2022-08-25 731 瀏覽
其實已經食過呢間蔡記重慶小食好多次,見之前都寫咗兩篇關於涼皮嘅食評,咁就寫埋呢一間啦今次食手工涼皮,加雞絲涼皮薄,正雞絲量多,撈埋麻辣,吸味,正個涼拌本身有脆豆,花生,同青豆做配料同埋周圍咁多間,都係叫做四川小食乜乜小食,認住佢叫蔡記,就唔會認錯因為我都成日幫襯佢哋响荃灣南豐中心嘅分店暫時得呢間蔡記可以響葵廣最長人龍嘅四川風味相比,純個人意見

今次食手工涼皮,加雞絲
涼皮薄,正

雞絲量多,撈埋麻辣,吸味,正

個涼拌本身有脆豆,花生,同青豆做配料

因為我都成日幫襯佢哋响荃灣南豐中心嘅分店

暫時得呢間蔡記可以響葵廣最長人龍嘅四川風味相比,純個人意見
2022-08-10 552 瀏覽
好耐冇黎葵芳,每次都會黎食呢間。今次買咗一碗涼皮魚皮,涼皮唔會鬆散,可以成條咁食,辣辣地,好好味。個人十分鍾意食魚皮,呢間特別好食,魚皮好爽口,份量比其他多,想一食再食十分推薦大家試下
十分推薦大家試下
涼皮加魚皮
涼皮加魚皮
2022-04-14 803 瀏覽
重慶小食-豬肚涼皮已經好耐無食佢啦,今次食中辣,唔知係咪太耐無食嘅關係,辣到流哂鼻水,好鬼過癮🥵🥵😍但味道不變,好正!😋😋👍價錢$40個人口味總評分:8/10地址:葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓2021號舖舖#涼皮 #豬肚 #重慶小食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
重慶小食-豬肚涼皮

價錢$40

個人口味總評分:8/10

地址:葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓2021號舖舖

豬肚涼皮
豬肚涼皮
2021-12-18 740 瀏覽
同朋友過咗嚟葵芳行街,見到酸辣粉已經流晒口水,朋友話呢間好出名就試吓啦!出邊比較少有涼皮就嗌左呢款,我叫咗木耳、魚皮、豬肚絲$60食落好惹味,不過叫咗小辣都越食越辣😂同埋份量都幾多!
出邊比較少有涼皮就嗌左呢款,我叫咗木耳、魚皮、豬肚絲$60
食落好惹味,不過叫咗小辣都越食越辣😂同埋份量都幾多!
2020-08-22 2246 瀏覽
最近的晚上,都因為疫情而不得已提早下班。慶幸的是,多了不少機會嘗新。今天來到有名的葵廣,確實大開眼界。以前中學時期來過一次,為的是舊書,沒想到現在依然有市場。而小食方面,沒想到現在發現得居然如此規模,香港人的確很厲害。路過重慶小食一店,原來葵廣有三家分店,賣的都一樣,但位於三樓的這一間,最多人等。本來打算走,但走的時候人少了,也試一次吧。涼麵一份麵三款餸,價錢不要跟內地比,在香港算很有競爭力了。餸菜款式大路,多數素食材。葷類有百葉,雞肉,雞腎之類,所有都撈好醬味,以顏色而言,相信都是同一辣味。最右邊是味料,要分辣度酸度就在這裡。白糖,雞粉,醬油,烏醋,麻油和花椒油。內地一般還有味精,可能香港人比較不想見到,所以這裡沒有。買回家慢慢食。其實相當大麵,也坦白講不過是麵,成本便宜卻教人覺得抵食。佐料算有心,除了芫茜蔥,也放花生和脆黃豆,兩樣都脆香,至少新鮮。配料算了兩素一葷。腐皮,口感靭實又不入味。木耳,爽口可惜同樣欠調味。雞肉,是雪藏雞絲,烚熟撈味,當然沒味道。麵是油麵一類,沒太特別。以撈麵而言,調味不足。這個調味不是大中小辣的分別,而是味道豐富與否的分別。整體而言,性價比是有的,但實際質
配料算了兩素一葷。腐皮,口感靭實又不入味。
木耳,爽口可惜同樣欠調味。
雞肉,是雪藏雞絲,烚熟撈味,當然沒味道。
麵是油麵一類,沒太特別。
整體而言,性價比是有的,但實際質素各種未如理想,假如要排隊就免了。
題外話,店內做法先以外賣碗分好麵,客人點餐再將麵倒入盆內撈味,然後放入新的外賣碗內,相信之後會重複使用本來作為分麵那個碗,不知道有否清潔的衛生問題。
2020-08-09 1139 瀏覽
🎏手工涼麵→成日經過重慶小食🌶️,今次第一次系度買野食。今次叫左手工涼麪,加左海帶絲,豬耳🐷& 手撕雞🐔。首先要講下雞絲🐔,見有D評論話唔系特別好食,但系估唔到有驚喜,雞絲🐔口感剛剛好,唔會硬,亦唔嚡,今次食到嘅雞絲🐔系軟身的~~加埋爽口嘅豬耳🐷,配埋涼麵非常岩胃口🍜。原本唔系特別鐘意食呢種麵,但系配埋D醬料同埋小辣🌶️嘅涼麵,真系會令我想要之後再買~好食好食 (無加味精,但系一樣正!) 🤤食得辣嘅人可以叫中辣以上好食度👉🏻 8/10((🥃雪梨茶? 唔系幾好飲,好淡 😂😂
🎏手工涼麵
食得辣嘅人可以叫中辣以上
好食度👉🏻 8/10

