2024-08-09 465 瀏覽
食宵夜嘅好地方,今次嚟到呢一間泰國餐廳,好耐都冇飲過冬陰功啦,呢個冬陰功呢非常之精彩,酸辣味好出眾,加上啲蘑菇好新鮮,仲有好豐富嘅海鮮喺裏面,用了十足,而且好新鮮,仲有佢嘅沙嗲串燒,非常之好味,佢嘅通菜炒得好好,仲有個炒飯,啱晒一班朋友去宵夜,而且呢價錢親民,街坊生意。交通都非常方便,附近有地鐵站小巴同巴士等等。揸車嘅朋友亦都可以有停車場泊車。服務都非常之好,而且餐廳整潔衛生,我好滿意,所以推薦俾大家。
  • 椰青
  • 炸蝦餅
  • 泰式炒通菜
  • 冬蔭公
2024-08-08 447 瀏覽
咖哩大蝦的咖喱已沒蛋花,是普通的咖喱,木瓜柚子沙律啲蝦乾好腥,燒大鱔也沒有以前炭燒的風味。蒜蓉多士條也太淋。總結,大失水準,失望。是換了廚師班底嗎?比起以前排長龍同而家無人食,就知咩事啦!店主自己知唔知架?
2024-08-07
  • 生菜包
2024-07-15 516 瀏覽
呢日同朋友揀左金坊食午餐,以為都有食過覺得味道同質素都唔錯,今次再黎發覺佢裝修完環境仲坐得舒服左。叫左個青咖哩牛同埋海鮮炒粉絲。因為我麻麻地青咖哩所以對於佢既味道就唔係咁中意,但朋友中意食就話好食同埋椰香味幾重;至於個海解炒粉絲就炒得好好食,好香好惹味同埋好吹料。小菜叫左炒通菜同埋泰式鳳爪,炒通菜切得太碎,好難夾而鳳爪就正常發揮。野飲都係必點芒果沙冰,好香芒果味,推介另一杯試左牛油果沙冰,麻麻地。
野飲都係必點芒果沙冰,好香芒果味,推介
另一杯試左牛油果沙冰,麻麻地。
2024-07-06
  • 芒果沙冰
2024-07-10 471 瀏覽
又係一早出左黎,去到荃灣食早餐!唔想成日食cafe , 今日選擇係路德圍既泰國餐廳食早餐!星期六一早都算多人, 要搭枱早餐方便有港式, 有泰式金邊粉今日揀左港式早餐配蝦餅,蝦餅未夠10:00 就賣晒!味道唔錯,另外個丹麥麵包都好食,荃灣早餐之選👍🏻
又係一早出左黎,去到荃灣食早餐!
唔想成日食cafe , 今日選擇係路德圍既泰國餐廳食早餐!
星期六一早都算多人, 要搭枱

早餐方便有港式, 有泰式金邊粉
2024-06-15 605 瀏覽
晚市黃雨行過想食泰菜,佢間野多款式,一條友入去6點幾冇人排隊,坐門口,本來冇野,個門口阿姐無端端拉埋個冇左電的玻璃門。本身落大雨已經唔熱,佢拉埋左度門,門口冷氣機D風大到我凍到震,我問阿姐可唔可以唔關門,反正D人出出入入,佢話門口燒衣紙,D煙吹入去難聞,ok咁你燒完咪開返 ,我都係打算快食就走人者,我成碟通菜即上已經5分鐘吹到凍左,唔係暖,係凍。個燒衣紙的都燒完,門照關,我忍唔住,仲有餸未上走打包外賣,打算安安樂樂食餐飯未唔得,如果因為食呢餐飯而吹到病左更唔抵。加一服務費,有服務咩?
加一服務費,有服務咩?
2024-06-15
今晚同朋友去食飯,食物叫左2樣,味道方面就正正常常。起初入去,招呼個阿姐都有D笑容,點知埋單那下黑口黑面。埋單計數那陣,望一望張單,多左項:水(免加一)$6 。成件事太冬陰公,太地獄。真係唔會再幫襯呀!坐底那下完全唔知唔清楚飲水都要俾錢,真係好透明呀!點解唔可以大字寫出嚟,要偷偷地喺張單到收?係唔敢,定係有心?夜麻麻,我都廢事去同佢吵。但係幫襯呢家野,真係唔使指意有下次。那$6我捐贈給助山區小孩子,積下。陰、得

