡丹蝦及白蝦這三種不同質感及甜度的蝦以昆布漬過,將蝦味濃縮,變得更為鮮甜,再配以秋葵及雜菇,清甜鮮嫩,還有黏稠的口感,十分有趣;苗子至今第一次品嚐隨後而來的貝
大廚先將北海道甜蝦、牡丹蝦及白蝦這三種不同質感及甜度的蝦以昆布漬過,將蝦味濃縮,變得更為鮮甜,再配以秋葵及雜菇,清甜鮮嫩,還有黏稠的口感,十分有趣;苗子至今第一次品嚐隨後而來的貝刺身,它是來自三重縣的黑鮑,大家絕不陌生,但是生吃的話,也是第一次,但卻有種驚為天人的感覺,口感極度爽脆,比粒貝更猶過之而無不及,與清新的蔬菜一起,令人回味。
最後一道刺身是和歌山吞拿魚,大廚為了令大家更能吃到吞拿魚及醬油緊合的鮮香,特別製造了泡沫醬油來配搭,在輕輕炙過的赤身及中拖羅身上放上一片,令鮮味變得一發不可收拾。
主菜前來了一個彰顯師傅功架的煮物,碗內並不是單純的素麵,而是由師傅切成的冬瓜絲、南瓜絲及茄子絲,配合清香的鰹魚清湯,口感清爽又好味;隨後的燒物以太刀魚來作,銀色的表皮沒有破損已知是相當新鮮,加上正值時令,油份相當高,燒後不但皮脆肉嫩,灑點檸汁,更為鮮味。
來到戲肉的時候,一道慢煮法國鴨胸出來,肉質相當柔軟,淋上香濃的鴨汁,相當惹味,亦可連同在旁的蘿蔔、茗荷及青瓜絲同吃,會感覺更為清新平衡。
真正的主角 - 鹿兒島和牛壽喜燒出場了,大家望著滿佈油花的和牛時,不禁嘩聲四起,加上師傅以關西風的方法慢慢煎出香味來,一時之間香氣四溢,大家也流下口水來。入口的同時,油脂慢慢化開,與炸蛋黃的蛋汁及軟綿綿的白飯同吃,真是令人難以忘懷。
最後,師傅端出西村家的兒時風味,就是自家製咖喱飯,微微辛香反而令食慾大增,更想添飯呢!
甜品時間,就在師傅搬出經典手動刨冰機的同時,一道小小的忌廉芝士蛋糕作前鋒,可是,大家卻全把焦點放在刨冰機上。
此時,師傅二話不說拿著由日本進口的貫目冰來介紹,看著這晶瑩通透的冰塊,真是賞心悅目。師傅搖呀搖,不久,一碗冰凍的刨冰就放在面前了。大家可加入各款糖漿來調味,師傅真是一絲不苟,連糖漿也是自家以水麥芽來調製,美味又貼心。將十勝紅豆、抹茶及北海道牛奶組合起來,就是宇治抹茶的味道了;而野莓配牛奶的組合也相當美味,最後還有焙茶及白桃口味,總有一款適合大家。
許久未試過如此滿足了,由頭盤到甜品都盡如人意,而且價錢相宜,值得一試。
$2000 (晚餐)
  • 鹿兒島和牛壽喜燒
  • 和歌山吞拿魚