((🥃雪梨茶? 唔系幾好飲,好淡 😂😂
手工涼麵

2020-08-09
5 分鐘 (外賣自取)
手工涼麵
2020-07-30 936 瀏覽
上兩次去葵廣已經發掘到呢一間辣野( •̀ .̫ •́ )✧ 幾推介大家takeaway返屋企食😙👍🏻 私心比較鍾意食涼皮🤨 份量都幾大真係食得飽٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و❣️手工涼皮 $25涼皮好滑溜唔會太厚👅 重口味既調味 有黑醋 辣油 花椒油 醃豆 菜甫 炸豆 花生 蔥等等🌶 每塊都痴到好多汁🤪👉🏻海帶 +$7 魚皮+$18海帶份量好多😋 撈埋增添左口感😛 魚皮幾特別唔係度度有! 雖然比較貴但係好彈牙 真材實料😙👍🏻 有d似薯粉 我地爭住食🤣❣️涼麵配三餸 $30咁樣食真係好抵!超大碗 料又多 啱曬窮食😈 配料揀左木耳 海帶 雞腎(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 木耳海帶配辣 基本上冇得輸🤤雞腎就偏硬咗少少🤏🏻 我覺得一定係有味精既🤣 但間唔中食下都ok😂 朋友食過兩姊妹仲話鐘意呢間多d🤔

❣️手工涼皮 $25
👉🏻海帶 +$7 魚皮+$18

❣️涼麵配三餸 $30

2020-07-24 1025 瀏覽
其實yαɴɴy唔太食得辣🌶,不過兩年前去左人稱美食天堂既葵芳廣場食過川味撈撈之後就返唔到轉頭,耐唔耐掛住個陣麻香同味蕾上既刺激💥就會去幫襯😝 雖然後期太子開左間【 兩姊妹涼皮有限公司】,但葵廣點都抵食d,仲可以順便掃街食埋其他呀嘛🤣.最初川味撈撈只係得地下一間 #四川風味,自從3樓開多左一間之後2樓又跟住開仲越開越多,只要係葵廣走一圈都會見到有十間八間🏘而今次介紹既呢間【 重慶小食】,yαɴɴy第一次試川味撈撈就係幫襯佢😋 中間都有試過上下唔同店家,但兜兜轉轉都係覺得呢間比較對個人口味👅舖頭靠近電梯位上到2樓就會見到,長期都keep住有人排隊買架👩🏻‍🤝‍👨🏼👭兩年前初開業時$25一碗涼皮任揀3款配菜,無耐就改為涼皮同配菜逐樣單點計錢;不過好彩長期都有做緊涼麵套餐,$30一碗涼麵任揀3款配菜🥢如果閣下對涼皮無特別大喜好的話,揀套裝會相對抵食👍🏻.配菜既擺放都算整齊,起碼望落唔會覺得污糟邋遢☠️ 最唔好既地方係配菜暴露係空氣之中始終唔夠衛生,唔明點解店舖唔加返塊膠板上去🤨******************************✨涼麵套餐🍝 ($30)套餐包3款$10以下既小菜,呢度會定