2024-05-06
$90 (宵夜)
2024-04-10 832 瀏覽
🥘金坊泰囯美食📌荃灣荃興徑13號朋友帶我去吃泰菜,我問有什麼推介,佢話甜品啦,未吃菜先吃甜點?他說稍後啦。🥘海南雞飯($68)雞比較大隻,黃油雞皮比較厚身,冇骨的雞肉都算滑和爽口,加上他們的秘製醬汁伴以青瓜片及黃飯,抵食。還送上一碗美味雞湯。🥬馬拉盞炒椰菜苗($88)這個菜有點貴,但係椰菜苗真的好好吃,開邊的椰菜苗吸收馬拉盞和辣椒的香味,好夠鑊氣。🥘咖喱炒大蜆($98)咖喱汁裏充滿洋蔥、芹菜、咖喱醬、紅黃椒、加上蜆肉的鮮甜,好惹味。叫了一客蒜蓉包條($38)伴吃,最佳搭檔。最後是甜品環節,原來晚市會送甜品,朋友就是喜歡和期待送上什麼甜品,今日是椰汁糕,味道不錯。

🥘金坊泰囯美食
📌荃灣荃興徑13號

🥘海南雞飯($68)

🥬馬拉盞炒椰菜苗($88)

🥘咖喱炒大蜆($98)

2024-03-07 864 瀏覽
去荃灣路德圍覓食,豆腐花店仍有好多人排隊,先找吃正餐的,見到金坊泰國美食的Menu都幾吸引,種類多而且價錢合理便試一下。菠蘿海鮮炒飯係我食泰菜時必點,因為好惹味,金坊的也不錯,海鮮有鮮魷、大蝦等, 飯粒好爽加埋腰果同肉鬆非常惹味。咖喱炒軟殼蟹+蒜蓉包條包條整條脆脆的,立體長方形四面都香脆,配上咖喱汁一齊吃,咖喱汁中的洋蔥和中國芹菜添香味,軟殼蟹都好大隻,炸得好酥脆。還有免費甜品供應,今日係椰汁紅豆糕共有四件,好香椰汁味。

去荃灣路德圍覓食,
豆腐花店仍有好多人排隊,
先找吃正餐的,
見到金坊泰國美食的Menu都幾吸引,
種類多而且價錢合理便試一下。

菠蘿海鮮炒飯係我食泰菜時必點,
因為好惹味,金坊的也不錯,
海鮮有鮮魷、大蝦等,
飯粒好爽加埋腰果同肉鬆非常惹味。

咖喱炒軟殼蟹+蒜蓉包條
包條整條脆脆的,
立體長方形四面都香脆,
配上咖喱汁一齊吃,
咖喱汁中的洋蔥和中國芹菜添香味,
軟殼蟹都好大隻,炸得好酥脆。
2054 瀏覽

還有免費甜品供應,
今日係椰汁紅豆糕共有四件,
好香椰汁味。
2024-02-01 621 瀏覽
🐻荃灣糧食🐻菠蘿海鮮炒飯🍍炒飯一上枱,一啲都唔熱🥲暖(?)都唔知有冇,平時都會有半個菠蘿裝住,至少都有個樣望下。冇菠蘿睇都算,仲要係一碟唔熱既炒飯,好明顯就係炒定左一堆,都放到凍曬嚕😮‍💨😮‍💨有啲失望添,話晒都係荃灣比較出名嘅泰國菜。蒜蓉炒通菜🥬今次就好啲,起碼上枱嘅時候碟菜都係熱!蒜蓉味好香,真係會想食完再食!果然喺餐廳食炒菜都係夠鑊氣過屋企炒,加返啲分俾你啦!希望佢每一個小炒都會新鮮即煮啦。📍 金坊泰國美食 (荃灣)荃灣荃興徑13號地舖味道😋:🌕🌕🌕🌑🌑性價比💰:💵💵回訪度🤤:🥴🥴
🐻荃灣糧食🐻

菠蘿海鮮炒飯🍍

蒜蓉炒通菜🥬

📍 金坊泰國美食 (荃灣)
荃灣荃興徑13號地舖

味道😋:🌕🌕🌕🌑🌑
性價比💰:💵💵
回訪度🤤:🥴🥴
金坊位於荃興徑,近通往南豐與荃灣西既天橋口,非常方便。餐廳很大間,有多個四人卡座及大圓桌,無論是朋友親戚聚餐也很合適。當日餐廳人氣旺盛,食客們飲象啤食串燒吹水非常熱鬧。優惠燒海鮮:超抵食!(特價每隻$18,每位限兩隻)燒蠔連殼燒及上菜,儀式感十足。🦪蠔新鮮,很大隻亦很肥美,配上酸汁食,五個讚👍燒蟶子—蟶子新鮮彈牙,加了香蔥及獨家醬味道不錯✌️抵食二人餐滷水無骨豬手(蛋+菜伴底)豬手滷得超級入味,肉質又冧身軟滑,配埋酸菜絲大大提升口感!🍴半打串燒(雞、牛、豬)串燒燒至外皮脆香,沙嗲汁惹味濃郁。三款中我最鍾意雞串,嫩滑juicy。馬拉盞炒椰菜苗—健康之選,軟硬度剛好,而且汁不會太鹹。🥣菠蘿炒飯:份量很大,夠幾個人share。炒飯唔乾身,配海鮮粒及粟米粒炒口感豐富。🥤飲品買一送一:珍多冰椰汁不會太甜,配埋三色條條一齊飲口感清新!

