2024-01-25 660 瀏覽
佢地星期二假期,我就星期三晚市第一枱客,老板娘極力介紹腸粉蟹煲,信佢啦,結果就係 $388 腸粉~死蟹煲,果然係有陰謀我太大意了,佢無比海鲜我睇,就中伏了,放假後的死海鲜益晒我加多條冰鲜星班 $458
我太大意了,佢無比海鲜我睇,就中伏了,
放假後的死海鲜益晒我

加多條冰鲜星班 $458
2024-01-21 665 瀏覽
🍜 手工撈起,我喺呢間食店試咗好幾道菜色,每一樣都係懷著滿腹期待嘅。豉油皇中蝦肉質挺彈有勁,每啖咬落去都好似有得聽見請你食嘅叮咚聲咁解渴,真係叫人一試難忘!椒鹽豬肚嘅香辣惹味,外酥內軟,幾適合同幾杯涼茶一齊過,諗起都口水直流😋。🥣 白菜豆腐湯純淨得黎有一股家鄉味,好似飲到啱啱媽媽煲好嘅湯一樣暖笠笠,魚底湯頭鮮甜中帶絲絲清香,確實係㕑房中嘅一股清流。而沙疆雞嘅肉質滑嫩,見到個賣相雖然一般,但係咬一啖,味道嘅滿足感直接突破味蕾,簡直好過連環太保🐔!最後唔得唔講,炸咗嘅黑芝麻湯圓又香又糯,個皮炸到金黃酥脆,入口即溶,真係蝦夠kick!如果唔係食得太飽,真係想再嚟多兩碗!總而言之,呢啲平民小菜可謂係平易近人中嘅佼佼者,從呚呚又岩飲啲咩嘅人都啱食,係真正嘅食客福音!👍🏻

今次去到西貢,行過黎卡路旁邊,就試咗間我聽朋友推介嘅海鮮舊字號。第一碟就係香口豉油王海中蝦,啖啖肉嘅蝦仁超彈牙💥,鹹香夠晒勁!緊接佢嘅係炒鵝腸配味菜,味道走中庸,但係炒得啱啱好,唔油膩。咁嘅天氣,少唔免要啲熱辣辣嘅出品,豉椒炒大螺就啱晒!大螺肉厚身嘅感覺,同埋嗰陣黑椒香,正!話說返嗰碟黑椒焗豬手仔,忍唔住食咗三大塊;入口即溶,軟綿綿勁好滋味😋。通菜就簡簡單單,清新解膩。最後,嗰碟炸湯圓🌀,完美緊扣埋晚餐。外面炸到金黃酥脆,咬落去裏面啲流心芝麻餡湧出嚟,我話你知,真係幸福感滿分!口味相撲,食材勁正,唔講得太多專業術語都知道,呢度啲海鮮做到心水準噠。食完啲味道喺咀裏面圍繞,嗰種fresh到不得了嘅感覺,真係食貨嘅小確幸。下次再黎西貢,呢度係我嘅must-go list,整體黎講,食咗咁多回,味道同質素都跌唔落,堅強推薦喇!👍🏻

2023-11-09 768 瀏覽
😋🤤😍隱世港式海鮮~招牌隱蔽到幾乎都睇唔到~好多港式地道美食~💃👉油鹽焗奄仔蟹~奄仔蟹唔算好大隻~但係啖啖肉好清甜~正~👍😍👉豉油王花竹蝦~勁大隻~蝦肉超彈牙~惹味到連汁都食埋~必食~👍😍🥰👉雜魚湯~簡單清淡雜魚豆腐白菜仔湯~鮮甜有魚味~重點係無味精~👍👉脆炸豬大腸~香港特色街邊小食~炸得好香脆、一定要趁熱食~就係個種味道(有人頂唔順個隻味)~🤭🤭🤭👉臘味炒飯~好有鍋氣~好味~👍