✨涼麵套餐🍝 ($30)
套餐包3款$10以下既小菜,呢度會定期更換部分款式,最近一次7月頭去時就有青瓜絲🥒、海帶絲、木耳、豬耳🐷👂、手撕雞🐔、方豆腐、腐竹、豆腐絲、鴨胸肉同雞腎。以前食開手撕雞絲,可惜份量比較少同埋肉質比較鞋口就無再揀🙅🏻‍♀️

幫襯當日要左1️⃣豬耳、2️⃣鴨胸肉同3️⃣雞腎,剛好聽到前面位女士落話個仔好鐘意食呢度既豬耳,3款配菜都揀晒要豬耳仲特登坐的士落黎買😲 個人認為呢度既豬耳都幾爽口,所以長期都揀✔️ 至於鴨胸同雞腎都係大路野,食落無咩特別,純粹想更加飽肚🙊
涼麵份量都多,本身撈起前已經有跟青瓜絲,會另外落蔥花、芫茜、炸豌豆、蘿蔔乾粒同調味料例如花椒油、麻油、黑醋、味精(⚠️雖然無益,但正宗川菜係會加架),想要幾辣/唔食辣/走蔥/走芫茜既同呀姐講聲就得👌🏻
不過每個呀姐落手既份量都唔同,有時好麻好辣,有時就無咩麻香🤷🏻‍♀️ 話雖如此,又麻又辣真係令人又愛又恨,會食到不能自拔仲越食越開胃🤣

👧🏻人均消費:$30
👍🏻味道指數:4/5
👍🏻抵食指數:4/5
👍🏻環境指數:2.5/5
👍🏻再訪指數:5/5
📍重慶小食
地址:葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓2021號舖
⏰營業時間:不詳❓
(📍呢間係葵芳廣場總共有三間分店,每層都有分佈係唔同位置)
2020-05-23 502 瀏覽
好多唔多種類既餸, 價錢優惠, 食物有質素,丫姐服務好。 仲有野飲送!! 一定會再幫襯!今次試左佢既魚皮好爽口彈牙, 腐竹唔會爛曬,而且有咬口。 面既質地都好正好好味。 雪梨水好夠味,煲嘅時候一定好足料。