優惠燒海鮮:超抵食!
(特價每隻$18,每位限兩隻)
燒蠔

燒蟶子—蟶子新鮮彈牙,加了香蔥及獨家醬味道不錯

✌️抵食二人餐
滷水無骨豬手(蛋+菜伴底)
豬手滷得超級入味,肉質又冧身軟滑,配埋酸菜絲大大提升口感!

🍴半打串燒(雞、牛、豬)

馬拉盞炒椰菜苗—健康之選,軟硬度剛好,而且汁不會太鹹。

🥣菠蘿炒飯:

🥤飲品買一送一:珍多冰
椰汁不會太甜,配埋三色條條一齊飲口感清新!
  • 馬拉盞炒椰菜苗
  • 串燒
2024-01-25 529 瀏覽
今日嚟到位於路德圍嘅金坊泰國美食。嚟到嘅時候都差唔多3點。三點呢個時候梗係去食返個下午茶先啦😝。⭐️40蚊就食到一碗麵加小食,再加多$3仲可以飲多杯凍飲添!超抵!⭐️每一款主食都會免費送一款小食🎉⭐️如果唔夠飽嘅話呢,仲可以追加小食!而且第一份小食仲要半價添!啱晒我呢啲大胃王啊!⭐️冬陰功海南雞金邊粉:海南雞非常之嫩滑,但係冬陰功湯底就較為失色,似蕃茄湯多啲。⭐️泰式珍珠奶茶:大推薦!!!!!!!泰式奶茶唔會太甜,而且珍珠非常煙靭。

⭐️每一款主食都會免費送一款小食🎉

2024-01-18 326 瀏覽
講到荃灣泰國菜,不能不提呢間人氣泰菜餐廳,今次係平日去,仍然滿座,Menu選擇多,好有驚喜!今次叫左兩款即燒燒烤,熱辣辣調味剛剛好燒聖子 $18燒大頭蝦 $28聖子味道鮮甜,口感爽彈,大頭蝦蝦肉彈牙,入面仲有滿滿蝦膏,香口惹味金坊精選2人套餐 $228青木瓜絲沙律經典泰菜之一,青木瓜爽口,食落酸甜開胃燒烏頭濃濃香草味,魚肉燒後仍然保留肉汁,嫰滑鮮甜青咖喱配印度薄餅食泰國菜又點可以唔食咖喱,有青/黃/紅咖喱選擇,肉可選牛/豬/雞,青咖喱辣辣地帶椰香,印度薄餅外皮酥脆幾惹味泰式蝦餅蝦餅外皮香脆口感彈牙,配上酸酸甜甜的泰式醬汁,大滿足叫左二人餐叫正價飲品可以買1送1 ,今次叫左杯龍眼冰,入面真係有好多粒龍眼,味道清甜有助解膩最後姐姐仲送左碟椰汁糕比我地,椰汁味濃有助解膩🥥下次會再黎