👉臘味炒飯~好有鍋氣~好味~👍

雜魚湯
脆炸豬大腸
辣味炒飯
2023-11-03 682 瀏覽
唔記得幾多年前,朋友帶我來食飯,一食就甩唔到了,所以我出我第一編食評會用金九來寫😋首先講服務,係我最鍾意嘅家庭式經營,同客人有傾有講,唔係淨係關注你叫咩食而食貴定食平嗰啲囉…….有時我叫多咗,老闆娘都會制止我話夠㗎啦🤣🤣食物方面,原材料每日新鮮採購,食魚一定係海魚,所以我每次提供只係做法點樣整,有乜魚就食咩魚!食個罕有嘅大紅斑同埋蘇媚🤣🤣每年大概10月份就會打定電話問幾時會出臘味糯米飯,呢個係我朋友圈之中必食之選,點解10月先會開始有?因為老闆話臘味唔靚唔新鮮就唔會用,情願唔賣👍🏻👍🏻必食推介就有鹽焗奄仔蟹,豉油王蝦,油鹽水魚加辣,龍蝦米粉底(米粉先係主角),豉油王吊桶..…….通通都係必食😋😋😋
油鹽水煮魚
豉油王蝦
秋涼天先開始有嘅臘味糯米飯
必食豉油王吊桶
2023-07-04 712 瀏覽
上次食完豉油王蝦,超級好食,蝦🍤殼係炸到可以食埋,隻🦐🦐好新鮮同好大隻👍🏻👍🏻👍🏻,重點係夠鑊氣🔥🔥🔥,仲有其他椒鹽類嘅嘢食,一啲都唔油膩👍🏻👍🏻👍🏻,今次自己一個人去食,又係再點番我最愛😍😍嘅豉油王蝦🦐、椒鹽魷魚🦑,再加多個春卷加埋🍺,春卷稍為遜色了一點,但另外兩樣食品冇得輸,下再試埋豉油王吊桶同埋上湯龍蝦🦞煎米粉、仲有炸湯圓店員都非常有禮貌同海鮮幾多錢,起碼感覺明碼實價絕對值得去食👍🏻👍🏻👍🏻
上次食完豉油王蝦,超級好食
,下再試埋豉油王吊桶同埋上湯龍蝦🦞煎米粉、仲有炸湯圓
店員
都非常有禮貌同海鮮幾多錢,起碼感覺明碼實價
絕對值得去食👍🏻👍🏻👍🏻
豉油皇蝦、椒鹽魷魚
豉油皇蝦、椒鹽魷魚
  • 豉油王蝦🦐👍🏻👍🏻👍🏻
2023-01-02 1357 瀏覽
2023新年嘅第一日,喺西貢行完山來食晚餐。今次係第二次嚟。三個女仔,嗌咗炒蟶子、菠蘿咕嚕肉、豉油王大蝦、豆腐魚湯,同埋炸湯圓。蟶子肥美鮮甜就as expected,加咗啲九層塔好香。咕嚕肉簡直係一絕,入邊嚿豬肉肥瘦啱啱好,又好Juicy,出邊嗰層薄薄哋嘅脆漿,幾乎不存在但咬落去又真係有少少脆👍,連我嗰位唔係好鍾意食肉嘅朋友都話好食。豉油王大蝦一斤有成10隻,炸到酥脆可以成個頭一齊食埋,仲要有蝦膏,啲肉彈牙,連埋啲蔥同豉油汁(記得嗌多蔥😉),爭啲連隻碟都舔埋😅 豆腐魚湯就好屋企feel,加埋白菜仔,我鍾意落勁多胡椒粉,一個人飲咗三碗😹 我平時唔係好好甜品,但係呢度嘅炸芝麻湯圓就一定要食,唔講點解了總之一定要食🤣 大家新年快樂🥳p.s., 我哋已經諗埋今次冇食到,下次来要食嘅嘢:龍蝦米粉、奄仔蟹、豬腳筋、炸生蠔…😋

炒蟶子
豉油王大蝦
炸湯圓
  • 炸湯丸
2022-06-27 2083 瀏覽
三個人食晚飯,點了蠔仔粥,兩隻賴尿蝦,兩隻奄仔蟹,炸湯圓,醬油吊桶。好滿足,好好味!好想推介給大家!先介紹咗兩隻奄仔蟹,多肉,多膏,鮮味,好好食。仲要大細適中,連腳都有肉食!椒鹽賴尿蝦,勁大隻筷子咁長,外殼香脆,肉質鮮甜有汁,肉唔會痴殼,連個配料都超正,有豆豉及炸香脆的香葉,如果同啤酒一齊食,會超開心,超推介!蔥油吊桶,個蔥油醬汁好香濃,真係可以點一份,加碗白飯食,都好開心。個吊桶鮮味唔會比醬汁搶走,仲要有汁,彈牙的同時又好易咬,好好味😋。必試!蠔仔粥,相對較為普通,但食到尾凍了,都唔會有腥味,用料新鮮。甜品炸湯圓,一定要食,一粒外脆內軟嘅芝麻湯圓,唔會癡呀,唔會太甜,有芝麻香味,食完會再想食。而且湯圓的由來是一個充滿父愛嘅故事,想知就真係要去試吓啦!最後,一杯看似普通的茶,原來是有用心的調制出來,是用幾種不同的茶葉混合而成,飲落有香片的清香,但係又有青鐵觀音嘅味,所以都真係要飲,不要只用來清洗餐具!整體而言,好滿意,推介!