2020-04-29 374 瀏覽
今次第二次幫襯,上次試過涼皮加一個送(雞絲)$37 仲有野飲送,覺得幾抵,味道還可以係有d味精食到有少少口乾,久唔久就無所謂,味精敏感就........今次見寫住涼麵$30/ 三送,以為係所有涼既撈麵都係,原來我會錯意,叫左碗涼皮雞絲豬肚木耳,係無特價既 $53。 外賣返公司先覺得唔對路,就算係原價應該都係$44⋯⋯ 應該收多左錢講真心既,$40內有三送+野飲仲可以接受,但成$50不如舒舒服服坐係鋪頭食碗雲南米線啦
應該收多左錢
2019-08-01 743 瀏覽
某次機緣巧合之下經過葵涌廣場,見到呢間重慶小食,排晒長龍!試過一次之後好難忘😍之前曾經食過手工涼皮,覺得好好食,今次試吓新野,手工涼面,$30送三個餸,好抵食。派左五六個終於到我,我今次嘅選擇係腐皮、豬耳、木耳涼面。說真的夏天食拉麵好舒服!起碼唔使熱辣辣出晒汗😛呢間嘅酸辣味道非常之正,夠酸又夠辣,係我暫時喺香港食過最好味嘅,不過就唔知正唔正宗啦,但啱口味嘅。最後食完呢碗其實覺得仲未夠飽,或者係太細碗,又或者係酸酸辣辣開咗胃口吧。下次都係叫返涼皮,好食啲。
派左五六個終於到我,我今次嘅選擇係腐皮、豬耳、木耳涼面。
說真的夏天食拉麵好舒服!起碼唔使熱辣辣出晒汗😛
下次都係叫返涼皮,好食啲。
2019-07-29
2019-07-25 492 瀏覽
每次經過葵涌廣場都一定會經過此店,本身就愛吃辣的我,很久以前就把此店放到必試的項目裡,奈何每次行完一圈商場,早已吃不下了。適逢今天再次經過,等候的人並不多,終於有機會一嘗期待已久的「重慶小食」。麵食有分為手工涼皮和手工涼麵兩種。今日選擇先品嚐的是涼皮。涼皮被許多人認為是陝西小吃中最受歡迎的品種,一年四季都可以吃到,因為「涼」,所以在夏天吃的人更多。本身是一塊直徑大概為半米的巨型涼皮,之後會切成大概兩厘米寬的長條。選擇了麵食之後,就可以自選配料,總共有九個選擇。今次選擇的是手撕雞、青瓜、腐竹、豆乾。加上黑醋、辣油、花椒粒拌好,大大碗,但我認為可以更多麻辣味,會更爽。整體味道不錯,是適合夏天的一流小吃。

麵食有分為手工涼皮和手工涼麵兩種。

選擇了麵食之後,就可以自選配料,總共有九個選擇。

今次選擇的是手撕雞、青瓜、腐竹、豆乾。

手工涼皮

整體味道不錯,是適合夏天的一流小吃。
2019-07-24
手工涼皮
2019-06-12 384 瀏覽
臨收工買咗個外賣阿姐勁好人pack 到刨冰山咁高再硬pack 咗佢。只淨雞腎,豬耳,雞絲同腐竹,要了前三餸。雞腎同豬耳都夠爽夠入味,雞絲就唔夠淋同太大舊,阿姐仲醒咗塊腩肉俾我,好淋唔肥下次值得佔一餸,而一大碗只售$25 !!!正常辣唔夠辣,辣精要提阿姐加加加大辣。
臨收工買咗個外賣
阿姐勁好人pack 到刨冰山咁高再硬pack 咗佢。

只淨雞腎,豬耳,雞絲同腐竹,要了前三餸。

正常辣唔夠辣,辣精要提阿姐加加加大辣。
2019-06-10 315 瀏覽
重慶小食基本上,葵涌廣場,是一塊尋寶地有好西,有劣食雖然大部分都係劣食所以,就有尋寶的樂趣依碗四川涼麵,$30一碗加3個餸無論係價錢、味道、配菜、餸料、調味,無一不比上餃掂嘅四川涼麵優勝起碼這碗麵,是熟的重慶小食的辣醬,是辣的,不麻不要以為‘辣醬’一定會辣,上次食餃掂的‘辣醬’,我落左半樽都係無味的我期待四川涼麵是麻辣的,現在這個有點偏向湖南的唯辣這碗麵,平、靚、正唯一缺點就是太味精食完碗麵,好口渴⋯⋯
重慶小食
基本上,葵涌廣場,是一塊尋寶地
有好西,有劣食
雖然大部分都係劣食
所以,就有尋寶的樂趣
依碗四川涼麵,$30一碗加3個餸
起碼這碗麵,是熟的
重慶小食的辣醬,是辣的,不麻
我期待四川涼麵是麻辣的,現在這個有點偏向湖南的唯辣
這碗麵,平、靚、正
唯一缺點就是太味精
食完碗麵,好口渴⋯⋯
四川涼麵
2019-05-07 311 瀏覽
今日想食辣野,去到葵芳,見到好多人排隊食依間,最後揀食依個涼皮!無額外加餸,已經有少少配菜,青瓜入哂味,正。味道方面,叫小辣都幾辣,酸酸地,好開胃。而涼皮就好煙韌。 不過不失。

無額外加餸,已經有少少配菜,青瓜入哂味,正。