今次叫左兩款即燒燒烤,熱辣辣調味剛剛好
燒聖子 $18
燒大頭蝦 $28

金坊精選2人套餐 $228

青木瓜絲沙律
經典泰菜之一,青木瓜爽口,食落酸甜開胃

燒烏頭
濃濃香草味,魚肉燒後仍然保留肉汁,嫰滑鮮甜

青咖喱配印度薄餅
印度薄餅外皮酥脆幾惹味

泰式蝦餅
蝦餅外皮香脆口感彈牙,配上酸酸甜甜的泰式醬汁,大滿足

最後姐姐仲送左碟椰汁糕比我地,椰汁味濃有助解膩🥥下次會再黎

2023-12-22 369 瀏覽
落單後生男仔態度超級差,可一不可再,又落錯單,明明講一又落左二,食物質素又唔好,唔好比正評呃左黎食,真係我食過態度同質素最差既一間泰國菜,大家可以謹慎選取餐廳。
《不負責任食評 — 金坊泰國美食》評分:🌕🌕🌕🌕🌗總評:雖然餐廳全部都係卡位,但環境比較逼狹,張枱都幾細,我地3個人叫左6-7樣野都擺唔落,要東拼西湊先迫到啲位,呢方面有少少扣分😣但上菜速度快、價錢相宜、味道唔錯(偏重口味,清淡人士未必適合),最後職員仲送左幾件芒果椰汁糕比我地,仲要無加一(變左每位$3茶水)埋單人均$250左右,整個消費體驗好唔錯~可以翻兜👍當中咖哩軟殼蟹配蒜蓉包、燒蟶子、燒蠔呢幾樣都係星期一至日都有既特價商品咖哩軟殼蟹:醬汁好濃厚,基本上唔會辣,食落甜甜地帶椰香,食唔到辣既人都岩食,軟殼蟹都唔會炸得好乾好老,一齊食好惹味😋蒜蓉包味道都ok但我覺得可以再烤得脆身啲~燒蠔、燒蟶子:唔會好細隻,$18黎講真係抵到爛,蟶子食落爽口清甜,搭配帶金不換既蒜蓉醬幾驚喜喎🤭燒蠔都算幾飽滿,本身隻蠔唔會好重海水味,可以點啲泰式醬汁一齊食就更香口啦~生菜肉碎包:唔好比佢外表咁清淡就呃左,佢其實好酸好辣,份量好足,可以包到大大舊咁食,好滿足!!冬蔭功海鮮湯(大):配料都幾足,湯頭係比較多椰汁、濃厚啲既口味,食落唔算好酸好辣,都幾岩香港人口味,但個人唔算好中意食魚,可能叫番大蝦冬蔭功會岩我
《不負責任食評 — 金坊泰國美食》
評分:🌕🌕🌕🌕🌗

冬蔭功海鮮湯(大):配料都幾足,湯頭係比較多椰汁、濃厚啲既口味,食落唔算好酸好辣,都幾岩香港人口味,但個人唔算好中意食魚,可能叫番大蝦冬蔭功會岩我食啲🤔

馬拉盞海鮮炒粉絲:一上碟我地都話望落頹頹地,點知食落又有驚喜喎🤣粉絲炒到比較乾身,香香辣辣惹味又香口!可能因為粉絲好吸味,食食下直頭濃味得滯,輕手少少都夠做🤭

釀魷魚:呢個係我地一致認為有少少畫蛇添足既菜式,本身魷魚燒既時間岩岩好,完全唔會變橡根,非常好食,可惜我地都唔太中意裡面既餡料(似糯米+豬肉?)🥹

飲品:牛油果同椰汁沙冰都無得輸,飲得出用料好足,椰汁沙冰仲有椰肉粒,口感好豐富;龍眼冰就真係幾甜,下次可以叫佢少甜🤣

芒果椰汁糕:係職員臨尾送既,質地比較軟淋,椰汁味濃郁,芒果香甜可口,自己叫一份都抵食😋

• 生菜包
  • 咖喱炒軟殼蟹
2023-11-16 505 瀏覽
平時同屋企人都好鐘意食金坊,間唔時同同事都會嚟食下 lunch! 又大碟又抵食!因為就生日就約左朋友去路德圍店得!平日晚去都唔洗點等位 lucky!!! 晚市有特價$18燒蠔同$18燒聖子😍😍又大隻又好食!值得一贊係上菜上得好快手呀!而且仲有晚市優惠$88燒烏頭,又大條又好香🤤🤤糯米雞翼 $98意外地勁好食,唔會唔夾之餘份量都好多!沙爹串燒(半份) $88咁嘅價錢有6串,牛、豬、雞各二。肉質唔錯而且個汁勁入味🤤🤤馬拉盞炒通菜 $78勁香勁大份,而且好有泰國風味!炒鮮蝦金邊粉 $88嚟到泰國餐廳當時要叫份 Pad Thai!!! 超愛食呢到嘅金邊粉, lunch嚟食成日叫🤣蝦又多,又炒得勁入味,好好食!最後食淨左啲,不過成餐飯真係好完美!仲送埋甜品🤤🤤
而且仲有晚市優惠$88燒烏頭,又大條又好香🤤🤤

糯米雞翼 $98
意外地勁好食,唔會唔夾之餘份量都好多!
沙爹串燒(半份) $88
咁嘅價錢有6串,牛、豬、雞各二。肉質唔錯而且個汁勁入味🤤🤤
馬拉盞炒通菜 $78
勁香勁大份,而且好有泰國風味!
炒鮮蝦金邊粉 $88

最後食淨左啲,不過成餐飯真係好完美!仲送埋甜品🤤🤤
  • 馬拉盞炒椰菜苗
  • 炒鮮蝦金邊粉