奄仔蟹

椒鹽賴尿蝦

醬油吊桶

蠔仔粥

炸湯丸

整體而言,好滿意,推介!
奄仔蟹
椒鹽賴尿蝦
醬油吊桶
蠔仔粥
炸湯丸
  • 炸湯圓
2022-04-10 1496 瀏覽
政府一話要禁晚市堂食,我成家就把握最後一夜嘅機會,即刻call三妹姐,叫佢留返張檯同條魚比我。幾年前好random係白沙灣碼頭搵到呢間金九記,一試愛上。每次想食蒸魚,都一定係去金九記,新鮮同大大條呢個就一定嘅,蒸到岩岩好熟同滑,仲要價錢實惠,真係非金九記莫屬。比起西貢市中心嘅酒樓,金九記係up dup d,但性價比高,同埋店內永遠都有溫馨的感覺。今晚條魚勁大條,所以四個人剩係叫左蒸魚,四個飯,一個魚仔湯,加個香口蝦多士,就夠哂飽飽。

2022-01-06
  • 蒸魚
2021-12-10 1293 瀏覽
去飛鵝山睇完日落,諗住去隔離間茶餐廳晚飯,點知星期三收 7 點,泊咗車,唯有去呢間啦!3 條友叫咗豬潤菜芯,避風塘炸雞同魚腩,2 碗飯同一支啤酒,碟魚腩正如另一個食評,件數少如食剩咁,雞都唔算大碟,食完餐飯係好似無乜嘢落過肚咁!招呼也不算十分好,叫我哋搬嚟搬去,隔離檯叫咗個湯有豆腐,話豆腐好似變咗 🤮,佢就收咗話唔好飲啦!反正都無乜嘢好加,我哋就埋單去買糖水睇星,不過就記住星期三唔好去嗰頭揾食嘢囉 😅😅😅

2021-07-31 1638 瀏覽
西貢嘅一間大排檔!味道好味,上菜熱辣辣,海魚非常鮮甜好味,魚肉多勁滑!雖然條然斤零重要$300幾但我覺係值,你會真係食得出係海魚而不是養魚,仲有個金不換炒蜆個味一試愛上,仲可以要求加辣!真係好好味!我呢個星期食完一次後隔日又再食多次,哈哈!!記得第一次去冇食魚個姨姨話嚟呢度一定要食當日嘅海魚啦!但上次時間好趕只食小菜已超回味!魚香茄子煲都係要試好濃味又多汁可以送兩碗飯!但坐就真係迫小小,但食開大排檔嘅都會接受.
但坐就真係迫小小,但食開大排檔嘅都會接受.
  • 炒蜆、蒸海魚、椒絲腐乳通菜
2021-06-29 1652 瀏覽
父親節全家一起挑選了這間位於西貢餐廳☺️為慶祝父親節這次點了七個菜,椒鹽九肚魚,鮮魷炒西蘭花,豉椒炒蜆,豉油王吊桶,砂礓雞和腰果雞丁。其中豉油王吊桶十分出色,每次必點的一道菜。反而椒鹽九肚魚味道稍淡,可以多放些少椒鹽味道會更好。總括來說價錢實惠,菜式也很多。👍🏻

父親節全家一起挑選了這間位於西貢餐廳☺️
總括來說價錢實惠,菜式也很多。👍🏻
砂礓雞
腰果雞丁
椒鹽九肚魚
豉汁炒蜆
2021-06-20
慶祝紀念
父親節
2021-04-18 1469 瀏覽
有日揸車同朋友仔去白沙灣碼頭釣魚,釣到咁上下就係The Pier 酒店隔離既茶餐廳食午餐,因為方圓十里都冇嘜選擇,落咗幾級樓梯後,會發現原來仲有一間茶餐廳係入啲嘅位置。朋友就帶咗我去食入啲果間,佢話食過無數次,入啲果間好食好多。落完單無耐,姐姐就俾咗碗老火湯我哋飲,連飲品錢都慳埋 😝 老火湯係豬骨蘿蔔湯,味道唔錯無咩味精。豉椒鮮魷飯 ($48) : 鮮魷望落雪白有光澤,口感肉厚彈牙感覺幾新鮮,而且鮮魷份量都幾多,真係估唔到。👍🏻
2020-11-08 1613 瀏覽
假期去食海鮮hea下都係好大的享受,掛住呢間海鮮餐廳好耐啦,今夜食到真係好開心,味道還是一如既往的美味,尤其係豉油吊桶,每次必叫~食幾多次都唔會覺得膩,會定期來食嘎~
清蒸海斑
魚湯浸白菜仔
清蒸海斑
Went there 2-3 years ago and it was value for money! Our recent experience was dreadful!  Ordered few dishes very disappointing quality and could not believe during this period of crisis, they are ripping their customers like this! Ordered deep fried rice vermicelli with lobster 上湯龍蝦煎米粉 , as you can see on this picture, the portion was so miserable for HK$ 498, it really looked like a left-over portion!   The crabs 油鹽焗奄仔蟹 at HK$ 150 each... another rip-off!  The kau-to deep fried fish 狗肚魚$90... just 6-7 pieces on a small plastic plate!  Geez!! We are local residents!  The only thing I am not complaining: the fish broth with tofu and veg... the only reasonable thing there!
上湯龍蝦煎米粉
油鹽焗奄仔蟹
題外話/補充資料: NEVER AGAIN! I hope there will not be other victims....
2020-11-01